Přehled událostí na ZOH Pchjongčchang 2018 - 5.den (kon.)
konec
Přehled událostí na ZOH Pchjongčchang 2018 - 5.den

Středa 14.02.2018, 01:05Zimní olympijské hry
Sledujte:
    Medailové pořadí zemí 5. dni soutěží
    Podobné reakce nejen ze Slovenska, ale i ze zahraničí, zaplavily sociální sítě po porážce sborné od Slováků

     
    15:27
    Lední hokej
    Slovensko ustálo drtivý závěrečný tlak týmu sportovců z Ruska a s výběrem hráčů z české a slovenské extraligy poráží největšího favorita na zlato, tým toho nejlepšího z KHL!

    Slovensko – OS z Ruska 3:2 (2:2, 0:0, 1:0)
    17. Ölvecký (Graňák), 18. Bakoš, 49. Čerešňák (Haščák, Bakoš) – 3. Gavrikov (Vojnov, Širokov), 5. Kaprizov (N. Gusev)
    Prudká rána Petera Čerešňáka v přesilovce otáčí zápas
     
    15:06
    Lední hokej
    Slováci využívají ve 49. minutě přesilovku a otáčí zápas! Prudká rána Petera Čerešňáka od modré čáry se zastavila až v síti a možná se rodí obrovské překvapení!
    Slovensko – OS z Ruska 3:2
     
    14:48
    Lední hokej
    Proti přesile ruských fanoušků v hlavní hokejové hale se rozhodli Slováci bojovat tím, že se spojili před třetí třetinou do jednoho houfu s přítomnými Čechy. Ve středu této skupiny poctivě fandí také slovenský prezident Andrej Kiska.
     
    14:36
    Lední hokej
    Ve druhé třetině zápasu ve velké hale gól nepadl, takže zůstává nerozhodný stav. Co se však změnilo, je herní projev. Slováci jsou mnohem živější a odvážnější, zjišťují, že se s Rusy dá hrát. V závěru nevyužili přesilovku 4 na 3.
    Slovensko – OS z Ruska 2:2
     
    14:20
    Saně

    Konečné pořadí závodu dvojic

    1. Tobias Wendl, Tobias Arlt (GER) 1:31.697
    2. Peter Penz, Georg Fischler (AUT) +0.088
    3. Toni Eggert, Sascha Benecken (GER) +0.290
    4. Thomas Steu, Lorenz Koller (AUT) +0.587
    5. Tristan Walker, Justin Snith (CAN) +0.672
    6. Andris Šics, Juris Šics (LAT) +0.745
    7. Ivan Nagler, Fabian Malleier (ITA) +0.866
    8. Justin Krewson, Andrew Sherk (USA) +0.955
    9. Čin-Jong Pak, Čong-mjong Čo (KOR) +0.975
    10. Matthew Mortensen, Jayson Terdiman (USA) +0.990
    ...
    13. Antonín Brož, Lukáš Brož (CZE) +1.455
    17. Marek Solčanský, Karol Stuchlák (SVK) +1.894
    18. Matěj Kvíčala, Jaromír Kudera (CZE) +2.031
     
    14:15
    Saně
    Všechny české i slovenské posádky si ve druhých jízdách pohoršily, takže ani jedna dvojice pravděpodobně se svými výkony nebude úplně spokojená. Antonín Bož a Lukáš Brož končí závod na 13. místě, Slováci Marek Solčanký a Karol Stuchlák na 17. pozici a hned za nimi druhá česká dvojice Matěj Kvíčala, Jaromír Kudera. Ta za sebou nechala pouze dvě další posádky.
     
    13:49
    Ohlasy české výpravy
    Sdruženáři se museli smát, když zjistili, že ačkoliv se jiné závody ruší, je nechají organizátoři skákat. Ondřej Pažout ale také měl slova pochopení, vzhledem k tomu, že už to není moc kam posouvat. Nebezpečí podle něj závodníkům nehrozilo.
    Miroslav Dvořák prohlásil, že nebýt sítí na bocích areálu, neměl by nikdo ani skok. Přesto ale podle něj vítr závod ovlivnil, protože se točil. Zrona on měl docela štěstí a litoval, že toho nevyužil. Podotkl, že vítr měl vliv i na průběh běžecké části, protože se nikdo nechtěl nikam hnát.
    Tomáš Portyk byl přesně v opačné pozici. Podle svých slov skočil nejlepší pokus, co v Koreji zatím měl, ale vítr měl hodně špatný.
     
    13:47
    Lední hokej
    V hale Kangnung se už ve zbytku první části nic nestalo.
    Slovensko – OS z Ruska 2:2 po 1. třetině.
    Peter Ölvecký prostřelil Košečkian mezi betony
    Martin Bakoš z dalšího brejku vyrovnává
     
    13:42
    Lední hokej
    Během necelých 2 minut se podařilo Slovensku vyrovnat ze dvou brejků! První gól poslal z pravé strany mezi betony Košečkina Peter Ölvecký, druhý na konci 18. minuty přidal Martin Bakoš!
    Výborná teč Kirilla Kaprizova
     
    13:16
    Lední hokej
    To začíná vypadat pro Slováky hodně špatně. V 5. minutě Gusev opět nahazoval puk od modré čáry a Kaprizov ho ve vzduchu holí sklepl do volného místa v brance. Slovensko hraje velmi pasivně a začátek vůbec nezvládlo.
    Slovensko – Rusko 0:2
    Gavrikovu střelu mimo dosah brankáře tečoval slovenský obránce
     
    13:14
    Lední hokej
    Rusové na Slováky vlétli jak velká voda a již ve 3. minutě se ujímají vedení. Gavrikov nahodil puk od modré čáry a kalhoty obránce Čerešňáka ho usměrnily mimo dosah Konráda.
    Slovensko – Rusko 0:1
     
    13:04
    Lední hokej
    Slováci už dnes přišli o slalom žen a o biatlon, hokej se ale hraje a za malý okamžik se národní tým Slovenska postaví největšímu favoritovi, hrajícímu pod hlavičkou Olympijských sportovců z Ruska.
     
    13:00
    Saně
    Slovenská dvojice Marek Solčanský, Karol Stuchlák sltačili svoji ztrátu pod sekundu a zařadili se na 15. místo. Vzápětí po nich, jako poslední v 1. kole, projeli koryto Češi Matěj Kvíčala a Jaromír Kudera a zařadili se hned za ně na 16. příčku, i oni zvládli udržet ztrátu na nejlepší těsně pod 1 sekundu. Mezitím ale dvě jiné dvojice vytlačily Antonína Brože a Lukáš Brože z desítky, jsou po 1. kole na 12. pozici.
    Antonín a Lukáš Brožové zajeli velmi slušnou první jízdu
     
    12:48
    Saně
    Bratři Antonín a Lukáš Brožové jsou v cíli hodně spokojení a mají proč! Ztratili totiž pouze 0,750 sekundy a zařadili se na 10. místo! Pokud by to udrželi i ve druhé jízdě, šlo by o výborný výsledek!
    Naděje na 500 metrů rozhodně jsou.

     
    12:17
    Rychlobruslení
    Karolína Erbanová končí na velmi dobrém 7. místě, Nikola Zdráhalová na 19. pozici, ale s výkonem bude rozhodně spokojená.
    Závěr jízdy Miho Takagiové a Karolíny Erbanové

     
    12:07
    Rychlobruslení
    Karolína Erbanová jela výborně, dostala se pod hranici 1:15, ale Japonka Miho Takagiová byla ještě rychlejší. Takagiová se řadí na 2. místo, Erbanová na 4. pozici. Teď to ještě nevyjde, ale vzhledem k tomu, jak skvěle zvládla česká závodnice start, může s nadějemi vzhlížet ke své oblíbenější pětistovce.
     
    12:05
    Rychlobruslení
    14. rozjížďka s Karolínou Erbanovou. Tajně myslí na medaili. Vyjde to?
    Biatlonistky mají nečekané volno, které si užívají s nohama nahoře.
    Bobista Jakub Nosek je první sluchově postižený sportovec, který se kdy dostal na zimní olympijské hry. A pořádně si to užívá.
     
    11:27
    Rychlobruslení
    Závod žen na 1 000 metrů je v polovině. Po odjetí 16 závodnic stále vede Ireen Wüstová o pouhých 11 setin před Norkou Idou Njåtunovou. Nikola Zdráhalová je na 5. místě a další umístění v první patnáctce je rozhodně reálné.
     
    11:05
    Rychlobruslení
    Nikola Zdráhalová zajela velmi dobře. Výsledný čas 1:16,43 je zatím suverénně nejlepší, uvidíme, na co bude stačit.
     
    11:02
    Rychlobruslení
    Hned ve druhé rozjížďce přichází na řadu Nikola Zdráhalová. Trať 1 000 metrů není její hlavní, ale i tak se bude snažit v ideálním případě opět atakovat první patnáctku.
     
    10:27
    Severská kombinace
    Miroslav Dvořák dobíhá do cíle na 21. místě, Tomáš Portyk krátce za ním na 24. pozici. Ondřej Pažout už neměl v záverečných kilometrech dost sil a prodal se na 34. příčku.
    Než budou moci na oficiální tréninky do ledového koryta, trénují čeští bobisté na suchu

     
    8:15
    Severská kombinace
    Další špatnou zprávou je diskvalifikace Lukáše Daňka! Důvodem je nevyhovující poměr mezi jeho aktuální váhou a délkou lyží.
     
    8:14
    Severská kombinace
    Tomáš Portyk bohužel pohřbil šance na dobré umístění již ve skoku. Zatímco téměř všichni se proti zkušebnímu skoku zlepšují, Portyk se zhoršil na 89,5 metru. Vzhledem k jeho slabšímu běhu to je hodně špatná zpráva.
     
    7:57
    Severská kombinace
    Miroslav Dvořák zopakoval výkon ze zkušebního kola. 95,5 metru je na jeho poměry hodně slušný výkon, s 89,9 bodu se momentálně řadí na 4. místo po 18 skocích. Při jeho poměrně dobrém běhu má šanci na slušný výsledek.
     
    7:43
    Severská kombinace
    Čerstvý juniorský mistr světa Ondřej Pažout využil protivětru a skokem dlouhým 97,5 metru (95,9 bodu) se po 8 závodnících ujal průběžného vedení. Proti zkušebnímu skoku se zlepšil o 15 metrů! Krátce před ním skákal také ještě junior Lukáš Daněk, i on se proti zkušebnímu skoku výrazně zlepšil a má jistotu, že za 81,5 metru a 62,9 bodu nebude zdaleka poslední.
     
    7:23
    Severská kombinace
    Zkušební kolo konečně před malou chvílí skončilo a nejlepší skok zaznamenal vedoucí muž světového poháru, Japonec Akito Watabe. V těsném závěsu za ním byl šestinásobný mistr světa Johannes Rydzek z Německa. Z českých sdruženářů se nejlépe vedlo Miroslavu Dvořákovi, předvedl 15. nejlepší skok a kdyby to chtěl zopakovat i v závodě, byl by rozhodně spokojený. Za svými skokanskými možnostmi ve zkušebním kole zaostal Tomáš Portyk. Od Ondřeje Pažouta a Lukáše Daňka toho na nejvyšší světové úrovni mnoho čekat nemůžeme.
    Následně se hokejisté přesunuli do tréninkové haly

    Český hokejový tým počkal na Martina Růžičku a oficiální společné focení proběhlo až před středečním tréninkem
     
    6:33
    Severská kombinace
    Na středním můstku právě probíhá zkušební kolo a někteří závodníci mají velký problém, aby vůbec doskočili tak daleko, aby mohli celkem bezpečně dopadnout na svah. Zařadil se mezi ně s pouhými 70 metry také Čech Lukáš Daněk. Snad se mu v ostrém závodním kole povede lépe.
     
    5:50
    Krasobruslení
    Skvělé výkony a mnoho osobních rekordů nabídl krátký program sportovních dvojic. O zlato si to pravděpodobně rozdají nejlepší dva páry loňského mistrovství světa a obrovský boj se rozhoří o bronzovou medaili, jelikož po krátkém programu je mezi 3. a 9. místem rozdíl necelých 3 bodů! Nejlepší pozvánka na čtvrteční volné jízdy, kterých se zúčastní také česká dvojice Anna Dušková, Martin Bidař, která po dobrém výkonu postupuje z 15. místa. Vzhledem k nedávným zdravotním problémům Duškové jde o skvělý výsledek.

    Konečné pořadí krátkého programu sportovních dvojic

    1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (CHN) 82,39 Q
    2. Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov (OAR) 81,68 Q
    3. Meagan Duhamelová, Eric Radford (CAN) 76,82 Q
    4. Aljona Savčenková, Bruno Massot (GER) 76,59 Q
    5. Jü Siao-jü, Čang Chao (CHN) 75,58 Q
    6. Vanessa Jamesová, Morgan Cipres (FRA) 75,34 Q
    7. Valentina Marcheiová, Ondřej Hotárek (ITA) 74,50 Q
    8. Natalia Zabijaková, Alexander Enbert (OAR) 74,35 Q
    9. Nicole Della Monicová, Matteo Guarise (ITA) 74,00 Q
    10. Kristina Astachovová, Alexej Rogonov (OAR) 70,52 Q
    ...
    15. Anna Dušková, Martin Bidař (CZE) 63,25 Q
     
    3:31
    Krasobruslení
    Skvělá zpráva, Anna Dušková s Martinem Bidařem právě získali jistotu účasti ve volných jízdách! Německá sportovní dvojice Annika Hockeová, Ruben Blommärt sice zajela nový osobní rekord v krátkém programu, ale součtem 63,04 bodu jdou těsně za české krasobruslaře!
     
    3:02
    Krasobruslení
    Česká sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař se dopustila chyby při sólovém trojitém toeloopu, přesto jsou po 6 odjetých dvojicích ve vedení. Za svůj krátký program dostali 63,25 bodu a budou čekat. Stačí, aby jedna z následujících 16 dvojic skončila za nimi a postoupí do volných jízd.
     
    2:28
    Krasobruslení
    Právě je představována druhá skupina sportovních dvojic, ve které jsou i Anna Dušková a Martin Bidař! Začíná rozbruslení, česká dvojice pojede z této skupiny jako poslední.
    V české výpravě na těchto hrách je velkým tématem Jiří Raška. Od jeho triumfu na hrách v Grenoblu uplynulo 50 let a připomenutí této události v Českém domě bylo stylové.
     
    1:57
    Krasobruslení
    Již ve 2:00 budou zahájeny klasické soutěže krasobruslařů. Jako první jdou do boje sportovní dvojice krátkým programem. O postup do volných jízd bude usilovat také česká dvojice Anna Dušková, Martin Bidař.
    Mladá spotovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař si nechala poradit i od Tomáše Vernera. Krátký program sportovních dvojic začíná již ve 2:00.
    Po úterním tréninku, prvním v roli veřejnosti známé brankářské jedničky pro turnaj, se brankář Pavel rancouz ocitl doslova v obležení novinářů.

    Krasobruslaři, včetně Michala Březiny, pilně trénují v dějišti her. Jejich soutěž startuje ve čtvrtek krátkým programem.
    Medailové pořadí zemí před začátkem 5. dne soutěží
     
    Češi a Slováci v akci

    Program 5. dne bude po lehce oddechovém úterý opět vyžadovat větší pozornost českých a slovenských fanoušků, neboť se v něm nachází potenciálně medailové závody. Koho všeho uvidíme soutěžit?

    Z Čechů se jako první představí sportovní dvojice krasobruslařů Anna Dušková, Martin Bidař v krátkém programu. Po zranění Duškové, která naplno trénuje jen několik týdnů, bude cokoliv do 15. místa velkým úspěchem.
    Slalomářky Martina Dubovská, Gabriela Capová a Kateřina Pauláthová se budou snažit proklouznout mezi nejlepších 30 v konečném pořadí. Na ZOH, kde je počet závodníků z jedné země limitován, by to některé mohlo podařit.
    První závod na ZOH absolvují také sdruženáři Lukáš Daněk, Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout a Tomáš Portyk. Naděje na dobré umístění se vkládají hlavně do Portyka, alfou a omegou všeho bude dobrý skok.
    Zbystřit by však čeští fanoušci měli hlavně po 11. hodině, kdy se rozběhne závod rychlobruslařek na 1 000 metrů. Karolína Erbanová patří do sprinterské užší špičky a bude chtít zaútočit na medaili. Nikola Zdráhalová chce hlavně příjemně překvapit sebe sama, jako se podařilo na trati 1 500 metrů.
    Nejostřeji sledovaný ale určitě bude vytrvalostní závod biatlonistek na 15 km. Čtveřice Markéta Davidová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková bude bojovat v případě prvních dvou hlavně o postup do závodu s hromadným startem, ambice Vítkové však sahají mnohem výše. Na Olympiádě už má v podstatě splněno, což by pro ni mohla být psychická výhoda.
    Na závěr dne se spustí do ledového koryta sáňkařské dvojice Jaromír Kudera, Matěj Kvíčala a bratři Antonín a Lukáš Brožové. Nedá se ale předpokládat, že by některá z nich měla vystoupit ze spodní poloviny dvacetičlenného startovního pole.

    Pro slovenské fanoušky bude den svatého Valentýna opravdu velký. Všichni totiž očekávají medailový závod druhé nejlepší slalomářky této sezóny Petry Vlhové, navíc mají v záloze Veroniku Velez Zuzulovou, jejíž forma po dlouhém podzimním zranění je ve hvězdách.
    Další medaili by rádi viděli z vytrvalostního závodu biatlonistek. Anastasia Kuzminová si ve stíhacím závodě spravila chuť stříbrem a s chutí půjde do tohoto závodu, který je však primárně střelecký a Kuzminová těží hlavně z rychlého běhu. Na co nejlepší umístění by pak rády dosáhly Ivona Fialková, Paulina Fialková a Terézia Poliaková.
    V sáňkařské soutěži dvojic budou mít na startu posádku Marek Solčanský, Karol Stuchlák, jejichž možnosti jsou podobné jako u českých dvojic.
    V samotném závěru dne pak vstoupí do hokejového turnaje slovenská reprezentace zápasem proti největšímu favoritovi, Olympijským sportovcům z Ruska, ve kterém může pouze překvapit. Po pravdě, jakýkoliv bodový zisk by se rovnal senzaci.

    Libor Štěpán

    Program soutěží 5. dne
    1:05
    Curling - muži, základní skupina
    Dánsko - Švédsko
    Kanada - Itálie
    Korea - USA
    Švýcarsko - Velká Británie

    2:00
    Krasobruslení - sportovní dvojice, krátký program

    2:15
    Alpské lyžování - slalom ženy, 1. kolo (odloženo na pátek 16. 2.)

    2:30
    Snowboarding - half-pipe muži, finále

    4:10
    Lední hokej - ženy, skupina B
    Švédsko - Švýcarsko

    5:45
    Alpské lyžování - slalom ženy, 2. kolo (odloženo na pátek 16. 2.)

    6:05
    Curling - ženy, základní skupina
    Japonsko - USA
    OS z Ruska - Velká Británie
    Dánsko - Švédsko
    Švýcarsko - Čína

    7:00
    Severská kombinace - individuální závod, střední můstek (posunuto na 7:30)

    8:40
    Lední hokej - ženy, skupina B
    Korea - Japonsko

    9:45
    Severská kombinace - individuální závod, běh na 10 km (posunuto na 10:00)

    11:00
    Rychlobruslení - 1 000 m ženy

    12:05
    Biatlon - individuální závod 15 km ženy (odloženo na čtvrtek 15. 2.)
    Curling - muži, základní skupina
    Kanada - Velká Británie
    Korea - Švédsko
    Švýcarsko - Itálie
    Norsko - Japonsko

    12:20
    Saně - dvojice

    13:10
    Lední hokej - muži, skupina B
    Slovensko - OS z Ruska
    USA - Slovinsko
    ocianews.com