Muži - Střední můstek Vítěz: A. Wellinger (GER) (kon.)
konec
Muži - Střední můstek

Vítěz: A. Wellinger (GER)

Sobota 10.02.2018, 13:35 • Alpensia Ski Jumping Centre • Zimní olympijské hry - Skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:35.
     
    Startovní listina:
    1. So-u Čchö (KOR)
    2. Federico Cecon (ITA)
    3. Viktor Polášek (CZE)
    4. Martti N?mme (EST)
    5. Alexej Romašov (OAR)
    6. Michail Nazarov (OAR)
    7. Michael Glasder (USA)
    8. Janne Ahonen (FIN)
    9. Davide Bresadola (ITA)
    10. Andreas Alamommo (FIN)
    11. Casey Larson (USA)
    12. Sebastian Colloredo (ITA)
    13. Jonathan Learoyd (FRA)
    14. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    15. Vladimir Zografski (BUL)
    16. Jevgenij Klimov (OAR)
    17. Eetu Nousiainen (FIN)
    18. Alex Insam (ITA)
    19. Daiki Ito (JPN)
    20. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    21. William Rhoads (USA)
    22. Roman Koudelka (CZE)
    23. Antti Aalto (FIN)
    24. Kevin Bickner (USA)
    25. Děnis Kornilov (OAR)
    26. Gregor Schlierenzauer (AUT)
    27. Gregor Deschwanden (SUI)
    28. Rjoju Kobajaši (JPN)
    29. Timi Zajc (SLO)
    30. Noriaki Kasai (JPN)
    31. Manuel Fettner (AUT)
    32. Michael Hayböck (AUT)
    33. Tilen Bartol (SLO)
    34. Maciej Kot (POL)
    35. Simon Ammann (SUI)
    36. Peter Prevc (SLO)
    37. Karl Geiger (GER)
    38. Jernej Damjan (SLO)
    39. Stefan Hula (POL)
    40. Andreas Stjernen (NOR)
    41. Markus Eisenbichler (GER)
    42. Dawid Kubacki (POL)
    43. Junširo Kobajaši (JPN)
    44. Stefan Kraft (AUT)
    45. Robert Johansson (NOR)
    46. Johann André Forfang (NOR)
    47. Daniel-André Tande (NOR)
    48. Andreas Wellinger (GER)
    49. Richard Freitag (GER)
    50. Kamil Stoch (POL)
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u druhého dne olympijských her v Pchjongčchangu, ve kterém se již budou rozdělovat medaile ve skocích na lyžích. Po čtvrteční kvalifikaci na závod na středním můstku, ze které proklouzli pouze dva čeští skokani ze čtyř, přijde v sobotu ve 13:35 první kolo. O hodinu a čtvrt později by pak měla začít skákat finálová třicítka.
    Výhled z můstku během kvalifikace

     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Kamil Stoch (POL) 863 bodů
    2. Richard Freitag (GER) 820 b.
    3. Andreas Wellinger (GER) 736 b.
    4. Daniel-André Tande (NOR) 710 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 529 b.
    ...
    42. Čestmír Kožíšek 30 b.
    49. Roman Koudelka 12 b.
    60. Vojtěch Štursa 2 b.
     
    Jak již bylo řečeno, kvalifikace se příliš nevydařila českým skokanům. Což o to, 24. místo v podání Romana Koudelky je ještě slušným výsledkem. Viktor Polášek pak prošel do závodu s odřenými uši, ale prošel. Nicméně mezi sedmi skokany, kteří nepostoupili, byl bohužel i Vojtěch Štursa a Čestmír Kožíšek, což je opravdu zklamání.
     
    Vítězové a medailisté předešlých 3 olympiád:
    Soči 2014:
    1. Kamil Stoch, 2. Peter Prevc, 3. Anders Bardal

    Vancouver 2010:
    1. Simon Ammann, 2. Adam Malysz, 3. Gregor Schlierenzauer

    Turín 2006:
    1. Lars Bystöl, 2. Matti Hautamäki, 3. Roar Ljökelsoy
     
    Před čtyřmi lety se o nejlepší český výsledek na středním můstku postaral Roman Koudelka, jenž obsadil 16. místo a za toto umístění bychom byli dnes určitě u českého skokana rádi. Jen o tři příčky pod ním skončil Jakub Janda a na 23. pozici figuroval Jan Matura. Tehdy prošli do hlavního závodu všichni čtyři skokani, Lukáš Hlava skončil již v prvním kole na 46. místě.
     
    Favorité:
    Kvalifikace se změnila na menší souboj mezi německými a polskými skokany, když jí vyhrál Andreas Wellinger a čtvrtý byl jeho německý parťák Richard Freitag. Druhé a třetí místo pak obsadili Kamil Stoch s Dawidem Kubackim z Polska a zde můžeme počítat jasné adepty na medaile. Mezi tři nejlepší se budou chtít vklínit i Norové, otázka však je, jak Tandemu, Forfangovi nebo Johanssonovi bude střední můstek svědčit. Zapomínat ale nesmíme ani na Rakousko, především Stefan Kraft by chtěl překvapit...
     
    Zkušební kolo nejlépe vyšlo norskému skokanovi Robertu Johanssonovi, za kterým se seřadilo trio polských skokanů – Stefan Hula, Kamil Stoch a Dawid Kubacki. Vítěz kvalifikace Andreas Wellinger skončil šestý.

    Z českých závodníků si vedl lépe Viktor Polášek, jenž byl na 31. místě. Roman Koudelka si, doufejme, schoval lepší skok do prvního kola, jelikož byl v tréninkovém kole až 44.
    První česká medaile na ZOH - Veronika Vítková skončila ve sprintu biatlonu na 3. místě!

     
    Start
    První kolo bylo zahájeno!
     
    1
    Tak se zdá, že dnes to asi bude hodně dlouhý závod. Již první muž startovní listiny, domácí So-u Čchö, je stažen z nájezdového okna.
     
    1
    So-u Čchö se po čtyřminutovém čekání konečně dostal na svůj pokus a předvádí 93,5 metrů. Tohle by na postup stačit nemělo.
     
    2
    Federico Cecon skončil v tréninkovém kole na 42. místě a nyní si asi pohorší. Jen 85,5 metrů, Ital navíc po dopadu odjel hodně k pravé straně můstku a měl do dělat, aby se vyhnul bariéře.
     
    3
    Pojďme na skok Viktora Poláška!
     
    3
    Český závodník musel chvilku čekat, ale poté mu bylo mávnuto. Polášek dopadl na 92 metrů a zlostně si tleskl, asi to šlo letět o něco dále. Má 81,9 bodů a je o dva body na druhé pozici za Korejcem.
    Viktor Polášek
     
    4
    Martti Nomme si vedl ještě hůře než Cecon, ale měl menší odpočet za protivítr a proto je průběžně třetí.
     
    5
    Alexej Romašov bude za 94 metrů bojovat o druhé kolo. Reprezentant Olympijských atletů z Ruska je aktuálně ve vedení za 94 metrů, a to ve vedení vskutku velkém – o téměř 8 bodů.
     
    6
    Ve vedení jsou dva závodníci Olympijských atletů z Ruska. Romašova odsouvá na druhé místo Michail Nazarov (OAR), jenž předvedl za 94,5 metrů zatím nejdelší skok prvního kola a vede o čtyři desetiny bodů.
     
    7
    Michael Glasder si výrazně řekl o druhé kolo. Nechybělo mu moc ke stometrové hranici, konkrétně jen 1,5 metrů, aby se dostal na stovku, a posbíral 98,7 bodů. Radost amerických trenérů je jasná.
     
    8
    Janne Ahonen se letos představuje již na sedmých olympijských hrách a lepší je v tomto ohledu jen Nori Kasai. Výborný telemark byl jen slabou náhradou na podprůměrných 90,5 metrů, která dávají Ahonenovi průběžné čtvrté místo.
     
    9
    Davide Bresadola skáče na 95 metrů a půjde minimálně před Poláška na šesté místo. Ba co víc, Ital, který podobně jako Cecon najel po odjezdu hodně ke kraji, je třetí a také je na čekané.
     
    10
    Andreas Alamommo překonává Janne Ahonena, o čemž si musel před pár lety nechat jenom zdát. Je průběžně pátý za 94 metrů a na třetího Bresadolu ztratil jen sedm desetin bodů.
     
    11
    Bohužel se zase musí čekat, Casey Larson doplácí na nepříznivý vítr u dopadu, takže slézá z nájezdové lavice.
     
    11
    Bine Norčič již posílá Casey Larsona do nájezdové stopy. Jeho 97 metrů není zcela špatných, jenže má velký odpočet za vítr a proto se řadí až na šesté místo, byť pouze jeho krajan Glasder skočil ze závodníků před ním méně...
     
    12
    Sebastian Colloredo si může první kolo odškrtnout a zabalit se, jelikož se do finálové třictíky za 91 metrů určitě nedostane. Je devátý, o stupínek lépe než Viktor Polášek. Rozhodně nevím, čím to je, ale i Colloredo jako další Ital šel při odjezdu na kraj můstku.
     
    13
    Jonathanu Learoydovi se letos výtečně daří v Kontinentálním poháru a nyní jasně vede. Jde o prvního skokana, který překonává stovku bodů – za 98,5 metrů a známky 2x 17,5 a jednou sedmnáct má při menším větrném odpočtu celkem 104,1 bodů.
     
    14
    Naopak jeho krajan a o generaci starší Vincent Descombes Sevoie si také musí počkat.
     
    14
    Descombes Sevoie dopadl přesně na 90 metrů a bude si muset spravit chuť na velkém můstku, pokud do závodu postoupí z kvalifikace. Je až jedenáctý.
     
    15
    Vladimir Zografski je již hodně známé jméno světového poháru. Také on ale musí čekat na svůj skok.
     
    15
    Prodleva je zatím největší. Čtyřiadvacetiletý skokan z Bulharska stále musí čekat.
     
    15
    Připomeňme si, že pro Zografského jde o první účast na středním můstku, jelikož před čtyřmi lety v Soči neprošel z kvalifikace.
     
    15
    Tak tahle pauza skutečně není pro nikoho příjemná. Fanoušci se sice baví, Korejci jsou z olympiády nadšení, jenže co na to Vladik? Ten stále čeká na nájezdu.
     
    15
    Na to, že Zografski musel čekat přes pět minut, to nebylo vůbec špatné a Matjaž Župan musí být spokojený. Jeho svěřenec dopadl na 101,5 metrů, což je o 4,5 metrů více než v tréninkovém kole, a jde na první místo – o 2,7 bodů. Zografski by měl zapsat nejlepší výsledek na olympijských hrách v kariéře.
     
    16
    Jevgenij Klimov sice šel na 94,5 metrů, nicméně větrný odečet nebyl z jeho strany tak velký a proto je průběžně třetí.
     
    17
    Eetu Nousiainen už letos ukázal výrazně lepší skoky, než co nyní předvedl. 83 metrů je vůbec nejhorší výkon dosavadního průběhu prvního kola, jen 68 bodů a poslední pozice.
     
    18
    Alex Insam, největší italské želízko pro dnešní závod, nenavázal třeba na Bresadolu a skočil jen 84 metrů. Až patnácté místo za čtrnáctým Poáškem.
     
    19
    Japonský skokan Daiki Ito může spřádat plány pro druhé kolo. Patnáctý muž ze středního můstku ve Vancouveru 2010 si doskočil pro výborných 103 metrů a je první s náskokem 3,5 bodů.
     
    20
    Mackenzie Boyd-Clowes je poslední skokan úvodní dvacítky. A skok se mu povedl, je to paráda! 103,5 metrů dává první místo před Daiki Item, jelikož měl v rámci dobrých povětrnostních podmínek o půl metru více.
     
    21
    William Rhoads naopak tolik nepotěšil svého trenéra. Bylo to špatné vlastně od začátku a dává jen 87 metrů – 18. místo. Pojďme proto na Romana Koudelku.
     
    22
    Věřme, že český závodník nenaváže na pokažené tréninkové kolo a půjde do druhého!
     
    22
    Nebylo to úplně nejlepší, ovšem Koudelka neměl až tak dobrý přední vítr. Je to 98 metrů, navíc s menším odpočtem za vítr. Průběžné páté místo by na druhé kolo mělo stačit, potřebuje tři horší skoky. Známky Romana jsou 2x 17,5 a jednou 17.
    Roman Koudelka
     
    23
    Antti Aalto se zapisuje do pole poražených. Zatím nejlepší je Andreas Alamommo a Aalto na něj určitě mít nebude. Jen 80 metrů a je to poslední místo, kde střídá krajana Nousiainena.
     
    24
    Roman bude muset čekat dále, jelikož Kevin Bickner skočil fantasticky! 109 metrů, to je pomalu něco jako pokažený skok na velkém můstku. Je třeba říct, že se Bickner raduje a zaslouženě. První místo, 18,5 bodů, 17,5 a 17 a náskok 6,1 bodů. Výborná to práce Američana.
     
    25
    Tak i Děnis Kornilov musel mít ve spodní části můstku velice dobré podmínky. A je to znát na délce – 107,5 metrů, ačkoliv byl po odrazu hodně rozházený. Závodník Olympijských atletů z Ruska je druhý, dostal 2,33 metrů proti a je druhý.
     
    26
    Bronzový muž z Vancouveru Gregor Schlierenzauer si musí nechat o medaili tentokrát jen zdát, ale u Rakušana to není nic překvapivého, restartuje totiž svojí kariéru. 102,5 metrů a průběžné páté místo znamená druhé kolo, ovšem někde až ve třetí desítce.
     
    27
    Další čekání – Gregor Deschwanden jde z nájezdové lavice zpět.
     
    27
    Pětadvacátý muž ze Soči jde na lavici znovu, ale i tentokrát je z ní stažen. Dole má boční vítr o rychlosti až 3,5 metrů za sekundu.
     
    Předskokan. Gregor Deschwanden mu nyní přepouští místo a jeho čekání bude stále delší.
     
    27
    Také téměř pět minut čekalo, než si Deschwanden připíše svůj skok v rámci prvního kola. Na rozdíl třeba od Koudelky dostal výraznější vítr proti, kterého ale neuměl využít. 99,5 metrů a průběžné deváté místo o 2,4 body za Romanem. Tomu už stačí pouze jeden horší skok na postup do finálové třicítky.
     
    28
    První kolo se nám hodně protahuje. Už bychom se měli blížit k závěrečné desítce skokanů, jenže jsme sotva v polovině. Rjoju Kobajaši také bude čekat. Nyní to bylo na dopadu téměř čtyři metry za sekundu, navíc má nyní nad bubnem zadní vítr.
     
    28
    Rjoju Kobajaši se nakonec s dobrým větrem dočkal a za 108 metrů jde do vedení. Jako první skokan si připisuje přes 120 bodů a mohl by být nejhůře do dvacítky.
     
    29
    Česká republika se může těšit z druhého kola, které jí vyskákal Roman Koudelka. Slovinec Timi Zajc dává jen 97 metrů a je až třináctý.
     
    30
    První třicítku uzavírá Noriaki Kasai.
     
    30
    Japonský veterán, který byl nejlépe na středním můstku pátý v Lillehammeru 1994, což byly jeho druhé olympijské hry, si jde pro průběžné třetí místo, o které se dělí s Děnisem Kornilovem. Japonci mají dnešní závod velice dobře rozjetý, vždyť vede Rjoju Kobajaši.
     
    31
    Nyní budeme počítat, zda ze závěrečné dvacítky někdo svůj skok vyloženě pokazí a finále se ho týkat nebude. Nájezdové okno jde navíc o stupínek níže – na třináctku.
     
    31
    No, je to tady. Manuel Fettner ukazuje, že Rakušané jdou ze skokanského piedestalu hodně do ústraní. Jen 96,5 metrů při dobré větrné kompenzaci mu dávají jen dvanácté místo a musí čekat na jeden horší skok, aby vůbec postoupil.
     
    32
    Michael Hayböck byl před čtyřmi lety v Soči pátý a o této pozici si také může nechat jenom zdát. 99,5 metrů totiž stačí jen na sedmé místo, přičemž nahoře je ještě 18 skokanů.
     
    33
    Krásná práce Tilena Bartola. Slovinci ukazují, že by také mohli začít vystrkovat růžky v sezoně, kdy se jim až tak nedaří. 106 metrů a průběžné druhé místo za Kobajašim.
     
    34
    Pojďme ale na Polsko. Zde se dají čekat daleké skoky, Maciej Kot byl totiž v tréninkovém kole třetí.
     
    34
    Ouha, tohle určitě nebylo dobré. Kot totiž zapisuje jen 99 metrů a je průběžně osmý.
     
    35
    Veteránům to dneska jde. Kasai je průběžně pátý, protože ho na toto místo odsunul Simon Ammann. Švýcarský Harry Potter zapisuje výborných 105 metrů a pouze o osm desetin je za vedoucím Kobajašim. Navíc má výborné známky za styl – 2x 18 a jednou ještě o půl bod více!
     
    36
    Znovu se čeká, tentokrát musí být trpělivý nejstarší z bratrské trojice Prevců – Peter.
     
    36
    Ještě před Peterem Prevcem bude následovat předskokan.
     
    36
    Tohle opravdu není příjemné. Dole fouká přes pět metrů za sekundu proti nebo do strany, hned za hranou je kolem 2,5 – 4 metrů na stranu. Ani bych se nedivil, kdyby se dnes odskákalo jen jedno kolo.
     
    36
    Těžko říct, jak moc Petera Prevce ovlivnilo dlouhé čekání, blížící se téměř osmi minutám. Každopádně je to 98,5 metrů se slušnou větrnou kompenzací. Koudelka je pouze o dvě místa pod Slovincem.
     
    37
    Také u Karla Geigera je to poměrně nesnadné. I on je stažen z nájezdové lavice. Němec byl ve zkušebním kole pátý.
     
    37
    Do vedení jde Karl Geiger. Doposud první Rjoju Kobajaši zapsal 108 metrů, jenže z nájezdového okna 14. Oproti tomu Němec šel z okna o jedno menší a navíc neměl tak dobrý vítr proti, takže mu 103,5 metrů stačí o jednu desetinu na první pozici.
     
    38
    Naopak Jernej Damjan se propadá až na osmnáctou pozici za Romana Koudelku, Slovincovi skok vůbec nevyšel.
     
    39
    Stefan Hula si samou radostí zamával nad hlavou a je to jasné, jelikož jeho 111 metrů je skok z říše snů a hozená rukavice pro medaili! Polák, jenž se v roce 2006 a 2010 pohyboval na středním můstku na hranici třicítky a před čtyřmi roky v Soči vůbec nestartoval, vede s náskokem 11,5 bodů. Dostává 3x 19 a kdyby to byl jednokolový závod, může si Hula dělat zálusk na medaili!
    Veleskok Stefana Huly. Polák se zapojuje do bojů o medaile
     
    40
    Podle mě trošku nesmyslné rozhodnutí, snížit nájezd na dvanáctku. Vždyť Hula zde měl výbornou formu, v tréninku byl druhý a povedla se mu i kvalifikace...
     
    40
    Andreas Stjernen také musí čekat, jde zpět z nájezdu.
     
    40
    Ačkoliv měl Nor potíže hned na odrazu, dokázal skok urovnat. I za pomocí větru proti o síle 2,18 metrů za sekundu. To trošku vyrovnal přípočet za nájezdové okno, takže je Stjernen za 104 metrů sedmý.
     
    41
    Markus Eisenbichler natahoval, co mohl. 106 metrů, více asi z jeho skoku vyždímat nešlo, navíc z dvanáctky. Němec má 121,6 bodů a je druhý.
     
    42
    Obrovské, obrovské zklamání v podání Dawida Kubackého. Velký adept na medaili doplatil na skoky na lyžích, protože se vítr zničeho nic téměř zmírnil a Polák měl jen 0,43 metrů za sekundu. Jedny z nejhorších podmínek odsuzují 32. muže ze Soči na 27. místo a ani v Pchjongčchangu se Hula nedostane na středním můstku do druhého kola.
     
    43
    Junširo Kobajaši měl vítr už o něco větší, přes metr za sekundu, jenže snížení nájezdového okna na dvanáctku, to rozhodně nebyl dobrý nápad. Japonec nemohl vytěžit více než jen 93 metrů a také on se nemusí dostat do druhého kola.
     
    44
    Stefan Kraft zachraňuje rakouský skok na lyžích. Čtyřnásobnému medalisitovi z Lahti 2017 se vrátil protivítr, byť nebyl tolik silný (1,26 m/s). Rakušan skáče na 103,5 metrů a i díky přípočtu za nájezd je průběžně druhý.
     
    45
    Vítěz zkušebního kola Robert Johansson měl opět výrazně menší vítr proti, za který odečítá jen 5 bodů. Proto ve větrné loterii je až šestý za 100,5 metrů.
     
    46
    Zatímco Johansson odečítal za vítr jen 5 bodů, jeho krajan Johann André Forfang hned dvanáct. To mu pomohlo na 106 metrů, navíc měl Nor dobrý odraz. Pořád to ale nestačí na Stefana Hulu, který vede o téměř šest bodů.
     
    47
    Norský trojblok zakončí Daniel-André Tande.
     
    47
    Ani Daniel-André Tande není se svým skokem zcela spokojen. Otázka, zda je to kvůli délce nebo kvůli nájezdu a podmínkám vůbec. Nor dopadá na 103,5 metrů, což je při dobrém předním větru málo. 118,7 bodů a průběžné desáté místo.
     
    48
    Andreas Wellinger. Tři nejlepší začíná tento Němec.
     
    48
    107,5 metrů by stačili Wellingerovi na první místo. Werner Schuster ho pouští do skoku.
     
    48
    Výborný styl, to bezesporu. Vždyť má 2x 18,5 a jednou devatenáct. Jenže chybí tomu metry, Andreas Wellinger totiž skáče 104,5 metrů při ne tak velkém větru proti. Je to průběžné třetí místo o bod za Forfangem.
     
    49
    Richard Freitag zapisuje oproti Hulovi 3,2 bodů za nájezd, přičemž větrná kompenzace je téměř stejná. Nicméně Němec skáče o 5 metrů méně než Polák, proto jde na průběžné třetí místo o šest desetin před krajana Wellingera.
     
    50
    Možná poslední skok tohoto závodu, pakliže se druhé kolo nebude skákat. Nahoře je Kamil Stoch.
     
    50
    Výborný let, byť hodně k pravé straně můstku. 106,5 metrů je výborný výkon, jenže prostě na 111 metrů jeho krajana Huly to nestačí. Navíc Stoch hodně ztratil kvůli pozdnímu odrazu. Je na děleném druhém místě s Forfangem o 5,9 bodů za Hulou.
     
    1.kolo
    První kolo bylo ukončeno, vyhrál jej Stefan Hula.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Stefan Hula (POL) 131,8 b. (111)
    2. Kamil Stoch (POL) 125,9 b. (106,5)
    2. Johann André Forfang (NOR) 125,9 (106)
    4. Richard Freitag (GER) 125,5 b. (106)
    5. Andreas Wellinger (GER) 124,9 b. (104,5)
    ...
    26. Roman Koudelka (CZE) 103,5 b. (98)
    – postup do druhého kola
    ...
    44. Viktor Polášek (CZE) 81,9 b. (92).
     
    Druhé kolo začne přibližně v 15:16.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Jevgenij Klimov na druhé kolo rezignoval, je to jen 81,5 a zkušený skokan bude zřejmě poslední.
     
    29
    Vypadá to tak, jelikož Manuel Fettner si polepší. Rakušan skáče totiž 105,5 metrů a jasně vede.
     
    28
    Gregor Deschwanden zapisuje 1,5 metru nad devadesátimetrovou hranici a je průběžně druhý za Fettnerem. Dá se čekat, že Rakušan bude déle ve vedení.
     
    27
    Jernej Damjan si připisuje 95,5 metrů a nebude spokojený. Je sice druhý a tolik si nepohorší, ale asi čekal více.
     
    26
    Roman Koudelka musí na svůj pokus chvilku čekat.
     
    26
    Ale ano, tohle by mohlo Romana Koudelku konečně odrazit dále. 103 metrů je v zatím nepříliš vydařené sezoně poměrně dobrých. Průběžně je sice Roman o 2,5 bodů druhý, ale směje se a bude z toho druhý nejlepší výsledek sezony.
    Druhé kolo Romana Koudelky
     
    25
    Jonathan Learoyd si zatím o dvě místa pohoršuje, jelikož nepřekonává ani Fettnera a ani Koudelku. Mladičký Francouz se dostává jen těsně za sto metrů a při svém prvním olympijském závodu skončí nejhůře sedmadvacátý. Nyní je třetí.
     
    24
    No tak tady bylo vidět, že Peter Prevc půjde hodně daleko. Nad bubnem byl ve velké výšce nad můstkem, nakonec skáče 113 metrů – což je nejdelší skok dosavadního závodu, kterým zůstal jen o půl metru za rekordmanem Stefanem Kraftem. Slovinec by mohl atakovat první desítku, vede o téměř 23 bodů.
    Peter Prevc se přiblížil rekordu můstku
     
    23
    Vladimir Zografski zapíše své nejlepší umístění na olympijských hrách, to už je také jasné. A bude to výrazně dobré, jelikož Bulhar jde na 108,5 metrů. Prevcovi se přiblížil na necelých osm bodů.
     
    22
    Gregor Schlierenzauer si naopak příliš nepolepší. Rakušan, který si musel dát od skoků přestávku, skáče na 99,5 metrů a je průběžně šestý. Usmívá sec, což je pro něj hlavní.
     
    21
    První desítku finálového kola zakončí Michael Hayböck.
     
    21
    Hayböck nakonec dopadá na 103 metrů a posouvá se před Romana Koudelku, který bude nejhůře šestadvacátý. Ale žádná sláva to od Rakušana také není, je průběžně čtvrtý.
     
    Průběžné pořadí po deseti skokanech finálového kola:
    1. Peter Prevc (SLO) 234.3
    2. Vladimir Zografski (BUL) 226.5
    3. Michael Hayböck (AUT) 219.7
    4. Gregor Schlierenzauer (AUT) 212.2
    5. Manuel Fettner (AUT) 211.7
    6. Roman Koudelka (CZE) 209.2
    7. Jonathan Learoyd (FRA) 207.9
    8. Jernej Damjan (SLO) 201.3
    9. Gregor Deschwanden (SUI) 185.3
    10. Jevgenij Klimov (OAR) 168.2
     
    20
    Maciej Kot si bude muset také počkat, nedostává zelenou.
     
    20
    Nakonec Maciej Kot přece jen dostal možnost skočit si druhé kolo v závodu, jenž probíhá již dvě hodiny. 102 metrů je po dlouhém čekání slušný výkon, Polák je tak průběžně čtvrtý.
     
    19
    102 metrů není pro Daikiho Ita zcela dobrých, co si budeme povídat. Šlo z toho vytěžit i více, nicméně Japonec se hodně propadne. Aktuálně je pátý a škoda, že Roman Koudelka nepřidal tři čtyři metry...
     
    18
    Zelenou zatím nedostává ani Mackenzie Boyd-Clowes, aktuálně osmnáctý muž prvního kola, což je pro něj životní výsledek.
     
    18
    MacKenzie Boyd-Clowes nejprve hodně dlouho čekal, pak sotva stihl zelenou. Možná i to byla příčina, proč se mu druhé kolo – jako již skoro tradičně – nevydařilo. Jen 98,5 metrů a průběžné osmé místo, kterým si také pohorší, naopak Roman Koudelka bude znovu o stupínek výše.
     
    17
    Děnis Kornilov si také počká, i on musí zpět z nájezdové lavice.
     
    17
    Také Děnis Kornilov své druhé kolo vůbec nezvládl a je jasné, že v prvním kole hodně vydělal na podmínkách. Vede stále Petr Prevc o téměř deset bodů, Roman Koudelka je průběžně devátý, jelikož jej Kornilov o 0,4 bodů za 96,5 metrů těsně překonává.
     
    16
    Jasně, že Nori Kasai pamatuje lepší výsledky na olympiádě, než průběžné šestnácté místo po prvním kole. Vždyť má za sebou již sedm olympijských her. Noriaki těsně nepřeskočil stovku, dává 99 metrů a je průběžně sedmý.
     
    15
    Nyní se pokračuje hodně rychle. Andreas Stjernen je skokan, který konečně po delším čase letí trošku dále. Je to 103,5 metrů, což na první místo stačit nebude a na druhou pozici Vladika Zografského také těsně ne. Nor je za Bulharem o 0,7 bodů.
     
    14
    Kdyby měl Kevin Bickner v prvním kole klasické podmínky, jistě by na tom nebyl tak dobře a skončil by níže než na 14. místě. Je to vidět v kole druhém, kdy zapisuje jen 98,5 metrů a jde na pátou pozici.
     
    13
    Daniel-André Tande je prvním mužem, který by mohl Petera Prevce sesadit z vedení. Podaří se Norovi napravit skok z prvního kola?
     
    13
    5,6 metrů za sekundu na vzdálenosti kolem 90 metrů. Toť důvod, proč Nor musel počkat na svůj skok.
     
    13
    Poté byl hodně rychle vpuštěn do nájezdové stopy. 111,5 metrů, telemark k tomu, 2x 18,5 a jednou ještě o půl bod více. Není co řešit, první místo o 9 bodů a po jedenácti skocích máme nového lídra.
     
    12
    Slovinci asi těžko čekali, že po prvním kole bude nejlepší Tilen Bartol. Pokud chce být nejlepší i po kole druhém, musí překonat Petera Prevce.
     
    12
    Tilen Bartol poměrně zabojoval, jelikož šel z nájezdového okna hned dvakrát. Je to 102 metrů, na první tři to určitě stačit nebude, navíc jeho dopad nebyl vůbec ideální. Je to znát, 2x 16,5 a jednou šestnáct, proto je až na páté pozici.
     
    11
    Druhou desítku finále uzavře Simon Ammann.
     
    11
    Simi ale také musí čekat na svůj skok. Muž, který má z olympijských her již čtyři zlaté medaile (2x Vancouver, 2x Salt Lake City), musí jít znovu ze stopy a dostává – jako již spousta závodníků před ním – deku na zahřátí.
     
    11
    Nájezdové okno jde z třináctky na dvanáctku, Ammann bude mít 3,2 bodů k dobru.
    Mrznoucí Simon Ammann
     
    11
    Závod se protahuje, opravdu protahuje. Jedenáct skokanů je ještě nahoře a Korea už bude hlásit půlnoc. Klání na středním můstku trvá již přes dvě a čtvrt hodiny. Ammann to jde zkusit potřetí, nyní už je výrazem hodně nazloben.
     
    Pojďme se alespoň podívat na průběžné pořadí druhého kola:
    1. Daniel-André Tande (NOR) 242.3
    2. Peter Prevc (SLO) 234.3
    3. Vladimir Zografski (BUL) 226.5
    4. Andreas Stjernen (NOR) 225.8
    5. Tilen Bartol (SLO) 220.8
    6. Michael Hayböck (AUT) 219.7
    7. Kevin Bickner (USA) 217.4
    8. Maciej Kot (POL) 217.0
    9. Daiki Ito (JPN) 214.7
    10. Noriaki Kasai (JPN) 213.3
    11. Gregor Schlierenzauer (AUT) 212.2
    12. Manuel Fettner (AUT) 211.7
    13. Děnis Kornilov (OAR) 209.6
    14. Roman Koudelka (CZE) 209.2
    15. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 208.1
    16. Jonathan Learoyd (FRA) 207.9
    17. Jernej Damjan (SLO) 201.3
    18. Gregor Deschwanden (SUI) 185.3
    19. Jevgenij Klimov (OAR) 168.2
     
    11
    Simon Ammann snad ještě nikdy v kariéře nezažil, aby již pětkrát za sebou šel na nájezdovou lavici a vzápětí byl povolán zpět. Oranžová skáče, zelená nikoliv a místo toho se mění v červenou...
     
    11
    Simon Ammann se konečně dočkal. Nejenže předvedl dobrých 104,5 metrů, ale po svém dopadu si hluboce oddechl a zatleskal, že už má druhé kolo a tu obrovskou zimu nahoře konečně za sebou. Je průběžně druhý o 5,7 bodů.
    Radost Simona Ammanna, že je konečně dole
     
    10
    Před finálovou desítkou nebude určitě žádná prodleva, pakliže podmínky nebudou jiného názoru.
     
    10
    Loňský rekord můstku v podání Stefana Krafta vyrovnává Robert Johansson. 113,5 metrů, to je výkon, který bude dne zapsán na metry jako nejlepší. Vousatý Nor jde jasně na první místo, byť jeho odjezd nebyl ideální.
    Rekordman Robert Johansson
     
    9
    Také Rjoju Kobajaši ukázal moc dobrý skok, šel na 108 metrů za výrazně lepší styl. Ale přece jen Nor skočil o 5,5 metrů dále, takže to nestačí. A nestačí to ani na druhého Tandeho, Rjoju je třetí.
     
    8
    Karl Geiger je po prvním kole osmý. Vylepší ho?
     
    8
    Snažil se to natahovat, co mohl Karl Geiger měl poměrně slušné podmínky, jenže za 106,5 metrů se asi propadne až za první desítku. Aktuálně je čtvrtý.
     
    7
    Hned po něm šel na druhý skok Markus Eisenbichler a i tento Němec se řadí mimo průběžné první tři skokany. Na hraně to Markusovi nevyšlo, nedokázal nabrat výšku a kvůli tomu zapisuje jen 106,5 metrů. Proto je čtvrtý o šest desetin bodů za Rjoju Kobajašim.
     
    6
    Bohužel znovu čekáme, nahoře už je jen šestice skokanů.
     
    6
    Stefan Kraft skočil v prvním kole 103,5 metrů a nyní si o půl metru pohoršil. Dole mu to prostě netáhlo, neměl vítr, neměl se do čeho položit. Je až osmý, tohle je pro Rakousko obří zklamání.
     
    5
    Poslední pětku zahajuje Andreas Wellinger.
     
    5
    Aktuálně máme tři rekordmany tohoto středního můstku, z toho dva stanovené dnešním závodem! Robert Johansson dal 113,5 metrů a na stejnou vzdálenost letí i Andreas Wellinger. Němec jasně vede, má náskok téměř 10 bodů a říká si o medaili! Trenér Werner Schuster je nadšený.
     
    4
    Nadšený po skoku Wellingera, zklamaný po pokusu Richarda Freitaga. Tento německý skokan bude bez cenného kovu a musí si zpravit náladu na velkém můstku. Jen 102,5 metrů a naprosto nepovedený dopad jej odsuzuje na šestou pozici.
     
    3
    Po prvním kole třetí Johann André Forfang musí skočit 116,5 metrů, aby vedl. To ale není na středním můstku možné...
     
    3
    Johann André Forfang to bude mít s útokem na medaili velice těžké, jelikož za 109,5 metrů je druhý. Je to jednoduché, buď bude mít medaili on nebo jeden z polského dua Stoch – Hula bez ní. Nor je druhý o 8,4 bodů.
     
    2
    Ne ne a znovu ne. Polsko smutní, Kamil Stoch totiž na medaili nedosáhne a je to jen 105,5 metrů. Stoch byl po prvním kole druhý, Hula první a nyní to může přijít vniveč. Stoch je čtvrtý, od třetího místa jej dělí čtyři desetiny.
     
    1
    Hula nebo Wellinger? Bude mít Johansson medaili? Uvidíme. Hula musí dát 110 metrů.
     
    1
    Polsko bez medaile, tak to je po prvním kole šok. Stefan Hula navazuje na Kamila Stocha, dává také 105,5 metrů a vzhledem k velkému odpočtu 18,2 bodů za vítr je až pátý.
     
    Andreas Wellinger je novým olympijským vítězem!
     
    Konec
    Závod skončil.
     
    Konečné pořadí:
    1. Andreas Wellinger (GER) 259.3 b.
    2. Johann André Forfang (NOR) 250.9
    3. Robert Johansson (NOR) 249.7
    4. Kamil Stoch (POL) 249.3
    5. Stefan Hula (POL) 248.8
    6. Daniel-André Tande (NOR) 242.3
    7. Rjoju Kobajaši (JPN) 240.8
    8. Markus Eisenbichler (GER) 240.2
    9. Richard Freitag (GER) 240.0
    10. Karl Geiger (GER) 236.7
    11. Simon Ammann (SUI) 236.6
    12. Peter Prevc (SLO) 234.3
    13. Stefan Kraft (AUT) 233.6
    14. Vladimir Zografski (BUL) 226.5
    15. Andreas Stjernen (NOR) 225.8
    16. Tilen Bartol (SLO) 220.8
    17. Michael Hayböck (AUT) 219.7
    18. Kevin Bickner (USA) 217.4
    19. Maciej Kot (POL) 217.0
    20. Daiki Ito (JPN) 214.7
    21. Noriaki Kasai (JPN) 213.3
    22. Gregor Schlierenzauer (AUT) 212.2
    23. Manuel Fettner (AUT) 211.7
    24. Děnis Kornilov (OAR) 209.6
    25. Roman Koudelka (CZE) 209.2
    26. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 208.1
    27. Jonathan Learoyd (FRA) 207.9
    28. Jernej Damjan (SLO) 201.3
    29. Gregor Deschwanden (SUI) 185.3
    30. Jevgenij Klimov (OAR) 168.2
    ...
    44. Viktor Polášek (CZE) 81,9 b.
    Trio nejlepších

     
    Po více jak dvou a půl hodinách končí olympijský závod ve skocích na lyžích ve středním můstku. Asi největší prodleva byla před skokem po prvním kole jedenáctého Simona Ammanna, jenž šel na lavici hned pětkrát a čekal na svůj skok deset minut. Ve druhém kole padly dva rekordy můstku – 113,5 metrů předvedl Robert Johansson, jenž se tak z desátého místa po prvním kole posunul na třetí, a hlavně Andreas Wellinger, na další čtyři roky olympijský šampion. Mezi ně se vklínil Johann-André Forfang, po prvním kole na děleném druhém místě.

    Naopak hodně zklamané bude Polsko. Kamil Stoch byl totiž průběžně druhý, Stefan Hula první, jenže oba své skoky ve druhém kole nezvládli a skončili mimo stupně vítězů.
     
    Z českých skokanů se do druhého kola dostal Roman Koudelka, jenž byl na 26. místě. Ve finálovém klání si o jednu pozici polepšil a nakonec skončil na pětadvacátém místě, které je pro něj v zatím nepříliš vydařené sezoně slušné. Druhý český skokan v hlavním závodu Viktor Polášek do finálové třicítky neprošel a skončil na 44. místě.
     
    Německo se tak raduje v olympijském závodě na středním můstku po dlouhých 34 letech ze zlata, posledním německým vítězem je Jens Weißflog ze Sarajeva 1984.
    Na zlato ze středního můstku čekalo Německo 34 let, na medaili 16 let

     
    S konstatováním, že olympijský závod na středním můstku vyhrál německý skokan Andreas Wellinger, jenž byl po prvním kole pátý, před dvojicí norských skokanů Forfang-Johansson, se s Vámi loučí a zase brzy napočtenou z olympijských her se těší Tomáš Lysý. (17:39:15)

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí:
    1. Andreas Wellinger (GER) 259.3 b.
    2. Johann André Forfang (NOR) 250.9
    3. Robert Johansson (NOR) 249.7
    4. Kamil Stoch (POL) 249.3
    5. Stefan Hula (POL) 248.8
    6. Daniel-André Tande (NOR) 242.3
    7. Rjoju Kobajaši (JPN) 240.8
    8. Markus Eisenbichler (GER) 240.2
    9. Richard Freitag (GER) 240.0
    10. Karl Geiger (GER) 236.7
    11. Simon Ammann (SUI) 236.6
    12. Peter Prevc (SLO) 234.3
    13. Stefan Kraft (AUT) 233.6
    14. Vladimir Zografski (BUL) 226.5
    15. Andreas Stjernen (NOR) 225.8
    16. Tilen Bartol (SLO) 220.8
    17. Michael Hayböck (AUT) 219.7
    18. Kevin Bickner (USA) 217.4
    19. Maciej Kot (POL) 217.0
    20. Daiki Ito (JPN) 214.7
    21. Noriaki Kasai (JPN) 213.3
    22. Gregor Schlierenzauer (AUT) 212.2
    23. Manuel Fettner (AUT) 211.7
    24. Děnis Kornilov (OAR) 209.6
    25. Roman Koudelka (CZE) 209.2
    26. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 208.1
    27. Jonathan Learoyd (FRA) 207.9
    28. Jernej Damjan (SLO) 201.3
    29. Gregor Deschwanden (SUI) 185.3
    30. Jevgenij Klimov (OAR) 168.2
    ...
    44. Viktor Polášek (CZE) 81,9 b.
    Pořadí po prvním kole:
    1. Stefan Hula (POL) 131,8 b. (111)
    2. Kamil Stoch (POL) 125,9 b. (106,5)
    2. Johann André Forfang (NOR) 125,9 (106)
    4. Richard Freitag (GER) 125,5 b. (106)
    5. Andreas Wellinger (GER) 124,9 b. (104,5)
    ...
    26. Roman Koudelka (CZE) 103,5 b. (98)
    – postup do druhého kola
    ...
    44. Viktor Polášek (CZE) 81,9 b. (92).
    Průběžné pořadí světového poháru mužů:
    1. Kamil Stoch (POL) 863 bodů
    2. Richard Freitag (GER) 820 b.
    3. Andreas Wellinger (GER) 736 b.
    4. Daniel-André Tande (NOR) 710 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 529 b.
    ...
    42. Čestmír Kožíšek 30 b.
    49. Roman Koudelka 12 b.
    60. Vojtěch Štursa 2 b.


    Startovní listina:
    1. So-u Čchö (KOR)
    2. Federico Cecon (ITA)
    3. Viktor Polášek (CZE)
    4. Martti Nõmme (EST)
    5. Alexej Romašov (OAR)
    6. Michail Nazarov (OAR)
    7. Michael Glasder (USA)
    8. Janne Ahonen (FIN)
    9. Davide Bresadola (ITA)
    10. Andreas Alamommo (FIN)
    11. Casey Larson (USA)
    12. Sebastian Colloredo (ITA)
    13. Jonathan Learoyd (FRA)
    14. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    15. Vladimir Zografski (BUL)
    16. Jevgenij Klimov (OAR)
    17. Eetu Nousiainen (FIN)
    18. Alex Insam (ITA)
    19. Daiki Ito (JPN)
    20. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    21. William Rhoads (USA)
    22. Roman Koudelka (CZE)
    23. Antti Aalto (FIN)
    24. Kevin Bickner (USA)
    25. Děnis Kornilov (OAR)
    26. Gregor Schlierenzauer (AUT)
    27. Gregor Deschwanden (SUI)
    28. Rjoju Kobajaši (JPN)
    29. Timi Zajc (SLO)
    30. Noriaki Kasai (JPN)
    31. Manuel Fettner (AUT)
    32. Michael Hayböck (AUT)
    33. Tilen Bartol (SLO)
    34. Maciej Kot (POL)
    35. Simon Ammann (SUI)
    36. Peter Prevc (SLO)
    37. Karl Geiger (GER)
    38. Jernej Damjan (SLO)
    39. Stefan Hula (POL)
    40. Andreas Stjernen (NOR)
    41. Markus Eisenbichler (GER)
    42. Dawid Kubacki (POL)
    43. Junširo Kobajaši (JPN)
    44. Stefan Kraft (AUT)
    45. Robert Johansson (NOR)
    46. Johann André Forfang (NOR)
    47. Daniel-André Tande (NOR)
    48. Andreas Wellinger (GER)
    49. Richard Freitag (GER)
    50. Kamil Stoch (POL)
    ocianews.com