Přehled událostí na Paralympiádě 2018 - 5. den (kon.)
konec
Přehled událostí na PH Pchjongčchang 2018 - 5. den

Úterý 13.03.2018, 01:30Paralympijské hry
     
    14:24
    Úterní program je u konce. Hned dvě zlaté medaile oslavili Slováci. V superkombinaci se o to postarali slabozrací lyžaři. Mezi ženami suverénně triumfovala Henrieta Farkašová, která si připisuje už sedmý paralympijský triumf kariéry. Mezi muži zvítězil Miroslav Haraus. Slovenští curleři dnes nejprve podlehli 5:7 Rusku, ale poté překvapivě zdolali 6:5 Brity.

    České fanoušky jistě potěšili parahokejisté, kteří zdolali 3:0 Japonsko. Zrakově postižený sjezdař Patrik Helmer obsadil v superkombinaci osmé místo. (14:24:13)
    Čeští sledge hokejisté se ve třetím utkání na paralympiádě dočkali vítězství.

    Závěrečný gól Pavla Kubeše do prázdné branky.
     
    12:52
    Sledge hokej:
    Čeští parahokejisté nakonec poráží Japonsko 3:0, ve skupině B tak obsadili se 4 body čtvrté místo a boje o 5. až 8. místo zahájí utkáním se čtvrtým týmem ze skupiny A, Švédskem. Skóre dlouho bezbrankového utkání otevřel v závěru druhé části Pavel Kubeš. Ve 34. minutě se prosadil také kapitán Zdeněk Šafránek a razítko na českou výhru dal trefou do opuštěné japonské klece opět Pavel Kubeš.

    Česko – Japonsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
    Branky a nahrávky:
    28. Kubeš (Hábl), 34. Šafránek (Hrbek, Krupička), 45. Kubeš
    Gól Zdeňka Šafránka.
     
    12:04
    Sledge hokej:
    V závěru druhé třetiny Japonci nevyužili přesilovku a český tým jde tedy do šaten s vedením 1:0, které mu ve 28. minutě zajistil Pavel Kubeš. Pokud by hráči Česka zvítězili, odehráli by první utkání skupiny o 5. až 8. místo proti papírově slabším Švédům.
    Skóre utkání otevřel Pavel Kubeš.
     
    11:59
    Sledge hokej:
    Čeští parahokejisté se přeci jen ještě ve druhé části ujímají vedení! Z kruhu pro vhazování se v čase 27:26 trefil po ledě ke vzdálenější tyčce Pavel Kubeš.
     
    11:52
    Sledge hokej:
    Také ve druhé třetině utkání Česka s Japonskem pokračuje čekání na úvodní branku zápasu. Šance přitom český tým má, naposledy sám před brankářem Fukušimou neuspěl Wágner.
    V duelu Česka s Japonskem zatím góly nepadají.

     
    11:29
    Sledge hokej:
    V první třetině utkání Česka s Japonskem gól nepadl. Čeští parahokejisté jsou sice častěji v držení puku, ale statistika střel na branku je naprosto vyrovnaná – 2:2.
     
    11:17
    Sledge hokej:
    V probíhající první třetině zatím gól nepadl. V 10. minutě neproměnil velkou šanci Michal Geier, jenž nepřekonal brankáře Fukušimu ze samostatného úniku.
     
    10:13
    Curling:

    Průběžná tabulka:
    1. Čína 6/1
    2. Korea 5/1
    3. Kanada 4/2
    3. Velká Británie 4/2
    3. Německo 4/2
    6. Neutrální ol. sportovci 3/3
    6. Švýcarsko 3/3
    8. Slovensko 3/4
    9. Norsko 2/4
    10. Švédsko 2/5
    11. USA 1/5
    12. Finsko 1/6
     
    10:04
    Sjezdové lyžování:
    Kombinaci sedících lyžařů vyhrál Nizozemec Jeroen Kampschreur, který v super-G zaútočil ze třetího místa po slalomu. Stříbrnou medaili si pověsí na krk Frederic Francois z Francie. Průběžné vedení neudržel Nor Jesper Pedersen, ten se musí spokojit s bronzem. Čtrnácté místo obsadil český reprezentant Pavel Bambousek.
    Zrakově postižený lyžar Patrik Hetmer skončil v superkombinaci osmý.

     
    09:09
    Sjezdové lyžování:
    Superkombinaci v kategorii stojících lyžařů dokončil český reprezentant Tomáš Vaverka na patnáctém místě. Byl tedy poslední ze závodníků, kteří dojeli do cíle. Slovák Martin France byl po super-G čtvrtý, ale slalom se mu nepovedl a skončil osmý.

    Zlato získal po velkém boji s Francouzem Arthurem Bauchetem Rus Valerij Bugajev. Z bronzu se raduje Novozélanďan Adam Hall, který přitom ve slalomu útočil až ze sedmé pozice.
     
    09:02
    Curling:

    Konečné výsledky:
    USA – Čína 4:6
    Velká Británie – Slovensko 5:6
    Švédsko – Německo 9:5
    Finsko – Švýcarsko 7:10
     
    08:53
    Curling:
    Slovenští curleři se postarali o překvapení a zdolali 6:5 Velkou Británii, která si připsala teprve druhou výhru na turnaji. Britové prohrávali už 2:6. V posledních třech endech pak mohutně dotahovali, ale vždy dokázali zahrát pouze jedničku.
     
    08:25
    Sjezdové lyžování:
    Slováci se dnes radují už ze druhého zlata ze superkombinace! Po Henrietě Farkašové ho získává také další zrakově postižený sjezdař Miroslav Haraus. Ten udržel pozici, kterou si vyjel v superobřím slalomu. O cenný kov naopak přišel Jakub Krako, jenž byl po slalomu druhý. Původně se zdálo, že získá bronz, ale zřejmě neprojel jednu z branek a po dojezdu do cíle byl diskvalifikován. Stříbro si nakonec pověsí na krk Španěl Yon Santacana Maiztegui a bronz si vyjel Valerij Redkzubov. Český reprezentant Patrik Hetmer dojel osmý.
     
    07:41
    Sjezdové lyžování:
    Superkombinaci v kategorii stojících lyžařek vyhrála Kanaďanka Mollie Jepsenová! Druhá žena po super-G zajela druhý čas také ve slalomu, ale to ji v součtu stačilo na zlato! Se ztrátou 0,37 sekundy brala stříbro po slalomu vedoucí Andrea Rothfussová z Německa. Bronz putuje opět do Kanady zásluhou Alany Ramseyové. Slovenka Petra Smaržová byla ve slalomu čtvrtou nejrychlejší závodnicí a posunula se z desátého místa na šesté.
     
    07:20
    Sjezdové lyžování:
    Zrakově handicapovaná Henrieta Farkašová získává své druhé zlato na těchto hrách a celkově sedmé paralympijské v kariéře! Slovenská závodnice sice zajela ve slalomu až třetí čas, ale i tak byla dost rychlá na to, aby pohodlně udržela svůj náskok na Britku Mennu Fitzpatrickovou, kterou v součtu porazila o 1,25 sekundy. Bronz získala další britská lyžařka Melissa Perrineová, která na medailové příčky poskočila díky nejrychlejší jízdě ve slalomu. Češka Anna Pešková nedokončila super-G a do slalomu tak už nezasáhla.
     
    07:10
    Sjezdové lyžování:
    Jako poslední absolvovali první disciplínu superkombinace sedící lyžaři. Český reprezentant Pavel Bambousek zajel 21. čas. Na nejrychlejšího Jespera Pedersena ztratil 11,11 sekundy.
     
    04:04
    Curling:

    Průběžná tabulka:
    1. Čína 5/1
    2. Korea 5/1
    3. Velká Británie 4/1
    3. Německo 4/1
    5. Kanada 4/2
    6. Neutrální ol. sportovci 3/3
    7. Švýcarsko 2/3
    8. Norsko 2/4
    8. Slovensko 2/4
    10. USA 1/4
    11. Finsko 1/5
    11. Švédsko 1/5
     
    03:59
    Sjezdové lyžování:
    Skončilo supeř-G do superkombinace stojících sjezdařů. Slovák Martin France zůstal na čtvrtém místě a drží naději na medaili. Český závodník Tomáš Vaverka půjde do slalomu z devatenácté pozice. Nejrychlejší byl Francouz Arthur Bauchet.
     
    03:42
    Sjezdové lyžování:
    Startovní listina superkombinace stojících lyžařů čítá hned 32 jmen. Zástupci Česka a Slovenska již mají superobří slalom za sebou. Velmi dobře zajel Slovák Martin France, který je na průběžném čtvrtém místě. Na bronz ztrácí půl sekundy. Českým reprezentantům se tolik nedařilo. Tomáš Vaverka je zatím patnáctý a Miroslav Lidinský svou jízdu nedokončil.
     
    03:19
    Curling:

    Průběžné výsledky:
    Finsko – Korea 3:8 (po 6. endu)
    Norsko – Švédsko 3:5 (po 6. endu)
    Neutrální ol. sportovci – Slovensko 7:4 (po 6. endu)
    Čína – Kanada 5:6 (po 5. endu)
     
    02:54
    Curling:

    Průběžné výsledky:
    Finsko – Korea 2:8 (po 5. endu)
    Norsko – Švédsko 2:4 (po 4. endu)
    Neutrální ol. sportovci – Slovensko 4:2 (po 4. endu)
    Čína – Kanada 5:1 (po 4. endu)
     
    02:52
    Sjezdové lyžování:
    Skvěle do superkombinace zrakově postižených vstoupili Slováci! Miroslav Haraus a Jakub Krako totiž po super-G obsadili první dvě místa. Nedařilo se jen třetímu z jejich party Markovi Kubačkovi, který do cíle nedojel. Čech Patrik Hetmer bude ve slalomu útočit z 8. místa. Na lídra ztrácí 6,25 sekundy.
     
    02:35
    Začal superobří slalom do superkombinace zrakově hendikepovaných mužů. Se startovním číslem dvě svou jízdu absolvoval Slovák Miroslav Haraus, který časem 1:25.02 nasadil laťku pro ostatní závodníky. Český reprezentant Patrik Hetmer vyrazí v doprovodu vodiče Miroslava Máčaly na sjezdovou jako jedenáctý.
     
    02:28
    Curling:

    Průběžné výsledky po 3. endu:
    Finsko – Korea 1:4
    Norsko – Švédsko 2:3
    Neutrální ol. sportovci – Slovensko 2:2
    Čína – Kanada 2:1
     
    02:25
    Sjezdové lyžování:
    Za Petrou Smaržovou přeci jen skončily dvě závodnice. Slovenka tak dokončila super-G na desáté pozici. Nejrychlejší byla Němka Andrea Rothfussová, která porazila téměř o sekundu Kanaďanku Mollie Jepsenovou. Třetí místo drží další reprezentantka Kanady Alana Ramsayová. Za touto závodnicí pak následuje téměř dvousekundová propast.
    Slovenka Henrieta Farkašová zvládla super-G v rámci superkombinace skvěle.

     
    02:08
    Curling:
    Rozehrán je první blog zápasů dnešního programu curlingového turnaje. Finsko prohrává s Koreou 0:4, Norsko prohrává se Švédskem, které dosud nevyhrálo jediné utkání, 1:3. Slovenský tým hraje s Neutrálními sportovci z Ruska 0:2 a stejným poměrem zaostává Kanada za Čínou. Ve všech utkáních probíhají 3. endy.
     
    02:04
    Sjezdové lyžování:
    Slovenka Petra Smaržová má superobří slalom v rámci superkombinace za sebou. Po nadějném začátku bohužel začala ve druhé polovině tratě hodně ztrácet a s mankem 8,04 sekundy na zatím vedoucí závodnici uzavírá průběžné pořadí.
    Čeští fanoušci dnes budou sledovat především superkombinaci a utkání parahokejistů s Japonskem.

     
    01:52
    Superkombinace začala také pro stojící lyžařky. Slovenka Petra Smaržová na trať vyrazí se startovním číslem 7.
     
    01:51
    Sjezdové lyžování:
    Slabozraké ženy mají za sebou první polovinu superkombinace, tedy super-G. Své kvality v této rychlostní disciplíně prokázala Slovenka Henrieta Farkašová, která se s podporou vodičky Natálie Šubrtové usadila na prvním místě s náskokem 1,65 sekundy na Britku Mennu Fitzpatrickovou. Češka Anna Pešková bohužel svou jízdu nedokončila a superkombinace pro ni skončila hned po superobřím slalomu.
     
    Čeští a slovenští fanoušci budou vzhlížet především ke sjezdovému lyžování. Dnešek se totiž ponese ve znamení závodů v superkombinaci. V závodě zrakově postižených lyžařek se představí i Anna Pešková, která bude chtít napravit svůj sobotní výpadek ve sjezdu. Ta ještě pod jménem Kulíšková získala stříbro v super-G na hrách v Turíně 2006 a bronz ve stejné disciplíně o čtyři roky později ve Vancouveru. To Slovenka Henrieta Farkašová bude chtít navázat na zlato ze sjezdu. V kategorii stojících lyžařek bude Slovensko reprezentovat Petra Smaržová, čtvrtá žena ze sobotního sjezdu.

    Do závodu zrakově postižených lyžařů zasáhne Patrik Hetmer, jenž při svém paralympijském debutu obsadil ve sjezdu šesté místo. Hned trojnásobné zastoupení v osobách Miroslava Harause, Jakuba Kraka a Marka Kubačky zde budou mít Slováci. Mezi stojícími sjezdaři budou o co nejlepší výsledek usilovat i Miroslav Lidinský a Tomáš Vaverka. Scházet nebude také Martin France ze Slovenska. Mezi sedícími lyžaři se pak bude snažit prosadit další Čech Marek Bambousek.

    Poslední zápas v základní skupině sehrají čeští parahokejisté, kteří od 11:00 nastoupí proti Japonsku. Svěřenci kouče Jiřího Břízy mají po dvou utkáních na svém kontě jediný bod a do bojů o medaile již zasáhnout nemohou.

    Po celý den se bude hrát také curlingový turnaj vozíčkářů. Slováky čekají zápasy s Neutrálními olympijskými sportovci (Rusko) a s Velkou Británií.

    Martin Augustin

    Program 5. dne paralympijských her:
    Sjezdové lyžování:

    1:30 Superkombinace žen a mužů (super-G)
    zrakově postižené ženy (CZE - Anna Pešková. SVK - Henrieta Farkašová)
    stojící ženy (SVK - Petra Smaržová)
    sedící ženy
    zrakově postižení muži (CZE - Patrik Hetmer. SVK - Miroslav Haraus, Jakub Krako, Marek Kubačka)
    stojící muži (CZE - Miroslav Lidinský, Tomáš Vaverka. SVK - Martin France)
    sedící muži (CZE - Marek Bambousek)

    7:00 Superkombinace žen a mužů (slalom)

    Biatlon:

    2:00 sedící ženy, 10 km
    2:55 sedící muži, 12,5 km
    4:30 stojící ženy, 10 km
    4:50 stojící muži, 12,5 km
    6:20 zrakově postižené ženy, 10 km
    6:40 zrakově postižení muži, 12,5 km

    Sledge hokej:

    4:00 USA - Korea
    7:30 Norsko - Švédsko
    11:00 Česko - Japonsko

    Curling:

    1:35 Finsko - Korea
    1:35 Norsko - Švédsko
    1:35 Neutrální ol. sportovci - Slovensko
    1:35 Čína - Kanada
    6:35 USA - Čína
    6:35 Velká Británie - Slovensko
    6:35 Švédsko - Německo
    6:35 Finsko - Švýcarsko
    11:35 Neutrální ol. sportovci - Velká Británie
    11:35 Kanada - USA
    11:35 Švýcarsko - Korea
    11:35 Německo - Norsko

    ocianews.com