Japonsko – Paraguay 4:2 (kon.) | Polsko – Litva 4:0 (kon.)
konec
Polsko
4:0 (2:0)
Litva
Úterý 12.06.2018, 18:00 • Stadion Narodowy (Warszawa) • Mezinárodní přípravné zápasy
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Mistrovství světa v Rusku se neúprosně blíží, nicméně ještě před ním si to v přátelském zápase rozdá Polsko a Litva.
     
    Polsko

    Polská reprezentace si pohodlně počínala ve skupinové fázi o MS. Poláci totiž přišli o body pouze ve dvou případech, v jednom případě v tom byla porážka. Tato ambiciózní reprezentace ale s končeným součtem pětadvaceti bodů skončila na první pozici, Dánové pak ztráceli pět bodů. Polsko má za sebou už pět přípravných zápasů, avšak zvítězilo pouze v jediném. Hned první tři zápasy se Polsko střelecky neprosadilo, jenomže i tak dokázalo uhrát bezbrankovou remízu proti Uruguayi. Následně si Polsko spravilo chuť na Jižní Koreji, avšak toto vítězství nebylo vůbec přesvědčivé. Poslední přátelské utkání naopak nabídlo remízu 2:2 proti Chile.
     
    Litva

    Fotbalisté Litvy se dle předpokladů nepodívají na nadcházející šampionát, což se ale vzhledem k těžké skupině, dalo očekávat. Litva dohromady nasbírala pouze šest bodů, což bylo druhé nejhorší počínání skupiny. Hůře na tom byla pouze reprezentace Malty, která uhrála jediná bod právě za remízu proti Litvě. Litva ale nikterak neotálí, naopak má za sebou řadu přátelských zápasů. Hned na úvod absolutně nestačila na Gruzii, která jí nasázela hned čtyři branky. Posléze se Litva vzchopila a dokázala zvítězit na těžké arménské půdě. To bylo ale z hlediska výher naprosto vše, následně přišla remíza proti Lotyšku a dvě prohry proti Íránu a Estonsku.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Fabiański – Cionek, Bednarek, Jedrzejczyk – Bereszyński, Krychowiak, Góralski, Rybus – Kownacki, Lewandowski (C), Milik
    Náhradníci: Bialkowski, Szczesny – Kurzawa, Piszczek, Linetty, Kamiński, Zieliński, Peszko, Blaszczykowski, Pazdan, Teodorczyk, Grosicki

    Litva: Bartkus – Vaitkunas, Jankauskas, Girdvainis, Baravykas – Verbickas, Paulius – Novikovas, Vorobjovas, Černych (C) – Šernas
    Náhradníci: Švedkauskas, Plukas – Januševskij, Lasickas, Slivka, Mikuckis, Veliulis, Leimonas, Laukžemis, Simonas Urbys, Borovskis.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Baravykas musel z těžké pozice jednat s kolegou Černychem, který ale v tísni nestačil odehrát balón. Polsko se tak dostane k autovému vhazování.
     
    4
    Poprvé se s kulatým nesmyslem pomazlil domácí brankář Fabiański, který rozehrál do strany na Jedrzejczyka. Domácí to zkusí přes levou stranu.
     
    5
    Litva se sice dostala do vedení, avšak vstřelená branka nemohla být uznána kvůli jasnému ofsajdu zakončujícího Šernase.
     
    6
    Hosté měli k dispozici standardní situaci z levé strany. Na pohotový centr se ale vyhoupl pouze Jedrzejczyk, který zahrál za cenu rohového kopu.
     
    7
    Na opačné straně ještě zkoušel Kownacki oslovit lépe postaveného Lewandowskiho, před kterým včas vystoupil z obrany Girdvainis.
     
    8
    Novikovas to zkoušel podél pravé autové čáry, avšak zde narazil na početný hlouček protihráčů. Polsko ale ihned odevzdalo balón.
     
    9
    Na polovině hrací plochy se do sebe pustilo hned několik hráčů, nakonec se k volnému předmětu dostal Jankauskas, který přihrál až na Bartkuse.
     
    10
    Rázem se za na hranici ofsajdu dostával za balónem Lewandowski, avšak pomezní sudí odhalil zřejmě hodný těsný ofsajd.
     
    11
    Rybus se doslova prohnal kolem Vatikunase, který evidentně nestíhal. Následný střílený centr dokázal odvrátit na roh pozorný Girdvainis.
     
    12
    Litva nyní uklidňuje hru zdlouhavou kombinací na vlastní obranné polovině. Domácí se pokouší napadat, avšak zatím bez úspěchu.
     
    13
    Baravykas nejdříve naznačil přihrávku, jenomže poté odcentroval do šestnáctky, kde kraloval Fabiánski. Pohotová práce pro domácího brankáře.
     
    14
    Kownacki si nevěřil na průnik kolem Girdvainisie, načež místo toho přihrál až ke středu hrací plochy. Poláci to zkouší hodně trpělivě.
     
    15
    Když tu náhle to dalekonosnou kolmicí zkoušel Krychowiak, který to nemyslel vůbec špatně. Lewandowskimu scházel zhruba krok.
     
    16
    Girdvainis zaváhal při odkopu, který posléze poslal pouze do napadajícího Bereszynskiho. Ten se s míčem otočil a posléze ho poslal na Góralskiho.
     
    17
    Bednarek na nic nečekal a okamžitě odkopl míč kousek za polovinu hřiště. Kownacki ale neuspěl ve vzduchu, posléze skončil na zemi Černych.
     
    18
    Hra musela být přerušena, neboť zdravotní problémy má jeden z hostujících hráčů. Na scénu přispěchal také lékařský personál.
     
    19
    Nakonec se může pokračovat ve hře, domácí sportovně odevzdali balón svému soupeři. K rozehrávce se tedy dostane Bartkus.
     
    19
    Parádní kolmice směřovala na Bereszynskiho, který ale při přečíslení dvou na jednoho trefil právě posledního hráče Litvy.
     
    19
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Teď už to ale Polsku vyšlo na jedničku! Centr z pravé strany propadl až k Rybusovi, který nezpanikařil a místo toho našel ještě lépe postaveného ROBERTA LEWANDOWSKIHO. Kanonýr mnichovského Bayernu bezpečně uklidil balón k tyči.
    19. LEWANDOWSKI - 1:0
     
    20
    Na úvodní branku dnešního zápasu jsme museli čekat něco málo kolem dvaceti minut. Momentálně jsou na tahu hosté.
     
    21
    Vaitkunas se neohroženě dral po pravé straně, odkud posílal do vápna načechranou nabídku. Nakonec se stala snadnou kořistí Fabiańskiho.
     
    22
    Vaitkunas se ujal autového vhazování od pravé postranní čáry. Balón plachtil k Šernasovi, kterému se ale absolutně nezdařilo zpracování.
     
    23
    Kownacki postupoval směrem do vápna, nicméně měl před sebou přesilu protihráčů. Domácí křídelník se zalekl a raději přihrál až na Krychowiaka.
     
    24
    Litva se po delší době nastěhovala k opačnému pokutovému území. Vaitkunas to pro změnu zkoušel dalekonosným autem, který skončil u Fabiańskyho.
     
    25
    Domácí brankář založil protiakci, na jejíž konci byla finální přihrávka od Bereszynskiho. Rozhozená obrana Litvy ale stačila nebezpečí uhasit.
     
    26
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Fedor Cernych, přichází Justas Lasickas.
     
    27
    Polská reprezentace začíná dominovat. Před malým momentem si Rybus navedl balón na levačku, balón ale nepropálil přes Verbickase.
     
    28
    Střídající Justas Lasickas se poprvé seznámil s kulatým nesmyslem, avšak následně o něj přišel. Polsko se ale volného prostoru zaleklo.
     
    29
    Lewandowski to udělal parádně, těsně před šestnáctkou ale skončil na zemi. Nedovoleným zákrokem se provinil dotírající Girdvainis.
     
    33
    Polsko právě vstřelilo branku!
    To jsou věci! Domácí měli k dispozici přímý kop z lukrativní pozice. K exekuci se postavil ROBERT LEWANDOWSKI, který svojí střelu otřel o břevno, aby následně míč skončil za brankovou čárou. Nejdříve se pokračovalo ve hře, hlavní sudí nakonec přeci jenom ukázal ke středovému kruhu. Branka platí!
    33. LEWANDOWSKI - 2:0
     
    34
    Ihned po rozehrávce si outsider tohoto zápasu přichystal rohový kop z pravé strany. Novikovas zkoušel najít Šernase, včas ale zasáhl brankář.
     
    35
    Fabiański vyrazil balón ven z hrací plochy, netrvalo dlouho a Paulius musel spolupracovat s Bartkusem. Litva je směrem dopředu bezzubý.
     
    36
    Aktivní Lewandowski to přehnal s agresivitou, neboť při snaze zachytit míč fauloval jednoho z protihráčů. Hosté se okamžitě dostali na útočnou polovinu.
     
    37
    Teď se pro změnu nedovoleně provinili hráči Litvy, konkrétněji to byl Vorobjovas, jenž zatáhl za dres středopolaře Krychowiaka.
     
    38
    Milik mohl předat na pravou stranu volnému Kownackimu, avšak celou akci vzal sám na sebe. Táhlou ránu nakonec poslal metr vedle.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo přes pět minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    40
    Obrázek hry se nikterak nemění. Domácí jsou i nadále častěji u balónu, naopak soupeř začíná být až příliš pasivní.
     
    41
    Góralskiho nákop nenašel kýženého adresáta, nýbrž pouze hlavu Jankauskase. Netrvalo dlouho a k nedovolenému zákroku musel sáhnout Milik.
     
    42
    Další velká šance domácích! Kownacki obdržel přihrávku na malé vápno, odkud ale pouze trefil brankáře Bartkuse.
     
    43
    Aby toho nebylo málo, tak tentýž hráč to zkusil z velké vzdálenosti. Jeho rána nakonec skončila těsně nad horní konstrukcí.
     
    44
    Šance také na druhé straně! Po standardní situaci se míče chopil Šernas, který si ho potáhl na pravou nohu a poté pořádně protáhl Fabiańskyho.
    44. Velká šance hostů.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou úvodní dějství, které nám nabídlo hodně zajímavou podívanou. Polsko mělo velkou územní převahu, načež nakonec dvakrát udeřilo. Litva postupem času přestala útočit, a tak jsme sledovali pouze jednu polovinu hrací plochy.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Łukasz Fabiański, přichází Wojciech Szczęsny.
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Artur Jedrzejczyk, přichází Łukasz Piszczek.
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Robert Lewandowski, přichází Lukasz Teodorczyk.
     
    46
    Žlutou kartu dostává Jacek Goralski (Polsko).
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí. Ti budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    Hned v samotném úvodu druhého poločasu, skončil na zemi hostující Paulius, který se okamžitě chytil za obličej. Standardka pro Litvu.
     
    49
    Ta byla rozehrána nakrátko, načež to Vaitkunas zkoušel centrem do přehuštěného prostoru. Míč ale přeletěl celé pokutové území.
     
    50
    Reprezentace Litvy se hodně rychle dostala k opačné šestnáctce, kde se do zakončení dral Lasickas. Do dráhy letu míče se postavil Cionek.
     
    51
    V souboji ve středu hrací plochy nakonec uspěl důraznější Paulius, který vybojoval pro svůj celek autové vhazování od pravé postranní čáry.
     
    52
    Střídající Teodorczyk vletěl do hostujícího Baravykase hodně ostře, druhý jmenovaný si nakonec odnesl menší šrám na týlní kosti.
     
    53
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Jan Bednarek, přichází Michal Pazdan.
     
    54
    Žlutou kartu dostává Darvydas Šernas (Litva).
     
    55
    Série nedovolených zákroků pokračuje. Na hranici žlutého kartónku si Šernas pomohl v souboji s Krychowiakem, žlutit se ale nebude.
     
    56
    Poláci to nyní zkouší trpělivou kombinací na vlastní polovině. Litva se ale k napadání moc nemá, spíše čeká, co soupeř předvede.
     
    57
    Úvod druhého poločasu zatím absolutně nepřipomíná ofenzivní choutky z prvního dějství. Momentálně totiž sledujeme hodně rozpačitou hru.
     
    58
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Simonas Paulius, přichází Vykintas Slivka.
     
    59
    Nakonec to sám na sebe vzal hostující Jankauskas, jehož kolmice za obranu soupeře neměla dobré parametry. K míči se tak dostal Szczesny.
     
    60
    Úplně stejně to před malým momentem zamýšlel Goralski, který pro změnu našel prostor, ve kterém se nacházel brankář Bartkus.
     
    61
    Obrannou povinnosti si splnil Piszczek, který zahnal rozehrávajícího Vaitkunase na jeho vlastní polovinu. Nakonec se do kombinace zapojil také Bartkus.
     
    62
    Najednou to málem vyšlo. Do zakončení se totiž dral hostující Šernas, který ale v pádu nezamířil přesně. Szczesny je i nadále bez složitějšího zákroku.
     
    63
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry. Zatím se zdá být živější Litva, které ale i nadále chybí logičtější myšlenka.
     
    64
    Piszczek zřejmě prováhal ideální moment k centru, posléze mu to ale názorně ukázal Rybus, který pro změnu našel rukavici Bartkuse.
     
    65
    Hodně zajímavě to nyní zamýšlel Goralski, který ale nepropasíroval kolmici mezi dvojici protihráčů. Také Bartkus se ve druhém poločase moc nezapotil.
     
    66
    Přenesení hry našlo nevýrazného Milika, který ale po jemném kontaktu s protihráčem skončil na zemi. Hlavní sudí nechává pokračovat ve hře.
     
    66
    Další z řady centrovaných balónů z kopačky Vaitkunase skončil u pozorného Pazdana. Na druhé straně se daleko s míčem nedostal Kownacki.
     
    67
    Polsko mělo k dispozici rohový kop z levé strany, o který se postaral technik Rybus. Jeden z domácích dokázal protlačil balón až ke Krychowiakovi, který parádní patičkou rozvlnil síť. Hlavní sudí si zřejmě všiml jemného kontaktu míče s horní končetinou, branka tedy neplatí.
    67. Neuznaná branka domácích.
     
    68
    Na opačné straně se také Litva dostala k rozehrávce rohového kopu. Po jednom ze soubojů skončil na zemi Jankauskas, který si vyžádal ošetření.
     
    69
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Darvydas Šernas, přichází Karolis Laukzemis.
     
    70
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Maciej Rybus, přichází Jakub Blaszczykowski.
     
    71
    Máme před sebou závěrečnou dvacetiminutovku. Momentálně je Litva směrem dopředu trochu nebezpečnější, domácí ale rovněž zlobí.
     
    71
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Teď už se ale domácí dočkali regulérní branky! Parádní akce v podání Polska končí na kopačce DAWIDA KOWNACKIHO, který měl před sebou prázdnou svatyni. Velký podíl na této brance jde na adresu Bereszynskiho.
    71. KOWNACKI - 3:0
     
    72
    Vzápětí se Barktus vydal daleko z branky, čehož chtěl využít střídající Blaszczykowski. Domácí křídelník ale nedokázal zasunout balón do sítě.
     
    73
    Co chybělo! Litva opět propadala v defenzívě a zcela osamocený byl na malém vápně Teodorczyk. Hlavičku ale poslal trestuhodně vedle branky.
     
    74
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Rolandas Baravykas, přichází Valdemar Borovskij.
     
    78
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Grzegorz Krychowiak, přichází Piotr Zieliński.
     
    79
    Rozehrávající Goralski to u vlastního rohového praporku nevymyslel dvakrát nejlépe, míč totiž poslal pouze do zámezí.
     
    80
    Cionek se chtěl vydat kupředu, když tu náhle ho nedovoleným zákrokem zastavil Novikovas. Jednoznačný faul, domácí okamžitě rozehráli.
     
    81
    Teodorczyk sváděl hodně tvrdý souboj s Girdvainisem, přičemž druhý jmenovaný byl důraznější. Vše bylo v rámci pravidel, může se pokračovat.
     
    82
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes deset minut. Na zeleném pažitu je k vidění nezáživná pasáž, která nenabízí nic moc zajímavého.
     
    82
    Je tu pokutový kop pro domácí!
     
    82
    Polsko právě vstřelilo branku!
    K rozehrávce pokutového kopu se postavil JAKUB BLASZCZYKOWSKI, který poslal brankáře na opačnou stranu. Pokutovému kopu ale předcházela porada sudího s videorozhodčím.
    82. BLASZCZYKOWSKI - 4:0
     
    83
    Tak tady to zavání pořádným debaklem. Ačkoliv Polsko nepředvádí zrovna nejlepší fotbal, i tak dokázalo svému soupeři vstřelit už čtyři branky.
     
    84
    Aby toho nebylo málo, tak si Teodorczyk zpracoval balón zády k brance, načež zamířil pouze doprostřed. Pro Bartkuse to byla lehká práce.
     
    85
    Hosté se za každou cenu snaží vstřelit alespoň jednu branku. Nyní si na centrovanou nabídku naskakoval Verbickas, avšak zamířil hodně vedle.
     
    86
    Fotbalisté v bílých dresech okupují útočnou zónu hrací plochy. Litva se neúnavně snaží napadat rozehrávku, avšak zatím bez úspěchu.
     
    87
    Nakonec se ale Polsko samo připravilo o balón, naopak se hosté dostali k autovému vhazování. Vaitkunas si svojí nabídkou vybral Vorobjovase.
     
    88
    Hlavní sudí ponechal krátkou výhodu, Polsko jí ale nevyužilo. Podobně to zkoušela také Litva, výsledkem je zisk rohového kopu.
     
    89
    Teodorczyk se napřáhl zpoza šestnáctky a jeho rána skončila jen o vlásek vedle branky.
     
    90
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Algis Jankauskas, přichází Tomas Mikuckis.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    90+2
    Málem se do zakončení dokázal natlačit hostující Laukzemis, avšak u balónu byl včas brankář Szczesny.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Polsko nakonec potvrdilo papírovou roli favorita a svému soupeři nasázelo hned čtyři branky. Litva se ve druhém poločase výrazně zvedla, avšak nakonec nedokázala vsítit ani jednu branku. Polská reprezentace tak zvládla generálku na blížící se MS v Rusku.
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 3:4. Fauly: 10:13.
     
    To je pro tuto chvíli ode mne už vše. Přeji hezký zbytek dne a u dalších online přenosů na shledanou. (19:51:54)

    David Suchý

    Branky: 19. Lewandowski, 33. Lewandowski, 71. Kownacki, 82. Blaszczykowski

    Karty:   46. Goralski (POL) – 54. Šernas (LIT)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 3:4. Fauly: 10:13.
    Polsko: Fabiański (46. Szczesny) – Cionek, Bednarek (53. Pazdan), Jedrzejczyk (46. Piszczek)– Bereszyński, Krychowiak (78. Zieliński), Góralski, Rybus (70. Blaszczykowski) – Kownacki, Lewandowski (C) (46. Teodorczyk), Milik
    Náhradníci: Bialkowski, Szczesny – Kurzawa, Piszczek, Linetty, Kamiński, Zieliński, Peszko, Blaszczykowski, Pazdan, Teodorczyk, Grosicki

    Litva: Bartkus – Vaitkunas, Jankauskas (90. Mikuckis), Girdvainis, Baravykas (74. Borovskij)– Verbickas, Paulius (58. Slivka) – Novikovas, Vorobjovas, Černych (C) (26. Lasickas) – Šernas (69. Laukzemis)
    Náhradníci: Švedkauskas, Plukas – Januševskij, Lasickas, Slivka, Mikuckis, Veliulis, Leimonas, Laukžemis, Simonas Urbys, Borovskis
    thejrc.org