USA – J. Korea 8:0 (kon.) | Norsko – Švédsko 3:1 (kon.) | Česko – Japonsko 3:0 (kon.)
konec
Norsko
3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Švédsko
Úterý 13.03.2018, 07:30 • Hokejový stadion Kangnung, Kangnung, Jižní Korea • Paralympiáda - para hokej
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 07:30.
     
    Krásné ráno! Po utkání Spojených států s domácí Koreou pokračuje poslední hrací den skupinové fáze sledge hokejového turnaje skandinávským derby mezi týmy Norska a Švédska.
     
    Tabulka skupiny A

    1. Kanada – 3 Z, 3-0-0-0, 35:0, 9 bodů
    2. Itálie – 3 Z, 1-1-0-1, 5:12, 5 bodů
    -----------------------------------------------
    3. Norsko – 2 Z, 0-0-1-1, 2:11, 1 bod
    4. Švédsko – 2 Z, 0-0-0-2, 0:19, 0 bodů
     
    Norové na poslední paralympiádě v Soči bojovali o medaile, nakonec skončili čtvrtí po porážce 3:0 v zápase o bronz proti Kanadě. Letos ale, vůbec poprvé od roku 1994, kdy byl sledge hokej poprvé zakomponován do paralympiády, nebudou mít vůbec šanci o medaile hrát – svěřenci Espena Hedgeho totiž padli v obou úvodních zápasech a je jisté, že jim na konci turnaje nebude náležet lepší než pátá příčka.
     
    Švédsko je kolébkou sledge hokeje a její reprezentanti patřili na přelomu tisíciletí ke světové elitě. Doby, kdy Seveřané vezli domů z paralypijského turnaje medaile, jsou už ale dávno pryč – na hrách v Soči i ve Vancouveru skončili úplně poslední a ani letos to s nimi nevypadá nijak růžově. Stejně jako jejich dnešní soupeř zatím na turnaji ani jednou nevyhráli.
     
    Úvodní sestavy:

    Norsko: Deng (Hamar) – Pedersen, Nordstoga (A), Klakegg, Avdal – Solberg (C), Bogle, Hamre – Bakke, Oiseth, Vaernes (A) – Sorheim, Rivera, Schroederová.

    Švédsko: Nilsson U. (Nejman) – Ingvarsson, Nilsson P. (A), Holm – Kasperi, Gyllsten, Ojala (C) – Meng, Hedberg (A), Rakos – Karlsson, Cederstam.

    Rozhodčí: Jamaguči (JPN) – Chae (KOR), Vaněk (CZE).
     
    Oba celky už jsou na ledě, za chvilku začínáme. Za Norsko dnes nastoupí Lena Schroederová – stane se tak vůbec druhou ženou v dějinách paralympiády, která odehraje sledge hokejové utkání.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:24
    První dopředu vyrazili Norové, Magnus Bogle byl ale odzbrojen za brankou a jejich výpad do pásma se tak obešel bez střely na branku.
     
    01:38
    Vaernese u modré čáry zastavil Deng, norský útočník se tak nezvládl dostat do zakončení. Na puku jsou teď Švédové a míří dopředu.
     
    02:37
    Tři korunky si zahrají přesilovku, Morten Vaernes (NOR) u mantinelu fauloval loktem a dostává za to od sudích dvouminutový trest.
     
    03:10
    Nordstoga se dostal k puku a okamžitě vyhodil, Švédové se tak budou muset pro pryž vrátit až za svou vlastní klec.
     
    04:09
    Goran Karlsson si najel na pravý kruh a vypálil, Kissinger Deng proti jeho střele vytáhl z rukávu zákrok vyrážečkou.
     
    05:06
    Hru v početní výhodě si vyzkouší také Norové, Marcus Holm (SWE) je vyloučen na dvě minuty za hrubost.
     
    05:40
    Nordstoga zavezl puk za modrou čáru, pevná švédská obrana jej ale velmi rychle zneškodnila a poslala kotouč až na druhý konec ledové plochy.
     
    06:26
    Sorheimova rána se od ramene připraveného Nilssona odrazila do rohu kluziště, díky švédskému gólmanovi tak stále čekáme na první gól.
     
    07:42
    Peter Nilsson našel výbornou přihrávkou před brankou připraveného Gyllstena, který ale z ideální pozice minul tři tyče soupeřovi branky.
     
    08:51
    Avdala u modré čáry sestřelil Deng, další norský pokus o návrat do pásma tak končí předčasně. Švédové mají na ledě převahu.
     
    09:44
    Hamre chtěl ke střele vybídnout Bakkeho, ten si ale nestihl přihrávku zpracovat a vůbec se tak nedostal do zakončení. Norové se drží v útoku.
     
    10:42
    Norský nápor vede ke švédskému faulu, Per Kasperi (SWE) dostává 2+10 za úder do oblasti hlavy nebo krku. Dvouminutový trest odpyká Cederstam.
     
    12:16
    Švédům se zatím daří v oslabení bránit, nepouští svého soupeře před branku a už několikrát se jim podařilo vyhodit puk ven z pásma.
     
    13:07
    Norsko právě vstřelilo branku!
    "Domácí" otevírají skóre a dvě minuty před koncem jdou do vedení! KNUT NORDSTOGA se dostal ke kotouči na pravém kruhu a vymetl bližší dolní růžek švédské svatyně. Nilsson zareagoval pozdě. Asistence: Magnus Bogle.
     
    14:15
    Deng má ve statistikách další zákrok, Mengův pokus z vysokého úhlu pokryl vyrážečkou. Následně puk podržel, hra je přerušena.
     
    14:54
    Vaernes prokličkoval skrz soupeřovu obranu a z velké vzdálenosti zakončil, připravený veterán Ulf Nilsson jeho střelu bez větších obtíží zastavil.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní perioda severského derby je za námi. Norsko zatím vede nad Švédskem o jedinou branku, pod kterou se podepsal Knut Nordstoga. Sledovali jsme velmi vyrovnanou a napínavou hru, švédský outsider je zatím svému soupeři rovnocenným soupeřem.
     
    Střely na branku: 7 – 3
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:23
    Úvodní vhazování druhé části vyhrál Bogle, jako první se ale dopředu podívali Švédové. Jejich výpad před branku se obešel bez střeleckého pokusu.
     
    16:28
    Nilsson zavezl puk do středního pásma, kde byl ale dravým protihráčem odstaven od pryže. Do útoku nyní míří hokejisté Norska.
     
    17:19
    Deng má ve statistikách další zákrok, po kterém se rozhodl kotouč podržet. Přerušuje se, vhazovat se bude po jeho levici.
     
    18:22
    Pedersen našel Solberga, který se nebojácně vydal za modrou čáru. Trochu se ovšem unáhlil, jelikož jeho přejezd zastavila píšťalka rozhodčího – ofsajd.
     
    19:43
    Avdal chtěl nahrát Oisethovi, ten si ale nezvládl jeho nabídku zpracovat a puk tak zajel až za modrou čáru. "Domácí" se musí stáhnout z útoku.
     
    20:51
    Bakke zkusil své štěstí z pravého kruhu, jeho projektil mířený pod víko vymetl pavučiny v rukavici třiapadesátiletého Ulfa Nilssona. Krásný zákrok.
     
    21:39
    Sledujeme vyrovnanou podívanou, hra se přelévá z jedné strany kluziště na druhý. Nebezpečnějších akcí je k vidění minimum, obrany obou týmů pracují na jedničku.
     
    23:04
    Pedersen u mantinelu zneškodnil Ingvarssona, k volnému kotouči se ale nejrychleji dostává jeden ze švédských borců a nátlak tří korunek na klec tak může pokračovat.
     
    23:54
    Norsko čeká přesilovka, na trestnou teď zajíždí Christian Hedberg (SWE). Ten byl z kluziště vykázán na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    24:38
    Fenomenální zákrok Nilssona teď udržel Švédsko ve hře! Bakkeho nebezpečná rána mířila vysoko, gólman jí do cesty postavil lapačku.
     
    25:00
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Norové vedou o dvě branky a pravděpodobně rozhodují o svém vítězství! U levé tyčky se zničehonic objevil nikým nehlídaný MAGNUS BOGLE a zamířil přímo do obrovského volného prostoru ve švédské svatyni. Asistence: Martin Hamre, Loyd Solberg.
     
    26:38
    Hamre se dostal na puk a chtěl prokličkovat k Nilssonovi, "hostující" obrana ho ale na poslední chvíli zastavila a norský forvard se tak nakonec nedostal do zakončení.
     
    27:50
    Ingvarsson rozehrává kotouč dopředu, tři korunky se po dlouhé době pokusí vrátit zpět před Denga. Ten už je nějakou dobu úplně bez práce.
     
    28:52
    Kasperiho v kruhu zastavil Nordstoga, norský gólman tak mohl zůstat v klidu. Do konce druhé části zbývá něco málo přes minutu.
     
    29:34
    Třetina se více méně dohrává, hraje se hlavně ve středním pásmu. Ani jeden celek se nijak nežene dopředu, oba týmy se už zřejmě těší na přestávku.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Norsko po dvou třetinách vede nad Švédskem 2:0 a více než pravděpodobně uzavře skupinovou fázi letošního turnaje tříbodovým vítězstvím. Za patnáct minut se toho sice dá stihnout hodně, ovšem vstřelit dvě branky v závěrečné třetině bude pro Švédy téměř nesplnitelným úkolem. Uvidíme, jak se s ním popasují.
     
    Střely na branku: 10 – 4
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:06
    Na úvodní vhazování třetí části se proti sobě postavili Oiseth s Gyllstenem, úspěšnější z něj odjel druhý jmenovaný. Švédové míří do útoku.
     
    31:07
    První zakázané uvolnění dnešního zápasu vrátí hru před branku Kissingera Denga, vhazovat se bude po pravé ruce strážce norské svatyně.
     
    31:35
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    No tak pozor, tohle bude možná ještě drama! MAXIMILIAN GYLLSTEN se šikovně dostal přes norskou obranu až před branku, zakončil přímo do sítě a vstřelil tak vůbec první branku Švédska na letošní paralympiádě! Asistence: Per Kasperi, Peter Nilsson.
     
    32:56
    "Hosté" jsou aktivnějším celkem, jejich soupeři jsou po inkasovaném gólu poněkud opaření. Pokud se hra bude takto vyvíjet i nadále, další gól je jen otázkou času.
     
    34:17
    Oiseth se dostal ke střele, Ulf Nilsson vyrazil. Švédský gólman dnes podává naprosto excelentní výkon, bez něj by tři korunky byly už dávno ze hry.
     
    35:26
    Klakegg zkusil maskovaného muže ve švédské brance překvapit prudkou ranou z prostoru pro vhazování, Nilsson se ale nenechal zaskočit ani tentokrát.
     
    36:04
    Norsko se vzpamatovalo a začíná tlačit, chce si co nejdříve pojistit dnešní vítězství. Vaernes teď zblízka zasáhl vnější čast levé tyče.
     
    37:54
    Bogle zaváží kotouč zpět do pásma a přihrává Hamrovi, Norové se snaží přihrávkami propracovat zpět před Nilssonovu klec.
     
    38:28
    Velká šance pro Švédsko, které si bere time-out! Po vyloučení Martina Hamreho (NOR) za faul loktem ho teď totiž čeká dvouminutová přesilovka.
     
    38:52
    Oslabení Norové se rychle dostali ke kotouči a vyhazují, soupeř se pro něj teď musí vrátit až za svou klec. Cenné vteřinky z oslabení jsou pryč.
     
    39:55
    Tak tahle přesilovka ale Švédům zatím vůbec nevychází, za celý její dosavadní průběh se nevyhrabali z vlastního pásma. Norsko je tam má pevně sevřené.
     
    40:13
    Klakegg po vyhraném vhazování před Nilssonem okamžitě vypálil, strážce klece střelu zastavil betonem. Tři korunky se tak stále drží ve hře.
     
    41:45
    Ingvarssonova rána z velké vzdálenosti končí na betonu Kissingera Denga, který si na své konto připisuje další úspěšný zákrok.
     
    42:45
    Další rána Švédů, další zákrok Denga. Norský gólman drží vedení svého celku při životě, tři korunky to teď mají už opravdu hodně těžké.
     
    43:14
    Znovu Ingvarsson, tentokrát zkusil své štěstí z pravého kruhu. Jeho střela pod horní tyč končí v lapačce připraveného strážce branky.
     
    43:45
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto, Švédové prohrají i poslední zápas v základní skupině! MAGNUS BOGLE se dostal na kotouč, rozjel se do mezikruží a zakončil přímo do opuštěné klece tří korunek. Asistence: Morten Vaernes.
     
    44:31
    Bogle chtěl zkompletovat hattrick, jeho rána z hranice brankoviště ale přes připraveného Nilssona neprošla. Do konce zápasu zbývá zhruba půl minuty.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku: 9 – 6
     
    Dohráno, Norové dnes vítězí nad Švédskem 3:1 a do bojů o celkové páté místo půjdou ze třetí příčky ve skupině A. Tři korunky dnes předvedli výborný a bojovný výkon, na výhru to ale nestačilo a skupinovou fázi tak zakončí bez jediného bodu na kontě.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek úterý. Na počtenou! (09:18:14)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 14. Nordstoga (Bogle), 25. Bogle (Hamre, Solberg), 44. Bogle (Vaernes) – 32. Gyllsten (Kasperi, Nilsson P.)


    Norsko: Deng (Hamar) – Pedersen, Nordstoga (A), Klakegg, Avdal – Solberg (C), Bogle, Hamre – Bakke, Oiseth, Vaernes (A) – Sorheim, Rivera, Schroederová.
    Švédsko: Nilsson U. (Nejman) – Ingvarsson, Nilsson P. (A), Holm – Kasperi, Gyllsten, Ojala (C) – Meng, Hedberg (A), Rakos – Karlsson, Cederstam.

    Rozhodčí: Jamaguči (JPN) – Chae (KOR), Vaněk (CZE)
    ocianews.com