Tisková konference HC Škoda Plzeň (kon.) | Tisková konference ČSLH (kon.)
konec
Tisková konference ČSLH

Čtvrtek 14.06.2018, 11:00Tiskové konference
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Tisková konference se bude týkat 110. výročí ČSLH, 50. výročí ankety Zlatá hokejka a dalších aktivit, které ČSLH v souvislosti s blížícím se výročím plánuje. Zúčastí se prezident ČSLH Tomáš Král a předsedkyně představenstva BPA sport marketing Jana Obermajerová.
     
    Český svaz ledního hokeje je jednou z nejstarších národních federací na světě. Jako druhý v pořadí se stal členem League Internationale de Hockey sur Glace (LIHG), předchůdce Mezinárodní hokejové federace (IIHF).
     
    V roce 1908 vznikl hokejový svaz také ve Švýcarsku. Belgie s Rakouskem se přidaly v roce 1912, Kanada s Velkou Británií pak v roce 1914, Švédsko (1922), Finsko (1929) a USA (1937).
     
    Tisková konference byla v Síni slávy ledního hokeje v Galerii Harfa právě zahájena.
     
    Tomáš Král (prezident ČSLH): Když jsem nastupoval, bylo to zrovna 100 let českého hokeje. Čas letí jako voda. Přípravná schůze ke vzniku ČSLH se uskutečnila v roce 6.11.2018, stanovy vznikaly 11.11.1908 a ustavující schůze proběhla 11.12.1908. mezi zakládajícími spolky byly AC Sparta Praha, AFK Union Žižkov, Akademický SK, SK Čechie Karlín, SK Slavia Praha, SK Vlašim, SSK Olympia Praha a další.
     
    Král: Připravily jsme několik aktivit. Jednou z nich je výstava 100 let NHL otevřená v Síni slávy českého hokeje v březnu 2018. Oslava výročí pak vyvrcholí 8.11.2018 během utkání Euro Hockey Tour Česká republika – Švédsko.
     
    Král: Významného výročí se dočkala i anketa Zlatá hokejka, která oslaví 50. ročník. Prvním vítězem se stal Jan Suchý. Byl to jako obránce dokonce vítěz produktivity ligy, což je neuvěřitelné. Jako jediný obránce v historii dosáhl 56 bodů. V zápase Jihlava – České Budějovice měl dokonce devět kanadských bodů. Dvakrát v řadě byl zvolen nejlepším obránce MS, má bronz z MS ve Stockholmu.
     
    Král: Za zmínku stojí osoba Jaromíra Jágra. Zlatou hokejku vyhrál dvanáctkrát, přičemž nemohl být nominován v letech 1991-1994 kvůli účasti v cizí lize. Celkem čtyřiadvacetkrát byl pak v top ten. Jména jako Plekanec, Reichel, Straka, Miroslav Dvořák, Jaroslav Pouzar jsou pak v roli korunních princů a nikdy na trofej nedosáhli.
     
    Jana Obermajerová: Doplnila bych, že BPA Sport marketing je organizátorem vyhlášení již desátým rokem. Stali jsme se partnerem hokejové reprezentace před deseti lety. Přípravy tohoto vyhlášení trvají skoro rok. Chceme realizovat projekt a přenos samotný ve spolupráci s ČT. Podílíme se na přípravě dramaturgie, svénář připravuje Jan Liška, režíruje to Roman Petrenko. Pořadí hráčů v anketě je sestavováno na základě tříkolového systému. Hlasují novináři, členové ČSLH a trenéři. Slavnostním večerem 50. ročníku ankety Zlatá hokejka bude Daniela Písarovičová. V rámci pořadu vystoupí Dan Bárta s Illustratosphere a Tereza Černochová.
     
    Obermajerová: ČT už mnoho let přináší divákům silné hokejové zážitky, které jsou předmětem i tohoto večera. Generálními partnery projektu pak jsou Plzeňský prazdroj a Tipsport.
     
    Obermajerová: Je v plánu pozvat i několik vítězů minulých ročníků Zlaté hokejky, kteří se budou podílet na předávání cen. Těší nás i početná účast hráčů samotných. Chybět bude pouze Ondřej Palát, který se vrací z dovolené. Zbylá devítka elitní desítky bude přítomna. Z Karlových Varů jsme tentokrát přesunuli vyhlášení do prahy. Stopáž jsme tentokrát prodloužili na devadesát minut.
     
    Král: V červenci 2016 jsme podali na mezinárodní astronomickou žádost, aby byla nalezena planetka nebo hvězda, která by mohla nést jméno bývalého slavného hráče a trenéra Ivana Hlinky. Chvíli po oslavách Nagana se realizace podařila. Poděkoval bych především paní Lence Šalounové. Planetka Ivan Hlinka byla objevena 29.10.1997 v Ondřejově. Nachází se mezi jupiterem a marsem. Je velká přibližně tři kilometry. Její oběžná doba je 3,22 roku.
     
    Král: Je úžasná věc, že se nám i na základě nápadu Zdeňka Zikmunda, povedlo Ivana přesunout z pomyslného nebe do nebe opravdového. k výročí 110 let českého hokeje z toho pochopitelně máme velkou radost.
     
    Zikmund: Proběhla dražba během Carlson Hockey Games a ze Švédských hokejových her. Vydraženo bylo 36 dresů, nejvyšší vydražená částka byla za dres Filipa Zadiny ve výši 7 450 diváků. Vybráno bylo více než 115 000 korun. Šek byl poskytnut pro Tyflocentrum, což je instituce pracující se zrakově postoženými lidmi.
     
    Vydražená částka bude určena na nákup dvojkol, která by měla být pořízena celkem dvě.
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce. Nyní dostávají novináři příežitost k individuálním rozhovorům.
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn.
     
    Oficiální část tiskové konference skončila. (11:20:56)

    Radek Barkman

    bahis siteleri