Olomouc – Ostrava 1:0 (kon.) | Slovácko – Dukla Praha 2:0 (kon.) | Bohemians 1905 – Jihlava 1:1 (kon.)
Mladá Boleslav – Zlín 0:1 (kon.) | Brno – Plzeň 1:3 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:0 (0:0)
FC Baník Ostrava
Sobota 21.04.2018, 15:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 483 míst) • HET liga • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne, fotbalová HET liga začíná pomalu, ale jistě sprintovat ke svému závěru, neboť tento víkend je na programu už její 25. kolo. Sobotní program si pak hned na začátek připravil parádní představení, neboť v rámci prestižního moravského derby přivítá Olomouc o záchranu bojující Ostravu. Utkání startuje v 15:00!
     
    SK Sigma Olomouc
    Ještě na startu jara byla považována olomoucká parta za zázračnou. Vítěznou. Takřka jistého účastníka evropských pohárů. Aktuálně se však Sigma dostává pod stále větší a větší tlak většiny médií a fanoušků. Jasná otázka zní, kam se poděl Hanácky Leicester? Kde se schovávají Jílkovi zlatí hoši, kteří na jaře jako jediní dokázali skoro porazit Plzeň? Odpovědi nebudou rozhodně triviální, hledat příčiny aktuální krize (média tak paradoxně označují momentálně čtvrté místo se zápasem k dobru) musíme už v nezdarech podzimních. Ty byly prakticky jen tři. Prohra s Plzní, vyřazení v MOL Cupu s Jabloncem a prosincová prohra z Liberce. Zejména poslední dvě měly v sobě obsaženy mnoho prvků z aktuální hry olomouckého týmu.

    Nevíra ve vítězství. Právě tohle jeden faktor je zřejmě nejvážnějším důsledkem momentální nepohody Sigmy. Podzimní fázi tohoto ročníku ovládli Hanáci i díky mnoha šťastným výhrám, zároveň je také možno uvést i tradičně ne úplně vydařená jara, která pro Sigmu v posledních několika letech vždy znamenala tvrdý pád do druhé ligy. Letos se sestupu prvoligový nováček už jisto jistě vyhne, i uspokojení části hráčů tak lze označit za původce ne zrovna podařené bilance v posledních pár kolech. Olomouc sice začala jaro remízou s Plzní, postupně však zapsala překvapivou prohru na půdě brněnské Zbrojovky, nedokázala zabránit obratu pražské Slavie, celkem nečekaně v arktických teplotách remizovala s Karvinou. Výrazným indikátorem nejistoty pak byla domácí remíza s Jihlavou, která dokázala vyrovnat i v početním oslabení. Mezi úspěchy se dají řadit jen velmi šťastná výhra nad Slováckem, které padlo jen kvůli hrubici brankáře Heči, a obrat na Julisce, kde se hattrickem předvedl Jakub Řezníček. Nicméně na boj o evropské poháry je tohle zmíněné stále málo. Tabulkově se totiž soupeři jako Jablonec, Sparta a Liberec rychlostí blesku přibližují a všichni zmínění vykazují rozhodně blyštivější formu než Hanáci.

    V předešlém výčtu úspěchu jsme zapomněli uvést i čistě nefotbalovou věc. Kromě odkupu Androva stadionu městem Olomouc se Sigma finančně zajistila i možným nalezením nového mecenáše. Po odchodu multimilionáře Josefa Lébra se sice mluvilo v análech i o možném čínském investorovi nebo místopředsedovi FAČRu Zlámalovi, ze všeho zmíněného ale sešlo. Až do této doby tak žil klub ve finanční nejistotě, neboť byl vázán pouze na prostředky města coby majoritního vlastníka. Tento vyřešený problém ale nakonec podhoubí pro stabilitu nepřinesl, což potvrdil i poslední zápas Sigmy v HET lize. Na půdě Jablonce totiž Olomouc dlouho nezvládala držet se soupeřem krok, Severočeši naopak pálili jednu šanci za druhou. Bezbranková remíza nakonec byla větším úspěchem rozhodně pro Hanáky, kteří měli častokrát hodně namále. Nyní je však čeká ještě větší výzva, boj o první příčky bude muset momentálně zvládat bez hlavního kouče a s několika absencemi. Jejich soci navíc mají obrovskou motivaci dobýt jen kousek vzdálené mety, boj o Evropu bude zejména v květnu ještě pěkná kovbojka.

    Kdo vůbec stojí za podzimním zázrakem olomoucké Sigmy? Momentálně drží z celého kádru stabilní výkonnost prakticky jen stoperská dvojice. Mladý objev Václav Jemelka a zkušený bojovník Uroš Radakovič jsou považování za jedny z nejlepších fotbalistů na svých pozicích v celé lize. Kromě nich se pak ještě může trenér Václav Jílek opřít o jistotu v podobě záložníka Lukáše Kalavcha a univerzála Martina Hálu. Trio Šimon Falta, David Houska a Jakub Plšek (s 6 brankami nejlepší střelec týmu) naopak spíše konstantně klesá s výkonností dolů. Očekávání zatím neplní ani Jakub Řezníček, který přišel v zimě z Plzně coby náhrada za Tomáše Chorého. Zkušený forvard stále na výraznější výkony kromě hattricku na Dukle čeká. Nicméně v bráně stojí jistota jménem Miloš Buchta, jenž zatím s 11 vychytanými nulami drží druhé místo v celé lize. Právě on měl v duelu s Jabloncem lví podíl na udržení remízového stavu. Zvládne navázat na svůj výkon i v moravském derby proti Baníku?
     
    FC Baník Ostrava
    Ostravský Baník ještě něco málo před měsícem stál nad propastí. Poslední místo, z 19 zápasů jedenáctkrát prohra. Po porážce s Jabloncem v půlce března už se zdálo, že s nadějemi tradičního klubu na setrvání v nejvyšší soutěži je to nahnuté na nejhorší možnou míru. Zdálo se, že zvučné posily Fillo, Procházka nebo Fleišman byly zbytečnými investicemi. Nicméně management Ostravy ještě udělal poslední zoufalý krok, odvolání kouče Radima Kučery. Místo něj pak přišel do morálně zničené kabiny ještě nedávno zlínský trenér Bohumil Páník. A právě pod jeho vedením takřka totálně deprimovaný Baník zažil neuvěřitelnou renesanci.

    Nicméně ani tato cesta nebyla nijak jednoduchá. Páníkův nástup nepatřil k nejklidnějším, vyřazení v poháru s Mladou Boleslaví a následná prohra s Duklou jsou toho jen zářným důkazem. Po reprezentační pauze se však už může datovat ostravský vzdor apriorním nálepkováním „sestupující“. Vše odstartovala nečekaná výhra nad Jihlavou 3:1, hned další zápas šokovali celé tuzemské fotbalové prostředí, když remizovali s lídrem ligy z Plzně. Ještě větší euforii pak mohli slavit na Bazalech o další tři dny později, kdy Páník dotáhl na hřišti bývalého zaměstnavatele své svěřence k důležitému vítězství, které znamenalo i navázání kontaktu s dalšími týmy bojujícími o přežití. A konečně poslední ligové kolo. Výhra nad Bohemians 2:0. Právě před týdnem se může datovat ostravský „vzlet“ tabulkou z posledního místa, což jen potvrdilo, jak fantastická herní pohoda v týmu panuje. I proto jsou tak na místě úvahy, zda jde o krátkodobý trend nebo jízdu, která se může zastavit daleko od sestupových příček. Momentálně se Ostravští nacházejí na 15. místě jen s dvoubodovým mankem na čtrnáctou Jihlavu. Právě tohle je krásná ilustrace „ostravské bomby“. Bomby, která zatím šokuje jednoho soupeře za druhým. Bude to i Olomouc?

    Mezi hlavní pilíře Páníkova Baníku patři bezpochyby patriot Milan Baroš, který z osmi góly patří mezi nejlepší střelce týmu. Další hvězdy Martin Fillo a Robert Hrubý pak mají po pěti brankách. Kromě nich pak kabinu obývají takové hvězdy, jako je Václav Procházka, Tomáš Poznar nebo Jiří Fleišman, což jen dokazuje, že aktuální výsledky se neberou jen shůry. Bránu pak má pod palcem Jan Laštůvka, který si pak díky 13 nulám drží první místo v celé ligové soutěži v tomto statistickém faktoru.
    Chachaři se od Olomouce podívají znovu po necelém roce. Předvede ostravský sektor na tribuně Sever něco podobného?

     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    14.04.2018 Jablonec x Olomouc 0:0
    07.04.2018 Olomouc x Jihlava 1:1
    30.03.2018 Dukla Praha x Olomouc 2:3

    FC Baník Ostrava
    14.04.2018 Ostrava x Bohemians 2:0
    07.04.2018 Zlín x Ostrava 0:2
    04.04.2018 Ostrava x Plzeň 0:0
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    20.10.2017 Ostrava x Olomouc 1:1 (HET liga 2017/18)
    21.05.2017 Olomouc x Ostrava 0:0 (FNL 2016/17)
    23.11.2016 Ostrava x Olomouc 1:0 (FNL 2016/17)
     
    Perličky moravského derby

    JÍLEK OUT: Olomouc bude v utkání s Ostravou pořádně oslabena. Na lavičku totiž nemůže usednout kvůli disciplinárnímu trestu kouč Václav Jílek, který pyká za nevhodné vyjádření na adresu rozhodčího Orla v minulém kole na půdě Jablonce. Kromě dvouzápasové stopky musí progresivní lodivod Sigmy zaplatit 20 000 korun pokuty.

    NÁJEZD CHACHARŮ: Olomouckou tribunu Sever, která je až na výjimky letos nevyužívaná, čeká v sobotu pořádná zátěžová zkouška. Už loni přivítala davy ostravských příznivců v rámci derby v druhé lize. Nyní by se mělo podle aktuálních informací konat něco podobného. Pro fotbal je to však jen dobře, zážitek z takového zápasu a elektrizující atmosféry si berou všichni účastnící duelu. Zmíněná věc má však i druhou stranu mince, zápas je hodnocen policií jako extrémně nebezpečný, město se tak musí připravit na velké manévry a omezení dopravy.

    OSTRAVSKÉ NÁVRATY: Ostravská kabina obsahuje hned dvě postavy, které Andrův stadion znají velmi dobře. Záložník Martin Šindelář je olomouckým odchovancem a v Sigmě odehrál bez dvou stovku utkání. Poprvé po loňském konci angažmá tak do Olomouce zavítá jako hráč. Trenér Bohumil Páník pak tři měsíce roku 2002 vedl Sigmu jako hlavní kouč, když tehdy jako „krizový manažer“ zachránil klub před sestupem a završil sezónu na 10. místě.

    ABSENCE: Na straně Olomouce bude chybět za 4 žluté karty stoper Václav Jemelka, kvůli předchozí červené kartě pak nesmí nastoupit záložník Jiří Texl. Baníku bude chybět také za čtyři žluté Carlos De Azavedo, na lavičce nebude ani dlouhodobě zraněný náhradní brankář Martin Šustr, podle všeho ani rekonvalescent Petr Breda.

    BILANCE: Ostrava včetně loňských duelů ve FNL s Olomoucí třikrát v řadě neprohrála, v historické bilanci vzájemných duelů je však na tom lépe stále Sigma.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je pan Miroslav Zelinka, na čarách pak budou působit Kamil Hájek a Michal Myška. Coby čtvrtý rozhodčí je pak delegován Ondřej Berka, delegátem asociace je Vítězslav Holub.
     
    V Olomouci máme momentálně slunečné počasí, teploty se pohybují až okolo 24 °C. Oba mančafty se momentálně rozcvičují na hrací ploše.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Hála, Radaković, Polom, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta – Plšek – Řezníček.
    Náhradníci: Reichl – Kotouč, Surzyn, Moulis, Yunis, Manzia, Sladký.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Procházka, Šindelář, Granečný – Hlinka, R. Hrubý – Fillo, Fleišman – Poznar, Baroš (C).
    Náhradníci: Budinský – Diop, Psyché, Azackij, Jirásek, P. Breda, Stáňa.

    Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Myška.
     
    Aktéři dnešního utkání za fantastické divácké kulisy právě vcházejí na hrací plochu, začínáme za malou chvíli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se do výraznější kombinace dostává Olomouc, jenomže prozatím se její ofenzivní snahy musí na chvíli nechat stranou. Obrana Baníku funguje prozatím velmi pozorně, což domácí tlak otupuje. Míč nakonec končí až u brankáře Buchty.
     
    2
    Baník dokázal získat po menší chybce Vepřeka míč na své kopačky, jejich nápor ale nakonec nemá větší účinky. Levá strana obrany je celkem dobře konsolidovaná, navíc střela Fleišman v této chvíli mířila příliš vysoko nad horní tyčku.
     
    3
    Řezníček se snažil vybídnout k průniku mezi obránci Housku, jenomže jeho nahrávka byla příliš dlouhá. Baník tak v této chvíli bude vhazovat z vlastní poloviny, Pazdera míč jen kontroloval.
     
    4
    Baník rozjíždí svou kombinaci celkem bez větších problémů, jenže nahrávky na Baroše zatím nenacházejí svého adresáta. I tentokrát balón ve vápně sbírá Buchta, Sigma rozjíždí atak od zadních řad.
     
    5
    Buchta sice co nejrychleji odpálil míč od vlastní branky, jenže jeho odkop moc techniky nepobral. Ve středu hřiště tak volej sbírá Šindelář, následné nahození na Granečného už ale bylo nepřesné.
     
    6
    Zahradníček sice centroval do vápna, ale Houska na jeho pas nakonec nedosáhl. Ve stejné pozici se pak ale o chvíli později ocitl Řezníček, nicméně ani on netrefil balón hlavou. Chybělo mu pár milimetrů.
    6. Velká šance domácích, Řezníček mohl otevřít skóre
     
    7
    Baník prozatím působí mnohem více sebevědomějším dojem než domácí, kteří dělají hodně minel v rozehrávce. Jejich útočné snažení navíc v této chvíli není zrovna efektivní, ukázkovým skluzem zasáhl proti Houskovi Šindelář.
     
    8
    Zahradníček se sice znovu snažil otevřít dvířka do ostravské branky přízemním centrem, i tentokrát ale byl na svém místě Granečný, Baník může jít do rychlého kontru!
     
    9
    Milan Baroš ukázal parádní rychlost a rozjel brejk svého týmu po pravém křídle zcela podle svého gusta. Nakonec však parádní individuální průnik nezakončil šancí, jeho centr nikoho ze spoluhráčů ve vápně nenašel.
     
    10
    Vepřek dostal od bránících hráčů pořádně naloženo, nicméně tentokrát Fillo odejde nakonec s domluvou sudího Zelinky. Hanáci budou kopat standardní situaci.
     
    11
    Vysoký míč sice letěl přímo do hloučku hráčů, avšak ve vápně kraloval Fillo. Následně se ovšem opřel do balónu Kalvach a jeho projektil brankáře laštůvku zřejmě hodně vylekal. Střela letěla těsně nad břevnem!
    11. Nádherná střela Kalvacha těsně minula bránu
     
    12
    Na trávníku zůstal ležet Fleišman, který inkasoval menší ránu od Zahradníčka. Baník v této chvíli bude rozehrávat z vlastní poloviny, sám faulující ovšem nakonec volí klidnější variantu s přihrávkou Laštůvkovi. Ostrava se začíná formovat.
     
    13
    Miloš Buchta si připisuje první zákrok v utkání. Milan Baroš se pokusil ztečovat vysoký Fillův centr, jenže nakonec jeho pokusu scházela větší razance. Olomoucký brankář tak míč sbírá do rukavic.
     
    14
    Kalvach se nakonec při souboji ve středu hřiště nedokázal vyhnout faulu, neboť Granečný jeho nátlak nakonec neustál. Baník dostává znovu míč na své kopačky.
     
    15
    Zahradníček ukázal, že i on dokáže rozvířit ofenzivní pásmo Sigmy, jenomže nakonec mu scházelo kousek štěstí. Vysoký volej z obrany sice zamířil přímo do vápna, zde si však útočícího hráče pohlídal tělem Šindelář. Balón bez potíží sbírá Laštůvka.
     
    16
    Granečný tentokrát lehce podržel Faltu, který se snažil otočit směrem do středu hřiště, což zaznamenal i hlavní rozhodčí. Hanáci tak dostávají možnost přímého kopu z cirka třiceti metrů od branky.
     
    17
    Olomouc nakonec zvolila rozehrávku na krátko, což Ostravany lehce zmátlo. Kalvach nakonec poslal míč přímo na Vepřeka a právě on nakonec dokázal vybojovat rohový kop, Procházka si totiž připsal parádní obranný blok.
     
    18
    Laštůvka po Řezníčkově faulu nakonec nemusel ve skrumáži po rohovém kopu ani zasahovat, rozhodčí totiž nedovolený zákrok útočícího hráče zapískal. Hanáci musí zařadit zpětný chod.
     
    19
    Fillo nebyl daleko od první branky! Jeho náběh do vápna se ukázal jak klíčový, neboť právě na zadní tyčku, kde také stál, zamířil vysoký centr. Exteplický útočník míč netrefil hlavou o pár centimetrů.
    19. Poprvé zahrozil také Baník, v šanci se ocitl Fillo
     
    20
    Hrubý se dokázal elegantně vyhnout okolo Radakoviče a už už mířil přímo na olomouckou branku. Nakonec však nahrávku na Baroše kvůli bloku Poloma zavrhnul a okamžitě pálil na branku. Tečována rána nakonec končí přímo v náruči Buchty.
     
    21
    Olomouc okamžitě zahrozila z druhé strany, když odstartovala pořádně rychlý brejk. Vepřek však svůj centr z levé strany nakonec nedokázal dostat na halvu některého spoluhráčů, balón tak zastavuje až těsně před lajnou Hála. Domácí nakonec budou přeci jen roh.
     
    22
    Domácí mančaft rohovým kopem žádného velkého ohrožení branky nedosáhl, neboť centr Falty přeletěl všechny hlavičkující. Baník se dostává po krátké prodlevě znovu k míči.
     
    23
    Baroš se dokázal dostat dokonce přes dvojici spoluhráčů a parádně přenesl hru na nabíhajícího Poznara. Ostravský forvard sice míč perfektně převzal, jenomže následně upadl na hranici vápna. Sudí okamžitě velí k pokračování hry, Vepřek podle jeho názoru zahrál čistě. Ostravané si tak penaltu nevymodlili.
     
    24
    Řezníček se ocitl v tutové šanci! Olomoucký útočník sice obdržel míč přímo do volného prostoru, jenomže jeho rána z první nakonec nebyla vůbec povedená. Balón mu sjel po kopačce a dopadl přímo do zámezí.
    24. Zase Řezníček! V další šanci pálil nepřesně
     
    25
    Zahradníček dokázal rozvířit vody na levém křídle, jenomže větší šance nakonec nedosáhl. Jeho centr ale následně od rohového praporku přeci jen Hanákům nabízí výhodu, Procházka odtečoval raději balón za lajnu.
     
    26
    Avizovaný rohový kop se Hanákům nepovedl asi podle představ. Jako jediný k hlavičkování se dostal Plšek, nicméně obávaný kanonýr nakonec nezaúřadoval. Jeho hlavička letěla mimo ostravskou branku.
     
    27
    Plšek se znovu ve vápně mohl dočkat při dalším olomouckém rohu velké tutovky, ale míč o kousek minul. Centr poté dopadl na hlavu Pazdery, který jej pro jistotu odhlavičkoval mimo hřiště. Následuje třetí roh Olomouce během krátké chvíle.
     
    28
    Fanoušci Baníku na hřiště vhodili dělbuch, který nakonec dopadl mimo prostor, kde se nacházeli hráči. Zápas prozatím pokračuje bez přerušení. Baník prozatím kombinuje na vlastní polovině.
     
    29
    Olomouc se po malé chybce Poznara dostala ke kombinaci, jenomže její snaha o překonání obranného valu soupeře je zatím marná. Tentokrát ji přerušila chyba Řezníčka, jenž se nacházel v těsném ofsajdovém postavení.
     
    30
    Olomouc je nadále v ofenzívě sice lehce aktivnější, vytváření větších šancí jí však prozatím moc nejde. Na hřišti jde jasně vidět zkušenost Procházky s Šindelářem, kteří doposavad předvádějí parádní výkon. Přes tuto dvojici ještě neprošel jediný centr.
     
    31
    Hanáci se dlouho snažili o průnik přes pravé křídlo, jenže tudy cesta zřejmě nevede. Asistent Onofrej tak musí rázně u lajny operovat, aby upravil taktiku. Baník hraje zatím v naprosté herní pohodě.
     
    32
    Hrubý se snažil najít na hranici vápna Baroše, jenomže jeho centr byl celkem nepřesný. Míč tak odskákal mimo hřiště, na hřišti ale mezitím zůstal ležet Vepřek. Olomoucký hráč zřejmě schytal nějakou bolístku při hlavičkování.
     
    33
    Vepřek podle všeho může okamžitě pokračovat, zřejmě tak nejde o nic vážného.
     
    34
    Poznar se dostal na pravém křídle k centrování do vápna, avšak vysoký míč nikoho ze Ostravanů nenašel. Ve vápna se sice svalil Baroš pod tlakem Plška, jenže o faul podle sudího nešlo. Ostravská legenda se následně důrazně nad zákrokem soupeře rozčiluje.
     
    35
    Hanáci se několikrát snažili napálit přihrávku přímo do vápna, kde stál i v zajímavé pozici Houska, nicméně vždy zakročila obranná řada hostů. Olomouc se tak nakonec bude muset vracet do základního postavení.
     
    36
    Plšek byl při napadání až příliš aktivní, což také zaregistroval sudí. Na hřišti navíc zatím zůstal ležet Hrubý, hra se tak kvůli viditelnému nedovolenému zákroku přerušuje. Ostrava bude rozehrávat.
     
    37
    Hála se snažil ještě lehce pohlídat míč, což však nedalo Hrubému, aby protihráče dohrál. Sudí mu důrazně posléze domlouvá, tento moment se obejde bez kartového trestu.
     
    38
    Hanáci ani tentokrát neměli větší problém s obrannou taktikou, když rychle obrali o míč Hlinku. Ostrava se tak musí vracet zpátky k vlastní brance, domácí mohou rozjet rychlý protiútok.
     
    39
    Kalvach se snažil něco udělat se situaci, která se mu naskytla po ostravském nedůrazu. Olomoucká ofenzíva však tohoto momentu nevyužila, mnoho z domácích ofenzivních fotbalistů totiž bylo daleko od ostravského vápna.
     
    40
    Fillo se dostal k palbě z hranice vápna, nicméně rán z pravé strana nebyla pro Buchtu velkou výzvou. Po teči Vepřeka totiž míč odskákal do zámezí, Baník dostává k dispozici exekuci rohového kopu.
     
    41
    Hostům rohový kop těsně nevyšel, neboť se nedokázali vznést dostatečně vysoko. Fleišman proto pro jistotu přerušuje olomoucký brejk, na trávník tak po lehkém přidržení za dres padá Falta.
     
    42
    Hanáci jsou stále v ofenzívě značně nedůrazní a neefektivní, neboť se nedokážou dostat přes obrannou hráz Ostravských. Baník je v této chvíli velmi konsolidovaný, což jen potvrzuje předchozí tezi. Hra tak dostává pořádný náboj.
     
    43
    Na hřišti zůstává po střetu s Hálou ležet Baroš, jenomže ani tento moment nebyl vyhodnocen jako faul. Ostravský útočník se tak musí honem rychle zvedat, Olomouc totiž jde do rychlého brejku.
     
    44
    Houska se dostal na hranici vápna k zajímavé střele, nicméně rána placírkou mu přeci jen moc nesedla. Přízemní pokus tak navíc tečoval Procházka, balón se tak logicky jen s nepatrnou rychlostí snesl k Laštůvkovi. Ostravský brankář si připisuje další pohotový a bezchybný zákrok.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas nabídl parádní podívanou. Nejenže po celých pětačtyřicet minut se hráči mohli předvést před fantastickou kulisou, i úroveň hry v některých momentech měla parádní parametry. Nicméně i tak se obě družstva ještě viditelně trápí hlavně ve finální fázi ofenzivních akcí a v koncovce. Oba brankáři tak prakticky neměli moc práce. I přes vše zmíněné má ale moravské derby parádní náboj a i druhý poločas slibuje velmi zajímavou zápletku, neboť zatím platí bezbrankový stav. Pokračujeme přibližně v 16:00.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté hned od začátku celkem nebezpečně zkouší prolomit olomoucké obranné řady, avšak pro tentokrát se tato snaha nedaří. Vepřek spolu s dalšími spoluhráči tlak ustáli, Baník bude přeci jen alespoň vhazovat kousek od branky.
     
    47
    Hlinka se opřel těsně před Hálou do balónu, jenže jeho rána nakonec nebyla příliš přesná. Tvrdý projektil tak proletěl citrka deset metrů od domácí branky.
    47. Hned v první minutě druhého poločasu zahrozil Hlinka
     
    48
    Houska se dostával před vápnem, jenže podle všeho byl faulován Procházkou. Sudí tak píská faul na olomouckého hráče, což se nelíbí Barošovi. Ten si šel vyřídit daný moment se samotným faulovaným, ostravského kapitána pak musí klidnit dokonce i Vepřek.
     
    49
    Kalvach se chopil standarky ze zajímavé vzdálenosti, avšak jeho ránu velmi dobře uviděl Laštůvka, který také bez problému zasahuje. Baník může jít do rychlého protiútoku.
     
    50
    Hála měl těžkou úlohu na levé straně, kam se snažil procpat velmi důrazně i Hrubý. Olomoucký bek nicméně přeci jen krizovou situaci zvládl, Ostrava bude kopat rohový kop.
     
    51
    Pazdera dokázal po rohovém kopu dostat míč přímo do místa s největší koncentrací nohou, avšak v pravou chvíli dokázal zasáhnout novic v sestavě Polom. Ostrava pokračuje i nadále v tuhém presu.
     
    52
    Baroš se pokoušel otáčet na hranici vápna, neboť cítil velmi zajímavou šanci. Avšak trojice olomouckých beků jej nakonec dokázala pohlídat, Baník se tak musí vracet do svých pozic. Střela ostravského kapitána byla zblokována.
     
    53
    Za brankou Laštůvky bouchá další dělbuch právě ve chvíli, kdy se Ostrava snaží o zvýšení aktivity. Levé křídlo je však pro hosty stále zakleté, neboť ani jedna nahrávka zatím odtud nenachází správného adresáta. Hanáci se mohou zkonsolidovat.
     
    54
    Na hřišti zůstal ležet Hála po střetu s ostravským hráčem, na hřiště tak musí přijít zdravotníci. Podle všeho však asi nejde o nic vážného, domácí bek už se zapojuje do hry.
     
    55
    Domácí spálili obrovitánskou tutovku! Po krásném Faltově centru se opřel do míče Řezníček, jenže jeho pokus letěl dost mimo bránu. Ránu ještě ale překvapivě tečnul Hála, který jen o milimetry minul branku. Laštůvka si může oddchnout.
    55. Domácí při chuti, velkou šanci nevyužil Hála ani Řezníček
     
    56
    Falta až příliš okatě přidržel Fleišmana, který se skácel těsně před vápnem. Baník dostává k dispozici velmi zajímavý přímý kop z hranice šestnáctky!
     
    57
    Granečný se sice při standardce pořádně opřel do míče, leč jeho pumelice se trefila pouze do hlavy Vepřeka. Ostrava tak bude za malou chvíli jen vhazovat.
     
    58
    Buchta před malinkou chvíli hned dvakrát musel ukázat pořádný odhad při vyběhnutí z brankové čáry. Olomoucký brankář ale při všech situacích uspěl a míč chytil, hosté budou muset své šiky vracet zpět.
     
    59
    Řezníček se už už řítil úplně sám na ostravskou branku, jenomže jeho snažení je marné. Pomezní sudí mu okamžitě signalizuje, že stál v ofsajdu.
     
    60
    Domácím se ani po přestávce nedaří rozvířit konsolidovanou obranu hostů, která zatím nedělá mnoho chyb. Hanáci tak i tentokrát pouze bezhlavě kombinují okolo baníkovského valu, Tentokrát pak po malé chybě získává míč soupeř.
     
    62
    Lukáš Kalvach (OLO) obdržel žlutou kartu na ostrý skluz na Filla.
     
    62
    Fillo i nadále zůstává ležet na hrací ploše, kam museli přispěchat zdravotníci. Nakonec však nepůjde o vážnější problém, ostravský záložník už může pokračovat ve hře.
     
    63
    Ostravský pokus o rozbití jistoty Hanáků na hranici vápna se v této chvíli o kousek nezdařil, neboť Radakovič proti Poznarovi dokázal brzo vystoupit. Ostrava pokračuje v kombinaci.
     
    64
    Lukáš Pazdera (OVA) obdržel tentokrát žlutou kartu za tvrdý skluz proti Faltovi.
     
    65
    Baroš už už směřoval pas přímo na střílejícího Poznara, jenomže do trajektorie nahrávky na poslední chvíli skočil Polom.. Olomouc se tak s velkým štěstím ubránila, nakonec totiž chytá míč do náruče Buchta.
     
    66
    Plšek se pořádně opřel do balónu a hned z toho byla zajímavá šance pro Sigmu. Laštůvka ale v konečném součtu nemusel ani zasahovat, míč letěl těsně vedle branky.
     
    67
    Ladislav Onofrej poprvé prostřídal základní sestavu Olomouc, na hřiště zamířil místo Martina Hály Pavel Moulis.
     
    68
    Milan Baroš obdržel od Buchty pořádný knockout, který ale ostravský forvard možná ještě přihrál,, jak se snaží argumentovat domácí. Rozhodčí Zelinka nakonec situaci nevyhodnotil jako faul.
    68. Baroš se nedobrovolně proletěl přes domácího brankáře
     
    69
    Moulis se opřel do do míče na hranici vápna, což znamenalo hned další práci pro Jana Laštůvku. Ostravský brankář ale střelu Hanáků bez potíží chytá.
     
    70
    Baroš spálil pořádnou šanci Ostravy! Útočník Baníku se dostal do samostatného úniku, ale jeho střela letěla těsně vedle branky. Buchta si musel pořádně oddechnout.
    70. Baroš ve velké šanci! Míč trefil hezky, nemířil ale přesně
     
    71
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak tohle je nečekané! přesně ve chvíli, kdy si ostravský sektor připravil spektakulární celotribunové choreo, se Olomouc dostává zčistajasna do vedení. JAKUB PLŠEK potvrdil své zabijácké schopnosti útočníka a ukázal při přijmutí vysokého centru rozvahu. Místo okamžitě střely se ve vápně obtočil kolem padajícího Laštůvky a po stahovačce už jen s lehkostí dorazil míč do branky. Konečná fáze už byla jen formalitou.
    71. Jakub PLŠEK - 1:0
     
    72
    Ostrava reaguje na nastalou situaci, místo Denise Granečného jde na hřiště Bronislav Stáňa.
     
    74
    Procházka se postaral v olomouckém vápnu o pořádný rozruch, když se pokusil propálit po centru do vápna olomouckou obrannou zeď. Vepřek však byl na svém místě. Baník ale bude kopat alespoň rohový kop.
     
    75
    Domácí nebyli daleko od druhé branky! Moulis se ukázala zčistajasna na pravé straně a bez skrupulí se rozhodl ke střelbě. Přízemní rána nakonec ale mířila přímo k Laštůvkovi, ten byl na zemi naprosto bezchybný.
     
    76
    Kouč Páník ještě zkouší další taktický tah, Milana Baroše tak v této chvíli střídá Dame Diop.
     
    77
    Poznar se sice dostal ke střelbě, jenomže jeho rána nakonec neměla gólové parametry. Olomoucká obranná řada si může znovu oddechnout, míč totiž letěl mimo Buchtovu branku,
     
    78
    Olomouc se tentokrát dostane po Plškově aktivitě k dalšímu rohovému kopu. Ostrava je v této chvíli lehce nejistá v obranné fázi, Hanáci jsou naopak po vstřelené brance jako vyměnění.
     
    79
    Kalvach se sice při rohovém kopu pokusil o střelu z otočky, avšak míč mu přesně nesedl na kopačku. Míč tak okamžitě přebírá Procházka, Baník se pro tuto chvíli osvobozuje.
     
    80
    A je tu zvrat! Lukáš Kalvach (OLO) nyní nezažívá zrovna nejpříjemnější chvilku, rozhodčí mu totiž po faulu na Filla dává druhou žlutou kartu. Olomouc bude hrát v deseti!
    80. Červená karta po 2. žluté
     
    80
    Ostrava využívá poslední možnost pro střídání, Milan Jirásek tak nastupuje do zápasu místo Martina Filla.
     
    82
    Šindelář se dostal ve vápně do zajímavé pozice, jenomže jeho pokus nakonec neměl vážnější důsledky pro statistiky. Exolomoucký stoper totiž zamířil o kousek vedle levé tyče.
     
    83
    Baník momentálně velmi účelný ofenzivní tlak, který nutí Hanáky k velmi úsporné obranné hře. Ostravě však i nadále větší aktivita před bránou, zde tak vládne stoperské duo Radakovič-Polom bez větších potíží.
     
    84
    Buchta znovu musel velmi brzo vyběhnout z branky, když se k němu dostal vysoký ostravský centr. Šindelář se ještě snažil o dorážku, jenže u balónu byl dříve olomoucký brankář. Hanáci se mohou konsolidovat.
     
    Dnešní utkání sleduje 9518 diváků.
     
    85
    Olomouc v tomto zápase po druhé střídá, na pozici Jakuba Řezníčka tak v tomto okamžiku míří Jakub Yunis.
     
    86
    Pazdera se sice pořádně do balónu, avšak ani ve druhé půli mu úplně nevyšla. Míč se snesl vysokým obloučkem přímo na tribunu za branou, Buchta tak bude za malou chvilku odkopávat.
    86. 306 Olomouc - Ostrava: Pořadatelská služba musela odvádět fanouška z plochy
     
    87
    Houska se snažil obtočit okolo vlastní osy, jenže Diop se Stáňou mu zabránili v postupu vpřed. Pomezní sudí jim tak v této chvíli zapískal faul, Olomouc znovu dostala míč pod svou kontrolu.
     
    88
    Hrubý se protlačoval ve vápně k palbě, avšak Houska mu v tomto záměru zabránil pohotovým blokem. Olomoucká obrana pro jistotu vyhazuje míč přes půlící čáru.
     
    90
    Asistent Onofrej si připravil poslední střídání, místo Šimona Falty naskakuje na trávník Jan Kotouč.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90
    Olomouc sice takřka v plném počtu sprintovala do plných na druhou stranu hřiště, Václav Procházka (OVA) však celou akci zastavuje. Sudí mu za taktický faul udělil žlutou kartu.
     
    90+2
    Šindelář nebyl daleko od srovnání! Jeho palba z první po krásném centru mu ale nesedla, po ráně nad branku se tak asi oprávněně drží za hlavu.
     
    90+4
    Yunis unikal naprosto sám na ostravskou branku, kde už stál jen brankář Laštůvka. Václav Procházka (OVA) celou situaci ale řešil až nejposlednějším možným způsobem, aby zabránil inkasování. Po tvrdém hitu na olomouckého hráče dostává červenou kartu.
    90+4. Červená karta
     
    90+4
    Olomouc dostala šanci standardní situaci z hranice vápna, protože faul na Yunise se stal mimo šestnáctku. Falta však míč napálil jen do zdi. Podle všeho se už bude pískat během pár sekund konec.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Fanoušci Baníku sice ještě vhazují světlice na hrací plochu, o žádné výtržnosti se však již alespoň v areálu stadionu zřejmě nepokusí. Na hřišti asistuje pořadatelům Policie České republiky.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 8:16. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:16.
     
    Tohle moravské derby mělo fantastický náboj! I druhý poločas ještě vyšperkoval už tak fantastickou podívanou, když prakticky oba týmy nebyly daleko od uzmutí zápasu ve svůj prospěch. Nakonec však rozhodla individuální akce Jakuba Plška, která udala tón zbývajících dvaceti minut. Baník se sice ještě snažil o srovnání, a to dokonce i při početní výhodě po vyloučení Kalvacha, nakonec byl však neúspěšný. Olomouc si tak pojišťuje příslušnost k elitní ligové špičce a vrací se na třetí místo. Baník si naopak bude na další body do boje o záchranu počkat. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne. (16:58:42)

    Johan Čáp

    Branky: 71. Plšek (Falta)

    Karty:   62. Kalvach (OLO) – 64. Pazdera (OVA), 90. Procházka (OVA)   80. Kalvach (OLO)   90+4. Procházka (OVA)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 8:16. Rohy: 8:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:16.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Hála (67. Moulis), Radaković, Polom, Vepřek (C) – Zahradníček, Houska, Kalvach, Falta (90. Kotouč) – Plšek – Řezníček (85. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Kotouč, Surzyn, Moulis, Yunis, Manzia, Sladký.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Procházka, Šindelář, Granečný (72. Stáňa) – Hlinka, R. Hrubý – Fillo (80. Jirásek), Fleišman – Poznar, Baroš (C) (76. Diop).
    Náhradníci: Budinský – Diop, Psyché, Azackij, Jirásek, P. Breda, Stáňa.

    Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Myška

    Diváci: 9518
    thejrc.org