Opava – Třinec 1:1 (kon.) | Sokolov – Žižkov 1:2 (kon.)
konec
FK Baník Sokolov
1:2 (1:0)
FK Viktoria Žižkov
Neděle 15.04.2018, 15:00 • Stadion FK Baník Sokolov, Sokolov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 22. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Když na sebe narazí FK Baník Sokolov a FK Viktoria Žižkov, platí v podstatě vždy dvě věci – padá hodně branek a vítězí hostující mužstvo. Můžeme se tak těšit znovu na atraktivní duel dvou celků, kteří se nacházejí sice ve středu druholigové tabulky, ale oba chtějí bodovat naplno a posunout se výše. V podzimním střetnutí, jak jinak, zvítězil hostující Sokolov 2:1. V minulém ročníku, když se hrálo naposledy na západu Čech, vyhrál "překvapivě" Žižkov a to vysoko 5:0. Baníkovci naposledy dokázali doma tohoto soupeř porazit v září 2012, což, jak jistě uznáte, je pěkně dlouhá doba.
     
    FK BANÍK SOKOLOV – 8. MÍSTO
    Tým vedený dvojicí Hejret – Horváth zažil teprve v minulém kole pocit jarního vítězství. V 21. kole si Baník dojel pro výhru 1:0 do Znojma, o které rozhodl premiérovým gólem v sokolovském dresu Stanislav Vávra.

    Západočeši navázali na bezbrankovou domácí remízu 0:0 s Pardubicemi a po dvou utkáních bez porážky jim náleží s 29 body 8. příčka (bilance 8-5-8 a skóre 22:26). Nejlepším střelcem mužstva je pětigólový Jan Kosak.
     
    FK VIKTORIA ŽIŽKOV – 11. MÍSTO
    Viktoriáni vstoupili do fotbalového jara skvěle, v prvních třech zápasech bodovali vždy naplno (porazili Olympii, Vítkovice i Hradec Králové), ovšem následně si připsali dvě porážky. Nejprve v Příbrami 2:4 a v posledním kole doma, možná nečekaně, s Frýdkem-Místkem 1:2.

    Žižkovským fotbalistům momentálně patří s 25 body až 11. místo (bilance 7-4-10 a skóre 33:35). Dobrou ofenzívu však kazí špatná obrana, která třetí nejhorší v celé soutěži. Nejlepším šutérem mužstva je středopolař Miroslav Podrazký se sedmi brankami. Dříve oblékal dres Baníku, za který nasázel za tři sezóny 25 gólů.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Baník Sokolov: Belaň – Strada, Čihák, Mráz, Končal – Hlavatý, Machek – Kosak, Jakub Dvořák II. (C), Vávra – Silný.
    Náhradníci: Bolek – Čermák, Mejdr, Rychnovský, O. Ševčík.

    FK Viktoria Žižkov: K. Hrubeš – Dressler, Košťál, Švejdík, Trávníček – Štípek, Podrazký (C), Pavlata, M. Čermák, Batioja – Kuchta.
    Náhradníci: P. Soukup – Čmelík, V. Mareš, Urbanec, Frimmel, Pardubský, Volek.

    Rozhodčí: Adámková – O. Černý, Vlček.
     
    Dobré nedělní odpoledne ze Sokolova, kde se právě oba týmy rozcvičují před začátkem utkání, které se dá očekávat za čtvrt hodiny. V sestavě domácích chybí překvapivě kapitán Petr Glaser a také vykartovaný Přeučil. To hostující kouč Pilný udělal v základní jedenáctce dvě změny – do hry se dostanou Čermák s Trávníčkem.
     
    Všichni aktéři jsou již na hrací ploše, baníkovci ve žlutočerném, viktoriáni v červenobílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Strada musel odkopnout nebezpečný balón, který zamířil z Kuchtovy kopačky na malé vápno.
     
    2
    Trávníčkův vysoký centr se pro Belaně stal lahůdkou. Na druhé straně musel rychle z brány Hrubeš, aby odkopl míč před dotírajícím Silným.
     
    3
    Švejdík zakopl míč před Hlavatým, domácí budou vhazovat.
     
    3
    Sokolov právě vstřelil branku!
    Strada obdržel parádním průnikovou přihrávku za obranu od Hlavatého, naservíroval míč JANU KOSAKOVI, který sice s obtížemi, ale nakonec dokázal míč nasměrovat k tyči žižkovské brány – 1:0!
     
    5
    Silný chtěl zakončit nůžkami ve stylu Cristiana Ronalda, ale balón se mu nepodařilo trefit.
     
    7
    První střela na bránu, první gól. Domácí se do utkání pustili s velkou vervou, ale zatím to byl první zajímavý moment tohoto duelu.
     
    9
    Dresslerův centr srazil Končal do zámezí, uvidíme první roh utkání. Budou ho zahrávat hosté.
     
    9
    Na centr si naskočil Pavlata, jehož povedenou hlavičku Belaň tygřím skokem zlikvidoval! Následná dorážka neměla smysl, pomezní mával ofsajd.
     
    11
    Čihák se nenechal odstavit od balónu, vypálil pak sice dost nepřesně, ale jeho pokus byl tečován. Roh také pro Baník.
     
    11
    Dvořákovi se roh příliš nepovedl, míč odkopl do bezpečí hned první ze žižkovských fotbalistů.
     
    13
    Zkušená stoperská dvojice Košťál – Švejdík sbírá ze vzduchu jeden balón za druhým. Tudy pro Baník zřejmě cesta nepovede.
     
    15
    Pavlata sáhl po Hlavatém a sudí Adámková píská standardku pro domácí celek. Všichni vysocí hráči se stěhují před žižkovské pokutové území.
     
    15
    Baníku se standardní situace nepovedla, místo toho chtěli hosté vyrazit do kontru, ale pozorný Strada odehrál míč do autu.
     
    16
    Dlouhý míč za sokolovskou obranu Kuchtu nenašel, naopak si pro něj bez potíží doběhl gólman Belaň. Ani na druhé straně se nákop za obranu Viktorie neujal.
     
    18
    Trávníček vrátil vysoký míč hlavou zpět brankáři Hrubešovi, od kterého hosté budou zakládat další útočnou akci.
     
    Košťál odkopl balón do autu před dotírajícím Hlavatým. Baník zase míří k pokutovému území hostů.
     
    19
    Centr Vávry z levé strany odhlavičkoval dobře postavený Pavel Košťál. Žižkovským se od inkasované branky příliš nedaří, jejich útočné akce končí většinou špatnými přihrávkami.
     
    21
    Vávra se uvolnil přes Dresslera, ale jeho další centr odhlavičkoval znovu Košťál.
     
    21
    Potlesk tribun si vysloužil sokolovský gólman, který vyběhl nějakých třicet metrů z brány a míč poslal do bezpečí.
     
    22
    Další potlesk pro Belaně, tentokrát za zákrok k hlavičce k tyči, kterou poslal na domácí bránu Kuchta. Už předtím Žižkovští zahrozili ostrým centrem zleva, který proletěl kolem několik hostujících hráčů.
     
    23
    Strada zablokoval pokus o centr Batiojy, Viktoria má k dispozici roh.
     
    23
    Hosté rozehráli nakrátko, ale Batioja vracel Podrazkímu hodně mizerně a může být rád, že toho domácí nevyužili v podobě rychlého brejku.
     
    24
    Hlavatý vystihl příhru Švejdíka na Trávníčka, nicméně jeho posunutí na Kosaka bylo do ofsajdu, takže jediný střelec dnešního zápasu v akci už ani nepokračoval.
     
    25
    Trávníčkův zatočený centr proletěl nad hlavami všech hráčů a skončil až v zámezí.
     
    27
    Vávra získal na váhajícím obránci Žižkova míč, navedl si jej doprostřed hřiště, ale při střele byl důrazně atakován. Domácí se dožadovali faulu, ale zápas pokračuje dál.
     
    30
    Končalův centr sklepl Silný v pokutovém území před Hlavatého, ale ten si balón nedokázal zpracovat, tudíž ani nedokázal zakončit.
     
    32
    Obě obrany v posledních minutách nepřipouští žádné dramatické situace. Hraje se převážně uprostřed hřiště.
     
    33
    Čihák poslal balón na druhou stranu, kde neomylně našel mezi Končalem a Vávrou hostujícího kouče Pilného, který předvedl parádní zpracování.
     
    34
    Čihák dlouhým míčem vyslal dopředu Silného, kterému slibně rozjetou akci zhatilo špatné zpracování. Na balón si počkal číhající Švejdík.
     
    35
    Do pokutového území pronikl z pravé strany Hlavatý, který z úhlu zkusil překvapit Hrubeše, ale balón napálil jen do boční sítě.
     
    36
    Dressler při odkopu uklouzl, čehož využil Hlavatý, který se zmocil míče, jenže pak zpětnou přihrávkou našel jen Batioju. Tohle mohl Baník vymyslet daleko lépe.
     
    38
    Dvořákovi se podařilo zachytit kolmici na Štípka, a tak je útok Žižkova ukončen. Nicméně domácí míč nepodrželi nijak dlouho, takže se hra zase vrátila na sokolovskou polovinu.
     
    39
    Trávníček naznačil střelu, ale pak dloubl míč za obranu na Kuchtu, který jemnou tečí umístil míč mimo Belaňův dosah a rozvlnil za ním síť, nicméně zdvižený praporek pomezního zkazil hostům radost z vyrovnávací trefy!
     
    41
    Dresslerův ukvapený centr odkopl Dvořák, poté dopředu vypálil Silný, který sice přesprintoval Košťála, ale ten nakonec stihl míč odvrátit do zámezí.
     
    42
    Baníkovci rozehráli nakrátko, to se jim vůbec nepovedlo, ale po chvíli následuje další roh pro domácí.
     
    43
    Dvořákův centr se snesl k Vávrovi, který balón špatně trefil.
     
    43
    Sokolovští zůstali u míče, centr hosté odvrátili za šestnáctku, kde se do něj opřel Kosak a jeho dělovka byla ztečována těsně mimo!
     
    44
    Další centr od rohového praporku odhlavičkoval Kuchta.
     
    44
    Baníkovci soupeře pořádně zatlačili, po dalším centru zleva hlavičkoval Silný ve slibné pozici, dorážející Vávra byl v ofsajdu.
     
    44
    Kosak čistě na polovině hřiště obral soupeře o míč, kontr Baníku zakončoval slabě Vávra, ale Švejdík odkopl míč do zámezí.
     
    45
    Hosté si mohou konečně oddechnout. Rohový kop vyboxoval Hrubeš mimo pokutové území a domácí se následně dopustili útočného faulu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Sudí Jana Adámková nenastavila ani vteřinu a ukončila první půli, ve které měli navrch domácí fotbalisté, kteří tak po zásluze vedou nad hostujícím Žižkovem 1:0. Některé další příležitosti navíc nevyužili. Pražané po většinu prvního poločasu kombinovali s řadou chyb. Sice jednu branku vstřelili, ale Kuchta zakončoval z ofsajdu, a tak mají viktoriáni v kabině o čem přemýšlet.
     
    Domácí fotbalisté se vracejí zpět na zelený pažit, u nich se žádné hostování čekat nedá. Uvidíme, jestli hosté ke střídání přistoupí už na startu druhé půle.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Ke střídání nedošlo, oba týmy pokračují ve stejných sestavách.
     
    46
    Hned zkraje poločasu vidí žlutou domácí útočník Silný.
     
    47
    Obráncům zdrhnul Silný, tvrdou ránou vyprášil Hrubešovi jeho rukavice, k dorážce z dvaceti metrů se dostal Končal, který také pěkně vystřelil, ale Hrubeš pokus doprostřed brány kryl.
     
    50
    Oba celky vletěly do druhé části utkání ve vysokém tempu, ale zatím se směrem dopředu daří jen Baníku. Zvýšená aktivita žižkovských hráčů je přesto znát.
     
    51
    Štípek po chybné rozehrávce Čiháka posunul doprava na Dresslera, jehož cenr odhlavičkoval Mráz.
     
    51
    Žižkovský Čermák si seběhl za dvojici domácích hráčů, jenže už nestihl zachytit míč na hrací ploše.
     
    52
    Kosak vysprintoval s balónem až do střelecké pozice, pak ovšem napálil jen jednoho z hostujících hráčů.
     
    53
    Křižný pas na pravou stranu poslal z první Dressler šikovně do šestnáctky, ale pozorný Mráz nedovolil Štípkovi, aby se k míči dostal.
     
    54
    Švejdík podržel Silného, rozehrávat budou domácí, pravděpodobně bude následovat centr před Hrubeše.
     
    55
    Kosak načechral míč jen do Hrubešovy náruče, protiútok Žižkova skončil u Belaně.
     
    56
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Jakub Urbanec.
     
    57
    Nový muž na hřišti centroval z levé strany, našel však jen připraveného Belaně.
     
    58
    Špatné zpracování zhatilo Silnému slibnou šanci, ve které se domácí forvard mohl ocitnout.
     
    60
    Čermák se snažil protlačit ke střele, na poslední chvíli mu balón upálil alespoň do zámezí stoper Mráz.
     
    60
    Podrazkého centr odhlavičkoval Čihák znovu jen k hostujícímu kapitánovi, jehož střílená pobídka vyústila v další roh.
     
    61
    S ním si sokolovská obrana poradila, balón skončil až u gólmana Hrubeše, který jej pak dlouhým odkopem vrátil zpět do sokolovského držení.
     
    62
    V posledních minutách jsou domácí pasivnější, nechávají Žižkov, aby udával tempo zápasu.
     
    63
    Dressler povalil Kosaka, baníkovci budou zahrávat standardku z levé strany hřiště.
     
    63
    Střídání v týmu FK Baník Sokolov: ze hřiště odchází Jan Kosak, přichází Martin Rychnovský.
     
    64
    Baníkovcům standardka příliš nevyšla, ale pak se ještě dostal k alónu Vávra, který zkoušel obstřelit Hrubeše ke vzdálenější tyči, ale minul!
     
    65
    Trávníček nedovoleně zastavil Rychnovského a je prvním ze Žižkova, kdo dnes uviděl žlutou.
     
    66
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Hosté vyrovnávají, když si na Urbancův centr z levé strany naskočil AUGUSTO BATIOJA a umístěnou hlavičkou k tyči nedal Belaňovi šanci – 1:1!
     
    68
    Žižkovští ve druhém poločasu podávají lepší výkon než v první půli a dočkali se za to vyrovnávací branky. Baníkovci nehrají vyloženě špatně, ale pasivnější přístup se jim vymstil.
     
    70
    Střídání v týmu FK Baník Sokolov: ze hřiště odchází Jan Silný, přichází Jan Mejdr.
     
    72
    Ohromná šance Baníku! Střídající Jan Mejdr, povoláním obránce, si poradil se Švejdíkem, ale pak jej vychytal Hrubeš! Z dorážky hlavou se Mejdr neprosadil a Končal na míč letící kolem tyče nedosáhl!
     
    74
    Vávra zatáhl za záchrannou brzdu a z ruky sudí Adámkové vidí žlutou kartu.
     
    76
    Na centr ke vzdálenější tyči si naskakoval Mráz, ale proti Švejdíkovi se neprosadil.
     
    76
    Střídání v týmu FK Baník Sokolov: ze hřiště odchází Michal Hlavatý, přichází Ondřej Ševčík.
     
    78
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Pavel Košťál, přichází Vojtěch Mareš.
     
    79
    Podrazkého standardku vyboxoval Belaň, hosté poté faulovali.
     
    80
    Dnešní utkání sleduje 890 diváků.
     
    80
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Další centr před bránu, další úspěšná hlavička AUGUSTA BATIOJY, který dokonale využil nadýchaný centr Pavlaty z pravé strany. Hosté otáčejí zápas ve svůj prospěch – 1:2!
     
    81
    Baníkovci si doslova vykřičeli roh, sudí Adámková se jim omlouvá.
     
    82
    Roh Vávry k ničemu nevedl, ale domácí mají další.
     
    82
    Štípek sestřelil Vávru a vidí oprávněnou žlutou.
     
    83
    Tlak domácích je u konce, z rohového kopu se jim nepovedlo bránu Viktorie ohrozit.
     
    84
    Rychnovský přeběhl s míčem celé hřiště, ale své povedené vystoupení si zkazil špatnou přihrávkou do křídla.
     
    86
    Machek přetáhl hru na Končala, jenž svým centrem našel volného Rychnovského, jenž se položil do střely z voleje, bohužel pro domácí se mezi tři tyče nevešel!
     
    87
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Miroslav Podrazký, přichází Zdeněk Volek.
     
    89
    Čas utíká rychleji Sokolovu, který pospíchá, co to jde, ale Viktoria si své těsné vedení hlídá s přehledem.
     
    90
    Volek obelstil několik protihráčů, aby pak vystřelil jen do Mráze.
     
    90
    Ještě se budou hrát tři minuty.
     
    90+2
    Baníkovci se nemohou dostat na dostřel Hrubešovy brány.
     
    90+3
    Hlavička Ševčíka mířila několik metrů od hostující brány.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Žižkov po přestávce ožil a výsledkem je jeho vítězství, které dvěma přesnými hlavičkami zajistil ekvádorský útočník Batioja. Tomu sokolovská obrana dala pokaždé příliš hodně prostoru. Baníkovci naopak své solidní šance nevyužili a to je může mrzet. Pražané dokázali, že v Sokolově se jim daří a ani po pěti a půl letech Západočechům nepovolili doma bodovat naplno. (16:54:28)

    Lukáš Švéda

    Branky: 3. Kosak – 66. Batioja, 80. Batioja

    Karty:   46. Silný (SOK), 74. Vávra (SOK) – 65. Trávníček (ZIZ), 82. Štípek (ZIZ)


    FK Baník Sokolov: Belaň – Strada, Čihák, Mráz, Končal – Hlavatý (76. O. Ševčík), Machek – Kosak (63. Rychnovský), Jakub Dvořák II. (C), Vávra – Silný (70. Mejdr).
    Náhradníci: Bolek – Čermák, Mejdr, Rychnovský, O. Ševčík.

    FK Viktoria Žižkov: K. Hrubeš – Dressler, Košťál (78. V. Mareš), Švejdík, Trávníček – Štípek, Podrazký (C) (87. Volek), Pavlata, M. Čermák, Batioja – Kuchta (56. Urbanec).
    Náhradníci: P. Soukup – Čmelík, V. Mareš, Urbanec, Frimmel, Pardubský, Volek.

    Rozhodčí: Adámková – O. Černý, Vlček

    Diváci: 890
    thejrc.org