Česko – Kanada 2:3 (po pr.) | Česko – USA 4:2 (kon.)
konec
Česko
4:2 (0:2, 1:0, 3:0)
USA
Sobota 07.07.2018, 18:30 • Glacier Arena, St. John´s, Newfoundland, Kanada • Mistrovství světa U18
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký sobotní podvečer, už třetím dnem pokračuje v kanadském St. John´ s hokejbalové Mistrovství světa juniorů, v rámci kterého se pošesté v historii odehrává také turnaj hráčů do 18 let. Jednou z posledních kapitol skupinové fáze této kategorie bude souboj mezi Českem a USA. Utkání startuje v 18:30!
     
    Česko
    Česká reprezentace už patří tradičně mezi největší medailové favority na většině hokejbalových šampionátů. Nejinak je tomu i v kategorii do 18, kde ovšem tuzemský výběr v dosavadní historii nedokázal ještě získat mistrovský titul. Ve finále se pak ocitl pouze dvakrát, nicméně roky 2008 i 2014 znamenaly pro tehdejší výběry pouze útěchu v podobě stříbrných medailí. Turnaje na českém území (2010 a 2012) stejně jako ten poslední v severoanglickém Sheffieldu pak přinesly zisk bronzu.

    I první kanadská anabáze české U18 tak má logicky stanovený cíl. Svěřenci zkušeného trenéra Martina Davídka odletěli na Newfoundland s vidinou medailového zisku, který by se bral bez ohledu na konečné umístění a kvalitu cenného kovu jako úspěch. Aktuální generace hráčů v mančaftu U18 navíc z velké části zažila šampionát v dresu U16 z před dvou let. Tehdejší bronz si ze severu Anglie odvezla hned jedenáctka hokejbalistů z aktuální soupisky. Mezi největší hvězdy týmu se dají považovat útočnici Matyáš Malecha (České Budějovice) a Jiří Buček (Autosklo Pardubice), kteří na již zmiňovaném sheffieldském šampionátu ovládli celé kanadské bodování. V průběhu turnaje se pak fantastickými výkony prezentuje hostivařský Jiří Vaniš (celkem na turnaji už 5+6), ale hlavně i litoměřický či jinak i letos ústecký brankář Tomáš Rechtorik, jenž udržel proti favorizovaným Slovákům nulu. Jeho parťák Lukáš Novotný pak dokonce aktuálně úspěšnost zákroků přes 96 %!

    Právě čtvrteční jasná výhra 5:0 nad Slováky může českou osmnáctku nakonec výrazně posunout k nečekané účasti ve finále. Prozatím si totiž čeští mladíci drží na newfoundlandské palubovce až na jednu výjimku neporazitelnost, v úvodní den šampionátu nedali šanci bojovným Italům i Britům, včera pak zdolali jasně švýcarského protivníka a s favorizovanou Kanadou prohráli až v prodloužení. Aktuálně tak drží druhou pozici, k postupu do finále budou muset minimálně získat v závěrečném duelu s USA dva body.
     
    USA
    Americký hokejbal se postupně z pozice menšího bratra Kanady dostává do rovnocenné pozice se svým severoamerickým sousedem. Vzestup v mužské kategorii se odráží i v těch mládežnických, nicméně právě U18 nepatří na světových šampionátech mezi zrovna nejúspěšnější pole hokejbalové akademie USA. V dosavadní historii totiž získaly USA jediný bronz, v roce 2014 se jim povedl v duelu o bronz husarský kousek, když připravily o cenný kov velefavorizované Kanaďany. V Sheffiledu sice Američané po prohře s Čechy zůstali bez cenného kovu, v St. John´s už ovšem patří znovu mezi velké favority. V jejich kádru je totiž pěkná řádka pamětníků bronzu z kategorie U16 na severoanglickém poli, což značí už vzestupnou kvalitu celého amerického programu výchovy mládeže. Bodově se prozatím nejvíce daří útočníkovi Jordanu Albrightovi (8+6), v brankovišti je pak celému týmu oporou Robert Snyder.

    Američané do šampionátu vstoupili nesmírně důležitou výhrou nad Slováky, následně však velmi smolně prohráli s Kanaďany, když hned nad svými rivaly hned dvakrát vedli od dvě branky, nicméně hráči s javorovými listy na hrudi nakonec zvítězili díky fantastickému závěru o jednu branku. USA poté ještě přidaly povinnou výhru nad houževnatými Švýcary, včera pak potvrdily svou sílu jednoznačným vítězstvím nad Velkou Británií a šťastnou výhrou nad Itálii. I Američané tak ještě mají šanci na postup do finále, z aktuálně třetí příčky mají na něj jen jednobodový náskok. V duelu s Čechy jim stačí k vysněnému boji o zlato zisk pouhých dvou bodů.
    Z Jordana Albrighta se stává hvězda šampionátu, americký forvard je prozatím nejproduktivnějším hráčem turnaje

    ????

    Příspěvek sdílený Jordan Albright (@jordanalbright__),

     
    Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    Česko
    Česko x Itálie 6:1
    Velká Británie x Česko 1:13
    Slovensko x Česko 0:5
    Česko x Švýcarsko 8:0
    Kanada x Česko 3:2 pr.

    USA
    Slovensko x USA 1:4
    USA x Kanada 5:6
    Švýcarsko x USA 5:7
    USA x Velká Británie 17:2
    USA x Itálie 3:2
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    12.07.2016 Česko x USA 4:1 (MS 2016)
    08.07.2016 USA x Česko 0:4 (MS 2016)
    26.06.2014 Česko x USA 5:1 (MS 2014)
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Novotný (Foršt) – Šilhán, Luc, Toman, Macek, Flos, Rakovský, Kaňák (C), Laurinc – Kamenář, Bogdany, Vaniš, Janiurek, Malecha (A), Procházka, Votípka, Janeček, Novotný, Bucek (A), Faltus, Tobiáš

    USA: Snyder (Borghini) – Jones, Poulin, Shaw, Abate, Ferris, Barner, Bujdos – Melanson, Melfi, Albright (C), Gaetens, Tamburro, McKain, Simonetti, Cutler, Garneau, Lotenaro, Washart (C).
     
    Oba mančafty již ukončily svou předzápasovou rozcvičku, startujeme za malinký okamžik.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:09
    Česká eskadra se hned od začátku snažila ohrozit Snydera, nicméně pro tuto chvíli se americký brankář dokázal ubránit inkasování. Tým USA se stačil vyhnout dorážkám.
     
    00:51
    Novotný musel být i v této chvíli velmi pozorný, neboť jej otestoval střelu z větší vzdálenosti kapitán Washart. Český brankář míček přikrývá svými betony na poslední chvíli.
     
    01:54
    USA právě vstřelily branku!
    Tak to je rychle! Jedna menší chybka v defenzivních řadách Čechů nakonec přináší Američanům první trefu utkání. Po rychlém vyměnění míčku na levém křídle se dostal k palbě DAN GAETANS, jehož rána k bližší tyči nakonec nečekaně pronikla až do sítě. Asistence: Brad Bujdos.
     
    02:36
    Česká reprezentace nyní bude zažívat zřejmě krušné chvilky. Za úder vysokou holí do obličeje soupeře dostává Filip Macek (CZE) od dvojice sudích menší trest.
     
    03:54
    Laurinc se hnal úplně sám na americkou branku, jenomže těsně před zakončením jej americký bek menší sekerou vyvedl ze správné trajektorie. Nájezd se nepíská, bude se ovšem na straně USA vylučovat.
     
    04:22
    Česká výhoda přeci jen v této chvíli končí, za hákování Laurince je tentokrát vyloučen Brandon Garneau (USA). Tuzemský výběr tak čeká první přesilovka utkání, Macek se už totiž za chvíli vrátí na hrací plochu.
     
    05:05
    Laurinc měl další gólovku, ale Snyder tentokrát čaruje! Americký brankář předvádí parádní zákrok, český tlak nicméně i nadále pokračuje.
     
    06:25
    Washart se hnal do kontru, avšak česká defenzíva se dokázala vrátit do základních pozic. Tým USA nyní velmi pečlivě spoří drahocenný čas po konci vlastního oslabení.
     
    07:36
    Faltus se snažil dostat zpoza branky ke střelbě, jenomže dvojitý americký blok mu zablokoval cestu. Česká ofenzivní řada tak tentokrát o míček přichází.
     
    08:19
    Faltus se znovu dostal na dostřel, jenomže na Macka se mu míček nepovedlo procedit, i tentokrát byla americká obrana velice pozorná. Snyder navíc míček pro jistotu dostává pod svou výstroj.
     
    09:43
    Americká obrana byla v této chvíli pod velkým tlakem, což pramenilo v první icing celého utkání. Hra je tak znovu vykázána před Snyderovu branku.
     
    10:10
    Malecha i Vaniš se hned nadvakrát pokoušeli dostat míček za záda Snydera, jenomže americký brankář i tentokrát prokázal svou parádní flexibilitu. Střelu z pravé strany chytil bez potíží do lapačky.
     
    11:11
    USA právě vstřelily branku!
    A je tu další americký úder! Po českém nedorozumění v rohu se dostal k míčku VINCE MELFI, jehož rána pod horní tyč z levého křídla byla nad síly brankáře Novotného. Míček proletěl přesně do pravé šibenice. Asistence: Brad Bujdos.
    11:11 MELFI - 0:2
     
    11:35
    Na hrací ploše nyní zůstává ležet otřesený Rakovský. Ten sice s oporou českých kustodů odchází po svých na střídačku, český tým ale hned vzápětí čeká přesilovka. Za zákrok na zmíněného českého borce je vyloučen Dan Gaetens (USA).
     
    12:39
    Češi se velmi pečlivě snaží o rozebrání amerického čtverce pro oslabení, nicméně prozatím se jim to moc nedaří. Jejich soupeř je fantasticky organizovaný a nedovoluje moc střeleckých pokusů.
     
    13:35
    Gaetens je zpět na hřišti, což značí konec české přesilovky. Americké řady si mohou po dlouhé době pořádně, ale pořádně oddechnout.
     
    14:24
    Tobiáš se nadvakrát snažil dostat k palbě z osy hřiště, jenomže míček mu pokaždé nedorazil na čepel. Čeští mladíci nicméně maí v této chvíli viditelnou herní převahu.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina přinesla pro český tým zatím rozčarování, neboť Američané jsou doposavad ve většině herních činnostech dravější a průraznější. Tuzemský výběr měl sice několik šancí, ale na soupeře to stále nestačí. Druhá perioda startuje v cca 18:57.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:39
    Faltus se dostal při brejkové situaci ke střelbě z první, avšak po krosové nahrávce mu míček přeci jen příliš nesedl. Snyder zapisuje další jistý zákrok.
     
    15:54
    Češi měli velkou tutovku! Míček podle všeho po ráně jednoho z českých forvardů trefil tyč, Snyder se po střele jen bezmocně ohlédl.
     
    16:17
    Američané si zahrají znovu oslabení, po natlačení Vaniše do Snyderova brankoviště bude muset jít na trestnou lavici Evan Simonetti (USA)
     
    17:54
    Tobiáš se už už radoval z branky, ale Snyder podle všeho míček ještě stačil dostat z brankové čáry mimo svou síť. Američané si mohou pořádně oddechnout,
     
    18:33
    Americký tým přežil klinickou smrt! Brankář Snyder už byl naprosto mimo golmanské postavení, ale i z pozice ležmo stačil hned natřikrát dostat míček mimo branku USA: Češi spolu s Kaňákem a Flosem si mohou jen držet hlavy naštváním.
     
    18:33
    Velká skrumáž před brankou byla nakonec sudími oceněna tresty na české straně barikády. Milan Flos (CZE) dostal dvě minuty za krosček,
     
    19:28
    Albright coby hvězda turnaje se poprvé ukázal více v akci. V útočném snažení hned dvakrát provětral Novotného lapačku, avšak český golman byl pokaždé jistý. Češi se mohou na chvíli znovu zformovat.
     
    20:14
    Cutler se pokoušel dorážet Albrightovu ránu, jenomže pozorný Šilhán si jej v obraně dokázal pohlídat. Český bek jej zablokoval a nedovolil mu si vytvořit jakoukoliv šanci.
     
    20:41
    Šilhán se vydal do kontru, avšak Snyder jeho ránu bez potíží kryje. Vhazovat se bude před českou brankou.
     
    21:03
    Tobiáš se snažil ještě dotlačit odraženou Malechovu ránu, nicméně zapojil se nakonec jen do pošťuchované. Sudí řeší menší konfrontaci rázně, tresty se udělovat nebudou.
     
    21:32
    Americký tým si zapisuje zakázané uvolnění, hra se vykazuje před branku USA.
     
    22:34
    Američanům se podařilo po dlouhém českém tlaku vyhodit, česká obrana tak v této chvíli bude moci svou rozehrávku rozjet od zadních řad.
     
    23:02
    Americké obraně se v této chvíli povedlo zablokovat unikajicího Malechu, který se snažil pálit okamžitě z brejkové pozice. Snyder na poslední chvíli perfektně zasahuje.
     
    23:47
    Český tým si v této chvíli zahraje další přesilovku, Navarro Lotenero (USA) si za faul u mantinelu, který byl vyhodnocen jako hrubost, vysloužil dvouminutový trest.
     
    24:05
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tuzemský výběr dokázal bezprostředně reagovat! Po ráně od pravého mantinelu a perfektní souhře se dostal k palbě JAROSLAV PROCHÁZKA, jehož bomba zaletěla přesně nad Snyderovo rameno. Asistence: Nicholas Kaňák, Jiří Vaniš.
    24:05 PROCHÁZKA - 1:2
     
    25:03
    Čechy čeká nyní další oslabení, za držení obdržel dvouminutový trest Filip Lux (CZE).
     
    25:41
    Česká ofenzíva je i nadále velice aktivní a snaží se svého soupeře rozhodit vysokým presinkem, prozatím však na velkou šanci nedokážou dosáhnout. USA ještě mají relativně rychlé beky.
     
    26:27
    Procházkovi se povedlo pořádně provětrat Snydera, který zaváhal při rozehrávce. Český útočník ovšem míček nedokázal dostat do sítě, soupeři jej zahnali do rohu hřiště.
     
    26:47
    Čeští hráči nyní dostávají další možnost přesilové hry, Michael Andes (USA) obdržel po zákroku ve středním pásmu dvouminutový a ještě osobní trest na deset minut. Menší trest za něj odpyká Aiden Jones (USA).
     
    27:29
    Čeští hráči pálili hned nadvakrát od modré čáry, nicméně Snyder zvládl oba pokusy vyrazit mimo branku. USA byly pod enormním tlakem.
     
    28:31
    Albright mohl dosáhnout dalšího fantastického záseku! Po chybě ve středním v české obraně se mu povedlo dostat míček na svou hokejku a vytáhnout nečekaný blafák. Novotný předvádí zákrok z říše snů!
     
    28:52
    Češi mají možnost další přesilovky, Dave Cutler (USA) je vyloučen za sekání.
     
    29:39
    Malecha a Bucek hned několikrát zkusili ohrozit americkou obranu, ale dalekonosné rány američtí beci vyrazili do středního pásma. Češi se musí honem rychle vracet zpět.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Česká ofenzíva se nakonec po velice dlouhé snaze dokázala zmobilizovat do takové míry, že to stačilo i na kompaktní americkou obranu. Procházkova trefa tak dává Čechům ještě naděje na finále, pokračujeme za malinkou chvilku.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:39
    Albright i po druhé přestávce pořádně zatápí české obraně, míček však raději americké eso posílá raději zpět ke svým bekům.
     
    31:19
    Bucek se dostával do samostatného úniku, jenomže Snyder znovu předvedl spektakulární zákrok. Na kulišárnu v podobě českého blafáku stačil reagovat špičkou betonu.
     
    32:49
    Janiurek se dostával po levém mantinelu ke střelbě, jenomže Snyder a jeho ránu dost dobře viděl. Pohotový zákrok tak přerušuje část zápasu, kdy se Češi pokoušeli velmi výrazně o vyrovnání.
     
    33:16
    I Novotný tentokrát pro jistotu přerušuje utkání, když nahození Bujdose podržel pod lapačkou. Vhazovat se bude před českou klecí.
     
    33:57
    Procházka se dostal k palbě z osy hřiště, jenomže Snyder znovu pohotově reaguje. Američané se následně po nedorozumění v rozehrávce osvobozují od tlaku jen za cenu icingu.
     
    34:41
    Češi se prozatím nedokáží propracovat k další výraznější tutovce. Americká defenzíva vytvořila na hranici středního pásma hradbu, která velmi málo propouští jakýkoliv pas. Bucek to však tentokrát přeci jen zvládl.
     
    35:47
    Laurinc se úplně sám hnal na americkou branku, což vyprovokovalo, či spíše donutilo Steva Poulina (USA) k reakci v podobě podražení. Čechy tak čeká další přesilovka.
     
    36:01
    Jones se nijak nerozpakoval a raději míček okamžitě vyhodil obloučkem do středního pásma. Češi se musí znovu velmi rychle zformovat.
     
    36:51
    Čechům se nyní nepovedlo korektně vystřídat, což jim tentokrát překazí plány na případné vyrovnání. V době přesilové hry jde na trestnou lavici Matyáš Malecha (CZE).
     
    37:22
    Votípka se rozhodl bez většího přemýšlení k palbě od modré, v čemž mu ovšem snažil zabránit Melfi. Jeho teč sice míček zvedla o několik metrů, než bylo českým útočníkem zamýšleno, Snyder si i tak zapisuje jistý zákrok.
     
    38:20
    Američané zatím nijak v přesilovce neplýtvají silami a chystají se na těžký závěr, Melfiho rán tak vykryl Novotný.
     
    38:36
    Albrght se hnal úplně sám na českou bránu, avšak v rozhodující okamžik pálí vedle branky! Česká střídačka si může pořádně oddechnout.
     
    38:50
    Evan Simonetti (USA) ovšem nyní americké obraně moc nepomohl, jeho menší háček v útočném pásmu je důvodem jeho vyloučení.
     
    39:31
    Česko právě vstřelilo branku!
    A je vyrovnáno! Česká ofenzíva se dokázala zmobilizovat v pravou chvíli a po samostatném úniku ONDŘEJE TOBIÁŠE se Snyder už nedokázal dostat na brankovou čáru v pravou chvíli. Míček mířil do jeho protipohybu. Bez asistence.
    39:31 TOBIÁŠ - 2:2
     
    39:57
    Česko právě vstřelilo branku!
    Euforie, odstartuj! Český výběr dosahuje neskutečné satisfakce, když během necelé půlminuy dokázala otočit vývoj utkání ve svůj prospěch. Po otočce zpoza branky se milimetrově přesnou ranou prezentoval FILIP FALTUS. Jeho střela zápěstím zaletěla přesně k bližší tyči. Asistence: Filip Macek, Jiří Vaniš.
    39:57 FALTUS - 3:2
     
    40:56
    Češi budou mít nakonec ještě minimálně jednu přesilovku, Vince Melfi (USA) půjde za okaté držení protihráče při střelbě na trestnou lavici, když jej sudí ocenili menším trestem
     
    41:35
    Český tým se už viditelně snaží zbytek zápasu takticky dohrát, když už moc výrazně nesnaží své ekipy hnát do útoku. Američané se nemohou po dlouhou dobu dostat k míčku.
     
    42:36
    Albright se snažil coby největší hvězda USA dosáhnout vyrovnání na vlast pěst, jenomže jeho únik česká obrana dokázala bez potíží pokrýt. Sám kanonýr skončil zablokován v rohu hřiště.
     
    43:29
    Americký tým si vybírá oddechový čas, Češi mají ještě půldruhou minutu před vytouženým postupem do finále.
     
    43:38
    Snyder odbíhá na americkou střídačku, tým USA hraje power-play!
     
    43:50
    Česko právě vstřelilo branku!
    O výsledku je zřejmě nyní už jasno! Českým forvardům, konkrétně kanonýru Vanišovi, se podařilo vybojvoat míček ve středním pásmu, kde se zjevil i FILIP FALTUS, jehož samostatný únik na opuštěnou branku skončil úspěchem. Rána backhandem byla z pravého křídla pouze formalita. Asistence: Nicholas Kaňák.
    43:50 FALTUS - 4:2
     
    44:20
    Českému týmu se nabízí ještě jedna přesilová hra, po vyhození míčku na icing se mimo hru dostal k menšímu konfliktu Jordan Albright (USA), který je trestán za hrubost.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání: Filip Faltus (CZE) – Anthony Washart (USA)
     
    Na Newfoundlandu nyní zní česká hymna! Češi totiž nakonec dokázali dotáhnout poslední zápas ve skupině do vítězství, čímž se tuzemská hokejbalová osmnáctka zítra utká o premiérový titul mistrů světa v této kategorii. Ve třetí třetině nejprve fantastický obrat odstartoval Ondřej Tobiáš, následně po necelé půlminutě se přidal i Filip Faltus. Rozčarování Američanů ve 40. minutě neznalo mezí, neboť český výběr byl v první i částečně druhé třetině tím slabším týmem. Výsledek tak znamená udržení druhého místa v základní skupině pro Českou republiku, zítra se tak právě její výběr utká s Kanadou o zlato. Ode mě je pro dnešek z hokejbalu vše, přeji hezký zbytek soboty. (20:06:33)

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 25. Procházka (Kaňák, Vaniš), 40. Tobiáš, 40. Faltus (Macek, Vaniš), 44. Faltus (Kaňák) – 2. Gaetans (Bujdos), 12. Melfi (Bujdos)


    Česko: Novotný (Foršt) – Šilhán, Luc, Toman, Macek, Flos, Rakovský, Kaňák (C), Laurinc – Kamenář, Bogdany, Vaniš, Janiurek, Malecha (A), Procházka, Votípka, Janeček, Novotný, Bucek (A), Faltus, Tobiáš
    USA: Snyder (Borghini) – Jones, Poulin, Shaw, Abate, Ferris, Barner, Bujdos – Melanson, Melfi, Albright (C), Gaetens, Tamburro, McKain, Simonetti, Cutler, Garneau, Lotenaro, Washart (C)
    thejrc.org