Amiens – Montpellier 1:1 (kon.) | Angers – Troyes 3:1 (kon.) | Guingamp – Lyon 0:2 (kon.)
Lille – Rennes 1:2 (kon.) | Méty – Saint-Étienne 3:0 (kon.) | Toulouse – Nantes 1:1 (kon.)
PSG – Dijon 8:0 (kon.)
konec
Amiens SC
1:1 (0:1)
Montpellier HSC
Středa 17.01.2018, 19:00 • Stade de la Licorne, Amiens • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Vítejte u onlajn přenosu z francouzské Ligue 1. Jednadvacáté kola tamní nejvyšší soutěže nás mimo jiné zavede do severofrancouzského města Amiens, kde místní klub Amiens SC přivítá Montpellier. Domácí tým bude chtít na domácí půdě urvat tři body, které by mu výrazně pomohly v boji o záchranu. Ve středu tabulky hrající soupeř bude chtít naopak pronásledovatelům ze spodku tabulky utéct a malinko stáhnout manko na pohárové příčky, které nyní zní 14 bodů. Čtvrté Marseille má 41 bodů.
     
    MONTPELLIER HSC:

    Francouzský senzační mistr ze sezony 2011/2012 od první a zatím posledního titulu další výrazný úspěch nepřidal a letos to nevypadá jinak. V minulém ročníku se tým z jihu své země zachraňoval a 15. místo je nakonec pozitivní zpráva, že tým opět hraje nejvyšší soutěž. "La Paillade" letos okupují sedmou příčku a s již zmíněnou ztrátou na pohárové příčky to zatím vypadá na klidnou sezonu v okolí středu tabulky.

    Pro české fanoušky je v posledních dvou sezonách Montpellier zajímavou destinací, jelikož zde až do 13. ledna tohoto roku působil někdejší liberecký stoper Pokorný. Ten ale v již zmíněném termínu přestoupil zpět do české nejvyšší soutěže. Slavia Praha jej ulovila za 800 tisíc euro.

    Jedinou prozatímní posilou klubu, kde kdysi kopávali hvězdní Eric Cantona a kamerunská hvězda osmdesátých a začátku 90. let Roger Milla, je právě krajan druhého zmíněného hráče Ambrose Oyongo. Stoper, kvůli kterému možná zamířil Pokorný zpět domů, přestoupil z kanadsko-americké MLS, z týmu Montréal Impact.

    Co se týče aktuální formy, tak jsou oranžovo-modří po Angers remízovým králem letošního ročníku. Byť prohráli svěřenci Reného Girardiho pouze pětkrát z dvaceti kol, mají na svém kontě už 9 remíz, a to je řadí na 7. místo tabulky.
     
    AMIENS SC:

    Letošní staronový účastník nejvyšší soutěže loni obsadil v Ligue 2 druhé místo, čímž si zajistil postavení mezi dvacetičlennou francouzskou elitou. Prozatím si "Jednorožci" vedou poměrně dobře a letošní cíl udržení se zatím zdá být reálným. Ovšem nyní se svěřencům trenéra Pélissiera hrubě nedaří v koncovce, což ostatně vypovídá o největší problému klubu založeném v roce 1901.

    Amiens je třetí nejhůře střílejícím týmem Ligue 1. Po Caen a Métách. Ve dvaceti kolech nastřílel tým, který leží kousek o města Somma, kde se udála mimo jiné jedna z nejtěžších bitev 1. světové války, pouhých 16 branek.

    Přitom před začátkem sezony se vedení na přestupovém trhu útočníků činilo. Kakuta přišel z Číny jako volný hráč, na hostování přišli Gakpé a Lacina Traoré z italského Janova, respektive z Monaka. Na přestup pak vyřídil severofrancouzský celek Kamerunce Moussu Konatého ze švýcarského Sionu a Jihoafričana Bonganiho Zungu z portugalské Guimarãese.

    Ani tento výčet ovšem nezabránil nevstřelené brance již od 10. prosince, kdy se naposledy trefil proti Lyonu právě Gakpé. Tato nelichotivá série tak trvá již 351 minut. Chuť vítězství nepoznali černobílí již od 28. listopadu 2017, kdy porazili na domácí půdě Dijon poměrem 2:0.
     
    Letošní první vzájemný zápas:

    Ten dopadl z pohledu Montpellieru tradičně remízou. Hráči tehdy domácího celku čekali na první branku do 82. minuty, kdy se trefil Giovanni Sio. Vedení však jihofrancouzskému týmu nevydrželo. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se ve vápně nejlépe orientoval Brazilec Danilo Avelar, který nůžkami potvrdil šikovnost fotbalistů své země v těchto dovednostech. Bude se remíza opakovat?
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Amiens SC: Gurtner – Adénon, Gouano, El Hajjam, Cissokho – Monconduit, N'Gosso – Mendoza, G. Kakuta, Gakpé – Mou. Konaté.
    Náhradníci: Bouet – Ielsch, Bourgaud, Dibassy, Bodmer, Fofana, Manzala.

    Montpellier HSC: Lecomte – Aguilar, Mukiele, Congré, Hilton, Roussillon – Lasne, Skhiri, Dolly, Camara – Mbenza.
    Náhradníci: Pionnier – Ninga, Sio, Sessègnon, Ikoné, Cozza, Sambia.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Utkání začalo velmi rozvážně z obou stran, ani jeden tým nechce udělat chybu.
     
    4
    Camara v prvním vážnějším náběhu ale neuspěl.
     
    6
    Byl to na domácí straně kolumbijský forvard Mendoza, který chtěl zakončovat, ale nepovedlo se mu to.
     
    8
    Nesledujeme prozatím nijak záživné utkání. Favorit z Montpellieru se nikam nežene a čeká na chybu domácích.
     
    11
    N'Gosso si připisuje první vážnější zákrok na středu hřiště. Div, že z toho nebyla žlutá karta.
     
    13
    Dnes v červeném hrající Montpellier kombinuje na vlastní půli bez výraznějšího tlaku dopředu.
     
    16
    Pokus francouzského hráče Mukieleho nebyl přesný a domácí Jednorožci tak mohou vpřed.
     
    17
    Jenže konžský útočník Kakuta nakonec až příliš předržel balon na šestnáctce a žádné ohrožení Lecomtovy branky se nekoná.
     
    18
    Centr El Hajjama byl až příliš přetažený a tudíž neměl nárok na jakékoli ohrožení branky hostů.
     
    19
    Po Gakpého sraženém centru nás čeká roh Amiens.
     
    19
    Domácí zadáci si poradili a Congré následně u autové čáry přetlačil v souboji Kakutu a bude se odkopávat od branky.
     
    21
    Jeróme Rousillon z pozice levého obránce zakombinoval s Dollym a chyběl ve vápně opravdu kousek, aby přešel obránce a řítil se ze své pozice zcela osamocen.
     
    22
    Oualid El Hajjam si narazil jako pravý obránce s Gakpém a zhruba z třiceti metrů napřáhl k ráně. Žel Bohu pro Amiens vysoko nad.
     
    23
    Monconduit si chystal ránu z halfvoleje, ale těžce se ukopl. A ví to. Přišel hluboký povzdech a hlava do dlaní.
     
    25
    Gólová šance domácích Amiens. Tečovaná rána Kakuty dopadla do malého vápna na hlavu Moussy Konatého, ovšem kamerunský střelec selhal.
     
    26
    Domácí se nyní dožadovali pokutového kopu. Tožský forvard Serge Gakpé pronikl do pokutového území velmi šikovně, ovšem, řekněme si to naplno, nafilmovaný pád mu nepomohl k dosažení pokutového kopu. Plus pro rozhodčího Abeda, který možná měl navíc udělovat žlutou kartu.
     
    28
    Hostující favorit z jihu Francie posledních deset minut tahá za kratší konec, ovšem nyní mohl jít po pasu Camary do vedení. Kdyby tak šel jen o pár decimetrů více dopředu na Mbenzu, říkal si určitě kamerunský forvard.
     
    30
    Camara fauloval Adénona a hra se nyní přestěhuje do středu hřiště.
     
    31
    Monconduitova pokažená přihrávka, kdy domácí Jednorožci měli možnost rychlého protiútoku, uťala myšlenku této možnosti. Tam se rýsovalo přečíslení pěti proti třem.
     
    32
    Belgičan Mbenza se ideálně uvolnil ve vápně a následně dával pod sebe na Camaru. Ovšem chyběl kousíček.
     
    33
    Obránci domácího bílého týmu uklidňují hru ve středu hřiště.
     
    33
    Montpellier právě vstřelil branku!

    Jenže ji domácí uklidňovali až přespříliš. Rychlým presinkem hned v pěti hráčích vybojovali hráči Montpellieru míč, který se dostal k Dollymu. Jihoafrický záložník přiťukl zhruba na hranici šestnáctky ELLYESU SKHIRIMU a ten krásnou technickou ranou ke vzdálenější tyči otevřel skóre utkání!
    33. Ellyes SKHIRI - 0:1
     
    35
    Montpellier úvodní branka povzbudila a nadále presuje zaskočenou obranu Amiens.
     
    36
    Lasne nyní napřáhl zhruba ze třiceti metrů k tvrdé ráně levačkou a Gurtner měl co dělat, aby střelu na bližší tyč vyboxoval.
     
    38
    Další centr se snesl do vápna Jednorožců a také Montpellier si zahrál hru na filmová studia. Camara se vehementně dožadoval pokutového kopu. Z opakovaných záběrů je patrné, že Adénon jednal podle pravidel.
     
    39
    Také Amiens se konečně ozvalo s útočnou odpovědí. Relativně nadýchaný centr El Hajjamiho z pádu ale Konaté zakončil vedle branky.
     
    42
    Serge Gakpé si udělal po autovém vhazování chvilku poezie na šestnáctce a ranou na bližší tyč poprvé pořádně protáhla Lecomta v hostující brance.
     
    43
    Montpellier kontroluje hru ve středu hřiště a snaží se něco vymyslet směrem vpřed. Zdvojnásobí svěřenci arménského trenéra Der Zakariana do poločasu své vedení?
     
    44
    Adénon ale nic nedovolil a Gurtner odkopává od své branky.
     
    45
    Camara dostal nyní od Lassneho poměrně kvalitní nabídku na levém vrcholu šestnáctky, jenže ji zahodil a jeho následný centr byla takzvaná "z nouze ctnost".
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Druhý poločas začne cca ve 20:00.
     
    V první půli byli aktivnější v úvodu domácí, kteří ale naplnili své letošní trápení. Třetí nejhorší tým v útoku Ligue 1 po Caen a Angers nevyužil šance. Především Konaté a Kakuta měli možnost otevřít skóre. Za to tým ze severu Francie pykal. A přesně ve 33. minutě, kdy se krásně trefil Ellyes Skhiri a určil tak podobu výsledku po prvním poločasu. Uvidíme, jestli se tým trenéra Péllisiera zmůže na vyrovnání nebo snad dokonce utkání otočí. Sledujte i druhý poločas.
     
    Hráči se již formují v tunelu a druhý poločas tak za dvě až tři minutky započne.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Amiens začali útočně, jenže pak přišel rychlý obrat, kolmice na Mbenzu, před kterým na poslední chvíli odklízel Gouano. Nebýt jeho skluzu šel by belgický křídelník sám od půlky hřiště.
     
    48
    Velmi slušně zaplněný stánek Stade de la Licorne, tedy stadion Jednorožců, dnes vidí poměrně slušný zápas, ovšem zatím tomu chybí branky do hostující sítě.
     
    49
    Naopak mohla přijít do té domácí. Nebo spíše určitě měla. Po autovém vhazování přišel průnik pokutovým územím od Camary, který nachystal pro Mbenzu v podstatě gól, ale belgický dvaadvacetiletý mladík totálně selhal. Míč musejí pořadatelé hledat ještě teď.
    49.
     
    49
    Moussa Konaté to teď u autové čáry přehnal s tvrdostí, což odnesl Mukiele. Kamerunský forvard vidí po zásluze žlutou kartu. Na jeho omilostnění, okamžitě po zákroku se omluvil.
     
    51
    Souboj u vápna Amiens zvládli lépe domácí, kteří umožnili Gurtnerovi odkopávat od branky.
     
    52
    Velmi tvrdý zákrok ve středu hřiště také v podání Montpellieru. Lasne sestřelil zezadu Kakutu a vidí po zásluze žlutý kartónek.
     
    53
    Následný volný přímý kop Monconduita byl charakteristickým rysem dosavadní hry domácích. Finální fáze provedení prostě chybí.
     
    54
    Asi nejhezčí akce v podání domácích, kteří se na tři přihrávky dostali až do zakončení. Kakuta vybídl kolmicí Moussu Konatého, jenž se snažil okamžitě pálit diagonálně. Lecomtova noha byla ale včas na správném místě.
    54.
     
    55
    Na druhé straně mohl kontrovat opět Mbenza, ale nakonec se k němu míč po akci Camary nedostal.
     
    56
    Gakpé hledal po uvolnění na levém křídle někoho ze spoluhráčů ve vápně, ale nikdo jeho hlas nevyslyšel.
     
    57
    Aktuální statistika střel hovoří ve prospěch domácích, kteří v ní vedou 8:5, z toho 4:2 na přímé ohrožení branky.
     
    58
    Moussa Konaté se snaží, ale nyní z přemíry vůle skončil v ofsajdu.
     
    58
    Jeróme Rousillon předvedl své kousky s míčem. Ač pravý obránce se prošel až do malého vápna, kde mu jeho akci překazil jeden z domácích beků, který srazil jeho bombu na roh.
    58.
     
    59
    Nepřesná rozehrávka domácích a Hérault SC opět míří vpřed.
     
    60
    187 centimetrů vysoký Isaac Mbenza si nyní troufl na průchod středem hřiště a navedl si míč na střelu. Ta ovšem skončila, byť trochu níže než v předešlém případě, nad.
     
    61
    Domácí se snaží kombinovat, ale sráží je především individuální chyby.
     
    62
    Jako třeba teď v podání Monconduita, který sice dobře naznačil střelu, ale v další fázi jeho práce s míčem selhala.
     
    63
    Tak trošku platonický tlak v podání domácích, kteří na můj vkus v rozhodujících chvílích předržují zbytečně balóny.
     
    64
    A také zbytečně vymýšlejí složité věci. Chtělo by to asi víc střelby, asi jako teď v případě Mendozy.
     
    65
    Očividná územní převaha Amiens je zřejmá, ale chyby pramení především ze zbrklosti.
     
    65
    Rychlý protiútok. Na to budou hosté čekat. Zatím jediný střelec dnešního utkání Ellyes Skhiri měl po něm nyní možnost zvýšit vedení svého celku. Gurtner ale předvedl skvělou robinsonádu.
    65.
     
    66
    Následný roh, ani náznak domácích kontru nevyšel, a tak se nyní hraje ve středu hřiště.
     
    67
    První střídání utkání mají na svědomí domácí. Kouč Péllisier posílá do hry namísto N'Gossa Fofanu.
     
    68
    Teď nechybělo mnoho, aby lehkovážná rozehrávka mezi obranou a Gurtnera dopadla po rychlém presinku hostujícího jihofrancouzského pohromou pro domácí FC.
     
    70
    Hra nyní na polovině domácích.
     
    70
    Isaac Mbenza. To je smolař dnešního utkání. Camara ho v rychlém protiútoku parádní prudkou přihrávkou napříč vápnem uvolnil do více než gólové situace. Mladý Belgičan si ale nyní vylámal zuby na skvělém Gurtnerovi!
     
    71
    Amiens právě vstřelilo branku!

    Stade de la Licorne se otřásá v základech. A platí: "nedáš, dostaneš." Isaac Mbenza musí svých zahozených tutovek litovat, protože nyní zahráli domácí skvělou akci na hranici ofsajdu. Gakpé rychlé vhodil aut a dnes velmi dobře hrající El Hajjam načechral fantastický míč na hlavu MOUSSY KONATÉHO. Kamerunská forvard si pohlídal ofsajd a hlavou takzvaným Angličanem srovnal!
    71. Moussa KONATÉ - 1:1
     
    74
    Arménský trenér Der Zakarian reaguje na srovnání Konatého střídáním. Ze hřiště odchází Dolly, asistent u prvního gólu, a nahrazuje Francouz Ikoné.
     
    75
    Mbezna se snažil po průniku napravit svá zaváhání, jenže na poslední chvíli jej obral bezchybně hrající El Hajjam.
     
    76
    Chuť domácích stoupá. Fofanův centr byl ale příliš krátký.
     
    77
    Odchází Mendoza a místo kolumbijského forvarda zaujme konžský reprezentant Manzala.
     
    78
    Volný přímý kop pro Amiens nedopadl dobře a hráči v bílém musejí začít až od Gurtnera.
     
    79
    Ikoné si nyní musí vyčítat, že nedal branku, protože kdyby zvedl hlavu, tak by uviděl zleva zcela volného a nabíhajícího šikulu Roussillona.
     
    81
    Poslední desetiminutovka utkání začala. Tedy řádné hrací doby. Navrch nyní nemá ani jeden z týmů.
     
    82
    Střídání na straně hostů. Camara, dnes velmi aktivní, byl nahrazen útočníkem Pobřeží Slonoviny, Giovannim Siem.
     
    83
    Nucené střídání v Péllisierově týmu. Moussa Konaté se při poslední střetu zranil a nejde to dál. Nahrazuje ho Mathieu Bodmer.
     
    84
    Sice kostrbatá, ale přesto úspěšná kombinace hostí stále Jednorožce nutí zůstat v obranné fázi na své polovině.
     
    84
    Nechybělo mnoho a střídající hráč Ikoné se mohl stát hrdinou. Naskočil si na Lasneho centr, ale z voleje mířil přece jen mimo.
     
    86
    Další velká šance hostí, ve které byl znovu klíčovou postavou Ikoné, ale v pádu nezakončil přesně a Gurtner si na jeho ráně spíše smlsnul.
     
    88
    Míč mají na nohou nyní hráči Amiens. Tak co bude se nakonec radovat některý z týmů, nebo si každý rozdělí po bodu?
     
    88
    Volný kop zhruba z 35 metrů zahazuje kdo jiný než Mbenza. Ovšem nelze upřít mladému belgickému hráči snaha. Jsou dny, kdy to prostě nejde.
     
    89
    Aut Gouana v blízkosti vápna. Pak míč šel na Bodmera a tomu chyběl kousíček, aby vybídl Fofanu k rozhodujícímu gólu.
     
    90
    Minimálně ještě tři minuty se bude hrát. Rozhodčí Abed rozhodl velmi přesně.
     
    90+1
    Bodmerovu centru scházel opravdu kousíček. Gakpému chyběly decimetry, aby jej přetavil ve vítězný gól.
     
    90+1
    Je zcela zřejmé, kdo hraje na vítězství. Domácí tým potřebuje poprvé od 28. listopadu tři body jako sůl v bitvě o záchranu.
     
    90+2
    Po menší strkanici si připisuje žlutou kartu střídající Mathieu Bodmer.
     
    90+3
    Míč je nyní ve středovém kruhu. Vypadá to, že si oba týmy rozdělí po bodu.
     
    90+3
    Mukieleho rána nad nejspíše bude to poslední, co se dnes stane.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Skončilo utkání, kterému v konečném důsledku asi sluší remíza ze všeho nejvíce. V první půli si aktivitu oba týmy rozdělily takřka rovnocenně. Stejně tomu bylo i ve druhé půli, i když větší šance počítali spíše hráči Montpellieru. Především Mbenza, jenž zahodil dvě tutovky za stavu 1:0 pro svůj tým. Pak přišel trest Jednorožců, který si vzal na starost Kamerunec Moussa Konaté. Utkání i přes drobné šance na obou stranách v závěru ale zachovalo spravedlnost a skončilo lidově řečeno plichtou.
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 5:9. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:6.
     
    To je ode mě již úplně všechno. Dnes se nám přepůlil pracovní týden, takže vám přeji hodně chutě do zbylých dvou dní a pak se můžete těšit na víkend. Přeji ničím nerušený hezký středeční večer. (20:55:46)

    Dominik Tobola

    Branky: 71. Mou. Konaté (El Hajjam) – 33. Skhiri (Dolly)

    Karty:   49. Mou. Konaté (AMI), 90+2. Bodmer (AMI) – 52. Lasne (MON)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 5:9. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:6.
    Amiens SC: Gurtner – Adénon, Gouano, El Hajjam, Cissokho – Monconduit, N'Gosso (67. Fofana) – Mendoza (77. Manzala), G. Kakuta, Gakpé – Mou. Konaté (83. Bodmer).
    Náhradníci: Bouet – Ielsch, Bourgaud, Dibassy, Bodmer, Fofana, Manzala.

    Montpellier HSC: Lecomte – Aguilar, Mukiele, Congré, Hilton, Roussillon – Lasne, Skhiri, Dolly (74. Ikoné), Camara (82. Sio) – Mbenza.
    Náhradníci: Pionnier – Ninga, Sio, Sessègnon, Ikoné, Cozza, Sambia.

    Rozhodčí: K. Abed – J. Aube, A. Drouet – T. Bouille (všichni FRA).
    thejrc.org