Česko – Argentina 1:0 (kon.)
konec
Česko
1:0 (0:0)
Argentina
Neděle 01.07.2018, 16:30 • FK MOTORLET PRAHA • Mistrovství světa lékařských týmů
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Sportu zdar a fotbalu zvlášť! Přeji hezké nedělní odpoledne všem fotbalovým příznivcům. Po celé Praze dnes na šesti různých stadiónech začne Mistrovství světa ve fotbale. Nelekejte se ale, Španělé ani Rusové se na tuzemských trávnících nepředstaví. Startuje zde totiž 24. ročník MS lékařských týmů.
     
    Nejdříve něco málo k historii. Prvních deset ročníků se konalo počínaje rokem 1995 v Barceloně, poprvé se šampionát podíval za hranice Španělska až v roce 2005 do Brazílie. Od roku 2006 se však skutečně jedná o regulérní turnaj, do té doby totiž bylo možné posílat z jedné země více mužstev. Česká republika pořádá turnaj poprvé v historii.
     
    Od roku 2006 se uskutečnilo 12 mistrovství, titul si mezitím ale rozdělilo pouze šest týmů. Mezi nejúspěšnější patří shodně s třemi vítězstvími Brazílie (2006, 2007 a 2014), Maďarsko (2008, 2010, 2012) a jediní vlastníci zlatého hattricku a zároveň dvojnásobní obhájci Češi (poslední tři roky). Kromě nich pak jednou uspěla Velká Británie, Německo a Katalánsko.
     
    O letošní titul si to rozdá 22 reprezentací z pěti kontinentů. Rozděleny jsou na základě včerejšího losu do šesti skupin, z nichž čtyři jsou čtyřčlenné, dvě trojčlenné. Do trojčlenné skupiny A s Ruskem a Kazachstánem náleží i český tým.
     
    Aby ale všichni účastníci odehráli ve skupinové fázi tři zápasy, sehrají týmy z obou lichých skupin ještě jeden zápas navíc proti jednomu týmu z druhé liché skupiny. Ten dnes čeká právě Českou republiku, která se od 16:30 střetne na stadiónu FK MOTORLET v pražských Jinonicích s výběrem Argentiny.
     
    Pojďme si říct něco málo k pravidlům. Hraje se na dva poločasy po 40 minutách, mezitím následuje desetiminutová přestávka. Nastoupit můžou pouze hráči starší 25 let, kteří jsou vlastníky doktorského titulu. Během zápasu musí nastoupit do pole dva hráči starší 35 let a dva hráči starší 40 let. Střídá se hokejově – hráč, jenž vystřídal, se tedy může opět vrátit do hry.
     
    Jak už bylo řečeno, český tým vyhrál poslední tři šampionáty, naposledy si loni v Rakousku zvítězil ve všech šesti zápasech. Při nich neinkasoval jediný gól ze hry, pouze ve čtvrtfinále vyhrál až na penalty 5:4 proti Maďarům. Ve finále zdolal 3:0 Ukrajinu.
     
    I letos patří národní tým k favoritům. Sestavu mají víceméně stejnou jako loni a v brance je kryje Jan Vojáček, který zaznamenal 18 startů v české nejvyšší soutěži za Olomouc a Jihlavu.
     
    Oba týmy se již rozcvičují na hrací ploše a připraveni jsou i diváci, kteří zde mají jak české, tak argentinské zastoupení. Do úvodního výkopu zbývá necelých 20 minut.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Vojáček, Žižka – Bartoš (C), Bolen, Malý, Čapek, Trejtnar, Nachtnebl, Šedivý, Teplan, Valevský – Kolář, Kysučan, Čermák, Molnár, Šindelář, Svoboda, Vinkler, Fenakel – Mencl, Bialek, Jůzek, Engel, Nedvěd.

    Argentina: Prieto – Elicabe, Pasqalini, Castro, Climente, Deganutti, Mazzola, Rauek, Haddad – Vattimo, Camara, Perez, Mendiburu, Aued, Modad, Masson, Lutteral, de Pieris, Rojo – Derdoy, Guiňazu, Bazzano, Seco, Pretz, Skerl.
     
    Na hřiště už dorazili i rozhodčí dnešního utkání, dva pomezní a jeden hlavní. Za chvíli to začne!
     
    Zazněly hymny obou reprezentací, hráči se pozdravili navzájem i s rozhodčími, kapitáni Josef Bartoš a Sebastian Rauek si vyměnili vlaječky a vše se připravuje k úvodnímu výkopu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
    Český tým přišli povzbudit diváci celkem v hojném počtu.
     
    1
    Češi měli úvodní výkop, začínají rozehrávkou zezadu.
     
    1
    Šance hned v úvodu! Čermák byl faulovaný na hranici pokutového území, Jůzek ale skvělý centr Šindeláře na zadní tyč poslal z bezprostřední blízkosti mimo.
     
    2
    Hlavičkou to ve vápně zkusil i hostující Seco, ale slabým pokusem Vojáčka neohrozil.
     
    4
    Argentinci to zkoušeli nákopem téměř z poloviny hřiště, avšak stejně jako následný pokus Pretze byl zblokován.
     
    6
    Po chvilce chyb na středu hřiště se ke slovu opět dostali naši, brankář Prieto ale další hlavičku po Šindelářově centru odvrátil na roh.
     
    8
    Z rohu nic nebylo, Češi ve vápně faulovali gólmana, ale díky dobré práci na středu hřiště zastavili rozehrávku Argentiny.
     
    8
    Mazzola se po zákroku v pokutovém území Čechů dožadoval faulu, rozhodčí ale zůstali klidní, a to i přes křik na tribuně sedících kazachstánských fotbalistů.
     
    9
    Češi měli k dispozici další roh, na zadní tyči nehlídaný Trejtnar však nepřítomnosti argentinské defenzivy nevyužil a poslal míč mimo branku.
     
    13
    Mendiburu dobře vystihl rozehrávku Čechů a získal pro modrobílé cenné vteřinky na útočné polovině, nicméně Vinkler z protiútoku zase vybojoval alespoň rohový kop. Z toho ale nic nebylo.
     
    14
    Bialek se k šanci neprodral a nakonec fauloval jednoho z argentinských stoperů.
     
    17
    Vattimo chtěl autem uvolnit Pretze, bude z toho roh.
     
    20
    Chyby na obou stranách, Češi nejdříve zaváhali v rozehrávce, Argentina pak v defenzivní práci, střílející Kysučan ale bránu netrefil.
     
    24
    Po faulu na Mencla kopali Češi přímý kop z levé strany, a byť se k hlavičce po dalším centru dostal Mencl, jednak netrefil, jednak byl pískán útočný faul.
     
    25
    Vinkler připravil střeleckou pozici pro Mencla, bránící Vattimo mu ale vystřelit nedovolil.
     
    26
    Svoboda, ačkoli anesteziolog, uvolnil chirurgicky přesným pasem Mencla, který se sice řítil z levé strany sám na bránu, ale musel míč zpracovávat a střelou jen prověřil Prieta.
     
    31
    Po spolupráci Šindeláře a Jůzka si Prieto a argentinský stoper navzájem trefili míčem, až z toho byl závar, a přestože Prieto vypadal chvilku na střídání, nakonec rozehrává.
     
    31
    Hostující Seco utekl po pravém křídle Čermákovi, akci ale dobrým obranným zákrokem zastavil Čapek.
     
    32
    Derdoy zkusil štěstí a napálil míč čtyři metry před vápnem, jeho pokus ale letěl příliš vysoko i mimo.
     
    34
    Modad srazil nedovoleně k zemi českého hráče a od rozhodčího za to vyfasoval žlutou kartu.
     
    38
    Ke konci poločasu prověřil Vojáčkovu pozornost Masson, český gólman ale míč kryl.
     
    39
    Čermák utekl argentinské obraně a vykoledoval si přímý kop těsně před vápnem.
     
    39
    Ten si vzal na starost Šindelář, jediné, co ohrozil, byla však za brankou hostí visící ruská vlajka.
     
    40
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou prvních 40 minut úvodního utkání českých lékařů na 24. Mistrovství světa. Domácí hráli lépe a vypracovali si několik solidních šancí, především ze vzduchu, ale branku vstřelit nedokázali. Argentina zaostává, byť především pravé křídlo dokáže občas české obraně zatopit. Nyní nás čeká desetiminutová pauza.
     
    Fanoušci dorazili v hojném počtu, jenom na tribunách je jich okolo 90, dalších několik se občerstvuje u bufetu. Na druhý poločas jsou připraveny i oba týmy, čeká se na rozhodčí.
     
    41
    Začal druhý poločas.
     
    41
    Argentinci rozehrávali a Perez hned zkraje druhé půlky poslal míč na uvítanou Vojáčkovi.
     
    42
    Castro zvládl na středu hřiště dva fyzické souboje, Bazzano ale míč proti české obraně ztratil.
     
    43
    Aued tak couval před napadajícími útočníky, až nabídl Čechům roh, ten ale šanci nepřinesl.
     
    44
    Několik ostrých soubojů na půlící čáře rezonovalo v roh pro české mužstvo.
     
    45
    Argentinci si stěžovali na údajně špatně hozený aut v podání Kysučana, míč ale po faulu přesto mají oni.
     
    47
    Kysučan nádherně vymetl cestu pro Vinklera, který ale z výborné střelecké pozice ve vápně poslal míč do náruče Prietovi.
     
    48
    Chvilku se hrálo na straně u tribun, Češi to zkusili s dlouhým nákopem na útočníky, nicméně bez úspěchu.
     
    50
    Modrobílí v rozporu s pravidly zastavili Mencla, načež Bolen z následného kopu prověřil přítomnost Prieta na levé tyči. Dobrá příležitost i dobrý zákrok.
     
    52
    Masson připravil na levé straně o míč Šedivého, vracející se záložníci ale šanci odvrátili.
     
    54
    Perezovu nabídku domácí odvrátili, ani přes nečekaný náběh pak obranu neohrozil nabíhající si Masson.
     
    55
    Na levém křídle se přes obránce dostal ke střele Bialek, ale tváří v tvář Prietovi zařízení netrefil.
     
    57
    Stejný hráč to zkoušel i o dvě minuty později. Tentokrát Prieto míč neudržel, ale nakonec u něj byl jako první a zhatil naděje Čechů na dorážku.
     
    58
    První opravdu velká šance Argentinců. Bazzano na sebe navázal dva protivníky, uvolnil střed pro Massona, jenž střelou ze vzduchu jen těsně minul horní část Vojáčkovy brány.
     
    59
    Šindelářův centr ještě obrana hostí odvrátila, střílejícího Bialka nepokryla, ale díky složitějšímu zpracování zblokovala.
     
    62
    Malý sklepával míč na střed pro Molnara, bránu ale z dobré pozice netrefil.
     
    63
    Mencl centroval z pravé strany, hlavičku z bezprostřední blízkosti chytil Prieto.
     
    64
    Další Menclův centr po faulu na Jůzka a opět nepřehledná situace ve vápně Argentinců. Češi je teď svírají okolo vápna.
     
    65
    Jůzek se vymanil argentinské obraně a dostal se k obrovské příležitosti, ale Prieto mu ji fantastickým zákrokem vyrazil nad branku!
     
    66
    Česko právě vstřelilo branku!
    Autorem branky je ŠINDELÁŘ.
    LADISLAVA ŠINDELÁŘE nechali Argentinci ve vápnu volného a po přesném pasu obstřelil padajícího Prieta.
     
    69
    Žlutou kartu dostává Elicabe (Argentina).
     
    70
    Znovu je to Šindelář, který je v jádru dění. Jeho centr našel nikým nehlídaného Malého, sám ve vápně ovšem minul branku.
     
    72
    Argentina nestíhá a přitvrzuje. Derdoy byl za zákrok na středu hřišti odměněn žlutou kartou.
     
    74
    Žlutou vyfasoval i Malý, zřejmě za protesty.
     
    74
    Argentina rozehrávala přímý kop, na starost si ho vzal Masson, Češi ho však odvrátili. Masson musel navíc sám po chvíli hasit faulem hrozící protiútok Čechů.
     
    76
    K míči se už už dostával Elicabe, Vojáček ale dobře vyběhl a poslal míč na tribunu.
     
    76
    Elicabe mohl střílet o vteřiny později, byl ale v ofsajdu.
     
    77
    Po srážce dvou argentinských hráčů se řítil sám na Prieta Nedvěd, ale svému fotbalovému příjmení nedostál a výborného Prieta nepřekonal.
     
    78
    Elicabe si znovu nabíhal na levém křídle, jeho centr ale viděl i přes klubko hráčů Vojáček a vyboxoval míč do bezpečí.
     
    80
    Konec zápasu.
     
    Hlavní sudí odpískal konec utkání, a přestože se k němu Argentinci ihned rozeběhli s připomínkami, že na ukazateli svítí číslice 79, dočkali se odpovědi, že jeho hodinky jsou přesnější. Na zápasu to už ale nic nezměnilo.
     
    Čeští fotbalisté porazili v úvodním vystoupení na Mistrovství světa ve fotbale lékařských týmů 1:0 výběr Argentiny a slaví tak první tři body do tabulky. O jedinou branku se v 66. minutě postaral Ladislav Šindelář, ale šancí měli domácí nespočet. Argentina většinu utkání bránila a stejně jako jejich krajané na MS v Rusku ve včerejším duelu s Francií se musí smířit s prohrou.
     
    Já vám tímto děkuji za pozornost a těším se zase někdy na počtenou, třeba u zítřejšího druhého utkání českých lékařů proti Kazachstánu! (18:15:55)

    Šimon Rogner

    Branky: 66. Šindelář

    Karty:   74. Malý (CZE) – 34. Modad (ARG), 69. Elicabe (ARG), 72. Derdoy (ARG)


    Česko: Vojáček, Žižka – Bartoš (C), Bolen, Malý, Čapek, Trejtnar, Nachtnebl, Šedivý, Teplan, Valevský – Kolář, Kysučan, Čermák, Molnár, Šindelář, Svoboda, Vinkler, Fenakel – Mencl, Bialek, Jůzek, Engel, Nedvěd.
    Argentina: Prieto – Elicabe, Pasqalini, Castro, Climente, Deganutti, Mazzola, Rauek, Haddad – Vattimo, Camara, Perez, Mendiburu, Aued, Modad, Masson, Lutteral, de Pieris, Rojo – Derdoy, Guiňazu, Bazzano, Seco, Pretz, Skerl.

    Diváci: 110
    thejrc.org