Finsko – Rusko 5:4 (kon.) | USA – Švédsko 1:3 (kon.) | Francie – Slovensko 1:7 (kon.)
Švýcarsko – Kanada 0:5 (kon.)
konec
USA
1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Švédsko
Neděle 22.04.2018, 12:40 • Arena Metallurg, Magnitogorsk, Rusko • Mistrovství světa do 18 let • Skupina A
Partner:
     
    To je ode mne z tohoto utkání vše, program v Magnitogorsku bude za pár desítek minut pokračovat střetnutím Švýcarska s Kanadou. Na počtenou! (14:55:43)
     
    Arenou Metallurg zní švédská národní hymna, reprezentanti skandinávské země dnes po přesvědčivém výkonu poráží Spojené státy 3:1 a velmi pravděpodobně tak základní skupinu uzavřou nejhůře na druhém místě. Jejich soupeř zase bude muset doufat v kanadské vítězství nad Švýcarskem, jinak by mohl čistě teoreticky skončit i předposlední.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 37 – 41
    Trestné minuty: 22 – 10
    Využití přesilovek: 1/5 – 1/6
     
    Konec zápasu.
    59:56 Lukas WERNBLOM - 1:3
     
    59:56
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A je rozhodnuto, Švédové vítězí a odsuzují Ameriku na třetí příčku v tabulce skupiny A! Bäck se dostal ke kotouči, obehrál jednoho z protihráčů, vyrazil do útoku a nakonec předal pryž LUKASI WERNBLOMOVI, který čtyři sekundy před koncem jednoduchou střelou zakončil do prázdné branky. Asistence: Oskar Bäck.
     
    58:58
    Spencer Knight opouští své brankoviště a míří na střídačku! "Domácí" už nemají co ztratit a zkusí své štěstí v power-play!
    58:26 Lukas WERNBLOM - 1:2
     
    58:26
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Branka platí, Švédové jdou k radosti ruského publika minutu a půl před koncem do vedení! Adam Ginning našel na pravém kruhu pro vhazování volného LUKASE WERNBLOMA, který prudkou ranou z první rozvlnil síť soupeřovy branky. Asistence: Adam Ginning, Filip Johansson.
     
    57:35
    K'Andre Miller se propracoval na pravý kruh a vypálil, ránu amerického útočníka hbitý Lindbom zachytil do rukavice. Hra je přerušena.
     
    56:44
    Adam Boqvist se i přes dva dotěrné protihráče dostal ke střele, výborně chytající Spencer Knight následně předvedl ukázkový zákrok lapačkou.
     
    56:24
    Rozjetého Bäcka nyní Jonathan Gruden (USA) zastavil díky krátkému držení a půjde za to pykat. Velká šance pro Švédsko!
     
    55:46
    Američané mají stále o něco málo více ze hry, jejich soupeř s nimi ovšem pomalu ale jistě začíná srovnávat krok a jejich převaha už není tak výrazná.
     
    54:34
    Pašić přišel o kotouč v rohu kluziště, skandinávské tažení na branku tak opět končí předčasně. Dopředu se nyní přesouvají hokejisté USA.
     
    53:07
    Švédský gólman má plné ruce práce, teď zase musel čelit prudké ráně Farabeeho z pravého kruhu pro vhazování. Obrana mu situaci moc neusnadňuje.
     
    52:32
    Wahlstrom se dostal do ideální pozice, Lindbom se však stihl včas přesnout k opačné tyči a jeho nebezpečnou ránu z první vykrýt!
     
    52:15
    Farabee našel dobrou přihrávkou rozjetého Wahlstroma, který pryž zavezl na modrou čáru. Američané následně rozjíždí kombinaci.
     
    51:20
    Linus Nässén (SWE) míří za do oka bijící sekání na trestnou lavici, kam se vrací už podruhé v dnešním zápase. Uvidíme, co další americká přesilovka přinese.
     
    51:03
    Po spolupráci s Wahlstromem a Hughesem se do zakončení dostal Gruden, jehož ránu do horní části branky výborný Lindbom chytil do rukavice.
     
    50:40
    Tři korunky se devět a půl minuty před koncem třetí třetiny dopouštějí zakázaného uvolnění, po krátké pauze tak uvidíme vhazování před jejich brankou.
     
    49:48
    Rána Gustafssona z velké vzdálenosti skončila na betonu amerického brankáře, k odraženému kotouči se následně nejrychleji dostávají opět Švédové.
     
    48:49
    Oskar Bäck se dostal do nebezpečné šance! Knight musel předvést hodně krkolomný zákrok, aby jeho ránu z blízkosti brankoviště vykryl.
     
    48:24
    Skandinávskou svatyni chtěl nyní z mezikruží ohrozit tahnout "domácích" Jack Hughes, s jehož slabším zakončením ale Lindbom neměl sebemenší obtíž.
     
    47:51
    David Lilja sbírá vyhozený kotouč za modrou čárou a snaží se přesunout dopředu, život mu teď ale dost znepříjemňuje dotěrný a neobytný protihráč.
     
    46:39
    V mezikruží se uvolnil Fredrik Granberg, jehož následné zakončení škrtlo o beton maskovaného strážce americké svatyně. Stále je tak v Magnitogorsku vyrovnáno.
     
    45:40
    Nils Hoglander se pokusil kotouč protlačit mezi levou tyči a beton připraveného Spencera Knighta, který škvírku ve své kleci zacpal včas.
     
    44:49
    Sledujeme mnohem klidnější hru než v prvních dvou třetinách, skoro jako kdyby oba celky potřebovaly další přestávku. Něco tomu momentálně chybí.
     
    43:29
    Slabší střelou z kruhu na sebe nyní upoutal pozornost Jacob Wise, kotouč se od bránícího hráče před brankou odrazil mimo nebezpečí.
     
    42:40
    Nahození jednoho z Američanů od modré čáry se k brance nedostalo, od bránícího Švéda se pryž odrazila do rohu kluziště.
     
    41:33
    Švédové mají více ze hry, Pašić nyní zkusil své štěstí z prostoru mezi brankovištěm a kruhem pro vhazování. Uvidíme, jestli se jim povede aktivitu přetavit v gól.
     
    40:33
    Berggren si nebojácně najel do skupinky tří Američanů za modrou čárou, kteří jej velmi rychle obrali o pryž a předčasně tak ukončili jeho ofenzivní tažení.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé části jsme branku neviděli, po čtyřiceti minutách hry tak na světelné kostce v Magnitogorsku stále svítí stav 1:1. Sledujeme vyrovnanou a napínavou podívanou plnou nejrůznějších šancí, publikum ve středoruském městě se dnes odpoledne rozhodně nenudí.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 22 – 27
    Trestné minuty: 20 – 8
    Využití přesilovek: 1/4 – 1/5
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:37
    Prudká rána Olofssona od modré zaduněla o beton amerického brankáře, který následným přikrytím kotouče lapačkou na chvilku přerušuje hru.
     
    38:28
    Američané teď měli namále! Před klecí položeného Knighta zvládl naprostý chaos a Švédové neskórovali jen díky tomu, že na jejich straně nestála štěstěna!
     
    37:33
    K'Andre Miller z vysokého úhlu trefil jen vnější tyč švédské branky, dvě a půl minuty před koncem druhé části je tak v Magnitogorsku stále vyrovnáno.
     
    36:30
    Dost krkolomná kombince "hostů" končí nepřesnou přihrávkou, kvůli které musí opustit útočné pásmo – pryž totiž přejela modrou čáru.
     
    35:20
    Tye Embersona (USA) teď nějakou dobu na ledě neuvidíme, za zásah do hlavy nebo krku totiž dostává 2+10 minut. Menší trest za něj odpyká Gruden.
     
    34:50
    Maskovaného strážce americké klece se teď pokusil nadvakrát překonat Nikola Pašić, Švéd s balkánskými kořeny však v souboji s Knightem neuspěl.
     
    33:51
    Američané se usadili před soupeřovou svatyní a snaží se na ní posílat jeden kotouč za druhým, defenzíva seveřanů zatím celou situací zvládá.
     
    32:50
    Axel Andersson se ve vlastním oslabení nyní uvolnil na kruhu a zakončil, jeho ránu připravený Knight vyrazil ramenem mimo nebezpečí.
     
    32:12
    Davidu Gustafssonovi (SWE) se na trestné lavici očividně líbilo, jelikož se na ní po krátké chvíli opět vrací. I tentokrát jde ven za nedovolené bránění.
     
    31:59
    Misky vah se obrátili na stranu skandinávců, kteří jsou po ubránění oslabení najednou aktivnějším celkem na ledě a snaží se za Knighta poslat další pryž.
     
    30:39
    Ani Spojené státy v přesilové hře nepředvádí bůh ví jak oslnivý výkon, početní výhoda je zatím ve druhé třetině citelnou slabinou obou celků.
     
    29:31
    Po dlouhé době si zahrají přesilovku zase Američané. David Gustafsson (SWE) je vyloučen za nedovolené bránění a na dvě minuty tak Švédy oslabuje.
     
    28:44
    Tyler Weiss po krátké pauze zavezl kotouč do pásma a poslal jej na hůl Camerona Yorka, jehož zakončení z vysokého úhlu maskovaný Švéd chytl.
     
    27:36
    Švédové jsou nyní pod velkým tlakem, jejich soupeř zapnul motory na 110% a zamáčkl je hluboko do jejich obranné třetiny. Jen marně se snaží vydrápat ven.
     
    26:24
    Po krásné souhře se ke střele dostal Eichwede-Wilde, jehož projektil od modré čáry výborně chytající Lindbom včas zachytil. Stále 1:1.
     
    25:35
    Hra v početní výhodě zatím není silnou stránkou švédského celku, kterému se opět nepovedlo faul soupeře potrestat. Giles už je na ledě.
     
    24:20
    Pivonka obětavě zajel k mantinelu a snažil se tam bránit puk před třemi dravými Švédy, kteří jej nakonec o pryž po litém boji zvládli obrat.
     
    23:25
    Patrick Giles (USA) si teď při zneškodnění Pašiće pomohl zákrokem za hranicí pravidel a jede si odpykat dvouminutový trest za nedovolení bránění.
     
    22:59
    Caulfield našel na modré čáře připraveného Farabeeho, který zamířil přímo do Lindbomova hrudníku. Švédský gólman následně kotouč schoval do rukavice.
     
    22:08
    Švédskému bekovi Nilsu Lundkvistovi se nyní zachtělo skórovat, jeho zakončení z prostoru pro vhazování ale úplně minulo tři tyče soupeřovy klece.
     
    21:09
    Samuelsson je zpět na ledě, Američané oslabení zvládli na jedničku a svého soupeře vůbec k ničemu nepustili. Momentálně se snaží protlačit dopředu.
     
    20:26
    Ve vlastním oslabení se do slušné pozice dostal Joel Farabee, jehož rána z pravého kruhu nakonec šla moc vysoko a Lindbom tak nemusel zasahovat.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Máme za sebou prvních dvacet minut poutavé a celkem vyrovnané podívané, oběma celkům se zatím povedlo gólmana soupeře překonat jednou. Už ve třetí minutě poslal Spojené státy do vedení Oliver Wahlstrom, v půlce třetiny pak na 1:1 vyrovnal David Lilja.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 9 – 16
    Trestné minuty: 6 – 4
    Využití přesilovek: 1/2 – 1/2*

    *přesilovka Švédska bude pokračovat po pauze
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:58
    Knighta teď těsně před přestávkou hodně potrápil Adam Boqvist, gólman "domácích" však zastavil oba jeho střelecké pokusy.
     
    19:33
    Do konce první části zbývá ani ne třicet sekund, výběr Spojených států se teď rychle dostal na kotouč a opět vyhodil. Publikum v Magnitogorsku ho "odměnilo" hlasitým pískotem.
     
    19:07
    Sedm sekund po opuštění trestné lavice se na ní kapitán Mattias Samuelsson (USA) zase vrací, za tvrdý střet s Fagemem dostává trest za napadení.
     
    18:13
    Američané se zatím brání bez větších obtíží, tahle hra v početní výhodě Švédům moc nevychází. Jejich soupeř už dvakrát vyhodil.
     
    17:00
    Mattias Samuelsson (USA) je vyloučen za držení, reprezentanty ze skandinávské země tak čeká další dvouminutová přesilová hra.
     
    16:23
    Berggren si nebojácně najel přímo před brankoviště a zkusil puk uklidit do branky, výborný Knight byl ale připravený i tentokrát a stav je tak stále vyrovnaný.
     
    15:06
    Švédové jsou poprvé v zápase aktivnějším celkem, jejich dravý útok momentálně hodně trápí americkou defenzívu. Do zajímavější šance se ale zatím nedostali.
     
    14:13
    Adam Ginning se dostal na kotouč u modré čáry a vypálil, projektil z velké vzdálenosti ale jen rozduněl mantinel za Knightovou brankou.
     
    13:38
    K'Andre Miller zkusil štěstí z pravého kruhu pro vhazování, Olof Lindbom letící pryž chytá do lapačky. Následuje druhá komerční přestávka zápasu.
     
    12:50
    Hra se přelévá z jedné strany na druhou, šanci jednoho týmu střídá akce toho druhého. Rychlý hokej se rozhodně musí magnitogorskému publiku líbit.
     
    11:53
    Farabee se ocitl ve slibné pozici přímo před brankou, jeho zakončení ale nakonec šlo úplně mimo tři tyče švédské klece. Rychlá odpověď nevyšla.
    10:51 David LILJA - 1:1
     
    10:51
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A máme vyrovnáno, začínáme zase od začátku! Krátká kombinace seveřanů vedla k ráně DAVIDA LILJI z mezikruží, na kterou dosud neprůstřelný Knight nedosáhl a přichází tak o čisté konto. Asistence: Lukas Wernblom, Oscar Bäck.
     
    10:37
    Adam Ginning nic neřešil a hned po přejezdu modré čáry vypálil, hbitý Spencer Knight jeho ránu schoval do výstroje a přerušil tak na chvíli hru.
     
    09:02
    Teď si přesilovku vyzkouší zase Švédové. USA dostávají od sudích trest za příliš mnoho hráčů na ledě, na trestnou usedá Ty Emberson (USA).
     
    08:20
    Sledujeme rychlou hru, jasnou převahu zatím na ledě mají hokejisté Spojených států. Seveřanům se nedaří se ani protlačit ven z vlastního pásma.
     
    07:08
    Střelu jednoho ze spoluhráčů od modré čáry se pokusil za maskovaného Skandinávce protlačit Cole Caufield, Lindbom ale na dorážku dosáhl.
     
    06:28
    Špatná přihrávka vede k americkému zakázanému uvolnění, hra je přerušena. Po krátké přestávce uvidíme buly po Knightově pravici.
     
    05:33
    Švédové se budou muset podruhé bránit v oslabení. Dveře jejich trestné lavice se otevírají, tentokrát je za držení hole vykázán Linus Nässén (SWE).
     
    04:37
    Po spolupráci s Fagemem se do dobré střelecké pozice dostal Nils Hoglander, jehož zakončení zastavil připravený Knight dobře položeným betonem.
     
    03:47
    Skandinávci se snaží na inkasovaný gól nějak odpovědět, dravá americká defenzíva ale všechny jejich útoky zastavuje takřka okamžitě.
    02:25 Oliver WAHLSTROM - 1:0
     
    02:25
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Papírově domácí celek přetavuje první početní výhodu v úvodní branku utkání a ve třetí minutě jde do vedení! Švédská obrana si nyní nepohlídala výborně hrajícího OLIVERA WAHLSTROMA, který zachytil Hughesovu přihrávku u levé tyče a uklidil kotouč mezi konstrukci a beton bezmocného Lindboma. Asistence: Jack Hughes, Joel Farabee.
     
    01:26
    Tým USA si zahraje přesilovku! Švédové špatně vystřídali a budou za to pykat, přičemž dvouminutový trest jede za svůj celek odpykat Adam Boqvist.
     
    01:22
    Hughes nahrál dozadu najíždějícímu Wahlstromovi, který bez váhání vypálil. Připravený Lindbom ránu zastavil vyrážečkou.
     
    00:23
    Jako první dopředu zamířili Švédové, jejichž výpad na branku byl ale pevnou americkou obranou velmi rychle zneškodněn.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    V Areně Metallurg už je vše připraveno, jdeme na to. Na úvodním vhazování uvidíme bitvu dvou Jonat(h)anů – Američan Gruden změří síly se Švédem Berggrenem.
     
    Přeji vám krásné odpoledne při sledování dnešního zápasu, jehož začátek se oproti původnímu plánu pravděpodobně o pár minut posune. V Magnitogorsku se zatím za celý dosavadní průběh mistrovství ani jednou nestartovalo přesně načas.
     
    Úvodní sestavy:

    USA: Knight (DeRidder) – Emberson, M. Samuelsson (C), Eichwede-Wilde, Stastney, York, Miller, A. Samuelsson – Hughes, Gruden (A), Wahlstrom – Wise, Caufield, Farabee – Hain, Turcotte, Giles – Weiss, DeBoer, Pivonka (A) – Janicke.

    Švédsko: Lindbom (Eliasson) – A. Boqvist, Ginning (C), Björnfot, Lundkvist, Granberg, Johansson, Andersson – D. Gustafsson, Berggren, Pašić – Grewe, Nässén, Westfält – Bäck, Hoglander, Wernblom (A) – Fagemo, Olofsson (A), Jakobsson – Lilja.

    Rozhodčí: Mollard (SUI), Nikolic (AUT) – Hynek (CZE), Šalagin (RUS).
     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

    Naposledy se dnešní soupeři střetli v půlce února v Michiganu na turnaji 5 Nations, který vyhrály domácí Spojené státy. K jejich celkovému triumfu pomohl i úspěch nad Švédskem, jenž americký výběr zdolal jednoznačně 5:1.

    13. února 2018 – USA Hockey Arena, Plymouth
    USA U18 – Švédsko U18 5:1 (1:0, 1:1, 3:1)

    Branky a nahrávky: 2. Gruden (Weiss, Wise), 35. Wilde (Hughes, Wise), 50. Wahlstrom (Wilde, Hughes), 54. Hughes (Wahlstrom, Farabee), 58. Samuelsson M. (Wilde, Wahlstrom).
    Střely na branku: 33 – 23
    Trestné minuty: 8 – 17
    Využití přesilovek: 3/6 – 0/4

    USA: DeRidder – Samuelsson A., Janicke, Hain, Weiss, Emberson, Wise, DeBoer, Wilde, Middendorf, Gruden, Wahlstrom, Miller, Pivonka, Randl, Samuelsson M., Giles, Stastney, King, Farabee, Hughes.

    Švédsko: Eliasson – Granberg, Boqvist, Johansson, Andersson, Lundkvist, Lundmark, Ginning, Bäck, Gustafsson, Hållander, Fagemo, Berggren, Höglander, Olofsson, Pašić, Wernblom, Grewe, Nässén, Westfält, Jakobsson.

    Rozhodčí: Lukkason, Schlittenhardt – Briganti, Taggert (všichni USA).
     
    ŠVÉDSKO
    2. místo ve skupině A
    2 Z, 2-0-0-0, 6 b. (skóre 7:4)

    Třem korunkám se v Magnitogorsku zatím daří. Úvodní dva zápasy na turnaji sehrály proti outsiderům skupiny, přičemž v obou zápasech potvrdily roli favorita a nenechaly se slabším soupeřem zaskočit. Mistrovství odstartovaly duelem se Švýcarskem, ve kterém přetavily střeleckou převahu v branky a zvítězily 3:1.

    O něco náročnější to Švédové měli, kupodivu, včera proti Bělorusku. To šlo hned dvakrát do vedení a dlouho sahalo po bodovém zisku, ovšem skandinávští favorité nakonec zvládli včas ambice svého soka zkrotit, otočit stav a po nečekaně těsném vítězství 4:3 slavit druhý úspěch na turnaji.

    Nejproduktivnější hráči
    Jonatan BERGGREN – 5 bodů (3+2)
    Adam BOQVIST – 4 body (1+3)
    David GUSTAFSSON – 3 body (1+2)

    Brankářské statistiky
    Olof LINDBOM
    – 60 min. | 95,5% úsp. | prů. 1,00
    Jesper ELIASSON
    – 60 min. | 88,7% úsp. | prů. 3,00
     
    SPOJENÉ STÁTY
    3. místo ve skupině A
    2 Z, 1-0-0-1, 3 b. (skóre 12:11)

    Američané jsou jedním z favoritů celého turnaje, zatím ale v Rusku nepodávají úplně přesvědčivé výkony. K prvnímu utkání nastoupili ve čtvrtek proti rivalovi z Kanady. Ve střetnutí sice hned dvakrát vedli, nakonec ale padli 4:6 a zápas opouštěli s prázdnou.

    V pátek si pak chtěli spravit chuť na švýcarském outsiderovi. Toho od prvních minut nešetřili a po úvodní periodě vedli o dvě branky, v prostřední části se však reprezentanti s helvetským křížem na prsou vzepřeli a povedlo se jim nejen vyrovnat, ale i otočit. Američané sice nakonec po vítězství 8:5 brali tři body, stálo je to ovšem dost sil.

    Nejproduktivnější hráči
    Jack HUGHES – 6 bodů (3+3)
    Oliver WAHLSTROM – 4 body (3+1)
    Cameron YORK – 4 body (0+4)

    Brankářské statistiky
    Spencer KNIGHT
    –¨60 min. | 73,7% úsp. | prů. 5,00
    Drew DeRIDDER
    – 59 min. | 79,2% úsp. | prů. 5,05
     
    TABULKA SKUPINY A (Magnitogorsk)
    Před startem nedělního programu

    1. Kanada – 2 Z, 2-0-0-0, 14:7 (+7), 6 b.
    2. Švédsko – 2 Z, 2-0-0-0, 7:4 (+3), 6 b.
    3. USA – 2 Z, 1-0-0-1, 12:11 (+1), 3 b.

    4. Švýcarsko – 2 Z, 0-0-0-2, 6:11 (-5), 0 b.
    ---------------------------------------------
    5. Bělorusko – 2 Z, 0-0-0-2, 6:12 (-6), 0 b.
     
    Nedělní program skupiny A letošního mistrovství světa "osmnáctek" v Magnitogorsku zahájí duel mezi Spojenými státy a dosud neporaženým Švédskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
    Marken.cz

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 3. Wahlstrom (Hughes, Farabee) – 11. Lilja (Wernblom, Bäck), 59. Wernblom (Ginning, Johansson), 60. Wernblom (Bäck)


    USA: Knight (Deridder) – Emberson, M. Samuelsson (C), Eichwede-Wilde, Stastney, York, Miller, A. Samuelsson – Hughes, Gruden (A), Wahlstrom – Wise, Caufield, Farabee – Hain, Turcotte, Giles – Weiss, DeBoer, Pivonka (A) – Janicke.
    Švédsko: Lindbom (Eliasson) – A. Boqvist, Ginning (C), Björnfot, Lundkvist, Granberg, Johansson, Andersson – D. Gustafsson, Berggren, Pašić – Grewe, Nässén, Westfält – Bäck, Hoglander, Wernblom (A) – Fagemo, Olofsson (A), Jakobsson – Lilja.

    Rozhodčí: Mollard (SUI), Nikolic (AUT) – Hynek (CZE), Šalagin (RUS).
    bahis siteleri