Tour de Suisse - 6. etapa Søren Kragh Andersen (Sunweb) (kon.)
konec
Tour de Suisse - 6. etapa

Søren Kragh Andersen (Sunweb)

sk Čtvrtek 14.06.2018, 13:00Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.
     
    Milí športoví priatelia, vítame vás pri sledovaní priameho prenosu zo šiestej etapy cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska.

    Šiesta etapa má prívlastok kráľovská

    Po včerajšej etape sa zmenil priebežný líder 82. ročníka švajčiarskeho podujatia. Žltý dres po nej prevzal od tímového kolegu Stefana Künga líder zoskupenia BMC Richie Porte. Austrálsky pretekár má na čele celkovej klasifikácie dvadsaťsekundový náskok pred trojicou Kelderman, Oomen a Mas.

    Piata etapa bola kategorizovaná ako kopcovitá, dnešná previerka je z kategórie horských. Pelotón čaká 186 kilometrov, dve stúpania najvyššej HC-kategórie a dovedna 3328 nastúpaných výškových metrov, čo je najviac v aktuálnej edícii. Organizátori ju označili ako kráľovskú.

    Obidva kopce sú vytrvalostnými záležitosťami. Furkapass meria viac ako 16 kilometrov a Klausenpas až 23 kilometrov. Z vrcholu druhého spomenutého priesmyku však ostáva do cieľa až 67 kilometrov. Finále etapy obstará krátke stúpanie tretej kategórie.

    Scenár etapy môže byť rôzny, keďže na trase sú síce dve mimoriadne náročné stúpania, ale nachádzajú sa ďaleko pred cieľom.

    Peter Sagan aj dnes povezie čierny dres pre lídra šprintérskej súťaže. Včerajší záver vypustil a z prvej desiatky celkového poradia klesol na 71. priečku. Jeho staršiemu bratovi Jurajovi patrí po piatej etape 137. miesto.
     
    Šiesta etapa pretekov Okolo Švajčiarska sa oficiálne začala približne pred hodinou. Na jej štarte figurovalo 144 cyklistov, teda všetci, ktorí včera došli do cieľa.
     
    170 km
    Vzhľadom na profil dnešnej etapy, ktorý ponúka veľkú šancu na úspech úniku, prejavilo záujem o pôsobenie vo vedúcej skupine množstvo tímov. Pred pelotónom sa nakoniec vytvorila partia so šestnástimi členmi.
     
    167 km
    Nathan Haas, Sören Kragh, Cyril Gautier, Magnus Cort Nielsen, Gorka Izagirre, Patrick Konrad, Michael Gogl, Maxime Monfort, Nicolas Dougall, Sep Vanmarcke, Maarten Wynants, Michal Golas, Jan Polanc, Mark Christian, Perrig Quemeneur a Rein Taramae. Takýto je menný zoznam unikajúcej šestnástky.
     
    164 km
    Unikajúca skupina sa rozrástla o ďalších dvoch členov. Sú nimi Tim Declerq a Iljo Keisse. Osemnásti cyklisti disponujú v týchto chvíľach niečo viac ako trojkilometrovým náskokom.
    Nádherný pohľad na prvé zo stúpaní HC-kategórie

     
    155 km
    Cyklisti práve zdolávajú prvý kopec HC-kategórie Furkapass. Pomaly sa blížia k jeho vrcholu, ktorý je v nadmorskej výške 2429 metrov. Únik si udržiava náskok presahujúci tri minúty, čo znamená, že jeho člen Maxime Monfort je momentálne virtuálnym lídrom pretekov Okolo Švajčiarska. Skúsenému Belgičanovi totiž patrí v celkovom poradí 27. miesto so stratou 2:31 na Richieho Portea.
     
    152 km
    Záverečná časť alpského stúpania Furkapass dostala do problémov niekoľkých jazdcov vedúcej skupiny, ktorí prestali stačiť jej tempu. Uvidíme, či sa to v zjazde opäť všetko spojí alebo sa únik rozdrobí na niekoľko skupín.
    Krásny obrázok z Furkapassu

     
    149 km
    Vrcholom priesmyku Furkapass prešiel ako prvý Nathan Haas z tímu Kaťuša. Za triumf na horskej prémii najvyššej kategórie získal do vrchárskej súťaže o modrý dres dvadsať bodov, čo ho vo virtuálnom poradí tejto klasifikácie katapultovalo na priebežné druhé miesto za Romaina Sicarda.
    Po dlhom stúpaní nasleduje niekoľkokilometrový zjazd

     
    140 km
    Pretekári, ktorí počas stúpania vypadli z vedúcej skupiny, dokázali v zjazde zmazať vzniknuté manko a dostali sa späť do čelnej partie. Tá má momentálne sedemnásť členov a k dobru necelé štyri minúty.
     
    135 km
    Horská prémia HC-kategórie Furkapass

    1. Nathan Haas (Kaťuša-Alpecin) 20 bodov
    2. Mark Christian (Aqua Blue Sport) 15 bodov
    3. Maxime Monfort (Lotto-Soudal) 10 bodov
     
    130 km
    Manko pelotónu na unikajúcich cyklistov predstavuje približne štyri minúty. Hlavnému poľu však tento stav v súčasnej fáze etapy nespôsobuje vážnejšie starosti, súdiac podľa jeho rýchlosti.
    Peter Sagan aj dnes vezie čierny dres pre lídra šprintérskej súťaže

     
    120 km
    V úniku šiestej etapy nechýba jeden z jeho tímových kolegov. Farby nemeckého zoskupenia Bora-hansgrohe háji vo vedúcej skupine Patrick Konrad. 26-ročný rakúsky cyklista dosiahol nedávno životný výsledok, keď si z úvodnej GrandTour sezóny Giro d'Italia odniesol siedme miesto v celkovej klasifikácii.
     
    110 km
    Časový rozdiel medzi čelom etapy a pelotónom je stabilizovaný okolo hranice štyroch minút. Pripomíname, že o nejakých desať kilometrov začne únik stúpať na druhý kopec HC-kategórie Klausenpass.
     
    105 km
    Pelotónu sa podarilo znížiť manko na unikajúcu skupinu takmer o minútu. Zápolenie s kopcom Klausenpass, ktorý meria viac ako dvadsať kilometrov, tak začnú vedúci jazdci s približne tromi minútami k dobru.
     
    100 km
    Jeden z možných vývojov dnešnej etapy je aj taký, že šprintéri prejdu Klausenpass v pelotóne a ich tímoví kolegovia budú následne robiť všetko pre to, aby zabezpečili hromadný dojazd. V takomto prípade by medzi najväčších favoritov na etapový vavrín patrili Fernando Gaviria, Michael Matthews, Sonny Colbrelli a Peter Sagan, keďže pred cieľom sa nachádza jeden krátky kopec.
    Úpätie stúpania HC-kategórie Klausenpass je na dosah

     
    95 km
    Organizátori dnes prostredníctvom vrchu Klausenpass vzdávajú hold Ferdymu Küblerovi, prvému švajčiarskemu víťazovi najslávnejších pretekov sveta Tour de France z roku 1950.
     
    85 km
    V úvode stúpania Klausenpass vypadli z vedúcej skupiny Iljo Keisse a Jan Polanc. Po sto kilometroch v sedle si unikajúci borci udržiavajú náskok nad úrovňou troch minút.
    Svetový šampión Peter Sagan dosiahol v zjazde z prechádzajúceho kopca Furkapass takúto rýchlosť

    Záber z Klausenpassu

     
    80 km
    Máme tu odstúpenie z pretekov. 82. ročník podujatia Okolo Švajčiarska nedokončí Sam Bewley z tímu Mitchelton-Scott.
     
    77 km
    Z čelnej skupiny etapy vypadli aj Dougall, Wynants, Konrad a Declercq. Do konca druhého stúpania HC-kategórie zostáva borcom z úniku ešte zhruba osem kilometrov. Bratia Saganovci by sa mali stále nachádzať v pelotóne.
     
    75 km
    Unikajúcu skupinu by momentálne malo tvoriť dvanásť pretekárov. Ich náskok pred pelotónom je už menej ako trojminútový. Zdá sa, že sa otvára šanca na ten scenár etapy, ktorý počíta s možnosťou na víťazstvo pre odolných špurtérov a puncherov.
     
    73 km
    Nathan Haas, Sören Kragh, Cyril Gautier, Magnus Cort Nielsen, Gorka Izagirre, Michael Gogl, Maxime Monfort, Sep Vanmarcke, Michal Golas, Mark Christian a Rein Taaramae sú členmi aktuálnej čelnej skupiny. Čo sa týka ich náskoku, ten by mal byť na úrovni troch minúť a päťdesiatich sekúnd. Pelotón vedie tím BMC.
     
    71 km
    Estónsky cyklista Rein Taaramäe z tímu Direct Energie sa rozhodol pre sólovú akciu a nastúpil kolegom z úniku, pred ktorými si už vypracoval bezmála štyridsaťsekundový náskok.
     
    69 km
    Horský priesmyk HC-kategórie Klausenpass zdolal ako prvý Rein Taaramäe. Jeho atak pod vrcholom mu priniesol nielen víťazstvo na tejto prémii a zisk dvadsiatich bodov do klasifikácie vrchárov, ale aj viac ako päťminútový náskok pred hlavným poľom.
     
    60 km
    Druhé miesto na prémii obsadil Mark Christian a tretie Nathan Haas. Austrálsky cyklista ruskej stajne Kaťuša tak svoje bodové konto navýšil o ďalších desať bodov. Dovedna ich má tridsať a po skončení dnešnej etapy by sa mal stať novým lídrom vrchárskej súťaže o modrý dres.
     
    55 km
    Taaramäe usúdil, že väčšie šance na úspech bude mať v skupine, preto už nechcel pokračovať osamote a počkal na svojich prenasledovateľov, s ktorými opäť vytvoril ucelenú vedúcu skupinu.
     
    50 km
    Taaramäe, Haas, Kragh Andersen, Gorka Izagirre, Gogl, Monfort, Christian a Gautier majú päťdesiat kilometrov pred cieľom pred pelotónom náskok troch minút a štyridsiatich sekúnd.
     
    47 km
    V hlavnom poli, ktoré vedie tím BMC, sa nachádzajú okrem Petra Sagana aj Michael Matthews a Fernando Gaviria. Uvidíme, či dostanú šancu bojovať v závere o etapové víťazstvo. Pelotón potrebuje zmazať manko troch minút a štyridsiatich sekúnd.
     
    42 km
    V pelotóne sme zaznamenali minimálne štyri dresy tímu Sunweb. Michael Matthews by mohol patriť k favoritom dnešného dojazdu. Nemecký tím však má zastúpenie vo vedúcej partii prostredníctvom Sørena Kragha Andersena.
     
    35 km
    Náskok vedúcej skupiny je aktuálne stabilizovaný okolo hranice troch minút a štyridsiatich sekúnd. Medzi ňou a pelotónom ešte figurujú traja cyklisti. Pelotón zatiaľ stále vedú len jazdci BMC. Maxime Monfort je aj naďalej virtuálnym lídrom celých pretekov.
     
    30 km
    Tridsať kilometrov do konca tretej etapy. Registrujeme mierny pokles hodnoty odstupu pelotónu na únik. Momentálne delia tieto dve skupiny tri minúty a dvadsať sekúnd.
     
    27 km
    Osem unikajúcich borcov však má stále slušné vyhliadky na to, aby únik dotiahli až do súboja o etapový triumf. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že tímu BMC na špici hlavného poľa žiadny iný tím nepomôže a americký tím bez pomoci tri a pol minúty nestiahne.
     
    24 km
    Spomedzi pretekárov na čele etapy si môže výrazne polepšiť v celkovom poradí aj Cyril Gautier. Francúzsky cyklista stráca na Richieho Portea dve minúty a štyridsať sekúnd. Aktuálny náskok vedúcej skupiny sú tri minúty a pätnásť sekúnd, takže Maxime Monfort i Cyril Gautier zatiaľ virtuálne predstihujú žltého muža pretekov.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov pred cieľom sa zdá byť rozhodnuté o tom, že víťazstvo ukoristí jeden z cyklistov v čelnej skupine, ktorá už nemá osem, ale šesť členov. Vypadol z nej i Rein Taaramäe, ktorý zaplatil daň za aktivitu na druhom stúpaní HC-kategórie, kde atakoval.
     
    17 km
    Najzásadnejšou dilemou pred záverečnou fázou šiestej etapy je otázka, či sa bude prezliekať žltý dres. Zoskupenie BMC tvorí tempo hlavnej skupiny i naďalej bez pomoci zo strany ostatných tímov a budeme zvedaví, ako sa to vyvinie s konečným rozdielom medzi únikom a pelotónom. Maxime Monfort je pri momentálnom náskoku jeho skupiny troch minút a piatich sekúnd stále virtuálnym lídrom pretekov.
     
    14 km
    Haas, Kragh Andersen, Gorka Izagirre, Monfort, Gogl a Gautier. Jeden z týchto cyklistov sa o niekoľko minút stane víťazom šiestej etapy Okolo Švajčiarska. Peter Sagan, Michael Matthews a Fernando Gaviria sa dnes budú musieť zmieriť s tým, že do boja o triumf nezasiahnu.
     
    10 km
    Tím BMC má celú situáciu evidentne pod kontrolou. Stratu pelotónu sa im podarilo znížiť na úroveň dvoch minút a tridsatich sekúnd. Žltý dres Richieho Portea by tak už nemal byť ohrozený Gautierom ani Monfortom.
     
    7 km
    Náskok vedúcej šestice klesá aj ďalej. Vyzerá to tak, že unikajúci borci by mohli prísť do cieľa s náskokom na hranici minúty a pol či dvoch minút. V každom prípade, už sa môžu koncentrovať na súboj o etapové víťazstvo.
     
    5 km
    Itinerár šiestej etapy obsahuje ešte jedno krátke stúpanie. Uvidíme, ako ovplyvní záverečnú fázu. Do popredia pelotónu sa už k BMC vysunuli aj ostatné tímy.
     
    4 km
    Petra Sagana v čiernom drese sme videli pohybovať sa v strede hlavného poľa. Trojnásobný majster sveta ho povezia i zajtra.
     
    2,5 km
    Pelotón momentálne ťahajú borci Movistaru. Náskok vedúcej šestice prudko klesá. Aktuálne má únik k dobru už len menej ako minútu.
     
    2 km
    Z vedúcej šestice nastúpil a vypracoval si malý náskok Michael Gogl!
     
    1 km
    Goglovo snaženie neprinesie osoh, na absolútne čelo etapy sa prepracoval Søren Kragh Andersen. Čo je však tiež dôležité, Richie Porte má fantastické nohy a odišiel hlavnej skupine!
     
    Cieľ
    Víťazom šiestej etapy Okolo Švajčiarska sa stal Søren Kragh Andersen z tímu Sunweb.
     
    Cieľ
    Richie Porte nakoniec finišoval šiesty a vďaka nečakanému, ale o to účinnejšiemu útoku získal na svojich konkurentov v celkovom poradí dvanásť alebo trinásť sekúnd.
     
    Šiesta etapa pretekov Okolo Švajčiarska sa skončila.
     
    Šiesta etapa pretekov Okolo Švajčiarska priniesla zaujímavú koncovku s víťazstvom Sørena Kragha Andersena z úniku a atakom žltého Richieho Portea na krátkom kopci tesne pred cieľom. Austrálsky pretekár demonštroval fantastickú výkonnosť tým, že sa vzdialil všetkým súperom a v cieli na nich získal niekoľko sekúnd. Vďaka nim zvýšil svoj náskok na čele celkového poradia.
     
    Peter Sagan sa dnes do súboja o etapový vavrín nezapojil. Udržal si však líderský post v súťaži o čierny dres.
     
    Z našej strany je to na dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a prajeme ešte príjemný zvyšok dňa. Tešíme sa na vás i pri zajtrajšom pokračovaní 82. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska. (17:27:19)

    Michal Bakoš

    ocianews.com