Aston Villa – Fulham 0:1 (kon.)
konec
Aston Villa FC
0:1 (0:1)
Fulham FC
Sobota 26.05.2018, 18:00 • Wembley, Londýn • Anglická Championship • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký sobotní večer u velmi chutného předkrmu k večernímu finále Ligy mistrů. Na slavném Wembley se uskuteční utkání s velmi pravděpodobně největším finančním dopadem pro vítěze na celém světě, ve finále playoff o postup do Premier League se utkají Fulham a Aston Villa.

    Podle analýzy světově proslulé poradenské společnosti Deloitte vítěz dnešního utkání získá minimálně 160 miliónů liber, v přepočtu tedy zhruba 4,7 miliard korun a to zejména díky velmi tučným částkám za televizní práva v nejslavnější národní klubové soutěži světa.

    Utkání bude doprovázet skutečně elektrizující atmosféra, neboť oba týmy vyprodaly přidělené sektory (38 166 vstupenek pro každý tým)!

    Dnes bychom se alespoň v průběhu utkání mohli dočkat i české účasti. Tomáš Kalas při jarním zranění sice přišel o místo v základní sestavě Fulhamu, přesto se často do zápasů zapojuje z lavičky náhradníků.
     
    ASTON VILLA FC

    Aston Villa se letos vůbec poprvé v klubové historii účastní playoff jakékoliv nižší anglické soutěže, pro jejího trenéra Steva Bruce to však bude už třetí účast ve finále a obě předchozí dopadly úspěšně. V roce 2001-02 jako trenér konkurenčního Birminghamu uspěl proti Norwichi v penaltovém rozstřelu, o čtrnáct let později dovedl do Premier League Hull přes Sheffield Wednesday.

    Celkově se Steve Bruce radoval z postupu do Premier League již čtyřikrát, což z něj dělá anglického rekordmana společně s Neilem Warnockem, jenž dovedl do nejvyšší soutěže letos Cardiff a Bruce by se tak od něj mohl opět odpoutat v případě tolik vytouženého úspěchu.

    Nesmírně zajímavou postavou ve vínově-modrém dresu bude John Terry. Dlouholetá opora a již legenda Chelsea se po loňském konci u "Blues" rozhodla pokračovat v kariéře právě v Aston Ville, kde letos odehrál už 32 ligových utkání a dal najevo, že je ochoten prodloužit smlouvu s Villans, ale s jednou důležitou klauzulí. V případě postupu do Premier League nechce hrát proti Chelsea. Mimochodem právě v dresu Chelsea Terry na Wembley již pětkrát zvedl nad hlavu významnou trofej v roli kapitána londýnského celku.

    Ve čtyřiadvacetičlenném poli Aston Villa obsadila čtvrté místo, což znamenalo semifinále proti Middlesbrough. To úvodní na severovýchodě Anglie rozhodl jedinou brankou Mile Jedinak a fotbalista, který letos již posunul Austrálii na světový šampionát, touto brankou poslal Aston Villu na Wembley, neboť v bezbrankové odvetě už Villans svůj náskok udrželi.

    Trenér Bruce pravěpodobně bude moci počítat i s egyptským obráncem Elmohamadym. Ten se zranil při semifinálovém utkání v Middlesbrough a nuceně tak vynechal odvetu, jeho koleno se ale dává rychle do pořádku a mohl by dnes být fit. Pokud třicetiletý Egypťan ještě nebude schopen hrát od první minuty, tak by jeho místo měl znovu zaujmout James Bree, který v odvetě přispěl k bezbrankové remíze.
     
    FULHAM FC

    Fulham je v plné síle s výhledem ukončit čtyřletou pauzu v Premier League. "Chalupáři" se poprvé objeví ve finále playoff, při všech třech předchozích účastech byli vyřazeni v semifinále (1988-89 a 1997-98 pokaždé ve třetí nejvyšší soutěži, před rokem pak ve druhé).

    Londýnský klub by potřeboval postoupit i s ohledem ke skladbě kádru pro příští sezónu. Dá se totiž očekávat, že minimálně krajní obránce Ryan Fredericks, kapitán Tom Cairney i supertalent anglické kopané Ryan Sessegnon by rádi hráli příští sezónu mezi anglickou elitou, Matt Targett a Aleksandar Mitrović pak jsou v klubu na hostování z klubů Premier League a vyhlíží návrat zpět do nejvyšší soutěže, což už by zasáhlo až polovinu základní sestavy.

    Nutno vyzdvihnout hlavně jméno Ryana Sessegnona. Mladé křídlo před týdnem oslavilo teprve osmnácté narozeniny, už v sedmnácti letech ale dokázal motat hlavu většině obráncům ve druhé nejvyšší soutěži a letos už zaznamenal šestnáct ligových branek a sedm asistencí! V semifinálové odvetě proti Derby pak postup zajistil brankou a přihrávkou na postupovou trefu.

    Přitom ještě v první polovině sezóny nic nenasvědčovalo tomu, že by Fulham vůbec mohl bojovat o postup. Potácel se totiž v druhé polovině tabulky, s polovinou sezóny ale přišla báječná série 23 utkání bez prohry v řadě, kterou ukončila až prohra v Birminghamu v posledním kole základní části, kdy Fulham dokonce bojoval o přímý postup do Premier League. V semifinále pak Fulham sice prohrál v Derby 0:1, domácí výhra 2:0 mu ale zajistila účast v dnešním velkém zápase.

    Srbský trenér Fulhamu Slaviša Jokanović by po sedmizápasové pauze mohl využít i navrátilce po zranění Sheyiho Oja, očekává se ale spíše jeho účast na lavičce níhradníků. V semifinálové odvetě proti Derby Jokanovič nahradil Floyda Ayitého Aboubakarem Kamarou a na post pravého křídla se bude muset znovu rozhodovat mezi touto dvojicí. Důležitý ale je fakt, že celý tým je zdravotně v pořádku a připraven k zápasu.
     
    Úvodní sestavy:

    Aston Villa FC: Johnstone – Elmohamady, Chester, Terry, Hutton – Jedinak – Snodgrass, Hourihane, Grealish, Adomah – Grabban
    Náhradníci: Bunn – Bjarnason, Bree, Hogan, Kodija, Onoham, Whelan

    Fulham FC: Bettinelli – Fredericks, Odoi, Ream, Targett – Cairney, McDonald, Johansen – Kamara, Mitrović, Sessegnon
    Náhradníci: Button – Ayite, Fonte, Christie, Norwood, Piazon, Kalas

    Rozhodčí: Taylor – Beswick, Cook.
     
    Na zaplněném Wembley je vše připraveno k rozehrání epického zápasu! Vítěz bere vše, poražený zůstane minimálně na další rok ve druhé nejvyšší soutěži.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujal Aleksandar Mitrović a utkání v úžasné atmosféře je rozehráno!
     
    2
    Ochozy Wembley jsou rozděleny na dvě poloviny, ta podporující Fulham je oděna do bílé, druhá, podporující tým z Birminghamu, fandí ve vínově-modrých barvách.
     
    4
    Úvodní minuty se nesou ve znamení tvrdého boje ve středu hřiště, oba týmy se ještě nepřiblížily k soupeřovému pokutovému území. Hraje se dnes skutečně o hodně.
     
    5
    Snodgrass kolmicí po levém křídle hledal Adomaha, toho ale dokázal ubránit Ryan Fredericks a bude se kopat od branky Fulhamu.
     
    7
    Aktivnějším týmem zatím je Fulham, první centr před hostující branku adresoval Targett, našel ale jen Johna Terryho.
     
    9
    Stoper Aston Villy James Chester brzy vidí první žlutou kartu za ostrý skluz pod nohy Mitroviće. To by mohla být velká nepříjemnost pro zadáka Villans.
     
    11
    Nedovolený zákrok na Hourihaneho, Aston Villa rozehrává ze středu hřiště.
     
    13
    Cairney dostal prostor ve středu pole, volil ale pouze krátkou přihrávku Johansenovi, jenž poté nepřesně hledal rozběhnutého Sessegnona.
     
    14
    Po zaváhání v rozehrávce Fulhamu se míče zmocnil Snodgrass, příliš prudkou přihrávkou ale hledal na levém křídle Adomaha a ten už neměl šanci míč dostihnout v hracím prostoru.
     
    16
    Grealish byl nedovoleně atakován ve středu hřiště, marně se však dožadoval žluté karty pro Cairneyho.
     
    17
    Až v sedmnácté minutě jsme se dočkali vůbec prvního střeleckého pokusu, ten však Snodgrassovi vůbec nevyšel a jeho pomalá přízemní střela se dokutálela výrazně vedle branky hájené Marcusem Bettinellim.
     
    18
    Utkání sleduje i královská návštěva, v hledišti je i princ William, jenž by měl po zápase předat pohár pro úspěšnější tým.
    18. Princ William v hledišti Wembley.
     
    20
    Fotbalisté Fulhamu se usadili na útočné polovině a hledají cestičku do zatím velmi pozorné defenzivy vedené Johnem Terrym.
     
    21
    První střelecký pokus Fulhamu, Kamara z hranice pokutového území ale přestřelil branku Johnstona. Ten fatálně chyboval při vzájemném utkání na Fulhamu, přesto je ale jasnou jedničku mezi tyčemi svého celku.
     
    22
    Fulham právě vstřelil branku!
    Bouře radosti v bílé polovině Wembley! Čerstvě plnoletý Ryan Sessegnon perfektní přihrávkou vysunul TOMA CAIRNEYHO a kapitán Fulhamu přesnou střelou podél brankáře Johnstona rozpoutal šílenství v hledišti okupovaném fanoušky Fulhamu!
    22. TOM CAIRNEY - 0:1
     
    24
    Fulhamu narostly křídla, střeleckým pokusem z druhé vlny zkoušel štěstí Kamara, ten ale výrazně přestřelil branku Aston Villy.
     
    25
    Útočná snaha Aston Villy končí postavením mimo hru Lewise Grabbana.
     
    27
    Fulham je i nadále aktivnějším týmem, koneckonců v obou vzájemných zápasech v letošní sezóně v držení míče dominoval, pokaždé měl přes 65 procent.
     
    29
    Grealish byl znovu tvrdě atakován, tentokrát Ryanem Fredericksem a to byl velmi bolestivý zákrok, kdy obránce Fulhamu soupeři nešťastně přišlápl koleno.
     
    31
    Po Grealishově ošetření už se může ve hře pokračovat, dlouhý nákop brankáře Johnstona ale našel Snodgrasse jen v hlubokém ofsajdu.
     
    32
    I další šanci si vypracoval Fulham! Cairneyho centr John Terry prodloužil jen ke vzdálenější tyči, kde našel Ryana Sessegnona, mladý supertalent ale hlavičkoval do připraveného brankáře Johnstona.
     
    34
    Na hřišti je nadále velmi ostro, tentokrát si Hutton nebral servítky s Kamarou a Fulham dostává možnost zajímavé standardní situace z pozice nedaleko rohu pokutového území.
     
    35
    Johansenův centr ale byl příliš krátký a našel jen hlavou Hourihana, jenž snadno odvrátil míč do pole.
     
    36
    Obléhání pokutového území Aston Villy Matt Targett zakončil velmi nepřesnou střelou z dálky, výrazně přestřelil branku.
     
    38
    První žlutá karta také pro fotbalisty Fulhamu, vykoledoval si ji Odoi za sražení Grabbana.
     
    39
    Následnou standardní situaci Snodgrass řešil zajímavým obloučkem ke zcela osamocenému Grealishovi, ten ale z úhlu střelou přes nohu přestřeluje!
    39. Zajímavě rozehraná standardní situace, Grealish zakončuje nepřesně.
     
    40
    Fredericks rychlým útočným výpadem vnikl do pokutového území a vybojoval rohový kop, po něm se fotbalisté Fulhamu nedokázali prosadit do střeleckého zakončení.
     
    41
    Mitrović měl po souhře s Kamarou velmi výhodnou pozici v pokutovém území soupeře, neprostřelil ale bránícího zadáka Chestera.
     
    43
    Fredericksův centr doletěl na hlavu Mitroviće, ten ale v záklonu míč jen prodloužil vysoko nad břevno.
     
    45
    Zatímco na trávníku je ošetřován norský středopolař Johansen, tak rozhodčí Taylor přidal k prvnímu poločasu dvě nastavené minuty. Zřejmě se ale bude hrát o něco déle, neboť ošetření Johansena chvíli potrvá.
     
    45+2
    V závěru první nastavené minuty Johansen za doprovodu lékařů odkulhal za postranní čáru, ve hře se může pokračovat.
     
    45+3
    Villans jsou nastěhováni na soupeřově polovině, Fulham ale zatím brání velmi dobře.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Po úvodním dějství nesmírně důležitého zápasu Fulham vede ve finále The Championship nad Aston Villou 1:0.

    Dosud jedinou branku po skvělé přihrávce osmnáctiletého Sessegnona vstřelil kapitán Fulhamu Tom Cairney a potvrdil tak územní převahu Cottagers, kteří zaslouženě vedou.
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 2 – 7
    Střely na bránu: 0 – 2
    Rohové kopy: 0 – 1
    Ofsajdy: 2 – 0
    Fauly: 7 – 10
    Žluté karty: 1 – 1
    Červené karty: 0 – 0
    Pohled do sektoru fanoušků Fulhamu.

     
    Chvíli se čekalo na brankáře Fulhamu Bettinelliho, jenž s drobným prodlením vyběhl ze šaten jako poslední, během několika okamžiků ale bude druhý poločas zahájen.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Pokračuje se beze změn v sestavách.
     
    46
    Nepřesný centr Snodgrasse si ve vlastním pokutovém území příliš dlouze zpracovával Fredericks a krajní obránce Fulhamu pak měl štěstí, že jeho odkop napadající Hourihane odrazil vedle branky hájené Marcusem Bettinellim.
     
    47
    Kamara na pravé straně zakombinoval s Mitrovićem, jehož přízemní centr před Sessegnonem odkopl James Chester.
     
    48
    Kamara tentokrát sehrál útočnou akci s Johansenem, jenž okamžitě střílel z hranice pokutového území, brankář Johnstone ale byl na zemi včas a míč ukryl do své moci.
     
    49
    Adohamův přetažený centr našel hlavu Snodgrasse, ten ale v mírném záklonu hlavičkuje vysoko nad branku hájenou Bettinellim.
     
    51
    Další Adomahův centr už připravil výbornou pozici pro Grealishe, ten ale zblízka nedokázal překonat brankáře Bettinelliho!
    51. Adoham připravil výbornou pozici pro Jacka Grealishe.
     
    52
    A další centr Adomaha! Tentokrát ale končí útočným faulem Snodgrasse, jenž si nedovoleně naskočil na záda Alaina Huttona.
     
    53
    Aston Villa stupňuje tempo, Adomah tentokrát u levé postranní čáry vybojoval míč pro Hourihana, jehož centr jen proletěl pokutovým územím Fulhamu.
     
    55
    Po delší době se míče na chvíli zmocnili také fotbalisté v bílém, Sessegnon se okamžitě pokusil vysunout Kamaru za záda obránců Aston Villy, poslal mu ale příliš dlouhou přihrávku do protipohybu, neboť Kamara si na poslední chvíli musel pohlídat ofsajdovou hranu a přibrzdit svůj pohyb.
     
    56
    Na Targettův centr jeho slabší pravačkou si naskočil Mitrović, srbský útočník hlavou zakončuje vedle branky Aston Villy.
     
    57
    Grealish kolmicí do pokutového území vysunul Grabbana, toho ale dokázal ubránit Odoi a stoper Fulhamu si vedl natolik dobře, že odrazem míče od útočníka soupeře ještě vybojoval odkop od branky.
     
    59
    Sessegnonův centr našel jen hlavu Jamese Chestera, ten ale byl poněkud dezorientován a odhlavičkoval míč k McDonaldovi, ten v tísni z osmnácti metrů vysoko přestřeluje branku hájenou Samem Johnstonem.
     
    60
    Jack Grealish vystřihl fenomenální sólo, v jehož závěru se objevil osamocen před Bettinellim, toho ale prostřelit nedokázal!
     
    62
    Po centru Hourihana střílel Jack Grealish, jeho rána je sražena zadáky Fulhamu a fotbalisté ve vínově-modrém se bouřlivě dožadovali odpískání pokutového kopu za údajnou ruku, avšak marně.
    62. Jednalo se o penaltovou ruku Odoie?
     
    63
    Peklo před brankou Fulhamu, tentokrát centroval Elmohamady, i tentokrát se ale zadáci londýnského celku ubránili.
     
    64
    Trochu přemotivovaný Jack Grealish hrubě sestřelil Toma Cairneyho a možná může být rád, že viděl jen žlutou kartu.
     
    65
    Fredericks připravil dobrou střeleckou pozici pro McDonalda, ten ale jen trefuje bránícího Chestera.
     
    66
    Po druhém rohovém kopu Fulhamu se k míči ve velké skrumáži probojoval McDonald, v tísni jej ale nedokázal nasměrovat do prostoru ohraničeného třemi tyčemi.
     
    67
    Dnešní souboj na Wembley sleduje 85 243 diváků!
     
    68
    Po zaváhání v rozehrávce Villans Fulham sehrál rychlou akci, v jejímž závěru Johansen z hranice pokutového území ve výborné pozici přestřeluje!
     
    69
    Kamara pronikl po pravém křídle, v pokutovém území, kde si zasekl míč kolem Huttona, ovšem padl k zemi, při pokusu rychle vstát jej trefil Jedinak, rozhodčí Taylor ale penaltu nepíská!
    69. Zákrok na Kamaru v pokutovém území Aston Villy.
     
    70
    Odoi neohrabaně vysokou nohou trefil Grealishe a po druhé žluté kartě je vyloučen! U střídačky Fulhamu už se tak připravuje Tomáš Kalas, jenž by měl vyztužit obranné řady svého týmu.
    70. Červená karta po 2. žluté
     
    72
    Střídání v týmu Fulham FC: ze hřiště odchází Johansen, přichází Norwood.
     
    74
    Po Fredericksově centru Mitrović v dobré šanci otřel svoji střelu o bránícího Chestera a míč proletěl nad brankou Sama Johnstona!
     
    76
    Mitrović potáhl míč po ose hřiště až na útočnou polovinu, kde jej zápasnickým chvatem stáhl k zemi Mile Jedinak a proti žluté kartě nemůže říct jediného slova.
     
    76
    Střídání v týmu Aston Villa FC: ze hřiště odchází Jedinak, přichází Onomah.
     
    77
    Utkání bude mít i české zastoupení! Podle očekávání do hry vbíhá Tomáš Kalas, místo mu přepouští Kamara.
     
    77
    Aboubakar Kamara za zdržování při svém střídání vidí žlutou kartu, ta jej určitě nijak trápit nebude.
     
    77
    Střídání v týmu Aston Villa FC: ze hřiště odchází Elmohamady, přichází Kodija.
     
    79
    Po přetaženém centru Alberta Adomaha Snodgrass vracel míč "do ohně", Kodija se ale před brankou prosadit nedokázal.
     
    80
    Momentálně se nehraje, výrazné zdravotní potíže trápí Hourihana.
     
    82
    Hourihane nebude schopen pokračovat ve hře, z lavičky jej nahrazuje Scott Hogan.
     
    83
    Střídání v týmu Fulham FC: ze hřiště odchází Fredericks, přichází Christie.
     
    84
    Onoham potáhl míč k pokutovém území Fulhamu, jeho zablokovaná střela zaváněla další rukou "Chalupářů", rozhodčí Taylor nechává pokračovat ve hře.
     
    85
    Další útočná akce Aston Villy končí ofsajdem Scotta Hogana, Kalasovi se jej podařilo vystavit do postavení mimo hru.
     
    86
    Rozeběhla se závěrečná pětiminutovka normální hrací doby, dá se ale čekat výrazné nastavení.
     
    87
    Alan Hutton také vidí žlutou kartu za ostrý skluz pod nohy Mitroviće.
     
    89
    Jack Grealish si doběhl pro nedovolený zákrok Mitroviće ve velice nebezpečné situaci. Teď bude před Marcusem Bettinellim pořádné horko!
     
    89
    Snodgrassova rána prosvištěla těsně vedle vzdálenější tyče branky Fulhamu!
     
    90+1
    Pět nastavených minut dělí Fulham od návratu do Premier League!
     
    90+1
    Momentálně se hraje na polovině Aston Villy, Fulham už však míč odevzdal a dá se čekat nápor Villans.
     
    90+1
    Adomahův centr hlavou jen pošimral Hogan a prodloužil míč výrazně vedle Bettinelliho branky.
     
    90+2
    Autové vhazování pro Aston Villu u útočného rohového praporku.
     
    90+3
    Jack Grealish se pokusil vniknout do pokutového území z pravého křídla, penaltu ale v souboji s Targettem nevybojoval.
     
    90+4
    Fulham hraje na útočné polovině a díky autovému vhazování může ušetřit cenné desítky sekund.
     
    90+5
    Sessegnon vybojoval nedovolený zákrok na levém křídle!
     
    90+5
    Konec zápasu.
    90+5. Závěrečné sekundy finále!
     
    Obrovské oslavy na straně jedné, výrazný smutek na té druhé!

    Nejstarší londýnský fotbalový klub se vrací do Premier League po čtyřech letech, rozhodla o tom branka kapitána Toma Cairneyho z 22. minutě utkání, kdy se trefil po senzační přihrávce mladého anglického supertalentu Ryana Sessegnona.

    K postupu Fulhamu přispěl i český obránce Tomáš Kalas, ten ve finálovém zápase strávil na hřišti dvacet minut i s nastavením a pomohl oslabenému týmu udržet čisté konto a tím i postup mezi anglickou elitu.
     
    Byť stadión Fulhamu Craven Cottage má kapacitu 26 tisíc míst, tak Fulham přesto dokázal vyprodat své sektory pro více než 38 tisíc fanoušků a ti bouřlivě slaví návrat do Premier League.
     
    Fotbalisté Fulhamu už stoupají ochozy slavného stadiónu do jeho VIP lóže, aby byli oceněni za vítězství v dnešním finále.
    Fotbalisté Fulhamu přebírají pohár pro vítěze finále.
     
    S konstatováním, že Fulham se díky vítězství 1:0 vrací do Premier League, se loučím a přeji příjemný zbytek víkendu. (20:14:44)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 22. Cairney

    Karty:   9. Chester (ASV), 64. Grealish (ASV), 87. Hutton (ASV) – 38. Odoi (FHM), 77. Kamara (FHM)   70. Odoi (FHM)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 10:12. Rohy: 0:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 14:15.
    Aston Villa FC: Johnstone – Elmohamady, Chester, Terry, Hutton – Jedinak – Snodgrass, Hourihane, Grealish, Adomah – Grabban
    Náhradníci: Bunn – Bjarnason, Bree, Hogan, Kodija, Onoham, Whelan

    Fulham FC: Bettinelli – Fredericks, Odoi, Ream, Targett – Cairney, McDonald, Johansen – Kamara, Mitrović, Sessegnon
    Náhradníci: Button – Ayite, Fonte, Christie, Norwood, Piazon, Kalas

    Rozhodčí: Taylor – Beswick, Cook
    thejrc.org