Astana – Sporting 1:3 (kon.) | Dortmund – Atalanta BC 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
Spartak – Ath. Bilbao 1:3 (kon.) | Real Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Ludogorec – AC Milán 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético 1:4 (kon.)
AEK Atény – Dynamo Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – RB Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan Bělehrad – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
konec
FC Astana
1:3 (1:0)
Sporting Lisabon
Čtvrtek 15.02.2018, 17:00 • Astana Arena, Astana • Evropská liga • 1/16 finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí útočník Despotovič se hned zkraje zápasu dostal do zakončení, ale branku minul.
     
    6
    Astana je v úvodu duelu aktivnější, štěstí nyní zkoušel Twumasi, ale brankáře Rui Patricia nepřekonal.
     
    7
    Astana právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do vedení! MARIN TOMASOV napřáhl přesně k tyči a zkušený brankář Patrício se po prudké ráně natahoval zcela marně.
    7. Marin TOMASOV - 1:0
     
    15
    Hosté se snažili odpovědět z rohového kopu, nicméně obrana soupeře byla včas na svém místě. Erič nemusel vůbec zasahovat.
     
    16
    Piccini to na levém křídle udělal velmi dobře a pro svůj celek vybojoval další roh. Ten bude rozehrán z levé strany, kde je již připraven Fernandes.
     
    17
    Tak opět stejný výsledek. Erič si tentokráte seběhl pro nadýchaný centr, který byl větších potíží schoval do své náruče.
     
    18
    Portugalský celek začíná na hřišti dominovat a domácí jsou nuceni pouze bránit. Zatím jsme se ale nedočkali větší příležitosti.
     
    19
    Erič musel hodně rychle k zemi, neboť z kopačky Picciniho připlachtil další ostrý centr. Domácí brankář nakonec zachytil míč ještě před čárou.
     
    20
    Astana se pokusila zahrozit z rychlého kontru, který táhl Twumasi. Domácí hráč následně předal balón Maevskiymu, jenž pálil přímo doprostřed.
     
    21
    Aničič se rozhodl zahrát na jistotu, nicméně domácí brankář byl zahnán do nepříjemné pozice. Výsledkem je odkop pouze ven z hrací plochy.
     
    22
    Po autovém vhazování vypálil zhruba z pětadvaceti metrů Fernandes a jeho ránu musel konečky prstů přizvednout nad břevno připravený Erič!
     
    23
    Z šermované uprostřed hrací plochy nakonec vyšli lépe domácí hráči, kteří si navíc vybojovali standardní situaci z hlouby pole.
     
    25
    Žlutou kartu dostává Sebastián Coates (Sporting Lisabon).
     
    26
    Do pokutového území přiletěl centr na naběhnuvšího Twumasiho, před kterým včas zasáhl jeden z hostujících zadáků.
     
    27
    Akce ale ještě pokračovala a ke střeleckému pokusu se přihlásil Šitov. Pohotová rána nakonec doskákala hodně vedle branky.
     
    28
    Coentrao se rozhodl oslovit své kolegy přízemní nabídkou, tu ale odvrátil mohutný blok číhající na hranici pokutového území.
     
    29
    Následně se Šitov dostal k exekuci autového vhazování, které našlo kopačku Kleinheislera. Netrvalo dlouho a pressing hostujících hráčů přinesl kýžený úspěch v podobě zisku míče.
     
    30
    Kleinheisler mohl vysunout naběhnuvšího Despotoviče, tento úmysl ale brilantně přečetl hodně ceněný středopolař Carvalho.
     
    31
    Martins si počkal na náběh Acuňy, který to zkoušel z první. Myšlenka to sice byla dobrá, provedení už o dost pokulhávalo.
     
    32
    Kazašský celek se už delší časový úsek nemůže dostat z vlastní poloviny. Momentálně totiž sledujeme pouze jednu polovinu hrací plochy.
     
    33
    Nyní se hostující brankář musel činit! Nejdříve pálil Bejsebkov a posléze se Patrício musel vytáhnout ještě proti ráně z kopačky Twumasiho.
     
    34
    Zároveň se Astana dostala k rozehrávce rohového kopu, který ale nepřinesl nic moc zajímavého. Hra se tak dostala na opačnou stranu.
     
    35
    Před malým momentem ulehl na zelený pažit Coentrao a po zásluze je pískáno ve prospěch Lisabonu. Provinil se napadající Despotovič.
     
    36
    Patrício si lehkým bochánkem vybral u levé autové čáry stojícího Coentraa, kterému nezbývalo nic jiného, než v tísní vrátit balón.
     
    37
    Rychlonohý Martins opět úřadoval na své oblíbené levé straně, odkud vyprodukoval další centr. I tentokráte se musel činit brankář Erič.
     
    38
    Carvalho uplatnil své kilogramy a souboj jeden na jednoho zvládl lépe. Pokračování akce ale netrvalo dlouho a na druhou stranu se řítí domácí.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo přes pět minut. Uvidíme, jestli se bude také něco nastavovat.
     
    40
    Zatím hodně nenápadný Doumbia se pokoušel vrhnout po dalekonosném míči, nicméně v souboji s Logviněnkem upadl na hrací plochu. Penalta se ale rozhodně pískat nebude.
     
    41
    Tak pozor, hosté totiž dopravili míč do sítě, branka ale není uznána kvůli ofsajdu. Radost portugalského celku byla naprosto zbytečná. Z opakovaného záběru jsme si ale mohli všimnout, že se za žádnou cenu o ofsajd nejednalo.
    41. Neuznaná branka Sportingu.
     
    42
    Sporting pokračuje ve své aktivitě. Doumbia si to namířil až k pokutovému území, kde musel být zastaven za cenu nedovoleného zákroku.
     
    43
    K rozehrávce přímého kopu se postavil velmi aktivní Fernandes, který svým obstřelem nechal vyniknout fantastického Eriče!
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    Tak i hráči Astany se radovali ze druhé vstřelené branky, v tomto případě ale pomezní rozhodčí velmi dobře odmával ofsajdové postavení.
    45+1. Neuznaná branka domácích.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který možná trochu překvapivě dopadl lépe pro domácí Astanu. Ta totiž udeřila v samotném úvodu a následně se do hry dostali tako hosté. Jejich nejradostnější moment přišel krátce před koncem poločasu, regulérní branka ale nebyla uznána kvůli údajnému ofsajdu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    48
    Je tu pokutový kop pro Sporting!
     
    48
    Žlutou kartu dostává Jurij Logviněnko (FC Astana).
     
    48
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Je srováno! K exekuci pokutového kopu se postavil BRUNO FERNANDES, který poslal brankáře přesně na opačnou stranu.
    48. Bruno FERNANDES - 1:1
     
    49
    Hosté tak zaznamenali velmi slibný start do druhého dějství. Nutno dodat, že vyrovnávací branka je naprosto zasloužená.
     
    50
    Twumasi si dělal prostor příliš agresivním způsobem a po jeho chvatu skončil na zemi Coentrao. Následovat bude rozehrávka z hlouby pole.
     
    50
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    To jsou věci, hosté totiž otáčejí stav zápasu! GELSON MARTINS využil špatného odvrácení míče a prudkou ránou překonal brankáře Eriče.
    50. Gelson MARTINS - 1:2
     
    51
    Kazašské mužstvo se dostává do hodně těžké pozice. Sice je pravdou, že ještě bude na pořadu odvetné utkání, nicméně hosté jsou i nadále aktivnější.
     
    52
    Zničehonic se Twumasi ocitl za zády Pinta, načež okamžitě hledal Despotoviče. Do dráhy letu míče strčil nohu jeden z protihráčů a následovat bude roh.
     
    53
    Avšak opět bezvýsledně. Lehký bochánek směřoval k přední tyči, kde byl nejvýše ve vzduchu Coates. Astana ale zůstává u balónu.
     
    54
    Aničič sympaticky vyvezl balón na druhou stranu, kde roztáhl hru na Tomasova. Tomu ale scházelo pár čísel k zasažení míče.
     
    55
    Twumasi postupoval směrem k malému vápnu, kde posadil na zem bránícího Pinta, jenomže posléze vypálil trestuhodně vysoko nad branku.
     
    56
    Astana zahrávala dva rohové kopy v krátkém časovém sledu, ani jeden nepřinesl nic závažnějšího. Naopak po Coentraově odvrácení bude následovat další.
     
    56
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Hosté přidávají další branku a rázem je to s Astanou hodně špatné! Fernandes zkoušel naslepo poslat balón do malého vápna, kde byl zcela osamocený SEYDOU DOUMBIA, jehož práce už byla hodně snadná.
    56. Seydou DOUMBIA - 1:3
     
    57
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází László Kleinheisler, přichází Marko Stanojević.
     
    58
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Fábio Coentrão, přichází Rodrigo Battaglia.
     
    59
    Domácí se okamžitě pokoušeli o druhou branku, nakopávaný balón ale putoval pouze do ofsajdu. Patrício se tak ujme odkopu.
     
    60
    A posléze je opět pískáno. Tentokráte svůj náběh nedokázal načasovat Šomko a praporek pomezního tak musel opět nahoru.
     
    61
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Seydou Doumbia, přichází Fredy Montero.
     
    62
    Je tu další hřebíček! Logviněnko totiž musel zatáhnout za záchrannou brzdu a za svůj čin vidí druhou žlutou a tedy červenou kartu.
     
    63
    Časomíra se nám dostala za hodinu hry a momentálně sledujeme o poznání nudnější pasáž. Do hry se vměstnalo hodně nepřesností.
     
    64
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Djordje Despotović, přichází Sergej Malij.
     
    65
    Šitov se snad třikrát dostal k autovému vhazování, který ani jednou nedokázal poslat do slibnějšího prostoru. Astana je hodně zbrklá.
     
    66
    Do obrovské příležitosti se natlačil naběhnuvší Ruiz, jehož hlavička jen o vlásek minula tyč. Domácí hráči jsou ve druhém poločase na ručník.
     
    67
    Erič se ujal odkopu od své svatyně, který opět našel pouze vytáhlého Carvalha. Netrvalo dlouho a Kleinheisler spáchal faul na Fernandese.
     
    68
    Nakonec musel Carvalho ven z hrací plochy, neboť si při souboji vyzul kopačku. Chvíli se tak bude hrát v deseti na obou stranách.
     
    69
    Po delší době se s míčem pomazlil také znuděný Patrício, jenž pouze přeposlal balón na vedle stojícího zadáka Coatese.
     
    70
    Martins zkoušel překvapit brankáře z pořádného úhlu, nicméně šlo o střelu pouze do rukavic Eriče. Sporting se i nadále drží s míčem u šestnáctky.
     
    71
    Do konce zápasu zbývá už jen něco málo přes dvacet minut. Stále sledujeme uvolněnou dominantí hru v podání Sportingu.
     
    72
    Piccini si na individuální průnik příliš nevěřil a raději se rozhodl vrátit se s míčem. Včas v souboji ale byl Šomko, jenž soupeře obral o balón.
     
    73
    Hosté nikam nespěchají a z ochozů se začíná ozývat pískot. Astana se sice snaží napadat rozehrávku, avšak zatím bezvýsledně.
     
    74
    Šomko musel hodně rychle na zem, neboť za jeho zády putovala prudká přihrávka. Nakonec z toho bude "pouze" autové vhazování pro Lisabon.
     
    75
    Míč se nám postupem času dostal na hostující polovinu, kde se Carvalho prezentoval taktickým faulem. Patrício tak bude muset zbystřit.
     
    76
    Žlutou kartu dostává William Carvalho (Sporting Lisabon).
     
    77
    Ta sice nic nepřinesla, nicméně Twumasi si posléze seběhl na nadýchaný centr. Míč stačil pouze slabě líznout a hostující brankář tak nemusel zasahovat.
     
    78
    Po delší době se probudili také domácí příznivci, kteří snad vytušili šanci na kosmetické snížení. Povede se Astaně přeci jenom snížit?
     
    79
    Obranné povinnosti si splnil Malij, jenž se vzorně vrátil s hostujícím Acuňou. Sporting kupodivu nepokračoval v útočení, nýbrž poslal balón zpět ke středovému kruhu.
     
    80
    Žlutou kartu dostává Abzal Bejsebekov (FC Astana).
     
    81
    Držení míče: 41% – 59%.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Ivan Majeuski (FC Astana).
     
    83
    Acuňa zkoušel rozehrát zřejmě cvičeným signálem, avšak na hranici vápna stál i pozorný Tomasov. Nic světoborného se tak neděje.
     
    84
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Gelson Martins, přichází Rúben Ribeiro.
     
    85
    Z hodně velké vzdálenosti zkušel své štěstí Acuňa. Hostující středopolař poslal balón pouze vysoko nad horní konstrukci.
     
    86
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Marin Tomasov, přichází Roman Murtazajev.
     
    87
    Coates zapojil do rozehrávky také brankáře Patrícia, který se musel předvést také o několik vteřinek později. Balón ještě stačil zachytit na vymezeném prostoru.
     
    89
    No vida, ono to přeci jenom půjde! Šomko napřáhl snad ze třiceti metrů a míč k překvapením všech skončil na vzdálenější tyči.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    90+2
    Na jakoukoliv změnu skóre to v tuto chvíli příliš nevypadá, ba naopak sledujeme pouze poklidné dohrávání zápasu.
     
    90+4
    Fernandesova rána byla hodně nepříjemná a a domácí brankář měl velké starosti.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Konec! Sporting Lisabon nakonec naprosto odvládl druhé poločas a i díky dokonalé desetiminutovce odjíždí s výhrou 3-1. Domácí si svoje počínání pořádně zkomplikovali vyloučením, po kterém jsme na hrací ploše sledovali dominantí hru Sportingu.
     
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 5:9. Střely mimo: 4:4. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 5:3. Fauly: 16:5. (18:54:04)

    David Suchý

    Branky: 7. Tomasov (Šitov) – 48. B. Fernandes (pen.), 50. G. Martins (B. Ruiz), 56. Doumbia (B. Fernandes)

    Karty:   48. Logviněnko (ATN), 80. Bejsebekov (ATN), 82. Majeuski (ATN) – 25. Coates (SPL), 76. W. Carvalho (SPL)   62. Logviněnko (ATN)


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 5:9. Střely mimo: 4:4. Rohy: 5:8. Ofsajdy: 5:3. Fauly: 16:5.
    FC Astana: Erić (C) – Šitov, Logviněnko, Aničić, Šomko – Bejsebekov – Twumasi, Majeuski, Kleinheisler (57. Stanojević), Tomasov (86. Murtazajev) – Despotović (64. Malij).
    Náhradníci: Mokin – Malij, Postnikov, Murtazajev, Stanojević, Zainutdinov.

    Sporting Lisabon: Patrício (C) – Piccini, Coates, A. Pinto, Coentrão (58. Battaglia) – Acuňa, W. Carvalho – B. Ruiz, B. Fernandes, G. Martins (84. R. Ribeiro) – Doumbia (61. Montero).
    Náhradníci: Salin – Battaglia, B. César, Leao, Montero, R. Ribeiro, Ristovski.
    Čtvrtek 22.02.2018
    Sporting - Astana 3:3

    Branky: 3. Dost (B. Ruiz), 53. B. Fernandes (Coentrão), 63. B. Fernandes (Dost) – 37. Tomasov, 80. Twumasi, 90+4. Šomko (Tomasov)

    Karty:   59. Kleinheisler (ATN)

    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 5:9. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 2:5. Fauly: 5:22.
    thejrc.org