Frýdek-Místek – Příbram 2:1 (kon.) | Pardubice – Táborsko 3:0 (kon.) | Znojmo – Třinec 0:2 (kon.)
Vítkovice – Č. Budějovice 2:0 (kon.) | Sokolov – Varnsdorf 2:0 (kon.) | Opava – Žižkov 3:0 (kon.)
Ústí n. L. – Vlašim 2:1 (kon.)
konec
FK Baník Sokolov
2:0 (0:0)
FK Varnsdorf
Středa 25.04.2018, 17:00 • Stadion FK Baník Sokolov, Sokolov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 24. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Středeční program Fortuna národní ligy proti sobě svede domácí FK Baník Sokolov a hostující FK Varnsdorf, jinými slovy také dva celky z dolní poloviny tabulky, které od sebe dělí pouhé tři body. Baníkovci jsou nevyzpytatelným mužstvem, jehož výsledky jsou jako na houpačce. To Severočeši mají na jaře slušnou formu, pravidelně bodují a jistě budou chtít Sokolovu oplatit porážku 0:1 z podzimního vzájemného zápasu.
     
    FK BANÍK SOKOLOV
    Fotbalisté sokolovského Baníku na jaře vyhráli jen jednou, a to ve Znojmě. Dvakrát remizovali a hned čtyřikrát prohráli, přičemž od Opavy inkasovali tři góly, od Českých Budějovic čtyři a v Táboře dokonce pět. Západočeši, kteří mají mnohem vyšší ambice, jsou tak vinou nevýrazných výsledků až na deváté příčce s 29 body a skóre 24:32.

    V posledním ligovém utkání jeli baníkovci na jih Čech do Českých Budějovic, které také neměli nijak povedené jaro. Ale proti Baníku našli zřejmě ztracenou formu a Sokolovští museli spolknout porážku 1:4, když jediný zásah obstaral Jan Kosak, který je se 7 brankami nejlepším střelcem týmu.
     
    FK VARNSDORF
    Mužstvo Zdenka Frťaly hraje na jaře v lepší formě, než tomu bylo na podzim. Severočeši na podzim vyhráli třikrát, v roce 2018 už zvítězili dvakrát, když porazili pražskou Olympii a trápící se Ústí nad Labem. K tomu přidali venkovní remízu v Českých Budějovicích a domácí plichtu proti Vlašimi. Také však zaznamenali dvě porážky, obě venku – ve Vítkovicích a v Hradci Králové.

    Momentálně se klub ze Šluknovského výběžku nachází na 12. místě se ziskem 26 bodů a skóre 27:31. V minulém kole si Varnsdorf připsal důležité vítězství v boji o záchranu, když doma těsně porazil další severočeský tým, ústeckou Armu, 1:0. Nejlepším šutérem týmu je Makedonec Durdević se sedmi góly.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Baník Sokolov: Belaň – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Čermák – Hlavatý, Jakub Dvořák II. – Kosak, Glaser (C), Přeučil – Vávra.
    Náhradníci: Bolek – Končal, Machek, Silný, Rychnovský, Strada.

    FK Varnsdorf: Porcal – Bílek, Zieris, Kouřil, Zbrožek – Bláha, Chlumecký, Barac – Šulc, Šup, Ondráček.
    Náhradníci: Samoel – Kozma, Dordić, Durdević, Klobása, Kocourek.

    Rozhodčí: Nenadál – Poživil, Pfeifer.
     
    Dobré odpoledne ze Sokolova, kde panuje naprosto parádní počasí, které by mělo přispět k tomu, abychom dnes mohli sledovat pěkný fotbal plný povedených akcí. Domácí trenéři udělali hned tři změny v obraně, také se po krátkém výpadku vrací kapitán Glaser. Hostující kouč postavil, oproti poslednímu utkání, defenzivnější sestavu, jen na střídačce začnou útoční hráči Kozma, Durdević, Dordić a Klobása.
     
    Do výkopu schází poslední čtvrthodinka a oba týmy právě na trávníku absolvují předzápasovou rozcvičku.
     
    Rozhodčí Martin Nenadál přivádí oba celky na hrací plochu. Domácí Sokolov tradičně ve žlutočerné kombinaci, hosté ze severu Čech komplet v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    V Sokolově začal foukat silnější vítr, takže po vítězném losu zvolili hosté stranu proti větru. Domácí se chopili výkopu, ale momentálně se hraje na jejich polovině.
     
    3
    Hosté se hnali do rychlého kontru, ale útočný faul jejich snažení zastavil.
     
    4
    Přeučil kopal standardku hodně šikovně, jeden z hostujících hráčů balón prodloužil k tyči a jen pohotový zákrok Porcala uchránil Varnsdorf od inkasování!
     
    6
    Z následného rohu baníkovci už nezahrozili, poté se drželi na útočné polovině, ale na soupeřovu bránu již nevystřelili.
     
    8
    Ondráček se v pokutovém území Baníku pokoušel obejít Hlavatého, ale ten jej dál nepustil, navíc obral varnsdorfského hráče o míč a následně byl ještě faulován.
     
    10
    Glaser dostal ve výskoku pořádně naloženo, akce Baníku však běžela dál, až přišel Mejdrův centr zprava, který Kouřil odhlavičkoval do bezpečí.
     
    12
    Domácí se několikrát pokusili o rozehrávku nákopem, ale ani jednou se jim tento způsob útoku nepovedl.
     
    14
    Bláha vysunul po pravé straně Ondráčka, jehož centr na malé vápno odhlavičkoval Ševčík.
     
    15
    Varnsdorf se zabydlel na sokolovské polovině, nicméně hosté v modrém stále kombinují daleko od Belaňovy brány.
     
    15
    Vávra zleva centroval na Kosaka, pro kterého byl balón příliš vysoký, navíc se nejlepší střelec Baníku nacházel v ofsajdu.
     
    17
    Po přihrávce od Glasera si Kosak navedl míč na střed hřiště, ale jeho následný pokus byl zblokován a Porcal s chycením balónu neměl výraznější potíže.
     
    20
    Bílek odehrál míč před Čermákem hlavou do zámezí, baníkovci chystají zahrát rohový kop.
     
    21
    Baníkovci rozehráli povedeným signálem, kdy Přeučil načechral balón na hranici šestnáctky, kam si naběhl Hlavatý, ale placírkou zamířil jen doprostřed brány.
     
    21
    Hosté rychle přenesli hru na druhou polovinu hřiště, kde musel Dvořák zasprintovat, aby balón přiťukl Belaňovi do náruče.
     
    21
    Glaser z pravé strany přetáhl centr na volného Vávru, jenž byl pálil ze solidní pozice, ale při pokusu o volej promáchl.
     
    23
    Hosté zkazili rozehrávku, když Porcalovu přihrávku Kouřil špatně zpracoval, míče se zmocnil Glaser, ale neodvážil se ze 40 metrů vystřelit do prázdné brány. Akce Baníku pak skončila dost nepřesnou střelou sokolovského kapitána.
     
    25
    Šup se proti přesile neprosadil, Bílek následně zkosil Vávru.
     
    25
    Glaserův centr propadl k Čermákovi, který posunul míč do střely Dvořákovi, jenže tomu rána nesedla.
     
    27
    Bláha milimetrovým dloubákem nabídl šanci Ondráčkovi, který si seběhl za sokolovské obránce, ale z první zakončoval jen několik metrů nad bránu Baníku.
     
    29
    Povedená akce Baníku po levé straně vyústila v průnik Vávry, který poté servíroval míč před bránu, ale tam na něj nikdo z baníkovců nedosáhl!
     
    30
    Akce poté ještě pokračovala, Mejdr zprava poslal další míč před Porcala, který sice balón přes Přeučila vyboxovat nedokázal, ale jeho spoluhráči už jej dostali ven ze šestnáctky.
     
    31
    Zieris obral o míč Přeučila, jeho následný pas však doplachtil jen k Belaňovi.
     
    31
    Zničehonic mohli hosté udeřit! Šup dostal přihrávku do běhu od Barace a jedovatou střelou vyprášil Belaňovi jeho rukavice! Tohle byla gólovka Varnsdorfu.
     
    32
    Následný roh se podařilo domácím s menšími obtížemi ubránit.
     
    33
    Vávra byl nedovoleně zastaven Chlumeckým a Sokolovští budou zahrávat standardku z levé strany.
     
    34
    Po centru z kopačky Přeučila sebral odražený míč Vávra, rychle jej posunul na Glasera, který z težké pozice a ze záklonu nedokázal přesně zakončit.
     
    35
    Nedorozumění v sokolovské obraně málem stálo Ševčíka červenou kartu. Nakonec sudí Nenadál za jeho skluz zezadu na unikajícího Ondráčka vytasil žlutou.
     
    36
    Z přímého kopu střílel Kouřil, jenž trefil prostor mezi třemi tyčemi, ale neomylně našel místo, kde stál připravený Belaň.
     
    39
    Bláha poslal k zemi na půlící čáře Mejdra a z ruky Martina Nenadála vidí žlutou kartu.
     
    39
    Belaň nějakým zázračným způsobem chytil přízemní centr z levého křídla, nakonec míč našel pod svým tělem a Šup se jen chytil za hlavu, protože kdyby míč prošel, mohl zakončovat do prázdné branky.
     
    41
    Dlouhý nákop Ševčíka Vávra už nestihl, naopak se balónu zmocnila dvojice Bílek – Porcal.
     
    42
    Nákop zamířil také do sokolovské šestnáctky, kde jej přímo ze vzduchu dokázal napálit na Belaně Šup a domácí brankář musel předvést další skvělý zákrok!
     
    43
    Hosté poté ještě měli k dispozici rohový kop, ale s ním už naložili prachbídně.
     
    44
    Glaser zrychlil hru autovým vhazováním na utíkajícího Kosaka, jenž však nestihl balón získat, místo toho fauloval Kouřila. Ve vlastní šestnáctce rozehrává Porcal.
     
    45
    V závěru poločasu se hraje nahoru – dolů, oba týmy mají chuť útočit a to je pro všechny diváky jenom dobře.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Oba celky si v průběhu prvního poločasu vypracovaly dvě šance, ze kterých mohly skórovat. Jako první zahrozil ze standardky Přeučil, pak předvedl dobrý průnik Vávra. Za hosty odpověděl dvěma povedenými střelami Šup. Sledujeme poměrně záživný fotbal, obě mužstva chtějí hrát, jen jim ve finální fázi chybí více klidu.
     
    Aktéři dnešního zápasu se vracejí zpět na trávník, takže druhý poločas za pár minut začne.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Sokolov právě vstřelil branku!
    To je vstup do druhé půle jako hrom! Už po čtyřiceti vteřinách získal míč na levé straně PAVEL ČERMÁK, spíše centroval, než střílel, ale balón zamířil do levé šibenice Porcalovy brány – 1:0!
     
    47
    Oba týmy hrají ve stejných sestavách, ani jeden z trenérů o poločase nestřídal.
     
    49
    Belaň předvedl zákrok pro diváky, pro domácí se o nebezpečnou situaci, která by zaváněla vyrovnáním, nejednalo.
     
    50
    Vávra se zády k brance neprosadil, a tak přiťukl Kosakovi, jehož ránu šajtlí Porcal moc neviděl, ale i tak si dokázal poradit!
     
    51
    Sokolovské fotbalisty vstřelený gól namlsal a chtěli by více.
     
    51
    Hosté se dožadovali penalty, ale ta se nekonala. Ve chvíli, kdy baníkovci získali míč, zakopli jej do autu, aby mohl být ošetřený ležící Přeučil.
     
    52
    Přeučil poslal balón za obrannou řadu Varnsdorfu, kam sprintoval Vávra, ale ještě dříve byl u míče pozorný Porcal a vrátil jej na sokolovskou polovinu.
     
    54
    Stejně pozorně si na druhé straně počínal brankář Baníku Belaň. Další akce hostů pak skončila ofsajdem.
     
    55
    Po zásahu Glasera budou mít hosté výhodu rohového kopu.
     
    56
    Centr od rohového praporku odhlavičkoval Vávra na druhou stranu hřiště, odkud poté přišel další centr, který ovšem přeletěl pokutové území Sokolova a skončil až v autu.
     
    57
    Varnsdorfu se podařilo domácí celek zatlačit, hosté nyní kombinují moc pěkně a baníkovci se zmáhají jen na odkopy.
     
    59
    Střídání v týmu FK Varnsdorf: ze hřiště odchází Jan Šulc, přichází Fahrudin Durdević.
     
    61
    Mráz se přetahoval se Šupem a ten byl dle úsudku hlavního sudího faulován. Standardka pro Varnsdorf.
     
    61
    Hosté rozehráli nakrátko, poté následoval centr na Chlumeckého, jenž si zaběhl ke vzdálenější tyči, ale jeho slabou hlavičku k tyči Belaň bezpečně kryl.
     
    63
    Sokolov právě vstřelil branku!
    Po chybě Kouřila vybojoval balón Vávra, posunul jej na Kosaka, který vnikl do pokutového území, ještě poslal míč na zcela volného PETRA GLASERA, jenž tváří v tvář a s trochou štěstí překonal Porcala – 2:0!
     
    65
    Když jsem se chystal napsat, že domácí vypadli z tempa a přenechali iniciativu Varnsdorfu, tak Baník dokonale potrestal chybu hostujících zadáků.
     
    66
    Ondráček už se chystal zakončovat v ideální střelecké pozici, když mu na poslední chvíli upálil míč vracející se Hlavatý.
     
    68
    Ze standardky kopnuté Přeučilem nic nebylo, nicméně hosté znovu faulovali, a tak Baník bude zahrávat další trestný kop.
     
    69
    Střídání v týmu FK Baník Sokolov: ze hřiště odchází Petr Glaser, přichází Matěj Končal.
     
    70
    Standardka domácích nebyla nijak úžasný, ale nedorozumění hostů vyústilo v roh Baníku.
     
    71
    Střídání v týmu FK Varnsdorf: ze hřiště odchází Kristian Zbrožek, přichází Ondřej Kocourek.
     
    72
    Rohový kop Varnsdorfu rozehrál Kocourek, jeho centr nejistě vyrazil Belaň jen před sebe, ale Šup toho nedokázal využít. Musel rychle reagovat a nedokázal míč usměrnit mezi tři tyče.
     
    73
    Vávra doběhl téměř ztracený míč a ještě jej stihl píchnout do Kouřila, takže vhazují domácí. Z následného vhazování nechybělo mnoho, aby se před Porcalem zjevil v šanci střídající Končal.
     
    74
    Centr Chlumeckého od levé lajny lapil Belaň.
     
    75
    Kosak vysouval Končala, kterého zastavil na hranici faulu Zieris. Důležitý zákrok, který ale také mohl dopadnout červenou a penaltou.
     
    76
    Dnešní utkání sleduje 580 diváků.
     
    77
    Kosakův roh odhlavičkoval dobře postavený Ondráček, Baník však zůstává na polovině Severočechů a bude vhazovat Čermákem.
     
    78
    Střídání v týmu FK Varnsdorf: ze hřiště odchází Jakub Barac, přichází Stanislav Klobása.
     
    79
    Ofsajdové postavení Durdeviće znamená, že dopředu budou hrát sokolovští fotbalisté, kteří pomalu kráčejí ke druhému vítězství na jaře a prvnímu v domácím prostředí.
     
    80
    Mejdr byl zezadu doslova knockautován, ale sudí Nenadál nebude udělovat ani žlutou kartu.
     
    81
    Střídání v týmu FK Baník Sokolov: ze hřiště odchází Jan Kosak, přichází Martin Rychnovský.
     
    83
    Faul na Končala přinese Baníku standardku z levé strany hřiště.
     
    83
    Končalův ostrý centr nikdo z domácích nezasáhl, ale po teči Zierise budou baníkovci ještě vhazovat.
     
    85
    Střídání v týmu FK Baník Sokolov: ze hřiště odchází Stanislav Vávra, přichází Jan Silný.
     
    86
    Na zemi leží hned dvojice hostujících hráčů, ale jejich spoluhráči pokračují v kombinaci na sokolovské polovině.
     
    86
    Hosté ještě zkoušejí zdramatizovat utkání, nyní mají výhodu rohového kopu.
     
    87
    S ním si Sokolov poradil, ale domácí budou muset zůstat pozorní, protože přijde další varnsdorfský roh.
     
    87
    Balón doplachtil do Belaňovy náruče, Západočeši si mohou oddechnout.
     
    88
    Další roh hostů odhlavičkoval Ševčík jen za šestnáctku k Durdevićovi, jehož rána zamířila vysoko nad.
     
    89
    Poté se na zem zhroutil gólman Belaň a sudí Nenadál povolává domácí lékaře.
     
    90
    Belaň už je na nohou a zápas bude moct pokračovat.
     
    90
    Hlavní sudí bude zápas nastavovat o tři minuty.
     
    90+1
    Varnsdorf v závěru tlačí, baníkovci se jenom brání.
     
    90+1
    Nápor Varnsdorfu alespoň prozatím skončil, když Ondráček ve výskoku fauloval Ševčíka.
     
    90+2
    Závěr je trochu vyhrocený, hráči na sebe navzájem pokřikují.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Sokolov si podruhé na jaře připisuje tři body, když zaslouženě porazil Varnsdorf 2:0. O své výhře domácí rozhodli ve druhém poločase, kdy nejprve po pár desítkách vteřin udeřil Čermák a po hodině hry přidal gólovou pojistku Glaser. Hosté v závěru nevytěžili ani čestný úspěch, a tak se domů vrací s prázdnou. (18:53:03)

    Lukáš Švéda

    Branky: 46. Čermák, 63. Glaser

    Karty:   35. O. Ševčík (SOK) – 39. Bláha (VDF)


    FK Baník Sokolov: Belaň – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Čermák – Hlavatý, Jakub Dvořák II. – Kosak (81. Rychnovský), Glaser (C) (69. Končal), Vávra (85. Silný) – Přeučil.
    Náhradníci: Bolek – Končal, Machek, Silný, Rychnovský, Strada.

    FK Varnsdorf: Porcal – Bílek, Zieris, Kouřil, Chlumecký – Zbrožek (71. Kocourek), Bláha – Ondráček, Barac (78. Klobása), Šulc (59. Durdević) – Šup.
    Náhradníci: Samoel – Kozma, Dordić, Durdević, Klobása, Kocourek.

    Rozhodčí: Nenadál – Poživil, Pfeifer

    Diváci: 580
    thejrc.org