Brno – Slavia 0:1 (kon.) | Sparta – Dukla Praha 3:0 (kon.) | Mladá Boleslav – Jablonec 1:1 (kon.)
Zlín – Ostrava 0:2 (kon.) | Olomouc – Jihlava 1:1 (kon.) | Liberec – Teplice 1:2 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:1 (1:0)
FC Vysočina Jihlava
Sobota 07.04.2018, 17:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Ve druhém poločase se sice po vyloučení jihlavského Mary mohlo zdát, že už je rozhodnuto a Olomouc si na konci utkání připíše další tři body, avšak Jihlava předvedla další parádní podzimní výkon. Sympatickou hrou bez větších defenzivních manýrů nakonec dokázala nejenže ubránit olomoucké výpady, ale postarat se i o vyrovnání. Oba týmy tak berou po jednom bodu, pro Jihlavu jde o další cenný přírůstek do boje o záchranu, Olomouc naopak zaznamenala další ztrátu. Ode mě je to z Olomouce vše, přeji hezký zbytek soboty. (18:56:02)
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 7:9. Rohy: 8:8. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 16:10.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+1
    Řezníček se ještě postaral o vysoký centr směřující do vápna, ale Rakovan byl znovu na svém místě. Hanáci se v této fázi zápasu už prezentují výkonem poznamenaným mnoha nepřesnostmi.
     
    90
    Hosté využívají také svého posledního střídání, namísto Jakuba Fulneka přišel na hřiště Marek Opluštil.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 3 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    Matej Rakovan (JIH) obdržel žlutou kartu za zdržování při rozehrávce.
     
    89
    Martin Hála se pokusil vypálit akrobatickým způsobem, ale jeho pokus mířil těsně vedle branky!
     
    88
    Olomouc naposledy střídá, místo Martina Hály přichází na hřiště Jakub Yunis.
     
    88
    Faltův centr z rohového kopu nakonec letěl přesně do prostoru mezi třemi tyčemi, kde se tak musel pořádně ohánět brankář Rakovan. Nakonec však i on zapisuje bezproblémový zákrok.
     
    87
    Texl se snažil hledat své spoluhráče, avšak nikoho přeci jen nevybídl. Hanáci se tak budou muset znovu stáhnout znovu za půlící čáru a svůj pokus opakovat.
     
    86
    Fulnek se prakticky bez problému procpal přes olomouckou obranu a svou akci zakončil i přízemní střelou. Miloš Buchta byl tentokráte znovu připraven.
     
    85
    Olomouc je v přechodové fázi velmi pomalá, když jí Jihlava prakticky bez problémů dokáže stínovat. V této chvíli navíc přichází její chyba, hosté tak mohou jít do kontru.
     
    84
    Jihlava se dostala k dalšímu rohovému kopu, ale její centr nakonec příliš neplechy pro domácí mančaft nepřinesl. Miloš Bucha si jej v brance nakonec pohlídal a míč ukryl do náruče.
    83. Plšek v obrovské šanci ! Jeho zakončení uvnitř vápna bylo nepřesné
     
    83
    Plšek se dostal ve vápně k náhodně odraženému míči, avšak otočit okolo vlastní osy a ještě se trefit mezi tři tyče nakonec olomoucký kanonýr nezvládl precizně. Jeho rána tak letěla těsně vedle tyče!
     
    82
    Jiří Texl sice padá na hranici vápna na trávník po střetu se spoluhráčem, ale podle názoru rozhodčích nešlo o porušení pravidel. Hra tak i v tento moment rychle pokračuje bez přerušení.
     
    81
    Hála balancoval na hranici rohového praporku, jenže přes Schumachera se nakonec tento olomoucký bek neprotlačil. Sigma nakonec dostává k dispozici jen autové vhazování.
     
    80
    Klíma se dostával do rychlého průniku na úrovni olomoucké obrany, jenomže nakonec svou možnost nedokončil. V klíčový moment mu uskočil míč z kopačky.
     
    79
    Řezníček se pokoušel rozjet rychlý únik, avšak ze strany Olomouce se nakonec akce končí brzkým neúspěchem. Samotný volej z obrany byl příliš nepřesný.
     
    78
    Buchta musel být ve vápně mimořádně pozorný, neboť centr Fulneka nakonec letěl díky rotaci přímo do branky. Díky zásahu domácího brankáře je však zmiňovaná situace rázně vyboxováním ukončena.
     
    77
    I Jihlava podruhé v utkání střídá, na pozici Marina Popoviče tak nastupuje Miroslav Keresteš.
     
    76
    Domácí znovu ohrozili jihlavskou branku, když se dostal k dalekonosné ráně Radakovič. Přízemní, ale viditelně nepříjemná rána ovšem pro Rakovana je pouze dalším úspěšným zákrokem, když chytá do rukavic.
    75. Jemelka zakončoval hlavičkou těsně nad hostující bránu
     
    75
    Jemelka se dostal ve vápně k zajímavé hlavičce, jenomže Jihlava tentokrát měla velkou dávku štěstí. Olomoucký pokus proletěl těsně nad břevnem, Rakovan nakonec ránu netečoval.
     
    74
    Kouč Václav Jílek znovu dává pokyn ke střídání, Davida housku tak nahrazuje Jiří Texl.
     
    72
    Jihlava se znovu dostává k tlaku, když přerušila olomouckou rozehrávku. Vysočina i nadále pokračuje ve vynikajícím výkonu, Sigma naopak zůstává v nečekaném marasmu.
     
    72
    Domácí se snaží posílit ofenzivní pozice, když Václav Jílek na hřiště posílá žolíka Pavla Moulise. Na střídačku míří Martin Sladký.
     
    70
    Miloš Buchta nyní musel být v brankovém prostoru mimořádně pozorný, neboť na něj přiletěl odražený míč. Náhodná střela ovšem nebyla záludná, domácí tak hru tentokráte uklidňují.
     
    69
    Jihlava svým sympatickým výkonem zatím nutí Olomouc k hlubokému bránění. Po nebezpečném autovém vhazování se bude Vysočina moci chopit exekuce rohového kopu.
     
    68
    Olomouc i nadále pokračuje v tlaku, jenomže její snaha zatím vychází do prázdna. Jihlava je i nadále v obraně velice pozorným celkem.
    66. Pavel DVOŘÁK - 1:1
     
    66
    Jihlava právě vstřelila branku!
    A je tu vyrovnání! Jihlava se dostala k rozehrání rohového kopu, který nakonec dokázal v přesnou hlavičku k tyči proměnit ve fantastické vyrovnání PAVEL DVOŘÁK. Brankář Bucha se snažil skákat co nejrychleji, jenže ani na tento pokus nebyl dostatečně dlouhý.
     
    66
    Olomouci se tentokrát moc nedaří v kombinační hře, neboť nezvládá svou hru přesunout více do volných prostorů. Jihlava ak prozatím předvádí i za ztížených podmínek sympatický výkon.
     
    64
    Hosté se poprvé dostávají k prostřídání řad, místo Lukáše Vaculíka míří na hřiště Jiří Klíma.
     
    64
    Nový se chopil rozehrání standardní situace Jihlavských, avšak k prostřelení olomoucké zdi nakonec nedošlo. Radakovič tvrdé pumelici neuhnul, rána tak byla zblokována.
     
    62
    Kalvach zakončoval ve vápně po vzoru nedávné proslavené trefy Cristiana Ronalda. Olomoucké nůžky však nakonec uznány být nebudou, podle pomezního sudího situaci předcházel ofsajd.
     
    61
    Zahradníček se dostal k palbě kousek od hranice vápna a jeho diagonála měla pořádně brankové parametry. Nicméně míč přeci jen do branky nedoletěl, střela minula o pár milimetrů pravou tyč.
     
    60
    Hála se tlačil do zakončení, avšak Štěpánek se ukázal jako zkušený bek. Místo faulu nakonec kličkujícího hráče jen vystínoval, olomoucká akce po zblokované střele tak rychle končí.
     
    59
    Domácí se při rohovém kopu k žádné zásadní situaci nedostali, neboť sudí celou akci v brzy ukončil. Podle všeho se domácí dopustili v šestnáctce útočného faulu.
     
    58
    Zahradníček se zjevil na pravé straně vápna a okamžitě bez většího rozmýšlení střílel, Nový jej ale zablokoval. Olomouc bude kopat další roh.
     
    57
    Olomouc svou hru po vyloučení jihlavského záložníka dost zpomalila a poléhá se na početní převahu, v tomto případě se však tato taktika ještě může týmu vymstít. Jihlava s aktivitou neustává.
     
    56
    Sám Mara je zjevně z verdiktu sudího zjevně rozladěn a smutný, trenérský štáb Jihlavy se ještě u čtvrtého sudího snaží situaci vyřešit, ale je již pozdě. Jihlava bude hrát v deseti.
    55. Mara zasáhl Housku do obličeje a po druhé žluté kartě je vyloučen
     
    55
    Kamso Mara (JIH) na půlce nezvládl souboj s Houskou, když jej tvrdým skluzem obral o míč. Rozhodčí sice nejprve hru nechal pokračovat, ale nakonec se rozhodl k zapískání faulu. Po druhé žluté kartě jde zmiňovaný hráč do kabin.
     
    54
    Štěpánek se zjevil přímo na přední tyči, jenže jeho hlavička nakonec letěla těsně nad břevno. Olomouc měla v tomto případě velkou dávku štěstí.
     
    53
    Sigma je momentálně pod velkým tlakem, když do její šestnáctky létá jeden nebezpečný centr za druhým. V tomto případě však byl na svém místě Jemelka, Jihlavu čeká další rohový kop.
     
    52
    Houska při souboji s Levinem až příliš přitvrdil, což neušlo pomeznímu sudímu. Olomoucký útok tak končí v zapomnění, Jihlava se totiž znovu dostává k míči.
     
    51
    Jihlava se v této chvíli dlouhou pokouší o soustředěnou rozehrávku a kombinaci skrz naskrz domácí obranou. Moc velké naděje k vytvoření střelecké pozice však nemá, k vápnu se prozatím přibližuje jen sporadicky.
     
    50
    Mara ukázal své ofenzivní schopnosti a rychlým náběhem na hranici šestnáctky pořádně rozvířil olomouckou obranu. Finální zakončení se mu však příliš nepovedlo, míč letěl vedle Buchtovy tyče.
     
    49
    Zahradníček si snažil nabíhat na pravém křídle, kam za ním přiletěl Hálův diagonální centr. Rychlost míče ale byla byla příliš veliká, Olomouc se tak bude muset vracet do obrany.
     
    48
    Dvořák se snažil něco vymyslet na hrotu, kde se mu naskýtala možnost zisku míče. Sladký s podporou Kalvacha si však nakonec poradil, míč si bere na starost sám brankář Buchta.
     
    47
    Tlustý nezvládl zpracovat míč, který k němu přiťuknul ve skluzu Štěpánek. Olomouc tak bude v tomto případě znovu vhazovat, Jihlava tak za zaváhání v rozehrávce zaplatila jen minimální cenou.
     
    46
    Jihlava se dostává okamžitě do rychlé kombinace, když se Sigma stahovala k vlastní brance. Nákop směrem k šestnáctce ale přeci jen nijak Olomouc nerozhodil, byl totiž nepřesný.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas sice ze začátku nepřinášel příliš mnoho pohledných akcí, když se oba týmy spíše nedokázaly popasovat s přesností přihrávek a příliš statickou kombinací. Závěr první půle už ale postupně gradoval, jedinou šanci ale nakonec využila Olomouc, když se trefil kanonýr Jakub Plšek. Druhý poločas tak ještě nabízí pořádnou zápletku, ještě není určitě nic rozhodnuto. Pokračujeme přibližně v 18:02.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Plšek si naskakoval ve vápně na centr z rohového kopu, který poslal přesně na zadní tyč Falta, nakonec však jeho hlavička nebyla přesná. Z osy jej lehce vyhodil i vyskakující Rakovan, Jihlava se však dalšímu rohu přeci jen vyhnula.
     
    43
    Hanáci jsou v této části zápasu mimořádně aktivní, neboť soupeře dokonale zatlačili ve vápně. Jihlava je však přeci jen stále soustředěná a konsolidovaná. Hosté se tak v defenzívě dalšímu inkasování tentokrát asi vyvarují.
    41. Jakub PLŠEK - 1:0
     
    41
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí se dostávají do vedení! Překvapivou střelu Zahradníčka zpoza vápna sice nakonec ještě napomohla Rakovanovi vyrazit tyčka, JAKUB PLŠEK se však dokázal dostat k dorážce včas. Pro kanonýra takového kalibru už tak byla daná situace jen formalita, dorážka letěla přímo do volného prostoru.
     
    41
    Radakovič se zčistajasna zjevil na zadní tyči, kam se dostal míč po dlouhém diagonálním centru, jenže ani tentokrát nebyl olomoucký stoper úspěšný. Jeho hlavička tentokrát letěla těsně nad břevno.
     
    39
    I Jihlava je ale nyní potrestána žlutou kartou, když Kamso Mara (JIH) tvrdě srazil na trávník Řezníčka. Olomouc bude rozehrávat kousek od půlící čáry.
     
    38
    Olomouc je nyní při bránění potrestána žlutou kartou, konkrétně Václav Jemelka (OLO), který stáhl při hlavičkovém souboji Dvořáka. Hosté budou rozehrávat standardní situaci.
     
    36
    Olomoucká obrana byla tentokrát značně dezorientovaná, neboť všichni beci sledovali jen manévrujícího Dvořáka. Nakonec si však Jihlava v nadějné situaci nedokázala poradit, Hála dokázal balón vyvést do bezpečného prostoru.
     
    35
    Schumacher se při rohovém kopu dostal k palbě na branku, jenomže svá mířidla nakonec neměl dostatečně seřízená. Přízemní pokus tak proletěl vedle tyče.
     
    34
    Jemelka znovu v klíčové fázi jihlavské šance hasí olomoucká zaváhání. Popovič se totiž opřel do náhodně odraženého míče a právě mladý olomoucký stoper musel střelu zblokovat. Sigma je nyní pod tlakem.
    33. Mara po souboji upadl ve vápně, penalta se nepíská
     
    33
    Mara padá ve vápně po sevření Radakoviče a Jemelky, nicméně sudí jej vybízí k pokračování hry. O faul tedy podle všeho přeci jen asi nešlo.
     
    32
    Houskovi se nepovedlo přihrát přesně, čímž se do brejku dostala Jihlava. Na svém místě však byl před Buchtou postaven Zahradníček, který volej Dvořáka zblokoval. Vysočina bude kopat roh.
     
    31
    Nový byl tentokrát znovu výrazným aktérem hry, když se k němu dostal znovu míč z velké skrumáže před Buchtou. Sudí však podle všeho viděl zmíněného hráče hostů v ofsajdu.
     
    30
    Nový se dostával po pravém křídle k šestnáctce Hanáků, jenomže tento prostor patří v tomto zápase stále jen Hálovi. Vysočina se tak dostane k exekuci dalšího rohu.
     
    29
    Houska se v hlavičkovém souboji s Dvořákem postaral o zřetelný faul, když si svého soupeře podržel za dres. Vysočina logicky dostává k dispozici přímý volný kop kousek od půlící čáry.
     
    28
    Domácí se dostávali do větší příležitosti, nicméně ta byla rázem svou nebezpečností úplně marginální. Plšek totiž dlouhý nákop housky přeci jen nestihl.
     
    27
    Ani tentokrát se olomoucká kombinace nedočkala výraznějšího úspěchu, když hned v jejím zárodku ji zastavily střední řady Jihlavských. Nový tak raději znovu, už celkem obvykle v tomto zápase od obou celků, vrací míč zpět k šestnáctce.
     
    26
    Dvořák se pokoušel prodrat chumlem olomouckých bránících hráčů, jenomže se mu to moc nepovedlo. Roh Jihlavy tak žádné ohrožení pro Buchtu nepřináší.
     
    25
    Jihlava přitvrdila, když se Vaculík s Levinem dostali k pasu směrem k brance. Jemelka s Buchtou tak nakonec museli i zasahovat,Vysočina bude po jejich odpálení míče kopat roh.
     
    24
    Olomouc prozatím působí celkem dost staticky, čímž pro Jihlavu není žádný problém ukazovat svou kombinační vyspělost a drzost. Olomouc je však v obraně stále konsolidovaná.
     
    23
    Hála v tomto okamžiku až příliš přidal v souboji. Mara tak celkem ochotně u lajny padá. Jihlava dostává další možnost k rozehrávce.
     
    22
    Hála dokázal svým průnikem za obrannou linii Jihlavy pořádně zvýšit hladinu adrenalinu právě u hráčů z Vysočiny, kanonýr Řezníček ale jeho pasu nevyužil. Střela explzeňského forvarda letěla mimo tři tyče.
     
    21
    Buchta je v zápase celkem často využíván, ale mnohokrát mu dnes přesnost přihrávky zkazila celkový dojem. Tentokrát se mu ale dlouhý nákop povedl, Houska může postupovat vpřed.
     
    20
    Levin se opřel na levém křídle tvrdě do balónu, jenže přímo v trajektorii střely stál postaven Jemelka. Olomouc tak i tentokrát celkem bez problémů obrannou fázi své hry zvládla.
     
    19
    Řezníček ukázal něco ze svého fyzického fondu a pořádně přidal v presinku, Vaculík si však nakonec poradil. Po spolupráci s Rakovanem se Jihlava se přeci jen přes blok Sigmy dostává.
     
    18
    Domácí si sice zapsali do kolonky rohů další čárku, mnoho nebezpečí však svým pokusem do jihlavské obrany nepřinesli. Vysočina se tentokrát znovu bez potíží ubránila.
     
    17
    Rakovan si zapsal fantastický zákrok! Radakovič se zčistajasna zjevil na levé straně a svou hlavičkou míč trkl přímo do prostoru mezi třemi tyčemi. Slovenský brankář Jihlavy nicméně míč vytáhl konečky prstů mimo branku.
     
    16
    Hála se dostal k palbě po vyboxování míče od Rakovana, balón mu ale přeci je lehce uskočil. Míč se tak dostává znovu pouze na levé křídlo.
     
    15
    Sigma se pokoušela kombinovat okolo šestnáctky Jihlavy, avšak k většímu ohrožení hostující obrany chybělo přeci jen jakýkoliv pokus o zakončení. Vysočina tak dlouhé okamžiky nejistoty zvládla bez ztráty korunky.
     
    14
    Faltova nahrávka do hloubky vápna sice byla zablokována, ale k balónu se ještě přeci jen dostal Houska. Olomoucký kreativní záložník ale situaci nakonec nevyřešil dobře, jeho pas našel jen jihlavského Fulneka.
     
    13
    Ani Olomouci se nyní nedaří přehrát jihlavský blok, Buchta místo toho pořádně prohnal Sladkého nepovedenou přízemní nahrávkou. Krajní bek ale nakonec těžký moment zvládl s grácií.
     
    12
    Zajímavá nahrávka mířila na Levin na půlící čáru, leč kadence nahrávky Mary byla až příliš velká. Po dalším neúspěchu v rozehrávce se Vysočina bude muset vrátit do základního postavení.
     
    11
    Zahradníček se dopustil u lajny až příliš tvrdého zákroku, který zaznamenal také hlavní sudí. Schumacher tak nakonec bude po agresi na svou osobu i rozehrávat od zadních řad.
     
    10
    Olomouc zatím neukazuje žádnou převahu, tedy takovou, jakou asi mnoho fanoušků a expertů před duelem předpokládalo. Jihlava předvádí fantastický defenzivní výkon.
     
    9
    Tentokrát se pokusil ohrozit Rakovana centr Housky, jenže svůj záměr nakonec do závěru nedovedl. Do šestnáctky si nikdo z jeho spoluhráčů nenaběhl, Popovič pak i přes mírné zaváhání míč přeci jen odpálil mimo nebezpečný prostor.
     
    8
    Mara se dostával k palbě na pravém křídle po přiťuknutí Schumachera, jenže zčistajasna se na vápně zjevil Hála. Olomouc tak ustála další nadějnou šanci soupeře.
    7. Dvořák napřáhl z dálky a jeho pokus těsně minul bránu
     
    7
    Jihlava se zapsala první větší šanci! Dvořák se napřáhl zpoza vápna do míče, čímž protáhl poprvé i jinak klidného Buchtu. Míč nicméně nakonec proletěl těsně vedle levé tyče.
     
    6
    Houska vysunul Kalvacha na pravém křídle a poslal jej za obrannou řau Jihlavy, Mara si jej nicméně pohlídal. Olomouc tak znovu po čistém odebrání míče musí odejít s nepořízenou.
     
    5
    Sigma ukázala dva čisté obranné zákroky, které se však Jihlavě moc nelíbili. I Fulnek se ale nakonec musí rychle zvedat, rozhodčí totiž porušení pravidel na těchto situacích neshledal.
     
    4
    Plšek znovu zkoušel posunout míč ve středu hřiště, Mara byl ale při hlavičkovém souboji více připravenější. Jihlavští se i tentokrát postarali o bezproblémové zlikvidování nadějné kombinace.
     
    3
    Jemelka se snažil otevřít střed hřiště, Plšek ovšem byl pod velkým tlakem bránících hráčů. Sigma se tak znovu dostává až znovu na úroveň vlastního vápna, k rozehrávce se dokonce musí dostat i Buchta. Jihlava je dnes pozičně velmi dobře připravena.
     
    2
    Rohový kop Olomouc ovšem žádné nebezpečí pro defenzivní pilíře hostujícího celku nepřinesl, Hála nedokázal letící centr zpracovat a poslat na branku. Sigma rozehrává zezadu.
     
    1
    Jako první se do kombinace dostává Olomouc, avšak prozatím tento postup k žádné převaze nevede. Souhra v zadních řadách Vysočině je prozatím přesná, Jihlava se tak prakticky bez větších problémů dokáže bránit. Domácí ale přeci jen čeká první rohový kop utkání.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Před samotným zápasem je ještě oceněn bývalý olomoucký trenér Leoš Kalvoda, který v březnu oslavil šedesáté narozeniny.
     
    Aktéři tohoto utkání právě vcházejí na trávník, začínáme za malý okamžik.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Radaković, Jemelka, Hála – Zahradníček, Houska (C), Kalvach, Falta – Plšek – Řezníček.
    Náhradníci: Reichl – Polom, Surzyn, Vepřek, Texl, Moulis, Yunis.

    FC Vysočina Jihlava: Rakovan – Schumacher, Štěpánek, Tlustý, Nový – Levin – Popović, Vaculík (C), Mara, Fulnek – Dvořák.
    Náhradníci: Valeš – Keresteš, Holík, N. Daníček, Klíma, Opluštil, Nerad.

    Rozhodčí: Houdek – Kříž, Kubr.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    V Olomouci je aktuálně příjemné jarní počasí, když se teploty pohybují těsně nad 15 °C. Oba mančafty se momentálně rozcvičují na hrací ploše.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je Jiří Houdek, na čarách pak bude působit duo Jiří Kříž a Jaroslav Kubr. Coby čtvrtý sudí je pak delegován Jan Mikyska, delegátem asociace pak je Patrik Filípek.
     
    Perličky zápasu

    SVĚDÍKŮV NÁVRAT: Jihlavský trenér Martin Svědík se znovu vrátí olomouckou půdu. Velký kamarád domácího trenéra Václava Jílka byl ve svém bývalém působišti (během roku 1995 odehrál za Sigmu 11 duelů) naposledy coby asistent trenéra v Baníku Ostrava. Květnový duel nakonec rozhodl o pádu Hanáků do druhé ligy, psychický kolaps domácích způsobil obrat Ostravy, která takřka rozhodnutý zápas zvrátila ve svůj prospěch z 0:2 na 3:2. Mimochodem i aktuální Svědíkův asistent hrál za Sigmu, Michal Šmarda se v ní objevil mezi lety 1996-1998.

    JOKEROVY NAROZENINY: Na straně Olomouce dnes slaví 27. narozeniny Pavel Moulis, který se na startu sezóny ukázal jako střídající žolík. Bude dnes jeho dovedností v koncovce duelu potřeba?

    BILANCE: Jihlava na půdě svého soupeře prohrála hned tři ze čtyř posledních ligových utkání, Sigma pak z posledních čtyř kol letošní sezóny prohrála jen jedinkrát.

    ABSENCE: Z olomoucké strany bude chybět kvůli trestu za čtyři žluté karty Bidje Manzia, kapitán Michal Vepřek trénuje bez omezení, stále však visí nad jeho startem otazník. Vysočina pak bude muset postrádat obránce Petra Buchtu za flastr za červenou kartu, Michael Keresteš ještě stále není fit. Duo Lukáš Zoubele a Davis Ikaunieks pak nemá jistý start.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    01.10.2017 Jihlava x Olomouc 0:1 (HET liga 2017/18)
    05.03.2016 Jihlava x Olomouc 2:1 (SL 2016/17)
    11.11.2015 Olomouc x Jihlava 2:2 (MOL Cup 2015/16)
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    30.03.2018 Dukla Praha x Olomouc 2:3
    17.03.2018 Olomouc x Karviná 1:1
    11.03.2018 Slavia x Olomouc 3:1

    FC Vysočina Jihlava
    30.03.2018 Baník Ostrava x Jihlava 3:1
    17.03.2018 Jihlava x Jablonec 0:4
    09.03.2018 Dukla Praha x Jihlava 1:3
    Davis Ikaunieks je jihlavským rozdílovým hráčem! Uskuteční se jeho návrat po zranění na Hané?

     
    FC Vysočina Jihlava
    Klub z Vysočiny zažil v této sezóně nejhorší podzim historie. Poslední pozice v tabulce a pouhopouhých deset bodů neslibovalo moc velké naděje na záchranu. Nicméně vedeni Jihlavy sáhlo podle všeho ke správnému kroku. Kromě nahrazení trenéra Ivana Kopeckého velmi ambiciózním Martinem Svědíkem se podařilo dotáhnout i několik posil, které okysličily kádr a připravily celou kabinu na fakt, že jaro bude tvrdá bitva o přežití. Samotné výsledky Jihlavy však byly snad větší senzací než olomoucký výkon na podzim. Velmi velká část kádru, který ještě ke konci podzimu prohrával jeden zápas za druhým zdolal týmy, kteří se dají řadit k velkým gigantům českého prostředí. Plzeň i Slavia takové subjektivní měřítko bezpochyby zřejmě snesou.

    Avšak právě chudé výhry nad obrovskými favority celý tým nastartoval a i proti relativně průměrnějším klubům Jihlava vítězila. Přesvědči se o tom mohly Teplice i Dukla. Zlom v tomto „Svědíkově zázraku“ ale nastal v půlce března, kdy těsně před ligovou pauzou svedla Vysočina velmi pikantní duel s Jabloncem. Tedy týmem, který na jaře taktéž překvapoval v podobném gradu jako Jihlavští. Prohra 0:4 byla minimálně překvapením, i tak však ale kádr, nad kterým visel Damoklův meč sestupu přeci jen stále zářil. Žádná hořkost ještě přeci jen nemohla působit, ta přišla až v minulém kole v záchranářském souboji s Baníkem, který nakonec získal tři body ve svůj prospěch trefami v závěru utkání. I tak však je Vysočina považována za překvapení jara, v tabulce se prozatím drží na třináctém místě, respektive dva body nad hranicí záchrany.

    Největší oporou týmu je bezesporu lotyšský útočník Davis Ikaunieks. Muž, na jehož osobu směřovalo během zimy několik konkrétních nabídek z jiných prvoligistů, dokázal zatím vstřelit osm branek. Se třemi brankami je pak za ním s odstupem záložník Petr Fulnek, Jan Záviška a bek Petr Tlustý mají po dvou trefách. Po odchodu Jana Hanuše do Jablonce pak má plnou důvěru trenérského štábu na pozici jedničky brankář Matej Rakovan.
     
    SK Sigma Olomouc
    Olomoucká Sigma byla na podzim zjevením. Hanácký Leicester, Jílkovi zlatí hoši, olomoucký kometa. Tyto a mnohé další přezdívky a glorifikace padaly na hlavy fotbalistů, kteří se ještě na začátku loňské sezóny topili na spodním konci Fortuna národní ligy. Návrat do nejvyšší soutěže po roční pauze (pod druhém sestupu o patro níž v průběhu tří let, pro něž se vžilo okřídlené spojení „syndrom jojo efektu“) jim však vyšel už dle výše zmíněných frází až neskutečně úspěšně. Parta hráčů bez velkého renomé, takřka neznámých i pro největší experty a skauty ukázala, co dokáže týmová souhra. Koktejl odchovanců pod taktovkou progresivního kouče Václava Jílka (jeden ze sparťanské líhně Jaroslava Hřebíka) nakonec dokázal i nemožné. Remíza se Slavii, která přivezla takové hvězdy jako Altintop, Škoda nebo Stoch byla jen začátkem velké jízdy. Výhry nad Spartou nebo jasná dominance nad Libercem jen celý kádr determinovaly k výraznému úspěchu.

    A zaváhání? To snad v případě olomoucké Sigmy ani podzim nezažil. Pod tento pojem se dá zařadit možná jen trojice zápasů. Těsná ligová prohra na půdě dominantní Plzně, vyřazení v osmifinále MOL Cupu s Jabloncem a závěrečná prosincová prohra v Liberci. Právě tento drobný zádrhel poté vzbudil lehké váhání nad tím, zda Olomouc bude dominovat svým pohledným, aktivně-ofenzivním fotbalem i v roce 2018. Nakonec však analýzy, v té době označovány apriorně často za naprosto pesimistické, se na jaře přeci jen lehce proměnily v realitu. Po povedené zimní přípravě a úvodní bezbrankové remíze s Plzní sice tomuto faktu ještě nic nenaznačovalo, ale následné prohry na půdě Brna a Slavie už něco málo ukázaly. Avšak slovo krize je tento stav Hanáků až příliš ostrý, Sigma sice ještě před reprezentační pauzou remizovala s Karvinou, ale po ní se již vše zdá, že se vrátila ta Sigma, nad kterou žasly zástupy tuzemských diváků HET ligy.

    Před týdnem se totiž na půdě Dukly převtělily přání olomouckých diváků ve skutečnost, kdy se probudil Jakub Řezníček. To útočné eso, které bylo tak často médii kritizováno za laxní výkony na hřišti. Hráč, který byl součástí akvizice, v rámci níž odešel z Olomouce do Plzně další z řady nadějných forvardů Tomáš Chorý, dal odpověď všem pochybovačům a poprvé v kariéře se postaral o hattrick. Díky jeho výkony taktéž olomoucký tým zvítězil na Julisce v poměru 3:2. V tabulce se to projevilo nesmírně zajímavě, neboť Sigma na čtvrtém místě ztrácí na druhou Slavii jen dva body, na třetí Liberec jen jeden jediný. Právě v těchto kolech se tak zřejmě bude rozhodovat o účastnících v evropských pohárech, kdo ví, třeba o titulu, neboť Plzeň nemá momentálně nejpůsobivější formu.

    Kdo však má největší podíl na olomoucké jízdě? Gólově spočívá „odpovědnost“ na ofenzivním matadorovi Jakubu Plškovi, který loni jasně opanoval tabulku střelců ve FNL. V této sezóně má prozatím na kontě pět branek. O zásah méně má kromě zmiňovaného Jakuba Řezníčka i záložník David Houska, který spolu i třígolovým Šimonem Faltou a velkými objevy Jiřím Texlem a Lukášem Kalvachem tvoří pilíř středních pozic. V zadních řadách pak exceluje zejména stoperská dvojice, mladý Václav Jemelka a jeho parťák Uroš Radakovič jsou podle několika analýz i jednou z nejlepších obran celé ligy.
     
    Hezké sobotní odpoledne, nejvyšší tuzemská fotbalová soutěž HET liga pokračuje i tento víkend s další bohatou nabídkou duelů, které už mohou pomalu rozmotávat tajenku konečné podoby tabulky. Jedním z nich bude i zajímavé střetnutí mezi Olomoucí a Jihlavou. Utkání startuje v 17:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

    Johan Čáp

    Branky: 41. Plšek – 66. Dvořák (Nový)

    Karty:   38. Jemelka (OLO) – 39. Mara (JIH), 89. Rakovan (JIH)   55. Mara (JIH)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 7:9. Rohy: 8:8. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 16:10.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký (72. Moulis), Radaković, Jemelka, Hála (88. Yunis) – Zahradníček, Houska (C) (74. Texl), Kalvach, Falta – Plšek – Řezníček.
    Náhradníci: Reichl – Polom, Surzyn, Vepřek, Texl, Moulis, Yunis.

    FC Vysočina Jihlava: Rakovan – Schumacher, Štěpánek, Tlustý, Nový – Levin – Popović (77. Keresteš), Vaculík (C) (64. Klíma), Mara, Fulnek (90. Opluštil) – Dvořák.
    Náhradníci: Valeš – Keresteš, Holík, N. Daníček, Klíma, Opluštil, Nerad.

    Rozhodčí: Houdek – Kříž, Kubr

    Diváci: 3471
    thejrc.org