konec
Tour de Suisse - 7. etapa

Víťaz: Nairo Quintana (Movistar)

sk Pátek 15.06.2018, 13:20Cyklistika
     
    Nairo Quintana dnes predviedol veľmi dobrý výkon. Nastúpil už na začiatku stúpania Arosa a napokon svoju aktivitu prejavil do etapového vavrínu. Chvíľu to dokonca vyzeralo tak, že by sa mohol obliecť do žltého dresu. Napokon sa tak nestalo, pretože aj vďaka skvelej práci Grega van Avermaeta stratil na víťazného Kolumbijčana líder tímu BMC Racing Richie Porte len 22 sekúnd. Medzi túto dvojicu sa ešte vtesnal Jakob Fuglsang v drese Astany. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj zajtrajšiu etapu Tour de Suisse 2018. Dovtedy dovidenia. (16:16:29)
     
    Konečné poradie dnešnej etapy:

    1. Nairo Quintana (Movistar) 4:01:39 hod.
    2. Jakob Fuglsang (Astana) + 0:22
    3. Richie Porte (BMC Racing)
    4. Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) + 0:38
    5. Wilco Kelderman (Sunweb)
    6. Enric Mas Nicolau (Quick-Step Floors)
    7. Igor Anton Hernandez (Dimension Data)
    8. Steven Kruijswijk (Lotto NL–Jumbo) +0:50
    9. Mikel Landa (Movistar)
    10. Sam Oomen (Sunweb) + 0:59
    Zaslúženým víťazom dnešnej etapy je Nairo Quintana.

     
    CIEĽ
    NAIRO QUINTANA sa stáva víťazom poslednej vrchárskej etapy 82. ročníka cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska. Presne o 22 sekúnd zdolal Jakoba Fuglsanga, ktorý skončil na druhom mieste. V rovnakom čase ako Dán preťal cieľovú čiaru aj Richie Porte, ktorý si tak udrží žltý dres pre lídra celkovej klasifikácie.
     
    1 km
    Pre Naira Quintanu to vyzerá veľmi dobre. Jeho náskok je tisíc metrov pred cieľom na úrovni 20 sekúnd. Dnes si to Kolumbijčan určite zaslúži, keďže od úvodu stúpania Arosa bol aktívny a snažil sa zamiešať kartami v boji o žltý dres.
     
    2 km
    Nairo Quintana sa zbavil svojho rakúskeho súpera a smeruje za víťazstvom v dnešnej etape. Jeho náskok pred Richiem Portem je pätnásť sekúnd. Za Austrálčana sa šikovne zavesil Jakob Fuglsang, ale zrejme mu striedať nebude.
     
    3 km
    Podľa televíznej grafiky stráca Richie Porte na vedúcu dvojicu už len desať sekúnd. Austrálčan ide fantasticky a snaží sa dotiahnuť na svojho hlavného rivala. Okrem toho samozrejme získava náskok pred Wilcom Keldermanom či Samom Oomenom.
    Greg van Avermaet korunoval svoj výkon nečakaným nástupom.

     
    4 km
    Tak si to predstavte, to je neuveriteľné! Greg van Avermaet našiel posledné zvyšky svojich síl a zrýchlil. Nádherne sa za ním vyviezol Richie Porte a sám sa vydáva stíhať rozpadávajúcu sa skupinu okolo Naira Quintanu. Toho sa drží už len Rakúšan Gregor Mühlberger.
     
    6 km
    Nairo Quintana bojuje o celkové víťazstvo a zvyšuje náskok na 30 sekúnd. Favoritom na zisk etapy ale rozhodne nie je, keďže si za chrbtom vezie deviatich pretekárov, ktorí sa takmer celé stúpanie vyvážajú za ním. Zubami-nechtami stále vedie druhú skupinu Greg van Avermaet.
     
    8 km
    Cyklisti sú opäť o dva kilometre bližšie k cieľovému priestoru. Nairo Quintana to zrejme nedotiahne do úspešného konca. Skupina, ktorú momentálne vedie, má pred hlavnou skupinou náskok už len 25 sekúnd. Naopak, je to voda na mlyn aj pre Gregora Mühlbergera (Bora-Hansgrohe) z pôvodného úniku.
     
    10 km
    Posledných desať kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Medzičasom náskok skupiny okolo Naira Quintanu trošku klesol. Richie Porte ešte nevzdáva svoj boj o udržanie žltého dresu. Kolumbíjčan to zrejme bude musieť skúsiť sám.
     
    12 km
    Náskok vedúcej skupiny je na úrovni 40 sekúnd. Movistar sa teraz doslova hrá so svojim súperom z BMC Racing. V druhej skupine si totiž dovolil na chvíľu nastúpiť Mikel Landa, čím prerušil pravidelne tempo Grega van Avermaeta.
     
    14 km
    Greg van Avermaet neúnavne pracuje na čele druhej skupiny. Bohužiaľ, teraz nám na chvíľu vypadla televízna grafika, a tak nevieme či náskok narastá alebo skôr klesá. Dopredu idú aj dresy tímu Lotto NL-Jumbo.
     
    16 km
    Joe Dombrowski sa už zaradil do skupiny okolo Naira Quintanu. Spoločne s nimi je na čele pretekov desať cyklistov s náskokom 40 sekúnd pred skupinou okolo tímu BMC Racing. Kolumbjčan má už virtuálne vedenie v pretekoch na dosah.
     
    19 km
    Joe Dombrowski zrejme dnes nevyhrá, pretože jeho náskok na čele sa scvrkol na hranicu 25 sekúnd. Nairo Quintana neúnavne pracuje na čele aktuálne druhej skupiny a jeho náskok pred partiou okolo Richieho Porteho je už 35 sekúnd.
    Víctor De La Parte v stúpaní pomáha Nairovi Quintanovi.

     
    21 km
    Kolumbijčan sa zaradil do skupiny, ktorá je tvorená pretekármi z pôvodného úniku. Má tam ešte jedného tímového kolegu, čo sa mu veľmi hodí. Je ním Víctor De La Parte. Na druhej strane, Richiemu Portemu prichádza na pomoc Greg van Avermaet.
     
    23 km
    Nairo Quintana stráca na vedúceho Američana 60 sekúnd, no podľa televíznej grafiky sa zvyšuje jeho náskok na žltého Richieho Porteho. Ten je na úrovni 15-20 sekúnd. Navyše, Austrálčanovi už nepomôže unavený Tejay van Garderen.
     
    25 km
    Nairo Quintana z tímu Movistar nastúpil znovu a tentokrát sa vzďaľuje svojim súperom v boji o žltý dres. Kolumbíjčan ide skutočne veľmi dobre a dostihujeme jedného člena pôvodného úniku za druhým. Okrem toho na čele zvyšuje svoj náskok Američan Joe Dombrowski.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Nairo Quintana (Movistar) 4:01:39 hod.
    2. Jakob Fuglsang (Astana) + 0:22
    3. Richie Porte (BMC Racing)
    4. Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) + 0:38
    5. Wilco Kelderman (Sunweb)
    6. Enric Mas Nicolau (Quick-Step Floors)
    7. Igor Anton Hernandez (Dimension Data)
    8. Steven Kruijswijk (Lotto NL–Jumbo) +0:50
    9. Mikel Landa (Movistar)
    10. Sam Oomen (Sunweb) + 0:59
    ocianews.com