Švýcarsko – Francie 5:1 (kon.) | Finsko – USA 6:2 (kon.) | Bělorusko – Slovensko 4:7 (kon.)
Kanada – Německo 3:0 (kon.) | Rusko – Švédsko 1:3 (kon.) | Lotyšsko – Dánsko 1:0 (kon.)
konec
Lotyšsko
1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Dánsko
Úterý 15.05.2018, 20:15 • Jyske Bank Boxen (Dánsko) • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
     
    Hezký úterní večer přeji všem příznivcům ledního hokeje. V rámci posledního hracího dne ve skupinách na právě probíhajícím mistrovství světa v ledním hokeji nás čeká souboj mezi Lotyšskem a domácím Dánskem.
     
    Lotyšsko

    Lotyši jsou na pátém místě v těsném závěsu s deseti body a také mají ve hře postup do čtvrtfinále MS. Lotyšská reprezentace porazila 3:2 po prodloužení Nory. Poté inkasovala debakl od Finů 1:8. 5:0 Lotyši porazili Jižní Koreu. 2:3 po prodloužení padli s USA, hned na to ale zvítězili 3:1 nad Němci. Největší skalp získali včera večer, kdy dokázali sebrat bod Kanadě, když padli 1:2 v prodloužení. Dnes nás tak čeká rozhodně zajímavý zápas, který si nenechte ujít. Kdo se nakonec bude radovat z postupu dále a kdo na šampionátu skončí, se musíme nechat překvapit.

    Nejproduktivnější hráči Lotyšska

    1. Rudolfs Balcers 5 bodů (3+2)
    2. Rodrigo Abols 5 bodů (1+4)
    3. Roberts Bukarts 4 body (2+2)
     
    Dánsko

    Dánové, kteří letos hostí světový šampionát, jsou zatím na čtvrtém místě v tabulce ve skupině B a drží tak stále naději na postup do vyřazovacích bojů. Na svém kontě mají jedenáct bodů a s Lotyši si to tak dnes rozdají přímo o postup do čtvrtfinále. V Herningu Dány požene určitě početné publikum, které si bude přát vidět své borce i v play-off MS. Dánové porazili Němce 3:2 po nájezdech, pak přišla prohra 0:4 od USA, 1:7 od Kanady, aby posléze přišel velmi cenný skalp v podobě vítězství 3:2 nad rozjetým Finskem. 3:0 si pak domácí reprezentace poradila s Nory a 3:1 s nováčkem elitní skupiny, a sice Jižní Koreou.

    Nejproduktivnější hráči Dánska

    1. Frans Nielsen 6 bodů (3+3)
    2. Jesper Jensen 5 bodů (1+4)
    3. Mikkel Bødker 4 body (0+4)
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se spolu naposledy utkaly v únoru letošního roku v rámci přátelského utkání a úspěšné bylo Dánsko, které zvítězilo 3:2 po nájezdech. Na loňském šampionátu se spolu obě reprezentace také střetly a to Dáni prohráli 0:3. Uvidíme, jak to dopadne dnes ve velmi důležitém zápase.
     
    Ze zápasu je pro Vás připraven online přenos, kterým Vás mile rád provedu. Takže o nejdůležitější momenty tak rozhodně nepřijdete. Přeji tedy všem příjemnou počtenou.
     
    Úvodní sestavy:

    Lotyšsko: Merzlikins (Gudlevskis) – Cibulskis, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile – M. Redlihs (A), Džerinš (A), Indrašis – Abols, Balcers, Keninš – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts (C) – Razgals, Pavlovs, Meija – Jevpalovs.

    Dánsko: Andersen (Dahm) – O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, Lassen, Nielsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Bjorkstrand, Nielsen (A), Bødker – Storm, Hardt, Regin (C) – Nicklas Jensen, Hansen, Jensen – Christensen, Madsen (A), Jakobsen – Russell.

    Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Kubuš (Slovensko) – Goljak (Bělorusko), Suominem (Finsko).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:05
    Lotyši vyhráli úvodní vhazování a hned se vrhli do útoku, ovšem před brankou Dánska nic nevymysleli.
     
    00:32
    Hned na to pronikli do útočného pásma také Dánové, střela z Jespera Jensena z pravé strany se ale neujala.
     
    00:54
    Po zakázaném uvolnění Dánů se hra přestěhovala do jejich obranného pásma, kde se vhazuje po pravici dánského brankáře.
     
    01:34
    Rihards Bukarts hledal přihrávkou svého bratra Robertse, ovšem ten poté před dánskou svatyní jen promáchl.
     
    02:06
    A znovu Dánové, kteří získali puk a přemístili se s ním do útočné třetiny. Tam chvíli operovali před lotyšskou brankou, ale ke kloudné střele se nedostali.
     
    02:43
    Patrick Russell dostal přihrávku do prostoru mezi kruhy, poté okamžitě vystřelil, ale s jeho projektilem si poradila obrana lotyšského celku.
     
    03:21
    Na druhé straně pak měli další útočnou akci hráči Lotyšska, ovšem ti stříleli hodně nepřesně.
     
    04:05
    Mikelis Redlihs se dostal do dobré palebné pozice, z levého kruhu střílel z první, ale Andersen byl na svém místě a jeho ránu pokryl.
     
    04:51
    Akce vystřídala akci a v té další se nyní ocitli znovu reprezentanti Dánska, ale Mikkel Bødker poslal svoji střelu jen vedle lotyšské klece.
     
    05:52
    Frederik Andersen musel opět být v pohotovosti. Před ním se zjevil zcela zapomenutý Andris Džerinš, ale i s jeho šancí si poradil.
     
    06:37
    Následuje první komerční přestávka tohoto utkání.
     
    06:50
    Další nebezpečné počínání Lotyšů, když z pravého kruhu vyslal střelu švihem Kristians Rubins, ale Frans Nielsen si dokázal poradit a pomohl svému brankáři.
     
    07:30
    Dánové otočili hru a po útoku v pásmu Lotyšů byla přerušena hra. Bude se tak vhazovat po pravici Elvise Merzlikinse a dánští hráči budou tak i nadále útočit.
     
    08:11
    Nahození Jespera Jensena Aaba před lotyšskou branku skončilo na obraně právě Lotyšů a ti tak směřují bleskově do rychlé protiakce.
     
    09:14
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Lotyši se ve velmi důležitém utkání o čtvrtou postupovou příčku do čtvrtfinále ujímají vedení. ANDRIS DŽERINŠ sebral kotouč a sjel si na pravý kruh, odkud svou střelou dokázal překonat Andersena, kterého prostřelil mezi jeho betony. Puk tak umístil do pravé části jeho branky – 1:0. Asistence: Miks Indrašis.
    09:14 Andris DŽERINŠ - 1:0
     
    10:01
    Dánové jsou zaskočeni, ovšem hned po vhazování se dostali do útočné akce, kterou ale zastavila pozorná obrana lotyšského týmu.
     
    10:40
    Kristians Rubins byl v další dobré akci Lotyšska, jeho rána ale skončila jen na Andersenovi, který posílá kotouč ihned mezi své spoluhráče.
     
    11:45
    Dánové získali zadarmo útočné pásmo. Lotyši se totiž dopustili zakázaného uvolnění a hra se tak stěhuje před Elvise Merzlikinse.
     
    11:54
    Ale dánští hokejisté se v útoku příliš dlouho neohřáli a hned na to přišli o puk, se kterým na opačnou stranu míří Lotyši.
     
    12:29
    Nakonec ale ve středním pásmu vybojovali kotouč Dánové zpět, jejich průnik před branku soupeře ale zastavil ofsajd. Hra je tak přestěhována zpět do střední třetiny.
     
    12:50
    Už znovu Lotyši. Miks Indrašis číhal znovu na pravém kruhu, tentokráte se ale k puku nedostal a zároveň ho i jeho spoluhráči ztrácí.
     
    13:23
    Lotyši procedili puk do útočné třetiny, kde se k němu dostal Mikelis Redlihs. Místo střely ale zvolil přihrávku na spoluhráče, kterou ovšem zachytila obrana Dánska. Je tak po slibné akci hráčů v tmavých dresech.
     
    14:02
    V rohu kluziště v pásmu Dánů vybojovala domácí reprezentace puk a hned ho poslala směrem dopředu.
     
    14:15
    Střely na branku: 6 – 3
     
    14:46
    Lotyši jsou zatím více aktivní a stále drží svůj těsný náskok. Nyní se vhazuje ve středním pásmu.
     
    14:57
    Mikelis Redlihs objel dánskou branku, poté si nabruslil s pukem na pravý kruh a okamžitě vyslal střelu po zemi, se kterou si Frederik Andersen dokázal poradit. Po jeho zákroku je hra přerušena.
     
    15:11
    Dánové chybovali v obraně, na vrcholu levého kruhu se napřáhl ke střele Kristians Rubins, ale kotouč se otřel o nohu jednoho z dánských obránců.
     
    15:41
    Lotyši mají kotouč na svých holích a ze svého obranného pásma zakládají další svou akci.
     
    15:57
    Guntis Galvinš neváhal se střelou a kousek před Andersenem vytáhl další ránu, kterou ale znovu kryje dánský brankář a drží tak svůj tým.
     
    16:05
    Další pouhé nahození hráči Dánska před lotyšskou klec a kotouč si sebrali znovu hráči Lotyšska.
     
    16:44
    Ti ovšem nedokázali vyvézt puk ven a Dánové nadále útočili.
     
    16:56
    Vyloučení v týmu Dánsko (Jesper Jensen Aabo – 2 min. + 10 min. osobní trest, zásah do hlavy nebo krku). Trest odpyká Frederik Storm.
     
    16:56
    Jesper Jensen Aabo nyní zbytečně oslabuje svůj tým, když zasáhl soupeře do oblasti hlavy nebo krku a dostává tak dvě minuty a desetiminutový osobní trest. Lotyši mají šanci v přesilové hře navýšit svůj náskok.
     
    17:15
    Lotyši se zatím nedokázali uhnízdit v dánském pásmu a Dánové se tak brzy dokázali osvobodit.
     
    17:34
    Až nyní se to povedlo a Lotyši už operují před Andersenovou brankou. Zatím to je ale bez střeleckého efektu.
     
    18:05
    Andris Džerinš, jenž je zatím dnes hodně aktivní, střílel z pravého kruhu jako při své brance, ale tentokráte zamířil jen vedle Andersonovy svatyně.
     
    18:43
    Další vyhození Dánů až před lotyšskou branku a ti tak pošetřili cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    18:56
    Dánsko se ubránilo a je už v plném počtu.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:32
    Lotyši to ještě zkoušeli před dánskou brankou, ale obrana domácí reprezentace nedovolila žádnou střelu.
     
    19:55
    Na druhé straně ještě nahodil kotouč do útočné třetiny Stefan Lassen, jeho spoluhráči to už ale před Elvisem Merzlikinsem nestihnou.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    První třetina je za námi. V ní byli aktivnějším celkem Lotyši, kteří se také v desáté minutě ujali vedení. Andris Džerinš z pravého kruhu prostřelil Andersona mezi jeho betony a v důležitém utkání tak jeho celek vedl. Nakonec svůj těsný náskok Lotyši udrželi až do konce první části hry a mohou tak být zatím spokojenějším týmem. Domácí určitě zbraně nesloží a pokusí se hned v úvodních minutách druhé třetiny, která začne přibližně ve 21:05, vyrovnat.
     
    Střely na branku: 9 – 4
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:20
    Dáni se hned natlačili před lotyšskou branku, střela z pravé strany se ovšem neujala.
     
    20:33
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Mikelis Redlihs – 2 min., vysoká hůl).
     
    20:33
    Mikelis Redlihs inkasuje dvě minuty za vysokou hůl a Dánové mají šanci srovnat v přesilové hře.
     
    21:04
    Nicklas Jensen se dostal ke střele z pravé strany, tu ale zachytila obrana Lotyšů a hned posílá puk až před Andersenovu klec.
     
    21:35
    Lotyši zatím hrají své oslabení dobře a znovu poslali puk až před dánskou branku.
     
    22:14
    Dánové znovu ztrácejí puk v útočném pásmu a sami se z něho vykazují.
     
    22:20
    Stefan Lassen střílel od modré čáry, ale znovu se k puku dostali Lotyši, kteří ho vyvážejí do útočného pásma. Tohle oslabení už zvládnou.
     
    22:33
    Lotyši jsou v plném počtu.
     
    22:45
    A mají ponechanou výhodu, pokud nevstřelí branku, budou hrát při vyloučení Dánů přesilovou hru.
     
    23:01
    Vyloučení v týmu Dánsko (Mikkel Bødker – 2 min., podražení).
     
    23:16
    Lotyši po vhazování u sebe v pásmu získali puk a hned s ním zamířili do útočného pásma. Dopustili se ale ofsajdu a hra je vykázána zpět do střední třetiny.
     
    23:28
    Dánové se poté dokázali dostat na puk, který hned vyhodili až před lotyšskou branku. Lotyši tak budou muset další akci zakládat z hloubi vlastního obranného pásma.
     
    24:00
    Ale také jim se zatím početní výhoda příliš nedaří. Dánové se znovu osvobozují.
     
    24:18
    Andris Džerinš nepřesně nahrával na modrou čáru a puk se ocitl ve středním pásmu. Musejí se tak vracet zpátky do obrany.
     
    24:46
    Dánské vyhození směrem před Elvise Merzlikinse a také oni už svou početní nevýhodu zvládnou.
     
    25:01
    Dánové jsou v plném počtu.
     
    25:53
    Chvilku pobyli Lotyši v dánském teritoriu. Z pravé strany pak střílel Andris Džerinš, ale přes hradbu těl z dánských hráčů kotouč do branky neprocpal. Nyní budou útočit opět dánští hokejisté.
     
    26:02
    Následuje další komerční přestávka.
     
    26:11
    Při pokusu o průnik do útočného pásma na straně Lotyšů vzniklo postavení mimo hru a ta je tak vykázána zase do středního pásma, kde se za malý okamžik bude vhazovat.
     
    26:51
    Gints Meija se postaral o první střelu na branku v této části hry, těsně před Andersenem sklepl kotouč a dánský brankář pak zasahoval přikrytím své lapačky. Hra je přerušena, vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    27:14
    Dánům se nepovedla další akce před lotyšskou brankou, Frans Nielsen těsně před Merzlikinsem minul.
     
    27:41
    Oliver Lauridsen se natlačil před branku Lotyšů, ale svůj pokus kolem levého betonu Elvise Merzlikinse nezavršil vyrovnávací brankou.
     
    28:13
    Lotyši velmi dobře brání svůj předbrankový prostor a nepouštějí tak Dány do zakončení. A stále se jim daří držet svůj nejtěsnější možný náskok.
     
    28:28
    Nicklas Jensen byl tísněn obráncem Kristapsem Sotnieksem a znovu se nedostal do blízkosti lotyšské branky.
     
    29:04
    Vyloučení v týmu Dánsko (Emil Kristensen – 2 min., podražení).
     
    29:04
    Další přesilovka pro Lotyšsko. Kristensen dostává dvě minuty za podražení a bude si přát, aby na trestné lavici seděl celé dvě minuty.
     
    29:29
    Dánové drží kotouč daleko od své branky a dostali se i k šanci ve vlastním oslabení. Tu ale zastavila lotyšská obrana.
     
    30:00
    Přesně v polovině základní hrací doby vedou Lotyši stále o jednu branku a nyní operují v přesilové hře před Andersonem. Ke střele před ním se zatím ale nedostali.
     
    30:22
    Roberts Bukarts střílel z pravé strany na Andersona, ten jeho střelu vyráží. Lotyši jsou stále před dánskou brankou.
     
    30:48
    A Dánové čelili další jedovce z hole Džerinše. Poté se dokázali osvobodit a jejich oslabení se pomalu, ale jistě začíná velmi krátit.
     
    31:04
    Dánsko je už v plném počtu.
     
    31:43
    Trma-vrma před lotyšskou brankou. V ní se ale nedokázali Dánové prosadit a nedošťourali puk až za záda Elvise Merzlikinse. Ten sice mířil už do branky, ale Ralfs Freibergs na poslední chvíli poslal puk do bezpečí!
    31:43 Freibergs zabránil dánskému gólu.
     
    32:35
    Nyní už ale Lotyši byli v útočném pásmu a Rodrigo Abols se prezentoval další střelou. Z pravé strany dánský brankář zasáhl svou holí a poté poslal puk svým spoluhráčům.
     
    33:44
    Další menší lotyšský tlak. Rihards Bukarts dostal přihrávku od svého bratra Robertse a střílel z vrcholu levého kruhu. Trefil ale obránce Dánů.
     
    34:20
    A znovu to zkoušeli bratři Bukartsové, ale ani jeden z nich nedokázal Andersena prostřelit.
     
    34:40
    Následuje další komerční přestávka.
     
    34:44
    Guntis Galvinš dostal nabito na pravý kruh od Meiji, jeho střela pak končí na Andersenovi, který včas sklapl své betony a neinkasoval. Následně pak také hru přerušil.
     
    35:04
    A další střela mířila na Andersona, ten se v posledních chvílích mezi třemi tyčemi rozhodně nenudí. A opět drží svůj tým.
     
    35:47
    Rodrigo Abols sebral Dánům puk a hned si to namířil do útočného pásma. Tam ale po přihrávce na Cibulskise nedošlo k žádné střele.
     
    36:23
    Po střele Hardta z pravého kruhu bleskově zasáhl Elvis Merzlikins a hned zastavuje hru. Svou lapačku měl dobře připravenou a puk do ní ukryl.
     
    36:54
    Lotyši nyní nezahrozili před Andersonem a hned na to se zrodila další dánská akce. Jenže tu zastavilo postavení mimo hru.
     
    37:51
    Oskars Cibulskis střílel od modré čáry, ale Andersen byl opět připraven. Dalším zákrokem podržel svůj tým a přerušuje hru.
     
    38:00
    Nahozený puk Dány do středního pásma sebrali Lotyši a hned si to namířili před dánskou branku.
     
    38:25
    Jejich další střela ale končí jen vysoko nad Andersonovou brankou.
     
    38:40
    Roberts Bukarts už se ale ke střele dostal a ta byla z kategorie těch nebezpečných. Anderson ovšem proti němu vytasil další přesný zákrok.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:05
    Oliver Lauridsen střílel od modré čáry a jeho ránu chytil Elvis Merzlikins. Ten nechal hru plynout a poslal puk svým spoluhráčům.
     
    39:30
    Lotyši se snažili dostat se do útočného pásma, ale obrana Dánů byla proti.
     
    39:45
    Ti se pak hned dostali do akce na druhé straně. Ovšem jejich slibnou šanci pak zastavilo postavení mimo hru.
     
    39:59
    Ještě to zkoušeli Lotyši v závěru druhého dějství, už to ale nestihli. Je tu konec i druhé třetiny.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Také druhá třetina je za námi. V ní jsme branku neviděli. Lotyši ale měli znovu navrch, když měli šance na pojistku. Andersen ve svém brankovišti ale čaroval. I Dánové nebyli pozadu, měli obrovskou šanci na vyrovnání, když puk mířil už do lotyšské branky, na poslední chvíli ho ale svou holí poslal do bezpečí Ralfs Freibergs. Uvidíme, co nám nabídne třetí třetina, která začne přibližně ve 22:00.
     
    Střely na branku: 20 – 10
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:07
    Lotyši po úvodním vhazování zahájili útok před brankou Dánů, ale ti se dokázali ubránit.
     
    40:27
    Pak zamířili sami na opačnou stranu, kde střílel Mikkel Bødker, útočník San Jose Sharks ovšem pálil mimo.
     
    41:04
    Velká šance Dánů. Po střele Storma zazvonilo břevno lotyšské branky!
    41:04 Storm orazítkoval břevno lotyšské branky.
     
    41:40
    Hned na to se do akce dostali zase Lotyši, Teodors Blugers ale pálil mimo tři tyče.
     
    42:23
    Dánové se znovu natlačili před lotyšskou klec, kde ohrozili Elvise Merzlikinse, ale ten další útočnou akci ustál.
     
    43:09
    V úvodu třetí části hry je k vidění útočný hokej, kdy akce střídá akci. Zatím jsme ale změnu skóre nezaznamenali.
     
    43:36
    Rudolfs Balcers si sjel na pravý kruh a pálil na Andersena, ten ale vytasil další zákrok a podržel svůj tým.
     
    44:04
    Hned na to se do útočného pásma nastěhovali Dánové a operují před lotyšskou klecí.
     
    44:26
    Peter Regin zastavil souhru Kristianse Rubinse a Kristapse Sotniekse a sám pak otočil hru na opačnou stranu. Dánové tak mohou znovu zaútočit.
     
    45:19
    Na druhé straně se pokusil o zakončení Ralfs Freibergs, ale také on byl hodně nepřesný.
     
    45:44
    Gints Meija si nabruslil na pravou stranu a zblízka střílel na Andersena, ten si připisuje další velmi důležitý a hlavně přesný zákrok.
     
    45:50
    Další nebezpečná akce Lotyšů. Jejich počínání před dánskou brankou ale zastavila pozorná obrana.
     
    46:05
    Další komerční přestávka.
     
    46:08
    Dánský útok zastavila také obrana Lotyšů, která zastavila akci už před modrou čárou.
     
    46:44
    Lotyšský celek pak zamířil zpět do útočné třetiny, kde střílel Mikelis Redlihs, ale jeho rána po zemi skončila jen těsně vedle Andersenovy svatyně.
     
    47:21
    V obraně si Lotyši počínají více než dobře a opět nepustili Dány do žádného zakončení. Sami pak otáčejí hru na opačnou stranu kluziště.
     
    48:01
    Pokus o navýšení skóre Lotyšům nevyšel. Kristaps Sotnieks napřáhl od modré čáry, na dorážku nikdo z jeho spoluhráčů ale nedosáhl.
     
    48:34
    Další rozehrávku překazil Dánům Mikelis Redlihs a sám poté zavezl puk do útočného pásma. Ovšem tam se ke střele nikdo z jeho spoluhráčů nedostal.
     
    49:09
    Andris Džerinš střílel z levého kruhu a znovu musel jít do zákroku Frederik Andersen. Ten vyrazil jeho ránu pravým betonem.
     
    49:46
    Další akci Dánů zastavilo postavení mimo hru a ta se tedy stěhuje zpět do středního pásma.
     
    50:00
    Jsme přesně v polovině třetí třetiny a stále vedou Lotyši nad Dánskem o jednu jedinou branku. Navíc lotyšský celek zatím velmi dobře brání a nepouští Dány do zakončení.
     
    50:34
    Nyní následuje další komerční přestávka.
     
    50:41
    Galvinš rozehrál puk z vlastního obranného pásma směrem dopředu, jeho spoluhráči se ale do akce před dánskou brankou nedostali.
     
    51:19
    Ani nyní se dánskému týmu nepovedlo zakončit před lotyšskou klecí. Lotyšská obrana zatím velmi dobře brání a Dáni neví, jak konečně tuto hráz prorazit.
     
    51:48
    Kristians Rubins se dostal do zajímavé pozice blízko Andersenovy branky, jeho střelu po zemi ale dánský gólman chytil a záhy také přerušil hru.
     
    52:00
    Lotyši drží puk co nejdále od své branky. Dány tak opět nikam nepouštějí. Zatím se tak neschyluje k dánskému tlaku.
     
    52:40
    Elvis Merzlikins sebral nahozený puk od Jespera Jensena a raději zastavil hru. Vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    52:49
    Vhazování pak vyhráli Lotyši a okamžitě znovu poslali puk daleko od své branky. Začínají se tak více soustředit na obranu, než na bezhlavé útoky.
     
    53:24
    Obrovská šance Lotyšů, kteří dokonale vyšachovali obranu Dánů a po střele Rodriga Abolse z pravé strany zazvonila tyč Andersenovy branky! Moc nechybělo a Lotyši mohli prakticky rozhodnout.
    53:24 Abols ve velké šanci trefil tyč Andersenovy branky.
     
    54:06
    Obrana Lotyšů zastavila další akci Dánů a sama pak poslala puk až před branku dánského brankáře.
     
    54:50
    Následuje další komerční pauza.
     
    54:50
    Střely na branku: 27 – 17.
     
    54:55
    Lotyši zatáhli puk do útočné třetiny, kde ale nevyslali žádnou střelu. Hned na to se vrátili zpět do obrany, aby případně zastavili další dánskou akci.
     
    55:29
    Philip Larsen střílel z vrcholu pravého kruhu, jeho ránu vyrazil před sebe Elvis Merzlikins a nikdo z Dánů se k dorážce nedostal.
     
    56:10
    Dáni nyní zavřeli Lotyše v jejich pásmu a kombinují před Elvisem Merzlikinsem. Znovu tomu ale chybí více přesnosti.
     
    56:52
    Lotyši zachytili puk před svým brankářem a chtěli ho vyhodit do středního pásma. To se jim ale nepovedlo a Dánové se vracejí zpět do útoku.
     
    57:20
    Hardt střílel z levé strany, lotyšská obrana ale dokázala zakročit a pomohla tak svému brankáři.
     
    57:42
    Puk je ve středním pásmu a mají ho na svých holích Dánové. Pomalu se schyluje čas na odvolání brankáře.
     
    57:56
    Dánové jsou v šesti, Andersen je na střídačce. Začíná tak powerplay dánského celku.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:33
    Dánská lavička si vyžádala oddechový čas.
     
    58:33
    Vhazuje se po levici lotyšského brankáře, Dánové hrají o všechno. Podaří se jim srovnat v powerplay?
     
    58:42
    Indrašis získal puk a vytáhl ho do středního pásma. Tam ale zabránila obrana Dánů jeho střele a Lotyši se bleskově vrací zpět.
     
    59:10
    A další vyhození Lotyšů z obranného pásma a puk letí až před opuštěnou dánskou brankou. Zakázané uvolnění Lotyšů a hra se tak stěhuje opět před lotyšskou klec.
     
    59:24
    Sotnieks znovu vyhazuje puk do středního pásma, zakázané uvolnění z toho nebude.
     
    59:42
    Nyní ale Balcers zase vyhodil puk a ten prošel až k brance Dánů. Je to další zakázané uvolnění a vhazuje se před lotyšským brankářem.
     
    59:48
    A další icing Lotyšů. Ti tak krátí cenné vteřiny a nepouští Dány k žádné střele.
     
    59:59
    Indrašis šikovně vyhodil puk do středního pásma, ten se poté s odrazem o mantinel dostával až před dánskou branku a už se nic nestane! Je hotovo.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Lotyši nakonec své těsné vedení uhájili až do konce, kdy velmi dobře odehráli powerplay Dánů a i když se do prázdné klece netrefili, nemuselo jim to vadit. Po výhře 1:0 tak budou hrát čtvrtfinále, pro Dány naopak na domácím mistrovství světa končí pouť bez účasti v play-off.
     
    Nejlepšími hráči byli vyhlášeni na dánské straně brankář Frederik Andersen a na té lotyšské pak obránce Guntis Galvinš.
     
    Střely na branku: 28 – 19
     
    Utkání sledovalo 10 800 diváků.
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek úterního večera a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit zase na shledanou. (22:41:58)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 10. Džerinš (Indrašis)


    Lotyšsko: Merzlikins (Gudlevskis) – Cibulskis, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile – M. Redlihs (A), Džerinš (A), Indrašis – Abols, Balcers, Keninš – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts (C) – Razgals, Pavlovs, Meija – Jevpalovs.
    Dánsko: Andersen (Dahm) – O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, Lassen, Nielsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Bjorkstrand, Nielsen (A), Bødker – Storm, Hardt, Regin (C) – Nicklas Jensen, Hansen, Jensen – Christensen, Madsen (A), Jakobsen – Russell.

    Rozhodčí: Jeřábek (Česko), Kubuš (Slovensko) – Goljak (Bělorusko), Suominem (Finsko)

    Diváci: 10 800
    thejrc.org