Sparta – Vítkovice 4:3 (2:1 po s.n.) | Třinec – Jihlava 4:1 (kon.) | Liberec – Zlín 7:0 (kon.)
Chomutov – Pardubice 4:2 (kon.) | Mladá Boleslav – Kometa Brno 5:2 (kon.) | Olomouc – Plzeň 2:4 (kon.)
Mountfield HK – Litvínov 7:3 (kon.)
konec
HC Olomouc
2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
HC Škoda Plzeň
Neděle 21.01.2018, 17:00 • Zimní stadion Olomouc (kapacita: 5500 míst) • Tipsport extraliga • 42. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Třetí třetina sice ještě přinesla menší drama, když se Olomouc dostala ke kontaktní trefě, Plzeň si však již závěr bez větších problémů pohlídala, když navíc přidala čtvrtou, uklidňující branku do opuštěné Konrádovy branky. Plzeň se tak udržela znovu na první pozici, naopak Olomouc je na šesté pozici znovu na pospas soupeřů. Ode mě je tom pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (19:23:36)
     
    Nejlepší hráči utkání: Jan Eberle (Olomouc) – Lukáš Kaňák (Plzeň)
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Olomouc – 9, Plzeň – 8
     
    Konec zápasu.
     
    59:15
    Schleiss si ještě najížděl při přečíslení dvou proti jednomu na střelu, jenže Konrád už byl proti jeho pokusu přesný. Puk se následně odrazil na zadní mantinel.
    58:48 Tomáš MERTL - 2:4
     
    58:48
    Plzeň právě vstřelila branku!
    A je zřejmě o vítězi rozhodnuto! Po laciné ztrátě Olomouce v ofenzivním pásmu se dostává ke střele přes celé hřiště TOMÁŠ MERTL. Opuštěná branka byla pro něj lacinou kořistí. Asistence: Miroslav Svoboda.
     
    58:32
    Olomouc je nadále natlačená v soupeřově pásmu, Konrád na střídačce, napětí vrcholí!
     
    Dnešní utkání sleduje 4381 diváků.
    57:04 Tomáš HOUDEK - 2:3
     
    57:04
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak tohle zápletka! Olomouc se ještě dostává na dostřel, když se přesnou střelou z osy hřiště prezentoval TOMÁŠ HOUDEK. Jeho příklep zaplul přesně do šibenice Svobodovy klece. Asistence: Jakub Herman.
     
    56:55
    Kouč Venera si bere oddechový čas!
     
    56:55
    Miroslav Svoboda (PLZ) nyní při šanci Vyrůbalíka úmyslně vyhodil branku ze špuntů, což je pokynem pro udělení menšího trestu. Za plzeňského brankáře tento prohřešek odsedí Petr Straka.
     
    56:41
    Plzeň se prezentuje velmi zodpovědným výkonem, Schleiss tak hned na modré čáře bodyčekoval Strapáče. Olomouc se musí vracet znovu do středního pásma.
     
    55:32
    Na domácích je vidět velké odhodlání ke změně aktuálního stavu, jenže jim nevycházejí jasné tutovky. Tentokrát selhal osamocen před bránou Jergl, který se nestačil otočit a padl pod tíhou Jonese. Svoboda tak nemusel ani zasahovat.
     
    54:12
    Olomouc je neustále natlačená ve svém útočném pásmu, jenže v této chvíli se jí to málem vymstilo. Do brejku už už mířil Schleiss, jenže v poslední možný okamžik zasáhl Staněk. Skóre se tak po rychlém obranném návratu nemění.
     
    53:55
    Holec dvakrát zkoušel pozornost, jenomže v obou případech byl muž v plzeňské brance na svém místě. Indiáni v této chvíli ovšem nakonec volí jednoduché řešení, puk míří na zákázané uvolnění.
     
    52:21
    Vráblíkovi se znovu povedlo osvobodit se od olomouckého tlaku, puk tak znovu míří až ke Konrádovi. Hra je však už hodně pozvolná, oproti předchozím třetinám oba mančafty hodně ubrali na tempu.
     
    51:15
    Strapáč a Jergl si připsali ve skrumáži před Svobodou dvě velikánské šance, jenomže plzeňský blok byl i tentokrát dostatečně bystrý. Puky tak beci spolu s hostujícím brankářem odklidili mimo dosah soupeřů, Olomouc musí zase spěchat rychle zpět.
     
    50:45
    Plzeň je nadále ve vytrvalém tlaku, Olomouc však také lehce zlobí. Její neproměňování šancí je však prozatímním hlavním důvodem aktuálního skóre.
     
    49:34
    Strapáčova rána asi Svobodu pořádně vylekala! Mírně tečovaný pokus zápěstím se na poslední chvíli svezl, plzeňský brankář jej však nakonec fantasticky vykryl maskou.
     
    48:49
    Kantner si najížděl do nebezpečného prostoru před bránou, jenže nahrávky od Kracíka se nakonec nedočkal. Jaroměřský nahrávku zpoza brány zkontroloval bruslí, Olomouc se tak i tentokrát ubránila
     
    47:16
    Indiáni měli před chvíli pořádně nahnáno, neboť se na ně navalila celá pětka Olomouce Z velmi vysokého forčekingu však nakonec Hanáci nic nezískali, plzeňští hokejisté ve spolupráci se Svobodou danou situaci uklidnili. Gulaš pak poslal puk do středního pásma.
     
    46:38
    K Irglovi se dostal zvláštně odražený kotouč, jenomže ještě nedávno třinecká opora nakonec své náhodně nabídnuté možnosti nevyužil. Jeho rána po nabruslení na střed byla pro Svobodu formalitou, plzeňský muž v masce ukryl kotouč bezpečně v lapačce.
     
    45:16
    Jergl zkoušel nahazovat žabičkou puk před bránu, jenomže Mráz se k této chytré nabídce nakonec neprocpal. Plzeňská obrana totiž znovu perfektně zafungovala a olomouckého útočníka odklidila mimo nebezpečnou zónu. Indiáni budou rozehrávat zpoza své klece.
     
    44:51
    Hra je nyní nakrátko přerušena, neboť se na ledě odstraňují stopy po krvavém zranění Galvase. Po přibližně minutovém úklidu v obranném pásmu domácích se však již pokračuje.
     
    44:23
    Knotek se dostal do velikánské šance, když se k němu dostal odražený kotouč. Olomoucký forvard však tváří tvář Svobodovi neuspěl, jeho přízemní rána nakonec proletěla vedle tyče. Plzeň přežila další gólovku!
     
    43:38
    Jakub Galvas hlásil menší zranění, se kterým nemohl pokračovat, nakonec však pro přerušení hry nenastal důvod. Mladý obránce se dokázal dostat zpět na střídačku, aniž by se indiáni nějak výrazně dostali do ofenzívy.
     
    42:04
    I Herman už dostal zpět na ledovou plochu, Plzeň po dobu zkrácené přesilové hry střelu na Konráda nevyslala. Olomoucká obrana sehrála svou úlohu svědomitě a prakticky nespustila soupeře ani do vlastního pásma.
     
    41:08
    Irgl mohutně kroužil okolo Svobodovy brány, nakonec se ale vydal do středního pásma. Oba týmy i nadále pokračují ve hře čtyř proti čtyřem, Plzeň působí stále svěžeji než Hanáci.
     
    40:04
    Pro Olomouc nastává brzký konec přesilovky, takřka hned po buly je na trestnou lavici poslán Jakub Herman (OLO). Podle výroku sudích zahrál vysokou holí proti svému soupeři.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Střely na branku ve 2. třetině: Olomouc – 12, Plzeň – 8
     
    Druhá třetina už jasně ukázala, proč je Plzeň na prvním místě tabulky. Po dvou přesilovkových trefách se totiž dostala do vedení, když Olomouc dokázala už po delší časové úseky přehrávat. Domácí sice měli několik jasný tutovek, zatím je však kromě častého pobytu na trestné sráží i jejich neproměňování. Třetí třetina se tak jeví jako jasná záležitost pro indiány, nutno brát v potaz ale i jejich menší úspěšnost na ledech soupeřů. Zápas je tak stále ještě otevřený, pokračujeme přibližně v 18:47.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:11
    Avizovaný trest přichází právě v této chvíli, když je vyloučen Ryan Hollweg (PLZ). Kanadský bojovník se nepáral s Jakube Galvasem a v předbrankovém prostoru jej od puku odstavil krosčekem.
     
    39:02
    Jakub Galvas nahrál svému otci na střed hřiště, jenže ten se ve vyložené šanci nakonec neprosadil. Svoboda totiž proti němu vytáhl zákrok z říše snů, když puk i v protipohybu dokázal dostat pod beton. Následná šťouchaná před bránou bude mít ještě trestní dohru.
     
    38:25
    Hanáci v přesilovce zatím rozhodně nepůsobí jako to mužstvo, které by mělo mít dle poměrů mužů na ledě převahu. Ba naopak, Plzeň si před chvíli několikrát připsala slušnou šanci na zvýšení náskoku. Konrád byl však jistý.
     
    37:08
    Tentokráte bude pykat i Plzeň. Nick Jones (PLZ) nestačil zabránit Strapáčovi v průniku podél mantinelu čistě, neboť olomouckého útočníka poslal na led. Podle výroku sudích šlo o krosček.
     
    36:21
    Straka se taktéž poprvé výrazněji pokusil prosadit, jenomže křídlo první formace tolik štěstí, jako jeho spoluhráči neměli. Po rychlém dobruslení osu hřiště rychle střílel k tyčce, ale zde už stál pohotový Konrád. Puk se tak odrazil pouze do ochranné sítě.
     
    35:41
    Holec se zčistajasna zjevil před Svobodou, avšak blafák domácímu forvardovi nakonec nevyšel. Po rychlé kličce do forhandu mu puk ujel na zadní mantinel, indiáni se mohou znovu lehce zformovat.
     
    34:23
    Mertl se dostal k palbě od modré čáry po nepřesné rozehrávce Konráda, jenže se trefil jen hromady těl před bránou. Posléze se snažil protlačil k palbě i Jones, jemu ovšem nakonec ujel puk z hole. Domácí nyní mohou spěchat na soupeřovu klec.
     
    33:29
    Vyrůbalík tak dlouho mířil, až mu do trajektorie střely vjel Sklenička. Olomoucký kapitán tak pálil jen do prvního stojícího hráče. V následné akci pak pálícího Strapáče vychytal na zemi pohotový Svoboda. Plzeň soupeřův pres ustála.
     
    32:02
    Staňkovi se nepodařilo těsně podržet puk v útočném pásmu, což je okamžitým podnětem pro zapískání sudích. I přes nevoli tribun se tak hra znovu přesune do středního pásma, Olomouc ve svém opětovně odstartovaném tlaku na soupeře bude muset na chvíli přestat.
    31:26 Milan GULAŠ - 1:3
     
    31:26
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Tak tomuhle se říká hokejová paráda! Plzeň ukázala svou sílu v přesilovkách a už podruhé v zápase se díky ní dokázala prosadit. Krásnou kombinaci na jeden dotyk po průnikové diagonále proměnil v branku stále nejlepší hráč bodování extraligy MILAN GULAŠ. Konrád byl u tyče pozdě. Asistence: Lukáš Kaňák, Jaroslav Kracík.
     
    31:15
    Plzni se nabízí další početní výhoda, tentokrát je totiž vyloučen Aleš Jergl (OLO). Olomoucký mládežnický odchovanec je potrestán za zákrok vysokou holí v útočném pásmu.
     
    30:31
    Vyrůbalíkovi se teď nájezd směrem do ofenzivního pásma Olomouce moc nepovedl, Dujsík mu totiž poslal o hodně delší přihrávku, než by bylo třeba. Svoboda tak může pokračovat v uklidnění plzeňské hry ve spolupráci s obranou.
     
    29:14
    Irgl se objevuje znovu na ledě, Hanáci tak s velkým štěstím ustáli první přesilovku v zápase. Plzeň mezitím může vystřídat a rozehrát od zadních řad.
     
    28:23
    Hostující hráči znovu velmi pohledně kombinují před domácí brankou, k mnoha střelám se však tentokrát nedostávají. Olomouci se daří svůj blok zhustit, čímž takřka nedovoluje vznik střeleckých koridorů.
     
    27:14
    Plzeň má k dispozici další přesilovku, David Ostřížek (OLO) zatáhl za pomyslnou záchrannou brzdu a ujíždějícího Kracíka raději zahákoval. Plzeňský forvard v té době připravoval nadějný kontr.
     
    26:36
    Olomouc se nadále snaží o aktivní hru, zatím jí však tato snaha moc nevychází. Plzeň je v defenzívě pozorná a nic svému soupeři prakticky nedovoluje. Hra se tak odehrává zejména ve středním pásmu.
    25:58 Tomáš MERTL - 1:2
     
    25:58
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Tak přeci jen je přesilovka využita! Po rychlé kombinaci se dostal k odraženému puku u levé tyčky TOMÁŠ MERTL, který si už coby protřelý bard dokázal s nastalou situací bez potíží poradit. Jeho dorážka zamířila přesně k bližší tyčce, kam už Konrád nedosáhl. Asistence: Lukáš Kaňák, Jaroslav Kracík.
     
    25:31
    Mertl se Stachem zkoušeli pálit po kombinaci, jenže jejich rány byly zblokovány. Konrád tak puky vyrazil bez větších problémů.
     
    25:12
    Vráblík byl znovu středem pozornosti, když tentokrát inkasoval od Zbyňka Irgla (OLO) pořádnou ránu hokejkou. Podle sudích šlo o učebnicový zákrok vysokou holí.
     
    24:27
    Knotek se dostal přes hlouček bránících hráčů a z levého křídla se okamžitě rozhodl k palbě. Jeho chytrá rána zápěstím sice přeletěla clonícího Vráblíka, stejně tak i ale bránu. Svoboda tudíž ani nemusel zasahovat.
     
    23:47
    Před Konrádem se spustila menší bitka mezi beky Olomouce a dvěma indiány. Po rychlém zákroku sudích je však již klid, pokračovat se bude bez trestů.
     
    22:51
    Plzeň znovu unikla inkasování! Holec se řítil úplně sám na branku soupeře, jenže nakonec trestuhodně svou šanci zahodil. Puk vypálený těsně před Svobodou nakonec bránu o notný metr přeletěl. Hosté měli znovu štěstí na své straně.
     
    22:27
    Domácí měli obrovskou gólovku! Jergl se dostal k vyražené střele, jenže nakonec mezírku mezi tyčkou a Svobodou netrefil. Puk se svezl pouze po boční síťce zpět do hry.
     
    21:35
    Jaroměřský nadvakrát zkoušel poslat puk na Svobodu, ani jednou se však do prostoru mezi tři tyče netrefil. Holec poté pálil jen těsně nad horní tyčku.
     
    20:23
    Domácí znovu Plzeň tlačili už o úvodních minut, což přinutilo indiány k odpálení kotouče přes všechny čáry. Rozhodčí však nakonec situaci jako icing nevyhodnotili, vhazovat se bude na středovém kruhu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Střely na branku v 1. třetině: Olomouc – 14, Plzeň – 11
     
    První třetina přinesla parádní, divácky atraktivní hokej plný velkých gólovek. Většinu třetiny nicméně byla v lehké převaze Plzeň, která domácí nepouštěla k mnoha útočným akcím. Indiáni předchozí tezi potvrdili i úvodní brankou, nakonec však olomoucký mančaft dokázal ještě po zpětně uznané brance vyrovnat. Druhá třetina tak nabízí ještě dech beroucí zápletku, pokračujeme přibližně 17:54.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:24
    Domácí nyní hrají s úplně jiným vzezřením, než jaké jsme mohli vidět před vyrovnávací brankou. Zatím jim však výrazně vázne rozehrávka, indiáni i tentokrát dokázali zavřít své střední pásmo a soupeře přes něj nepustili.
    18:52 Jan EBERLE - 1:1
     
    18:52
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Rozhodčí nakonec po prozkoumání opakovaného záběru branku domácích uznávají. Máme tudíž znovu vyrovnáno! Puk se v inkriminovaném momentu několikrát odrazil od Svobody, až jej uzmul pod kontrolu JAN KNOTEK. Jeho rána z hranice brankoviště nakonec dokázala dorazit do klece dříve, než ji posunul brankář Svoboda bruslí. Asistence: Jan Eberle, Marek Laš.
     
    18:52
    Eberle podle svého úsudku, neboť alespoň ta vypadala jeho reakce po zamítavém verdiktu rozhodčích, dostal puk do brány. Svoboda však posunul klec, hlavní sudí si ještě nicméně budou pouštět videozáznam.
     
    18:21
    Pour se nerozpakoval a i on se snažil obalamutit Konráda, domácí brankář však stačil vyrazit kotouč rukavicí. Hanáci se nyní mohou pustit do rozehrávky od zadních řad.
     
    17:06
    Strapáč se rozhodl k palbě hned po přechodu modré čáry, svého soupeře v bráně ovšem nepřekvapil. Svoboda si zapisuje další pohodový zákrok lapačkou.
     
    16:52
    Puk se dostal po teči Jaroměřského za plexisklo, vhazování se tak vrátí znovu před Konráda.
     
    16:13
    I Olomouc se snažila o rychlou odpověď, avšak její dnes velmi aktivní první formace nakonec na Svobodu recept nenašla. Golman indiánů dokázal Lašovu ránu bez problémů ukrýt po výstroj.
    15:34 Nick JONES - 0:1
     
    15:34
    Plzeň právě vstřelila branku!
    A máme tu první zásah! Velká přetahovaná o nadvládu nad ledovou plochu nakonec vyšla lépe pro Plzeň, která se dostává do vedení zásluhou parádní rány NICKA JONESE. Americký bek dostal krásnou zpětnou nahrávku do druhé vlny od Skleničky, palba z osy hřiště s volným prostorem před bránou už tak byla jen formalita. Puk trefil přímo do pravé šibenice. Asistence: David Sklenička, David Stach.
     
    15:12
    A další šance! Ostřížek se dostal ke střelbě z modré, jenomže nakonec se Svoboda ani nemusel pokoušet o rozklek. Dělovka domácích letěla těsně vedle pravé tyče.
     
    14:31
    Laš a poté i Knotek se snažili překonat Svobodu, ani jedna rána z velké blízkosti jeho betonů ovšem nevyšla. Plzeňský golman následně ustál i nebezpečně vyhlížející dorážku.
     
    14:10
    Ostřížek s Lašem se nedohodli na směru plánované diagonály, puk tak letí až na zadní mantinel u Svobody. Sudí logicky pískají domácím icing.
     
    13:24
    Plzeň je i nadále ve velkém tlaku, hlavně Hollweg má hodně energie. Jeho forčeking však naposledy těsně nevyšel, Olomouc se stačila dostat přes blok do středního pásma. V ofenzivní fází však na svého soupeře nestačí.
     
    12:57
    Gulaš nahrával Mertlovi přímo před Konrádovu bránu, avšak brankář s jistou nominací na olympijské hry nyní obstál. Domácí díky jeho šťastnému zákroku nyní přežili čistokrevnou gólovku!
     
    11:50
    Domácímu týmu zatím početní výhoda nevychází, neboť se takřka většinu dosavadních momentů pohybuje ve vlastním pásmu. Plzeň je na tom dnes výborně po taktické stránce.
     
    10:57
    Plzeň si zahraje první oslabení, za sekání v předbrankovém prostoru si půjde odsedět menší trest lídr kanadského bodování celé extraligy Milan Gulaš (PLZ).
     
    10:24
    Souhra Knotka s Eberlem málem dvakrát skončila první brankou, avšak při obou situacích byl střílející hráč nakonec v tutovce nepřesný. Plzeň měla obrovskou dávku štěstěny!
     
    09:44
    Svoboda spolu s Kindlem nyní nepředvedli zrovna jistý výkon, což byl okamžitý pokyn pro forčeking Hanáků. Nakonec se nicméně indiáni se štěstím ubránili, Gulaš vyváží puk pro jistotu do útočného pásma.
     
    08:31
    Na ledě došlo v posledních okamžicích několik tvrdých hitů, hlavně Staněk si naposledy vychutnával potlesku domácích fanoušků. Rozhodčí tak i dle tohoto faktu zatím nechávají pro souboje větší toleranci, hráči toho překvapivě zatím k žádným zákeřným zákrokům nevyužívají.
     
    07:41
    Strapáč se probíjel přes plzeňskou defenzívu, jenomže si na sebe připravil až příliš velkou výzvu. Přes třetího hráče po sobě už neprošel, i exvítkovický útočník tak musí zařadit zpátečku. Olomouci ani tento kontr nakonec nevychází, pravě defenzívy nyní hrají na ledě prim.
     
    06:25
    Kratěna mistrně zastavil olomoucký atak čtvrté formace, když skočil do trajektorie Ostřížkovy nahrávky. Hanácky tlak tudíž v této chvíli končí po pár okamžicích.
     
    05:46
    Eberle se dostával k palbě na mezikruží, jenomže Knotkova přihrávka mu přeskočila čepel. Domácí se tak musí honem rychle vracet do obrany, indiáni nicméně zvolili nejjednodušší řešení a odehrávají puk na Konráda. Domácí tak rozehrávají zpoza své klece.
     
    04:42
    Ve chvíli, kdy se vrací Dujsík na led, si připsal velice zajímavý pokus hned po přechodu modré čáry Kratěna. Na Konráda však ani tentokráte nevyzrál, slovenský strážce branky jeho pokus zachytil bez problému v lapačce. Hanáci tak přesilovku obstáli bez inkasování.
     
    03:35
    Indiáni prozatím ve své přesilovce dlouho nemohli chytit tempo, vše však změnil Gulaš. Plzeňský kapitán napřáhl ke stropu haly a pumelicí pořádně provětral Konráda. Olomoucký golman se štěstím ránu vytáhl betonem mimo tři tyče.
     
    02:42
    Olomoucký mančaft se bude muset soustředit v nadcházejících momentech na oslabení, Tomáš Dujsík (OLO) totiž vystřelil puk mimo led, což rozhodčí postřehli. Domácí bek tak vyfasoval trest za zdržování.
     
    02:21
    Plzeň je velkém ofenzivním presu, který podněcují zejména časté pokusy ze střední vzdálenosti. Konrád zatím ovšem na hranici svého brankoviště stačí udržet morálku, odražené puky tak končívají většinou v rozích.
     
    01:15
    Plzeň ukázala pořádnou ofenzivní sílu! Schleiss nahrával zpoza brány úplně volnému Kratěnovi, ten však nakonec ve finální fázi své šance selhal. Zkušený forvard hostí nakonec mířil mimo tři tyče, Konrád musel zasahovat až posléze. Vypadnutý puk mu však moc práce nenatropil.
     
    00:35
    Olomouc hned od úvodu zavřela indiány na jejich obranné třetině, avšak větší tlak nakonec přeci jen nevyprodukovala. Eberleho nahození z kruhů nebylo pro Svobodu nijak nebezpečné. Dujsík poté pálil pouze do lapačky plzeňského brankáře.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Oba mančafty už míří na ledovou plochu, utkání za malý okamžik začíná.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    HC Olomouc: Konrád (Matoušek) – Dujsík, Vyrůbalík (C), Houdek (A), Jaroměřský, L. Galvas, J. Galvas, Staněk – Eberle, J. Knotek (A), Laš – Irgl, Strapáč, Burian – Jergl, Herman, Holec – Podlaha, Mráz, Ostřížek.

    HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Sochůrek) – Jones, D. Sklenička, J. Kindl, Vráblík, L. Kaňák, Moravčík – Gulaš (C), Mertl (A), Straka – Pour, Kratěna, Schleiss (A) – Kantner, Kracík, Stach – Hollweg, Kodýtek, D. Kindl – Rubner.

    Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Flegl, Polonyi.
     
    Hlavními rozhodčími tohoto extraligového šlágru jsou Roman Mrkva a Daniel Pražák, jako čároví jsou pak delegováni Jiří Flegl a David Polonyi.
    Kanadskému bodování dlouhodobě vládne Milan Gulaš z Plzně.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    08.12.2017 Plzeň x Olomouc 6:0 (29. kolo)
    22.10.2017 Olomouc x Plzeň 5:0 (16. kolo)
    12.09.2017 Plzeň x Olomouc 10:0 (3. kolo)
     
    Poslední 3 extraligové zápasy obou týmů

    HC Olomouc
    19.01.2017 Vítkovice x Olomouc 5:2
    14.01.2017 Olomouc x Chomutov 5:3
    12.01.2017 Olomouc x Jihlava 2:3 pr.

    HC Škoda Plzeň
    19.01.2017 Plzeň x Třinec 2:1
    14.01.2017 Litvínov x Plzeň 4:5
    12.01.2017 Zlín x Plzeň 4:1
     
    HC Škoda Plzeň
    Indiáni letos v extralize zatím nemají prakticky konkurenci. Jejich první příčka zatím ani v žádném případě není nikým ohrožena, neboť na nejbližšího pronásledovatele z Hradce Králové má velice komfortní náskok jedenácti bodů. Nasnadě je tak otázka: v čem tkví plzeňská dominance? Co dokázal změnit Martin Straka po loňském odvolání svého bratra Michala z pozice kouče? Jedním z hlavních bodů je jednoznačně složení kádru, které v sobě kloubí velmi kompaktní spojení ostřílených hráčů jako Mertl, Gulaš nebo Kindl, na druhé straně se pak ukazují i mladící z plzeňské juniorky, která momentálně vévodí DHL extralize.

    Herní rytmus mančaftu, který v září dokázal hned dvou týmům nastřílet po deseti brankách, ovšem v lednu přeci jen začal lehce drhnout. Menší krize začala na přelomu vánočních svátků, během kterých indiáni častokrát prohráli po základní části, leden pak odstartovala dvojice proher na ledě hlavních možných konkurentů o titul. Prohry s Kometou a Vítkovicemi nicméně okamžitě následovala vítězství nad Libercem a znovu Ostravany, jenže přišel ještě menší okamžik zakolísání formy. Porážka 1:4 ve Zlíně se rozhodně z pozice Plzně jako jasného favorita nečekala, podle všeho je nicméně ale duel zapomenut. Poslední dva duely totiž Západočeši zvládli, jejich první příčka tak zůstává stále opticky v dohledné době nedobytná.

    Již zmíněnými pilíři plzeňské pohádky je momentálně velmi ofenzivní duo ostřílených bardů. Milan Gulaš momentálně díky 53 kanadským bodům (19+34) vede celou produktivitu extraligy, Tomáš Mertl je s bilancí 25+23 hned za ním, navíc je momentálně nejlepší tuzemský střelec. Oba dva díky svým grandiózním výkonům nebudou chybět na zimní variantě olympijských her. Brankoviště má pak s třetími nejlepší čísly v lize (92,81 %) v gesci Miroslav Svoboda.
     
    HC Olomouc
    Olomoučtí hokejisté jsou letos často právem označováni za česky Leicester. Tým bez velkých hvězd dokázal vystoupat pomalými krůčky až na příčky zajišťující přímý postup do play-off, když porážel týmy s mnohem většími rozpočty. Aktuální výsledky by však nemohly existovat bez jednoho velkého pohlavku. 12. září totiž zažil nejeden fanoušek kohoutů šok. Infarktový výsledek 0:10 zápasu v Plzni byl pro mnohé jasným indikátorem formy Hanáků, experti jen pochvalně mručeli nad svými analýzami a predikcemi, které tradičně Olomouc posílaly na poslední příčky extraligové tabulky. Pro celý kádr byl nicméně tento šok dost dobře zapamatovatelným budíčkem. I pro brankáře Konráda, který se po zážitku z desetigólového šílenství rozchytal k reprezentační formě.

    Olomouc i nadále stoupala k čelu tabulky celé nejvyšší soutěže, takřka žádný protivník pro ni nebyl těžký. I plzeňským indiánům uštědřila pětigólový debakl. Celá stoupající forma vygradovala na nejvyšší možnou mez na přelomu vánočních svátků. Posledních pět výher v řadě v historických statistikách Mory bylo už hodně zavátých prachem. Nicméně i dle zjednodušené teorie fungování ekonomiky nastává po období konjunktury, růstu, pokles výkonnosti, taktéž ve stejném gardu se opakovala situace na straně Olomouce. Plnou plecharénou přemotivovaní hráči nestačili před Silvestrem na v laufu hrající Spartu, což odstartovalo momentální stagnaci formy. Ze sedmi posledních duelů tak dokázali svěřenci kouče Zdeňka Venery vyválčit jen sedm bodů, což je na tým usilující o play-off dle zákonitostí tabulky málo. I po páteční porážce s neoblíbenými Vítkovicemi tak sice okupují šestou pozici, sousední Zlín je ale jen o dva body zpět. Právě nyní tak nastává zřejmě nejklíčovější fáze sezóny, začíná tuhý boj o dobrý pocit ze sezóny.

    Nejproduktivnějším hráčem v kabině je už tradičně centr elitní formace Jan Knotek, který má momentálně na kontě 14 branek a 10 asistencí. Na záda v týmové minitabulce už mu ovšem dýchá Vilém Burian s bilancí 13+8. V bráně pak dostává logicky největší prostor Branislav Konrád, spolu se Zbyňkem Irglem momentálně největší hvězda kádru. Slovenský muž v masce, který má momentální úspěšnost zákroků 90,58 %, si taktéž vysloužil za své konstantní výkony nominaci na olympijské hry do Pchjongčangu.
     
    Hezký nedělní podvečer, hokejová Tipsport extraliga pokračuje hned v rychlém sledu svým 42. kolem. Jedním z jeho duelů bude i velice zajímavý souboj z horních pater tabulky, který obstará Olomouc s Plzní. Utkání startuje v 17:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 19. J. Knotek (Eberle, Laš), 58. Houdek (Herman) – 16. Jones (D. Sklenička, Stach), 26. Mertl (L. Kaňák, Kracík), 32. Gulaš (L. Kaňák, Kracík), 59. Mertl (M. Svoboda)


    HC Olomouc: Konrád (Matoušek) – Dujsík, Vyrůbalík (C), Houdek (A), Jaroměřský, L. Galvas, J. Galvas, Staněk – Eberle, J. Knotek (A), Laš – Irgl, Strapáč, Burian – Jergl, Herman, Holec – Podlaha, Mráz, Ostřížek.
    HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Sochůrek) – Jones, D. Sklenička, J. Kindl, Vráblík, L. Kaňák, Moravčík – Gulaš (C), Mertl (A), Straka – Pour, Kratěna, Schleiss (A) – Kantner, Kracík, Stach – Hollweg, Kodýtek, D. Kindl – Rubner.

    Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Flegl, Polonyi

    Diváci: 4381
    thejrc.org