Příbram – Teplice 1:1 (kon.) | Liberec – Karviná 1:0 (kon.) | Zlín – Mladá Boleslav 3:2 (kon.)
Sparta – Opava 2:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:0 (0:0)
Slezský FC Opava
Sobota 21.07.2018, 19:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • FORTUNA:LIGA • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký večer z pražské Letné, kde se po třinácti letech v prvoligovém střetnutí objeví fotbalisté Opavy! Soupeřem jim bude nejúspěšnější klub české historie a můžeme se těšit na atraktivní souboj před jistě skvělou kulisou.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťané se chystají napravovat svoji nejhorší sezónu od rozdělení Československa. V ligové soutěži zopakovali dosud nejhorší páté místo ze sezóny 2005/06, tehdy ale dokázali triumfovat v domácím poháru, zatímco v uplynulém ročníku v něm nepřežili zimu.

    Zatímco před sezónou 2017/18 v kádru i realizačnímu týmu došlo k pořádnému zemětřesení, tak tentokrát počet změn byl o poznání nižší. Důvěru od klubového vedení nadále dostal trenér Pavel Hapal a během letní přestávky Spartu opustili pouze Jonathan Biabiany (návrat z hostování), Lukáš Juliš (hostování v Bohemians), David Hovorka (hostování v Jablonci), profesionální kariéru se 198 brankami v české lize ukončil David Lafata a oficiálně přestoupil také brankář Martin Dúbravka, který ale v Newcastlu už během jarní fáze sezóny hostoval a anglický klub jen uplatnil opci.

    Spartu posílili brankář Heča ze Slovácka, srbský obránce Radaković z Olomouce (v dnešním utkání nemůže nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu), šestatřicetinásobný rumunský reprezentant Alexandru Chipciu, který by měl alternovat na postu pravého obránce za dlouhodobě zraněného Ondřeje Zahustela a ofenzivu posílí ghanský útočník Benjamin Tetteh ze Standardu Lutych, který loni hostoval v Bohemians 1905. Trenér Hapal může počítat i s celou řadou hráčů, kteří se vrátili z hostování a stále bojují o místo ve sparťanském A-týmu. Z nejvýraznějších tváří se jedná o útočníka Pulkraba, obránce Civiće a záložníka Vukadinoviće.

    Přípravné období Spartě výsledkově moc nevyšlo. S Trenčínem ze dvou zápasů jednou vyhrála (1:2, 4:2), proti Ružomberoku vedenému Davidem Holoubkem branka nepadla, během soustředění v Rakousku Sparta podlehla Celticu Glasgow 0:1, Českým Budějovicím 1:2 a porazila nováčka ruské ligy Samaru 2:1 a v generálce před týdnem podlehla polské Zaglebii Lubin zde na Letné 1:2.

    Pro Spartu je dnešní utkání jediným soutěžním před ostrým startem v pohárové Evropě, už ve čtvrtek nastoupí v Novém Sadu proti Spartaku Subotica.
    Promo video Sparty k dnešnímu vstupu do nové sezóny.

     
    SFC Opava

    Psal se 28. květen 2005, když fotbalisté Opavy v posledním kole fotbalové ligy prohráli ve Zlíně 3:0, a poté čekali více než 13 let, aby si zahráli prvoligový zápas. Stane se tomu dnes na Spartě, čekání to ale bylo dlouhé a velmi krušné.

    Opavský klub se při sestupu dostal do tak likvidačních problémů, že musel v následující sezóně hrát jen krajský přebor. O rok později už Opava získala druholigovou licenci od Kroměříže a po dvě sezóny srdnatě bojovala dokonce o návrat mezi ligovou elitu. Ten se nepodařil (4. a 3. místo) a následovalo další zlé období, když Opava začala pendlovat mezi 2. ligou a třetí nejvyšší soutěží (MSFL).

    V posledních sezónách už se Slezané usídlili ve druhé lize a od roku 2016 také znovu bojovali o postup. Poprvé se jim to třetím místem ještě nepodařilo, v uplyulé sezóně už ale druhou ligu ovládli a mohli se radovat z návratu mezi šestnáct nejlepších českých týmů.

    S Opavou se do ligy vracejí také jejich hluční fanoušci. Ti budou muset na prvních několik domácích zápasů vyrazit za týmem do Brna, ani to jim však nebrání, aby ve velkém počtu podpořili Opavu i v metropoli při dnešní obnovené premiéře v nejvyšší soutěži. Opava na dnešní zápas prodala všech 1029 přidělených lístků do hostujícího sektoru a vyjednala u Sparty ještě jeden sektor pro dalších 200 fanoušků. Opava navíc vypravuje speciální vlak pro své příznivce.

    Kádr se po postupu proměnil jen minimálně. Do klubu přišli Freit ze Slavie, Juřena z Třince a Řezníček z Pardubic, na druhou stranu se ale podařilo udržet produktivní trojici Kayamba – Kuzmanović – Smola, která se v loňské sezóně postarala o 40 branek.
    Dokáže Opava napodobit svoji výhru nad Spartou 2:0 z roku 1995?
     
    Rozhodčí

    Utkání bude rozhodovat nejzkušenější český rozhodčí Pavel Královec a velkou kuriozitou bezesporu je, že Královec řídil i dosud poslední zápas Sparty s Opavou zde na Letné, 20. srpna 2004!

    Mnoha velkými mezinárodními zápasy protřelému arbitrovi budou pomáhat Ivo Nádvorník a Kamil Hájek, roli čtvrtého rozhodčího bude u střídaček plnit Pavel Rejžek a delegátem svazu byl nominován Karel Bohuněk.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Niță – Chipciu, Štetina, Costa, M. Frýdek – Kulhánek, Kanga – Plavšić, Stanciu (C), Ben Chaim – Pulkrab.
    Náhradníci: Heča – Ristić, Tetteh, Vácha, Josef Šural, Civić, V. Vukadinović.

    SFC Opava: Šrom – Simerský, Svozil, Hrabina – Kayamba, Zavadil, Kuzmanović (C), Schaffartzik, Zapalač – Puškáč, Juřena.
    Náhradníci: Fendrich – Helebrand, Řezníček, Jursa, Radić, Smola, Jurečka.

    Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Hájek.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Dvacet minut před úvodním výkopem se oba týmy čile rozcvičují na tradičně výborně připraveném pažitu letenské arény.

    Tribuny se zatím zaplňují jen pozvolna, to hostující kotel už je téměř plný a svými hlasivkami o sobě dává pořádně vědět.
     
    V Praze bylo po celý den pořádné horko, ale k večeru se nad Letnou začíná pořádně zatahovat a nereálná není ani možnost deště.
     
    Na trávník přicházejí vlajkonoši se sparťanskými zástavami, blíží se také oficiální nástup aktérů dnešního utkání.
     
    Obecenstvo si právě hromadně zazpívalo sparťanskou klubovou hymnu "Zpívej, kdo jsi sparťanem!", stále ale čekáme na hráče a rozhodčí.
     
    Pavel Královec se svými asistenty už přivádí fotbalisty na trávník a atmosféra na Letné začíná gradovat, můžeme se jistě těšit na skvělý zážitek díky oběma táborům fanoušků.
     
    Není překvapením, že oba týmy nastoupí v tradičních klubových barvách. Sparťané tedy v rudém a hosté ze Slezska ve žluto-modré kombinaci.
     
    S trojicí rozhodčích los obstarávají dva kapitáni, kteří toho mají více společného. Nico Stanciu i Nemanja Kuzmanović jsou zahraničními oporami svých celků, špílmachry v sestavách a oba nosí číslo deset na svém dresu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali hosté, kteří po třináctí letech absolvují své první minuty v nejvyšší soutěži!
     
    2
    První nebezpečný útočný výpad Opavy! Po pravém křídle se protáhl Puškáč a na hranici pokutového území našel zcela osamoceného Nemanju Kuzmanoviće, který ale nedokázal sklopit nárt a míč poslal vysoko nad sparťanskou branku.
    2. Kuzmanovič si našel prostor, ale pálil nad bránu
     
    3
    Přesně po dvou minutách hry první střelecký pokus do statistik zapisuje i Sparta. Alexandru Chipciu se řídil heslem "když nevíš co s míčem, vystřel!", z dálky ale přestřelil opavskou branku.
     
    4
    Neúspěšná souhra Frýdka se Stanciem na levém křídle, rumunský reprezentant měl k pasu svého spoluhráče příliš daleko a rozehrávat může opavský brankář Vojtěch Šrom.
     
    5
    Dlouhý nákop Štetiny sice mířil na Stancia, ten ale oproti opavské defenzivě trpí značným výškovým deficitem a Svozil hlavou snadno sklepl míč k brankáři Šromovi.
     
    5
    První standardní situace Opavy končí nezdarem, Simerský nedosáhl na centr Pavla Zavadila a rozehrávat může Florin Niță.
     
    6
    Tal Ben Chaim pronikl po pravém křídle díky narážečce se Stanciem a byť měl ke zpětné přihrávce daleko, tak s vypětím všech sil dokázal míč udržet ve hře, ovšem přízemní centr v krkolomné pozici nasměroval jen k brankáři Šromovi.
     
    7
    Stanciu si při svém průniku po útočné polovině marně říkal o faul, mezitím ve středu hřiště zůstal po vzdušném souboji s Juřenou ležet Costa.
     
    7
    Zimbabwský obránce už je na nohou a ve hře se může pokračovat.
     
    8
    Chipciu se v hloubi vlastní poloviny poněkud naivně pokusil proběhnout mezi dvěma soky, míč se odrazil do volného prostoru za jeho zády, nakonec ale situaci z domácího pohledu řeší Kulhánek.
     
    9
    Ben Chaim vybojoval míč na pravém křídle, následný přízemní pas letěl přímo do brankáře Šroma, tomu ale míč propadl pod tělem a Šrom měl obrovské štěstí, že vypadnutý balón zamířil těsně vedle jeho branky!
     
    10
    S následným centrem Plavšiće si opavská defenziva dokázala poradit a hosté už přenesli hru do středu hřiště.
     
    11
    Parádní rumunská akce! Alexandru Chipciu třicetimetrovým nákopem našel Stancia, následně si naběhl na zpětnou přihrávku svého kamaráda, se kterým strávil dlouhá léta ve Steaue Bukurešť i Anderlechtu, jeho tečovaná střela zpoza pokutového území ale mířila vedle hostující branky.
     
    11
    Posléze se sparťané neprosadili ani z druhého rohového kopu.
     
    12
    Kayamba se uvolnil s míčem u postranní čáry, jeho přetažený centr ale stáhl ze vzduchu brankář Florin Niță.
     
    12
    Zavadil se Zapalačem nedovoleně atakovali Kangu u pravé postranní čáry, Sparta disponuje standardní situací.
     
    13
    Na perfektní centr Nicolae Stancia si naskočil Lukáš Štetina a slovenský stoper v takřka gólové pozici hlavičkuje vedle opavské branky!
    13. Stanciu zakroutil standardku na hlavu Štetiny, ten hlavičkoval vedle brány
     
    15
    Plavšić se na křídle pokusil utancovat bránícího Kayambu, ten ale vydržel pevně na nohou a centrovat tak musel až Frýdek, jeho pas před branku ale postrádal potřebnou kvalitu.
     
    16
    O druhý střelecký pokus hostů se postaral Petr Zapalač, jeho rána z dobrých pětadvaceti metrů ale proletěla nad břevnem Nițovy branky.
    16. Zapalač se osmělil k táhlé střele, Nita ji kontroloval
     
    17
    Zapalaćův nebezpečně vyhlížející centr před Puškáčem dokázal odhlavičkovat Costa, Kaymaba už si pak nenašel prostor ke střele.
     
    18
    Chipciu centroval vnějším nártem a byť Srdjan Plavšić jeho pas dokázal zřejmě lehce zasáhnout, tak jej nasměroval jen do volného prostoru, kam snadno doběhl brankář Šrom.
     
    19
    Matěj Pulkrab posunul míč Ben Chaimovi do křídla, Izraelec si navedl balón k rohu pokutového území, kde na hokejovou teč vyzval právě mladého útočníka, který ale nedokázal trefit opavskou branku! To byla výrazná sparťanská příležitost!
    19. Ben Chaim prudce centroval, Pulkrab málem usměrnil míč do brány
     
    21
    Na dlouhý opavský nákop směřující na Václava Juřenu musel daleko ze své branky vyběhnout Niță, aby hlavou odehrál míč před rozběhnutým opavským útočníkem.
     
    22
    Kayambův centr vystihl bránící Costa, hosté se ale ještě probojovali ke střeleckému pokusu, ovšem ani střela Kuzmanoviće z otočky se mezi tři tyče nevešla.
     
    23
    Zapalačův nadýchaný oblouček na Juřenu nevypadal beznadějně, opavský útočník ale potřeboval být tak o dvacet centimetrů vyšší, aby na míč dosáhl.
     
    24
    Hosté jsou v těchto momentech aktivnějším týmem a po Costově faulu na Puškáče mohou rozehrávat od středové čáry.
     
    25
    Menší nápor hostů mohl střelecky zakončit Kayamba, ovšem zpoza pokutovému území nepovedeným pokusem jen trefil bránící soupeře.
     
    26
    Kangovi se po útočné polovině rozeběhli Plavšić s Pulkrabem, sparťanský středopolař ale prováhal ideální moment k přihrávce a Plavšiće už našel v ofsajdu.
     
    26
    Kayamba ostře atakoval Martina Frýdka a stává se prvním žlutě napomenutým fotbalistou dnešního utkání.
     
    27
    Kanga se Stanciem dostali rozehrávají obránce Opavy pod tlak a Hrabina musel jen odkopnout míč za postranní čáru. Sparťané poté ale o držení míče opět rychle přišli.
     
    28
    Kayambova tečovaná střela se snášela ke vzdálenější tyči, kde míč lapil Florin Niță a rumunský reprezentační brankář rozehrává na své spoluhráče.
     
    30
    Ve středu hřiště byl faulován Stanciu, což oboustranně vyvolalo menší emoce, které ale rozhodčí Královec rychle zkrotil a ve hře už se pokračuje.
     
    32
    Kanga lacino přišel o míč v souboji s Kuzmanoviće, následně opavského kapitána viditelně přidržel a za své počínání vidí žlutou kartu.
     
    33
    V závěru další opavské souhry u pokutového území byl zcela osamocený Zapalač, ten ale svoji slabší pravačkou střílí přímo do brankáře Nițy.
     
    34
    V době, kdy Opava začínala mít územní převahu, tak po ztrátě míče hostům utekl Tal Ben Chaim a mířil vstříc brankáři Šromovi, ovšem z úhlu střílel přímo do strážce opavské branky!
     
    34
    Chipciův centr doplachtil přímo k Vojtěchu Šromovi, ten se přesvědčivě zmocnil míče.
     
    35
    Plavšić potáhl míč po útočné polovině a před pokutovým územím sám střílel, jeho tečovaný pokus ale mířil vysoko nad opavskou branku. Sparta bude ještě rozehrávat od rohového praporku.
     
    35
    Rozehrávka po zemi sparťanům nevyšla a po odpískaném Costově faulu může rozehrávat Vojtěch Šrom.
     
    36
    Plavšić se snažil do pokutového území vysunout rozběhnutého Frýdka, přihrávce ale stačil vystavit stopku pozorný SImerský.
     
    37
    Na Chipciův nákop do pokutového území nedosáhl Matěj Pulkrab, za pískotu domácích příznivců bude rozehrávat Vojtěch Šrom. Diváci nelibě nesou delší prodlevy při Šromových výkopech.
     
    38
    Costa naběhl příliš důrazně do hlavičkového souboje s Juřenou a rozhodčí Královec mu ukazuje žlutou kartu.
     
    39
    Hosté napadají sparťanskou rozehrávku v několika hráčích hluboko na domácí polovině, zatím podávají velmi sympatický výkon a zatím za favorizovanou Spartou nijak nezaostávají, jak by předzápasové prognózy nabízely.
     
    41
    Rozběhla se závěrečná pětiminutovka prvního poločasu a nutno říci, že od nějaké dvacáté minuty už se povětšinou hraje na sparťanské polovině.
     
    41
    Chipciu v takřka ztracené pozici vybojoval rohový kop, dění se může přesunout před brankáře Šroma.
     
    42
    S centrem Plavšiće si opavská defenziva znovu s přehledem poradila.
     
    42
    Až před přestávkou jsme viděli snad první pozitivnější moment Guélora Kangy, ten se s míčem otočil na hranici pokutového území a poté prudce pálil vedle opavské branky.
    42. Stanciu krásně vrátil Kangovi, ten se v šanci ukopl
     
    43
    Znovu u míče gabonský záložník, jeho oblouček ale našel jen Simerského, jenž hrudí sklepl míč pro brankáře Šroma.
     
    45
    Po další rychlé kombinaci Opavy před pokutovým územím Sparty si Zapalač posunul míč už na svoji silnější levačku, tou ale jen prověřil pozornost Florina Nițy, jenž se stačil k zemi položit včas.
    45. Puskáč krásně prostrčil na Zapalače, jeho ránu ale kryl Nita
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Rozhodčí Královec nepotřeboval k prvnímu poločasu žádné nastavení a s uplynutím pětačtyřicáté minuty posílá oba týmy do šaten za bezbrankového stavu.
     
    Byť výraznější gólové příležitosti v prvním poločase měli sparťané, tak herní převahu mnohdy měli hosté, kteří často Spartě zatápěli, ovšem nedařilo se jim dotáhnout své akce do finální fáze.
     
    Fotbalisté se vracejí na trávník, při letmém pohledu nevidím žádné změny v sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Sparťané zahájili druhý poločas poněkud ležérní rozehrávku a Costa měl velké štěstí, že mu Puškáč neutekl vstříc brankáři Nițovi zcela osamocen.
     
    48
    Po kombinaci Ben Chaima, Kangy a Plavšiće se po levém křídle rozběhl Frýdek, jeho přízemní centr ale trefil jen bránícího Simerského.
     
    50
    Kuzmanović na pravém křídle posunul míč do běhu Puškáčovi, ten ale před brankou nenašel žádného ze svých spoluhráčů.
     
    51
    Juřenův centr doletěl ke sparťanskému brankáři, ten rozehrává výhozem na spoluhráče v obranném kvartetu.
     
    52
    Po změně stran zatím bojovná atmosféra v hledišti převáží nad děním na hřišti, na obou stranách se kupí řada nepřesností.
     
    53
    Srdjan Plavšić potáhl míč po útočné polovině, poté připravil zajímavou střeleckou pozici pro Kangu, ten ale ke zklamání domácích příznivců branku vysoko přestřelil.
     
    53
    Na sparťanské polovině je ošetřován Matěj Pulkrab, čehož zejména hosté využívají k občerstvení a přijetí nových pokynů od trenéra Skuhravého.
     
    54
    Pulkrab už za asistence fyzioterapeutů kulhá za postranní čáru, mezitím z rozcvičovacího prostoru zamířil na střídačku Benjamin Tetteh a ghanský útočník patrně Pulkraba brzy na hřišti nahradí.
     
    55
    K potlesku obecenstva se Matěj Pulkrab vrátil zpět na bojiště a Sparta po krátkém oslabení pokračuje v plném počtu.
     
    56
    A právě Pulkrab si hned nabíhal na Ben Chaimův centr, zády k brance sice vystřelit nedokázal, ale míč se odrazil ke Kangovi, ten si před třemi soupeři na střelu netroufl a také snaha Plavšiće následně byla odsouzena k neúspěchu.
     
    57
    Plavšićův centr Simerský srazil za branku, mezitím ale pokračují potíže Matěje Pulkraba a mladý odchovanec Sparty nebude ve hře schopen pokračovat, ještě před rohovým kopem jej tak nahrazuje Benjamin Tetteh.
     
    58
    Po následném rohovém kopu se odraženého míče ujal Chipciu, při průniku před branku bojoval s terénem, ale také s viditelným přišlápnutím Hrabiny a míč neudržel.
     
    59
    Rozhodčí Královec si po půlminutové diskuzi s videorozhodčím běží prohlédnout situaci k monitoru.
     
    60
    Rozhodčí Královec usoudil, že o nedovolený zákrok opavského obránce se nejednalo a signalizuje, že ve hře se bude pokračovat.
     
    62
    Kangu při převzetí míče nedovoleně atakoval Schaffartzik, píská se proti Opavě.
     
    63
    Sparťané po rychlém přechodu na útočnou polovinu vybojovali rohový kop, na následný centr Stancia k bližší tyči si naběhl Kulhánek, v těžké pozici míč ale jen prodloužil do boční sítě.
     
    64
    Ben Chaimův výpad po pravém křídle končí dalším rohovým kopem, sparťané zvyšují tempo.
     
    65
    Nedostatkem rohových kopů Sparta netrpí, ovšem neujal se ani další centr Stancia.
     
    65
    Znovu v akci rumunský kapitán Sparty, ten si u rohu pokutového území zasekl míč kolem Hrabiny, ten jej podkopl a Sparta bude zahrávat nebezpečnou standardní situaci.
     
    66
    Stanciu střílel i z pravé strany pokutového území, kdy z vnějšku obstřelil zeď, ovšem mířil jen do boční sítě opavské branky.

    Brankář Šrom zůstal jako přikovaný na svém místě a je otázkou, zda by reagoval jinak, pokud by Stanciu trefil prostor ohraničený třemi tyčemi.
    66. Stanciu pálil z přímého kopu nebezpečně, ale nepřesně
     
    68
    Zapalač na levém křídle vybojoval nedovolený zákrok Chipcia a hosté mohou přesunout dění před sparťanskou branku.
     
    69
    Opavské standardní situaci se sparťané ubránili, v držení míče ale zůstávají Slezané.
     
    70
    Zdravotní potíže tentokrát trápí Martina Frýdka, ten zůstal v pokleku mimo hlavní dění a byť značně kulhá, tak ošetření zatím nepotřeboval.
     
    71
    Chipciu pronikl po pravé straně hřiště i díky narážečce s Kangou, poté ale v tísni centroval jen do připraveného brankáře Šroma.

    To už se rozeběhla závěrečná dvacetiminutovka a stále čekáme na otevření skóre.
     
    72
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Srdjan Plavšić, přichází Josef Šural.
     
    73
    Sparta právě vstřelila branku!
    Bouře radosti na velmi dobře zaplněné Letné! Benjamin Tetteh si pokryl míč a následně uvolnil GUÉLORA KANGU, jehož skákavou střelu k tyči z dobrých třiceti metrů brankář Šrom nedokázal zlikvidovat!
    73. Guélor KANGA - 1:0
     
    73
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází David Puškáč, přichází Tomáš Jursa.
     
    74
    A mohlo to bleskově být o dvě branky! Nicolae Stanciu si od levé postranní čáry navedl míč k rohu pokutového území a parádní ranou orazítkoval břevno opavské branky!
     
    76
    Frýdek potáhl míč při padesátimetrovém sprintu k hostujícímu pokutovému území, následný Ben Chaimův centr letěl jen do bránícího Hrabiny.
     
    78
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Václav Juřena, přichází Tomáš Smola.
     
    78
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Tal Ben Chaim, přichází Vukadin Vukadinović.
     
    78
    Žlutou kartu dostává Jan Schaffartzik (SFC Opava).
     
    79
    Sparťané disponovali dalším rohovým kopem, Stanciovi centr k přední tyči vůbec nevyšel, následně ale ještě centroval Chipciu, do jehož pasu se akrobaticky položil Štetina a byť míč netrefil, tak zakončovat mohl ještě Šural, ten střelou z kroku branku netrefil.
     
    80
    Zápas úvodního kola nového ligového ročníku na Letné sleduje 12 186 fanoušků, nutno vyzdvihnout i ty opavské, kteří přicestovali v hojném počtu a svým dílem výrazně přispěli k výborné kulise zápasu.
     
    82
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Pavel Zavadil, přichází Václav Jurečka.
     
    84
    Sparta právě vstřelila branku!
    Benjamin Tetteh ve středu hřiště vybojoval míč, vysunul na útočnou polovinu Vukadinoviće, následně si naběhl na Srbovu zpětnou přihrávku a s výraznou pomocí teče JAROSLAVA SVOZILA překonal bezmocného Vojtěcha Šroma! Opavskému obránci je tato branka připsána jako vlastní.
    84. Benjamin TETTEH - 2:0
     
    86
    Opavští fotbalisté se usadili s míčem na útočné polovině, do zakončení se ale neprobojovali a po sparťanském protiútoku Stanciu zpoza pokutového území střílí těsně nad branku.
    86. Stanciu váhal, nakonec pálil nad bránu
     
    88
    Dlouhý nákop brankáře Nițy Tetteh hlavou jen prodloužil do zámezí k rohovému praporku, hosté vhazují z hloubi vlastní poloviny.
     
    89
    Kangu u postranní čáry stáhl k zemi Jursa, následně ještě gabonského záložníka zasáhl a Kanga si žádá ošetření.
     
    90
    Jurečka tak dlouho přemýšlel, komu vhodí míč, až mu je pískáno chybné uvedení balónu zpět do hry.
     
    90+1
    Rozhodčí Královec oddaluje závěrečný hvizd o tři nastavené minuty.
     
    90+1
    Josef Šural na levém křídle vybojoval nedovolený zákrok Schaffartzika, míč už si staví dvojice Stanciu – Kanga.
     
    90+2
    Kanga míč jen přeběhl a následný centr Stancia hosté odvracejí k Tettehovi, tomu je pískán útočný faul.
     
    90+3
    Kuzmanović si při individuálním průniku navedl míč na střelbu levačkou, z dvaceti metrů ale nepovedeně střílel po zemi doprostřed branky, kde se míče snadno ujal Florin Niță.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Na Letné je pro dnešek dobojováno!

    Fotbalisté Opavy se při třinácti letech vrátili do nejvyšší soutěže velmi sympatickým výkonem na hřišti jednoho z trojice největších favoritů celé soutěže. Dlouho drželi čisté konto, navíc se snažili hrát i vyrovnanou partii na trávníku a nakonec kapitulovali až v závěrečné dvacetiminutovce, kdy se střelecky prosadil Guélor Kanga a o deset minut později Jaroslav Svozil srazil střelu Tetteha mimo dosah brankáře Šroma.
     
    Fotbalisté obou týmů míří poděkovat svým fanouškům, ti nikterak nezaostali za očekáváním a při dvanáctitisícové návštěvě jsme viděli podporu z obou stran.

    Uznání si zaslouží opavští příznivci, kteří dalekou cestu absolvovali v počtu určitě převyšujícím tisícovku.
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 19 – 9
    Střely na bránu: 7 – 4
    Střely mimo bránu: 12 – 5
    Držení míče: 57% – 43%
    Rohové kopy: 8 – 0
    Žluté karty: 2 – 2
    Červené karty: 0 – 0 (20:59:20)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 73. Kanga (Tetteh), 84. Svozil (vla.)

    Karty:   32. Kanga (SPA), 38. Costa (SPA) – 26. Kayamba (OPA), 78. Schaffartzik (OPA)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 12:5. Rohy: 8:0.
    AC Sparta Praha: Niță – Chipciu, Štetina, Costa, M. Frýdek – Kulhánek, Kanga – Plavšić (72. Josef Šural), Stanciu (C), Ben Chaim (78. V. Vukadinović) – Pulkrab (57. Tetteh).
    Náhradníci: Heča – Ristić, Tetteh, Vácha, Josef Šural, Civič, V. Vukadinovič.

    Slezský FC Opava: Šrom – Simerský, Svozil, Hrabina – Kayamba, Zavadil (82. Jurečka), Kuzmanović (C), Schaffartzik, Zapalač – Puškáč (73. Jursa), Juřena (78. Smola).
    Náhradníci: Fendrich – Helebrand, Řezníček, Jursa, Radić, Smola, Jurečka.

    Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Hájek

    Diváci: 12 186
    thejrc.org