Ostrava – Příbram 3:0 (kon.) | Zlín – Jablonec 1:1 (kon.) | Liberec – Teplice 2:2 (kon.)
Olomouc – Plzeň 0:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
0:1 (0:0)
FC Viktoria Plzeň
Sobota 04.08.2018, 19:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • FORTUNA:LIGA • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Druhý poločas přinesl sice znovu velkou taktickou bitvu, ale Plzeň přeci jen měla nakonec v částech této hrací části velkou herní převahu. Olomouc s obrovským štěstím mnoho šancí ustála, jenomže Sigma se postupem času také začínala objevovat v tutovkách. Vše vypadalo, že Olomouc i Plzeň uhrají koncovku na bezbrankovou remízu, jenomže jedna náhodná šance vše překazila, když se prosadil Roman Procházka. Viktoria tak slaví už třetí vítězství v tomto ročníku a zůstává v kontaktu se Slavií, Olomouc naopak má stále jen tři body a do prvního duelu 3. předkola Evropské ligy nejde v úplně nejlepším rozpoložení. Ode mě je to pro dnešek z Olomouce vše, přeji hezký zbytek sobotního večera. (20:56:29)
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 9:10. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:15.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Hubník je sice viditelně otřesen, ale už dokázal zvednout na vlastní nohy. Sudí zřejmě ještě k nastavenému času pár minut přidá.
     
    90+1
    Jakub Yunis (OLO) nyní obdržel žlutou kartu za tvrdý zákrok při hlavičkovém souboji s Hubníkem, který zůstává ležet na trávníku.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 2 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    Václav Jílek ještě vše zkouší risknout, místo Davida Housky jde na hřiště útočník Jakub Yunis.
    88. Roman PROCHÁZKA - 0:1
     
    88
    Plzeň právě vstřelila branku!
    A Plzeň jde přeci jen do vedení! Obrovská radost zaplavuje celou střídačku hostí, když se po náběhu ze druhé vlny dokázal prosadit střelou ve vzduchu ROMAN PROCHÁZKA, jenž zamířil k protilehlé tyči. Buchta se sice snažil střele po přetaženém centru zabránit, na skok k druhé straně branky už ale neměl dostatečnou sílu.
     
    87
    Sladký se vehementně snažil o zabránění rohu, nicméně míč přeci jen ztečoval. Plzeň tak cítí velkou šanci.
     
    86
    Plzeň přistupuje k poslednímu možnému střídání, místo Michaela Krmenčíka jde na trávník Jakub Řezníček.
    85. Závar před plzeňskou bránou, Sigma nedotlačila míč do sítě
     
    85
    Plzeň měla v poslední minutě obrovské penzum štěstěny na svojí straně, neboť Hanáci hned pětkrát zkoušeli vypálit z různých pozic ve vápně. Ani jednou však defenzívu soupeře nepropálili, Falta pak vše ukončil ránou mimo tři tyče.
     
    84
    Olomouc sice měla možnost rohového kopu, ale jeho provedení bylo od Falty až příliš ukvapení. Volej přeletěl všechny hlavičkující hráče.
     
    Dnešní utkání sleduje 7049 diváků.
     
    83
    A znovu Houska! Tentokrát se dostal k dalekonosné palbě zpoza vápna, jenomže dlouhý nápřah mu moc nepomohl. Hubník i tak jeho projektil zblokoval kopačkou.
     
    82
    Na trávníku leží po tvrdém zákroku soupeře Houska, nicméně zjevně je vše v pořádku s jeho stavem. Po chvíli se totiž zvedá.
     
    81
    Hrošovský moc svou situaci neřešil a po vyhraném souboji Hubníka tak poslal míč okamžitě ke Kozáčikovi. Ten sice míč ještě odkopl, ale hned při dalším přerušení žádá plzeňského kapitána o úprav kopačky. Šlo však jen o formalitu.
    80. Sigma využila kaluže a chyby Plzně, Houska ale střílel jenom doprostřed
     
    80
    Houska se dostal na středu hřiště k dobré střelecké pozici, jenomže svou ránu namířil přesně doprostřed branky. Kozáčik tak měl sice obrovské štěstí, ale zapisuje si pohotový zákrok.
     
    79
    Olomouc se nyní vydala na zteč po pravé straně vlastní útočné poloviny, nicméně moc úspěchu z tohoto výletu neposbírala. Plzeň hraje momentálně velmi pečlivě a prakticky bezchybně, Viktoria se tak dostává k míči.
     
    77
    Nepříjemný střet tentokrát potkal Hálu s Hrošovským , kteří se střetli při hlavičkovém souboji. Po krátkém ošetření už jsou však znovu vpuštěni na hřiště.
     
    76
    Po nechtěném otáčení okolo vlastní osy se Vepřek nakonec provinil faulem na Procházku, Plzeň tak má možnost standardní situace z pravé strany hřiště.
     
    75
    Falta se zjevil po Sladkého nákopu skoro sám ve vápně, jenomže k palbě se nakonec nedostal. Plzeňská obrana si nyní po brejku Olomouc může pořádně oddychnout
     
    74
    Hned poté si své druhé prostřídání řad vybral i kouč Jílek, Martina Nešpora nahradil Jiří Texl.
     
    74
    Plzeň podruhé v utkání střídá, Aleše Čermáka nyní vystřídal Roman Procházka.
     
    72
    Hála se pokusil vybídnout ve vápně k palbě Plška, nahrávka z pravé strany ale neměla šanci na úspěch. Prostor před šestnáctkou byl až příliš dobře přehuštěn.
    71. Přečíslení Plzně, ale Hořava poslal balon nad bránu
     
    71
    Po Kalvachově nechtěném přiťuknutí pro Krmenčíka se sice Západočeši valili na olomouckou branku, ale Hořava celou akci nezakončil podle představ. Míč letěl vysoko nad Buchtovu branku.
     
    70
    Falta se dostal na pravé straně k úniku, nicméně vše zbrzdil Limberský. Plšek se tak ještě sice snažil o centr do vápna, v něm už ovšem byl velice pozorný brankář Kozáčik. jeho uzmutí míče ze vzduchu všechnu práci Sigmy zastavilo.
     
    69
    Limberský vybídl k palbě Hořavu, nicméně tentokrát byly všechny mezírky v obraně Sigmy dokonale ucpány. Domácí mančaft takt tentokrát svého soupeře donutil upustit od palby.
     
    68
    Olomouc se snaží kombinovat s velkým důrazem na přesnost, nicméně dlouhý pas na novice Hálu byl až příliš přetažený. Domácí hráč si tak pomohl pi zpracování rukama, rozhodčí Berka píská Sigma faul.
     
    66
    Hanáci v tomto duelu poprvé střídají, místo Tomáše Zahradníčka jde na hrací plochu Martin Hála.
    66. Balon spadl k Vepřkovi, ten v dobré příležitosti minul
     
    66
    Olomouc měla stoprocentní šanci! Po Nešporově centru skočil Plšek i Vepřek, ani jeden však nebyl přesný. Druhý jmenovaný poslal svůj kop v pádu příliš vysoko nad odkrytou plzeňskou branku.
     
    65
    Vepřek si hlídal nabíhajícího Čermáka, který byla u pravé tyčky velmi aktivní. Po útočném faulu ze strany Plzeňských se k míči dostanou ale znovu domácí.
     
    64
    Zeman se opřel na levé straně ke střelbě, nicméně Sladký znovu instinktivně dokázal situaci odclonit a míč dostat mimo vápno. Viktoria pokračuje v náporu.
     
    63
    A další šance Krmenčíka! Jeho čelo se opřelo do míče, ale nakonec se pod tlakem dvou bránících hráčů přeci jen nedokázal přesně trefit. Olomouc přežila další nápor, tentokrát už balón putuje k jejím kopačkám.
     
    62
    Viktoria nadále útočí a pálí na soupeřovu branku jednu nabídku za druhou, tentokrát znovu musel vše hasit Sladký, který balón odkopl alespoň do autu.
     
    61
    Pernica měl další tutovku! Olomouc je nyní v naprostém obležení soupeře a nyní znovu obstála s velkým štěstím. Plzeňský stoper hlavičkoval jen těsně vedle Buchtovy branky.
    60. Krmenčíkova další velká šance, ale obrana Sigmy situaci zvládla
     
    60
    Plzeň byla milimetry od vedení! Krmenčík se přiřítil na posledních chvíli do skrumáže před brankou a před vyskakujícím Buchtou ještě stačil hlavičkovat. Míč nakonec letěl těsně vedle branky.
     
    59
    Zeman se hned po nástupu na hřiště pokusil o ohrožení olomouckého vápna, jenomže nahrávka na Krmenčíka byla přeci jen nepřesná. Sladký jeho centr raději odclonil do zámezí.
     
    58
    Na hřišti zůstal ležet na malou chvíli Houska, jenomže jen na krátký okamžik. Hanáci mají v tuto chvíli velkou snahu o postup vpřed. .
     
    57
    Pavel Vrba sáhl k prvnímu střídání v plzeňských řadách, Milana Petrželu nahrazuje v tuto chvíli Martin Zeman.
     
    56
    Plzeň se snaží o rychlý postup vpřed, tentokrát se však jejich nástupu do plných lehce vyklízí nekryté tribuny. Do Olomouce dorazila pořádná průtrž mračen s kroupami.
     
    55
    Plzeňané se viditelně snažili o přesvědčení sudího, že v případě pádu Petrželi šlo o penaltový zákrok Vepřeka, rozhodčí Berka byla však ledově klidný. Balón bude mít v držení pouze golman Buchta.
     
    54
    Za zvuku pořádného deště se snažil dostat do předních pozic překvapivě i Štěrba, jenže po nepřesné nahrávce se musí přeci jen vracet rychle do základních řad.
     
    53
    Hubník svou nepřesnou přihrávkou vyhnal Kozáčika až do rohu, plzeňský brankář nicméně zaváhání svého kolegy uhasil. Míč odkopl alespoň do autu.
    52. Krmenčík v dobré šanci poslal míč mimo bránu
     
    52
    Krmenčík si dokázal výborně naskočit na centr Řezníka z pravé strany, ale plzeňský kanonýr nakonec nebyl přesný. Jeho pokus letěl hodně nepřesně mimo branku.
     
    51
    Domácím se možnost rohového kopu nakonec nijak nezužitkovala, neboť centr nenalezl nikoho z hlavičkujících Hanáků. Balón se tak odkutálel až k Buchtovým nohám.
     
    50
    Hubník udělal neskutečnou minelu, když po podklouznutí vyslal do kontru Faltu, své zaváhání však olomoucký odchovanec uhasil. Sigma nicméně po jeho bleskovém návratu do vápna bude kopat roh.
     
    49
    Plzeňský roh sice ze začátku vypadal nadějně, jenže domácí si volej na přední tyč pohlídali. Až poté se snažil na centr zpoza vápna naskakovat Čermák, Buchta mu ale vyběhnutím nedal šanci na dotyk míče.
     
    48
    Sladký se pokusil obejít Hrošovského, ale celá útočná řada Sigmy byla tentokrát hlídána s maximálním zaujetím. Míč tak okamžitě míří zpět na Krmenčíka.
     
    47
    Petržela se zkoušel na levé straně dostat k palbě na Buchtovu branku, jenomže Vepřek ukázal mazácký odhad. Jeho čistý skluz tak plzeňského hráče brzy odstavil od míče, Sigma jde do kontru.
     
    46
    Olomouc se okamžitě po startu druhé půle snaží o aktivní kombinaci, nicméně přejít přes plzeňské hrotové hráče je zatím veletěžký úkol Hosté jsou viditelně namotivovaní.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas nakonec nepřinesl žádnou velkou fotbalovou přestřelku, spíše o vysoce taktický výkon z obou stran. Oba celky si připsaly i několik šancí, nicméně ani jedna se nedá řadit mezi naprosto stoprocentní. Prozatím je však velkým překvapením výkon Plzně, která Olomouc častokrát pouští ve své obraně do nebezpečných náběhů. Sigma naopak oproti prvnímu domácímu výkonu této sezóny (duel se Slavií) drží s favoritem duelu krok. Druhá půle tak ještě zřejmě nabídne pořádné drama, pokračujeme přibližně v 20:03.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Rozhodčí nastavuje 1 minutu nad standardní hrací čas!
     
    45
    Kalvach zapisuje obrovskou tutovku! Jeho rána z velké dálky proletěla jen těsně vedle levé tyče, Kozáčik se za touto dělovkou jen ohlédl.
     
    44
    Falta sice dostal hned dvakrát možnost ke své parádní disciplíně, tedy centru, nicméně pokaždé mu to nevyšlo. Nejprve trefil hned Řezníka, napodruhé pak míč přetáhl. Zahradníček ale balón ještě udržel na hrací ploše.
     
    43
    I Plšek se rozhodl vypálit zpoza vápna, nicméně tentokrát mu rána z velké dálky nevyšla. Míč se po ráně placírkou vznesl až příliš vysoko a proletěl několik metrů nad břevnem.
     
    42
    Falta až příliš dlouho váhal se stelou, čímž se tak dostal celkem logicky do pasti. Plzeňané jej ztrojili před hranicí vápna a bez větších skrupulí mu míč odebrali, domácí se musí vracet do základního postavení.
     
    41
    Plzeňský pres měl lehké náznaky na zisk míče, nicméně Jemelka spolu s Kalvachem většinu černé práce zvládli. Viktoria nyní ovšem předvádí fantastický taktický výkon.
     
    40
    A tentokrát to zkouší sám Houska! Rána domácího záložníka nicméně byla také zblokována jedním z hráčů Viktorie, míč se následně odrazil daleko od plzeňského vápna. Domácí roh tak moc nebezpečí nepřinesl.
     
    39
    Plšek se rozhodl vypálit z pořádné vzdálenosti, nicméně momentálně byla jakákoliv cesta na branku zablokována. Jeho pokus na otestování stabilnosti obrany Viktorie ale byl nadějný, Olomouc bude kopat přeci jen roh.
     
    38
    Hanáci jsou znovu nuceni svůj postup zastavit, když Štěrbu přidržel za dres Aleš Čermák. Sigma bude rozehrávat z půlící čáry.
     
    37
    Limberský se rozhodl vypálit z velké vzdálenosti, ale přeci jen svá mířidla neměl dost zkalibrovaná. Jeho bomba tak letěla těsně vedle levé tyče.
     
    36
    Plzeň i nadále tlačí, což je vidět i na podílu zadních řad Viktorie na kombinaci. Olomouc svému soupeři musí jen ustupovat, jinou cestu teď nemá.
    35. Krmenčíkova tutovka, ale Buchta skvěle vyběhl
     
    35
    Stoprocentní tutovka! Michael Krmenčík pádil úplně sám na olomouckou branku, jenomže neskutečný odhad Miloš Buchta, který si vyběhl od brankové čáře a ještě ránu plzeňského kanonýra vystihl. Míč sice letěl dál, ale od brány jej ukopl Vepřek.
     
    34
    Vepřek si nepohlídal svou pravačku při pokrývání unikajícího Petržely a lehký takticky faul tak byl logicky rázem na světě. Hanáci budou čelit dalšímu soupeřovu tlaku.
     
    33
    Olomouc se snažila projít po levé straně, jenže po Limberského zaškobrtnutí o Faltovu kopačku se její postup zastavuje. Plzeň se znovu může soustředit na rozehrávku.
    32. Mizerná malá domů od Jemelky, ale Krmenčík ji nedokázal využít
     
    32
    Viktorka měla velkou tutovku! Po obrovské minele Jemelky s Buchtou se dostal k míči bomber Michael Krmenčík, nicméně využít až příliš vyběhnutého olomouckého brankáře nevyužil. Plzeňský forvard si nepohlídal ofsajd.
     
    31
    Olomouc se snažila utavit Plzeň krátkými přihrávkami v pravém rohu své útočné poloviny, ale snaha to byla marná. Sladkého centr si pohlídal bez větších potíží sám Matúš Kozáčik.
     
    30
    A další kouskování. Tentokrát se po tvrdém souboji u lajny skácel k zemi Petržela, jehož hlídal velmi důrazně Falta. Viktorii se v těchto minutách moc ale nedaří svého soka přehrávat.
     
    29
    Hořava se srdnatě bil o míč s Plškem, nicméně použil až příliš okatě ruce. Hanáci se po faulu ve svých zadních řadách mohou znovu soustředit na rozehrávku.
     
    28
    Na trávníku tentokrát po plánované ráně Falty zůstal ležet Čermák, nicméně faul přišel úplně mimo hru. Rozhodčí nechávají po dlouhé době míč ve prospěch Plzně.
     
    27
    David Houska až příliš přitvrdil při rozehrávce Hořavy, bývalí spoluhráči se však po zapískaném faulu usmířili. Podaná ruka ze strany olomouckého záložníka je toho důkazem.
     
    26
    Nešpor si nabíhal na krásný pas od Jemelky, nicméně Limberský se ukázal jako lídr obrany. Lehkým ramenem si soupeře odstavil a nechal míč spadnout do náruče brankáře Kozáčika.
     
    25
    Plzeň se velice aktivně snaží rozhýbat hanáckou defenzívu, zatím ji však schází optický drajv. Petržela tak sice vybídl Limberského, nákop byl ale ze strany několikanásobného reprezentanta až příliš ukvapený.
     
    24
    Sudí v této chvíli posílá všechny aktéry utkání ke střídačkám, na řadě je první občerstvovací pauza, která při aktuálním počasí je podle všeho nezbytná.
     
    23
    Milan Petržela (PLZ) dostává hned celkem brzy žlutou kartu, když velice tvrdě na levé straně zaskluzoval do rozehrávajícího Falty.
     
    22
    Viktoriáni se hnali do velmi rychlého brejku po olomoucké ztrátě na pravém křídle, nicméně z celé akce nakonec nic nebylo. Krmenčík sice ještě vracel balón zpět před vápno na Limberského, zde se ale celá akce zasekla.
     
    21
    Čermák byl na hrotu až příliš rychlý, podle názoru pomezního sudího se nacházel v ofsajdu. Míč tak dostává znovu na své kopačky Sigma.
     
    20
    Petržela byl velice rychle naběhlý na své tradičním levém křídle, jenže Jemelka mu zkřížil cestu. Po spolupráci s Milošem Buchtou se Hanáci nakonec dokázali nebezepečí ubránit s přehledem.
     
    19
    Jemelka se při rozehrávce lehce zapletl do příliš složitého řešení, ale chytrým pokrytím míče nakonec ze souboje s presujícími hráči hostů bral nejvíc. Olomouc bude po faulu rozehrávat od zadních řad.
     
    18
    Volný kop Viktorie nebyl pro Hanáky žádným problémem. Řezník se sice po kontaktu s Vepřekem a následném vlastním pádu lehce dožadoval pohledem na sudího Berku penalty, ta se však kopat v tuto chvíli nebude. Míč dostává do své moci znovu Buchta.
     
    17
    Domácí sice měli menší problémy s rozehrávkou, a to hlavně kvůli účelně presující trojici Viktorie. Nakonec však svůj úkol zvládli, Krmenčík však přeci jen udělal Sladkému problémy. Po olomoucké ztrátě jej stáhl za každou cenu k zemi.
     
    16
    Plzeň hrozí a hrozí. Tentokrát si znovu za obranu po rohovém kopu nabíhal Řezník, ale centr ze záložní řady hostů byl přeci jen příliš dlouhý. Buchta se tak znovu dostane k rozehrávce, Jemelka míč jen zkontroloval očima.
     
    15
    Kopic si velmi hlasitě stěžoval sudímu Berkovi na zřejmě předcházející faul na hranici vápna, po kterém Sladký na velkou jistotu posla balón do zámezí. Nic se však měnit na výrocích nebude, Viktoria bude kopat roh.
     
    14
    Řezník si velmi šikovně zabíhal za olomoucké obránce po Krmenčíkově slibné nabídce, Jemelka s Vepřekem ale nadešlou situaci vyřešili s velkou bravurou. Po teči plzeňského beka navíc bude odkpávat Miloš Buchta od branky.
     
    13
    Buchta si nebyl při centru volném kopu následujícím po faulu na Krmenčíka vůbec jistý, Hořava však svůj nákop přeci jen nemůže označit za gólový. Olomoucký golman jej vyboxoval z vápna.
     
    12
    Petržela se dostával znovu po levém křídle k nabídce pro své spoluhráče v předních řadách, nakonec však jen slabě poslal míč k Buchtovi. Olomoucký brankář tak bez potíží bude rozehrávat od zadních řad.
     
    11
    Na zemi zůstává pro tuto chvíli ležet Kalvach, kterému zřejmě Krmenčík při rozehrávce lehce podržel dres. Rozhodčí tak logicky dávají prostor k rozehrávce Olomouckým.
     
    10
    Vepřek se pokusil svým krásným nadýchaným centrem vybídnout k hlavičce Nešpora, ten však jen o pár milimetrů vysoký volej netrefil. Viktoria se pro tuto chvíli ubránila.
     
    9
    Houska se valil sám na bránu, jenomže těsně před snahou o zamíření jej vyvedl z míry bránící hráč. Pád olomouckého hráče ale podle všeho faul nebyl, sudí Berka jej rázně vybízí k rychlému vstávání z trávníku.
     
    8
    Na trávníku zůstává ležet Kalvach s Čermákem, na hřiště tak musí po jejich na obě strany veletvrdém duelu zdravotníci. Nemělo by jít však o nic vážného.
    7. Houska skvělou přihrávkou našel Faltu, ale Řezník byl u míče dřív
     
    7
    Falta se dostal až za obrannou linii Viktorie a postupoval sám na branku, na poslední chvíli mu však míč vypíchl Řezník. Kouč Pavel Vrba si teď musel pořádně oddechnout, jeho tým nebyl daleko inkasování.
     
    6
    Hanáci se nyní snaží svého soupeře presovat, ale na Viktorku jsou zatím krátcí. Plzeň je v zadních řadách velmi sebevědomá.
     
    5
    A další rána Housky! tentokrát ale z levé strany, kde si zpracoval míč po vhazování autu. Tentokrát pálil o trošku střídměji, jeho ránu tak Kozáčik chytá do rukou s velkým přehledem.
    4. Plšek pěknou střelou protáhl Kozáčika
     
    4
    Hanáci si připisují první šanci! Po krásném Plškově přiťuknutí se prezentoval přízemní střelou Houska, Kozáčik však i přes mírné zaváhání reaguje. Balón sice pouze vyrazil Plzeň jej ale odvrací do autu.
     
    3
    Jemelka našel dlouhatánským nákopem až zaběhnutého Zahradníčka, tomu však moc nevyšlo zpracování. Po odskočení míče tak byl vyveden z dobrého střeleckého úhlu, zpětná nahrávka do vápna už mířila jen ke Kozáčikovi.
     
    2
    Jemelka spolu s Vepřekem si dokázali pohlídat náběh Petržely bez sebemenších problémů, jejich zdvojení bylo přímo exkluzivní. Po vyhraném souboji Lukáše Kalvacha navíc Sigma bude vhazovat.
     
    1
    Jdeme na to! Plzeň se hned od prvních minut snaží tlačit svého soupeře postupnou kombinací, nicméně Hanáci zatím předvádějí houževnatý odpor a vykrývají všechna volná místa ve své defenzívě. Houževnatá taktika Sigmy zatím na Viktoriány platí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Aktéři tohoto utkání právě v tuto chvíli vstupují na trávník, šlágr 3. kola FORTUNA:LIGY začíná za malinký okamžik.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček, Plšek, Houska, Falta – Nešpor.
    Náhradníci: Mandous – Manzia, Surzyn, Texl, Hála, Polom, Yunis.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, R. Hubník (C), Pernica, Limberský – Hořava, Hrošovský – M. Petržela, Al. Čermák, J. Kopic – Krmenčík.
    Náhradníci: A. Hruška – Procházka, Ma. Zeman, Chorý, J. Kovařík, Řezníček, Ekpai.

    Rozhodčí: Berka – Kříž, Flimmel.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba celky se už aktuálně poctivě rozcvičují na hrací ploše, startujeme za necelou půlhodinu.
     
    Rozhodčím tohoto utkání Ondřej Berka, na čarách mu pak budou asistovat Jiří Kříž a Milan Flimmel. Coby čtvrtý sudí pak byl delegován Jiří Slabý, delegátem asociace je Josef Bajer.
     
    Duel mezi Olomoucí a Plzní bude jako jeden ze tří vybraných duelů tohoto kola analyzován i videorozhodčím, tedy technologií VAR!
     
    Perličky utkání

    SIGMA, MŮJ ŽIVOT: Hned pro čtyři plzeňské fotbalisty je Andrův stadion velice speciální místo. Obránce Roman Hubník byl v akademii Sigmy od 14 let, odsud jej pak jeho výkony vystřelily do světového fotbalu. Naposledy zde hrál ještě půl sezóny v roce 2015. Tomáš Hořava působil v Sigmě před svým přestupem na západ Čech dokonce 10 let, jeho jmenovec Tomáš Chorý pak ze Sigmy odešel teprve před půl rokem. Jako jeho náhrada pak loňské jaro hrál na Hané i útočník Jakub Řezníček.

    VÝJIMKA V KONTRAKTU: Nestává se o tak často. Václav Pilař už sice není hráčem Viktorie Plzeň, přesto proti svému bývalému klubu nesmí nastoupit. Podle informací obou stran měl tuto výjimku zahrnutou v přestupní dohodě Sigmy a Viktorie, která byla vyjednána toto léto. Jiný hráč Sigmy s výraznou zkušeností s Plzní Martin Sladký podle všeho však proti bývalému zaměstnavateli nastoupí.

    BILANCE: Viktorka hned osm ligových zápasů v řadě s Olomoucí neprohrála, Sigma ji dokázala porazit naposledy v březnu 2012, kdy ji připravila debakl 4:0. Doma však na vítězství nad Plzní čeká ještě takřka o rok déle, v květnu 2011 jí díky dvěma trefám Jakuba Petra udolala 2:1. Poté ale na Andrově stadionu se stejným soupeřem pětkrát prohrála.

    ABSENCE: Na straně domácích bude už kromě zmiňovaného Václava Pilaře chybět i útočník Pavel Dvořák, který má po zranění stále tréninkové manko. Plzni bude chybět kvůli zraněním záložník Daniel Kolář a stopeři Lukáš Hejda s Lukášem Hájkem.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    18.02.2018 Olomouc x Plzeň 0:0 (HET liga 2016/17)
    12.08.2017 Plzeň x Olomouc 1:0 (HET liga 2016/17)
    16.03.2016 Olomouc x Plzeň 1:1 (MOL Cup 2015/16)
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    27.07.2018 Mladá Boleslav x Olomouc 0:4 (liga)
    22.07.2018 Olomouc x Slavia 0:3 (liga)
    13.07.2018 Piast Gliwice x Olomouc 0:3 (příprava)

    FC Viktoria Plzeň
    30.07.2018 Plzeň x Liberec 1:0 (liga)
    25.07.2018 Plzeň x Domažlice 10:1 (příprava)
    20.07.2018 Dukla Praha x Plzeň 1:3 (liga)
     
    FC Viktoria Plzeň
    Pojem. K Viktorii by se prakticky nic nemuselo dodávat. Vítězství, triumfy. Éra vzestupu plzeňského fotbalu de facto v posledních letech nijak neskomírá, po časech záchvěvu se znovu přihlásí o slovo vítězná armoaféra. Faktorem, který jednoznačně drží tento klub stále ve výšinách, je stabilnost. Trio Tomáš Paclík-Adolf Šádek-Pavel Vrba kraluje i nadále tuzemské scéně s prakticky stále stejným receptem. Staví v naprosté většině případů na české nebo slovenské fotbalisty, tato sázka na jazykovou soudržnost kabiny přinesla Západočechům hned pět titulů z posledních osmi ročníků. A nejinak je tomu i letos. Plzeň stále patří mezi nejžhavější kandidáty na titul, prakticky by kromě Slavie, dle názorů expertů, neměla mít konkurenta. Předsezónní analýzy sice bývají častokrát vrtkavé, avšak v tomto případě prakticky nic nemluví v jejich neprospěch.

    Osa kabiny zůstává i nadále stále stejná. V brance září Matůš Kozáčík, muž který je spojen s Viktorkou už od roku 2012. Obrana pak kromě tradičních jmen jako David Limberský či Roman Hubník dostala během léta oživení a nový drajv v podobě příchodu Luďka Pernici, jenž přišel na západ Čech z Jablonce. Zejména záloha pak dostala taktéž zajímavé oživení, kromě Slováka Romana Procházky se do Viktorie dostal exzlínský Ubong Ekpai a talentovaný Pavel Bucha. No a útok, to je výkladní skříň! Tak velká konkurence zřejmě v Česku není! Bombera, loňského nejlepšího kanonýra ligy, Michaela Krmenčíka doplňuje mladý Tomáš Chorý, navíc oběma může alternovat velezkušený Jakub Řezníček. Co slovo, to pojem! Marek Bakoš navíc nakonec musel kvůli přetlaku zvolit hostování v Trnavě. Není tak divu, že Plzni se povedla příprava na výbornou. Pokud počítáme i poslední duel s Domažlicemi z konce července, z celkem osmi zápasů prohrála jen jedinkrát, když podlehla ve předgenerálce na ligu Dynamu Kyjev. V držení má nicméně skalpy například ruského Grozného či Innsbrucku.

    Ve FORTUNA:LIZE ale svěřenci Pavla Vrby zatím moc velký dojem neudělali. I když, coby na obhájce mistrovského titulu je na na Viktorii přece jen shlíženo s více kritickým pohledem. V prvním kole prohrávala Plzeň s pražskou Duklou už 0:1, nakonec však brala pohodové a jasně vítězství 3:1. Minulé pondělí se však pořádně nadřela, proti Liberci až ve druhém poločase trefil bomber Krmenčík, který rozhodl o výhře 1:0. V tabulce tak nyní patří klubu ze západu Čech druhé místo.
     
    SK Sigma Olomouc
    Olomoucká Sigma i nadále patří po dlouhých letech stagnace mezi celky, které mohou pomýšlet na mety nejvyšší. Klub překonal mnohé trable. Pokud je zanalyzujeme jen z krátkodobého hlediska, vyšla by z toho pořádná sinusioda. Odchod klubové legendy a manažerského šíbra Kubíčka vystřídal boj o titul v roce 2011. Mezi tím se ještě promítla střížkovská korupční kauza Kapr, Drobisz a spol., která nakonec zabránila Olomouci i ve startu v Evropské lize v roce 2012. Nedlouho po zisku Českého poháru i Superpoháru tak byl olomoucký fotbal znovu psychicky naťuknut. V uvozovkách oné naťuknutí poté vyplynulo až v první sestup do druhé ligy po takřka třech dekádách. Jak už vyplývá z množství uvedených faktů, alespoň lehce postihnout spletité cesty hanáckého celku je velmi těžké. Svou mnohovrstevnatostí, střídáním euforie a letargie i zvraty patří posledních pět let zřejmě k nejdramatičtějším v dějinách Sigmy. Labyrint zápletek v poslední době vyvrcholil takzvaným jojo-efektem. Sousloví, jehož autorství je připisováno sportovnímu manažerovi Ladislavu Minářovi, označovalo dvojnásobný sestup a znovunávrat z a do elitní soutěže. V této chvíli je však zřejmé, že nestabilnost výsledků je zdá se na dlouhou dobu zastavena.

    Aktuální renomé, tedy českého velkoklubu, se začalo znovu na Hanou vracet de facto až s osobou Václava Jílka. Progresivní trenér vycepovaný pod takovou ikonou tuzemské metodiky a trenéřiny, jako je Jaroslav Hřebík, je sice podepsán pod posledním olomoucký sestupem, v tehdejší FNL však odstartoval olomoucký restart. Paradoxně byl právě on, dnes uznávaný trenér, prakticky jen pár minut od možného konce ve funkci. Olomouc začala sezónu ve druhé lize špatně, nevypadalo to s ní vůbec dobře. Jílkovým zachráncem se stal v 89. minutě zápasu ve Vlašimi Jan Štěrba, který zajistil svému týmu první výhru v soutěži. A od té doby už se datovat edice „Hanácký Leicester“. Sigma vyhrávala jeden zápas za druhým, došla si nakonec jak k postupu, tak ke konečnému prvnímu místu. V HET lize pak pokračovala takřka v ještě sebevědomějších výkonech. Jen těsně prohrála s Plzní, na druhé straně šokovala Slavii v sestavě s Altintopem i Spartu s Rosickým či Kayou. Podzim měla naprosto snový. Co snový, ba, slovy novinářů, bombastický.

    Na jaře pak sice lehce Jílkův výběr zvolnil, management nicméně dokázal vyřešit ekonomické problémy. Neskutečně dlouho hrozící Damoklův meč v podobě zadlužení, hledání nového donátora, prodeje aktiv a dalších velice nejednoznačných události byl zčásti vyřešen odkupem Androva stadionu. Nákup majoritním akcionářem, tedy Statutárním městem Olomouce, sice nebyl brán od sportovních kruhů v regionu moc pozitivně, jednoznačně se ale ukázalo, že za klubem stojí celá municipalita. Jedinou kaňkou na jarní fázi loňské sezóny a čtvrtého místa v tabulce zajišťující účast ve 3. předkole Evropské ligy byl nepodařený nákup podnikatele Lukáše Urbance. Majitel dopravní firmy už měl dokonce ohlášenou přivítací tiskovou konferenci, jeden z akcionář (zřejmě bývalý majoritní vlastník Josef Lébr) koupi zastavil. V nejistotě však hráči přeci jen i přes prvotní obavy ze strany regionálních novinářů nežijí.

    Před aktuální sezónou byla nasnadě jedna velmi klíčová otázka. Pokračuje Hanácký Leicester, tedy olomoucký fenomén posledních dvou let, i následující sezóně? Bude patřit Jílkovo mužstvo stále k české špičce? Obavy fanoušků před hromadným výprodejem hráčů se nakonec překvapivě nesplnily, na Hané zůstal kádr až na forvarda Jakuba Řezníčka (konec hostování z Plzně) a stoperský pilíř Uroše Radakoviče, jehož přilákala nabídka Sparty. Stabilní opory však zůstávají. Útočnou řadu navíc kromě snipera Jakuba Plška nyní vyztužil i Martin Nešpor, který byl naposledy kmenovým hráčem Lubinu. Mezi další posily se pak rozhodně počítá i explzeňský Václav Pilař, na kterého čeká spolupráce s takovými fotbalovými jména jako je excelentní technik David Houska, mistr centrů Šimon Falta, bojovník Jiří Texl či talentovaný a houževnatý Lukáš Kalvach. Spolu s veteránem Milošem Buchtou v bráně je nutné zmínit i Martina Reichla s Alešem Mandousem, tato trojice brankařů je považována experty za nejvyrovnanější trojici golmanu v tuzemsku. Obranu pak jistí objev minulého roku Václav Jemelka spolu se zkušenými Martinem Sladkým a Michalem Vepřekem.

    Hanáci sice po vydařené přípravě, kdy porazili výraznějším rozdílem takové kluby jako Gliwice či Trnavu, ovšem ve FORTUNA:LIZE hned tvrdě narazili. Úvodní domácí zápas se Slavií i vinou neproměňování šancí prohráli jasně 0:3. Absolutní obrat psychické pohody však hned minulý pátek způsobilo jednoznačné vítězství 4:0 nad Mladou Boleslaví. Aktuálně je tak Sigma na sedmém místě tabulky a proti Plzni není úplný outsider. Po porážce se sešívanými se sice mluvilo o konci jedné éry olomouckého nadšení, minulé kolo však dokázalo, že Jílkovi zlatí hoši ještě nemuseli říct poslední slovo.
     
    Hezký sobotní večer, fotbalová FORTUNA:LIGA dnes pokračuje v bleskovém tempu, když v rámci svého 3. kola přinese zřejmě největší šlágr celého víkendu. Na sebe totiž narazí dva velcí aspiranti na elitní trojku, když Olomouc vyzve úradujícího mistra z Plzně. Utkání startuje v 19:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Johan Čáp

    Branky: 88. Procházka (Ma. Zeman)

    Karty:   90+1. Yunis (OLO) – 23. M. Petržela (PLZ)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 9:10. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:15.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček (66. Hála), Plšek, Houska (89. Yunis), Falta – Nešpor (74. Texl).
    Náhradníci: Mandous – Manzia, Surzyn, Texl, Hála, Polom, Yunis.

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Řezník, R. Hubník (C), Pernica, Limberský – Hořava, Hrošovský – M. Petržela (57. Ma. Zeman), Al. Čermák (74. Procházka), J. Kopic – Krmenčík (86. Řezníček).
    Náhradníci: A. Hruška – Procházka, Ma. Zeman, Chorý, J. Kovařík, Řezníček, Ekpai.

    Rozhodčí: Berka – Kříž, Flimmel

    Diváci: 7049
    thejrc.org