Tour de Suisse - 3. etapa Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) (kon.)
konec
Tour de Suisse - 3. etapa

Sonny Colbrelli (Bahrain Merida)

sk Pondělí 11.06.2018, 14:00Cyklistika
     
    Tretia etapa cyklistických pretekov Tour de Suisse 2018 mala očakávaný priebeh. V prvej polovici trate sa vytvoril únik, ktorého snaha sa skončila až osem kilometrov pred cieľom. Potom sa dostali k slovu tímy s kvalitnými šprintérmi a v náročnom závere pripravovali pozície pre svojich lídrov. V cieľovej rovinke boli najsilnejší Sonny Colbrelli, Fernando Gaviria a Peter Sagan. Všetci traja prešli páskou takmer na jednej úrovni, no najrýchlejší bol napokon prvý menovaný Talian. Druhé miesto patrilo Gaviriovi a tretie Saganovi. (17:40:18)
     
    Priebežné poradie po 3. etape:
    1. Stefan Küng (BMC) 8:50:15 hod.
    2. Greg Van Avermaet (BMC) + 3 s
    3. Richie Porte (BMC) + 3 s
    4. Tejay Van Garderen (BMC) + 3
    5. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) + 16 s
     
    Konečné poradie 3. etapy:
    1. Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) 4:39:51 hod.
    2. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) – všetci rovnaký čas
    3. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    4. Michael Albasini (Mitchelton-Scott)
    5. Magnus Cort Nielsen (Astana)
    Mimoriadne vyrovnaný záver etapy

     
    Tretia etapa Tour de Suisse 2018 sa práve skončila.
     
    cieľ
    Peter Sagan sa zavesil za zadné koleso Fernanda Gaviriu, ale nemal dostatok priestoru, aby sa pretlačil cez dvojicu pretekárov. Slovenský cyklista sa napokon musel uspokojiť tesne s treťou priečkou. Víťazom sa stal Talian Sonny Colbrelli.
     
    1 km
    Peter Sagan má pred posledným kilometrom k dispozícii dvoch tímových kolegov. V pelotóne zostalo množstvo kvalitných šprintérov, takže okruh favoritov je širší.
     
    2 km
    Sören Kragh Andersen na chvíľu odišiel z balíka, ale nemal záujem pokračovať v samostatnom úniku. Radšej počkal na kolegov.
     
    3 km
    Tri kilometre pred cieľom vidíme na úplnej špici pelotónu dvojicu pretekárov z tímu Sunweb. Peter Sagan sa drží na výhodnej pozícii.
     
    5 km
    Peter Sagan vyprovokoval konkurentov k väčšej aktivite, ale väčšina favoritov na víťazstvo v etape sa udržala v balíku, takže bude rozhodovať až záver.
     
    5,5 km
    Peter Sagan zobral všetko do vlastných rúk a zaútočil. Za ním sa vydali dvaja pretekári Sunwebu, ale už sa pridávajú aj ďalší.
     
    6 km
    Balík sa začína rozpadávať a vpredu zostávajú len najväčší favoriti. Na zadnom kolese Petra Sagana sa pozorne drží Fernando Gaviria.
     
    7 km
    Cyklisti začali stúpať na Hagenfirst a viacero pretekárov sa snaží dostať do úniku. Tímy z pelotónu ihneď reagujú.
     
    8 km
    Únik je minulosťou. Pelotón pohltil trojicu vpredu a mieri na posledný kopec dnešného dňa. Stúpanie Hagenfirst meria 2,1 kilometra a má priemerný sklon 6,1 %.
     
    10 km
    Čaká nás záverečných desať kilometrov. V balíku začali pracovať všetky tímy, ktoré dnes chcú pomýšľať na etapové prvenstvo. Náskok úniku sa zmenšil na dvadsať sekúnd.
     
    13 km
    Peter Sagan je už trinásť kilometrov pred cieľom úplne vpredu. Na špici pelotónu mu robia spoločnosť dvaja tímoví kolegovia.
     
    15 km
    Do vrcholu posledného stúpania na Hagenfirst zostáva desať kilometrov. Vedúca trojica je stále pokope a drží si štyridsaťsekundový náskok.
     
    17 km
    Stále husto prší a cyklistov čaká po záverečnom kopci ešte nepríjemný zjazd do cieľa, ktorý povedie úzkymi cestami.
     
    20 km
    Od cieľa dnešnej etapy nás delí už iba posledných dvadsať kilometrov. Vedúca trojica na rovine dobre spolupracuje, ale jej náskok sa pohybuje stále iba na úrovni štyridsiatich sekúnd.
     
    23 km
    Tím BMC Racing zvýšil tempo v kopci, ale pokračuje aj v zjazde. Preto sa strata pelotónu znížila na štyridsať sekúnd.

    Tomáš Lengyel

    ocianews.com