Dukla Praha – Plzeň 1:5 (kon.) | Teplice – Slavia 0:3 (kon.) | Jablonec – Slovácko 2:0 (kon.)
Jihlava – Karviná 0:2 (kon.) | Ostrava – Brno 2:0 (kon.) | Zlín – Liberec 3:1 (kon.)
Bohemians 1905 – Sparta 0:0 (kon.) | Olomouc – Mladá Boleslav 3:0 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
3:0 (1:0)
FK Mladá Boleslav
Sobota 26.05.2018, 16:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • HET liga • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne, česká fotbalová HET liga se dneškem rozloučí se sezónou 2017/18. Na řadu totiž přichází její závěrečné 30. kolo, v němž už se najisto rozhodne o sestupujících i dalších umístěních, která zajišťují účast v evropských pohárech. I právě z toho důvodu bude mimořádně atraktivní duel mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví. Utkání startuje v 16:00
     
    SK Sigma Olomouc
    Byla to okřídlená spojení. Hanácky Leicester. Jílkovi zlatí hoši. Vše vypadalo naprosto snově. Olomoucká SIgma už už vstávala z popela. Blížila se znovu až neskutečně rychle milionům, základní skupina Evropské ligy zajištěná třetím místem byla až neskutečně blízko. S klubem s tradiční modro-bílo-černou trikolorou ovšem v posledních letech už tradičně velmi s oblibou mává osud. Namlsaní fanoušci se tak zřejmě ani letos návratu milionů a velkých fotbalových hvězd na Andrův stadion nedočkají. Přitom stačilo tak málo, v posledním zápase se Spartou dosáhnout na bodový zisk. Jenže právě duel na Letné poslal Olomouc do nekomfortní pozice. Třetí místo bylo po prohře 0:1 ta tam, po šokujícím jabloneckém vítězství nad Slavií navíc i to čtvrté. Po 29. kole tak Hanákům patřilo až páté místo, aktuálně zajišťující jen 2. předkolo Evropské ligy. Oproti lákadlu v podobě skupinové fáze chudší odměna.

    Kudy vůbec vede cesta směrem k lepší vstupní pozici do mezinárodních bojů? Olomouci v aktuální pozici, kdy má se Spartou stejný počet bodů a na Jablonec ztrácí jeden, nezbývá nic jiného než zvítězit. V případě splnění této podmínky pak musí ale doufat ještě v zaváhání zmíněných konkurentů. Letenští hrají na hřišti Bohemians, Severočeši pak se Slováckem. V obou případech jsou tak celkem výraznější favorité. Pro svěřence kouče Václava Jílka tudíž může ještě sezóna skončit překvapivou a nečekanou hořkostí. Kde se vůbec zastavila ta bodová mašina, která na podzim porazila Spartu, Liberec i Mladou Boleslav? Kde je ta Olomouc, která neutralizovala v září milionářský kádr Slavie s Altintopem a Kayou v sestavě?

    Jarní bodový půst má hlubší kořeny. Za prvé je nutno uvést už celkem tradiční horší druhou půlku sezóny ze strany Sigmy. Což o to, Olomouc sice začala jaro remízou s Plzní, postupně však zapsala překvapivou prohru na půdě brněnské Zbrojovky, nedokázala zabránit obratu pražské Slavie, celkem nečekaně v arktických teplotách remizovala s Karvinou. Výrazným indikátorem nejistoty pak byla domácí remíza s Jihlavou, která dokázala vyrovnat i v početním oslabení. Mezi úspěchy se dají řadit jen velmi šťastná výhra nad Slováckem, které padlo jen kvůli hrubici brankáře Heči, a obrat na Julisce, kde se hattrickem předvedl Jakub Řezníček. Posléze přišla veledůležité výhry v derby s Baníkem, na Stínadlech a ve Zlíně. Mezi menší ztráty se krom zmíněné porážky se Spartou počítala paradoxně i domácí remíza s Bohemians. Nicméně i tak na boj o evropské poháry bylo tohle zmíněné stále málo. Soupeři z čela tabulky měli daleko blyštivější formu. Za druhý faktor může být označen paradoxně i zajištěný nesestup. Uspokojení v hlavách hráčů může překrýt sebevětší herní umění. I několik fotbalistů z olomoucké kabiny tak ustoupilo ze své podzimní slávy podobně jako třeba Krmenčík nebo Kadlec z kádrů ostatních prvoligistů.

    Samostatnou kapitolou pak je u tohoto klubu ekonomická stránka. Po odchodu donátora Josefa Lébra se dlouze jednalo o novém investorovi. Ať už to měl být čínský společník nebo funkcionář FAČRu Zdeněk Zlámal, loni došlo pouze k převedení majoritního podílu na město Olomouc. Letos se pak sice stejná věc povedla i v podobě Androva stadionu, už předem však klub musel prodávat aktiva a ani tentokrát se nový donátor nenašel. Pro opavského podnikatele Lukáše Urbance už sice byla naplánována představovací tisková konference, na poslední chvíli však z obchodního transferu z neznámých důvodů sešlo. Sigma tak zůstává znovu v nejistotě. Pomyslný Damoklův meč nad ní visí i nadále.

    Po hráčské stránce patří mezi největší opory bezpochyby zejména brankář Miloš Buchta. Muž, kterého za nejlepšího golmana ligy označilo i vedení soutěže, už letos vychytal 12 nul a v průměrném počtu inkasovaných branek na zápas patří hned po Janu Laštůvkovi mezi nejlepší. Velký talent pak drží management klubu také v defenzívě, kde se vedle zkušeného Uroše Radakoviče dostává ve stoperské dvojici do výšin mladý Václav Jemelka, který je v hledáčku mnoha top klubů. Kromě něj se pak mezi mladou osu družstva rozhodně počítají i záložníci Lukáš Kalvach, Jiří Texl, David Houska a Martin Hála. V útoku pak místo Tomáše Chorého alternuje Jakub Řezníček (aktuálně 6 branek na kontě), nejlepším střelcem týmu s devíti góly je pak Jakub Plšek.
     
    FK Mladá Boleslav
    Takovou sezónu ve městě automobilů dlouho nepamatují. Mladá Boleslav totiž jako letní účastník předkol Evropské ligy nedokázala navázat na loňské výkony ani v tuzemské soutěži. Obsadit až 11. místo po podzimní části, to i pro ambiciózního prezidenta Josefa Dufka muselo být příliš. Dušan Uhrin sice ještě dostal důvěru do startu jarní fáze tohoto ročníku, jenže i on se po prohrách s Libercem a Karvinou musel poroučet z trenérského křesla. Rošáda v podobě příchodu exkarvinského lodivoda Jozefa Webera ovšem nakonec dokázala být relativně úspěšným tahem. Nový kouč sice zažil premiéru v podobě vysoké prohry se Slavií, hned další kolo ale odstartovali Boleslavští aktuální období herní pohody. Venkovní vítězství nad Brnem vyhnalo tým z pásma sestupu a venkovní duely patřily Středočechům i nadále.

    Na konci března tak šokovali třeba vítězstvím v deseti nad už notně podlomenou plzeňskou Viktorkou. Další týden pak modro-bílí dokázali urvat i body proti jabloneckému překvapení. Kabina tak mohla hlásit: Ze sezóny ostuda nebude! I nadále je sice aktuální devátá pozice Boleslavi pod požadavky klubového vedení a úrovní potenciálu kádru, na konci podzimu velice špatné vyhlídky jsou ale ta tam. V posledním kole navíc mohou ještě hráči středočeského týmu postoupit v případě několika okolností až na slušné sedmé místo. V součtu se semfinálovou účastí v MOL Cupu to jde subjektivně hodnotit jako průměrný ročník. I přesto, že je za boleslavskými očekáváními.

    Velkým problémem bylo pro Boleslav najít konstantně chytající brankařskou jedničku. V podobě Slováka Martina Poláčka se však podle všeho povedlo, právě on má na jaře největší počet minut. Po odchodu Jana Chramosty do Jablonce pak jeho místo zčásti nahradil střelecky Golgol Mebrahtu. Australan má na kontě zatím šest branek, Rus Nikolaj Komličenko pak o dvě méně.
    Díky výhře nad Duklou má stále ještě Boleslav možnost postupu na vyšší příčky tabulky

     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    19.05.2018 Sparta x Olomouc 1:0
    12.05.2018 Zlín x Olomouc 1:4
    05.05.2018 Olomouc x Bohemians 1:1

    FK Mladá Boleslav
    19.05.2018 Mladá Boleslav x Dukla Praha 1:0
    13.05.2018 Bohemians x Mladá Boleslav 1:3
    05.05.2018 Mladá Boleslav x Ostrava 0:0
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    30.07.2017 Ml. Boleslav x Olomouc 1:2 (HET liga 17/18)
    22.04.2016 Ml. Boleslav x Olomouc 4:1 (SL 2015/16)
    24.01.2016 Ml. Boleslav x Olomouc 3:2 pen. (Tipsport liga 2016)
     
    Perličky utkání

    NAROZENINOVÁ DERNIÉRA: Jakub Řezníček přišel do Olomouce jako náhrada za Tomáše Chorého. Hostování z plzeňské Viktorky mu sice dalo příležitost pravidelně hrát, oslavy titulu však musel oželet. 30. kolo by však podle zákulisních informací mělo být pro dravého útočníka posledním duelem v olomouckém dresu, výpujčka prodloužena nebude. 30. kolo se také pro něj osobně rovná 30. narozeniny, právě dnes totiž oslaví tento fotbalový bonviván tento životní milník. Dostane jako dárek výhru?

    MY NEPROHRÁVÁME: Olomouc i Mladá Boleslav mají velice v poslední době zajímavou šňůru. Prohra Sigmy na Letné minulý týden byla první prohrou týmu po osmi utkáních bez zklamání, Středočeši pak prohráli jen jedinkrát z posledních deseti zápasů (21. dubna se Zlínem).

    ABSENCE: Hanáci musí oželet v posledním duelu sezóny výraznou ztrátu. Za červenou kartu v utkání se Spartou dostal jednozápasovou stopku kapitán Michal Vepřek. Boleslavi pak za čtyři žluté bude chybět obránce Tomáš Fabián.

    BILANCE: Mladá Boleslav bodovala v posledních sedmi ligových výjezdech na Andrův stadion. Naposledy zaváhala v srpnu roku 2007, na výhře Sigmy 1:0 se podílel dnes už pozapomenutý Tomáš Kazár.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je Jiří Houdek, na čarách pak budou působit Jiří Kříž a Dušan Pospíšil. Jako čtvrtý rozhodčí pak byl delegován Pavel Rejžek, coby delegát asociace pak bude na utkání přítomen Oldřich Racek.
     
    V Olomouci je aktuálně krásné, takřka už letní počasí, teploty se pohybují okolo 24 °C. Hráči obou celků momentálně podstupují předzápasovou rozcvičku.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: Reichl – Sladký, Radaković, Jemelka, Hála – Zahradníček, Houska (C), Kalvach, Falta – Plšek – Řezníček.
    Náhradníci: M. Buchta – Surzyn, Moulis, Yunis, Manzia, Texl.

    FK Mladá Boleslav: Polaček – Pauschek, Takács, Šušnjar, Křapka – Hubínek, Jánoš (C) – Konaté, Matějovský, Ladra – Mareš.
    Náhradníci: Vejmola – Kateřiňák, Přikryl, Magera, Valenta, J. Rada, Chaluš.

    Rozhodčí: Houdek – Kříž, Pospíšil.
     
    Aktéři tohoto utkání v tento okamžik míří na hrací plochu, za malý okamžik začínáme.
     
    Před samotným startem se ještě uskuteční několik oficialit. Ke třicátinám přejí kluboví funkcionáři Olomouce Jakubu Řezníčkovi, zároveň vypouští fanoušci spolu s hráči bílé balónky, které mají přispět k popularizaci dárcovství krve.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se do kombinace dostává Olomouc, jenomže přes obrannou zeď Boleslavských to prozatím mají Hanáci těžké. Postoupit na úroveň velkého vápna je tak nadlidský úkol, po individuální chybě navíc o míč domácí přicházejí.
     
    2
    Mareš se dostával postupným sprintem na levou stranu útočné řady svého týmu, přes Sladkého ovšem nepřešel. Tvrdý olomoucký bek dokázal jeho postupu zastavit, hosté budou ovšem ale přeci jen vhazovat.
     
    3
    Jemelka se pokoušel najít někoho ze spoluhráčů za obrannou řadou Boleslavi, nicméně jeho pas byl až příliš dlouhý. Míč si tak bez potíží sbírá brankář Poláček.
     
    4
    Zahradníček se dostal do palby, jenže připraven byl v obranném postavení Jánoš, který míč zblokoval. Po chvíli se pokusil Plšek najít někoho před bránou, jenže balón pouze proletěl vápnem.
     
    5
    Mareš se zjevil zčistajasna před olomouckou brankou a plnou silou se opřel do centru z pravého křídla. Jeho pokus ale letěl o několik metrů nad horní tyč, střelu ale podle všeho ještě zblokoval Sladký.
     
    6
    Boleslavský roh nic nebezpečného před Reichlovou brankou nepřinesl, centr Matějovského nikoho z Boleslavských nenašel.
     
    7
    Houska se pokusil vypálit bez většího rozmyslu z otočky, když zpracoval Kalvachovu chytrou nabídku, leč jeho střelecké řešení úspěch nepřinesl. Míč letěl vysoko nad Poláčkovu klec.
     
    8
    Boleslav se dostala k dalšímu rohovému kopu, nicméně ani tentokrát to nebyla nebezpečná příležitost hostů. Jemelka si centr pohlídal, následně navíc Takács faulem na Řezníčka přerušuje hru.
     
    9
    Reichl zahrál na nervy fanouškům, když riskantně rozehrával. Před Marešem ale tuto výzvu zvládl, Sigma se ubránila pohromě.
     
    10
    Reichl tentokrát namazal přímo Jánošovi, ale v poslední chvíli ještě stačil pohotovým skluzem zasáhnout Jemelka. Domácí obrana přežila klinickou smrt.
     
    11
    Mareš se pokusil jakkoliv zvýšit nebezpečí v Reichlově vápně, avšak centr z levé strany naslepo mnoho do statistik nezasáhne. Olomoucký brankář si míč bez potíží stáhl ze vzduchu rovnou do rukavic.
     
    12
    Zahradníčkovi dnes rozehrávka vůbec nevychází. Olomoucký kreativní záložník připsal už třetí lacinou ztrátu míče, výkon Sigmy tak znovu lehce klesá. Boleslav začíná hřišti vládnout.
     
    13
    Ofenzivní lajna Sigmy se pokusila zatlačit na obranu Boleslavských, leč slovenský brankář Poláček byl s tímto presinkem naprosto srozuměn. Spolu s Jánošem tak bez problému tuto situaci zvládli.
     
    14
    Hála si nabíhal na dalekonosný volej Falty, nicméně Poláček byl znovu v pohotovosti. U míče byl daleko dříve a bez problémů si jej tak stáhl do rukou. Olomouc se musí znovu formovat.
     
    15
    Ladislav Takács si nabíhal na zadní tyč olomoucké branky, kam mířil dlouhý centr po boleslavském rohu. Balón pro něj byl ale nedostižný, Reichl se tak může připravovat na odkop.
     
    16
    Reichl spolu se svými beky prozatím nedokáže najít potřebnou symbiózu potřebnou pro rozehrávku, v zakládání útoků se tak domácí prozatím trápí. Boleslav má navíc parádní presink.
     
    17
    Sladký si nabíhal pro průnikovou přihrávku za obranu hostů, jenže i jeho nadprůměrné sprinterské dovednosti byly na rychlost míče málo. Poláček bude i tentokrát odkopávat od branky.
     
    18
    Domácí se nadále značně trápí v obranné fázi, neboť nezvládají přecházet přes soupeřův val na půlící čáře. Boleslav je v této fázi zápasu po herní stránce lepší.
     
    19
    Houska se pokusil po spolupráci s Faltou a Zahradníčkem obehrát boleslavské vápno, jenže druhý jmenovaný nakonec celou akci pohřbil. přihrávka na kopačky Pauscheka byla pro útok konečnou.
     
    20
    Domácí postupovali vpřed v čele s Faltou, nicméně v udělené výhodě je hra přerušena. Mladá Boleslav si totiž připsala faul u postranní čáry, domácí mohou znovu rozehrát.
     
    21
    Reichl neměl sebemenší problémy s aktuálním centrem Mareše, když míč chytil okamžitě do rukavic. Sigma může jít do rychlého kontru.
     
    22
    Utkání poprvé výrazněji dostalo ofenzivnější grády. Hála rozjel únik po levém křídle, odkud po zasekávačce bez rozmyslu střílel. Ladislav Takács ale dokázal jeho ránu zblokovat, Poláček tak bez potíží zpomalený pokus chytá.
     
    23
    Řezníček se sice zjevil za obrannou linií a okamžitě střílel, jenže pomezní sudí jej nalezl v ofsajdu. Jeho rána navíc letěla mimo boleslavskou branku.
     
    24
    Zahradníček až příliš přitvrdil v souboji s Marešem, čehož si sudí Houdek okamžitě všiml. Hosté tak dostávají k dispozici velmi zajímavou standardku nedaleko hranice vápna.
     
    25
    Matějovský se opřel do míče při přímém kopu, nicméně jeho nákop nalezl jen hlavu Radakoviče. olomoučtí hráči nakonec balón dostali nejjednodušší cestou z vápna.
     
    26
    Matějovský si lehce podržel Zahradníčka, čímž bude Boleslav muset rychle zformovávat své obranné řady. Olomouc bude rozehrávat z vlastní půlky.
     
    27
    Konaté sice ve vápně spadl na trávník, podle názoru sudího ovšem bez cizího zavinění. Boleslav ale přeci jen pokračuje v kombinaci, Olomouc je pod tlakem.
     
    28
    Matějovský vypálil zpoza vápna pořádně nebezpečně! Míč ovšem proletěl po menší teči Sladkého těsně vedle branky, Reichl si tak musel asi pořádně oddechnout.
     
    29
    Boleslav sice měla k dispozici další roh, jenže ohrozit domácí obrannou zeď se jí nepovedlo. Jemelka s Radakovičem znovu zaúřadovali ve svém obranném sektoru.
     
    30
    Olomouc nebyla daleko od první branky utkání! Po krásném průniku Řezníčka do hloubky boleslavské defenzívy se dostal po jeho zpětné nahrávce k palbě z první Falta. Olomoucký záložník v tutové pozici pálil těsně nad branku!
    30. Pěkná akce domácích! Řezníček sklepl míč na Faltu, ten v tutovce přestřelil
     
    31
    Domácí jsou v této části zápasu stále lehce zakřiknutí. I přes předchozí šanci zatím stále za soupeřem zaostávají, Boleslav prozatím předvádí pozičně a takticky vyspělý výkon s minimem chyb.
     
    32
    Matějovský před Reichlovou brankou dostal znovu velice zajímavý míč na kopačky, avšak zorientovat se na minimu prostoru nedokázal. Olomoucký brankář spolu se Sladkým jej nakonec odtlačili.
     
    33
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Domácí se zčistajasna dostávají do vedení! Po rychlé kombinaci před boleslavským vápnem se dostal k palbě JAKUB PLŠEK, jehož dělovka zaplula přesně do levé šibenice. Poláček se sice velmi snažil o spěšný zákrok, na ránu byl ale krátký. Hosté jsou tak rázem i přes větší převahu v jednobrankovém manku.
    33. Jakub PLŠEK - 1:0
     
    35
    Mareš se rozhodl o krásou nabídku na zadní tyč, jenomže Ladra byl podle signalizace pomezního arbitra v ofsajdu. Reichl tak mohl nechat míč bez povšimnutí, Olomouc bude rozehrávat.
     
    35
    Olomouc v této chvíli opticky ožila, nicméně na soupeře stále bezúspěšně hledá účelný recept. Boleslavský obrana vše bez problémů zvládá.
     
    36
    Hanáci začínají Boleslavské presovat, po malé chybce v útočné fázi akce však musejí své řady stáhnout. Poláček může rozehrát od zadních pozic.
     
    37
    Velice aktivní Sladký už poněkolikáté hledal někoho ze spoluhráčů v šestnáctce, jenže ani jeho nabídka nebyla úspěšná. Olomouc bude přeci jen ale ještě vhazovat.
     
    38
    Mareš rozvířil poklidné vody před Reichlovou brankou, když si nabíhal na dalekonosný volej Matějovského. Olomoucký brankář ale byl i tentokrát připraven, u balónu byl jako první.
     
    39
    Domácí čeká v této chvíli další nabídka v podobě rohového kopu, Falta si tak může už chystat míč před dalším nebezpečným centrem do vápna.
     
    40
    Domácí už už chystali své síly na další rohový kop, ale podle sudích se jeden z Hanáků dotkl míče jako poslední Nařízen je tak jen odkop od branky.
     
    41
    Boleslav měla další možnost zajímavého přímého kopu, jenže v šestnáctce doletěl balón jen na hlavu Jemelky. Hanáci mohou jít do rebrejku.
     
    42
    Marek Matějovský (MBL) nyní zatáhl za záchrannou brzdu a poslal na trávník unikajícího Zahradníčka. Zkušený technik si vysloužil žlutou kartu.
     
    43
    A znovu Sladký! Jeho centr už už nacházel hlavu Řezníčka, nicméně jako první byl ve vzduchu připraven brankář Poláček. Jeho velmi zkušeně vzhlížející výskok všechny olomoucké šance rázem utnul.
     
    44
    Kapitán Adam Jánoš (MBL) na půlící čáře až příliš tvrdě přidal v souboji s Houskou, což způsobilo nebezpečně vzhlížející faul. Sudí boleslavského fotbalistu odměnil žlutou kartou.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas zpočátku přinesl velmi taktický fotbal, když si menší převahu připisovala jedenáctka hostů. Postupem času se ale dostávali do popředí Hanáci, leč ne nijak okatě. Boleslav měla opticky stále více ze hry, v 33. minutě byla ale rázem vše jinak. Esteticky krásný projektil Jakuba Plška poslal Sigmu do vedení a Boleslav uvrhl do marasmu. Zbytek první půle tak patřil spíše Hanákům, ještě však není nic rozhodnuto. Druhý poločas startuje přibližně v 17:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Olomouc se hned po startu druhého poločasu snaží ujmout iniciativy, nicméně průnik přes boleslavskou obranu prozatím nenachází. Hosté jsou aktuálně dobře konsolidováni.
     
    47
    Jánoš se pokusil najít nečekanou patičkou Pauscheka, avšak toto řešení bylo nekonvenční i pro jeho spoluhráče. Hála tak propadlý míč vystihl a raději odkopl do zámezí.
     
    48
    Houska se pokusil vystínovat Matějovského, jenže exsparťanský záložník tento záměr předpovídal. Svému strážci se tak ladně vyhnul, Boleslav může pokračovat v tlaku.
     
    49
    Houska poslal míč naběhlému Řezníčkovi, ten se ale nacházel v přehuštěném prostoru. Akce Sigmy tak rázem před vápnem skončila.
     
    50
    Domácí rozehrávka prozatím hledá ideální provedení, což s sebou nese i stále problémy s přesností. Hanákům se tak nedaří ani pro tentokrát přehrát svého soupeře a musí se poroučet do základního postavení.
     
    51
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak tohle je další překvapení! Olomoucká eskadra dokázala vybojovat po boleslavském zaváhání míč v hloubce jejich obrany a dokázala se dostat do volného prostoru. ŠIMON FALTA si tak navedl míč na osu hřiště a bez většího přemýšlení zamířil na pravou tyč. Poláček na přízemní pokus nestačil zareagovat.
    51. Šimon FALTA - 2:0
     
    53
    Plšek vyzval na středu vápna ke střelbě Kalvacha, nicméně rána mladého záložníka přes hradbu bránících hráčů neprošla. Boleslavská obrana si už míč pro jistotu pohlídala a vyhnula se dalšímu ohrožení.
     
    54
    Reichl musel být v tomto okamžiku soustředěný, neboť krásný , nadýchaný centr Matějovského přiletěl přesně na nohu Hubínka. Olomoucký brankář ale bez potíží zasahuje.
     
    55
    Plšek zůstává po zákroku boleslavských hráčů ležet na půlící čáře, na hřiště tak musí vběhnout olomoučtí zdravotníci.
     
    56
    Podle všeho však nejde u olomouckého snipera o vážnější zranění, po krátkém pobytu za pomezní čárou se už zapojuje znovu do hry.
     
    57
    Ladislav Takács musel být velmi pozorný při riskantní rozehrávce s Poláčkem, avšak nakonec dokázal tuto situaci obstát. Hanáci se k balónu nedostali.
     
    58
    Kouč Jozef Weber si poprvé připravil střídání v boleslavské sestavě, místo Petra Mareše jde na plac Lukáš Magera.
     
    59
    Magera se hned pár vteřin po vstupu na hřiště prezentoval prvním statistickým zápisem. Jeho hlavička zpoza vápna ale přiletěla přímo do rukou Reichla.
     
    60
    Falta pálí po nahrávce na osu hřiště pouze do rukou Poláčka.
     
    60
    Plšek se dostával skrz vápno po levé stráně velmi blízko boleslavské branky a pálil bez většího rozmyslu po zemi, Poláček byl ale připraven.
     
    60
    Konaté nadvakrát pálil z blízkosti Michala Reichla, při posledním pokusu ale místo olomouckého brankáře zasáhl rukou Uroš Radakovič (OLO). Sudí mu ukazuje červenou kartu a navíc nařizuje penaltu!
    60. Červená karta
     
    62
    Byla nařízena penalta pro Mladou Boleslav!
     
    62
    Neuvěřitelné! Lukáš Magera kopal penaltu po ruce Radakoviče, avšak Michal Reichl vystihl směr a vychytal zkušeného boleslavského bez sebemenšího vypětí. Olomouc přežila klinickou smrt.
     
    63
    Mladá Boleslav podruhé prostřídává základní sestavu, místo Michala Hubínka jde do hry Jakub Rada.
     
    64
    Adam Jánoš nebyl daleko kontaktní branky! Jeho projektil ale nakonec proletěl těsně vedle levé tyče, Reichl si ještě na míč lehce sáhl. Domácí přežili další gólovku.
     
    65
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Jakub Řezníček, přichází Jan Kotouč.
     
    66
    Ladra vypálil zpoza vápna placírkou, což málem olomoucké sestavě přivodilo velké komplikace. Reichl ale zapisuje další úspěšný zákrok.
     
    67
    Domácí se nacházejí pod velkým tlakem soupeře, což se ukazuje zejména v obranné fázi jejich hry. Boleslavi ovšem momentálně schází primárně kousek štěstěny.
     
    69
    Konaté s Pauschekem se prodírali směrem vpřed na Reichlovu branku a přesprintovali dokonce i Jemelku, řešení prvně jmenované ovšem nebylo zrovna vhodné. Zadovka našla jen kopačky Sladkého.
     
    70
    Domácí obrana blokuje další pumelici Boleslavských, která mířila na Reichlovu branku. Hosté se tak musí vracet na vlastní polovinu.
     
    71
    Olomoucký kouč Václav Jílek podruhé střídá, místo Tomáše Zahradníčka jde do hry Pavel Moulis.
     
    72
    Reichl znovu čaruje! Konaté si už skoro myslel, že jeho oblouček domácí strážce branky překvapí, avšak prsty olomouckého brankáře nakonec míč poslaly nad branku. Hosté budou kopat roh.
     
    73
    Hosté žádnou výraznější šance při centru od rohového praporku nevyrobili, Sigma může kombinovat od zadních řad.
     
    74
    Hála se přetlačoval u rohového praporku s Konatém, nicméně vítězem tohoto minisouboje se stal jednoznačně hráč Pobřeží slonoviny. Boleslav bude vhazovat.
     
    75
    Plšek měl další obrovskou tutovku! Jeho hlavička tváří tvář Poláčkovi ale nakonec letí nad, domácí sniper se asi oprávněné drží za hlavu. Tohle byla šance jako hrom!
     
    76
    Ladra až příliš zapojil ruce v hlavičkovém souboji s Hálou, což neuniklo očím pomezního sudího. Boleslav se po útočném faulu bude muset vrace do základního postavení.
     
    77
    Boleslav naposledy střídá, na pozici Adama Jánoše tak nastupuje olomoucký odchovanec Tomáš Přikryl.
     
    78
    Hála musel znovu Ladru pořádně stínovat, avšak boleslavský záložník znovu až příliš v souboji zapojil ruce a přidržel si olomouckého beka. Olomouc může rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    79
    Falta se zkoušel rozjet a roztáhnout hru i do šířky, nicméně jeho nahrávka mířila jen na nohy Matějovského. Boleslav se může po dlouhé době zformovat.
     
    81
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak to je studená sprcha pro hosty! Boleslav se ještě dlouho snažila o zdramatizování utkání, avšak po její chybě se dostal k míči Pavel Moulis. Jeho krásná nahrávka do vápna na osamoceného JAKUBA PLŠKA už tak byla formalitou, samotné jeho zakončení do protipohybu Poláčka jakbysmet. Sigma vede už o tři branky.
    81. Jakub PLŠEK - 3:0
     
    Dnešní utkání sleduje 5105 diváků.
     
    82
    Reichl ukázal další důkaz svého odhadu, když si po boleslavské standardce naběhl přímo do chumlu doskakujících hráčů a chytil míč do rukavic. Sigma jde do kontru.
     
    83
    Falta měl sice slušně našlápnuto, leč jeho brejk k ničemu významnému nevedl. Nahrávka mířila přímo k Přikrylovi.
     
    84
    Na řadu přichází poslední střídání utkání, olomouckého Šimona Faltu nahradil Bidje Manzia.
     
    85
    Reichl tentokrát moc nezvládl svůj odkop a trefil se jen do tribuny domácích příznivců, Boleslav tak bude i tentokrát vhazovat.
     
    86
    Hosté už jsou momentálně značně bezradní a nestíhají olomouckou desítku hráčů účelně bránit. Manzia si tak může v tomto okamžiku dělat ze soupeři, co chce.
     
    87
    Moulis se pokusil otočit směrem do hry, přičemž byl lehce přidržen boleslavským bránícím hráčem. Domácí budou kopat přímý kop z cirka 40 metrů od brány.
     
    88
    Moulis byl po Plškově sklepnutí nachytán v ofsajdu, Mladá Boleslav tak bude rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    89
    Poláček vystihl Hálův záměr vyzvat na zteč Kalvacha, což okamžitě ukázal výběhem zpoza vápna. Olomoucký záložník tak přišel do souboje zkrátka.
     
    90
    Konaté srdnatě bojoval u rohového praporku s Manziou, jenže si pomohl rukama. I přes svůj hlasitý nesouhlas mu sudí zapískali faul, Hanáci tak budou ještě před koncem rozehrávat z levé strany.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 1 minutu nad standardní hrací čas!
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Na stadionu se nyní bude čekat na ukončení utkání mezi Spartou a Bohemians. V případě zaváhání fotbalistů v rudých dresech by šli Hanáci na čtvrtou pozici.
     
    V Ďolíčku byl odpískán konec, na Andrově stadionu se tak začíná pořádně slavit. Olomoucká Sigma si díky čtvrtému místu v letošním ročníku HET ligy zahraje minimálně 3. předkolo Evropské ligy.
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 5:3. Rohy: 1:7.
     
    Druhý poločas přinesl mnoho vzrušení, už sedm minut od jeho startu se dostal ke zvýšení náskoku Falta, následně ale boleslavský tlak rostl. Magera dokonce dostal po Radakovičově vyloučení možnost kopat penaltu, avšak její neproměnění poslalo hosty do marasmu. Po zbytek zápasu už tak kralovala Olomouc, která přidala navíc ještě jednu branku. Celé fantastická sezóna nováčka soutěže tak končí celkově čtvrtým místem, které znamená po dlouhých letech i účast Sigmy v evropských pohárech. Boleslav naopak končí na devátém místě. Ode mě je to z Olomouce pro tuto sezónu vše, přeji hezký zbytek soboty. (18:00:04)

    Johan Čáp

    Branky: 33. Plšek (Kalvach), 51. Falta (Sladký), 81. Plšek (Moulis)

    Karty:   42. Matějovský (MBL), 44. Jánoš (MBL)   60. Radaković (OLO)

    Neproměněná penalta: 62. Magera (MBL), brankář Reichl zneškodnil


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 5:3. Rohy: 1:7.
    SK Sigma Olomouc: Reichl – Sladký, Radaković, Jemelka, Hála – Zahradníček (71. Moulis), Houska (C), Kalvach, Falta (84. Manzia) – Plšek – Řezníček (65. Kotouč).
    Náhradníci: M. Buchta – Surzyn, Moulis, Yunis, Manzia, Texl, Kotouč.

    FK Mladá Boleslav: Polaček – Pauschek, Takács, Šušnjar, Křapka – Hubínek (63. J. Rada), Jánoš (C) (77. Přikryl) – Konaté, Matějovský, Ladra – Mareš (58. Magera).
    Náhradníci: Vejmola – Kateřiňák, Přikryl, Magera, Valenta, J. Rada, Chaluš.

    Rozhodčí: Houdek – Kříž, Pospíšil

    Diváci: 5105
    bahis siteleri