Muži - Half pipe (finále) Vítěz: S. White (USA) (kon.)
konec
Muži - Half pipe (finále)

Vítěz: S. White (USA)

Středa 14.02.2018, 02:30 • Phoenix Snow Park • Zimní olympijské hry - Snowboard
Sledujte:
     
    To už je ode mě pro tuto chvíli z finále mužského snowboardového Half pipu vše. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dnešního dne. Těším se na Vás zase u nějakého dalšího textového online přenosu, na počtenou! (04:28:51)
    Shaun White vybojoval pro USA jubilejní 100. zlatou olympijskou medaili na ZOH

     
    Konečné pořadí:
    1. Shaun White (USA) 97.75
    2. Ajumu Hirano (JPN) 95.25
    3. Scotty James (AUS) 92.00
    4. Ben Ferguson (USA) 90.75
    5. Patrick Burgener (SUI) 89.75
    6. Chase Josey (USA) 88.00
    7. Rajbu Katajama (JPN) 87.00
    8. Jake Pates (USA) 82.25
    9. Jan Scherrer (SUI) 80.50
    10. Kent Callister (AUS) 62.00
    11. Juto Tocuka (JPN) 39.25
    12. Peetu Piiroinen (FIN) 13.50
    Spokojená legenda snowboardingu Shaun White při oslavě zisku zlaté medaile

     
    Sledovali jsme velmi dramatické finále, které ve třetích jízdách přineslo plno zlepšených výkonů. Ferguson dlouho živil naději na třetí příčku, ze které ho ale odsunul Australan Scotty James (92,00). Stříbro získává Japonec Ajumu Hirano (95,25), který ve druhé jízdě překonal Whita a velmi dlouho vedl. Jenže finálová jízda už zmíněného Američana byla přeci jen lepší a je to právě Shaun White, který si pověsí na krk zlatou medaili. Ve druhé jízdě měl nepříjemný pád Juto Tocuka, který musel být odvážen z rampy na saních a všichni doufají, že bude v pořádku.
     
    Konec závodu.
     
    12
    Tak tomu říkám finále! Shaun White předvedl velké množství triků s otočkami o 1440 stupňů na obě strany. Těmito velmi náročnými triky si podmanil i diváky, kteří po jeho jízdě šílí nadšením. Takhle se bojuje o zlatou medaili! A Shaun White si potřetí v historii olympijských her pověsí zlatou medaili na krk z disciplíny Half pipe. Své finálové jízdy zakončil známkou 97,75 bodů.
     
    12
    Dokáže Shaun White odrazit jednobodový náskok Hirana? Do své poslední jízdy musí dát opravdu vše.
     
    11
    Scotty James nezvládl tíhu okamžiku a i on končí během své jízdy na zemi. Tento Australan má už jistou bronzovou medaili zásluhou své první jízdy, ve které pobral rovných 92 bodů.
     
    10
    Momentální lídr Ajumu Hirano svůj bodový zisk nerozšíří. Po úvodním triku ztratil až příliš rychlosti a v důsledku toho končí po dalších několika tricích v pádu ve sněhu. Bude muset tedy netrpělivě čekat, zda z toho bude opravdu zlatá medaile či ho jeden z následujících dvou závodníků překoná.
     
    9
    Americký závodník Ben Ferguson předvedl svou nejlepší jízdu ve finále. Jeho triky byly prováděny dostatečně vysoko nad rampou a měly vysokou náročnost. Rozhodčí museli sáhnout do vyšších čísel a výsledkem je známka 90,75! Přesto to o více jak bod nestačí na stupně vítězů.
     
    8
    I se zhoršenými povětrnostními podmínkami předvedl Katajama velmi pohlednou jízdu, kterou zakončil nejprve frontside 1260 a následně backside 1260! Rozhodčí nemohli jinak než sáhnout do známek nad 85 bodů. Nakonec je z toho rovných 87 bodů a průběžné 6. místo.
     
    8
    Po zklidnění povětrnostních podmínek se ale přeci jen Japonec pouští do své třetí jízdy.
     
    8
    Začíná se zvedat vítr a organizátoři nechtějí pustit do koryta Katajamu.
     
    7
    Jan Scherrer měl rozjetou svou třetí jízdu s velmi náročnými triky a mohl se minimálně posunout do TOP5, ale pád ve spodní pasáži koryta ho o tuhle možnost připravuje. Nejlepší zápis tak zůstává ze druhé jízdy 80,50.
     
    6
    Chase Josey se prezentoval velmi pěknou jízdou, ovšem v samém závěru se nevyhnul kontaktu svých rukou se sněhem při dopadu. Tento detail rozhodčí určitě postřehli a promítli do zlepšené známky 88 bodů. Ani tohoto Američana neuvidíme na "bedně".
     
    5
    Jake Pates neustál náročné triky a padá. I on tedy zůstává pod stupni vítězů s nejlepším zápisem 82,25 bodů. Jeho třetí jízda měla hodnotu pouhých 27 bodů.
     
    4
    Patrick Burgener předvedl svůj nejlepší výkon ve finále U-rampy! V cíli je hodně nadšený. Jeho helma končí v davu diváků, takže si někdo zřejmě odnese velmi zajímavý artefakt. Na stupně vítězů to ale přeci jen nestačí, Švýcar se loučí s U-rampou v Pchjongčchangu s 89,75 body a průběžným 4. místem.
     
    3
    Japonec Tocuka do své třetí jízdy samozřejmě nezasáhne. Po svém pádu putoval rovnou do nemocnice.
     
    2
    Peetu Piiroinen dokončil svou jedinou jízdu až v samotném závěru, ale i tu poznamenal pád. S Hrami v Pchjongčchangu se loučí 12. místem za 13,50 bodů. Fin zaostal o spousty bodů za svými možnostmi.
     
    1
    Kent Callister si ve třetí jízdě nepolepší a nejlépe skončí na 10. místě. Při dopadu z Backside double corku dopadá na hranu a končí na zemi. Jeho maximem je 62 bodů ze druhé jízdy.
     
    1
    Třetí jízdy startují. Teď už se jede o medaile, kdy jindy předvést své maximum!?
    Finále mužské snowboardové U-rampy sleduje velké množství diváků

     
    Pořadí po 2. jízdě:
    1. Ajumu Hirano (JPN) 95,25
    2. Shaun White (USA) 94,25
    3. Scotty James (AUS) 92,00
    4. Chase Josey (USA) 87,75
    5. Raibu Katajama (JPN) 85,75
    6. Patrick Burgener (SUI) 84,00
    7. Ben Ferguson (USA) 83,50
    8. Jake Pates (USA) 82,25
    9. Jan Scerber (SUI) 80,50
    10. Kent Callister (AUS) 62,00
    11. Juto Tocuka (JPN) 39,25
    12. Peetu Piiroinen (FIN) 12,75
     
    12
    Shaun White zůstane po druhé finálové jízdě na 2. místě. Už při prvních tricích se nevyhnul chybě a nakonec padá do torza koryta. 55 bodů je daleko za jeho maximem.
     
    11
    Scotty James pokazil, stejně jako většina chybujících závodníků před ním, dolní pasáž. Zlepšení z toho jednoznačně není, bodový zisk 81,75 bodů znamená zaostání o 10 bodů za svou úvodní jízdou.
     
    10
    Ajumu Hirano hodil Shaunovi Whitovi rukavici! Jeho otočky se nedostali pod 1080 stupňů a navíc poslední dva triky byly protočeny dokonce o 1260 stupňů s vysokou náročností. Rozhodčí ho za tyto náročné triky posílají do vedení o 1 bod před Whita!
     
    9
    Ferguson měl hodně vysoké první dva skoky, poté ztratil lehce rychlost, přesto jako svůj poslední trik předvedl double backflip rodeo. Rozhodčí ho známkou 83,50 posílají na šesté místo.
     
    8
    Japonským snowboardistům se ve druhých jizdách zatím vůbec nedaří. Raibu Katajama skákal hodně vysoko, díky čemuž dopadl v jeden moment dost daleko od hrany rampy a zřejmě ústy pocítil hrubost místního sněhu. 25 bodů není rozhodně zlepšení.
     
    7
    Scherrer předvedl velmi dobrou druhou finálovou jízdu. Jeho nejvyšší výška činila 4,7 metru ke které přidal dostatek náročných triků a v cíli se může radovat ze známky 80,50, která ho momentálně posílá na 7. místo.
     
    6
    Všichni závodníci se snaží na konci U-rampy přidat do svých triků něco navíc. To se ovšem Joseymu nevyplatilo a končí ve sněhu. Zatím zůstává Američan stále třetí.
     
    5
    Tak pozor, Jake Pates předvedl čistou jízdu a bodově si hodně polepšil. Jeho double corky měly dobrou výšku a na dopadu byl většinou včas dotočen. Rozhodčí jeho jízdu oznámkovali 82,25 body. Sice zůstává šestý, ale přiblížil se závodníkům před ním.
     
    4
    Ani Švýcar se nevyvaroval pádu těsně před koncem své druhé finálové jízdy, díky čemuž své bodové konto nerozšíří. Měl technicky náročnou jízdu ale nakonec končí na zádech.
     
    4
    Koryto je upraveno, můžeme pokračovat. Jako čtvrtý v pořadí se na U-rampu vypadá Patrick Bergener.
    Nepříjemně vypadající pád Juto Tocuka

     
    3
    Japonec sice komunikuje, ale není rozhodně v pořádku, organizátoři pro něj posílají saně a je převážen na vyšetření. Jeho 7 bodů je v tuto chvíli druhořadé. Doufejme, že se dá Tocuka co nejdříve dohromady.
     
    3
    Ou! Juto Tocuka dopadá po jednom z předvedených triků na hranu U-rampy a po velmi nepříjemně vypadajícím pádu mu dokonce vypadl zubní chránič.
     
    2
    Finský snowboardista ale v průběhu jízdy znovu upadl a nedokončil ji. Zůstává tak nadále dvanáctý.
     
    2
    Vylepšit jízdu chci i Fin Piiroinen.
     
    1
    Australan Callister ukázal v U-rampě frontside 1080, double-trippler. Celkově si polepšil na 62 bodů a poskočil na průběžné šesté místo.
     
    Začínají druhé jízdy.
     
    Pořadí po 1. kole

    1. Shaun White (USA) 94,25 bodu
    2. Scotty James (AUS) 92
    3. Chase Josey (USA) 87,75
    4. Raibu Katajama (JPN) 85,75
    5. Patrick Burgener (SUI) 84
    6. Jake Pates (USA) 47
    7. Ben Ferguson (USA) 43
    8. Juto Tocuka (JPN) 39,25
    9. Ajumu Hirano (JPN) 35,525
    10. Jan Scerber (SUI) 31,25
    11. Kent Callister (AUS) 20
    12. Peetu Piiroinen (FIN) 4,5
     
    12
    Australan Scotty James zajel perfektní jízdu a získal 92 rovných bodů, to co ale předvedl po něm Shaun White bylo naprosto fenomální a vhodné mistra snowboardu a legendy. Jeho výkon byl ještě lepší a téměř dokonalý. S 94 body je na prvním místě.
     
    8
    Raibu Katajama v kvalifikaci překonal 90 bodů, první finálový pokus zvládl také solidně. Ale ví, že pro útok na medaili musí zajet ještě lépe. 85,75 bodů, zatím je druhý.
     
    7
    Teprve šestnáctiletý Švýcar Jan Scherrer v první jízdě podlehl tlaku velkého finále a padá. 31,25 bodu.
     
    6
    Chase Josey svého krajana nenapodobil, naopak, zajel velmi dobře! Pěkné triky, vysoké skoky a 87,75 bodů na začátek. Dobrý základ a průběžné vedení.
     
    5
    Američan Jake Pates se řadí do zástupu těch, kteří po chybě svoji jízdu nedokončili tak, jak chtěli. Zatím je druhý, 47 bodů.
     
    4
    Švýcar Patrick Burgener je se svým prvním finálovým pokusem spokojený. Má dobrý základ, 84 bodů stačí na vedení, ale na medaili to určitě nebude. Na to by musel jít mnohem výše.
     
    3
    Ani Japonec Juto Tocuka svoji jízdu po chybě nedokončil. Přesto mu to stačí na průběžné vedení za 39,25 bodu.
     
    2
    Ještě hůře si vedl Fin Peetu Piiroinen, který upadl hned na prvním skoku. Za snahu dostává 4,5 bodu.
     
    1
    Australanovi Kentu Callisterovi se první pokus nepovedl. Rychlá chyba a konec jízdy. 20 bodů.
     
    Začátek závodu.
     
    Startovní listina:
    1. Kent Callister (AUS)
    2. Peetu Piiroinen (FIN)
    3. Juto Tocuka (JPN)
    4. Patrick Burgener (SUI)
    5. Jake Pates (USA)
    6. Chase Josey (USA)
    7. Jan Scherrer (SUI)
    8. Raibu Katajama (JPN)
    9. Ben Ferguson (USA)
    10. Ajumu Hirano (JPN)
    11. Scotty James (AUS)
    12. Shaun White (USA)
    Kvalifikace nabídla velmi strhující podívanou. Finále bude jednoznačně fenomenální.

     
    Největší favority Half pipu musíme hledat mimo Evropu. Jako hlavní kandidát na zlato do finále nastoupí Američan Shaun White, společně s lídrem SP Juto Tocukou či jeho krajanem Ajumu Hiranem z Japonska. Celkem se ve finále představí kvarteto Američanů, trojice Japonců, dva Švýcaři a Australané a jediný Fin.

    Česká republika ani Slovensko nebude mít žádného snowboardistu na startu.
     
    HISTORIE NA ZOH

    Poprvé se Half pipe na ZOH představil v roce 1998 v Naganu. Při premiéře vyhrál tehdy jednadvacetiletý Švýcar Gian Simmen. O čtyři roky později se radovala z triumfu Ross Powers a další 2 ZOH v této disciplíně ovládla legenda snowboardingu Shaun White, který startuje i letos po pěti kruhy. Při posledním měření sil v rámci olympijských her, si v Soči vybojoval zlatou medaili Švýcar Jurij Podladčikov.

    Medailisté ze Soči:
    1. Jurij Podladčikov (SUI)
    2. Ajumu Hirano (JPN)
    3. Taku Hiraoka (JPN)
     
    Průběžné pořadí Světového poháru:

    1. Juto Tocuka (JPN) 3000 bodů
    2. Ajumu Hirano (JPN) 2800
    3. Raibu Katajama (JPN) 1940
    4. Shaun White (USA) 1600
    5. Taku Hiraoka (JPN) 1490
     
    PRAVIDLA

    Half pipe, neboli U-rampa je jediná freestylová disciplína ve snowboardingu, které se na olympiádě jezdí. Jednotliví závodníci jezdí postupně na U-rampu a předvádějí různě náročné triky, které rozhodčí poté hodnotí. Základními triky jsou Frontside nebo Backside air, kdy se závodník ve vzduchu otočí o 180 stupňů. Ale většinou jsou k vidění mnohem těžší triky. Závodník může předvést ve své jízdě libovolný počet triků a rozhodčí poté hodnotí jejich náročnost, provedení, výšku, celkový dojem, zvládnutí doskoku a plynulost.

    Všechny závodníky čekají tři finálové jízdy.
     
    Přeji příjemné brzké ráno všem fanouškům zimních sportů a zimních olympijských her zvláště! Na pátý den Her v Pchjongčchangu náleží celkem 15 událostí a jednou z nich je snowboardové finále mužského Half pipe.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:30.

    Josef Cestr

    Konečné pořadí:
    1. Shaun White (USA) 97.75
    2. Ajumu Hirano (JPN) 95.25
    3. Scotty James (AUS) 92.00
    4. Ben Ferguson (USA) 90.75
    5. Patrick Burgener (SUI) 89.75
    6. Chase Josey (USA) 88.00
    7. Rajbu Katajama (JPN) 87.00
    8. Jake Pates (USA) 82.25
    9. Jan Scherrer (SUI) 80.50
    10. Kent Callister (AUS) 62.00
    11. Juto Tocuka (JPN) 39.25
    12. Peetu Piiroinen (FIN) 13.50
    Pořadí po 2. jízdě:
    1. Ajumu Hirano (JPN) 95,25
    2. Shaun White (USA) 94,25
    3. Scotty James (AUS) 92,00
    4. Chase Josey (USA) 87,75
    5. Raibu Katajama (JPN) 85,75
    6. Patrick Burgener (SUI) 84,00
    7. Ben Ferguson (USA) 83,50
    8. Jake Pates (USA) 82,25
    9. Jan Scerber (SUI) 80,50
    10. Kent Callister (AUS) 62,00
    11. Juto Tocuka (JPN) 39,25
    12. Peetu Piiroinen (FIN) 12,75
    Pořadí po 1. jízdě:
    1. Shaun White (USA) 94,25
    2. Scotty James (AUS) 92,00
    3. Chase Josey (USA) 87,75
    4. Raibu Katajama (JPN) 85,75
    5. Patrick Burgener (SUI) 84,00
    6. Jake Pates (USA) 47,00
    7. Ben Ferguson (USA) 43,00
    8. Juto Tocuka (JPN) 39,25
    9. Ajumu Hirano (JPN) 35,25
    10. Jan Scerber (SUI) 31,25
    11. Kent Callister (AUS) 20,00
    12. Peetu Piiroinen (FIN) 4,50
    Startovní listina:
    1. Kent Callister (AUS)
    2. Peetu Piiroinen (FIN)
    3. Juto Tocuka (JPN)
    4. Patrick Burgener (SUI)
    5. Jake Pates (USA)
    6. Chase Josey (USA)
    7. Jan Scherrer (SUI)
    8. Raibu Katajama (JPN)
    9. Ben Ferguson (USA)
    10. Ajumu Hirano (JPN)
    11. Scotty James (AUS)
    12. Shaun White (USA)
    thejrc.org