Karviná – Ostrava 0:0 (kon.) | Brno – Jihlava 0:0 (kon.) | Slovácko – Zlín 1:1 (kon.)
Slavia – Jablonec 1:3 (kon.) | Plzeň – Teplice 2:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Dukla Praha 1:0 (kon.)
Sparta – Olomouc 1:0 (kon.) | Liberec – Bohemians 1905 1:0 (kon.)
konec
MFK Karviná
0:0 (0:0)
FC Baník Ostrava
Sobota 19.05.2018, 16:00 • Městský stadion Karviná, Karviná • HET liga • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    HET liga se žene do cíle ročníku 2017/18, zbývají poslední dvě kola! Ta slibují dramatickou podívanou nejen na příčkách, kde se rozděluje přesné zařazení do evropských pohárů, ale také v boji o záchranu, protože teoreticky ještě může sestoupit hned 6 týmů. Předsezónní los navíc vše zařídil tak, že se ve 29. kole všechny tyto celky utkají pouze mezi sebou, takže o zábavu a napětí je maximálně postaráno. Jedním z těchto soubojů je i slezské derby MFK Karviná – FC Baník Ostrava, ve kterém se dá očekávat doslova třaskavá atmosféra na vyprodaném karvinském stadionku. V případě vítězství Baníku je rozhodnuto o jeho záchraně i o sestupu Karviné, jakýkoliv jiný výsledek znamená, že oba celky nemají jistotou ničeho. Jak to dopadne?
     
    MFK Karviná

    Karviná má velký problém. Na začátku jara to po sérii 3 vítězství v řadě, která se nakonec protáhla na 8 neprohraných zápasů za sebou, vypadalo nadějně. Tým se z 15. místa po 15. kole dostal na 9. pozici a los domácích zápasů napovídal, že by se přímé boje o záchranu Slezanů týkat nemusely. Jenže hráči nedokázali zvítězit od konce února, v některých utkáních dokonce podali výkony nehodné nejvyšší soutěže a v současnosti Karviná ztrácí na záchranu jeden bod. Na vině jsou především utkání v Brně a doma se Slováckem, ve kterých předvedla ony zmíněné mizerné výkony, poté doma nedokázala porazit o nic nehrající Teplice, ani v té době taktéž se zachraňující Duklu a body právě z těchto 4 zápasů chybí týmu ke klidu. Navíc má v posledních 2 kolech vyloženě vražedný los, přímé souboje o záchranu s Baníkem a v Jihlavě. Přesto má situaci ve vlastních rukou. 2 vítězství znamenají jistotu záchrany bez ohledu na další výsledky. Se střeleckou potencí posledních 2 měsíců to ale vůbec nebude jednoduché, navíc v posledních zápasech přestala fungovat také obranná fáze. Vzhledem k stále trvající sérii 10 utkání bez vítězství a jistotě sestupu v případě porážky budou hrát zcela jistě velkou roli strach a nervozita. Mnohými odborníky je Karviná v současné situaci pasována na prakticky jistého sestupujícího. Dokáží se hráči vzepřít tomuto osudu, sebrat poslední zbytky psychických sil a vyhrát?

    Trenéři Jozef Weber a po něm Josef Mucha dosud v sezóně poslali do hry celkem 25 různách hráčů 4 národností, přičemž pouze jediný, útočník Filip Panák, zasáhl do všech zápasů. Nejlepšími střelci týmu jsou útočník Tomáš Wágner a záložník Lukáš Budínský s 8 góly. Tito dva snipeři dohromady nasázeli více než polovinu gólů celého mužstva, ale zbytek týmu je v tomto moc nepodporuje a dosud se v průběhu ročníku mohlo z úspěšné trefy radovat jen 10 různých hráčů. Nejlepším nahrávačem je mozek týmu záložník Lukáš Budínský s 4 asistencemi, který je dohromady s 12 body na 7. místě bodování celé ligy. Nejtrestanějším mužem je záložník Jan Šisler, jeho 11 žlutých karet je dokonce nejvíce v soutěži, což je vizitka, kterou se tento hráč určitě chlubit nebude. Přitom Karviná celkově obdržela pouze 52 žlutých karet a patří mezi slušnější celky ligy, navíc jako jeden z pouhých dvou týmů dohrál všechny zápasy v plném počtu.

    Aktuální bilance Karviné:
    28 zápasů, 6 vítězství, 8 remíz, 14 porážek, skóre 30:40, 26 bodů a 15. místo v tabulce.

    Posledních 5 ligových zápasů:
    Jablonec – Karviná 2:1
    Karviná – Dukla 1:3
    Plzeň – Karviná 2:0
    Karviná – Teplice 1:1
    Slavia – Karviná 3:2
     
    FC Baník Ostrava

    Před 2 lety Baník po 50 letech sestoupil z nejvyšší soutěže a ačkoliv se okamžitě vrátil, letos mu hrozí další pád o patro níže. Na druhou stranu proti stavu před 2 měsíci je vyloženě ve skvělé situaci. Ostrava sice vyhrála hned první zápas sezóny v Brně, jenže tříbodový zisk následně hned 13x za sebou nezaznamenala a dočkala se až po hodně kontroverzním domácím souboji se svým příštím soupeřem z Karviné. Mátožné výkony trvaly až do poloviny března, kdy byl konečně odvolán trenér Kučera, ale zdálo se, že tento krok přišel pozdě a sezóna už je ztracená. Když navíc pod novým trenérem Páníkem prohrála hned další zápas doma s Duklou, ztrácela po 21. kole na záchranu 7 bodů a všichni tým odepsali. Jenže ten se dokázal neuvěřitelně semknout, zvednout, od té doby prohrál pouze jednou, porazil třeba pražskou Spartu a rázem je v situaci, kdy mu vítězství v Karviné zajistí záchranu. Zlepšené výkony vrátily optimismus také fanouškům, kteří znovu začali chodit na stadion v hojném počtu a stali se dvanáctým hráčem. Všichni si najednou věří a, jak se říká, hlava je 50 % výkonu. Podaří se Baníku dovést jízdu posledních dvou měsíců do úspěšného konce?

    Trenéři Radim Kučera a od půlky března Bohumil Páník rozhodně nepracovali s ustáleným kádrem. Dlouho zoufalá situace vedla k velké rotaci hráčů, kterých se dosud představilo na hřišti přesně 30, včetně dokonce 4 brankářů. Ani jeden z nich pak nenastoupil do všech zápasů, záložník Robert Hrubý o to však přišel pouze kvůli trestu za žluté karty. Pouze 8 hráčů má více než 15 startů. Nejlepším střelcem týmu je jeho největší hvězda, útočník Milan Baroš, který se trefil už 9x a patří na 5. místo ligy v tabulce střelců. Celkově se v tomto ročníku radovalo z úspěšného zásahu hned 14 různých hráčů. Nejlepším nahrávačem je brazilský ofenzívní záložník De Azevedo s 6 asistencemi. Nejtrestanějším mužem je záložník Marek Hlinka, kterému hrozí absence v posledním zápase této sezóny a prvním zápase té příští, pokud bude v Karviné napomínán. Má totiž 7 žlutých karet. Hráči Baníku v této sezóně viděli dosud dohromady 62 žlutých karet a patří mezi ty více trestané v soutěži. Dvě utkání nedohráli v plném počtu.Vyloučeni byli v říjnu na Spartě obránce Denis Granečný a na konci dubna v Olomouci Václav Procházka.

    Aktuální bilance Baníku:
    28 zápasů, 6 vítězství, 9 remíz, 13 porážek, skóre 34:43, 27 bodů a 14. místo v tabulce.

    Posledních 5 ligových zápasů:
    Baník – Liberec 1:1
    Mladá Boleslav – Baník 0:0
    Baník – Sparta 3:2
    Olomouc – Sparta 1:0
    Baník – Bohemians 2:0
     
    Vzájemné zápasy

    Historie střetnutí klubů MFK Karviná a Baníku Ostrava sice čítá celkem 10 zápisů, ale hned 7x to bylo v přátelských utkáních. Další dvě utkání přišla v poháru, a to v letech 2004 a 2012, v obou případech postupoval dál ostravský favorit. O mistrovské body se poprvé bojovalo až loni na podzim, kdy se tyto kluby sešly ve stejné soutěži. Jak již bylo zmíněno, domácí Baník na konci listopadu vyhrál 2:1 po kontroverzním průběhu, protože minimálně jeden z jeho gólů neměl platit kvůli ofsajdu.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Berkovec – Čolić, Dreksa, Janečka, Eismann (C) – Šisler, Panák – Kalabiška, Budínský, Letić – Wágner.
    Náhradníci: P. Le Giang – Štěrba, Voltr, Štepanovský, Weber, Hošek, Ramírez.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Šindelář, Procházka, Fleišman – Fillo, Hlinka, R. Hrubý (C), de Azevedo – Poznar, Diop.
    Náhradníci: Budinský – Granečný, Azackij, Jirásek, Stáňa, Mičola, Baroš.

    Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Pospíšil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Překvapivá změna v základní sestavě Karviné. Poprvé se na jaře dostal do branky Martin Berkovec. Pouze na lavičce pak je vytáhlý stoper Jan Hošek, na jehož místě bude hrát Marek Janečka.
    Baník nastupuje s útočnou dvojicí Poznar – Diop, jelikož svalové zranění ze zápasu s Libercem nepustí na hřiště Milana Baroše. Ten sice je aspoň na lavičce, ale zda se dostane aspoň na závěr na hřiště, je ve hvězdách.
     
    V Karviné je oblačno, téměř bezvětří a příjemných 17°C. Přímo na stadionu však bude hodně horko, jelikož fanoušci Baníku jsou vidět ve všech sektorech, nejen na jižní tribuně, která jim byla kompletně vyčleněna. Co se týče počtu, bude to zhruba půl na půl mezi domácími a hosty, co se týče hlučnosti, tak tam zcela určitě budou vládnout hosté.
     
    Aktéři utkání jsou na hřišti. Domácí v tradičních bílých dresech, hosté v modrých.
     
    Výkop do prvního poločasu provede Karviná.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Do první příležitosti se probíjel Diop, napřáhl ale ještě před šestnáctkou a zatím se pouze zastřeloval.
     
    2
    Wágner zůstává po jednom ze soubojů ležet a rozhodčí Hrubeš až po notné chvíli píská faul. Wágner musí být ošetřen, drží se za hlavu.
     
    3
    Pokračuje se. trestný kop z pravé strany sice dokázali domácí ve vápně zakončit, ale to je asi tak vše, co se k tomu dá říct.
     
    4
    Po jednom ofsajdu na každé straně. Nejprve Wágner, který už je zpět na hřišti, na druhé Diop.
     
    4
    Kalabiška se snažil částečně naslepo a z otočky o kolmici do pravého křídla, nedal přesný míč.
     
    5
    Budínský sice ztratil míč, ale výborně zabojoval na zemi Letić. Jenže teď už definitivně hraje Baník.
     
    5
    Eismann se v rohu nedokázal zbavit Filla a je tu první rohový kop zápasu.
     
    6
    Centr Hrubého doletěl pouze na hlavu Janečky, který razantně posouvá hru mimo vápno.
     
    6
    Hosté stále u míče, vhazuje Pazdera.
     
    7
    Po centru pazdery a zákroku Janečky má Baník druhý roh.
     
    7
    Tentokrát rozehrávka nakrátko, centr De Azeveda a třetí roh.
     
    7
    Letić odehrál míč pouze k Hlinkovi, který si srovnal míč na střelu a vyslal velmi dobrou jedovku po zemi k pravé tyči, kterou Berkovec vyráží na roh!
    7. Hlinka pálil zpoza vápna, Berkovec vyrazil míč na rohový kop
     
    8
    Čtvrtý roh za sebou už domácí zvládli natolik, že sami mohli jít do útoku.
     
    8
    Jenže jim nevyšla přihrávka do pokutového území a míč v poklidu doputoval k Laštůvkovi.
     
    9
    Dlouhý pas na Poznara, ale je pískán faul hostujícího hráče.
     
    10
    Letić na levém křídle špatně zpracoval míč, navíc fauloval. Je ponechána výhoda, Baník jde do brejku.
     
    10
    Poznarovu přihrávku před branku z pravého křídla jeden z obránců srazil za branku, již pátý roh Ostravy.
     
    11
    Rohový kop ubráněn, ale domácí nepřešli půlku a znovu útočí hosté.
     
    11
    Budínský si hodil míč podél pravé lajny, ale viděl, že to bylo daleko a nezíská ho. Zkusil tedy při běhu kolem stojícího obránce upadnout, ale rozhodčí mu to nezbaštil.
     
    12
    Fleišman se vydal na levé křídlo a centr se mu úplně nepovedl, ale mířil do branky a Berkovec se musel hodně natahovat, aby změnil směr letu míče. Další roh.
     
    13
    Diop měl po centru z rohu na hlavě první gól, ale z malého vápna zamířil jen vedle levé tyče!
     
    14
    Budínský táhl rychlý kontr středem, předal míč Letićovi, jehož střílený centr pravděpodobně Fleišman hlavou odvrací na roh.
     
    15
    Přetažený roh za zadný tyč, kam si seběhl Panák, vracel míč hlavou mezi penaltu a šestnáctku, tam zaváhal Šisler, bál se jít do souboje a když už se odvážil, skončilo to kolizí, po které on i Fillo zůstali ležet. Letić zkusil odražený míč napálit, ale netrefil dobře míč a Laštůvka zapisuje snadný zákrok.
     
    16
    Vzápětí je hra přerušena a Šisler s Fillem musí být ošetřováni.
    16. Nepříjemná srážka Šislera s Fillem, hostující záložník zůstal ležet na trávníku
     
    17
    Šisler odchází mimo hřiště po svých, ale Fillo stále leží a jsou připravena nosítka.
     
    18
    Zdá se, že Fillo je sešíván přímo na trávníku.
     
    19
    Fillo na nohou a odchází po svých.
     
    19
    Fillo bude pokračovat s obvázanou hlavou. Mezitím se už hraje, Šisler se vrací do hry.
     
    20
    Eismann v náběhu na levém křídle, vysoký centr posílal na zadní tyč, kde šel Wágner do souboje s Laštůvkou tak, že šel brankáři vyloženě do těla a je pískáno.
     
    21
    FIllo na hřišti, hed se zapojil do útoku.
     
    21
    Diop dostal krásnou přihrávku na půlkruh, uchystal si míč na střelu, ale v poslední chvíli před něj skočil Janečka, který pokus útočníka Baníku srazil nad branku! Rohový kop.
    21. Diop se po pasu Fleišman dostal do slibné šance, Janečka se obětavě vložil do střely
     
    22
    Odražený míč po rohu zkusil napálit Fillo, ale netrefil dobře míč a ten se pomalu došoural vedle branky.
     
    23
    Útočný pokus Karviné končí ofsajdem na levém křídle.
     
    24
    Pěkná akce Budínského, na levé straně zasekl do středu, zbavil se tím protihráče, s pomocí Wágnera si uchystal míč na střelu, ale trefil prvního hráče před sebou.
     
    24
    Panák po souboji zůstává ležet a tluče nohou o zem. Rozhodčí opět odpískal faul až po hodně velké době.
     
    25
    Pas z trestného kopu k levé tyči, kam velmi dobře zabíhal Dreksa, ale nedoběhl míč úplně a hlavička z nepříliš pohodlné pozice nebyla příliš silná, navíc mířila vedle.
     
    26
    Velký závar před domácí brankou, Diop vracel od brankové čáry míč do ohně, kde se ale hráči Baníku k míči nedostali a domácí odrazem od Filla zařizují odkop od branky.
     
    27
    Faul domácíh při napadání, obránci v modrých dresech poklidně kombinují před půlkou.
     
    27
    Centr z levé strany stahuje ze vzduchu Berkovec a zahajuje domácí protiútok.
     
    28
    Letić centroval z levé strany, domácí pak chvíli drželi míč před šestnáctkou, ale Budínský na De Azeveda nevyzrál. Jenže ten o chvíli později fauloval.
     
    28
    Po centru z trestného kopu má Karviná druhý roh.
     
    29
    Pro centr před malé vápno šel neohroženě do chumlu hráčů Laštůvka a bezpečně schoval míč do rukavic.
     
    29
    Faul Karviné na půlce, míč opět u Laštůvky, protože Baník kombinuje odzadu.
     
    30
    Fleišman vhazuje na levé straně.
     
    30
    Hosté uzavírají zámek. Dlouhý pas od půlky líznul Janečka hlavou za branku, již osmý roh Baníku.
     
    31
    Rozehraný roh před pokutové území, kde se pořádně opřel do míče Fleišman, ale ohrožoval spíše rohový praporek než branku.
     
    32
    Karviná ztratila míč před střídačkou hostů, ti jdou vpřed. De Azevedo roztahuje hru do strany.
     
    33
    Pazderův centr z pravého křídla hlavičkuje Janečka do zámezí. Pazdera vhazuje.
     
    33
    Pazdera pronikal až k brankové čáře a zařídil další roh pro hosty.
     
    34
    Hrubého centr na malé vápno opět mířil na skákajícího Diopa, který ale tentokrát trknul do míče zespodu a přehodil tak celou tribunu. Míč je na parkovišti.
     
    35
    Eismann si mohl narovnat míč na střelu, ale zakončil zbrkle a výrazně mimo.
     
    36
    Fillo sražen při seběhu k pravé lajně, je pískáno.
     
    36
    Hrubý posílal míč z trestného kopu do chumlu hráčů, ale Ostravané si nepohlídali pozice a ocitli se v ofsajdu.
     
    37
    Hrubý si nechává vysvětlit verdikt rozhodčího, ale nic nemění na trestném kopu domácích ze 40 metrů.
     
    37
    Budínský posílal míč daleko za zadní tyč, kam nabíhal Janečka, ale nedokázal hlavou vrátit míč před branku. Laštůvka si rovná odkop.
     
    38
    Diop neuspěl proti dvojici hráčů, domácí jdou vpřed.
     
    38
    Letić centroval, dal do toho hodně síly a míč letěl opět daleko za zadní tyč, jenže Laštůvka si vyběhl, natáhl své dlouhé ruce a bylo po akci.
     
    39
    Rychlý kontr Baníku po levé straně, přízemní přihrávka před branku ale nebyla přesná.
     
    40
    Wágner sklepával hlavou míč Budínskému, který si chtěl z první hodit míč mezi beky, ale mezeru mezi nimi netrefil.
     
    41
    Ostrava v postupném útoku, ale přihrávka do levé strany mířila do ofsajdu.
     
    41
    Letić vytloukl na levé straně Pazderu a vhazuje.
     
    42
    Domácí ale nic nevymysleli a tentokrát uvede míč do hry Pazdera.
     
    42
    Panák zůstává na půlce sedět na zemi a hra je ještě před vhazováním přerušena.
     
    43
    Panák odchází po svých, je mu ostříkáván kotník.
     
    43
    Pokračuje se, ale modří se v kombinaci těsně za půlkou nepochopili správně a Eismann bude vhazovat.
     
    44
    Eismannův pas po lajně opustil ve vzduchu hrací plochu.
     
    45
    Baník na pravém křídle nic kloudného nevymyslel, ale Ćolić hodně zavařil svému brankáři skákavou malou domů z velké dálky. Berkovec odkop zvládl.
     
    45
    Nastavují se 4 minuty.
     
    45+1
    Eismann nevytloukl Pazderu, ten bude vhazovat na pravém křídle.
     
    45+1
    Eismann tentokrát zvládl situaci lépe, otřel míč o protihráče.
     
    45+2
    Diop srdnatě bojoval proti dvojici protihráčů, ale k míči se nedostal.
     
    45+2
    Hrubý faulován na levém křídle. Trestný kop Baníku.
     
    45+3
    Hrubý nepříliš povedeným pokusem při zemi zařizuje aspoň rohový kop.
     
    45+3
    Ani z desátého rohu se Ostravané neprosadili a Berkovec si pomalu rovná míč na odkop.
     
    45+4
    Fillo nedoskočil na centr z levé strany, ale hosté dostihli míč ještě na hřišti. Po zpětné přihrávce před branku se míč zamotal pod nohama Poznara, který tak nezakončil a vše nakonec vyřešil tygřím skokem vpřed Berkovec.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi první poločas, ve kterém Baník vládl na hřišti i na tribunách. Již v sedmé minutě při sérii rohů střílel nebezpečně Hlinka, ale Berkovec dokázal míč vyrazit. O šest minut později měli hosté již šestý roh a mohli z něj jít do vedení, ale Diop z malého vápna hlavičkoval vedle. Tribunám poté lehce zatrnulo po srážce Šislera s Fillem, ostravský záložník od té doby hraje s ovázanou hlavou. Další velkou šanci měl opět Diop, ale v ideální pozici mu na poslední chvíli skočil do střely Janečka. Od té doby hra lehce upadla. Baník si sice vytvořil několik závarů a kopal dohromady deset rohů, ale do další gólovky se už nedostal. Vzhledem k tomu, že Karviná je směrem dopředu zatím dost neškodná, stav je po prvním poločase bezbrankový.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče: 47%-53%
    Střely na branku: 1-3
    Střely mimo: 3-5
    Rohové kopy: 2-10
    Ofsajdy: 3-3
    Fauly: 7-5
    bez karet
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:05.
    Tribuna Baníku Ostrava při nástupu hráčů před začátkem utkání.
     
    Hráči se začínají trousit zpět na trávník. Nezdá se, že by došlo k nějakému střídání.
     
    Výkop do druhého poločasu provede Baník.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Trestný kop Baníku z pravé strany. Paradoxně ležet zůstává faulující Panák.
     
    47
    Fleišman chtěl zkusit střílený centr, ale nepřehodil tříčlennou zeď.
     
    47
    Karviná vyrazial do brejku, ale ten byl na levém křídle zastaven na hranici faulu. Rozhodčí to pustil.
     
    48
    Ostravané kombinují na půlce a čekají na příležitost.
     
    48
    Byl z toho nákop do šestnáctky, kde úřadoval hlavou Dreksa.
     
    48
    Panák na zemi, píská ale pouze publikum, kterému se styl rozhodčího Hrubeše nelíbí.
     
    49
    Poznar v brejku na levém křídle, jeho přihrávku na malé vápno srazil skluzem na roh netradiční obránce Wágner.
     
    50
    Přetažený roh odhlavičkoval do autu Eismann.
     
    50
    Hlinka předal míč doprava Pazderovi, který sice nedokázal odcentrovat, ale bude aspoň vhazovat.
     
    50
    Po dlouhém autu míč propadl až na zem v malém vápně, domácí stopeři odkopávají do zámezí.
     
    51
    Po vhazování hosté faulovali při napadání.
     
    51
    Kalabiška neprošel mezi Hlinkou a Fleišmanem.
     
    52
    Hodně ostrý zákrok Dreksy na pronikajícího Diopa přímo před střídačkou hostů, která jako jeden muž vyletěla na nohy. Zcela zasloužená žlutá karta.
     
    53
    Rozehraný trestný kop a přetažený centr De Azeveda, který vracel do ohně Pazdera, ale zatím nic z toho.
     
    53
    Dlouhý odkp domácích za půlku.
     
    54
    Baník odpovífdá také nákopem na Poznara, ale Janečka ho pokryl a hlavou prodloužil za sebe Berkovcovi.
     
    54
    Diop sklepával míč břichem Hrubému, ale ten nedokázal zpracovat. Přesto Fleišman vhazuje.
     
    55
    Nepřesná přihrávka Filla na Pazderu k lajně, takže vhazuje Eismann.
     
    55
    Karviná se ale z míče dlouho netěšila, ani nepřekročila půlku.
     
    56
    Hrubý v ofsajdu na levém křídle.
     
    56
    Domácí sice dlouhým nákopem poslali míč dopředu, ale tam ho nevybojovali.
     
    57
    Wágner se hnal za dalším nákopem, přes dvojici stoperů se ale nedostal.
     
    57
    De Azevedo měl míč na ránu z půlkruhu, ale trefil pouze vybíhajícího Dreksu, kterého to hodně zabolelo. Že by karma za pět minut starý ostrý faul?
     
    58
    Po hlavičkovém souboji zůstává ležet Wágner. Za míčem se ještě hnal Letić, ale Laštůvka to měl blíže. Zakopává ale míč do autu.
     
    59
    Wágner na nohou, Karviná vrací míč soupeři.
     
    59
    Budínský neumožnil Pazderovi kopnout míč dopředu.
     
    59
    Budínský ale pokračoval v agresivním napadání a naprosto zbytečně zajel do Šindeláře. Dostává žlutou kartu.
     
    61
    A další žlutá karta, kterou vidí za zákrok u levé lajny Janečka.
     
    62
    Pazdera dlouho čekal s rozehrávkou trestného kopu, až přihrál do křídla Fillovi, jenže ten se uvolnil pouze za cenu faulu.
     
    63
    Rychlá rozehrávka po dalším nedovoleném zákroku se hostům nevyplatila, De Azevedo nestihl míč na hřišti.
     
    63
    Rychlá rozehrávka nevyšla ani domácícm, míč se po faulu na Panáka ještě pohyboval.
     
    64
    Kalabiška pronikla z levé strany k vápnu, chtěl si narazit s Wágnerem a jen těsně se nedostal ke střele.
     
    65
    Po nevinně vyhlížejícím souboji na půlce je pískán faul na Hrubého a domácím divákům se to čím dál více nelíbí.
     
    66
    Po odkopu Berkovce Letić nevyhrál hlavičkový souboj a hosté začnou od Laštůvky.
     
    66
    Fillo vyhrál hlavičkový souboj, s přiťuknutími od Diopa a Hrubého se dral do šestnáctky, ale tam ho zastavila dvojčlenná bílá hráz.
     
    67
    Wágner v hlavičkovém souboji srazil Šindeláře, vzápětí se mu omlouvá.
     
    68
    Fillo tak dlouho hledal prostor ke sřele, až ho našel a prudkou ranou docela vystrašil Berkovce, který vyrazil míč jen do strany, ale pohlídali to obránci.
     
    68
    První střídání Karviné. Wágnera nahrazuje Voltr.
     
    69
    Voltr hned vyhrál hlavičkový souboj, ale Kalabiška míč nezískal. Přesto domácí po ruce hostů útočí dál.
     
    70
    Sražená střela z levačky Šislera doputovala k překvapenému Budínskému, který byl zády k brance a nedokázal se s tou situací srovnat.
     
    71
    Diop po přetaženém centru z pravé strany akrobaticky udržel míč ve hře.
     
    71
    Teď už ale Berkovec bude odkopávat.
     
    71
    Ještě před odkopem první střídání Baníku. De Azeveda nahrazuje Granečný.
     
    72
    Domácí v útoku na levém křídle, ale Letić rohový kop nezískal.
     
    73
    Janečka posunul v rychlém kontru míč Budínskému, který zamířil do pravého křídla, ale zpětnou přihrávku vystihli obránci.
     
    73
    V rychlém kontru bojoval před šestnáctkou Granečný, nakonec se dostal ke střele a táhlým pokusem jen těsně přesřelil! Berkovec se pouze ohlédl.
    73. Granečného táhlá střela těsně minula domácí bránu
     
    75
    Dlouhý aut Ćoliće z pravé strany odhlavičkoval Hlinka.
     
    To vše před zraky 4 833 diváků, oficiálně je potvrzen vyprodaný stadion.
     
    76
    Kalabiška postupoval středem a kolmicí vybízel ke zteči Letiće, ale ten vybíhal z těsného ofsajdu.
     
    77
    Potenciální závar po přízemním centru z levé strany a zásahu Bekovce zažehnala obrana odkopem do autu.
     
    78
    Druhé střídání Baníku. Poznara nahrazuje Jirásek.
     
    79
    Diop neodehrál dobře míč, ale Budínský nezvládl zpracování v pozici, která zaváněla zajímavým brejkem.
     
    80
    Po dlouhém autu Ćolice odvrátil Hlinka míč jen k Eismannovi, který si netroufl na ránu z první a obloukem vracel míč před branku, kde se do krásných nůžek položil Voltr, ale netrefil branku.
     
    80
    Druhé střídání Karviné. Ćoliće nahrazuje Štěrba.
     
    81
    Rohový kop Baníku z levé strany.
     
    81
    Nepříliš povedený, ale hosté pokračují vhazováním.
     
    82
    Pro vysokou svíci na penaltu si došel v poklidu Berkovec, nebyl nikým atakován.
     
    82
    Trestný kop domácích ze 40 metrů. U míče Letić, má to na levačku.
     
    82
    Způsob centru z kopačky Letiće zdá se mi poněkud nešťastným. Míč končí až za brankou.
     
    83
    Karvinští sice zvládli situaci na útočné polovině a Šterba mohl proniknout po pravém křídle, ale to by musel zpracovat míč.
     
    84
    Další trestný kop Karviné, tentokrát z pravé strany od střídaček.
     
    84
    Laštůvka si doběhl pro nákop až na hranici vápna, kde situaci ustál a nehrál rukama mimo šestnáctku.
     
    85
    Střela Baníku ze střední vzdálenosti nebyla přesná, minula horní roh asi o dva metry.
     
    85
    Voltrovi se vůbec nelíbí, že mu byl odpískán faul při napadání.
     
    86
    Šisler vyhrál souboj s nedůrazným Hlinkou, kterému se opatrnost nevyplatila a odnáší si bolestivé přišlápnutí.
     
    87
    Útočný faul modrých, Berkovec bude rozehrávat daleko před pokutovým územím.
     
    87
    Po jeho nákopu ale domácí míč nezískali.
     
    88
    Kalabiška prostrkával míč Budínskému, ale nepochopili se, takže mu to dal za paty.
     
    88
    Navíc je pískán útočný faul a Laštůvka s odkopem nespěchá.
     
    89
    Diop přiťukl míč doběhu Fillovi, ale tomu koloběžka na obránce nevyšla.
     
    89
    Faul Kalabišky před střídačkou hostů, trestný kop zahraje Fleišman.
     
    90
    Rozehrál nakrátko a Jirásek se poté utopil v kličkách.
     
    90
    Faul na sprintujícího Letiće, Hrubeš se rozhodl pískat po dobrých 5 sekundách, když se domácí hráč nezvedal.
     
    90
    Poslední střídání Baníku. Hrubého nahrazuje Azackij.
     
    90
    Poslední střídání Karviné. Šislera nahrazuje Ramírez.
     
    90
    Nastavují se 4 minuty.
     
    90+1
    Nákop z trestného kopu od půlky, Azackij posílá hlavou míč na roh.
     
    90+2
    Z rohu se domácí neprosadili a na druhé straně zahrozil Diop, jehož přihrávku zpřed branku jeden z obránců skluzem srazil na roh.
     
    90+3
    Ani Baník se z rohového kopu k ničemu nedostal.
     
    90+3
    Jirásek hlavičkou vybízel ke sprintu Diopa, Janečka měl k míči blíže.
     
    90+4
    Dlouhý centr Fleišmana hlavičkuje Eismann do autu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Slezské derby je minulostí a v zápase nepříliš dobré úrovně jsme žádnou branku neviděli. Druhý poločas se nesl hlavně ve znamení opatrnosti, základním cílem bylo neudělat chybu. Vyloženou hrubku ani jeden tým neudělal a střely zpoza šestnáctky také k úspěchu nevedly. Fillovu bombu Bekovec vyrazil a Granečný nenápadným pokusem těsně přestřelil. Karviná pokračovala ve své impotenci a za celý zápas Laštůvku prakticky neohrozila.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče: 44%-56%
    Střely na branku: 1-4
    Střely mimo: 4-7
    Rohové kopy: 3-13
    Ofsajdy: 4-5
    Fauly: 18-14
    Žluté karty: 3-0
     
    Vzhledem k výsledkům ostatních zápasů mají Karviná i Baník situaci stále ve svých rukou. Karviná sice ztrácí na svého dnešního soupeře bod a tři body ztrácí na dvojici Jihlava – Zlín, ale poslední zápas hraje právě v Jihlavě a vítězství pro ni bude znamenat lepší vzájemnou bilanci jak s Jihlavou, tak v případné minutabulce s oběma soupeři. Baník zůstává čtrnáctý a k záchraně mu stačí v lepším případě vítězství nad již sestupujícím Brnem, v horším případě mu stačí získat v posledním kole o bod méně než Karviná, se kterou má lepší vzájemné zápasy.
     
    Sluší se ještě poznamenat, že Karviná nevyhrála ani pojedenácté za sebou. Na podzim nevyhrála osm zápasů v řadě, přesto má stále šanci na záchranu.
     
    Z Karviné je to pro tuto sezónu vše, děkuji za pozornost. (18:07:28)

    Libor Štěpán

    Branky:

    Karty:   52. Dreksa (KAR), 59. Budínský (KAR), 61. Janečka (KAR)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 1:4. Střely mimo: 4:7. Rohy: 3:13. Ofsajdy: 4:5. Fauly: 18:14.
    MFK Karviná: Berkovec – Čolić (80. Štěrba), Dreksa, Janečka, Eismann (C) – Šisler (90. Ramírez), Panák – Kalabiška, Budínský, Letić – Wágner (68. Voltr).
    Náhradníci: P. Le Giang – Štěrba, Voltr, Štepanovský, Weber, Hošek, Ramírez.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Pazdera, Šindelář, Procházka, Fleišman – Fillo, Hlinka, R. Hrubý (C) (90. Azackij), de Azevedo (71. Granečný) – Poznar (78. Jirásek), Diop.
    Náhradníci: Budinský – Granečný, Azackij, Jirásek, Stáňa, Mičola, Baroš.

    Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Pospíšil

    Diváci: 4 833
    thejrc.org