Hoffenheim – Kolín nad Rýnem 6:0 (kon.) | Schalke – Freiburg 2:0 (kon.) | Leverkusen – Augsburg 0:0 (kon.)
Hannover – RB Lipsko 2:3 (kon.) | Stuttgart – Hamburg 1:1 (kon.) | Bayern – Dortmund 6:0 (kon.)
Hertha – Wolfsburg 0:0 (kon.)
konec
Bayer Leverkusen
0:0 (0:0)
FC Augsburg
Sobota 31.03.2018, 15:30 • BayArena, Leverkusen • Německá Bundesliga • 28. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Krásné sobotní odpoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Nejvyšší německá soutěž Bundesliga pokračuje již osmadvacátým kolem a my se společně zaměříme na utkání Leverkusenu, který na svém stadionu přivítá Augsburg.
     
    Bayer Leverkusen

    Leverkusen se v posledních letech usadil výrazně v lepší části první Bundesligy. Až na minulý ročník! Tým ze západu Německa se trápil téměř po celou sezonu a obsadil konečné dvanácté místo.

    Ani letos nezačal Leverkusen nejlépe. První tři body přišly až ve čtvrtém kole v domácím prostředí proti Freiburgu. Následně ještě přišla porážka v Berlíně, ale od té doby se Leverkusen už tabulkou jen posouvá vzhůru až na aktuální pátou pozici, která zaručuje účast v základní skupině Evropské ligy. Před reprezentační pauzou ale Leverkusen nepříjemně zaváhal na trávníku do té doby posledního Kolína nad Rýnem. Kolín se dostal do vedení již v deváté minutě, poté byl vyloučen útočník Leverkusenu Alario a pátý celek tabulky již nedokázal v oslabení získat ani bod.
     
    FC Augsburg

    Jihoněmecký tým vyhrál v loňském ročníku Bundesligy jen devětkrát a to stačilo na konečné třinácté místo, jediný bod nad sestupovou hranicí. V přípravných zápasech před sezonou ulovil Augsburg cenné výsledky, když zcela jasně porazil 4:0 anglický Southampton.

    Povedenou přípravu si hráči přenesli i do začátku Bundesligy. V prvních pěti kolech prohráli jen jednou, poté ale přišla pro Augsburg série čtyř zápasů bez vítězství. Aktuálně desátý celek Bundesligy neprožívá zrovna vydařené období. V únoru a v březnu před reprezentační pauzou uhrál Augsburg jen sedm bodů v sedmi zápasech, naposledy na domácím stadionu prohrál proti Brémám.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    04.11. 2017 Augsburg – Leverkusen 1:1
    17.02. 2017 Augsburg – Leverkusen 1:3
    21.09. 2016 Leverkusen – Augsburg 0:0
    05.03. 2016 Augsburg – Leverkusen 3:3
    04.10. 2015 Leverkusen – Augsburg 1:1
     
    Úvodní sestavy:

    Bayer Leverkusen: Leno – P. Retsos, Tah, S. Bender, Wendell – Baumgartlinger, Kohr, Aránguiz – Brandt, Volland, Bailey.
    Náhradníci: R. Özcan – Kießling, Jedvaj, Havertz, Frey, Bellarabi, Henrichs.

    FC Augsburg: Hitz – Schmid, Gouweleeuw, Hinteregger, Max – R. Khedira, Baier – Ku, Morávek, Caiuby – Gregoritsch.
    Náhradníci: Luthe – Heller, Parker, Janker, Córdova, Richter, Asta.

    Rozhodčí: Willenborg – Henschel, Neitzel.
     
    Střední záložník Augsburgu Jan Morávek se před reprezentační pauzou dostal po lehkém zranění lýtka na poločas do hry v zápasu s Werderem Brémy. Dnes nastupuje po více než měsíci v základní sestavě.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Zápas osmadvacátého kola nejvyšší německá soutěže Bundesligy tak může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní rozehrávku měli k dispozici hostující fotbalisté. Po dlouhém nákopu na levou stranu bude Augsburg vyhazovat v blízkosti rohového praporku.
     
    3
    Philipp Max vhodil míč do hry na obsazeného Baiera, následně ale přišel nepřesný odkop Retsose a hosté mohou začít útočit znovu od obránců.
     
    4
    První nadějnější akce zápasu šla přes Morávka. Český záložník dokázal přihrávkou na pravou stranu uvolnit Kua. Korejec ale nezpracoval přesně a poté se k němu už stáhl Wendell.
     
    5
    Daniel Baier chtěl odkopnout balon před dotírajícím Aránguizem do zámezí, ale právě od soupeře se mu vrátil míč do obličeje a hostující kapitán musel být ošetřen.
     
    6
    Také Leverkusen se poprvé dostává na útočnou polovinu. Brandt si chtěl narazit s Vollandem, ale jejich záměr vystihl výborným vystoupením z obrany Hinteregger.
     
    7
    Domácí se ale udrželi na útočné polovině. Aránguiz spolupracoval na levém kraji s Baileym. Právě Jamajčan se chtěl prosmýknout kolem obránce a postranní lajny, ale na Schmida si nepřišel.
     
    8
    Aránguiz je v úvodu zápasu hodně u balonu, ale nyní zkazil přihrávku na Vollanda a toho chtěl využít dlouhým pasem na Gregoritsche Khedira. Leno byl ale u balonu dříve než hostující útočník.
     
    9
    Caiuby se dostal ke slovu na levé straně. Ani devětadvacetiletý Brazilec se neobtočil kolem Retsose, ten mu nakonec balon sebral a Caiuby musel faulovat.
     
    10
    Wendell u postranní lajny vybojoval na Schmidovi autové vhazování. V pokutovém území čekal na balon Vollanda, ale ten byl skvěle ubráněn Hintereggerem.
     
    11
    První desetiminutovka nenabídla nebezpečnější situaci ani u jedné z branek. Caiuby nyní nezpracoval přesně přihrávku Maxe a k balonu se dostávají domácí.
     
    12
    Retsos dostal přihrávku od Vollanda proti noze. Řecký obránce Leverkusenu se s tím nepáral s z první vstřelil na branku, balon ale přeletěl Hitze do dobrých pět metrů.
     
    13
    Bailey centroval do vápna na Vollanda, ale domácí útočník byl pod tlakem a jeho hlavička je hodně nepřesná. Marwin Hitz tak může rozehrávat.
     
    14
    Před Vollandem stačil uklidit balon za postranní lajnu Hinteregger. Domácí ale zůstávají na stěhovaní před brankou Augsburgu.
     
    15
    Leverkusen diktuje tempo zápasu. Domácí nepouštějí soupeře k balonu, ale postupnou kombinací se do šancí zatím nedostávají.
     
    16
    Teď to chtěl změnit průnikem Wendell. Brazilec chtěl ještě vylepšil pozici v šestnáctce přihrávkou na Baileyho, ale nebezpečí si pohlídal Jonathan Schmid odkopem.
     
    17
    Stupňující se tlak nyní rozbil dlouhým odkopem Gouwelleuw. Ku navíc dotíral nepříjemně na Wendella od kterého se nakonec balon odrazil za postranní lajnu.
     
    18
    Aránguiz se dostal po odraženém balonu do slibné pozice. Míč mu přiletěl přesně proti pravačce, ale z pozice pro pokutový kop poslal střelu jen vedle levé tyče.
     
    19
    Retsos fauloval před vlastním vápnem Maxe. Právě krajní obránce Augsburgu se postavil k rozehrávce volného přímého kopu, v šestnáctce byl pořádný zmatek, ale nakonec se píská ofsajd Gregoritsche.
     
    20
    Po několikaminutovém tlaku Leverkusenu se dostávají do hry také hosté. Philipp Max si počínal skvěle na pravém kraji, našel Kua, který ale v rychlostním souboji nestačil na Taha.
     
    21
    I po více než dvaceti minutách je stav stále bezbrankový. Aránguizova střela z dálky byla sražena na rohový kop a Leverkusen se tak drží v blízkosti vápna Augsburgu.
     
    22
    Leon Bailey rozehrál rohový kop na zadní tyč, kde byl ale jen Dominik Kohr. Kohrova hlavička šla hodně mimo levou tyč a Hitz je znovu bez zákroku.
     
    23
    Michael Gregoritsch se dral do vápna individuálně, balon si ale předkopl až příliš před sebe a poté ho už nedokázal ani skluzem zachránit na hrací ploše.
     
    24
    Teprve devatenáctiletý obránce Leverkusenu Panagiotis Retsos zkoušel oslovit přihrávkou po lajně rozběhnutého Brandta, ale ten balon nezpracoval ideálně.
     
    25
    Bailey si trochu se štěstím posunul balon přímo do běhu, poté se ale dostal do kleští Schmida s Gouweleeuwem a o slibnou příležitost rychle přišel.
     
    26
    Dominik Kohr je dnes při chuti v zakončení. Po nevydařené hlavičce ale nyní přidal i hodně nepřesnou střelu z velké vzdálenosti.
     
    27
    Sven Bender zavařil Lenovi, který musel pro malou domů až k hranici vápna. Domácí brankář stačil být u balonu o něco dříve než napadající Ku.
     
    28
    Ja-Čeol Ku se hlásil o přihrávku na pravé straně, ale Morávek raději zvolil postup přes Caiubyho. Česko-brazilská souhra ale končí na skvěle postaveném Tahovi.
     
    29
    Philipp Max se po delší době zjevil u balonu. Následný centr ale nenašel jediného hráče v pokutovém území, Gregoritsch byl pokryt hned trojicí obránců.
     
    30
    Ani třicet minut nenabídlo nebezpečnější šanci. Oba týmy se do ofenzivy zatím příliš neženou a spíše čekají na chybu soupeře.
     
    31
    Julian Brandt centroval do vápna od rohového praporku. Retsos se tlačil do zakončení, ale nakonec se k balonu přes Hintereggera nedostal.
     
    32
    Brandt se nyní opřel do balonu na třiceti metrech před Hitzem, ale svou nepovedenou střelu poslal jen do reklam vedle branky.
     
    33
    Bailey měl dostatek času na levé straně pro zpracování míč i pro střelu. Brazilec ještě vyzval přihrávkou Aránguize, který ale ani ve skluzu už balon na hrací ploše neudržel.
     
    34
    Volland pustil balon za sebe na rozběhnutého Baileyho, který ale v pokutovém území opět neuspěl. Schmid si zatím ví rady s rychlonohým Jamajčanem.
     
    35
    Leverkusen se vydal napadat až téměř k vápnu soupeře, ale balon nakonec nezískal. Maxův hod zpoza postranní lajny nebyl příliš přesný a domácí mohou pokračovat v postupu do útoku.
     
    36
    Tlak Leverkusenu se stupňuje. Kohr chtěl najít Vollanda před Hitzem, ale domácí útočník byl pokryt Hintereggerem. Následně přichází nepřesnost od Brandta a balon končí v autu.
     
    37
    Dominik Kohr nyní vybojoval balon ve středovém kruhu, ale poté přidal jen nepřesnou přihrávku na Baileyho. Míč se ale odrazil zpět na kopačky domácích hráčů.
     
    38
    Julian Brandt již tradičně rozehrával rohový kop. Ve vápně našel Bendera, ale ten hlavičkou přesně do rukavic Hitze nepřekvapil.
     
    39
    Leverkusen se pokouší ještě něco vymyslet před koncem poločasu. Brandt po narážečce střílel po zemi k tyči, ale jeho pokus byl až příliš bez razance a Hitz měl znovu snadnou práci.
     
    40
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Daniel Baier, přichází Sergio Córdova.
     
    41
    Philipp Max znovu vhazoval balon do hry zpoza postranní lajny. Caiuby přišel na pomoc Maxovi, ale ani společnou silou neprošli obranou Leverkusenu.
     
    42
    Bailey zaváhal při rozehrávce na polovině soupeře a požár musel hasit faulem za žlutou kartu Jan Morávek. Český záložník je tak první potrestaným hráčem zápasu.
     
    43
    Morávek se nyní také podílel na ztrátě balonu na útočné polovinu. Bailey byl ale nyní zastaven bez faulu a míč tak mají znovu hráči Augsburgu.
     
    44
    Minutu před pauzou se zjevil u balonu Brandt. Zády k brance si výborně zpracoval balon a poté ho vzal přes lýtka Khedira. Domácí mají ještě jednu příležitost ohrozit branku Marwina Hitze.
     
    45
    K balonu se postavil na místě přestupku Leon Bailey. Jamajčanův pokus našel sice hlavu Kohra, ale ten toho mezi dvěma obránci příliš nezmohl a poslal hlavičku vysoko nad.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Bez branek, bez šancí, takový byl ve zkratce první poločas. V úvodu měli navrch hostující hráči. Morávek našel přihrávkou po trávníku Schmida, který ale nebyl dostatečně rychlý v zakončení a v souboji ve vápně poté prohrál s Wendellem. O několik minut později dostal nepříjemný úder míčem do obličeje Daniel Baier, který ještě vydržel na trávníku, ale pět minut před přestávkou ho nakonec musel nahradit Sergio Córdova. Leverkusen se postupem času zvedal, ale k výraznějšímu ohrožení Marwina Hitze se nedostal.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:31.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou domácí fotbalisté. Dlouhý nákop na levou stranu ale nabíhajícího Wendella nenašel.
     
    48
    Schmid měl u postranní lajny trochu času na přesnou přihrávku na Gregoritsche, který si všiml, že je Leno více z branky než by měl a zkoušel ho přelobovat. Balon ale končí jen na brance.
     
    49
    Max zcela zbytečně ve středu pole sestřelil skluzem Aránguize a dostává za to zaslouženě žlutou kartu.
     
    50
    Už to vypadalo na další faul, ale hlavní rozhodčí zákrok Khediry pustil a hosté se mohli hnát do útoku. Caiuby nakonec pálil jen do obránce před sebou, ale Augsburg bude pokračovat rohový kopem.
     
    51
    Schmid centroval do vápna od rohového praporku. Na přední tyči tečoval balon Gregoritsch, následně pálil z dobré pozice Morávek jen vedle levé tyče.
     
    52
    Druhý poločas začal v o poznání větším tempu než ten první. Volland se pokoušel napadat, ale Gouweleeuw ve spolupráci s Hintereggerem to před Hitzem zvládli.
     
    53
    Důležitý souboj ve středu pole vyhrál Kohr, následně ale přihrával na Vollanda hodně nepřesně. Leverkusen ale ještě zůstal u balonu, ale Brandta ubránil Hinteregger.
     
    54
    Córdova převzal balon na středové lajně, poté se s ním vydal individuálně k brance Bernda Lena. Dělovku z hranice vápna si ale domácí brankář pohlídal.
     
    55
    Útočná aktivita obou týmů se ve druhém poločase výrazně zvýšila. Nyní si naskakoval na centr Volland, ten ale na balon nedosáhl. Na zadní tyči ještě zavíral celou akci Bailey, ale právě od Jamajčana se balon odrazil do autu.
     
    56
    Caiuby si skvěle zpracoval vysokou přihrávku od Hitze. Následně si ale netroufl jeden na jednoho na Taha. Střela kolem obránce končí jen v rukavicích Lena.
     
    57
    Hra nahoru dolů pokračuje. Bailey se hnal s balonem do vápna z levé strany. Střelou ale našel jen dobře postaveného Hintereggera.
     
    58
    Tlak Leverkusenu sílí. Aránguiz si skvěla našel balon na hranici vápna, ale razantní střelu poslal jen vedle levé tyče.
     
    59
    Také Augsburg se tlačí do útoku. Maxův centr měl najít Gregoritsche, ale rakouský útočník byl pokryl dvojicí Tah – Bender.
     
    60
    Leverkusen měl první velkou šanci zápasu! Leon Bailey si pohlídal ofsajdovou pozici těsně za půlící lajnou. Jeho postup k brance byl ale až příliš rozvážný a těsně před zakončením ho dokázal dostihnout Hinteregger, který ho vyvedl ze soustředění a Hitz to už měl snadné.
     
    61
    Domácí celek pokračoval rohovým kopem, ale Julian Baumgartlinger byl u balonu až příliš pozdě. Toho chtěl využít k brejku Ku, který oslovoval centrem Caiubyho. Ve vápně si ale Brazilec pomohl faulem na Taha.
     
    62
    Ani více než hodina hry branku nepřinesla. Ve druhém poločase se ale hraje o poznání útočněji a především Leverkusen už byl brance velmi blízko.
     
    63
    Retsos chyboval při rozehrávce a jen s velkým štěstím pro Leverkusen z toho nebyl samostatný brejk Gregoritsche. Rakušan si předkopl balon jen přesně do Bendera.
     
    65
    Caiuby nezpracoval dlouhý výkop Marwina Hitze. Následně pokoušel prostrčit balon na rozběhnutého Vollanda Kohr, ale Hitz byl první u míče.
     
    65
    Parádní práce Leverkusenu! Bailey skvěle zpracoval autové vhazování, poté tělem zmátl bránícího soupeře. Brandt si posunul balon do kroku a střelou k tyči rozvlnil síť. Bailey se ale mezitím dostal do ofsajdu a těsně před Hitzem ještě tečoval balon. Branka není po konzultaci s videem uznána.
    65. Neuznaná branka Juliana Brandta
     
    67
    Augsburg je i po neuznání branky pořádně otřesen. Hosté se pokoušejí stabilizovat hru postupnou kombinací na své polovině.
     
    69
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Dominik Kohr, přichází Kai Havertz.
     
    70
    Augsburg se drží na útočné polovině. Caiuby přehrál na levém kraji hned dva soupeře a až stoper Jonathan Tah vyřešil nebezpečnou situaci odkopem.
     
    71
    Khedira se srazil před vápnem s Vollandem. Hlavní rozhodčí pustil zákrok, ale oba hráči potřebovali ošetření a tak je hra přerušena.
     
    72
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Michael Gregoritsch, přichází Christoph Janker.
     
    73
    Retsos ordinoval s balonem na pravé straně. V kombinaci ho podpořil Brandt, ale po perfektním čistém skluzu Schmida mají balon pod kontrolou hosté.
     
    74
    Leverkusen se už znovu nastěhoval před vápno Marwina Hitze. Havertz sice přehrál Morávka, ale poté už nepřidal přesnou přihrávku na Vollanda.
     
    75
    Augsburg je v posledních minutách pod tlakem a tak šetří každou sekundu, kdy se nehraje. Hitz dlouho čekal s rozehrávkou, ale hlavní rozhodčí to zatím přešel bez žluté karty.
     
    77
    V obraně Augsburgu se otevírají okénka. Nyní si po ztrátě Morávka došel až před vápno Vollanda, ale ve spolupráci s Brandtem neuspěl.
     
    78
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Julian Baumgartlinger, přichází Stefan Kießling.
     
    78
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Panagiotis Retsos, přichází Benjamin Henrichs.
     
    79
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Jan Morávek, přichází Marco Richter.
     
    80
    Augsburg drží balon v dostatečně vzdálenosti od vlastní branky. Nyní se ale dostal do hry také střídající Kiessling, který se prodral až do vápna, kde však zasáhl Hinteregger.
     
    81
    Caiuby si výborně zpracoval balon na pravé straně, ale rychle se k němu stáhl Wendell, který ho o šanci připravil. Také střídající Richter se dostal do střelecké pozice, ale jeho pokus končí jen u Bendera.
     
    82
    Kiessling se hnal za balonem do vápna, bezhlavě se střetl s Hitzem, který po souboji zůstává ležet na trávníku.
     
    83
    Posledních zhruba deset minut i s nastavením pro oba týmy. Bailey sice přeskočil v pokutovém území Maxe, ale hlavička už neměla potřebnou razanci.
     
    85
    Schmid bojoval o balon, ale nakonec se musel sklonit před dvojicí Aránguiz, Bailey. Leverkusen zůstal v blízkosti vápna soupeře, ale stále nemůže na Hitze a další vyzrát.
     
    86
    Bailey opět v akci. Leon Bailey si navedl balon k vápnu, ale ještě před střelou ho rozhodil Schmid. Následný pokus o centr od Henrichse končí vysoko nad brankou.
     
    87
    Julian Brandt kličkoval na pravé straně, ale nakonec ho obral o balon hned první bránící hráč Augsburgu. Hosté se však uchylují jen k odkopům.
     
    88
    Bailey nyní centroval na hranici vápna, kde byl připravený Volland, ale těsně před útočníkem domácího celku se dostal k odkopu Hinteregger.
     
    89
    Kai Havertz se položil do střely z otočky, ale po vysoké přihrávce nedokázal dokonale zkoordinovat své tělo a míč jde od jeho pravačky daleko od pravé tyče.
     
    90
    Augsburg už je pěkných pár minut pod tlakem, ale nyní skvěle držel balon Caiuby na útočné polovině a výrazně tak zdržel snažení Leverkusenu.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase tři minuty.
     
    90+2
    Augsburg si vytvořil v nastaveném čase slibnou šanci. Córdova si potáhl balon kolem obránců, poté ho vyrušil při střele Bender a míč končí od střídajícího hráče jen vedle tyče.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Tři nastavené minuty jsou minulostí a zápas Leverkusenu s Augsburgem končí bezbrankovou remízou.

    Úvodní dějství nám příliš zajímavých šancí nepřineslo. To ve druhém poločase se hrálo dlouho nahoru dolů. Více ze hry měli domácí, kteří se i chvíli radovali ze vstřelené branky, když Bailey nahrál Brandtovi a ten propálil Hintze ke vzdálenější tyči. Bailey se ale po nahrávce dostal do ofsajdu a ještě mírně tečoval Brandtovu střelu a hlavní rozhodčí po konzultaci s videem gól neuznal. Ve zbytku času se již Leverkusen do takového tlaku nedostal a tak si Leverkusen i Augsburg odnáší z dnešního zápasu po bodu.

    V dresu Augsburgu odehrál podstatnou část zápasu i Jan Morávek.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 12:3. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 4:10. (17:25:35)

    Vít Schück

    Branky:

    Karty:   42. Morávek (AUG), 49. Max (AUG)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 12:3. Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 4:10.
    Bayer Leverkusen: Leno (C) – P. Retsos (78. Henrichs), Tah, S. Bender, Wendell – Baumgartlinger (78. Kießling), Kohr (69. Havertz), Aránguiz – Brandt, Volland, Bailey.
    Náhradníci: R. Özcan – Kießling, Jedvaj, Havertz, Frey, Bellarabi, Henrichs.

    FC Augsburg: Hitz – Schmid, Gouweleeuw, Hinteregger, Max – R. Khedira, Baier (C) (40. Córdova) – Ku, Morávek (79. Richter), Caiuby – Gregoritsch (72. Janker).
    Náhradníci: Luthe – Heller, Parker, Janker, Córdova, Richter, Asta.

    Rozhodčí: Willenborg – Henschel, Neitzel
    thejrc.org