Brighton – Chelsea 0:4 (kon.) | Arsenal – Crystal Palace 4:1 (kon.) | Burnley – Manchester Utd. 0:1 (kon.)
Everton – West Brom 1:1 (kon.) | Leicester – Watford 2:0 (kon.) | Stoke – Huddersfield Town 2:0 (kon.)
West Ham – Bournemouth 1:1 (kon.) | Manchester City – Newcastle 3:1 (kon.)
konec
Arsenal FC
4:1 (4:0)
Crystal Palace FC
Sobota 20.01.2018, 16:00 • Emirates Stadium, London • Anglická Premier League • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Příjemné sobotní odpoledne přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Anglická Premier League má dnes na programu hned osm utkání v rámci čtyřiadvacátého kola, my se v tomto online přenosu zaměříme na atraktivní londýnské derby, ve kterém Arsenal FC přivítá Crystal Palace FC. Úvodní výkop je naplánován na 16:00.
     
    Arsenal FC

    V minulém ročníku skončili Kanonýři na pátém místě, přičemž bronzová příčka jim utekla o pouhopouhé tři body. Letos ale Arsenal s ostatními anglickými velkokluby zatím nedokáže držet krok a v tabulce je momentálně až šestý, pátý Tottenham je mu vzdálen na pět bodů. Vstup do sezony neměli svěřenci trenéra Wengera vůbec špatný, postupem času se jim ale přestalo herně i výsledkově dařit. Od desátého prosince nastoupili The Gunners k osmi zápasům a jako vítězové odcházeli pouze dvakrát, když přehráli Newcastle a svého dnešního soupeře. Aktuálně čeká parta okolo kapitána Koscielnyho, který by se, stejně jako Nacho Monreal a Mesut Özil, po zdravotních problémech mohl vrátit do hry, na vítězství od osmadvacátého prosince.

    Remíza na stadionu předposledního West Bromu se určitě dá považovat za ztrátu, čtyři dny nato naopak Arsenal získal cenný bod z derby proti Chelsea, když ve druhé minutě nastavení na konečných 2:2 srovnával Bellerín. Minulý víkend Wengerova družina podlehla Bournemouthu, načež se v médiích opět začali objevovat spekulace o konci francouzského stratéga. Během tohoto týdne Kanonýry opustil Theo Walcott, jehož novým zaměstnavatelem se stal Everton, celý fotbalový svět pak zajímá jak dopadne situace okolo Alexise Sáncheze. Favoritem na jeho zisk zůstává Manchester United, Londýňany by naopak mohl posílit Henrich Mchitarjan, hovoří se také o zájmu o gabonského útočníka Aubameyanga.
    Třiadvacáté narozeniny dnes slaví obránce Arsenalu Callum Chambers.

     
    Crystal Palace FC

    Loni se The Eagles poměrně v klidu udrželi mezi anglickou fotbalovou elitou, když skončili čtrnáctí, jejich náskok na sestupové vody čítal sedm bodů. Přes léto klub získal zajímavé akvizice, vstup do této sezony v jeho podání by se ale dal nazvat hororovým. V úvodních sedmi kolech totiž fotbalisté Crystal Palace nezískali ani bod, navíc se nedokázali ani jednou gólově prosadit. Velmi nelichotivá série zlomila vaz Franku de Boerovi, kterého na postu hlavního trenéra vystřídal velezkušený Roy Hodgson. Pod taktovkou sedmdesátiletého kouče se Orli obdivuhodně zvedli, momentálně se v tabulce drží na dvanácté příčce, navíc disponují velice solidní formou.

    Od osmnáctého listopadu nastoupila parta okolo kapitána Puncheona ke dvanácti zápasům, přičemž pět z nich dokázala vyhrát, v dalších šesti si připsala alespoň bod a jedinou porážku zaznamenala právě proti svému dnešnímu soupeři, kterému na domácí půdě podlehla těsně 2:3. Tři dny po prohře s Kanonýry sahali The Eagles po skalpu dominantního Manchesteru City, jindy bezchybný exekutor Milivojević ale v samotném závěru za bezbrankového stavu penaltu neproměnil. V roce 2018 je Crystal Palace zatím neporaženo, nejprve totiž dokázalo otočit souboj se Southamptonem, minulý víkend si zase před vlastními fanoušky poradilo s Burnley. Z důvodu různých zdravotních potíží chybí trenéru Hodgsonovi hned šest hráčů, pozitivum před mačem s Arsenalem představuje návrat Warda s Cabayem.
     
    Poslední vzájemné utkání

    28.12.2017 – Crystal Palace FC – Arsenal FC 2:3

    Branky: 50. Townsend (Zaha), 89. Tomkins (Townsend) – 25. Mustafi, 63. Sánchez (Lacazette), 66. Sánchez (Wilshere)

    Crystal Palace FC: Speroni – Kelly (80. Fosu-Mensah), Tomkins, Dann (C), Schlupp – Townsend, Cabaye (53. McArthur), Milivojević, Loftus-Cheek (70. Sako) – Zaha, Benteke

    Arsenal FC: Čech – Chambers, Koscielny (C), Mustafi – Bellerín, Xhaka (86. Maitland-Niles), Wilshere, Kolašinac – Özil, Sánchez – Lacazette (75. Coquelin)
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Arsenal FC: Čech – Bellerín, Mustafi, Koscielny (C), Monreal – Elneny, Xhaka – Iwobi, Wilshere, Özil – A. Lacazette.
    Náhradníci: Ospina – Mertesacker, Kolašinac, Maitland-Niles, Chambers, Nketiah.

    Crystal Palace FC: Hennessey – Fosu-Mensah, Tomkins, Kelly, van Aanholt – Milivojević, Cabaye (C), McArthur – Zaha, Ch. Benteke, Sako.
    Náhradníci: Speroni – Souaré, J. Ward, Delaney, Riedewald, Čung-Jong, Townsend.

    Rozhodčí: Chris Kavanagh – Peter Kirkup, Adam Nunn.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Chris Kavanagh, který bude mít dnešní atraktivní londýnské derby mezi Arsenalem a Crystal Palace na starost, právě foukl do píšťalky, můžeme tedy začít! Rozehrávky se ujali hosté, kteří nastupují v černém, naopak Gunners budou hrát v tradičních bílo-červených dresech.
     
    2
    První dlouhý balon na soupeřovu polovinu měl na svědomí hostující kapitán Cabaye, Zaha ale v hlavičkovém souboji s Monrealem příliš šancí nedostal. Kupředu se tak mohou vydat domácí fotbalisté.
     
    3
    Monreal posunul míč na Mesuta Özila, jenž si jej hodlal přehodit na svou silnější levačku, narazil ale na připraveného Fosu-Mensaha. Ten se vydal do okamžité protiakce, na jejímž konci pro Orly vybojoval autové vhazování.
     
    4
    První zajímavou možnosti si překvapivě vypracovali hosté. Benteke vyhrál hlavičkový souboj a sklepl balon pro McArthura, po jehož nahrávce měl dostatek času i prostoru na centr van Aanholt, v šestnáctce Arsenalu ale úřadoval Mustafi.
     
    5
    Od německého obránce míč nakonec doputoval až za čáru, hosté tak měli k dispozici premiérový rohový kop tohoto mače. Cabaye míč poslal na hranici malého vápna, o hlavičku se snažícího Tomkinse ale ve vzduchu předčil Koscielny.
     
    6
    Zajímavá možnost v podání Wengerovy družiny! Monreal si počkal na ideální okamžik a poté z levého křídla nalezl na hranici šestnáctky se pohybujícího Alexe Iwobiho, jehož kroucený pokus vyrazil Hennessey nad břevno.
     
    6
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Emirates Stadium je na nohou, na první branku tohoto utkání jsme nemuseli čekat dlouho! Po předchozí gólem zavánějící šanci dostali domácí k dispozici rohový kop, jehož exekuce se ujal Granit Xhaka. Centr švýcarského středopolaře doputoval až k zadní tyči, kde se od svého strážce odpoutal NACHO MONREAL a přesnou hlavičkou překonal Hennesseyho.
    6. Nacho MONREAL - 1:0
     
    8
    Orli se pokusili přispěchat s okamžitou odpovědí a také oni dostali k dispozici kop od rohového praporku. Cabaye nyní cíleně hledal ve vápně bojujícího dlouhána Bentekeho, ten to ale v souboji s Mustafim přehnal s agresivitou.
     
    9
    Jack Wilshere ve středu hřiště přetlačil nepozorného Milivojeviće a okamžitě se vydal do rychlého brejku. Jeho postup ale těsně před pokutovým územím zastavil Kelly, který si pomohl skvěle načasovaným skluzem.
     
    10
    Tohle může Kanonýry mrzet. Elneny zvedl hlavu a všiml si za obranu soupeře si nabíhajícího Özila, jenž podle očekávání ještě sklepával Lacazetteovi, těsně před ním ale míč odvrátil Kelly.
     
    10
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Nápor Arsenalu ale pokračoval i nadále a nakonec se domácí přeci jen mohou radovat z druhé vstřelené branky! Obrana Crystal Palace si počínala velice nedůrazně, Fosu-Mensah míč ve skluzu odvrátil pouze k Monrealovi, jenž zachoval chladnou hlavu a milimetrově přesným pasem nalezl v šestnáctce nehlídaného ALEXE IWOBIHO, proti jehož ráně z první se Hennessey už nestihl přesunout.
    10. Alex IWOBI - 2:0
     
    12
    Bellerín si počínal poněkud lehkovážně, když odvrátil míč pouze k McArthurovi. Ten na to konto kombinoval s van Aanholtem, jenž se sice nedostal okolo Özila, alespoň však pro své kolegy vybojoval další rohový kop.
     
    13
    Pro Cabayeův centr si tentokráte pohotově vyšplhal Petr Čech a vyboxoval míč mimo šestnáctku. Tam se jej ale zmocnil Milivojević, na jehož centr si u zadní tyče naskočil James Tomkins, na českého gólmana ale nevyzrál.
     
    13
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Na Emirates Stadium se dějí neuvěřitelné věci, ještě neuběhlo ani úvodních patnáct minut a domácí vedou už o tři branky! Arsenal zahrával další roh, na Xhakův centr si opět naběhl Monreal, kterého ani tentokráte nepohlídal James McArthur. Španělský zadák vrátil míč před branku, kde číhal připravený LAURENT KOSCIELNY a s přehledem jej uklidil za záda překvapeného Hennesseyho.
    13. Laurent KOSCIELNY - 3:0
     
    15
    Do hodně opařené a zaskočené obrany Crystal Palace se tentokráte vrhl Granit Xhaka, jenž si míč okolo van Aanholta na svou silnější levačku a vypálil, do jeho rány ale na poslední chvíli stačil vložit tělo bránící Kelly.
     
    16
    Vzhledem k dosavadnímu průběhu tohoto mače jsou fanoušci Arsenalu pochopitelně ve varu. Obrana domácích teď měla práci, po levém křídle se totiž okolo Bellerína utrhl Bakary Sako, jeho přízemní centr ale těsně před Bentekem odklidil Mustafi.
     
    17
    Kombinace ve středu hřiště v podání Orlů nakonec vyústila v přihrávku na van Aanholta, který se dlouhým nákopem pokusil oslovit za Koscielnym si zabíhajícího Bentekeho, výtečně ale zapracoval vybíhající Petr Čech.
     
    18
    Bellerín u postranní lajny nepříjemně dohrál Wilfrieda Zahu, kterému se zpět na nohy opravdu dvakrát nechce. Sudí Kavanagh chvíli váhal, nakonec ale faul neodpískal a nechal hru plynout.
     
    19
    Tohle už za hranicí fotbalových pravidel a regulí bylo. Timothy Fosu-Mensah svůj obranný skluz v souboji s Elnenym nenačasoval vůbec dobře a poslal egyptského záložníka k zemi. Rozhodčí si jej pozval na kobereček, ke karetnímu trestu avšak nedošlo ani nyní.
     
    20
    Máme za sebou úvodních dvacet minut, které probíhaly tak, jak by před začátkem utkání tipoval jen málokdo. Arsenal má k dispozici tříbrankový náskok a pokud jej nepotká nějaký výraznější herní výpadek, měl by si s klidem dojít pro vítězství.
     
    21
    Milivojević se zbavil Xhaky, poté zvedl hlavu a všiml si na hranici ofsajdu si nabíhajícího Timothyho Fosu-Mensaha. Ten sice míč ukázkově zpracoval, jeho střelecký pokus z ostrého úhlu ale už tak vydařený nebyl.
     
    22
    Arsenal právě vstřelil branku!
    Demolice Crystal Palace pokračuje, jen podotýkám, že do konce utkání pořád zbývá téměř sedmdesát minut! Na Wilshereovu přihrávku si kousek před pokutovým územím seběhl Özil, jenž sebou na sebe natáhl hned několik protivníků, a vytvořil tak prostor pro ALEXANDRA LACAZETTEA. Ten nabídnutou šancí nepohrdl a z první uklidil balon k tyči, hostující gólman Hennessey se opět natahoval zcela marně.
    22. Alexandre LACAZETTE - 4:0
     
    24
    Gunners se baví fotbalem. Bellerínův dlouhý pas doputoval k Xhakovi, který jej patičkou přenechal Mesutu Özilovi. Ten několikrát naznačil střelu, díky čemuž se propracoval až na hranici vápna, jeho ránu ale nakonec zablokoval Tomkins.
     
    25
    Kombinační poezie v podání Kanonýrů nebere konců. Nyní na konci povedené série narážeček stál střílející Alex Iwobi, jeho přízemní pokus ale směřoval přesně doprostřed branky, kde číhal připravený Wayne Hennessey.
     
    26
    V podání Eagles je to zatím bída a zmar. Názorným příkladem hodně pošramocené herní pohody budiž Milivojevićův pas, který místo k Bentekemu doputoval až do náruče připraveného Petra Čecha.
     
    27
    Jack Wilshere poněkud překvapivě uspěl v hlavičkovém souboji s McArthurem, poté roztáhl hru na pravý kraj vápna, kde se pohyboval Bellerín. Ten mu chtěl stejnou laskavost ihned vrátit, proti ale byl Cabaye.
     
    28
    Zatím výtečně hrající Nacho Monreal vybojoval pro svůj tým další kop od rohového praporku. Tentokráte z této situace ale domácí nic nevytěžili, Xhakův centr totiž do bezpečí odklidil vytáhlý James Tomkins.
     
    29
    Následovala rychlá protiakce Crystal Palace. Bakary Sako obešel Elnenyho, během svého počínání si ale zřejmě pomohl faulem, který však zraku hlavního sudího ušel. Hostující křídelník vypustil přízemní střelu, ta se ale stala snadnou kořistí pro Petra Čecha.
     
    30
    Elneny nalezl na ose hřiště osamoceného Lacazettea, který z první sklepl pro Mesuta Özila. Ten si před přechodem do šestnáctky hodlal narazit s Jackem Wilsherem, anglický záložník mu ale kulatý nesmysl nevrátil přesně.
     
    31
    Samostatný průnik nyní divákům předvedl Héctor Bellerín. Na konci svého snažení si ale balon poslal až příliš daleko od nohy, načež jej Patrick van Aanholt s poklidem nechal doputovat až do zámezí. Následovat tak bude odkop od Hennesseyho svatyně.
     
    32
    Oba hráči si o pár okamžiků později vzájemný souboj zopakovali. Bellerínovi úplně ideálně nevyšel první kontakt s míčem, což byla voda na mlýn pro van Aanholta, jenž mu jej šikovně ukopl až na tribunu.
     
    33
    Koscielny prohrál hlavičkový souboj s velmi důrazným Bentekem, kupředu se na to konto mohl vydat Zaha. Záložník z Pobřeží slonoviny ale doplatil na nedostatečnou podporu svých spoluhráčů, neměl s kým kombinovat, proto hru otočil směrem vzad.
     
    34
    Nacho Monreal se dnes podílel na třech ze čtyř gólů svého týmu, nyní ale z důvodu neznámých zdravotních problémů opouští hřiště. Na levém kraji obrany jej nahrazuje Ainsley Maitland-Niles.
     
    35
    Tentokráte už se Zaha přeci jen propracoval alespoň k centru, před Bentekem ale stihl za záchrannou brzdu včas zatáhnout Laurent Koscielny. Následnou protiakci zakončoval Özil chytrou kolmicí k Lacazetteovi, toho ale odzbrojil Kelly.
     
    36
    Fosu-Mensah sice byl pod tlakem, ovšem i tak dokázal míč posunout do běhu pro Bakaryho Saka. Jeho náběh sice Maitland-Niles nezastihl, poté ale zapnul na vyšší rychlostní stupeň a centr hostujícího záložníka alespoň zablokoval na roh.
     
    37
    Yohan Cabaye ale s nařízenou standardní situací naložil mizerně, jeho přetažený centr přelétl všechny, kteří se v tu dobu v pokutovém území pohybovali. Zpět do ohně se míč pokoušel vrátit van Aanholt, byl ale vytlačen Bellerínem.
     
    38
    Také další rohový kop vyslal Cabaye na zadní tyč, tentokráte se ale v tomto prostoru záměrně pohyboval Wilfried Zaha, který utancoval Mustafiho a ještě hledal Bentekeho, jeho tečovaná nabídka ale skončila v Čechově náruči.
     
    39
    Míč vyvážejícího Milivojeviće s přehledem zastavil Granit Xhaka, Arsenal se tak zase usadil na obranné polovině soupeře. Wilshere vymyslel skvostnou patičku pro Özila, balonu ale dodal až příliš razance, čehož dokázal využít van Aanholt.
     
    40
    Po ztrátě míče se fotbalisté Arsenalu nestihli včas vrátit, do situace dvou proti dvěma hnali Yohan Cabaye s Christianem Bentekem. První jmenovaný naznačil střelu, poté ale přihrával na svého kolegu, Koscielny ale tento tah předvídal a skvěle zasáhl.
     
    41
    Na druhé straně se po levé straně až do šestnáctky propracoval mladičký Maitland-Niles, jenž nalezl na hranici malého puntíku číhajícího Lacazettea, francouzskému útočníkovi se ale míč v klíčový okamžik zamotal mezi nohama.
     
    42
    Hosté se snad poprvé v tomto mači na delší dobu usadili v bezprostřední blízkosti Petra Čecha. Jejich snaha vyústila ve van Aanholtův pas pro Bentekeho, tomu ale v souboji s Mustafim nevyšlo zpracování.
     
    43
    Jack Wilshere vyslal další přesný pas, jeho adresátem tentokráte byl Alex Iwobi. Mladičký Nigerijec hodlal nalézt na přední tyč si sbíhajícího Mesuta Özila, jeho úmysl si ale s přesností příliš nepotykal.
     
    44
    První zajímavá možnost Crystal Palace! Domácí chybovali při rozehrávce, když Maitland-Niles namazal Zahovi, který se díky několika naznačením zbavil Elnenyho a poté vypálil. Jeho rána byla ještě lehce tečována, Petr Čecha ale stačil zareagovat a vytěsnil balon na roh.
     
    45
    Na druhé straně se kupředu hnal Granit Xhaka, jenž byl jasně faulován vracejícím se Tomkinsem. Oba si později celou situaci ještě vysvětlovali, načež si je sudí musel zavolat k sobě a uklidnit rozvířené emoce.
     
    45+1
    V moment, kdy hlavní sudí nad rámec první půle nastavil dvě minuty, se k přímému kopu postavil faulovaný Xhaka. Po jeho ráně levačkou míč ve vzduchu zajímavě zaplaval, cestu mezi tři tyče si ale nakonec o kousek nenašel.
     
    45+2
    Obrana Kanonýrů se ubránila i dalšímu rohovému kopu. Koscielny sice odhlavičkoval balon přesně k dobíhajícímu Fosu-Mensahovi, tomu ale střela absolutně nesedla a stala se pouze důvodem posměšné radosti domácích fanoušků.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je za námi a vše nasvědčuje tomu, že Kanonýrům absence Alexise Sáncheze, který s největší pravděpodobností odejde do Manchester United, vůbec nevadí. Do vedení se Arsenal dostal už v šesté minutě, když se po rohovém kopu prosadil Monreal, jenž byl i u dalších dvou tref svého celku, z jeho přesných přihrávek mohli těžit Iwobi a Koscielny. Naprostá dominance Wengerovy družiny pokračovala i nadále, ve dvaadvacáté minutě se prosadil ještě Lacazette. Dokáží hosté na debakl z první půle nějak zareagovat?
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstupují oba celky bez jediné změny ve svých sestavách, což je překvapivé především u fotbalistů Crystal Palace. Nechme se překvapit, zda hosté ještě zabojují a dokáží průběh utkání alespoň trochu zdramatizovat.
     
    48
    Wilfried Zaha rozkmital své rychlé nohy, díky čemuž se zbavil Maitlanda-Nilese. Poté nahrál na hranici šestnáctky číhajícího McArthura, který hodlal celou akci ještě vyšperkovat pasem pro Bentekeho, už si ale ukousl příliš mnoho.
     
    49
    Patrick van Aanholt se nijak nerozmýšlel a když dostal kousek volného prostoru, tak si nachystal kulatý nesmysl na levačku a tvrdě vypálil. Jeho přízemní pokus ale zastavil na kraji vápna blokující Shkodran Mustafi.
     
    50
    Hosté do druhého poločasu přeci jen vstoupili aktivněji, van Aanholt pro ně nyní vybojoval rohový kop. Po Cabayeově centru a Bentekeho hlavičce balon doputoval až ke Kellymu, s jeho ranou z otočky si ale Čech poradil.
     
    51
    S další ofenzivní akcí Crystal Palace se hnal Timothy Fosu-Mensah, který si jako adresáta své nabídky vybral mezi stopery se pohybujícího Bentekeho, belgický útočník ale svůj náběh nenačasoval dobře a ocitl se v ofsajdovém postavení.
     
    52
    O chvíli později Fosu-Mensah přihrával velice nepřesně, poté jej ale napodobil Mohamed Elneny, takže z rychlé protiakce Gunners nevzešlo zhola nic.
     
    53
    Patrick van Aanholt u postranní lajny přetlačil nedůrazného Bellerína, poté se dobře zorientoval a odcentroval ke vzdálenější tyči, kde se k zakončení snažil propracovat Zaha, ještě jeden krok navíc mu ale scházel.
     
    54
    Tomkinsova nepovedená a nedůrazná hlavička zadělala van Aanholtovi na pořádné problémy. Využít se toho jal dotírající Alex Iwobi, ten ale neměl žádného ze spoluhráčů, který by jej směrem dopředu podpořil, proto celou situaci uklidnil zpětným pasem.
     
    55
    Mesut Özil si nejprve narazil s Wilsherem a poté dlouho přemýšlel, co s balonem dále provede. Nakonec si vybral nalevo číhajícího Alexandra Lacazettea, ten si ale o vlásek nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    56
    Na dlouhý nákop od Fosu-Mensaha si sbíhal Zaha, míč ale před ním stačil odhlavičkoval nešikovně. Udělal to ale poměrně nešikovně, když si nevšiml vybíhajícího Čecha, hosté tedy budou zahrávat rohový kop.
     
    57
    Crystal Palace ale ani tentokráte s rohovým kopem nenaložilo dobře, navíc nabídlo soupeři možnost rychlé protiakce. Özil vyslal do samostatného úniku Alexe Iwobiho, vybíhající Hennessey se ale prezentoval povedeným zásahem.
     
    58
    Lacazette se díky rychlému manévru ke středu hřiště zbavil svého strážce, jeho nahrávka ale směřovala přesně mezi Bellerína s Wilsherem, kteří si tak dlouho navzájem dávali přednost, až se kulatého nesmyslu zmocnil van Aanholt.
     
    59
    Po jeho ztrátě ale tlak ze strany Gunners pokračoval. Ukončil jej až Granit Xhaka, který si míč pustil příliš daleko od nohy, načež o něj přišel a zpět do svého držení jej získal jen za cenu jasného faulu na Luku Milivojeviće.
     
    60
    Bellerínovu přihrávku Elneny nepochopitelně pouštěl za sebe, míče se v nebezpečné vzdálenosti od Čechovy branky na to konto ujal Zaha. Ten se po souboji s Koscielnym poroučel k zemi a zkoušel si vymodlit přímý kop, o faul se ale nejednalo.
     
    61
    Výtečný zákrok Petra Čecha! Obrana Arsenalu v posledních minutách zbytečně zmatkuje a potvrdila to i nyní, když nechala Sakův pas doputovat až k Bentekemu, ten si ale v jasné šanci vylámal zuby na českém brankáři.
     
    62
    Mesut Özil se zbavil napadajícího Cabaye a poté šajtlí roztáhl hru na vpravo se pohybujícího Bellerína. Ten se rozhodl kombinovat s Wilsherem, jako ideální varianta se to ale neukázalo.
     
    64
    Po Hennesseyho dlouhatánském výkopu odhlavičkoval Mustafi míč pouze k Sakovi. Na jeho průnikovou nahrávku si později nabíhal Christian Benteke, díky výtečně načasovanému skluzu bránícího Koscielnyho se ale daleko nedostal.
     
    65
    Trmu – vrmu ve středovém kruhu nakonec nejlépe ze všech zvládl Granit Xhaka, po jehož nahrávce mohl postupovat vpřed Jack Wilshere. Anglický středopolař byl ale u postranní čáry zdvojen, proti přesile nakonec alespoň vybojoval autové vhazování.
     
    66
    Domácí hráči i fanoušci se zlobí, po střetu s Kellym totiž na trávníku zůstává ležet Jack Wilshere. Sudí celou situaci jako faul správně neposoudil, domácí záložník totiž při pádu hlavou zavadil o koleno nic netušícího protivníka. Nešťastný moment.
     
    67
    Jack Wilshere vypadá velice otřeseně, na hrací plochu jsou proto přivoláni domácí zdravotníci. Anglického fotbalistu čeká krátké ošetření za postranní lajnou, vše ale nasvědčuje tomu, že se Wilshere na travnatou plochu za chvíli vrátí.
     
    68
    Zaha zabojoval a získal pro hosty autové vhazování, jehož rozehrávky se sám ujal. O pár vteřinek později to ale byl právě on, kdo ukončil snažení svého týmu, když po ztrátě balonu zbytečně fauloval Mohameda Elnenyho.
     
    69
    Patrick van Aanholt přerušil rodící se akci soupeře, kterou táhl Xhaka, načež přesným pasem oslovil v dobré pozici se nacházejícího Bentekeho. Ten byl ale celou situací spíše překvapen a nechal se lehce odzbrojit Koscielnym.
     
    70
    Jack Wilshere mohl rozjet rychlý protiútok Kanonýrů, s nahrávkou ale otálel příliš dlouho, proto Özil balon přebíral v ofsajdovém postavení. Na druhé straně si podobně nepovedeně počínal Patrick van Aanholt, jehož přenesení nenašlo nikoho.
     
    71
    Patrick van Aanholt si počkal na správný okamžik a pak balon předložil do druhé vlny pro Milivojeviće. Ten se střelou příliš dlouho váhal, načež byl jasně faulován Xhakou, sudí ale z neznámého důvodu nechal hru plynout.
     
    72
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Mesut Özil, přichází Reiss Nelson.
     
    73
    Luka Milivojević byl z předchozí situace, kdy na něj nebyl odpískán jasný faul, zřejmě značně rozladěn a nyní si trochu vybil zlost na Wilshereovi, kterého tvrdě poslal k zemi, Uvidíme tak přímý kop Arsenalu.
     
    74
    Nařízenou standardní situaci rozehráli domácí na krátko, což se v konečném součtu jako ideální řešení neukázalo. Kupředu se tak mohl vydat Zaha, byl ale čistě odstaven Maitlandem-Nilesem.
     
    76
    Do pokutového území se přiřítil Héctor Bellerín, jenž si šikovně narazil s Lacazettem a poté se odhodlal ke střele z voleje, do jeho rány ale vložil nohu Patrick van Aanholt.
     
    77
    Wilfriedu Zahovi tečou nervy. Záložník Crystal Palace si nyní tvrdě vyšlápl na Maitlanda-Nilese, sudí ale nechal hru plynout, a Zaha se tak mohl vydat kupředu. Nakonec z toho ale bude jen další rohový kop pro Orly.
     
    78
    Crystal Palace právě vstřelil branku!
    Fotbalisté Crystal Palace se přeci jen prosazují, Petr Čech si tak ani v tomto utkání nepřipíše svou jubilejní dvoustou nulu v Premier League. Cabaye svůj centr od rohového praporku opět směřoval na Bentekeho, který míč prodloužil k neobsazenému LUKOVI MILIVOJEVIĆOVI, s jehož přesnou ranou z otočky nemohl český brankář nic dělat.
    78. Luka MILIVOJEVIĆ - 4:1
     
    80
    Domácí si zničehonic mohli čtyřbrankový náskok vzít zpět. Před Hennesseym se totiž objevil zcela opomenuty Alexandre Lacazette, brankář Crystal Palace ale díky včasnému výběhu zmenšil střelecký úhel a předvedl povedený zákrok.
     
    81
    Do konce základní hrací doby zbývá necelých deset minut, ale je možné, že se ještě dočkáme drobného nastavení. Pohlídá si Arsenal komfortní vedení, nebo ještě budeme svědky malého dramatu?
     
    82
    Střídání v týmu Arsenal FC: ze hřiště odchází Alex Iwobi, přichází Sead Kolašinac.
     
    83
    Wengerova družina se začíná zatahovat do hluboké defenzivě a počíná si až příliš pasivně. Koscielny měl nyní plné ruce i nohy práce s napadajícím Sakem, načež balon odklidil pouze na tribunu. Aut pro Orly.
     
    84
    O pár okamžiků později měl podobné potíže Shkodran Mustafi, kterého se vydal atakovat Christian Benteke. Při německém obránci ve službách Kanonýrů stálo štěstí, od útočníka Eagles se totiž míč odrazil do zámezí.
     
    85
    Až nyní se domácí konečně vydali směrem vpřed. Konkrétně to byl mladičký Reiss Nelson, jenž si míč navedl mezi trojici protivníků a po kontaktu s Kellym se poroučel k zemi, sudí ale nechal hru pokračovat.
     
    87
    Hodgosnovi svěřenci se naopak ještě snaží alespoň o kosmetickou úpravu výsledku, který pro ně i nadále vypadá celkem hrozivě. Cabaye vymyslel průnikový pas na Bentekeho, tomu ale plány zhatil Mustafi.
     
    88
    Arsenal kombinoval na útočné polovině, Bellerín ale nakonec v rámci gesta fair-play odkopl míč do zámezí. Na trávníku totiž zůstal ležet Yohan Cabaye, jenž si v souboji s Mustafim zřejmě přivodil nějaký zdravotní problém.
     
    89
    Yohan Cabaye, který se dnes vrátil po zranění, dnešní utkání nedohraje. Na trávník jsou k němu přivolána nosítka, na několik posledních minut jeho místo ve středu zálohy zaujme mladý Nizozemec Riedewald.
     
    90
    Střídání v týmu Crystal Palace FC: ze hřiště odchází Yohan Cabaye, přichází Jaïro Riedewald.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se budou nastavovat čtyři minuty.
     
    90+2
    Sead Kolašinac byl ve snaze dostat se do pokutového území faulován Wilfriedem Zahou, Arsenal tak měl k dispozici přímý kop. Na centrovaný balon z kopačky Granita Xhaky ale nikdo nedosáhl.
     
    90+3
    Kombinace Gunners v bezprostřední blízkosti gólmana Hennesseyho pokračovala. Xhaka v šestnáctce přenechal kulatý nesmysl Lacazetteovi, jenž byl ve vápně nedovoleně atakován Tomkinsem, sudí ale penaltu neodpískal.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno, londýnské derby mezi Arsenalem a Crystal Palace ovládli domácí fotbalisté, kteří zvítězili vysoko 4:1. O jejich triumfu bylo v podstatě rozhodnuto už po dvaadvaceti minutách, do té doby se totiž stihli Gunners čtyřikrát prosadit. Nejprve se hlavou trefil Nacho Monreal, po jeho asistencích pak další branky přidal Alex Iwobi a Laurent Koscielny, na 4:0 zvyšoval Alexandre Lacazette. Po přestávce se Orli herně přeci jen trochu zvedli, o jejich čestnou trefu se v osmasedmdesáté minutě postaral Luka Milivojević, který tak Petru Čechovi sebral naději na vychytání dvoustého čistého konta v Premier League.
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 10:5. Střely mimo: 1:1. Rohy: 5:11. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 6:8.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji za pozornost a u dalších online přenosů se s Vámi zase někdy příště budu těšit na počtenou. (18:00:46)

    Vojtěch Tůma

    Branky: 6. Monreal (Xhaka), 10. Iwobi (Monreal), 13. Koscielny (Monreal), 22. A. Lacazette (Özil) – 78. Milivojević (Ch. Benteke)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 10:5. Střely mimo: 1:1. Rohy: 5:11. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 6:8.
    Arsenal FC: Čech – Bellerín, Mustafi, Koscielny (C), Monreal (34. Maitland-Niles) – Elneny, Xhaka – Iwobi (82. Kolašinac), Wilshere, Özil (72. Nelson) – A. Lacazette.
    Náhradníci: Ospina – Mertesacker, Kolašinac, Maitland-Niles, Chambers, Nketiah, Nelson.

    Crystal Palace FC: Hennessey – Fosu-Mensah, Tomkins, Kelly, van Aanholt – Milivojević, Cabaye (C) (90. Riedewald), McArthur – Zaha, Ch. Benteke, Sako.
    Náhradníci: Speroni – Souaré, J. Ward, Delaney, Riedewald, Čung-Jong, Townsend.

    Rozhodčí: Chris Kavanagh – Peter Kirkup, Adam Nunn

    Diváci: 59 386
    thejrc.org