Crystal Palace – Liverpool 1:2 (kon.) | West Ham – Southampton 3:0 (kon.) | Brighton – Leicester 0:2 (kon.)
Manchester Utd. – Swansea 2:0 (kon.) | Newcastle – Huddersfield Town 1:0 (kon.) | Watford – Bournemouth 2:2 (kon.)
West Brom – Burnley 1:2 (kon.) | Everton – Manchester City 1:3 (kon.)
konec
West Bromwich Albion
1:2 (0:1)
Burnley FC
Sobota 31.03.2018, 16:00 • The Hawthorns, West Bromwich • Anglická Premier League • 32. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Krásné odpoledne všem fotbalovým fanouškům. Anglická Premier League se po reprezentační přestávce vrací zpět do svého obvyklého rytmu a v rámci 32. kola nám přinese zajímavý souboj mezi trápícím se Wets Bromem a překvapením soutěže, Burnley FC. Jak na tom oba soupeři jsou?
     
    WEST BROM ALBION

    Pokud bychom chtěli hledat správné slovo, které by vystihovalo aktuální rozpoložení v kádru Albionu, pravděpodobně bychom došli k výrazu "zmar". Hráči v černobílé kombinaci dresů se naposledy z ligového vítězství radovali 13. ledna, kdy doma porazili nováčka z Brightonu, od následné remízy s Evertonem a senzačního vyřazení Liverpoolu z FA Cupu však sbírají jen porážky. Celkem jich nastřádali už sedm v řadě a jejich situace v tabulce je kritická.

    "Baggies" jsou v tuto chvíli na poslední, 20. pozici, na kontě mají stejný počet bodů. Pokud vůbec chtějí pomýšlet na boje o záchranu, musí dnes bezpodmínečně zvítězit. Na nesestupové příčky v tuto chvíli ztrácí 10 bodů, o tři méně pak na předposlední Stoke. Období po reprezentační pauze tak musí zvládnout podstatně lépe, než to před ní.

    Velkým problémem WBA je střílení branek. Do dnešního dne jich v lize nasázeli pouhých 24, což je nejméně v celé Premier League. Ke zlepšení zatím nepomohla ani liverpoolská hvězda Daniel Sturridge, který sem byl na konci ledna uvolněn na hostování, vinou zranění však ve třech zápasech nastoupil na pouhých 77 minut. O pozici nejlepšího střelce se tak i nadále přetahují angličan Jay Rodriguez a venezuelan Jose Rondon, kteří shodně vstřelili 5 branek, druhý jmenovaný si však připsal o dvě asistence více. A právě na ně dnes bude West Brom nejvíce spoléhat.
     
    BURNLEY FC

    Burnley zažívá doslova snovou sezonu. Při své historicky čtvrté účasti v nejvyšší anglické soutěži od začátku letošního ročníku bořilo mužstvo z hrabství Lancashire všechny teorie, které hovořily jen o bojích o záchranu, a postupně se vypracovalo až na skvělé sedmé místo tabulky, jen o 5 bodů za trápící se Arsenal. Paradoxně nejvíce se "Clarets" daří v soubojích s favority než s papírovými outsidery – hned zkraje sezony dokázali v Londýně porazit Chelsea 3:2, následovaly remízy například s Tottenhamem či Liverpoolem. Jako jeden ze čtyř celků navíc dokázal obrat o body také hvězdný Machester City.

    Burnley zdobí zejména obrana. S šestadvaceti inkasovanými brankami se řadí na čtvrté místo celé Premier League, lepší už jsou jen oba týmy z Manchesteru a londýnský Tottenham. Směrem dopředu už to tak slavné není, 27 gólů je jen o tři více, než kolik zaznamenal právě poslední West Brom. Přesto si Sean Dyche, který klub vede už pátým rokem, může mnout ruce – útočník Ashley Barnes nasázel tři branky v řadě, předsezonní posila z druholigových Leeds a opora novozélandské reprezentace Chris Wood potvrdila kvality nejlepšího střelce Championship a se sedmi brankami vládne týmové produktivitě.

    Pokud dnes Burnley zvítězí, může se šestému Arsenalu a zároveň Evropské lize přiblížit na pouhé dva body. Poslední vzájemný zápas s WBA v polovině srpna však vyzněl lépe pro West Brom, který na hřišti soupeře zvítězil 1:0. Podaří se celku v čele se skvěle chytajícím Benem Fosterem odplata?
     
    Poslední vzájemné utkání

    19.08.2017
    Burnley FC – West Bromwich Albion 0:1

    Branky: 71. Robson-Kanu (Phillips)

    Burnley FC:
    Heaton – S. Ward, Lowton, Mee, Tarkowski – Defour, Cork – Gudmundsson (78. Barnes), Brady (78. Walters), Hendrick – Vokes.

    West Bromwich Albion:
    Foster – Nyom, C. Dawson, Hegazy, Barry – Brunt, Phillips, Livermore, McClean (63. Robson-Kanu) – Field (85. Rondón), Jay Rodriguez.
     
    Úvodní sestavy:

    West Bromwich Albion: Foster – C. Dawson, J. Evans (C), Hegazy – Nyom, Livermore, Yacob, Brunt, Gibbs – Jay Rodriguez, Rondón.
    Náhradníci: Myhill – Gabr, McAuley, Phillips, McClean, Burke, Krychowiak.

    Burnley FC: Pope – Lowton, Tarkowski, Mee (C), S. Ward – Lennon, A. Westwood, Cork, N'Koudou – Barnes – Wood.
    Náhradníci: Lindegaard – Taylor, Bardsley, K. Long, Marney, Hendrick, Walters.

    Rozhodčí: Probert – Garratt, Beck.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Do prvního útoku se pustili hosté, po levé straně ho vedl N'Koudou, dostal se ale do příliš velkého úhlu a jeho centr zblokovala obrana WBA.
     
    3
    Dawsonův centr byl příliš přetažený, před autem ho však ještě dokázal zachytit Gibbs. Ten hned zkoušel centrovat do malého vápna, trefil ale jen prvního beka a "Baggies" mohou být rádi, že z toho nevznikl protiútok.
     
    4
    N'Koudou je zkraje mače hodně při chuti. Teď už se dostal ke střele, ta sice měla razanci, směr už ale nikoliv. Foster se jen ohlédl.
     
    5
    Nyom se na hranici pokutového území dostal k odraženému balonu, místo fanoušky tolik žádané střely ale ještě volil kličku dobíhajícímu stoperovi hostí. Ten předvedl bravurní zákrok nohou a odklízí míč do bezpečí.
     
    7
    Burnley drží míč na svých kopačkách a nikam se nežene. Teď si snad minutu a půl vyměňovali hostující stopeři balon dobré tři metry za polovinou, než se rozhodli jej poslat hlouběji do pole.
     
    9
    Nakonec se hostující hráči odhodlali k centru poté, co se po pravé straně protáhl Lennon, v cestě však stála hlava pozorného Hegazyho.
     
    10
    K první zajímavější příležitosti se nakonec dostávají domácí. Nyom centroval z pravé strany, o jednoho z hráčů WBA se balon dostal až na hlavičku Rondona, jenž mířil pod břevno. Pope však dával pozor a nepříjemný míč zachytává těsně před brankovou čárou.
     
    12
    Na středu hřiště to byl znovu Nyom, kdo se dostal do hledáčku kamer. Tentokrát však kvůli faulu N'Koudoua, po jehož zákroku skončil na zemi.
     
    13
    Hosté marně reklamovali držení, po němž se West Brom hnal vpřed, neodpískaný zákrok je ale nakonec mrzet nemusí. Přetažený centr končí daleko od jejich brány.
     
    16
    15 minut za námi a těžko soudit, který z obou soupeřů je zatím lepší. Burnley nikam nespěchá a drží balon, naopak WBA pravidelně posílá navštívenky do velkého vápna.
     
    18
    A první střela na bránu také v podání hostujících borců v červeném. Balon tak dlouho putoval lesem nohou kousek od penaltového puntíku, až se příhodně odrazil přesně na nohu Meea, jenž z první mířil jen doprostřed brány!
     
    20
    Lowton vyslal takový spíše střílený centr, který v pokutovém území hledal cestu k Woodovi, těsně před ním jej ale domácí obrana dokázala zlikvidovat.
     
    21
    Dawson si při rozehrávce vůbec nerozuměl se záložníky a míč putuje do autu. Burnley je v posledních chvílích lepším celkem.
     
    22
    Burnley právě vstřelilo branku!
    Tak tohle byla fotbalová paráda! Rychlý ťukes hostujících hráčů i s trochou štěstí skončil až u Lennona, který se nerozpakoval a z pravé strany vyslal nadýchaný centr před Fostera. Tam stál nikým nehlídaný ASHLEY BARNES, který takovými polovičními nůžkami akrobaticky posílá Burnley do zaslouženého vedení!
    22. Ashley BARNES - 0:1
     
    25
    Hosté jsou i nadále na balonu a situace se pro Albion začíná stávat kritickou.
     
    26
    Další dlouhá vyčkávaná hostujících špílmachrů končí asi uspěchaně zvoleným a přetaženým centrem, který končí daleko za bránou.
     
    27
    Přes střed se zkoušel probít N'Koudou a dostal se až ke střele. Tentokrát nebyla tak zajímavá jako jeho předchozí pokus ze čtvrté minuty, pravou tyč minula o dobré tři metry.
     
    29
    Po dlouhé době si na míč delší dobu sahají také domácí, jejich pokusy o průnikové centry se ale zatím nesetkávají s úspěchem.
     
    31
    Westwood hledal na hranici ofsajdu nabíhajícího Lennona, před kterým na poslední chvíli odvrací balon Hegazy.
     
    32
    Po Barnesově souboji mělo Burnley k dispozici první rohový kop, který Dawson znovu odvrací do zámezí.
     
    33
    Napodruhé hosté rozehráli nakrátko a do pokutového území se snášel míč přesně na hlavu Chrise Wooda, který hlavou míjí. Tahání za dres ještě reklamuje Tarkowski, hlavní rozhodčí Lee Probert však zůstává ledově klidný.
     
    34
    A další rohový kop pro hosty. Jak si s ním poradí tentokrát?
     
    34
    No, z těch tří posledních pokusů se asi jednalo o ten nejhorší. N'Koudou svým centrem úplně minul všechny své spoluhráče, kteří jsou navíc po útočném faulu vykázáni pryč.
     
    35
    Při průniku s balonem skončil na zemi domácí středopolař Livermoore, který však sám fauloval a k míči se tak vrací Burnley.
     
    37
    Dvě zajímavé šance na obou stranách. Nejprve se z otočky odhodlal ke střele Rodriguez, kterého nohou vykryl vracející se Lennon, následně si WBA nepohlídalo zadní vrátka a ke střele ze střední vzdálenosti se dostal Woods, který těsně míjí levou tyč.
     
    39
    Rondón se teď hodně zlobí na své spoluhráče a ti se naopak zlobí na něj. Útočník "Baggies" dlouho mířil směrem vpřed, neměl však komu přihrát a tak balon zasekl a vrací jej zpět. Z tribun se ozývá pískot.
     
    40
    Hra je v posledních minutách hodně neurovnaná. Oba celky se snaží něco vymyslet, v rozhodujících momentech ale jejich snaha vždy ztroskotá na nepřesné přihrávce.
     
    42
    Foster nezachytil balon a společně s Woodem o něj pár metrů od brány svedli sprinterský souboj. Ten se nakonec ukázal jako zbytečný, neboť nejlepší střelec loňského ročníku Championship celou dobu stál v ofsajdu.
     
    43
    Domácí měli možnost přímého kopu nějakých 30 metrů od Popeovy branky, vyslaný centr ale vůbec nesplňoval kritéria a odvrátit jej dokázala dobře postavená zeď.
     
    45
    Livermoore hledal Rondóna, který hlavičkoval k tyči, jeho radost však na poslední chvíli zastavil famózním zákrokem Nick Pope!
     
    45+1
    Lee Probert nastavil nad rámec prvního poločasu jednu minutu, ve které však ani jeden ze soupeřů nic nevymyslel. Domácí hráče navíc při odchodu do šaten doprovází bučení ze zaplněných ochozů.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou zajímavý první poločas, po kterém Burnley FC vede nad domácím West Bromwichem Albion 1:0. Hosté se dostali do vedení zásluhou nádherné branky Asley Barnese, jenž ve 22. minutě překonal Fostera výstavními nůžkami. Burnley bylo celkově o něco aktivnějším celkem, do zajímavých pozic se několikrát dostali například N'Koudou či Wood, ani jeden ale nemířili přesně. Největší šanci WBA pak na konči poločasu spálil Rondón, jehož hlavičku k tyči perfektním zákrokem zlikvidoval Pope. Albionu doslova hoří půda pod nohama, uvidíme jak se s kritickou situací popasují ve druhé půli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu West Bromwich Albion: ze hřiště odchází Kieran Gibbs, přichází Matt Phillips.
     
    46
    Po výborné práci Lennona, který si na třech metrech poradil se dvěma soupeři, zkoušel jeden z jeho spoluhráčů najít nabíhajícího Wooda, který však byl domácí obranou včas odcloněn.
     
    48
    Hosté pokračují v aktivnější hře z prvního poločasu, WBA si poprvé sáhlo na balon až teď zásluhou napadajícího Phillipse.
     
    49
    Brunt nadýchaným centrem hledal ve vápně Rodrigueze, který byl na místě přistání půl vteřinky později, než být měl. Balon tak kolem něj proletěl a v tribunách to jen zahučelo.
     
    52
    Hosté se po dlouhé přetahované o balon odhodlali k průnikové přihrávce, která sice našla adresáta, Barnes však stál v ofsajdu.
     
    54
    Za ostrý zákrok na Yacoba dostává žlutou kartu hostující Barnes.
     
    55
    Livermoore s Dawsonem si na pravé hranici velkého vápna dávali tak dlouho přednost, až o míč přišli.
     
    56
    Brunt hledal v malém vápně Phillipse, který se na vysoký míč sice natahoval, leč marně. Pope mohl zůstat v klidu.
     
    57
    Přesto je to nyní od domácích mnohem živější, než v celém předchozím průběhu, což cítí také fanoušci, kteří je svými hlasivkami ženou směrem vpřed.
     
    58
    Foster sice zachytil zblokovanou střelu, podle rozhodčích už to však bylo za čárou. Burnley bude rozehrávat rohový kop.
     
    58
    Ten však byl kopnut doslova mizerně, vpřed už se opět ženou "Baggies".
     
    59
    Rodriguez si naskočil na prudký Dawsonlv centr, který však usměrnil pouze nad Popeovu branku.
     
    60
    Míč teď drží spíše hosté, kteří terminologií amerického fotbalu doslova získávají jeden yard za druhým. Připsali si totiž několik autových vhazování za sebou, díky kterým se posunuli o nějakých dvacet metrů podél hřiště.
     
    61
    Phillips se po hezké přiťukávačce řítil po pravé straně a z ostrého úhlu za sebou hledal Rondóna, který však v tu chvíli už byl někde úplně jinde.
     
    63
    Další nepovedená exekuce rohového kopu hostí, kteří po delší době opět zvolili rozehrávku nakrátko, po které míč přeletěl jak vápno, tak i bránu.
     
    64
    WBA se tlačí za vyrovnáním, k dispozici mají taktéž rozherávku od rohového praporku, svou vůbec první v dnešním utkání.
     
    64
    Té se chopil Dawson, zajímavější nicméně byla až situace, která následovala po nepovedeném centru. Z opačné strany totiž letěl podstatně přesnější pokus na hlavu připraveného Rondóna, před kterým v poslední chvíli vyboxoval balon vyběhnuvší Pope.
     
    67
    Po delší době se na útočnou polovinu dostali také borci v červeném, N'Koudou si na pravé straně vyměnil balon s Westwoodem, celou akci však nakonec ukončuje nepřesná kolmice.
     
    68
    Skoro minutu trvala zajímavá akce Burnley. Vedl ji Barnes s Woodem, kteří tak dlouho míchali s balonem a zkoušeli vymyslet ještě něco navíc, až o míč přišli. Přesto je to zvednutý ukazováček pro obranu Albionu, která na útočící soupeře spíše dohlížela, než že by se je pokusila bránit.
     
    69
    Střídání v týmu Burnley FC: ze hřiště odchází Georges-Kévin N'Koudou, přichází Jeffrey Hendrick.
     
    71
    V hostujícím pokutovém území probíhala dlouhá série hlaviček, která nakonec skončila u Brunta. Ten zkusil centrovat, balon však příliš podebral a Pope tak jen v klidu zkontroloval dráhu balonu, která opsala balistickou křivku a skončila v hledišti.
     
    73
    Burnley právě vstřelilo branku!
    Ačkoliv bylo Burnley v posledních chvílích spíše v pozici bránícího celku, přesto z protiútoku inkasuje. CHRIS WOOD se na hranici pokutového území dostal k odraženému balonu, položil si obránce a vystřelil. Jeho první pokus sice dokázal Foster vyrazit hrudí, dorážce do prázdné brány už však zabránit dokázal! Hosté tak vedou už o dvě branky.
    73. Chris WOOD - 0:2
     
    74
    Střídání v týmu West Bromwich Albion: ze hřiště odchází Jay Rodriguez, přichází Oliver Burke.
     
    76
    Do konce zápasu nám chybí nějakých 15 minut a Burnley zastavuje další vznikající protiakci. Postaral se o to jeden z hrdinů, Chris Wood, jenž je zároveň dalším střídajícím hráčem. Vyprovází ho potlesk zaplněné hostující tribuny, ty domácí se začínají v reakci na výsledek pozvolna vyprazdňovat.
     
    77
    Střídání v týmu Burnley FC: ze hřiště odchází Chris Wood, přichází Sam Vokes.
     
    79
    Střídající Vokes se ihned po svém příchodu dostal do souboje, při přímém kopu WBA chtěl před vlastním gólmanem odhlavičkovat míč do bezpečí, Pope ho ale při vyboxování trefil někam do zátylku. Na hřišti jsou ošetřovatelé, Vokesovo zranění však nevypadá nijak závažně a hostující devítka bude moci pokračovat ve hře.
     
    79
    Žlutou kartu dostává Jack Cork (Burnley FC).
     
    80
    Je to tak, Vokes už je zpět na nohou, jeho spoluhráči pak Albionu sportovně odevzdali balon.
     
    82
    Dalo by se říci, že se hra teď přelévá ze strany na stranu. Není to však útočnou aktivitou obou soupeřů, ale nakopávanými balony, které vždy dokáže sebrat pozorná obrana.
     
    84
    West Brom právě vstřelil branku!
    Trochu kontroverzní branka pár minut před koncem ještě zamotává vývoj utkání. Po souboji v malém vápně zůstal na zemi ležet Dawson, rozhodčí však nechali hru pokračovat a o pár vteřin později se k centrovanému míči otočil SALOMÓN RONDÓN, jenž přízemní ranou snižuje na 1:2! Pope byl v tomhle případě bez šance, nicméně se stejně jako jeho spoluhráči zlobí na arbitry, že nepřerušili hru.
     
    86
    Obrovský závar před Popeovo bránou! Snad tři hráči West Bromu se dostali ke střele, nejprve hostující gólman vytáhl dobrý zákrok nohou, následně perfektně zareagovala obrana, poslední pokus pak skončil těsně vedle tyče!
     
    88
    Dawson je zpět na hřišti, přesně ve chvíli, kdy se domácí fanoušci hodně zlobí na Barnese, který si vymodlil faul. Závěr je hodně emotivní.
     
    89
    Burnley má k dispozici další rohový kop, o jejich snaze vstřelit branku však lze úspěšně pochybovat. V pokutovém území jsou jen tři hráči v oranžovém.
     
    90
    Albion se nakonec dostal k balonu a ihned se žene směrem vpřed, jejich útočné choutky ale zastavuje ofsajd. Nad rámec normální hrací doby bude nastaveno celých 5 minut.
     
    90+2
    Na hřišti začíná být hodně dusno, Yacob při bránění doslova vyskočil na záda Barnesovi, i za následné protesty pak dostává žlutou kartu.
     
    90+3
    Žlutou kartu dostává Claudio Yacob (West Bromwich Albion).
     
    90+4
    Rondon se cpal snad přes tři hráče a byl při tom faulován, nejspíš jedna z posledních příležitostí WBA k ohrožení branky.
     
    90+5
    A "Baggies" nebyli od gólu vůbec daleko! Na přízemní centr si nabíhal Phillips, který jej o pár centimetrů míjí! To by byla jistá branka.
     
    90+5
    Žlutou kartu dostává Nick Pope (Burnley FC).
     
    90+6
    Zákroky – Nick Pope (BUR) – 2
     
    90+6
    Zákroky – Ben Foster (WBA) – 2
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Burnley nakonec zvládlo roli papírového favorita, po přesném zakončení Asley Barnese přidal druhou branku z dorážky Chris Wood, West Brom dokázal odpovědět v závěru jen jedním gólem, který zařídil Salomón Rondón, jenž tak stanovil konečné skóre na 1:2 z pohledu WBA.

    Hosté tak nadále živí naději na senzaci v podobě šesté příčky, která zajišťuje kvalifikaci o Evropskou ligu, Albion už se naopak může pomalu začít smiřovat s tím, že si příští rok pravděpodobně Premier League nezahraje.

    To je ode mě z The Hawthorns pro dnešek vše, sobotní fotbalový program však i nadále pokračuje například v Evertonu, kam zavítá Manchester City. Příjemný zbytek večera a zase někdy na počtenou přeje Tomáš Pauček! (18:06:53)

    Tomáš Pauček

    Branky: 84. Rondón (J. Evans) – 22. Barnes (Lennon), 73. Wood

    Karty:   90+3. Yacob (WBA) – 54. Barnes (BLY), 79. Cork (BLY), 90+5. Pope (BLY)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 5:7. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 11:9.
    West Bromwich Albion: Foster – C. Dawson, J. Evans (C), Hegazy – Nyom, Livermore, Yacob, Brunt, Gibbs (46. Phillips) – Jay Rodriguez (74. Burke), Rondón.
    Náhradníci: Myhill – Gabr, McAuley, Phillips, McClean, Burke, Krychowiak.

    Burnley FC: Pope – Lowton, Tarkowski, Mee (C), S. Ward – Lennon, A. Westwood, Cork, N'Koudou (69. Hendrick) – Barnes – Wood (77. Vokes).
    Náhradníci: Lindegaard – Taylor, Bardsley, K. Long, Marney, Hendrick, Vokes.

    Rozhodčí: Probert – Garratt, Beck
    thejrc.org