Wisła Pł. – Miedź 2:2 (kon.) | Piast Gliwice – Arka 1:0 (kon.) | Wisla Krakov – Gdańsk 5:2 (kon.)
konec
Wisla Krakov
5:2 (2:2)
Lechia Gdańsk
Sobota 15.09.2018, 20:30 • Stadion Miejski im. Henryka Reymana, Kraków • Polská Ekstraklasa • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Přeji vám příjemný sobotní den. Polská ekstraklasa tento víkend nabízí dva velké šlágry. Duel tradičních rivalů mezi Legií Varšava a Lechem Poznaň se uskuteční až zítra. Dnes se střetnou v přímé bitvě o první místo Wisla Krakow s Lechií Gdaňsk. Utkáním vás provede Igor Mainka.
     
    LECHIA GDAŃSK
    1. místo, 17 bodů, skóre 11:3


    Tým vedený zkušeným a zároveň talentovaným trenérem Piotrem Stokowiecem v letošním ročníku LOTTO Ekstraklasy ještě neprohrál. Ze sedmi zápasů získal sedmnáct bodů za pět vítězství a dvě remízy.

    Hráči z Trojměsta ztratili body pouze v duelech se Slaskem Wroclaw (1:1) a Legií Varšava. V posledním duelu zdolali na domácím trávníku Koronu Kielce 2:0.

    Velkou roli hraje v severopolském týmu útočník Flavio Paixao, bratr bývalého útočníka Sparty Marca, má na svém kontě již pět gólů, což je téměř polovina tref Lechie.

    Další důležitou osobou je slovenský brankář Dušan Kuciak. Tři inkasované góly a pět vychytaných nul, to je dílo jeho spolupráce s obranou gďaňského celku.
     
    WISLA KRAKOW
    2. místo, 14 bodů, skóre 12:5


    Pouze o tři body méně má na svém kontě překvapení soutěže krakovská Wisla. Hráči z druhého největšího polského města byli před sezónou pasováni jako kandidát na sestup. Místo toho však atakují přední pozice.

    Může za to hlavně práce a osobnost dvojice bývalých hráčů Wisly a nyní trenérů Macieje Stolarczyka a Radoslawa Sobolewského. Tým i přes odchody několika převážně španělských hráčů hraje na trávníku o něco lépe než v loňské sezóně, a to se bralo páté místo jako úspěch.

    Důležitým faktem je nahrazení nejlepšího střelce loňského ročníku Carlose Lopeze alias Carlitosa. Výjimečného útočníka, který v létě posílil rivala z Varšavy, nahradil český útočník Zdeněk Ondrášek. Bývalý hráč Českých Budějovic vstřelil v úvodních sedmi kolech šest gólů a vládne střelcům celé Ekstraklasy. Velmi dobře funguje spolupráce mezi ním, Jesusem Imazem a slovenským záložníkem Martinem Košťálem.

    Krakovská družina drží sérii tří zápasů bez prohry, když zvítězila na hřišti Lechu Poznaň 5:2, doma s Górnikem Zabrze 3:0 a v posledním utkání Ondráškovým gólem v závěru utkání porazila Wroclaw 1:0.
    Sestava domácího celku
    Sestava hostujícího celku
     
    Dnes budou v akci tři ze čtyř Čechů a Slováků. Pouze na lavičce Lechie zůstal Lukáš Haraslín. V základní sestavě Gdaňsku nechybí brankář Martin Kuciak. Na druhé straně nastoupí v základní sestavě Zdeněk Ondrášek a Martin Košťál.
     
    Příjemný večer vám přeji z Městského stadionu Henryka Reymana v Krakově. Na trávníku probíhá rozcvička, tribuny se pomalu zaplňují. Včera bylo prodáno více než 18 tisíc vstupenek. Jaké bude celkový počet diváků, který má pro dnešní utkání kapacitu 29 tisíc, to uvidíme ve druhém poločase.
     
    Před začátkem utkání převezme cenu za hráče měsíce srpna český útočník ve službách Wisly Krakow Zdeněk Ondrášek.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Po přihrávce Ondráška utek po levé straně Košťál, na pravé straně se mu hlásil Imaz, ale přihrávka od postranní čáry došla pouze k brankáři Kuciakovi.
     
    5
    Dva centry do pokutového území obránci Wisly odvrátili.
    6. Patryk Lipski (LGD) - 0:1
     
    6
    Gdańsk právě vstřelil branku!
    PATRYK LIPSKI odcentroval z pravé strany a míč proletěl kolem chumlu hráčů až do brány – 0:1!
     
    8
    Wisla zaútočila, Centr Bashi od pravého rohového praporku se domácímu záložníkovi nepovedl. Od branky bude rozehrávat Kuciak.
     
    12
    Další nepovedená akce Wisly po pravém křídle končí za brankou Lechie.
     
    14
    Kort odcentroval z přímého kopu z pravé strany, jenže hosté dokázali míč vybít z pokutového území.
     
    19
    Wisła Kraków právě vstřelila branku!
    ZDENĚK ONDRÁŠEK přišel ke gólu jako slepý k houslím! Nejprve přihrál svému spoluhráči do gólové pozice! Ten ale nedokázal skórovat, čehož využil Ondrášek a po špatném pokusu o odkop jednoho z obránců bez problémů rozvlnil síť hostující branky.
    19. Zdeněk Ondrášek (WIS) - 1:1
     
    20
    Celým stadionem je slyšet bouřlivá atmosféra! Dnešní zápas má opravdový náboj!
     
    21
    Lechia Gdaňsk měla příležitost rohového kopu. Brankář Mateusz Lis ale byl rychlejší a pro centr si bez problémů vyběhl.
     
    22
    Wisla Krakow se dostává do útoku! Martin Košťál se pokusil najít svého spoluhráče na levé straně dalekonosnou přihrávkou, neodhadl ale razanci a netrefil ani hrací plochu.
     
    23
    Fila si povedeným klamavým pohybem došel pro faul. Tohle může být nebezpečný centr do vápna od Wisly.
     
    24
    Centr rozehraný Mladenovičem nakonec skončil na hlavě jednoho z obránců. Šance je zažehnána.
     
    25
    Mladenovič pochybil v rozehrávce a pouští hráče Lechie Gdaňsk do nebezpečného útoku!
     
    26
    Neuznaný gól! Ondrášek si mohl připsat další gól do svého rejstříku, jenže přihrávka která ho našla před osamoceným Kuciakem šla zpoza lajny. Bude se kopat od branky.
     
    27
    Dušan Kuciak měl s centrem z levé strany problémy a jen se štěstím ho vyboxoval na roh. Roh pro Lechiu Gdaňsk.
     
    28
    Rozehraný roh nepatřil mezi ty nepřesnější a našel pouze hlavu jednoho z obránců krakovského týmu.
     
    29
    Hráči Lechie nikam nespěchají a předávají si míč v zadních řadách.
     
    30
    Tak tohle muselo bolet! Dawid Korte se po nevybíravém zákroku válí v bolestech na zemi. Už ale vstává a vypadá to, že bude pokračovat v zápase.
     
    31
    Kort schytal další nesmlouvavý zákrok! Tentokrát jeho bolestivý šlapák ušel pohledu hlavního arbitra.
     
    31
    Jesus Imaz stál na konci pohledné kombinace. Jeho pokus o finální přihrávku nedopadl úspěšně a skončil v náručí Dušana Kuciaka.
     
    32
    Po delší době se do útoku podívá i Lechia! Ta sice drží míč na svých kopačkách, ale není schopna překonat krakovský obranný val.
     
    33
    Artur Sobiech se po sraženém centru z pravé strany dostal do obrovské příležitosti! Z bezprostřední blízkosti totiž měl možnost pálit na branku Metausze Lisa, obránci Wisly ho ale nejdříve zblokovali a následně kontroverzně zastavili.
     
    34
    Celou situaci zkontroluje videorozhodčí.
     
    35
    Bude to penalta pro Lechiu!
    35.
     
    36
    Gdańsk právě vstřelil branku!
    FLÁVIO PAIXAO kopl nádherně umístěnou penaltu k levé tyčce! Brankář sice vystihl směr, ale střela byla tak precizně kopnuta, že se k ní nedokázal včas vymrštit. Lechia jde do vedení!
    36. Flávio Paixão (LGD) - 1:2
     
    39
    Martin Koštál bude rozehrávat standartku z velice zajímavé vzdálenosti.
     
    40
    Centr padl do hloučku hráčů, kde se sice nacházelo několik hráčům Krakova, avšak ani jeden nebyl schopen jakkoliv zasáhnout míč, který nakonec propadl až k Dušanovi Kuciakovi.
     
    41
    Rafal Boguski se sice snažil uniknout dobře bránícímu sokovi, špatně si ale vypočítal kroky a místo střely na gdaňskou branku tak míč poslal pouze do zámezí.
     
    42
    Patrik Lipski nesmlouvavě zasáhl Jesuse Imaze loktem do obličeje za což si vysloužil nejen několik ostrých slov od protihráčů, ale zejména žlutou kartu od hlavního sudího.
     
    43
    Hráči Wisly vrací účty! Tentokrát to od Jesuse Imaze schytal Filip Mladenovič, který se v bolestech válí na zemi.
     
    44
    Po ošetření Mladenoviče bude Wisla kopat roh.
     
    45
    Wisła Kraków právě vstřelila branku! JAKUB BARTOWSKI vstřelil branku, kterou potvrdila až chytrá lajnová technologie! Na roh mířený na vzdálenější tyč si totiž dokázal nejvýš a bez větších problémů poslal míč hlavičkou o břevno do branky. Tam sice ještě obránce Lechie dokázal míč vykopnout z brány, to už ale nebylo ničemu platné.
    45. Jakub Bartkowski (WIS) - 2:2
     
    45
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    45+2
    Přihrávka Mladenoviče na Maka byla příliš dlouhá a skončila až v reklamních bannerech. Bude to odkop od brány domácích.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:36 .
     
    Dnešnímu zápasu nechybí takřka nic! Emoce, góly ani fanoušci nejsou poskrovnu. Vše zahájil gólem v 6. minutě Lipski, srovnání přišlo v 19. minutě po náhodném odrazu k Ondráškovi, který už bez problémů skóroval. Velmi sporná situace přišla v minutě 36., kdy celou situaci musel překontrolovávat videorozhodčí, ten nakonec rozhodl v prospěch hostujícího týmu. Následnou penaltu proměnil Paixao jako pravý profesionál. Poločas uzavřel vyrovnávacím gólem Bartowski. I tentokrát přišla na řadu chytrá technologie, která jeho gól z hlavičky potvrdila.
     
    Hráči už nastupují na hřiště. Druhé dějství tohoto neobyčejného zápasu může začít.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Úvodní rozehrávku druhého poločasu mají na starost hosté z Gdaňsku.
     
    46
    A druhý poločas začíná pěkně zostra! Exsparťan Flávio Paixao obdržel tvrdou ránu loktem do obličeje a těžce se zvedá ze země. Znamená to zároveň ale i velkou šanci na skórování pro hosty z města na pobřeží Baltského moře.
     
    47
    Dnešní zápas sleduje neuvěřitelných 26 tisíc lidí! I podle toho vypadá bouřlivá atmosféra na krakovském svatostánku.
     
    48
    Ani jeden z týmů si teď není schopen vytvořit stálejší tlak a úvod druhého poločasu zdobí velké množství nepřesností a špatných přihrávek.
     
    49
    To muselo bolet! Mateusz Lis si nevšiml střelce Artura Sobiecha a bolestivě se s ním střetl. Oba už jsou ale no nohou a vypadá to, že budou pokračovat ve hře.
     
    50
    Mladenovič úplně zbytečně dohrál souboj za což si vysloužil spravedlivou žlutou kartu.
     
    51
    Řada nepřesností v druhém poločase pokračuje a v poslední minutě míč už počtvrté vyměnil majitele.
     
    52
    Dnešní souboj nenabízí jen souboj první a druhého týmu tabulky, ale i souboj krále střelců Ondráška s jeho korunním princem Paixaem. Ondrášek má na svém kontě 7 gólů, Paixo 6. Dnešní zápas tudíž ještě může zamíchat nejen ligovými kartami.
     
    53
    Ke střele po centru Flavia z pravé strany hřiště se dostal Mladenovič, nedokázal ale správně trefit balón, který mu propadl mezi nohami až k obráncům Wisly.
    Pohled na tribuny, moc volných míst tady není.
     
    55
    Mladenovičovi se teď nepodaří a po promarněné šanci si připisuje další nepřesnou přihrávku. Do útoku se tak podívají hráči Wisly.
     
    57
    I poslední Slovák se podívá na trávník! Bratislavský rodák Lukáš Haraslín totiž střídá Michala Maka.
     
    58
    Ani tentokrát se Mladenovič neprokousal ke střele! Tenhle kluk má dnes opravdu smůlu.
     
    59
    Do útoku se po delší době podívají i domácí hráči. Vše ale ukončuje přílišná tvrdost ve vzdušném souboji od Jakuba Bartowskiho.
     
    60
    Mladenovič nádherně nacentroval na nabíhajícího útočníka, ten ale nedokázal správně načasovat svůj výskok a ve vzduchu míč už nedostihl.
     
    61
    Rafal Boguski si díky své zbytečné reakci na účet rozhodčího vysloužil žlutou kartu.
     
    62
    Košťálova dalekonosná přihrávka na útočnou trojici Wisly sice našla pouze obránce gdaňského celku, to ho ale nemusí mrzet, protože díky špatnému zpracování jednoho z obránců je zpět u míče.
     
    64
    Wisła Kraków právě vstřelila branku! DAWID KORT si počkal na nádherně mířený centr z levé strany a díky teči jednoho z obránců Lechie trefil pravý růžek hostující branky. Brankář prostě neměl šanci.
    64. Dawid Kort (WIS) - 3:2
     
    65
    Atmosféra na stadionu je čím dál tím bouřlivější! Je mi ctí, že Vás můžu provázet u tak napínavého a emočně nabitého zápasu.
     
    66
    A opět to jiskří! Martin Košťál si vysloužil za popostrčení Flavia žlutou kartu.
     
    67
    Jesus Imaz až zbytečně dlouho držel míč na vlastní noze. To že ho jeden z obránců Lechie zdvojí a bez větších problémů mu odebere míč byla jen otázka času. Není proto divu, že se na něj jeho spoluhráči tak trochu zlobí.
     
    68
    Další faul! Tentokrát na střídajícího Lukáše Haraslína.
     
    69
    Lukáš Haraslín je v dnešním zápase vidět! Už si stihl připsat první střelu, která k jeho smůle mířila pouze do prostor nad brankou domácího Mateusze Lisa.
     
    70
    Na konci rychlé kombinace domácích z Krakova stál Jakub Bartkowski, který se z velké vzdálenosti rozhodl vystřelit. Nedokázal zřejmě ideálně zasáhnout míč, což vyústilo ke střele, která vletěla někam mezi horní řady fanoušků.
     
    71
    Daniel Łukasik střídá, nahradí ho Mateusz Sopočko!
     
    72
    Mladenovič sice nedokázal centrovat, jako útěcha mu ale může posloužit to, že vybojoval pro Gdaňsk rohový kop z levé strany.
     
    73
    Martin Košťál za bouřlivého potlesku střídá! nahradí ho Kamil Wojtowski.
     
    74
    Wisła Kraków právě vstřelila branku! Tak to je senzace! Během několika vteřin se od vlastní branky míč dostal až k Ondráškovi, který poslal nádherný centr na střídajícího KAMILA WOJTOWSKIHO, který pohodlně skóroval do prázdné branky! Dnešní zápas už je takřka rozhodnut.
     
    76
    Bogouski hnad útok Wisly do dalšího přečíslení! Tentokrát se mu ale nepovedlo pořádně nacentrovat zejména díky pohotovému zákroku Jaroslawa Kubickiho.
     
    77
    Roh pro Lechii.
     
    78
    Nakrátko rozehraný roh sice mířil na hlouček hráčů, z nich však nejvíce vyskočil krakovský obránce. Šance Lechie na snížení je tak prozatím zažehnána.
     
    79
    Teď si hráči Wisly v přečíslení vůbec nerozuměli. Vše skončilo tím, že Wojtowski se dostal do souboje o míč až jako druhý.
     
    80
    Penalta pro Wislu!
    80.
     
    81
    Jesus Imaz si šikovně obešel jednoho z obránců Lechie, který ho nechtěně stáhl s sebou na zem. Rozhodnutí rozhodčího je jasné, bude se kopat penalta.
     
    82
    Sadlok neproměnil penaltu, kterou nešikovně umístil blízko středu branky! Naděje Lechie je už sice malá, ale stále existuje! Bude se kopat roh.
    82. Maciej Sadlok (WIS)
     
    83
    Dnešní střelec Dawid Kort odchází, nahradí ho Tibor Halilovič.
     
    84
    Wisła Kraków právě vstřelila branku! RAFAL BOGUSKI se po výborně zahraném rohu dostává do stoprocentní hlavičkové příležitosti, kterou bez obtíží zakončuje! Dnešní zápas už je takřka rozhodnut!
    84. Rafał Boguski (WIS) - 5:2
     
    85
    Artur Sobiech odchází, nahradí ho Jakub Arak.
    85. Mateusz Lis (WIS), Flávio Paixão (LGD)
     
    86
    Vullnet Basha odchází, nahradí ho Patryk Plewka.
     
    88
    To nevypadá příjemně! Jeden z hráčů Wisly se skácel na zem a bolestivě se chytl za stehno. Nevypadá to, že by měl dnešní zápas dohrát.
     
    89
    Tribuny jásají! Wisla zůstává první v tabulce a tribuny krakovského celku si to náležitě užívají.
     
    90
    To byla obrovská šance! Mateusz Lis jen se štěstím vychytal pokus Flávia Paixia z bezprostřední blízkosti od branky.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+2
    Stadionem zní hymna domácího týmu. Fanoušci teď musí být náležitě hrdí na svoje hrdiny na trávníku!
     
    90+3
    Konec zápasu.
    Tady v Krakově se slaví vysoké vítězství.
     
    Dnešní velkolepé utkání je u konce! Mohli jsme v něm vidět 7 gólů, více než 23 tisíc zpívajících fanoušků a nespočet emocí! Vše odstartovalo v 6.minutě, kdy se prosadil hostující Lipski. Odpověď domácího krakovského celku přišla vzápětí a po sraženém míči o Ondráškovi bylo vyrovnáno.

    Nerozhodný stav netrval dlouho a po kontrole videorozhodčího byla přisouzena penalta hostujícímu týmu. K té se postavil exsparťan Paixao a bez problémů míč umístil k levé tyči. Na závěr poločasu přišlo vyrovnání, kdy Bartowski musel na potvrzení své branky čekat, potvrdilo jí totiž až souhlas chytré čárové technologie.

    I vstup do druhého poločasu byl stejně vášnivý. Nejdříve Kort poslal v 64.minutě domácí poprvé po vedení. Následně v 74. minutě našel chytrý centr Ondráška střídajícího Wojtkowskiho, který už jen doklepl míč do branky. Maciej Sadlok v 82. minutě neproměnil penaltu. To ho ale nemuselo trápit, protože v 84. minutě Boguski napravil jeho chybu a upravil skóre na pohledných 5:2.
     
    Diváci opouštějí stadion Henryka Reymana. Dnešní Krakov bude plný emocí pravděpodobně do ranních hodin. Krakovští se vítězstvím dostali na první místo. Na kandidáta na sestup je to vynikající úspěch.

    Spolu s Liborem Kokoškou se s vámi loučíme z krakovského stadionu. Pokud váháte, zda polskou Ekstraklasu navštívit, neváhejte! Děkujeme vám za pozornost a přejeme příjemný zbytek víkendu. Poslední slova z tohoto onlajnu napsal Igor Mainka. (22:39:56)

    Igor Mainka

    Libor Kokoška

    Branky: 19. Ondrášek, 45. Bartkowski, 64. Kort, 74. Wojtkowski, 84. Boguski – 6. Lipski, 36. F. Paixão (pen.)

    Karty:   61. Boguski (WIS), 66. Košťál (WIS) – 42. Lipski (LGD), 50. Mladenović (LGD)

    Neproměněná penalta: 82. Sadlok (WIS), brankář Kuciak zneškodnil


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 3:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:11.
    Wisla Krakov: Lis – Bartkowski, Wasilewski, Sadlok, Pietrzak – Balleste, Basha (86. Plewka), Boguski, Kort (83. Halilović), Košťál (73. Wojtkowski) – Ondrášek.
    Náhradníci: Buchalik – Halilović, Arsenić, M. Kolar, Wojtkowski, Palčič, Plewka.

    Lechia Gdańsk: Kuciak – Fila, Nalepa, Vitoria, Mladenović – F. Paixão, Kubicki, Łukasik (71. Sopoćko), Lipski, Michał Mak (57. Haraslín) – Sobiech (85. Arak).
    Náhradníci: Alomerović – Nunes, Augustyn, Borysiuk, Haraslín, Sopoćko, Arak.

    Rozhodčí: Gil – Sapela, Borkowski.

    Diváci: 23052
    thejrc.org