Brazílie – Mexiko 2:0 (kon.) | Belgie – Japonsko 3:2 (kon.)
konec
Brazílie
2:0 (0:0)
Mexiko
Pondělí 02.07.2018, 16:00 • Samara Arena, Samara • Mistrovství světa • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    V Samaře je dobojováno! Mexičané favorizované Brazílii pořádně zatopili, díky skvělému brankáři Ochoovi padesát minut drželi čisté konto a dokázalé také předvést celou řadu útočných výpadů, ovšem trápilo se ve finální fázi a vyjma jedné střely Vely nedokázalo trefit branku.

    Utkání tak rozhodl Neymar, jenž v 51. minutě otevřel skóre po přihrávce Williana a jeho průnik v 88. minutě byl u zrodu branky pojišťující triumf, dílo dokonal střídající Roberto Firmino.

    Mexičané tak posedmé v řadě jednou domů po osmifinálové porážce, naopak Brazilci se mohou těšit na čtvrtfinále proti vítězovi večerního souboje Belgie – Japonsko a všeobecně se očekává postup silné Belgie, což by znamenalo skutečně exkluzivní podívanou. (17:56:06)
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Další centr Layúna už našel hlavu Jimeneze, ten ale tísněn Thiagem Silvou míč jen nadrazil vysoko do vzduchu a ten se poté stal lahůdkou pro brankáře Alissona.
     
    90+4
    Další centr před brazilskou centr adresoval Layún, ani jeho zásilka ale nebyla doručena na hlavy hráčů v zeleném.
     
    90+3
    Ještě jeden útočný výpad Lozana, ten ale na pravém křídle nevybojoval ani rohový kop.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Andrés Guardado (Mexiko).
     
    90+1
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Willian, přichází Marquinhos.

    Na závěr ještě jedno taktické střídání Brazílie, ta posiluje střed obrany o zadáka pařížského PSG.
     
    90
    Rozhodčí Rocchi oddaluje závěrečný hvizd o šest nastavených minut.
    88. Roberto FIRMINO - 2:0
     
    88
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Zdá se být rozhodnuto! Fernandinho vybojoval míč ve středu pole, po levé straně hřiště vysunul Neymara, jehož technickou střelu Ochoa špičkou kopačky dokázal vyrazit, ovšem jen před dobíhajícího Firmina a ROBERTO FIRMINO se krátce po příchodu na hrací plochu zapisuje mezi střelce!
     
    87
    Po následném rohovém kopu se míč několikrát odrazil před mexickou brankou, výsledkem je ale postavení mimo hru odpískané Hugo Ayalovi, jenž se zapomněl v blízkosti Alissona.
     
    86
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Philippe Coutinho, přichází Roberto Firmino.

    Roberto Firmino před sedmým rohovým kopem Mexika nakonec nahrazuje svého bývalého spoluhráče z Liverpoolu.
     
    85
    Po Silvově ošetření už se ve hře znovu pokračuje, Mexičané jsou rozestaveni po útočné polovině, Brazilcům se ale podařilo jejich rozehrávku vytlačit až do hloubi vlastní poloviny.
     
    83
    Brazilský kapitán si žádá ošetření, mezitím se do hry chystá Roberto Firmino a to bude znamenat konec pro Gabriela Jesúse.
     
    82
    Mexičané po zisku míče opět rychle zaútočili, tentokrát jejich snaze zamezil útočný faul odpískaný Gallardovi v souboji s Thiagem Silvou.
     
    82
    Neúspěšná mexická souhra po pravém křídle, znovu se bude kopat od Alissonovy branky.
     
    80
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Paulinho, přichází Fernandinho.

    Zatímco mexický trenér Osorio pro normální hrací dobu dostřídal už před dvaceti minutami, tak jeho protějšek Tite teprve vůbec poprvé mění sestavu až deset minut před uplynutím devadesáté.
     
    79
    Lozano na levém křídle nedokázal proniknout kolem bránícího Fagnera, navíc se míč za branku odrazil od Mexičanova kolena, což velmi dobře viděli italští rozhodčí, ačkoliv to vůbec nebyla pro ně jednoduchá situace.
     
    77
    Neymar před pěti minutami vypadal, že pro něj šampionát skončil, už je ale znovu na nohou a v plné pohotovosti, tentokrát si na něm "vybojoval" žlutou kartu Carlos Salcedo.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 51. Neymar (Willian), 88. Firmino

    Karty:   43. Luís (BRA), 59. Casemiro (BRA) – 38. E. Álvarez (MEX), 55. H Herrera (MEX), 77. Salcedo (MEX), 90+2. Guardado (MEX)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 10:1. Střely mimo: 7:4. Rohy: 8:7. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 6:18.
    Brazílie: Alisson – Fagner, Silva (C), Miranda, Luís – Paulinho (80. Fernandinho), Casemiro – Willian (90+1. Marquinhos), Coutinho (86. Firmino), Neymar – Jesus.
    Náhradníci: Cássio, Ederson – Danilo, Geromel, Marcelo, Marquinhos, Renato Augusto, Fernandinho, Fred, Firmino, Taison.

    Mexiko: Ochoa – E. Álvarez (55. J. dos Santos), Ayala, Salcedo, Gallardo – H Herrera, R. Márquez (C) (46. Layún), Guardado – Vela, J. Hernández (60. Jiménez), Lozano.
    Náhradníci: José Corona, Talavera – Aquino, J. M. Corona, G. dos Santos, J. dos Santos, É. Gutiérrez, Layún, Fabián, Jiménez, Peralta.

    Rozhodčí: Rocchi – Di Liberatore, Tonolini (vš. Itálie)
    thejrc.org