Alkmaar – Sparta Rotterdam 2:1 (kon.) | Heerenveen – Excelsior 0:1 (kon.) | Heracles – Zwolle 2:1 (kon.)
Venlo – Arnhem 2:2 (kon.)
konec
AZ Alkmaar
2:1 (1:1)
Sparta Rotterdam
Sobota 24.02.2018, 18:30 • AFAS Stadion, Alkmaar • Nizozemská Eredivisie • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše. Děkuji Vám za pozornost a u dalších online přenosů zase někdy na počtenou. (20:27:28)
     
    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 16:2. Střely mimo: 11:1. Rohy: 14:2. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 6:10.
     
    Je dobojováno a z vítězství se přeci jen radují domácí fotbalisté. Ti do tohoto duelu vstupovali z pozice velkého favorita, jenže dlouho se jim nedařilo překonat dnes dobře hrající obranu Sparty. Obranná hráz rotterdamského celku ale nakonec povolila a v 87. vstřelil vítězný gól Idrissi, který byl v dnešním duelu opravdu hodně vidět.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Rotterdamští se sice na malou chvíli dostali k balonu, avšak Duarte nedokázal přesně přihrát a balon skončil pouze na kopačce Ouwejana.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby byly nastaveny dvě minuty.
     
    90
    Svensson si chtěl narazit s Midstjöm, jenže ten nechtěl riskovat ztrátu balonu, a proto raději poslal míč zpět na Wuytense.
     
    89
    Zatím to ale vypadá, že domácí si závěr zápasu už pohlídají. Nyní totiž hráči Alkmaaru v klidu kombinují a nikam se už neženou.
     
    88
    Pokud chce Sparta urvat z tohoto duelu alespoň bod, musí se teď tlačit do útoku. Uvidíme, jestli se jim podaří ještě vyrovnat.
    87. Oussama IDRISSI - 2:1
     
    87
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Tak přeci jen se domácí dočkali! Na hranici pokutového území si udělal místo OUSSAMA IDRISSI, který umístěnou střelou na zadní tyč překonal Hutha. Nutno říci, že tento hráč si za svůj dnešní výkon branku zasloužil.
     
    86
    Krásná akce Idrssiho, která ale opět nekončí gólem. Domácí záložník se parádně zbavil tří protihráčů a jeho následná střela jen těsně minula pravou tyč Huthovy brány!
     
    85
    Jahanbakhsh si všiml ve vápně volného Weghorsta a hned mu také adresoval svůj pas, který byl ale zblokován obranou Sparty.
     
    84
    Midstjö teď nepřesně přihrál a Svensson se musel pro míč vracet až téměř k vlastnímu pokutovému území, odkud zakládá další akci Alkmaaru.
     
    83
    Výborně to nyní udělal Kramer. Ten si zkušeně pokryl balon a poté jej fauloval Wuytens. Hosté tak našetří drahocenné sekundy.
     
    82
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Guus Til, přichází Ferdy Druijf.
     
    81
    Na útočné polovině domácích už se nachází pouze Kramer, který čeká na nějaký dlouhý nákop. Ten teď také přišel, jenže před útočníkem Sparty zasáhl Wuytens.
     
    80
    Til sice nasadil jesličky Duartemu, jenže poté si příliš předkopl balon a Chabot jej zakopl daleko na půlku Alkmaaru.
     
    78
    Tlak Alkmaaru neutichá, jenže domácím už zbývá pouze necelých patnáct minut. Dočkáme se v tomto zápase ještě nějaké branky?
     
    77
    Domácí měli standardní situaci z dobré pozice, avšak Jahanbakhshova tvrdou ránu dokázala zblokovat vyskakující zeď.
     
    76
    Kramer se protáhl po pravé straně a po lehkém kontaktu s Wuytensem se poroučel k zemi, ale faul se v tomto případě nepíská.
    75.
     
    75
    Výborný zákrok Hutha! Rohový kop Tila propadl až k Weghorstovi, který ale nedokázal překonat ležícího brankáře hostů, jenž střelu domácího kapitána vykopl z brankové čáry.
     
    74
    Na Breuera nyní dotíral Idrissi, a tak se hostující bek s ničím nerozpakoval a zakopl balon za postranní čáru.
     
    73
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Teun Koopmeiners, přichází Mats Seuntjens.
     
    72
    Další velká šance domácích! Svensson se na pravé straně ocitl zcela sám před Huthem, jenže ani on nedokázal prostřelit dnes výborně chytajícího brankáře hostů.
     
    71
    Na Jahanbakhshův centr si naběhl aktivně hrající Weghorst. Ten to měl ale na dlouhou nohu a jeho zakončení skončilo vedle Huthovy svatyně.
     
    70
    Téměř všichni hráči Sparty jsou na obranné polovině a snaží se čelit útokům Alkmaaru. Zatím se jim to daří.
     
    69
    Tilův centr se dostal až ke Svenssonovi, který z otočky vypálil na Hutha. Před ním se ještě snažil hokejově tečovat Weghorst, avšak to se mu nepovedlo a hostující brankář si připsal další úspěšný zákrok.
     
    68
    Idrissiho technický pokus byl zblokován obranou hostů, bude z toho další roh.
     
    66
    Jahanbakhsh teď šikovně prostrčil balon na Weghorsta, jenže ten byl tísněn dvěma protihráči a ke střele se nakonec neprobojoval.
     
    65
    Domácí fanoušci nyní cítí, že jejich tým má ke vstřelení gólu opravdu blízko a hlasitým skandováním se je snaží co nejvíce povzbudit k ještě většímu tlaku.
     
    64
    Do gólové šance se nyní dostal Idrissi, který se sice ke střele dostal, jenže této situaci předcházel ofsajd, a případná branka by tedy neplatila.
     
    63
    Kramer byl na polovině hřiště stažen k zemi a hlavní sudí píská faul. Hosté s rozehrávkou nikam nespěchají.
     
    62
    K dalekonosné ráně se odhodlal Ouwejan, který se pokusil překvapit Hutha. Ten sice musel proti skákavé střele zasáhnout, avšak neměl s ní moc velké starosti.
     
    61
    Sanusi se ihned po zisku balonu vydal dopředu, jenže postrádal podporu spoluhráčů, a tak po několik vteřinách jeho akce skončila.
     
    60
    Domácí měli další rohový kop, jenže ani tentokrát se k hlavičce nedostal nikdo v červeném.
     
    59
    Idrissiho centr z levé strany zblokoval Chabot a domácí hráči se dožadovali penalty, jelikož podle jejich názoru míč zasáhl ruku rotterdamského obránce. Píšťalka sudího ale zůstala němá.
     
    58
    Svensson se na pravé straně opět dostával do dobré pozice pro centr, jenže hra je přerušena, jelikož domácí obránce si nepohlídal ofsajdovou past Sparty.
     
    57
    Ten si vzal na starosti sám faulovaný Til, jehož střílený centr sice našel Weghorsta, jenže domácí kapitán si neporadil se zpracováním a Duarte mu následně balon ukopl.
     
    56
    Po faulu Sanusiho na Tila budou mít domácí volný přímý kop.
     
    55
    Alhaft na pravé straně přešel přes jednoho obránce, jenže poté stál proti přesile dalších tří protihráčů, na které už jeho schopnosti nestačily.
     
    54
    To byla velká šance Alkmaaru! Svenssonův centr z pravé strany našel přesně nohu nabíhajícího si Idrissiho, který ale z dobré pozice o hodně přestřelil hostující bránu.
     
    53
    Duarte opět jen tak odkopl balon a málem z toho byla šance pro Kramera. Ten však byl dobře pokryt Hatzidiakosem a do šance se nedostal.
     
    52
    Červení zahrávali další rohový kop, avšak pro Tilův centr si v pohodě došel Huth, jenž chytil míč do rukavic.
     
    51
    Duarteho odkop se dostal až ke Kramerovi, který si však nedokázal poradit se skákavým balonem a Wuytens jej následně dokázal o míč připravit.
     
    50
    Roh si nyní vyzkoušeli také hráči AZ, jenže ani oni se po rozehrávce od rohového praporku nedokázali prosadit.
     
    49
    Ten se ale hostům vůbec nepovedl do rychlého brejku se dostali domácí, avšak jejich akci dokázal na půlce hřiště přerušit Floranus.
     
    48
    Holst se protáhl po pravé straně a poté předložil balon Duartemu, jehož prudkou ránu zblokovala obrana domácích na roh.
     
    47
    Alhaft si nabíhal za obranu na dlouhý pas Breuera, jenže Wuytens za sebe balon nepustil.
     
    46
    Střídání v týmu Sparta Rotterdam: ze hřiště odchází Fred Friday, přichází Ilias Alhaft.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka je za námi a hráči odcházejí do kabin za stavu 1:1. Domácí byli po většinu prvního poločasu aktivnější a tlačili svého soupeře, který se víceméně pouze bránil. Paradoxně se ale Sparta dostal do vedení, když si na Sanusiho centr naskočil Chabot, který nedal Bizotovi šanci. Alkmaar poté však ještě přitlačil na pilu a nakonec to neslo ovoce, ve 44. minutě totiž dokázal vyrovnat Weghorst.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Po kontaktu s Vriendsem se ve vápně k zemi poroučel Weghorst, který se dožadoval odpískání pokutového kopu. Hlavní sudí ale zůstal v klidu.
     
    45+1
    Nad rámec prvního poločasu byly nastaveny dvě minuty.
     
    45
    A domácí stále nemají dost. Ihned po rozehrávce napadali hosty, což se jim nakonec vyplatilo, neboť po chybě Duarte opět mohou kombinovat.
    44. Wout WEGHORST - 1:1
     
    44
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Tak přeci jen se to Alkmaaru podařilo a těsně před koncem první půle srovnává! Idrissi se s míčem dostal do pokutového území a z hranice malého vápna poslal dobrou přihrávku pod sebe na WOUTA WEGHORSTA, jenž ve vyložené pozici nemohl minout.
     
    43
    Midstjö nepřesně přihrál a jeho pas vystihl Breuer, který si nechtěl nadělat nepříjemnosti, a proto odkopl balon co nejdále to šlo.
     
    42
    Alkmaar stále okupuje vápno hostujícího celku, avšak ten se velice dobře brání a nepouští svého soupeře ke střelám z dobrých pozic.
     
    40
    Další ranou ze střední vzdálenosti se prezentoval Midtsjö, který ale dopadl podobně jako jeho spoluhráč před několika okamžiky.
     
    39
    Ti jsou ale zpátky na nohou a opět musí čelit útku AZ. Ten vyústil ve střelu Jahanbakhshe, která ale byla hodně nepovedená a míč se doslova došoural do zámezí.
     
    38
    Nyní je však hra přerušena, neboť před pokutovým územím hostů se nepříjemně srazili dva hráči Sparty.
     
    37
    Tlak Alkmaaru graduje. Dokáží červení srovnat před koncem prvního poločasu?
    35.
     
    35
    Obrovská šance domácích gólem nekončí! Nejprve Tilovu střelu vyrazil hostujcíí brankář a poté se míč odrazil k Idrissimu, který si obehrál vyběhnuvšího Hutha, avšak následně trestuhodně přestřelil prázdnou bránu.
     
    34
    Domácí nyní kupí jednu nepřesnost za druhou a vůbec se jim nedaří se usadit před vápnem Sparty. Ta naopak hrozí z rychlých brejků, s nimiž má obrana značné potíže.
     
    33
    Kramer si nyní šikovně obhodil Wuytense a mohl se řítil se na Bizota. Na poslední chvíli jej ale dostihl Svensson, který hostujícího hráče čistým způsobem odzbrojil.
     
    32
    Po delší době se do útoku dostali také hosté. Kramer byl dobře vytlačen Koopmeinersem, a z této akce tak nic nevzniklo.
     
    31
    Jahanbakhsh kroutil svůj centr na zadní tyč, kam si nabíhal domácí kapitán Weghorst. Před ním ale ze vzduchu stáhl míč Huth, který s rozehrávkou nikam nespěchá a vyhání své spoluhráče daleko od brány.
     
    30
    Ten se ale domácím vůbec nepovedl, jelikož Tilova nabídka zamířila přesně do rukavic brankáře rotterdamského celku.
     
    29
    Holst teď poslal Huthovi nepřesnou malou domů, a AZ se tak zcela zadarmo dostává k rohovému kopu.
     
    28
    Nyní se do samostatného úniku dostal Kramer, jenže hostující útočník si nepohlídal ofsajdové postavení a praporek asistenta rozhodčího okamžitě vyletěl vzhůru.
     
    27
    Alkmaar je sice v tomto zápase lepším týmem a více drží míč, avšak zatím se mu vůbec nedaří překonat pevnou obranu hostů.
     
    26
    Til si v souboji jeden na jednoho neporadil s Breurem, který následně odkopl balon daleko od brány rotterdamského celku. Domácí tak budou muset další akci zakládat z vlastní poloviny.
     
    25
    Po neúspěšném útoku Sparty se do rychlé protiakce hnali domácí. Idrissi našel křižnou přihrávkou volného Jahanbakhshe, jehož zakončení ale nemělo gólové parametry a Huth si na této střele doslova pochutnal.
     
    24
    Vypadá to ale, že hostující forvard si nepřivodil žádné zranění a bude moci pokračovat v zápase.
     
    23
    Po souboji s Tilem zůstává na zemi ležet Fred Friday a hra je přerušena.
    22.
     
    22
    Ta se sice červeným příliš nepovedla, jenže poté se balon odrazil ke Svenssonovi, jehož skákavý volej pořádně vystrašil Hutha.
     
    21
    Z toho samotného nic nevzniklo, avšak poté byl před pokutovým územím faulován Midstjö a Alkmaar bude zahrávat standardní situaci.
     
    20
    Domácí chtěli přispěchat s okamžitou odpovědí, jenže Idrissiho centr byl zblokován obranou Rotterdamu. Bude z toho ale roh pro AZ.
    19. Julian CHABOT - 0:1
     
    19
    Sparta Rotterdam právě vstřelila branku!
    Tak pozor, Sparta se z ničeho nic dostává do vedení! Po rohovém kopu, který si vzal na starosti Sanusi, se do zakončení dostal JULIAN CHABOT, jenž hlavou poslal balon pod břevno domácí svatyně a Bizot neměl nárok zasáhnout.
     
    18
    Idrissi se prosmýkl po levé straně a poté dával míč pod sebe na Jahanbakhshe. Ten zkusil Hutha překvapit střelou z otočky, avšak hostující gólman se zaskočit nenechal.
     
    16
    Tilův pas proletěl celou šestnáctkou až k Idrissimu, který následně z voleje napálil balon. Huth proti jeho ráně nemusel zasahovat, neboť střela domácího fotbalisty byla hodně nepřesná.
     
    15
    Hra už ale plyne dál a červení se opět tlačí do útoku. Teď ale jejich akci zmařil pomezní rozhodčí, jenž si všiml drobného ofsajdu, ve kterém se nacházel Weghorst.
     
    14
    Zřejmě se jedná o nějakou krvavou ránu v oblasti obličeje, hostující obránce totiž míří za postranní čáru, kde ho čeká krátké ošetření.
     
    13
    Po této akci se poroučel k zemi Vriends a na hrací plochu už míří lékařský tým.
     
    12
    Domácí se dostali do tlaku, který vyústil v dalekonosnou střelu Jahanbakhshe. Jeho rána sice byla tvrdá, avšak mezi tři tyče se nevešla.
     
    11
    Idrissi chtěl na hranici vápna posunout balon na lépe postaveného Tila, jenže jeho pas byl příliš pomalý a dokázal jej zachytit Breur.
     
    10
    Po chvíli měli domácí další roh a tentokrát z toho byla velká šance! Na Tilův přízemní střelu si seběhl Jahanbakhsh a jeho střela orazítkovala pravou tyč hostující svatyně.
     
    9
    AZ zahrávalo první rohový kop dnešního mače. Exekuce se ujal Til, jehož centr si pro sebe stáhl brankář Huth.
     
    8
    Til si zaběhl za obranu a ihned poté, co dostal přihrávku od Koopmeinerse, posílal balon před bránu. Tam ale našel pouze Chabota, jenž uklidil míč do bezpečí.
     
    7
    Sanusiho dlouhý nákop mířil na rozběhnutého Fridaye. Ten se však k míči nedostal, jelikož v hlavičkovém souboji ho předčil Wuytens.
     
    6
    Hosté se zatím soustředí především na obrannou činnost a nechtějí svého soupeře pustit do bezprostřední blízkosti Huthovy brány.
     
    5
    Midstjö měl nyní velké štěstí, jelikož ve středu hřiště jej o balon připravil Kramer a nebýt toho, že si poté hostující útočník příliš předkopl míč, Sparta by šla do situace čtyř proti třem.
     
    4
    Sanusi se zjevil zcela osamocený na levé straně, jenže v době přihrávky Duarteho se nacházel v ofsajdu, čehož si všiml asistent hlavního rozhodčího.
     
    3
    Hosté se chtěli vydat rychle dopředu, jenže Friday byl zdvojen a o míč hned přišel.
     
    2
    Po krátké kombinaci na vlastní polovině se do útoku vydal Svensson. Ten se sice dostal přes dva protihráče, avšak ten třetí už byl nad jeho síly.
     
    1
    Sudí Gözübüyük poprvé foukl do píšťalky, zápas může začít! Úvodního výkopu se ujali hráči Alkmaaru, kteří dnes nastupují v tradičních červených dresech. Jejich soupeř naopak zvolil černou sadu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Hatzidiakos, S. Wuytens, Ouwejan – Midstjö, Til, Koopmeiners – Jahanbakhsh, Weghorst (C), Idrissi.
    Náhradníci: Coutinho – Vlaar, van Rhijn, Wijndal, van Overeem, Bel Hassani, M. Seuntjens, Hoedemakers, Druijf.

    Sparta Rotterdam: J. Huth – Holst, Chabot, Breuer, Vriends, Floranus – Harroui, Duarte, Sanusi (C) – Friday, Kramer.
    Náhradníci: Nienhuis – Goodwin, van Moorsel, Spierings, Mühren, Alhaft, Ahannach, Ache, Proschwitz, dos Santos.

    Rozhodčí: Serdar Gözübüyük – Robin van de Ven, Richard Polman.
     
    Sparta Rotterdam

    Na rozdíl od svého dnešního soupeře se loni Sparta rvala o setrvání v elitní nizozemské soutěži. To se jí nakonec povedlo, avšak před Nijmegenem, který poté čekal pád o patro níž, se umístila jen díky lepšímu skóre. Letos je situace rotterdamského celku ještě vážnější a momentálně se nachází na úplném dně ligové tabulky. Tam se dostal i díky bídnému útoku. V této sezoně parta okolo kapitána Breuera vstřelila pouhých devatenáct gólů, což je opravdu hodně málo. V minulém kole se mohla Sparta odlepit z poslední příčky, neboť jejím soupeřem bylo předposlední Twente. Z tohoto mače ale vytěžila pouze bod, a tak jí čeká velice složitá cesta za záchranou.
     
    AZ Alkmaar

    Alkmaaru se minulá sezona vcelku povedla, jelikož po základní části mu patřila solidní šestá pozice. Díky té se mohl prát o účast v Evropské lize, jenže v play-off nestačil na Utrecht. Letos to zatím s AZ vypadá ještě lépe, momentálně mu totiž náleží třetí místo, přičemž náskok na čtvrtý Feyenoord už činí osm bodů. Svěřenci trenéra van den Broma se momentálně mohou spolehnout jak na pevnou defenzivu, tak na slušnou střeleckou formu ofenzivních hráčů. Trojice Til, Jahanbakhsh a Weghorst už nasázela v tomto ročníku 31 branek, což je opravdu výborný počin. Poslední zápas odehrál Alkmaar na hřišti Bredy, kde potvrdil roli favorita a zvítězil 3:1.
     
    Hezký sobotní večer přeji všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Nizozemská nejvyšší soutěž má tento víkend na programu 25. kolo a my se v tomto online přenosu blíže podíváme na duel, ve kterém změří své síly AZ Alkmaar a Sparta Rotterdam. Začátek zápasu je naplánován na 18:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Jáchym Tůma

    Branky: 44. Weghorst, 87. Idrissi – 19. Chabot


    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 16:2. Střely mimo: 11:1. Rohy: 14:2. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 6:10.
    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Hatzidiakos, S. Wuytens, Ouwejan – Midstjö, Til (82. Druijf), Koopmeiners (73. M. Seuntjens) – Jahanbakhsh, Weghorst (C), Idrissi.
    Náhradníci: Coutinho – Vlaar, van Rhijn, Wijndal, van Overeem, Bel Hassani, M. Seuntjens, Hoedemakers, Druijf.

    Sparta Rotterdam: J. Huth – Holst, Chabot, Breuer, Vriends, Floranus – Harroui, Duarte, Sanusi (C) – Friday (46. Alhaft), Kramer.
    Náhradníci: Nienhuis – Goodwin, van Moorsel, Spierings, Mühren, Alhaft, Ahannach, Ache, Proschwitz, dos Santos.

    Rozhodčí: Serdar Gözübüyük – Robin van de Ven, Richard Polman
    thejrc.org