Tirreno Adriatico - 7. etapa Víťaz: Rohan Dennis (BMC Racing Team) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 7. etapa

Víťaz: Rohan Dennis (BMC Racing Team)

sk Úterý 13.03.2018, 13:15Cyklistika
     
    Michal Kwiatkowski v záverečnej etape pretekov Tirreno Adriatico potvrdil svoje časovkárske kvality a postrážil si prvenstvo v celkovom poradí. Stáva sa tak vôbec prvým poľským víťazom tohto podujatia. Na druhom mieste sa udržal Damiano Caruso a na tretie miesto poskočil Geraint Thomas. Veľmi sklamaný bude Mikel Landa, ktorý po zbabranej časovke klesol až na šieste miesto. Boj proti chronometru najlepšie zvládol Rohan Dennis z tímu BMC Racing, ktorý dosiahol ešte o štyri sekundy lepší čas než vlani. Dnes ho na stupňoch víťazov doplnili Holanďan Jos van Emden a Španiel Jonathan Castroviejo. To je z 53. ročníka etapových pretekov Tirreno Adriatico od nás všetko. Za pozornosť vám ďakuje komentátorský tím v zložení Tomáš Lengyel, Jakub Kocourek, Viktor Kalinacs a Miroslav Kováčik. (16:11:59)
     
    Dnešné preteky sa skončili.
    Michal Kwiatkowski si došiel pre víťazstvo v celkovom poradí.

     
    CIEĽ
    Michal Kwiatkowski to zvládol a stáva sa víťazom 53. ročníka cyklistických pretekov Tirreno Adriatico. Poliak stratil v časovke iba 20 sekúnd, čo mu stačilo na dvanáste miesto. O pár desatín dokonca zdolal Chrisa Frooma, podobne ako na vlaňajšej Tour de France.
     
    Cieľ
    Damiano Caruso predviedol pekný časovkársky výkon, keď stratil len 41 sekúnd. Zrejme mu to na celkové víťazstvo stačiť nebude, no už teraz je jasné, že sa Talian udrží pred Geraintom Thomasom.
     
    Cieľ
    Mikel Landa stratil na dnešného víťaza Rohana Dennisa 70 sekúnd, čo je veľmi, veľmi veľa. Španiel sa tak pódia rozhodne nedočká a v celkovom poradí sa výrazne prepadne. Dnes skončí hlboko v poli porazených.
     
    Cieľ
    Geraint Thomas predviedol v ťažkých podmienkach veľmi dobrý výkon. Stratil len 24 sekúnd, a tak sa zaradil na začiatok druhej desiatky. Mikel Landa však nemá taký dobrý čas a zrejme príde o pódium.
     
    Cieľ
    Cieľom prešiel Adam Yates a zrejme v celkovom poradí preskočí Rigoberta Urana. Ten dnes stratil viac než minútu a skončí až v ôsmej desiatke. Určite to bude veľké sklamanie pre jazdca tímu EF Education First-Drapac.
    Ako posledný vyrazil na trať Michal Kwiatkowski.

     
    Štart
    Ako posledný sa na boj proti chronometru vydal Michal Kwiatkowski. Poľský pretekár tímu Sky má veľkú šancu získať svoje 22. víťazstvo v profesionálnej kariére. Pred Damianom Carusom vedie o tri sekundy.
     
    Štart
    Štartovacou bránou prešli ďalší dvaja pretekári, ktorí si to zrejme rozdajú o konečné tretie miesto celkovej klasifikácie. O niečo lepším časovkárom je v porovnaní s Mikelom Landom Brit Geraint Thomas, ktorý na neho strácal šesť sekúnd.
     
    Cieľ
    Fabio Aru predviedol ešte horší výkon než Vincenzo Nibali, a tak zrejme nebude môcť pomýšľať na nejaký posun vo výsledkovej listine. Medzičasom vyrazil na trať aj piaty muž celkového poradia Rigoberto Uran z tímu EF Education First-Drapac.
     
    Cieľ
    V cieli je už aj Vincenzo Nibali, ktorý preteky Tirreno Adriatico dvakrát ovládol. Žralok z Messiny na klzkej vozovke predviedol jazdu na istotu, ktorá mu priniesla priebežné 58. miesto. Zaujímavosťou je, že Petra Sagana zdolal o jednu sekundičku.
     
    Štart
    Pred niekoľkými minútami vyrazil na trať aj Fabio Aru, ktorý zažíva svoju premiéru v drese UAE Team Emirates. Domácich fanúšikov stihol pozdraviť, no teraz sa bude musieť vysporiadať s náročnými podmienkami.
     
    Cieľ
    Bob Jungels je v cieli na priebežnom 18. mieste. Ostatní pretekári budú mať sťažené podmienky, pretože v Taliansku sa rozpršalo, a tak bude vozovka klzká. Šance Rohana Dennisa na víťazstvo sa opäť zvýšili.
    Aktuálne poradie dnešnej rovinatej časovky.

     
    Cieľ
    Celkovo 25 pretekárov ešte čaká na svoj prejazd cieľovým priestorom. Na čele figuruje stále Rohan Dennis, ktorý rovinatú časovku zvládol za 11:14 minúty. O štyri sekundy za ním zaostal Jos van Emden a bronzový stupienok drží Jonathan Castroviejo.
     
    Štart
    Najlepšiu pätnástku pretekárov celkového poradia otvoril Juhoafričan Louis Meintjes. Po tom ako odštartoval jazdec tímu UAE Emirates, sa štartové intervaly zvýšili na hranicu dvoch minút.
     
    Cieľ
    Víťaz tretej etapy 53. ročníka cyklistických pretekov Tirreno Adriatico Primož Roglič má takisto 10-kilometrovú časovku za sebou. Slovinec v internom súboji zdolal Chrisa Frooma a ide na deviate miesto s mankom 18 sekúnd.
    Chris Froome prechádza cieľom na desiatom mieste.

     
    Cieľ
    Rohan Dennis zostáva na prvej pozícii aj po časovke Chrisa Frooma. Rodák z kenského Nairobi takisto nezvládol ideálne druhú polovicu trate, kde stratil dvadsať sekúnd. Momentálne je na desiatom mieste.
     
    4,4 km
    Chris Froome je na medzičase o sekundu rýchlejší než Rohan Dennis. No uvidíme, či britský cyklista dokáže udržať tento výkon aj v druhej polovici trate, kde vytuhli Jack Bauer, Gianni Moscon či Vasil Kiryienka.
     
    Cieľ
    Peter Sagan zobral dnešnú časovku ako povinnosť a mysľou už zrejme bol v prípravách na sobotňajšiu monumentálnu klasiku Miláno-Sanremo. Slovenský cyklista stratil na vedúceho Rohana Dennisa presne 60 sekúnd a figuruje až v piatej desiatke výsledkovej listiny.
     
    Štart
    Austrálčan Luke Durbridge prešiel cieľom, ale so svojim časom nemohol konkurovať krajanovi Rohanovi Dennisovi. Medzitým vyrazil na trať aj dopingovo obvinený Chris Froome.
     
    Cieľ
    Na medzičase bol na prvom mieste s dvojsekundovým náskokom Vasil Kiryienka. Bielorus ale zrejme prepálil tempo, pretože v druhej polovici trate výrazne strácal. Jeho čas sa zastavil na úrovni 11:32 minúty, čo znamená aktuálne ôsme miesto.
    Záber na Petra Sagana, ktorý rozbieha svoju časovku.

     
    Štart
    V čase, keď Gianni Moscon finišoval, sa na trať vydal aj jediný slovenský cyklista v štartovej listine Peter Sagan. Tentokrát ho samozrejme nevidíme v dúhovom drese, pretože majstrom sveta v časovke je Tom Dumoulin.
     
    Cieľ
    Gianni Moscon z tímu Sky po medzičase viedol, ale napokon sa novým lídrom nestal. Talianskemu pretekárovi namerali v cieli dokonca až o 12 sekúnd horší čas než v prípade Rohana Dennisa. Rodák z Tridentu ide až na priebežné šiesto miesto.
     
    Štart
    Pomaly sa nám blíži štart Petra Sagana, no ešte pred ním sa na boj proti chronometru vydali Vasil Kiryienka, Luke Durbridge, nemecký majster v časovke Tony Martin či Daryl Impey.
     
    Cieľ
    Edvald Boasson Hagen prichádza do cieľa na priebežnom 16. mieste, keď tesne zdolal Alexisa Gougearda z tímu AG2R La Mondiale. Nóra nebolo príliš vidno počas týchto pretekov, no určite si bude chcieť napraviť chuť na klasike Miláno-Sanremo.
     
    Štart
    Televízne kamery si teraz všímajú najmä domácich cyklistov. Franco Pellizotti je už na úrovni prvého medzičasu, Gianni Moscon z tímu Sky sa naň nezadržateľne blíži. Celkovo nás teraz čakajú štarty veľmi zaujímavých mien.
     
    Cieľ
    Belgičan Sep Vanmarcke stratil takmer pol minútu s čím zrejme spokojný nebude. Okrem toho máme v cieli aj smoliara Daria Catalda z tímu Astana, ktorému šancu na dobrý výsledok zmaril defekt predného kolesa.
    Jos van Emden prichádza do cieľa s tesnou stratou.

     
    Cieľ
    Jos van Emden z tímu LottoNL – Jumbo predviedol veľmi dobrý výkon a zaraďuje sa na priebežné druhé miesto. Za lídrom Rohanom Dennisom zaostal len o štyri sekundy. Holanďan prešiel trať priemernou rýchlosťou 53 km/h.
     
    4,4 km
    Ešte pred úvodným medzičasom postihla smola Daria Catalda. Pretekár tímu Astana dostal defekt, technik mu musel vymeniť predné koleso, čo znamenalo pre neho výraznú časovú stratu.
     
    Cieľ
    V rýchlom tempe pokračujeme ďalej. Cieľom už zrejme prešiel Niki Terpstra, no jeho výkon nám domáca réžia neponúkla. Na trati je už aj tímový kolega Petra Sagana a nemecký majster Marcus Burghardt.
     
    Cieľ
    Jonathan Castroviejo z tímu Sky predsa len nemal v závere toľko síl ako Rohan Dennis a ide na druhú priečku s časom 11:22 minúty. V porovnaní s Madsom Pedersenom rozhodli v prospech Španiela iba desatinky.
    Rohan Dennis sa dostáva na prvé miesto dnešnej časovky.

     
    Cieľ
    Rohan Dennis potvrdil svoje rýchlostné kvality a ide na priebežnú prvú pozíciu s náskokom ôsmich sekúnd pred Madsom Pedersenom. Austrálčan sa však vzápätí musí obávať o svoju pozíciu, keďže Španiel Jonathan Castroviejo mal na medzičase rovnaký čas ako on.
     
    4,4 km
    Na medzičase sa Rohan Dennis dostáva na prvé miesto s náskokom troch sekúnd pred Madsa Pedersenom. Nič ešte nie je rozhodnuté, no osobne si myslím, že o chvíľu budeme svedkami zmeny na vedúcej pozície.
     
    Cieľ
    Na trať sa práve teraz vydal aj vlaňajší víťaz tejto časovky Rohan Dennis. Austrálsky majster v boji proti chronometru sa výrazne podieľal na úspechu tímu BMC Racing v úvodnej etape a dnes by si určite rád zopakoval víťaznú radosť.
     
    Cieľ
    Najlepší vrchár 53. ročníka pretekov Tirreno Adriatico Nicola Bagioli sa dnes príliš nepochlapil. Bol dokonca horší než Marcel Kittel, ktorý rozhodne nie je prototypom časovkára. Talian ide až na koniec tretej desiatky s mankom takmer 90 sekúnd.
    Lennard Kämna sa zaraďuje na priebežné štvrté miesto.

     
    Cieľ
    Novozélandčan Patrick Bevin predviedol veľmi dobrú časovku a ide na priebežné druhé miesto s mankom 15 sekúnd. O dve sekundy horší v porovnaní s ním bol Nemec Lennard Kämna, vďaka čomu sa zaraďuje na štvrtú pozíciu.
     
    Štart
    Pôvodne malo štartovať 139 pretekárov, no my už teraz vieme, že sa tento počet nenaplní. Práve v týchto chvíľach mal začať svoju časovku Fernando Gaviria, no ten si pri včerajšom páde zlomil ruku, a tak príde aj o víkendovú klasiku Miláno-Sanremo.
     
    Cieľ
    Švajčiar Stefan Küng možno trošku prekvapujúco nie je novým lídrom pretekov. Jazdec tímu BMC Racing dosiahol čas 11:47 minúty, ktorý je o 25 sekúnd horší než v prípade aktuálneho lídra Madsa Pedersena.
     
    Cieľ
    Alex Dowsett z tímu Kaťuša – Alpecin prešiel cieľovým priestorom v čase 11:58 minúty. Zatiaľ mu to stačí na siedme miesto. Dnešnú rovinatú časovku zašiel britský pretekár priemernou rýchlosťou presne 50 km/h.
     
    Štart
    Už približne pred piatimi minútami vyštartoval Stefan Küng, ktorého čas nás rozhodne bude zaujímať. O dve minúty neskôr ho nasledoval Danny van Poppel a takisto je na trati aj Patrick Bevin, ktorý jednu etapu mal na sebe aj modrý dres pre lídra klasifikácie.
    V tíme Trek-Segafredo zatiaľ môže vládnuť spokojnosť.

     
    Cieľ
    Priebežným lídrom dnešných pretekov je dánsky cyklista Mads Pedersen z tímu Trek-Segafredo. Svojho tímového kolegu Ryana Mullena zdolal o šestnásť sekúnd, teda dosiahol čas 11:22 minúty. Maciej Bodnar stratil naňho 22 sekúnd.
     
    Cieľ
    Ír Ryan Mullen z tímu Trek-Segafredo dosiahol čas 11:38 minúty. Bohužiaľ, zatiaľ sa nevieme dopátrať k výslednému času Macieja Bodnara, ktorý mal byť na medzičase najlepší.
     
    Cieľ
    Marco Coledan z tímu Wilier Triestina-Selle Italia má takisto už za sebou kratučkú časovku. Dosiahol čas 12:56 minúty. Zatiaľ je ťažké odhadovať, na aké umiestnenie by to domácemu cyklistovi mohlo stačiť.
    Pohľad na jazdu Ryana Mullena z tímového vozidla.

     
    Cieľ
    Taylor Phinney dosiahol čas 11:55 minúty, no zakrátko bol jeho výkon prekonaný. O trinásť sekúnd rýchlejšie zašiel dnešnú rovinatú časovku jeho krajan Chad Haga, ktorý preteká v bielo-čiernych farbách Teamu Sunweb.
     
    4,4 km
    Jediný medzičas dnešnej etapy sa nachádza na méte 4400 metrov od štartovacej brány. Na prvom mieste sa zatiaľ drží poľský pretekár Maciej Bodnar, ktorý tento úsek zvládol za čas 5:07 minúty.
     
    Cieľ
    Liam Bertazzo by už podľa všetkého mal byť v cieli, no zatiaľ nemáme k dispozícii údaje o jeho výkone. Medzičasom prešiel štartovacou bránou Rick Zabel a pomaly sa chystá na trať aj jeho tímový kolega a víťaz dvoch etáp Marcel Kittel.
     
    Štart
    Počet pretekárov na trati naďalej pribúda. Na svoju jazdu sa pripravuje už aj tímový kolega Petra Sagana – Maciej Bodnar. Zaujímavosťou je, že pretekár tímu Bora-hansgrohe vyhral časovku v predposlednej etape vlaňajšieho ročníka Tour de France.
    Na trati už je aj Filippo Ganna, ktorý sa takto rozohrieval.

     
    Štart
    Štartuje sa v minútových intervaloch, a tak máme na trati už päticu cyklistov. Ako ďalší sa vydá na trať 27-ročný Američan Taylor Phinney, ktorý oblieka farby tímu EF Education First–Drapac p/b Cannondale.
     
    Štart
    Záverečná etapa 53. ročníka cyklistických pretekov Tirreno Adriatico sa práve začala. Ako prvý sa na boj proti chronometru vydal Liam Bertazzo z tímu Wilier Triestina-Selle Italia. Celkovo 10-kilometrovú časovku absolvuje 139 cyklistov.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu zo záverečnej etapy cyklistických pretekov Tirreno Adriatico. Tou bude individuálna 10-kilometrová časovka, ktorá sa odohrá v meste San Benedetto del Tronto. Začíname o 13:15 hod.

    TROMFY MÁ V RUKÁCH KWIATKOWSKI

    Ako posledný sa na boj proti chronometru vydá poľský líder celkovej klasifikácie Michal Kwiatkowski. Jazdec tímu Sky síce nevyhral ani jednu zo šiestich etáp, no aj vďaka časovej bonifikácii vedie pred Damianom Carusom o nepatrné tri sekundy. Rodák z mestečka Działyn je podstatne lepší časovkár, a tak by mal mať v tomto súboji jasne navrch. Vlani na Tour de France obsadil v individuálnej časovke druhé miesto, keď ho zdolal len krajan Maciej Bodnar. Dnešná trať je však trochu iná. Ide sa prakticky iba po rovine a aj to len 10,1 kilometra. Jedinou komplikáciou je otočka a návrat späť do východiskovej pozície. Najlepší pretekári by mali atakovať 11-minútovú hranicu, takže za takýto krátky čas veľké rozdiely nemožno očakávať. Pódium si bude chcieť udržať Mikel Landa, na ktorého stráca ďalší výborný časovkár Geraint Thomas len šesť sekúnd.

    SAGAN ČERVENÝ DRES NEOBHÁJI

    Peter Sagan mal na pretekoch Tirreno Adriatico smolu, keďže až trikrát skončil druhý. V celkovom hodnotení mu patrí 43. miesto s mankom takmer devätnástich minút. Bohužiaľ, je takmer isté, že neobháji červený dres pre lídra bodovacej súťaže. Pred záverečnou časovkou má totiž o tri body viac Jacopo Mosca. Talian bol počas celých pretekov aktívny, chodil do únikov a získaval body na šprintérskych prémiách. Štart trojnásobného majstra sveta je na pláne o 14:51, takže v cieli by sme ho mali registrovať krátko po tretej hodine. Rozhodnuté je aj o majiteľovi dresu pre najlepšieho vrchára, ktorý získa ďalší domáci jazdec Nicola Bagioli z kontinentálneho tímu Nippo–Vini Fantini. Biele tričko si zatiaľ drží Tiesj Benoot, no pred Jaimem Rósonom má náskok len šiestich sekúnd. K úplnosti chýba spomenúť už len to, že priebežným lídrom tímovej klasifikácie je Astana.

    USPEJÚ OPÄŤ PRETEKÁRI TÍMU BMC RACING?

    Na štart dnešnej časovky sa postaví 139 cyklistov. Štartovať budú v minútových intervaloch, pričom pri záverečnej pätnástke sa tento časový údaj zdvojnásobí. Približne trojhodinové zápolenie začne Liam Bertazzo z tímu Wilier Triestina-Selle Italia, ktorý stráca na Michala Kwiatkowskeho 1:15:45 hod. Poliak vyhral počas svojej kariéry 21 pretekov. Vlani prešpurtoval Petra Sagana počas monumentálnej klasiky Miláno-Sanremo a v roku 2014 sa tešil z dúhového dresu pre majstra sveta. Navyše, ak udrží svoj tesný náskok pred Damianom Carusom, stane sa prvým poľským víťazom podujatia Tirreno Adriatico. Ako prvý sa zo zoznamu možných favoritov na etapové víťazstvo predstaví Stefan Küng, ktorý výraznou mierou prispel k úspechu BMC Racing v úvodnej tímovej časovke. Rovnaká časovka sa v meste San Benedetto del Tronto išla aj minulý rok, vtedy ju s časom 11:18 minúty vyhral Rohan Dennis.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:00.

    Miroslav Kováčik

    Konečné poradie Tirreno Adriatico 2018:
    1. Michal Kwiatkowski (Team Sky) 25:32:56 hod.
    2. Damiano Caruso (BMC Racing Team) +24 s.
    3. Geraint Thomas (Team Sky) +32 s.
    4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) +1:06 min.
    5. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +1:10 min.
    6. Mikel Landa (Movistar) +1:13 min.
    7. Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) +1:15 min.
    8. Jaime Roson (Movistar) +1:15 min.
    9. George Bennett (LottoNL - Jumbo) +1:16 min.
    10. Rigoberto Uran (Education First-Drapac) +1:22 min.
    Konečné poradie dnešnej etapy:
    1. Rohan Dennis (BMC Racing Team) 11:14 min.
    2. Jos van Emden (LottoNL - Jumbo) +4 s.
    3. Jonathan Castroviejo (Team Sky) +8 s.
    4. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) +8 s.
    5. Gianni Moscon (Team Sky) +12 s.
    6. Michael Hepburn (Mitchelton-Scott) +13 s.
    7. Jack Bauer (Mitchelton-Scott) +13 s.
    8. Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) +17 s.
    9. Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) +18 s.
    10. Vasil Kiryienka (Team Sky) +18 s.
    ocianews.com