Česko – USA 4:3 (po pr.)
po prodl.
Česko
4:3 (1:1, 2:2 - 1:0)
USA
Čtvrtek 26.07.2018, 16:20 • Stadio Hodegart, Asiago (Itálie) • Mistrovství světa v inline hokeji • Čtvrtfinále
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:20.
     
    Český tým čeká čtvrtfinálový souboj proti týmu USA! Svěřenci Martina Mecery jsou v duelu velkým favoritem, Američané navíc odehráli ve středu dva duely, které museli zvládnout, aby se probojovali do čtvrtfinále. Energie by tedy měla být na straně národního týmu. Startuje se v 16:20.
    V týmu panuje skvělá nálada a hráči se mají patřičně rádi!
     
    USA

    Američané začínali světový šampionát v nižší divizi, což se na výsledcích výrazně odrazilo. V prvním utkání deklasovali Čínu 30:0, o den později nasázeli Indii 41 branek. Třetí duel byl kontumován díky neúčasti Slovinska.

    Hokejisty USA tak čekala kvalifikace o čtvrtfinále, kterou načali ranním duelem s Japonskem, kde nezaváhali a zvítězili 7:1. Před utkáním s českým celkem je tak dělila výhra nad Lotyšskem, která přišla. Největší výzva přijde právě dnes, protože po dvou duelech v jeden den se USA postaví pravděpodobně největšímu favoritovi turnaje.
    Volný den pojala česká výprava výletem na jezero Lago di Garda
     
    ČESKO

    Národní tým se bude pokoušet po roční odmlce opět probojovat do finále. Zatím vše vychází podle plánu. V prvním duelu Češi rozdrtili Lotyšsko 14:0, turnaj pokračoval výhrou 4:2 nad Švýcarskem a skupina byla zakončena triumfem nad Itálií v poměru 3:0.

    Velkou oporou týmu Martina Mecery je Jakub Bernad, jenž během tří duelů zaznamenal 8 bodů a v každém zápase bodoval více jak dvakrát. Nejlepším střelcem je poté obránce Mikuláš Zbořil, jenž se prosadil ve všech duelech a na kontě má čtyři zářezy.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Sedlář (Karlík) – Šebek, Strýček, Kafka, Loskot – Zbořil, Malý, Bernad, Rubeš – Kuťák, Cik, Šinágl, Fiala – Chamrád, Vyoral.

    USA: McCollum (Taylor) – Kendall, Faught, Sarvak, Gonzalez, Merrigan, Durinka – Cripps, Marker, Schultz, Hawkins.
    Sestřih z důležitého zápasu mezi Spojenými státy a Lotyšskem
     
    Hráči obou mužstev čekali několik minut na střídačkách, než jim sudí udělili svolení vyjet na rozbruslení. Teď už jsou obě mužstva na hrací ploše. Češi jsou v zápise o utkání vedeni jako domácí a proti Spojeným státům americkým nastoupí v bílé variantě dresů, zatímco jejich zámořský soupeř v modré.
     
    Masku amerického gólmana zdobí logo Detroitu Red Wings. Thomas Edward McCollum totiž minulý ročník strávil na farmě této organizace. V Grand Rapids Griffins i s vyřazovacími boji letos odchytal dohromady 40 zápasů.
     
    V Asiagu právě dozněly hymny a hráči se už chystají na začátek utkání, jehož vítěz bude od zítřejšího dne bojovat o medaile.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:16
    Češi začali dobře. Patrik Šebek založil první útočnou akci, kterou vedl po levé straně Petr Kafka. Ten ještě přihrál do pravého kruhu Marku Loskotovi, jehož ránu do horního růžku vytěsnil McCollum ramenem.
    00:16 Marek Loskot mohl udeřit po pouhých 16 sekundách!
     
    01:07
    Kotouč se zmocnili hráči USA a také prověřili pozornost Dalibora Sedláře. Tristan Edward Gonzalez si nabruslil na pravý kruh, jeho rána zápěstím ale českého gólmana nepřekvapila.
     
    02:24
    V držení kotouč jsou hráči ze zámoří, zatím se jim ale nedaří dostat do další příležitosti. Česká obrana pracuje dobře.
     
    03:04
    Češi vyrazili napadat americkou rozehrávku, díky čemuž dokázali vybojovat kotouč. Toho se ujmul Martin Fiala a vystřelil z levé strany, Thomas Edward McCollum jeho pokus vyrazil pravým betonem.
     
    03:45
    Pavel Strýček poslal dlouhý pas přes celé hřiště na Petra Kafku, který zadovkou našel Marka Loskota, a ten už pelášil sám na brankáře. Svůj únik zakončil kličkou do bekhendu, na amerického gólmana tím ale nevyzrál!
     
    05:17
    Robin Malý zavezl puk do útočného pásma, kde jej předal Jakubu Bernadovi. Ten objel bránu, před kterou se nabízel Mikuláš Zbořil, ten ale přihrávku nedostal.
     
    05:44
    Nicméně Češi pokračovali dál v akci. K puku se dostal znovu Jakub Bernad, který zakončoval po otočce u pravé tyčky, tam ale McCollum žádnou mezírku nenechal.
     
    06:20
    Vyloučení v týmu Česko (Fiala – 2 min, nedovolené bránění).
     
    06:55
    Američané jsou v přesilové hře velmi nebezpeční. Jejich kombinace zakončuje z levé strany Matthew Emery Sarvak. Dvakrát ztroskotal na zákroku Dalibora Sedláře, jednou jeho ránu zastavila tyč!
     
    07:24
    USA pokračuje v tlaku a českou obranu svírá čím dál pevněji. Tentokrát hosté zakončili svoji akci střelou z pravého kruhu, kterou Dalibor Sedlář lapil betony a nechal přerušit hru.
    07:24 Skvělý brankář Dalibor Sedlář drží český tým nad vodou
     
    08:19
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Z Fialova trestu zbývala poslední sekunda, Američané početní převahu ovšem stihli využít! Andrew Michael Cripps přihrál z pravé strany před brankoviště, kde CHRISTOPHER L KENDALL nastavil jen hůl, aby kotouč skončil za bezmocným brankářem. Asistence: Andrew Michael Cripps.
    08:19 Christopher KENDALL - 0:1
     
    10:37
    Češi se mohli dočkat brzkého vyrovnání! Pavel Strýček přihrál na pravou stranu Patriku Šebkovi, který mířil mezi betony přesouvajícího se McColluma, ten ale stačil puk vytěsnit mimo tři tyče!
     
    11:47
    Mužstvo USA po útočné snaze českého týmu získalo kotouč a zamířilo s ním za vlastní bránu, aby zklidnilo hru a stačilo vystřídat.
     
    12:45
    Američané se po rozvážné rozehrávce dostali k další nebezpečné šanci. Dalibor Sedlář se musel v brankovišti pořádně natáhnout, aby zastavil dorážku Kendalla z bezprostřední blízkosti!
    12:45 Dalibor Sedlář dnes v české brance doslova čaruje!
     
    13:00
    Puk byl o střele Američanů zblokován mimo hřiště. Trenér Martin Mecera v přerušené hře okamžitě reaguje a bere si pro své mužstvo oddechový čas.
     
    13:12
    Kotouč se po souboji za americkou svatyní odrazil k brankové síti, kde jej Thomas Edward McCollum hokejkou přitiskl k brankové konstrukci, aby se hra přerušila.
     
    13:37
    Po buly se puku zmocnili Češi. Petr Šinágl dostal nabito na vršek pravého kruhu, střela bez přípravy mu ale příliš nesedla a kotouč letěl mimo, takže McCollum ani nemusel zasahovat.
     
    14:26
    Češi jsou teď aktivnější a jen kousek je dělil od vyrovnání. Střelu Petra Kafky americký gólman vyrazil jen před sebe, k dorážejícímu Marku Loskotovi se ale sjeli obránci, a český útočník tak nemohl v klidu zamést kotouč do sítě!
     
    15:47
    Češi kontrolovali kotouč, nepřesnou přihrávkou se o něj ale sami připravili. Brandon Rielly Hawkins se ovšem nikam netlačil a přihrál dozadu za vlastní bránu.
     
    16:20
    Češi se dostali do přečíslení dvou na jednoho. Tomáš Rubeš vzal situaci na sebe. Z levé strany puk za brankářovy betony nedostal, při zakončení byl ale faulován. Češi mají výhodu.
     
    16:55
    Pětice Čechů svírala americkou čtveřici, střela Patrika Šebka z pravého kruhu mířila do gólmanova betonu a hra je přerušena.
     
    16:55
    Vyloučení v týmu USA (Hawkins – 2 min, hákování).
     
    17:47
    Češi v přesilové hře vyšachovali americkou obranu, ke vstřelení branky to ale nestačilo. V hostujícím brankovišti čaruje Thomas McCollum.
     
    18:47
    Česko právě vstřelilo branku!
    Kouzlo amerického gólmana je zlomeno, když i český národní tým využívá přesilovou hru! Patrik Šebek přihrál doleva na PETRA KAFKU, po jehož tvrdé ráně propadl puk do sítě! Asistence: Patrik Šebek.
    18:47 Petr KAFKA - 1:1
     
    19:43
    První poločas se dohrává v okolí české brány, čeští hráči jsou však dobře zformováni a svého soupeře do nepouští do nebezpečnějšího prostoru.
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    Do vedení se díky přesilové hře dostalo mužstvo USA. Dalibor Sedlář nejprve vytasil několik skvělých zákroků, na ránu Christophera Kendalla už však nestačil. Češi si pak vytvořili řadu nadějných možností, jenže ne a ne se prosadit. Nakonec se jim krátce před přestávkou přeci jen podařilo vyrovnat, když se taktéž v přesilové hře trefil Petr Kafka.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    20:19
    Češi byli na vhazování úspěšnější a mohli hned zaútočit. Patrik Šebek z levé strany hledal před bránu najíždějícího Marka Loskota, přihrávka ale mířila daleko před něj.
     
    21:19
    Američané dlouho čekali za vlastní brankou, než rozehráli útočnou akci. Na levé křídle se rozjel Christopher Kendall, na kruhu se krátkou stahovačkou zbavil beka, jeho rána ale mířila jen do připraveného Dalibora Sedláře.
     
    22:09
    Tomáš Rubeš neudržel na útočné polovině puk a Američané otočili hru. Z levé strany pálil ve velkém úhlu Brandon Rielly Hawkins, jeho pokus ovšem pozorného Sedláře zaskočit nemohl.
     
    23:24
    Mužstvo USA si počíná trpělivě. Ryan Patrick Marker se rozjel dopředu po pravé straně, když se ale před ním cesta zavřela, zase se vrátil zpátky za vlastní bránu a počal vyčkávání na další příležitost.
     
    24:35
    Američané jakoby českou obranu uspali. Najednou přišla blesková přihrávka před brankoviště na Andrewa Michaeal Crippse, k němu se ale stačil vrátit obránce a zastavit ho.
     
    25:12
    Češi teď byli ve dvou dobrých šancích, obě zakončoval Petr Kafka. Nejprve ztroskotal na brankářově zákroku, podruhé inkasoval před brankovištěm sekyru přes ruce, což mu znemožnilo přesně zakončit.
     
    25:46
    Aktivita Čechů pokračuje. Tomáš Rubeš přihrál na levý kruh Robinu Malému, jenž se z první opřel do kotouče. Střelu mířící do horního rohu ovšem McCollum vytěsnil pravým ramenem!
     
    26:53
    Obrázek hry se změnil a v těchto chvílích se dopředu tlačili důrazní Američané. Česká obrana ve spolupráci s Daliborem Sedlářem však zůstala pevná.
     
    27:30
    Jakub Cik nabral rychlost a středem hřiště se propracoval až do prostoru mezi kruhy, jeho rána byla ale zblokována a mířila hodně vysoko.
     
    27:57
    Thomas McCollum si připisuje další úspěšný zákrok. Petr Kafka dostal přihrávku na pravý kruh, s jeho ránou si ovšem americký gólman poradil za pomoci betonu.
     
    28:43
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Hosté se z ničeho nic ujímají vedení! Anthony T Merrigan přihrál BRANDONU RIELLYMU HAWKINSOVI, který má neuvěřitelně tvrdou ránu. To potvrdil i teď a gólem o tyč posílá USA do vedení! Asistence: Anthony T Merrigan.
    28:43 Brandon RIELLY HAWKINS - 1:2
     
    30:21
    Češi se musí tlačit dopředu, čas na vyrovnání bude rychle ubíhat. Petr Kafka přenechal puk Marku Loskotovi, jenž z úhlu mířil do horní čísti klece, kde se opět zjevilo brankářovo rameno.
     
    31:11
    Američané se provinili faulem a teď se brání proti pětici Čechů. Ti zatím trpělivé kombinují kolem hostujícího brankoviště a postupně svírají kleště.
     
    31:38
    Česko právě vstřelilo branku!
    Hráči v bílém výhodu využili a je opět vyrovnáno! Petr Kafka vystřelil od poloviny hřiště do změti těl. McCollum jeho ránu pravděpodobně neviděl a jen ji vyrazil, načež prokázal obrovskou šikovnost JAKUB BERNAD, jenž dokázal puk ze vzduchu dorazit do sítě! Asistence: Petr Kafka.
    31:38 Jakub BERNAD - 2:2
     
    32:22
    Pavel Strýček bojuje jako správný kapitán. Teď ale při blokování soupeřovy střely schytal ránu do pro muže nejchoulostivějších míst a s bolestivou grimasou se skácel na zem. Hra musí být přerušena.
     
    33:06
    Jakub Bernad získal kotouč na útočné polovině a zamířil s Tomášem Rubešem proti dvěma bránícím hráčům. Prvně jmenovaný se uvolnil rychlou stahovačkou, jeho následnou střelu zápěstím ale chytil McCollum do lapačky.
     
    33:58
    Jakub Cik nabral rychlost a znovu se na ose hřiště protlačil až do zakončení. Po jeho bekhendovém pokusu mohl dorážet ještě Martin Fiala, ani on ale na amerického brankáře nevyzrál.
     
    35:04
    Petr Kafka se chytře zbavil protihráče a z pravé strany se protlačil ke střele. V rozhodující chvíli mu sice kotouč sklouzl z hole, dorážet však mohl ještě Marek Loskot! McCollum s vypětím všech sil a pomocí beků situaci zvládl.
     
    35:57
    Česko právě vstřelilo branku!
    Národní tým se po zásluze ujímá vedení! Jakub Bernad objel bránu, zvedl hlavu a uviděl mezi kruhy úplně volného ROBINA MALÉHO. Ten se opřel do kotouče a nekompromisně jej přišpendlil do šibenice! Asistence: Jakub Bernad.
    35:57 Robin MALÝ - 3:2
     
    36:45
    Situace se oproti několika minutám zpět úplně otočila. Nyní to jsou hráči ze zámoří, kteří se musí tlačit dopředu, aby se jim podařilo vyrovnat.
     
    37:53
    Zatím se hráči USA ale příliš nikam neženou a trpělivě čekají na svoji šancí s pukem na holích. Thomas McCollum mezitím opouští svoji klec, Američané hrají v pěti!
     
    38:14
    Družstvo v modrých dresech se dostalo před brankoviště, kde se Češi ve velkém zmatku ubránili! Pomohli si ale faulem.
     
    38:14
    Vyloučení v týmu Česko (Rubeš – 2 min, hákování).
     
    38:14
    Hosté si vzali oddechový čas a nyní vymýšlí strategii, jak vyrovnat skóre. Thomas McCollum se prozatím vrací zpět do brankoviště.
     
    38:28
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Hosté přesilovou hru bleskově využili a je znovu vyrovnáno. Brandon Rielly Hawkins narýsoval přesnou přihrávku na MATTHEWA EMERYHO SARVAKA, který se z první trefil ke vzdálenější tyči! Asistence: Brandon Rielly Hawkins.
    38:28 Matthew Emery SARVAK - 3:3
     
    39:42
    Obrovské drama v závěru utkání. Nejprve se řítili dopředu Američané, hned po nich na druhou stranu spěchal Jakub Bernad. Ani jeden celek se ale do zakončení nedostal.
     
    39:55
    Ještě není konec! Výběr USA se dostal do přečíslení dvou na jednoho. Brandon Rielly Hawkins nepřipustil přihrávku, jen napřáhl a vyslal tvrdou ránu. Tu ovšem Dalibor Sedlář zastavil!
     
    40:00
    Druhý poločas skončil.
     
    Neuvěřitelné drama! Brandon Rielly Hawkins poslal USA podruhé v utkání do vedení, za krátkou chvíli ovšem vyrovnal Jakub Bernad a následně Robin Malý dokonce otočil skóre! Češi drželi hubený náskok až do samotného závěru, nakonec o něj ale přišli. Matthew Emery Sarvak využil přesilovou hru, a zápas tak dospěl do prodloužení.
     
    40:01
    Začalo prodloužení.
     
    40:12
    Češi byli stejně jako na začátcích základní hrací doby úspěšnější na buly a Patrik Šebek hned vyrazil dopředu. Jeho střele z osy hřiště ale chyběla špetka přesnosti.
     
    40:46
    Aleš Chamrád si nabruslil podél levého hrazení až na kruh, odkud vystřelil zápěstím, McCollum ovšem jeho pokus na bližší tyč vytěsnil vyrážečkou.
     
    42:18
    Petr Kafka se vyhnul protihráči a vystřelil z osy hřiště. Jeho ránu ještě možná jemně tečoval Marek Loskot, McCollum byl ale pozičně dobře připraven a vyrazil puk betony.
     
    42:54
    Každá chyba může rozhodnout, týmy si tak při rozehrávce počínají obezřetně. Anthony Merrigan najel dopředu po levém křídle, jeho ránu ale zablokoval Mikuláš Zbořil a kotouč letěl vysoko nad.
     
    44:22
    Ryan Patrick Marker po dlouhém vyčkávání za vlastní bránou svedl rychlostní souboj na levém křídle s Alešem Chamrádem, český hráč byl úspěšnější.
     
    44:40
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! Ohromné drama končí gólem českého celku, když se před brankovištěm po střele Aleše Chamráda skvěle zorientoval PETR ŠINÁGL a zblízka dorazil puk do sítě! Asistence: Aleš Chamrád.
    44:40 Petr ŠINÁGL - 4:3
     
    Konec zápasu.
     
    Vyrovnaný čtvrtfinálový duel dal pořádně zabrat všem kardiakům, když Češi dokázali ve druhém poločase překlopit skóre zápasu na svoji stranu, v závěru ale vedení ztratili. Nervy drásající bitvu nakonec rozhodl Petr Šinágl, jenž gólem v prodloužení poslal český národní tým do bitev o medaile! (17:45:42)

    Milan Sochor

    Branky a nahrávky: 19. Kafka (Šebek), 32. Bernad (Kafka), 36. Malý (Bernad), 45. Šinágl (Chamrád) – 9. Kendall (Cripps), 29. Hawkins (Merrigan), 39. Sarvak (Hawkins)


    Česko: Sedlář (Karlík) – Šebek, Strýček, Kafka, Loskot – Zbořil, Malý, Bernad, Rubeš – Kuťák, Cik, Šinágl, Fiala – Chamrád, Vyoral
    USA: McCollum (Taylor) – Kendall, Faught, Sarvak, Gonzalez, Merrigan, Durinka – Cripps, Marker, Schultz, Hawkins
    thejrc.org