Třinec – Litvínov 4:3 (kon.) | Zlín – Olomouc 4:3 (kon.) | Jihlava – Kometa Brno 2:0 (kon.)
Chomutov – Liberec 2:1 (po pr.) | Mladá Boleslav – Vítkovice 2:4 (kon.) | Mountfield HK – Sparta 4:1 (kon.)
Pardubice – Plzeň 2:0 (kon.)
konec
Mountfield HK
4:1 (2:1, 2:0, 0:0)
HC Sparta Praha
Pátek 02.02.2018, 18:00 • ČPP Aréna • Tipsport extraliga • 46. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Dobrý podvečer přeji všem čtenářům z královéhradecké ČPP Arény. Tipsport extralize ještě zbývají odehrát tři kola, než se oči celého hokejového světa upřou na Jižní Koreu. O významu zápasů, které se v nich odehrají, není třeba dlouze přemýšlet, každému je jasné, že jsou nesmírně důležité, neboť se v nich rozhodne o postupujících do play off. Společně dnes budeme sledovat, jak si Mountfield HK poradí na svém ledě s HC Sparta Praha.
     
    Mountfield HK

    Východočeši se v tabulce aktuálně vyhřívají na 2. pozici se ziskem 87 bodů. Svěřenci Václava Sýkory si v minulém kole zajistili výhrou 3:0 nad Olomoucí účast ve čtvrtfinále vyřazovací části. Lvi ale pomýšlejí ještě výš, souboj osmičky nejlepších by určitě rádi zahájili na vlastním ledě, pročež se musí udržet minimálně na 4. místě. Zároveň mohou v koutku duše stále pomýšlet na Pohár prezidenta ČSLH, který připadne nejlépe postavenému týmu po základní části.

    Současná forma celku ze soutoku Labe a Orlice není zlá, ale také nijak oslňující. Hradec sice porazil trápící se Hanáky, kteří v pěti předešlých duelech zvládli zvítězit jen nad posledním Litvínovem, jenže dva předcházející zápasy s týmy ze špičky tabulky prohráli (s Třincem 1:2 po nájezdech, s Plzní 2:3). Utkání s Chomutovem sice zvládl, ale vstřelil přitom jediný gól. Mountfield tak znovu potvrdil roli týmu s famózní defenzívou, ale trochu slabším útokem. Uvidíme, zda proti Spartě ukáže v ofenzívě silnější zbraně.
     
    HC Sparta Praha

    Celek z hlavního města republiky se v současné době nachází na 9. místě, když na své konto zatím nastřádal 63 bodů. Sparta tak hraje o bytí a nebytí v play off, jistého nemá vůbec nic a body potřebuje jako sůl. Také z tohoto důvodu Pražané v poslední době posilovali, kde mohli. Na střídačku přivedli zkušeného Radima Rulíka, do útoku se jim vrátili staronové tváře – Jan Buchtele a Michal Řepík. V obraně jsou čerstvými akvizicemi Arturs Kulda či Tomáš Voráček.

    Přesto Sparťané nezískávají v poslední době body snadno. Plnohodnotnou výhru dovezli jen z ledu posledního Litvínova. V Třinci nedokázali vstřelit gól a padli 0:1, doma nestačili na Plzeň, která je přehrála 4:2. V předcházejícím duelu se už blýskalo na lepší časy, Pražané vedli ještě sedm sekund před koncem třetí třetiny 3:2, jenže během následujících jednadvaceti vteřin je Kometa obrala o dva body, když nakonec zvítězila 4:3 po prodloužení. Svěřencům trenéra Výborného tedy teče do bot, a pakliže se nechtějí brodit skupinou o udržení, budou muset přidat.
     
    Vzájemné zápasy

    Hradec se se Spartou potkává v této sezóně naposled, tedy alespoň co se základní části týče. Pakliže se podíváme na výsledky předcházejících duelů, zdá se, že nás čeká bitva jako řemen. Rozdíl ve skóre nebyl v těchto utkáních nikdy větší než jednogólový a hned dvakrát se muselo prodlužovat. Lze tedy předpokládat nervy drásající souboj. Poslední střetnutí se navíc hrálo před pouhými šestnácti dny a i v něm se muselo hrát nad rámec základních šedesáti minut. Pražané zatím na body vedou, ale Mountfield dnes může využít výhodu domácího prostředí a srovnat.

    24. září 2017 Mountfield HK – HC Sparta Praha 2:3
    5. listopadu 2017 HC Sparta Praha – Mountfield HK 1:2p
    16. ledna 2018 HC Sparta Praha – Mountfield HK 2:1p
     
    Vzájemné vazby

    Na první pohled by se zápas mezi Východočechy a Pražany mohl jevit jako kterýkoliv jiný duel v extralize, ale tak tomu úplně není. Jednak jsou zde předcházející výsledky, které svědčí o vyrovnanosti obou mužstev, zároveň mají oba celky velmi slušnou úspěšnost na ledě svého aktuálního protivníka. A pak jsou tu ještě vzájemné vazby mezi hráči. Z Mountfieldu mířil letos na Spartu Richard Jarůšek, opačnou cestou putoval Petr Zámorský. Z Lvů mají vazby na soubor trenéra Výborného také Lukáš Cingel, Martin Látal či Michal Dragoun. Jan Buchtele se naopak v Hradci Králové narodil a s hokejem tu začínal, ačkoliv již údajně (dle slov hráče samotného) citový vztah k městu ani klubu nemá. Lze tedy očekávat emočně nabité střetnutí.
     
    Nejproduktivnější hráči týmů

    Mountfield HK
    Jaroslav Bednář (11+26)
    Rudolf Červený (19+16)
    Petr Koukal (12+21)
    Bedřich Köhler (16+6)
    Andris Džerinš (5+15)

    HC Sparta Praha
    Lukáš Pech (11+24)
    Miroslav Forman (13+16)
    Andrej Kudrna (13+12)
    Robert Říčka (10+14)
    Petr Vrána (6+16)
     
    Průměrná úspěšnost zákroků brankářů

    Mountfield HK
    Patrik Rybár 93,78 %
    Jaroslav Pavelka 94,21 %

    HC Sparta Praha
    Sami Aittokallio 91,81 %
    Ján Laco 87,30 %
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: J. Pavelka (Frodl) – Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Rosandić – Köhler (A), Džerinš, Cingel – Látal, Koukal (C), Červený (A) – Berger, Dragoun, Šimánek – Vopelka, Kukumberg, Zigo – R. Pavlík.

    HC Sparta Praha: J. Laco (Aittokallio) – Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, Mikuš, T. Voráček, Ďaloga – Klimek, Pech (A), Forman – Buchtele, Černoch, Řepík – Kudrna, P. Vrána (C), Jarůšek – Kumstát (A), Reichenberg, Uher – Rousek.

    Rozhodčí: Kika, Bulanov – Lhotský, Svoboda.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Ještě jednou mi dovolte, abych vás přivítal z ČPP Arény, kde to začíná bzučet jako v úle, podobně jako v celém městě. Hradec dnes žije hokejovým zápasem se Spartou, který začne přibližně za 13 minut.
     
    Zajímavosti v sestavách

    Mountfield dnes nemůže využít služby několika zkušených opor, v útoku mu budou chybět kapitán a nejproduktivnější hráč Jaroslav Bednář či Radek Smoleňák. V obraně také schází několik stavebních kamenů, například René Vydarený nebo Oskars Cibulskis, na marodce je také brankářská jednička Patrik Rybár, díky čemuž může teoreticky naskočit k prvnímu extraligovému zápasu za Východočechy Dominik Frodl. Za Spartu nenastoupí Jaroslav Hlinka.
     
    Ještě před zápasem dochází k vyhlášení charitativní akce Skóruj pro..., ve které hradecký tým věnuje 33 000,- korun nemocné Elle Fekoňové, která trpí dětskou mozkovou obrnou.
     
    Na ledě zůstávají už pouze zahajovací formace, za chvíli bude vhozeno úvodní buly.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:13
    Hradečtí získali puk, Gregorc přihrál na pravou stranu Zámorskému, který okamžitě nastřelil kotouč za bránu Laca, kde o něj bojují Východočeši s beky Sparty.
     
    00:38
    Pavelka nezastavil puk za svou klecí, přesto Mountfield pronikl po pravé straně opět až k Lacovi, déle však v prostoru ohrožujícím jeho klec nepobyl.
     
    01:19
    Dragoun dobře zapracoval na obranné modré, z čehož mohl o chvíli později těžit Berger, který nastřelil puk na brankáře Pražanů. Ten jej ale chytil bez potíží.
     
    01:32
    Mislav Rosandič vypálil z osy hřiště od modré čáry. Laco jeho střelu vyrazil betonem a následně byl hodně rád, že se k puku dostali jeho obránci dřív než dorážející Lvi.
     
    02:16
    Zbyněk Michálek vyslal první pokus za Spartu od pravého hrazení, Pavelka jej vyklepal z republiky a následně rozehrál za svou klec.
     
    02:43
    Pražané se drží v útočném pásmu, nakonec se však kombinací po mantinelech z pásmy vyhnali, když jejich obránci nezastavili puk na modré čáře.
     
    03:16
    Pavelka zastavil kotouč za svou klecí pro Filipa Pavlíka, který šikovně rozehrál na ose. Hradec se už už dostával do šance, tu však nakonec bránící Sparťani nedopustili.
     
    03:58
    Rosandič udržel puk na své čepeli před napadajícími hráči z hlavního města a poslal černou pryž raději přes všechny čáry.
     
    04:28
    Pražané se snažili zahrozit akcí po pravé straně, ale Pavelka poslal touš do ochranná sítě. Buly po jeho levé ruce.
     
    04:46
    Blaž Gregorc neudělal potřebné kroky přes půlící čáru a tak jeho diagonální nahození do útočného pásma končí zakázaným uvolněním.
     
    05:13
    Zámorský vyhrál osobní souboj v rohu kluziště za bránou Pavelky, díky čemuž mohli Lvi postupovat kupředu, jejich akce se ale sotva dostala k útočné modré.
     
    05:33
    Mountfield teď vaří svého soupeře v jeho pásmu. Sparta se osvobodila vyhozením. Filip Pavlík rozehrává ve spolupráci s Graňákem.
     
    06:06
    Řepík podnikl nebezpečný výpad po pravém mantinelu a z kruhu vyslal razantní střelu těsně nad ledem. Pavelka nakonec jeho pokus pod betony udržel. Následuje první komerční brejk zápasu.
     
    06:23
    Jarůšek se snažil pálit z vrcholu levého kruhu, do rány mu však vložil hůl bývalý spoluhráč Šimánek a pokus zblokoval do rohu.
     
    06:50
    Zbyněk Michálek nahodil z pravé strany od modré čáry, kotouč byl ve zmatku před bránou Pavelky tečován a nakonec prolétl jen těsně vedle levé tyče svatyně Mountfieldu!
     
    07:08
    Pražané se nyní delší dobu drží v pásmu Hradeckých, Kumstát se šikovně vytočil zpoza brány a snažil se zaskočit brankáře Lvů. Ten měl ale betony k ledu pevně přitisknuté.
     
    07:32
    Zámorský s Kukumbergem přetlačili Kumstáta s Reichenbergem v souboji v rohu kluziště. Následnou akci Mountfieldu nakonec zastavil ofsajd.
     
    07:53
    Forman získal puk na obranné modré a šikovně vyslal kupředu Ďalogu, který se přihrávkou od zadního mantinelu snažil najít některého ze spoluhráčů. V prostoru před bránou Pavelky se ale žádný nevyskytoval.
     
    08:16
    Obrovská šance Hradce! Cingel dostal přihrávku na osu hřiště a pálil z první. Z mezikruží však mířil nepřesně!
     
    08:33
    Hradec právě vstřelil branku!
    Hradec jde do vedení! Parádní akce v podání Mountfieldu! Graňák poslal nádhernou dlouhou kolmou přihrávkou kupředu Koukala, ten si v prostoru mezi kruhy všiml vlevo úplně volného RUDOLFA ČERVENÉHO, který po ideálním pasu bez větších potíží zamířil do prázdné brány – 1:0! Asistence: Petr Koukal, Dominik Graňák.
    08:33 Rudolf ČERVENÝ - 1:0
     
    09:16
    Hráči z hlavního města se okamžitě snaží odpovědět vlastním náporem a aktivně napadají rozehrávku Lvů.
     
    09:47
    Hradec si zahraje první přesilovou hru, vyloučen je Ďaloga za vysokou hůl.
     
    10:00
    Kotle Sparty i Hradce se vylidňují, fanoušci nesouhlasí s uzavřením kotlů Plzně a Brna a na protest teď nebudou do konce třetiny fandit.
     
    10:23
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta vyrovnává v oslabení! Pavelka zastavil puk za bránou, Řepík k němu ale rychle přispěchal, odzbrojil ho a přihrál do prostoru mezi kruhy, odkud JAN BUCHTELE vstřelil jeden ze svých nejsnadnějších gólů v kariéře – 1:1. Asistence: Michal Řepík.
    10:23 Jan BUCHTELE - 1:1
     
    11:16
    Počet hráčů na ledě se srovnává, Roman Kukumberg inkasuje dvě minuty za hákování.
     
    11:38
    Pražané kontrolují černou pryž za vlastní svatyní. Pavelka drží puk na své holi a čeká, až se mu vrátí do hry spoluhráč z trestné lavice.
     
    12:16
    Hráči z hlavního města jsou v plném počtu a kombinují v prostoru před klecí Mountfieldu, zatím se ale ke střelbě nedostali.
     
    12:49
    Ďaloga vypálil nebezpečně z levé strany od modré čáry, Pavelka zastavil pokus svou vyrážečkou.
     
    12:56
    Sparta bude hrát 19 sekund přesilovky pět na tři. Dragoun se dopustil útočného faulu a inkasuje dvě minuty za podražení.
     
    13:15
    Hradečtí dvakrát vyhodili přes všechny čáry a jsou ve čtyřech. Jako poslední poslal puk za klec Laca Pláněk.
     
    13:49
    Pražanům se absolutně nedaří usadit v pásmu, Lvi se zatím brání s velkým přehledem a nepouští protivníka do šancí.
     
    13:57
    Trochu zbytečná reakce bývalého hráče Hradce Jarůška, který se po odpískání pustil do Graňáka. Oba putují na dvě minuty za hrubost, hraje se dál v pěti proti čtyřem.
     
    14:49
    Východočeši se bez větších potíží osvobodili vyhozením přes všechny čáry, následně podrželi delší dobu puk v pásmu Sparty.
     
    15:19
    Lvi jsou kompletní a aktuálně napadají rozehrávku hráčů z hlavního města. Pláněk vypálil od pravého mantinelu a jen těsně minul klec Pražanů.
     
    15:44
    Má předpověď o emočně vypjatém utkání se naplňuje. Vrátka trestné lavice se otevírají znovu, za ně putuje Zbyněk Michálek, který odpyká dvě minuty za vražení na hrazení. Následuje komerční pauza.
     
    16:06
    Hradec kombinuje v prostoru před brankou Sparty. Gregorc posílá puk z modré čáry za klec Pražanů.
     
    16:36
    Východočeši drží svého soupeře jako v kleštích, ale ke střele se nemohou dostat. Nakonec přišla přihrávka zpoza brány a rána Červeného, která z mezikruží prostor mezi třemi tyčemi netrefil.
     
    17:09
    Východočeši se vlastní nepřesností vyhnali z pásma Sparty. Rychle se do něj ale vrátili a znovu vaří svého soupeře.
     
    17:39
    Hradec právě vstřelil branku!
    Pět vteřin před koncem přesilovky ji Hradec využívá! FILIP PAVLÍK dostal přihrávku na osu hřiště k modré čáře. S pukem se nemazlil, okamžitě vypálil. Kotouč cinkl o pravou tyč a skončil v bráně – 2:1! Asistence: Andris Džerinš, Dominik Graňák.
    17:39 Filip PAVLÍK - 2:1
     
    18:20
    Hradec nadále kontroluje puk i hru, nyní však ve středu hřiště kotouč ztratil a kupředu mohou Pražané.
     
    18:49
    Do šance se dostal Červený, který se však svou kličkou na levém kruhu vyhnal z ideálního palebného prostoru a nakonec mířil mimo.
     
    19:13
    Pražané nedokázali rozehrát z vlastního pásma, Cingel posunul puk na beky Mountfieldu, kteří se pokusí dostat k Lacovi po levé straně.
     
    19:46
    Pláněk rychle odehrál kotouč před napadajícími hráči Sparty. Poslední pokus netypicky tiché první třetiny vyslal Michálek od pravého mantinelu, ale prostor mezi třemi tyčemi minul.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    První dějství zápasu mezi Hradcem a Spartou je za námi. Nějakou dobu se hráči nemohli dostat do větších šancí, ale pak přišla polovina první dvacetiminutovky a pytel s událostmi se roztrhl. Odstartovala ho nádherná akce Mountfieldu, kdy po rychlých přihrávkách Graňáka a Koukala skóroval Rudolf Červený. Pražané odpověděli za 110 sekund, Řepík obral za bránou Pavelku o puk a Jan Buchtele už měl snadnou úlohu. Lvi si ale náskok v závěru třetiny vzali zpět, když ke střele od modré napřáhl Filip Pavlík. Východočeši tak vstoupí do druhé části s nejtěsnějším možným vedením.
     
    Střely po první třetině

    Mountfield HK – 7
    HC Sparta Praha – 11
     
    Druhá třetina začne přibližně v 18:53.
     
    Hráči i skalní fanoušci se vrací na svá místa, což je dobře, druhá třetina už tak bude zase v patřičné atmosféře.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Hradečtí vyhráli úvodní vhazování, ale sudím se nelíbil způsob, jakým buly proběhlo, a tak se bude opakovat.
     
    20:28
    Michálek nahodil po pravém mantinelu kotouč za klec Pavelky, kde ho sebrali beci Mountfieldu. Cingel se vydal napadat za bránu Pražanů, jenže touš nezískat.
     
    21:03
    Koukal si šikovně vybruslil od levého mantinelu a vyslal ostrou ránu, Laco zastavil jeho pokus vlastní maskou, přerušovat se nemusí.
     
    21:21
    Z větší vzdálenosti teď dvakrát napřáhl Filip Pavlík, kterému první gól určitě dodal sebevědomí. První pokus skončil na betonu gólmana Sparty, druhý byl nepřesný.
     
    21:49
    Mikuš přihrál na pravý kruh Jarůškovi, tomu se ale puk svezl po čepeli a ze střely tak byl velmi pomalý pokus, který ani nemířil na klec Pavelky.
     
    22:16
    Vopelka přihrál na modrou Zámorskému, který poslal touš za svatyň Sparty. Tam ale Východočeši o touš přišli a celek z hlavního města může postupovat vpřed.
     
    22:46
    Vopelka vjel do středového kruhu, kam se k němu sjeli dva bránící Sparťané a o kotouč ho obrali.
     
    23:18
    Köhler dobře zabojoval v obranném pásmu, získal puk a vysloužil si potlesk tribun. Po levém hrazení může postupovat na Laca.
     
    23:49
    Červený vypálil z levého kruhu, do pokusu se ale vložila jedna z bránících hokejek Pražanů a pokus byl zblokován do rohu.
     
    24:19
    Šimánek předvedl svou typickou akci, kdy vyjel až do nulového střeleckého úhlu a následně se z rohu snažil Laca zaskočit. Ten měl ale přední tyč pokrytou.
     
    24:53
    Východočeši dlouhou dobu motají svého protivníka v jeho obranném pásmu a kontrolují puk. Berger vykroužil zpoza brány a vypálil, trefil tyč!
     
    25:27
    Hradec ještě notnou dobu motal soupeře v jeho obranném pásmu, Ďaloga nakonec poslal puk přes všechny čáry.
     
    25:53
    Pražané se znovu osvobozují vyhozením přes všechny čáry, Pavelka zastavil černou pryž a rozehrává ze svého brankoviště.
     
    26:19
    Východočeši se znovu dostali do obrovské šance, konkrétně to byl Vopelka, který přes několik odrazů dostal puk do mezikruží k Zigovi, který ranou z osy hřiště prověřil Laca!
     
    26:56
    Hradec má teď obrovský tlak, kterému chybí jediné – branka, Köhler v předbrankovém prostoru zakončoval bekhendem, Laco ale předvedl další efektivní zákrok, střelu chytil lapačkou! Následuje další komerční pauza.
     
    27:09
    Reichenberg šikovně prokličkoval na útočnou modrou, kde nechal puk za sebou Kalinovi, který ostře vypálil, bránu Pavelky ale minul.
     
    27:36
    Zámorský ve spolupráci s Šimánkem vyvezl puk po pravé straně z obranného pásma Hradce Králové. Po osobním souboji se puk dostal na střídačku Sparty. Vhazuje se u obranné modré Pražanů.
     
    28:03
    Šimánek šikovně prodloužil vyhození na obranné modré a Dragoun byl dostatečně rychlý na to, aby se zakázané uvolnění nepískalo.
     
    28:23
    Řepík si šikovně vybruslil od pravého mantinelu a z ostrého úhlu se snažil zaskočit Pavelku, ten ale tentokrát souboj těchto dvou mužů vyhrál, přední tyč měl zcela zavřenou.
     
    29:06
    Vopelka udržel kotouč na své čepeli u zadního mantinelu, přihrát do mezikruží už ale nedokázal a dopředu mohou Pražané.
     
    29:43
    U hrazení se souboje opět začínají přiostřovat. Rosandič tvrdě vystřelil z levé strany od modré čáry, Laco poslal vyrážečkou puk do rohu.
     
    30:09
    Andris Džerinš šikovně vykroužil v rohu oblouk a přihrál na modrou, odkud tentokrát pálil Köhler, mířil však nad.
     
    30:38
    Lvi drtí svého protivníka jako v kleštích a hrají v podstatě přesilovkovým stylem. Gregorcova rána od modré byla před Lacem sražena mimo prostor tří tyčí.
     
    31:19
    Látal nakonec zavezl kotouč do prostoru mezi kruhy, kde ho dva Sparťané odzbrojili a hrnou se k bráně Pavelky.
     
    31:56
    A hned si vytvořili dobrou šanci, Kumstát ale z předbrankového prostoru gólmana Lvů nepřekonal.
     
    32:13
    Forman se šikovně vytočil v rohu, následně přihrál do prostoru před bránou, kde čtveřice hráčů došťouchala puk do brankoviště, kde ho zalehl Pavelka. Po krátké strkanici následuje komerční brejk.
     
    32:34
    Graňák ve spolupráci s Filipem Pavlíkem rozjel další útok Lvů, který ale skončil za bránou Laca odevzdaným kotoučem.
     
    33:02
    Nahození ze středního pásma si Laco pohlídal a puk vyrazil do rohu hrací plochy. Ofenzivní akci však jeho spoluhráči nezaložili, touš rychle odevzdali soupeři, který ale nepřešel útočnou modrou v souladu s pravidly a je mu pískáno postavení mimo hru.
     
    33:33
    Köhler v souboji s Buchtelem šikovně protečoval kotouč do útočného pásma, kde se však jeho spoluhráči příliš neohřáli a zmíněný prostor musí opět vyklidit.
     
    34:02
    Michálek rozehrál zpoza klece na pravý mantinel, kde se k puku dostal Rosandič a obrací hru zase na druhou stranu. Aktuálně nejsme svědky žádných větších šancí.
     
    34:33
    Dragoun přihrál na modrou čáru, kde od pravého mantinelu nastřelil černou pryž na Laca Zámorský. Brankář Pražanů předvedl hbitou lapačku.
     
    35:08
    Michálek našel kolmou přihrávkou Kumstáta, který šikovnou tečí prodloužil puk do třetiny Hradce. Pavelka ale touš zastavil a připravil ho pro své beky.
     
    35:33
    O puk se už několik dlouhých vteřin bojuje u hrazení v pásmu Lvů. Čtveřice hráčů ho drží pod nohama, sudí ale odmítá přerušit.
     
    36:03
    Pech teď procpal kotouč do předbrankového prostoru, kde se snažil dorážet Vrána, Pavelka však puk rychle přikryl lapačkou.
     
    36:28
    Buchtele si rukavicí sklepl kotouč na útočné modré a vjel do prostoru mezi kruhy, kde ho však čtveřice bránících hráčů bez větších potíží zastavila.
     
    36:58
    Köhler regulérně dohrál Ďalogu v rohu hrací plochy. Obránce Sparty ho naopak zasáhl vysokou holí. Následně psychicky neunesl fakt, že má být vyloučen a rukavicemi vystartoval po útočníkovi Hradce. Přesto inkasuje jen dvě minuty za vysokou hůl.
     
    37:05
    Pražané se okamžitě osvobodili vyhozením přes všechny čáry a Východočeši musejí začít až od Pavelky.
     
    37:45
    Koukal byl atakován za bránou Michálkem na hranici pravidel, Lvi se i přesto nadále drží v pásmu Pražanů.
     
    38:16
    Červený má puk na holi u pravého mantinelu, předal ho za bránu Koukalovi, ten jej posunul na modrou. Mountfield se ale nemůže dostat ke střelbě.
     
    38:49
    Východočeši nadále motají svého protivníka v jeho pásmu a hledají cestu ke střelbě. Nakonec se k ní odhodlal Zámorský, jenže jeho pokus byl zblokován a mířil mimo.
     
    39:19
    Hradec právě vstřelil branku!
    Co se Hradci nezdařilo v přesilovce, daří se gólem do šatny! Východočeši unikli do přečíslení, ve čtyřech šli proti dvěma. Cingel přihrál z osy na levou stranu k ANDRISU DŽERINŠOVI, který namířil svůj pokus mezi betony Laca do sítě! Asistence: Lukáš Cingel, Blaž Gregorc.
    39:19 Andris DŽERINŠ - 3:1
     
    39:33
    Hradec právě vstřelil branku!
    Tak to je ledová sprcha pro Spartu v poslední minutě druhé třetiny! MARTIN LÁTAL předvedl nádhernou akci, od levého mantinelu se protáhl před bránu a střelou bekhendem překonal položeného Laca, který puk lapačkou sice zpomalil, ale nezastavil. Touš se tak tak dostal za brankovou čáru, ale byl tam a Hradec tak vede 4:1! Bez asistence.
    39:33 Martin LÁTAL - 4:1
     
    39:53
    Východočeši mohli vstřelit ještě jednu branku, ale tentokrát je v rychlé akci zastavilo postavení mimo hru.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Infarktová druhá třetina patří dějinám. Hradec v ní byl jednoznačně lepší, svého soupeře přehrával a bylo otázkou času, kdy se mu podaří tlak zúročit v branky. Dlouho se tak nedělo, především díky výbornému výkonu gólmana Jána Laca. Pak ale přišla poslední minuta a dva góly Mountfieldu. Nejprve skvěle využili přečíslení čtyři na dva přihrávající Cingel a přesně mířící Andris Džerinš. O pouhých 14 sekund později si to Martin Látal namířil od levého hrazení před bránu, kotouč si přehodil na bekhend a s přispěním štěstěny zvýšil na 4:1. Lvi tak vstoupí do třetí třetiny s tříbrankovým náskokem, na Spartu čeká těžká práce, chce–li ze soutoku Labe a Orlice odvést body.
     
    Střely na bránu v druhé třetině (celkem):

    Mountfield HK – 7 (14)
    HC Sparta Praha – 9 (20)
     
    Třetí třetina začne přibližně v 19:46.
     
    Hráči se vrací na ledovou plochu, třetí třetina začne co nevidět. Uvidíme, zda Sparta zvládne utkání ještě zdramatizovat.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:35
    Zámorský vyhodil bekhendem puk do středu hrací plochy, Lvi se však se svou akcí dál než na útočnou modrou nedostali. Z protiútoku pálil z pravé strany od modré čáry Michálek, ale Pavelka měl lapačku připravenou.
     
    40:49
    Graňák absolutně zmátl soupeře, když se díval doleva, ale přihrál doprava startujícímu Koukalovi, jenž po pravém mantinelu táhne útok Lvů.
     
    41:13
    Dragoun přihrál z levé strany před bránu, kde se puk snažil do brány sklepnout Červený, bekhendem však mířil nepřesně.
     
    41:21
    Tomáš Voráček si připisuje v tomto ročníku první trestné minuty za Spartu, inkasuje dvě minuty za vysokou hůl.
     
    42:19
    Východočeši byli nyní při přechodu útočné modré příliš horliví, takže je jim pískáno postavení mimo hru.
     
    42:48
    Filip Pavlík rozehrává ve spolupráci s Graňákem z obranného pásma, kotouč se po chvíli dostal k prvnímu jmenovanému znovu, když pálil z pravé strany od modré čáry, v prostoru před bránou byla jeho rána sražena do ochranné sítě.
     
    43:06
    Kukumberg drží puk u pravého mantinelu, následně vybídl ideální křižnou přihrávkou ke skórování Pavlíka, kterému chyběly dva kroky k tomu, aby lépe umístil svou teč do brány Sparty!
     
    43:21
    Pražané jsou v plném počtu, Východočeši ale i nadále drží puk, aktuálně kombinují u zadního mantinelu za zády Laca.
     
    44:13
    Hráči z hlavního města odzbrojili protivníka a rozehrávají z obranného pásma. Kotouč nastřelili až za klec Pavelky, kde o něj aktuálně bojuje čtveřice hráčů.
     
    44:36
    Hradec teď opět pěkně zatopil před Lacem, sérii šancí zakončovala rána Gregorce od modré, která byla těsně před gólmanem Sparty sražena do ochranné sítě.
     
    45:06
    Pražané zaútočili po pravém hrazení, Kalina bekhendem nahodil puk do prostoru mezi kruhy, jenže tam žádný z jeho spoluhráčů nedobruslil.
     
    45:33
    Hráči z hlavního města aktuálně mají kotouč na svých čepelích, ale za půlící čáru se s ním nemohou dostat, často se naopak stahují až za vlastní klec.
     
    46:02
    Nyní ale prezentoval svou šikovnost Řepík, který se dostal mezi čtyři bránící hráče, přesto se otočil a bekhendem zakončoval, Pavelka měl beton připravený.
     
    46:39
    Po ofsajdu svěřenců Františka Výborného se bude vhazovat ve středním pásmu. Probíhá komerční pauza.
     
    46:39
    Dnešní utkání sleduje v ČPP Aréně 5902 diváků!
     
    46:51
    Sparta má šanci vrátit se do zápasu, Zigo inkasuje dvě minuty za krosček, Pražané budou hrát přesilovku.
     
    47:17
    Hráči z hlavního města si ihned vytvořili solidní závar před bránou Pavelky, který však dokázal puk pod svým tělem udržet a do sítě ho nepustil!
     
    47:39
    Východočeši se v rychlém sledu dvakrát za sebou osvobodil. Pražané musí začít opět od Laca.
     
    48:04
    Forman se svýma šikovnýma rukama uvolnil na pravém kruhu a vypálil, Pavelka schytal jeho ránu rovnou na hrudník, puk poté udržel v lapačce.
     
    48:33
    Další obrovská šance Sparty! Řepík vyjel na levý kruh a ostře vypálil na vzdálenější tyč, Pavelky ránu zlikvidoval ramenem.
     
    48:36
    A další zákrok skvěle chytajícího Jaroslava Pavelky, který v náruči skryl bombu Kaliny od modré čáry.
     
    48:51
    Východočeši jsou v plném počtu, tuto fázi utkání ustáli především díky svému gólmanovi, který si poradil i s ranou Kumstáta.
     
    49:16
    Koukal vyhrál osobní souboj na útočné modré, ke kotouči se ale dostat nestihl, Pražané tak mohou dál kombinovat.
     
    49:36
    Koukal si přihrává za bránou s Rosandičem, Východočeši se svou rozehrávkou očividně nikam nespěchají.
     
    50:06
    Hráči z hlavního města mají v třetí třetině zatím navrch. Klimek se teď prohnal po levé straně a vracel puk do předbrankového prostoru, tam ale byli jen čtyři hráči Hradce.
     
    50:50
    Pražané nyní nedokázali přejít útočnou modrou s toušem na čepelích, Graňák tak může v klidu rozehrát.
     
    51:18
    Hra nyní plyne v rychlém tempu, téměř se nepřerušuje. Sparťané sice drží puk častěji než soupeř, ale do šancí se nedostávají.
     
    51:43
    Východočeši zavezli puk za bránu Laca, kde o hrací předmět přišli. Rousek mohl z protiútoku pálit, jeho pokus z pravého kruhu vykopl Pavelka betonem.
     
    52:12
    Svěřenci Václava Sýkory už budou v závěru duelu spoléhat hlavně na obranu. Nyní se osvobodili i za cenu zakázaného uvolnění. Trenér Václav Sýkora si následně bere oddechový čas.
     
    52:31
    Pláněk ve spolupráci s Rosandičem rychle vyhodili puk z obranného pásma Lvů. Látal dostal v této akci přihrávku na pravý kruh a svou střelou orazítkoval pravou tyč!
     
    53:06
    Pech napadal Džerinše za bránou, lotyšský útočník se ho zbavil jednoduchou zpětnou přihrávkou. Kotouč drží Zámorský, jenž ho posílá za bránu Gregorcovi.
     
    53:30
    Slovinský bek se dle rozhodčích dopustil zakázaného uvolnění. Vehementně proti jejich rozhodnutí protestuje, ale není mu to nic platné, na ledě musí zůstat.
     
    54:03
    Džerinš prodloužil puk na útočné modré, Köhler ho však za bránou Laca nedostihl dřív než beci Pražanů.
     
    54:16
    O touš se nyní bojovalo u hrazení na útočné modré Sparty, čtveřice hráčů si ho posouvala pod nohama, nakonec ho získali obránci Hradce.
     
    54:21
    Filip Pavlík šel teď do samostatného úniku, který zakončil bekhendovou kličku, Laco jeho pokus bez potíží ustál a puk zastavil.
     
    54:48
    Pláněk mohl pálit hned od pravého mantinelu, místo toho posunul puk až na modrou Rosandičovi, jehož pokus byl zastaven prvním bránícím hráčem Sparty – Černochem.
     
    55:16
    Další souboj o černou pryž v rohu hrací plochy za klecí Pavelky. Beci Lvů nakonec útočníky Sparťanů přetlačili, následně se ale dopustili zakázaného uvolnění.
     
    55:47
    Východočeši se teď osvobodili šikovným vyhozením, které přes všechny čáry nedojelo. Pražané tak musí začít s dalším útokem od Laca.
     
    56:01
    Východočeši drží puk, Zigo se s ním však přes útočnou modrou nedostal. Sparťané pak ale nezahráli v souladu s pravidly – pomohli si přihrávkou rukou.
     
    56:33
    Petr Koukal teď neměl dostatečně rychlé nohy, takže je Hradci pískáno zakázané uvolnění. Buly po levici Pavelky.
     
    57:03
    Východočeši se už nikam nehrnou, Látal protečoval puk za obrannou modrou a odchází střídat, Lvi budou hlídat především střed kluziště.
     
    57:35
    Hradec kombinuje v útočném pásmu, Cingel vystřelil od pravého hrazení, ale Laco jeho pokus vyrazil do rohu hrací plchy.
     
    58:01
    Martin Pláněk dostal přihrávku na pravý kruh a mířil na přední tyč, brankář Pražanů jeho ránu vykopl betonem.
     
    58:21
    Hráči z hlavního města se osvobodili z obranného pásma tak, že vyhodili puk na svou střídačku. ČPP Arénou mezitím obíhá první hradecká vlna.
     
    58:42
    Filip Pavlík se obětavě vrhl na led a zastavil tak další akci Sparty, kterou táhl Černoch. Následně Lvi vyhodili opět přes všechny čáry a je pískáno zakázané uvolnění.
     
    59:08
    Ďaloga napřáhl k tvrdé ráně z pravé strany od modré čáry. Trefil však jen v mezikruží stojícího Gregorce, od něhož se puk odrazil do rohu.
     
    59:33
    Východočeši dohrávají zápas v klidu za vlastní svatyní a ČPP Aréna postává a ve stoje děkuje potleskem hradeckým hráčům za jejich dnešní výkon.
     
    Konec zápasu.
     
    Dnešní duel mezi Hradcem a Spartou končí. Východočeši rozhodli o svém vítězstvím v prvních dvou třetinách, zejména v poslední minutě druhého dějství, kdy vsítili dva góly během pouhých čtrnácti vteřin. V třetí dvacetiminutovce pak svěřenci Václava Sýkory hlídali své vedení až do samého konce, brankáře Jaroslava Pavelku bude o to víc mrzet jeho vlastní chyba z 11. minuty, kdy se připravil o čisté konto. Mountfield vítězí a stahuje náskok vedoucí Plzně v bitvě o Pohár prezidenta ČSLH na sedm bodů.
     
    Střely na bránu v třetí třetině (celkem):

    Mountfield HK – 4 (18)
    HC Sparta Praha – 10 (30)
     
    Ode mne je to pro dnešek z Hradce Králové vše, přeji vám příjemný zbytek pátečního večera a hezký víkend. Někdy příště se budu opět těšit, na počtenou. (20:28:56)
    Marken.cz

    Petr Šatalík

    Branky a nahrávky: 9. Červený (Koukal, Graňák), 18. F. Pavlík (Džerinš, Graňák), 40. Džerinš (Cingel, Gregorc), 40. Látal – 11. Buchtele (Řepík)


    Mountfield HK: J. Pavelka (Frodl) – Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Rosandić – Köhler (A), Džerinš, Cingel – Látal, Koukal (C), Červený (A) – Berger, Dragoun, Šimánek – Vopelka, Kukumberg, Zigo – R. Pavlík.
    HC Sparta Praha: J. Laco (Aittokallio) – Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, Mikuš, T. Voráček, Ďaloga – Klimek, Pech (A), Forman – Buchtele, Černoch, Řepík – Kudrna, P. Vrána (C), Jarůšek – Kumstát (A), Reichenberg, Uher – Rousek.

    Rozhodčí: Kika, Bulanov – Lhotský, Svoboda

    Diváci: 5902
    thejrc.org