Olympia Radotín – Vlašim 1:1 (kon.) | Příbram – Žižkov 4:2 (kon.) | Opava – Znojmo 3:0 (kon.)
Frýdek-Místek – Táborsko 1:0 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
3:0 (1:0)
1. SC Znojmo FK
Sobota 31.03.2018, 15:30 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 20. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky českého fotbalu! Dnes se v rámci dalšího kola Fortuna národní ligy představí před svým publikem SFC Opava, na jejíž hřiště zavítá 1. SC Znojmo FK. Utkáním vás provede Daniel Kinc.
     
    SFC Opava

    Domácí Slezané jsou jasným lídrem druhé nejvyšší soutěže a směle směřují za postupem. Na čele tabulky mají 40 bodů za dvanáct výher, čtyři remízy a tři porážky, přičemž hlavně v jarní části soutěže se jim daří zatím znamenitě. Na druhou Příbram, která má však dva zápasy k dobru, a třetí Třinec drží náskok osmi bodů.

    V posledních zápasech Opava vyhrála jak na hřišti Sokolova, tak na hřišti Táborska, a v doposud posledním duelu – prvním jarním v domácím prostředí – si poradila s Ústím nad Labem 2:0. Opava navíc na jaře ještě neinkasovala.

    Nejlepší střelci:
    Nemanja Kuzmanović – 12 branek
    Tomáš Smola – 8 branek
    Joel Ngandu Kayamba – 7 branek
    Václav Jurečka – 6 branek
     
    1. SC Znojmo FK

    Jihomoravané se také drží v horní polovině tabulky a rozhodně nejsou ze hry o případný postup. V tabulce jim momentálně patří 6. místo se ziskem 29 bodů za osm výher, pět remíz a stejný počet porážek. V nahuštěné tabulce navíc ztrácí jen tři body na druhou Příbram, a tak se na ni dnes mohou dotáhnout.

    Na jaře Znojmo nejprve remizovalo v Hradci Králové 1:1, o týden později si doma hravě poradilo s Ústím nad Labem 3:0, a naposledy – také doma – remizovali bez branek s Vítkovicemi.

    Nejlepší střelci:
    Antonín Růsek – 5 branek
    David Štrombach – 4 branky
    Jan Javůrek – 3 branky
    Matúš Lacko – 3 branky
    Jakub Teplý – 3 branky
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Šrom – Simerský, Svozil, Žídek – Kayamba, Schaffartzik, Zavadil, Kuzmanović (C), Zapalač – Jurečka, Puškáč.
    Náhradníci: Lasák – Pospěch, Hrabina, Radić, Jursa, Smola, Janetzký.

    1. SC Znojmo FK: Veselý – Avdić, Malár, Pospíšil, Helísek (C) – Machuča, Lacko, Javůrek, Ambrozek – Vašíček, Šamánek.
    Náhradníci: Koukal – Dujmovič, Mezlík, Čereda, Pecháček, Štrombach, Teplý.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí uvedli míč do hry a vydali se dopředu, ale přihrávka středem byla nepřesná, a kombinovat tak mohou hosté.
     
    2
    Opava znovu kombinovala, když u míče operovali Zavadil se Zapalačem. Nakonec druhý jmenovaný ale o balón přišel a vzápětí zajel ostře do svého soupeře, za což uviděl zaslouženou žlutou kartu.
     
    3
    Znojemští se po rozehrávce vydali dopředu, jenže jejich akce měla jepičí život. Míč vybojoval Joel Ngandu Kayamba, který jej zatáhl dopředu po levé straně, kde jej přenechal Žídkovi, ale jeho kolmice nebyla přesná.
     
    4
    Zapalač dobře poslal míč zleva do vápna, a domácí nakonec dostali míč do sítě, ale radost tribun byla předčasná, neboť byl odpískán ofsajd!
     
    5
    Na druhé straně se za vysokým míčem po nákopu zprava neprotlačil Šamánek, a tak domácí brankář sebral balón do rukavic, a bleskově rozehrává.
     
    6
    Vzápětí si nerozuměla podle představ ani obrana Jihomoravanů, míč poslala do autu, a domácí budou z levé strany zahrávat první rohový kop. K exekuci se staví Zavadil.
     
    7
    Centr někdejšího záložníka Zbrojovky Brno mířil na zadní tyč, kde se k hlavičce tlačil Simerský, ale ten nakonec na míč nedosáhl, a ten tak proletěl do autu.
     
    8
    Úvod duelu rozhodně patří aktivnějším domácí, kteří mají více ze hry, ale v dosavadním průběhu duelu se jim zatím nedaří najít recept na obranu Znojemských.
     
    9
    Opět to domácí zkusili přímočaře po levé straně, ale znovu Žídkovi kolmice na spoluhráče do běhu nevyšla. Hosté budou vhazovat.
     
    10
    Faul na pravé straně zastavil akci Opavských, k exekuci přímého volného kopu se opět staví Pavel Zavadil.
     
    11
    Jeho prudký centr v tmavě modrém ale nikoho ve vápně nenašel, hosté míč odhlavičkovali, a poradili si i s následným centrem Žídka.
     
    12
    Jan Ambrozek v rychlém brejku Znojma parádní kolmicí pod sebe vysunul Vašíčka, který už šel sám na branku a zakončoval, ale nakonec celou akci zhatil ofsajd.
     
    13
    Na druhé straně Kuzmanovič podobnou kolmicí z levé strany vysunul Jurečku, nicméně Veselý skvěle vyhodnotil situaci, vyběhl a ve skluzu míč před domácím útočníkem odehrál!
     
    14
    Vašíček se opět tlačil aktivně do zakončení, ale na přední tyči v náběhu fauloval brankáře Šroma. Rozehrávat tak bude opět Opava.
     
    14
    Vašíček nakonec za svůj ostrý faul uviděl žlutou kartu...
     
    15
    Po čtvrthodině hry zahrávali domácí další přímý kop, který tentokrát Zavadil rozehrával nakrátko, ale nakonec se Simerský do zakončení neprotlačil. Kombinace Opavy přesto pokračuje.
     
    16
    Sám Simerský poté patou ve vápně přenechal míč Kayambovi, který z jedničky pravačkou centroval, ale jeho pas byl sražen, a tak budou domácí zahrávat rohový kop.
     
    17
    Centr od pravého rohového praporku nebezpečně prolétl šestnáctkou, přičemž ale nikdo z domácích na míč nedosáhl, a tak bude brankář Veselý pohodlně rozehrávat.
     
    18
    Opava tlačí a na levé straně vybojovala další přímý kop. K tomu se postavil opět Zavadil, jehož nadýchaný centr směřoval znovu na zadní tyč, ale znovu nikdo z domácích na něj nedosáhl.
     
    19
    Kayamba vybojoval míč a snažil se vysunout spoluhráče kupředu, ale se svým pasem nepochodil. Znojmo po levé straně rychle pádí kupředu.
     
    20
    A nakonec proti hodně ostrému centru musel zasahovat brankář Vojtěch Šrom, ale včas vyběhl z branky a balón v pádu vyboxoval do bezpečí.
     
    22
    Aktivně hrající Kayamba znovu vybojoval míč a po jeho dobré práci se k němu dostal Jan Schaffartzik, který se odhodlal k dalekonosné ráně, ale ta skončila nad brankou.
     
    23
    Davidu Puškáčovi na pravé straně utekl balón, a následně se provinil faulem. U míče budou opět po delší době hosté, kteří mohou míč podržet v kombinaci.
     
    24
    Nejprve Znojemští o něj přišli, ale po chybě Žídka jej zase získali. Míč následně Ambrozek servíroval do vápna Helískovi, který po kontaktu se soupeřem upadl, nicméně penalta se nepískala.
     
    25
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí jdou do vedení a nutno dodat, že zaslouženě! Míč se po nenápadné akci dostal na levou stranu, odkud přišla přihrávka na hranici vápna pro NEMANJU KUZMANOVIČE. Srbský záložník natáhl k parádní technické ráně a ta zapadla mimo dosah plachtícího Veselého přesně za levou tyč. Skvělá trefa a třináctá branka v sezóně pro ofenzivního hráče Opavy – 1:0!
     
    26
    Domácí jsou pochopitelně při chuti a znovu se tlačili dopředu, ale nakonec Jurečka centr z pravé strany na branku nenasměroval, a tak Veselý neměl s další akci SFC žádné starosti.
     
    27
    Na druhé straně se svou akcí připomněli také hosté, ale Ambrozkovi při snaze o průnik balón utekl. I přesto ale mohou fotbalisté v bílém pokračovat v kombinaci.
     
    28
    Nakonec Znojemští setrvali v kombinaci na levé straně více než minutu a po faulu rozehrávali přímý kop, jenže signál jim nevyšel, a domácí obránci celou akci zastavili.
     
    29
    Domácí se ihned po zisku míče chtěli vydat dopředu, ale nakonec celou akci zbytečně uspěchali, nabíhající Jurečka na prudký míč nedosáhl, a Veselý si jej sebral do svých rukavic.
     
    30
    Znovu to byl Kayamba, kdo rozkmital své rychlé nohy na pravé straně, aby se protáhl do šestnáctky, ale opět byl jeho centr sražen, a tak je z toho "jen" další rohový kop.
     
    31
    První centr obrana Znojma v pohodě zvládla, ale vzápětí po zpětném centru zůstal za obranou úplně zapomenutý Jan Schaffartzik, nicméně hlavou netrefil balón podle představ!
     
    32
    Opava už je opět aktivně usazena v kombinaci a tlačí Znojmo na jeho polovině. Domácí mají více ze hry.
     
    33
    A ze všeho rezultovala šance po akci Zapalače, kdy si na přední tyči nabíhal na míč Simerský, ale ani ve skluzu na balón o několik centimetrů nedosáhl!
     
    34
    Na druhé straně po nepřehledné situaci vybojovali hosté přímý kop z pravé strany, a obrana domácí tak bude muset být po delší době na pozoru.
     
    35
    Jan Javůrek se ujal rozehrávky a nakonec do vápna zatočil parádní centr, nicméně jeden z jeho spoluhráčů trefil místo míče brankáře Šroma, a tak mu byl odpískán faul.
     
    36
    Ani Opavským ale další akce – opět po pravé straně – nevyšla podle představ, míč směřoval do země nikoho, Puškáč jej už na hrací ploše nedostihl, a tak se rozehrávky ujme Veselý.
     
    38
    Tempo zápasu nyní mírně opadlo, domácí jsou sice stále aktivní, ale na obou stranách se kupí drobné fauly, které přerušují akce obou celků, a také nepřenosti.
     
    39
    Zajímavá akce Znojma. Vašíček si naběhl na prudkou průnikovou přihrávku spoluhráče, kterou chtěl okamžitě vracet na úplně volného Šamánka, ale pas na něj nakonec neprošel.
     
    40
    Pět minut před koncem poločasu domácí drží míč na své útočné polovině, ale Znojemští jsou dobře zkonsolidovaní v obraně, a soustředí se na pevnou obranu.
     
    41
    Přesto se našlo okénko a přízemní centr zprava opět přilétl do šestnáctky, a na branku se jej snažil efektně patou nasměrovat Kuzmanovič, ale obránce jeho chytré zakončení na poslední chvíli zablokoval.
     
    42
    V akci mohl pokračovat Žídek, jenže si nerozuměl s Puškáčem, a přihrávka prvního jmenovaného šla do autu.
     
    43
    Další akce se na obranu Znojma valila zprava, kdy se ladně do vápna protáhl úplně volný Kayamba, ale Puškáč jeho nabídku ke skórování přeběhl, a tak míč pouze proletěl vápnem...
     
    44
    I závěr poločasu patří fotbalistů v tmavých dresech, ale Kayamba tentokrát na pas vzduchem nedosáhl, když u něj byl dříve Veselý. První půle se chýlí ke konci.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:31.
     
    První půle je za námi a domácí zatím mají utkání pod kontrolou, přičemž vedou 1:0. Po úvodních náznacích šancí a neuznané brance z ofsajdu se dostali Opavští do vedení ve 25. minutě, kdy za vápnem napřáhl ke střele Nemanja Kuzmanovič a jeho rána zapadla přesně k levé tyči Veselého svatyně. Uvidíme, co nám nabídne druhý poločas. Buďte u něj s námi.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí pokračují v trendu první půle a hned od začátku se tlačí směrem dopředu.
     
    47
    Jenže první dvě akce se vůbec nevyvedly, míč se dostává znovu k brankáři Veselému, který se se svými obránci zapojí do kombinace.
     
    48
    Druhá půle zatím přináší jednu velkou taktickou bitvu, ale k vidění je také množství chyb. S další akci nyní spěchají po pravé straně kupředu Opavští.
     
    49
    Simerský dobře u pravé postranní čáry kooperoval s Kayambou, ale první jmenovaný nakonec nepřihrál přesně, ačkoliv soupeři nasadil jesličky, ale v držení míče budou hosté.
     
    50
    Zapalač to poté zkusil pro změnu z levé strany, odkud po narážečce se spoluhráčem odcentroval, do jeho pasu se položil Jurečka, ovšem jeho hlavička skončila přesně v rukavicích Veselého.
     
    51
    Ambrozek na polovině hřiště zajel ostře do Zavadila a je třetím hráčem zápasu – druhým na straně hostů, který uviděl žlutou kartu.
     
    52
    Jurečka se znovu tlačil mezi stopery za centrovaným míčem, který nakonec doběhl, ale už předtím si pomohl faulem, což neuniklo pozornosti hlavního rozhodčího.
     
    53
    Hosté podnikli nenápadnou akci z levé strany, ale ta jim přinesla ovoce, a budou zahrávat rohový kop.
     
    54
    Ten se jim ale vůbec nepovedl, protože domácí už na přední tyči byli připraveni a nejspíš Simerský odvrátil míč do autu.
     
    55
    Ve druhé půli zatím stále čekáme na větší šanci. Znojemští se znovu natlačili dopředu, ale opět je zabrzdilo to, co v dosavadním průběhu zápasu nejčastěji – nepřesná přihrávka.
     
    56
    Na tribunách to poprvé ve druhé půli zahučelo, když Zapalač parádní přihrávkou zprava našel nabíhajícího Jurečku, ale jeho zakončení šlo těsně vedle bližší tyče!
     
    57
    Další akci si vzal na svou pažbu ze stejné strany aktivně hrající Kayamba, který nakonec pravačkou pálil přes obránce, ale Veselého náruč byla na tvrdou ránu připravena.
     
    59
    Domácí opět ožili a jsou aktivně usazeni na polovině a tlačí se do dalších šancí.
     
    60
    Kayamba si po hodině opět zamotal hlavy obráncům na pravé straně, odcentroval, ale sražený centr si sebral pohotový Veselý, který dobře vyhodnotil situaci.
     
    61
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Rostislav Šamánek, přichází Ivan Dujmovič.
     
    61
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Tomáš Pospíšil, přichází David Štrombach.
     
    62
    Hosté ožili svou sestavu dvojitým střídáním. Jenže nakonec se Znojemští museli bránit, když centroval Zapalač, leč nepřesně.
     
    63
    Domácí si nyní sami zadělali na starosti, když poslali Šromovi hodně špatnou malou domů, a ten tak musel z branky, ale nakonec před Lackem v pádu míč odehrál!
     
    64
    V akci pokračoval Vašíček, který přes soupeře centroval z levé strany, ale nikdo v bílém se ve vápně nevyskytoval, a tak si Šrom míč sebral.
     
    66
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Václav Jurečka, přichází Tomáš Smola.
     
    67
    Smola se ihned po centru zleva tlačil do zakončení hlavou, ale byl ztrojen, a tak se hned po svém příchodu na trávník do zakončení nedostal.
     
    68
    Hosté už musejí s přibývajícím časem myslet více na útok, a tak se v jejich obraně otevírá čím dál tím víc oken, do kterých se ženou v brejcích hlavně Zapalač a Kayamba.
     
    69
    Nakonec ale pozornost diváka směřovala na druhou stranu, kde přišel další prudký centr Znojemských, nicméně Šrom si na přední tyči vše pohlídal.
     
    70
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí zdvojnásobují svůj náskok a přibližují se k zisku tří bodů! Celá akce začala na pravé straně u Kayamby, který podržel míč a poslal jej dopředu, kde jej jeden ze spoluhráčů sklepl pro DOMINIKA SIMERSKÉHO. Ten si balón navedl rychlými kroky na střed a technickou ranou levačkou zamířil neomylně k levé tyči Veselého branky – 2:0!
     
    72
    Hosté ale mohli rychle odpovědět! Nejprve obrana domácích nadvakrát zvládla centr Znojma z levé strany, ale následně se do zakončení dostal Javůrek, který z voleje těsně minul branku!
     
    73
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází David Puškáč, přichází Tomáš Jursa.
     
    74
    Jihomoravané už to budou čtvrthodinu před koncem hodně složité, ale stále se snaží hrát aktivně a tlačit se dopředu. To domácí hrají přesně to, co potřebují.
     
    75
    Rohový kop pro domácí celek, který s rozehrávkou rozhodně pospíchat nebude.
     
    76
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí přidávají třetí branku a zdá se, že je rozhodnuto! Opava s rozehrávkou hodně otálela, ale jakoby soupeře úplně uspala. Na Zavadilův centr si naběhl nikým nehlídaný střídající TOMÁŠ SMOLA a milimetrově přesnou hlavičkou trkl míč přesně na zadní tyč – 3:0!
     
    77
    Kayamba se nyní zapojil i do bránění na obranné polovině, kde zastavil svého soupeře ve skluzu a nepustil jej dopředu k případnému centru.
     
    78
    Další šance Opavy! Střílený centr zprava propadl obranou hostů a už se po natahoval na zadní tyči úplně volný Smola, ale ve skluzu špičkou kopačky na míč těsně nedosáhl!
     
    80
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Pavel Zavadil, přichází Jakub Janetzký.
     
    81
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Matúš Lacko, přichází Olexij Čereda.
     
    82
    Po několika přerušeních a střídáních se pokračuje ve hře. Kayamba si to znovu namířil do vápna z pravé strany, obránci udělal kličku, ale ten jeho centr srazil na rohový kop.
     
    83
    Po rohu nejprve dobře zasáhla obrana hostů, ale následně se do rány z voleje mohl opřít Jursa, ale trefil jen bránícího hráče. Další rohový kop.
     
    84
    Ani druhý roh ale žádné nebezpečí před brankou nepřinesl, a tak se hosté vydávají v jedné z posledních akcí dopředu.
     
    85
    Jenže na nějaký nádech k obratu už to ze strany celku v bílém nevypadá, domácí obrana dnes funguje bezchybně, a nyní navíc po útočném faulu bude také rozehrávat.
     
    86
    Ani Opavským ale na první pohled dobře vypadající akce z pravé strany nevyšla, vysoký centr si do svých rukavic sebral připravený Veselý.
     
    87
    Kuzmanovič vybojoval míč a poslal jej doprava nabíhajícímu Kayambovi, ale ten mu nedokázal balón vrátit zpětnou přihrávkou do tandemu.
     
    88
    Tribuny opavského stadionu už slaví vítězství, za kterým jejich oblíbenci míří. Opava tak i napočtvrté v jarní části vyhraje a už jde jen o to, zdali to i počtvrté bude s čistým kontem.
     
    89
    Vašíček na levé straně posunul míč Abrozkovi, ten se ale nevymotal do zakončení, a domácí jej od balónu odzbrojili.
     
    90
    V samotném závěru už to vypadalo, že Kuzmanovič poběží úplně sám na branku, ale nakonec jeho brejk zastavil praporek čárového – ofsajd.
     
    90+1
    Už v nastaveném čase pálil levačkou z hodně velké dálky, ale rána mu moc nesedla, a skončila nad brankou.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce a lídr tabulky potvrzuje svou formu, když doma poráží Znojmo jasně 3:0!

    Ve druhé půli, do níž domácí po brance Kuzmanoviče vstupovali s jednobrankovým náskokem, se zprvu hrálo opatrně, nicméně domácí měli mírně navrch. Až v 70. minutě se domácí dočkali druhé branky, když si míč navedl na střed Dominik Simerský, který levačkou zakroutil míč na vzdálenější tyč. Definitivum výsledku dal střídající Tomáš Smola, který o šest minut později zvýšil hlavou na konečných 3:0!
     
    Ode mne je to pro dnešek, a tak vám přeji příjemný zbytek sobotního odpoledne. Loučí se s vámi Daniel Kinc. (17:21:23)

    Daniel Kinc

    Branky: 25. Kuzmanović, 70. Simerský, 76. Smola

    Karty:   2. Zapalač (OPA) – 14. Vašíček (ZNO), 51. Ambrozek (ZNO)


    Slezský FC Opava: Šrom – Simerský, Svozil, Žídek – Kayamba, Schaffartzik, Zavadil (80. Janetzký), Kuzmanović (C), Zapalač – Jurečka (66. Smola), Puškáč (73. Jursa).
    Náhradníci: Lasák – Pospěch, Hrabina, Radić, Jursa, Smola, Janetzký.

    1. SC Znojmo FK: Veselý – Avdić, Malár, Pospíšil (61. Štrombach), Helísek (C) – Machuča, Lacko (81. Čereda), Javůrek, Ambrozek – Vašíček, Šamánek (61. Dujmovič).
    Náhradníci: Koukal – Dujmovič, Mezlík, Čereda, Pecháček, Štrombach, Teplý.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Blažej, Hock
    thejrc.org