Olomouc – Dukla Praha 1:0 (kon.) | Karviná – Příbram 4:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Slovácko 5:1 (kon.)
Opava – Teplice 2:0 (kon.) | Sparta – Liberec 4:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
4:1 (3:0)
FC Slovan Liberec
Sobota 22.09.2018, 19:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • FORTUNA:LIGA • 9. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Na Letné se slaví, domácí fotbalisté si užívají radostného pocitu společně s vítěznými chorály kotle sparťanských příznivců a budou moci sledovat, jak si v dalším pokračování devátého kola povedou jejich největší rivalové v boji o mistrovský titul Slavia a Plzeň. Už v pátek pak Sparta zajíždí k jednomu z hlavních podzimních taháků právě na západ Čech k souboji s Viktorií. (20:57:43)
     
    Hlavními hrdiny sparťanského triumfu se stali Nicolae Stanciu s Benjaminem Tettehem, kteří se rovnou měrou podělili o všechny čtyři sparťanské trefy, Stanciu navíc svému spoluhráči na jednu branku přihrál a stál u zrodu i té další.

    Hosté přes čtyři roky čekali na vstřelenou branku na Letné a byť se dnes dočkali, tak Roman Potočný v samém závěru jen korigoval skóre na 1:3, navíc za minutu Liberec inkasoval další branku.

    Hostům nepomohlo ani vyloučení Damjana Vukliševiće nedlouho po změně stran, slovinský obránce byl potrestán za zásah do choulostivých míst Benjamina Tetteha a rozhodčí Ardeleánu jej po shlédnutí videa poslal předčasně do šaten.
     
    Pražská Sparta v utkání devátého kola Fortuna ligy poráží Slovan Liberec 4:1, zůstává jediným neporaženým týmem celé soutěže a minimálně do zítřejšího vršovického derby se probojovala před Slavii i Plzeň do čela ligy.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Po Čivićově centru si Malinský málem vstřelil vlastní branku, v souboji se Šuralem se mu nakonec ale přeci jen podařilo míč odrazit těsně vedle tyče!
     
    90+2
    Hosté zahajují další akci od své obranné formace a ještě by rádi jednou zahrozili.
    90. Nicolae STANCIU - 4:1
     
    90
    Sparta právě vstřelila branku!
    Od liberecké trefy možná neuběhla ani minuta a Václav Hladký počtvrté loví míč ze své sítě! Zpoza hostujícího pokutového území napřáhl NICOLAE STANCIU a na jeho povedenou střelu ke vzdálenější tyči brankář Hladký plachtil vzduchem marně!
    89. Roman POTOČNÝ - 3:1
     
    89
    Liberec právě vstřelil branku!
    Hosté se dočkali první vstřelené branky na Letné od dubna 2014! ROMAN POTOČNÝ se parádně trefil z volného kopu, brankář Nita jeho střelu pouze sledoval.
     
    88
    Žlutou kartu dostává Uroš Radaković (AC Sparta Praha).
     
    88
    Tempo zápasu je po vyloučení Vukliševiće velmi pomalé, oba týmy zdlouhavě rozehrávají a nedokáží si připravit finální fázi pro zakončení svých akcí, tedy až na několik malých výjimek, ani ty ale nevedly ke změně skóre.
     
    86
    Po souboji Sukisy s Costou se míč odrazil za postranní čáru, postranní rozhodčí Myška přidělil míč sparťanům, což se libereckému útočníkovi nelíbilo, ovšem Costa signalizoval na Sukisu, že to byl právě on, kdo se jako poslední dotkl míče.
     
    85
    Domácí publikum se baví průběhem zápasu a stadiónem znějí hlasité chorály sparťanského kotle, doprovázené skandovaným potleskem dalších tribun.
     
    83
    Další přerušení, tentokrát ve středovém kruhu zůstal ležet Alexandru Chipciu, jeho stav si ale nakonec nežádá lékařské ošetření a rumunský fotbalista už je na nohou.
     
    81
    Dosavadní tříbrankové vedení Sparty sleduje přímo v ochozech Generali Areny 11 867 fanoušků.
     
    80
    Po chybě v liberecké rozehrávce se sparťané v šesti hráčích nastěhovali k pokutovému území Severočechů, Stanciu ale technickým pokusem zpoza pokutového území branku přestřelil.
     
    78
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Filip Oršula, přichází Tomáš Malinský.
     
    78
    Liberecká snaha ale vyústila jen ve ztrátu míče, Mebrahta pak povalil k zemi Koscelník a Sparta rozehrává z místa přestupku u středové čáry.
     
    77
    Liberečtí po zisku míče přenesli hru na útočnou polovinu a snaží se vytvořit nějaké ohrožení sparťanské defenzivy.
     
    75
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Benjamin Tetteh, přichází Golgol Mebrahtu.
     
    75
    Sukisa si na rohu pokutového území dokázal pokrýt míč před Radakovićem a předal míč do křídla Hybšovi, ten ale další katastrofální přihrávkou rozjel rychlý sparťanský brejk, v jehož závěru Sáček předložil přihrávku napříč pokutovým územím Šuralovi, ten ale v pádu nedokázal zakončit do odkryté liberecké branky!
     
    73
    Liberec se i v deseti snaží prezentovat velmi aktivním fotbalem a v posledních minutách je Spartě minimálně vyrovnaným soupeřem.
     
    72
    Po Hybšově velmi zlé přihrávce dozadu měl Kerbr plno práce, aby zabránil Tettehovi v samostatném úniku, hostujícímu fotbalistovi se ale úkol podařilo splnit na jedničku.
     
    71
    Žlutou kartu dostává Martin Koscelník (FC Slovan Liberec).
     
    70
    Hosté získali standardní situaci na útočné polovině, Potočného centr sice postrádal potřebnou přesnost, aby našel nabíhající spoluhráče, přesto odskok míče brankáře Nitu trochu vystrašil, rumunský reprezentační brankář ale dokázal míč zkrotit pod svoji kontrolu.
     
    69
    Frýdek na útočné polovině adresoval svoji lobovanou přihrávku volnému Tettehovi, ten byl přistižen v postavení mimo hru.
     
    68
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Guélor Kanga, přichází Michal Sáček.
     
    68
    Kanga se individuálně probil s míčem k pokutovému území Slovanu, následně vyslal na Hladkého střelu sice skákavou, avšak mířící přímo do postavení libereckého brankáře.
     
    66
    Ševčík využil volného prostoru na útočné polovině a nadechl se ke střeleckému zakončení z pětadvaceti metrů, mířil ale Nitovi přímo do náruče.
     
    66
    Hosté ze severu Čech pokračují se třemi obránci, Kerbr zůstává jediným stoperem, na stranách má Mikulu s Hybšem.
     
    65
    Sparťané pozvolna rozehrávají od obranného kvarteta a hledají mezeru v liberecké defenzivě, už oslabené o dva stopery, neboť Kačaraba byl vystřídán za útočníka Sukisu a Vuklišević vyloučen.
     
    64
    Po skvělém Stanciově centru měl čtvrtou branku Sparty na hlavě Eldar Čivić, ve velmi dobré pozici ale netradiční hlavičkář netrefil libereckou branku!
     
    63
    Petr Ševčík potáhl míč podél sparťanského pokutového území, následně ale neustál souboj s Kangou, který rozhodčí Ardeleánu posoudil jako čistý ze strany sparťanského záložníka, po chvíli ale Ševčík vstal na nohy a může pokračovat.
     
    61
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Rolando Aarons, přichází Martin Koscelník.
     
    60
    Hybšův centr Radaković ve vzduchu sklepl pro brankáře Nitu, jenž viděl na útočné polovině volného Tetteha a pokusil se jej vysunout do protiútoku rychlým výkopem, Nitův protějšek Hladký ale včas vyběhl ze své branky a následně míč odkopl až takřka pod vysokou střechu nad hlavní tribunou letenské arény.
     
    59
    Sparťané vybojovali rohový kop a po Stanciově centru zůstal v pokutovém území naprosto osamocený Tetteh, míč jej ale po odskoku od země těsně přeskočil.
     
    58
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Srdjan Plavšić, přichází Eldar Civić.
     
    55
    Radim Breite vidí žlutou kartu za stažení Kangy po zisku míče gabonského středopolaře.
    55. Červená karta
     
    55
    Hosté budou dohrávat v deseti! Předchozí souboj si rozhodčí Ardeleánu šel prohlédnout k videu a následně ukazuje červenou kartu Damjanu Vukliševićovi za zákrok na Tetteha!
     
    54
    Za doprovodu fyzioterapeutů Tetteh odchází k pokračování ošetření za postranní čáru, jeho zdravotní stav ale nevypadá ani zdaleka ideálně.
     
    53
    Zdravotní potíže trápí Benjamina Tetteha, ten zůstal ležet ve středu hřiště po jednom ze soubojů, kdy byl zřejmě zasažen loktem.
     
    52
    Dlouholetý sparťan Matěj Hybš potáhl míč po domácí polovině, následně ale svým centrem překopl všechny fotbalisty před Nitou a míč doskákal až za protější postranní čáru.
     
    51
    Kerbrův útočný výpad končí pouze odpískaným faulem fotbalisty, hrajícím netradičně na postu stopera v liberecké defenzivě.
     
    49
    Sparťané přenesli hru na soupeřovu polovinu, Tetteh ale dostal příliš dlouhý pas na pravé křídlo a k míči dříve doběhl brankář Hladký.
     
    47
    Po následném rohovém kopu vznikla velká skrumáž před rumunským brankářem Spartou, Oršula si dokázal pokrýt míč u tyče, ovšem stál zády k brance a nakonec Nitu fauloval.
     
    47
    Slovan zahájil druhý poločas velmi ofenzivním pojetím, po Oršulově centru se ale neujaly střely Potočného i Sukisy, obě si neproklestily cestu přes bránící sparťany a Florin Nita tak zasahovat nemusel.
     
    46
    Právě Elvis Mashike Sukisa hned zaútočil po pravém křídle a vybojoval rohový kop, Potočného nepovedený centr k bližší tyči ale sparťané odkopávají do bezpečí.
     
    46
    Konžskému fotbalistovi přepustil místo na hřišti Taras Kačaraba.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Liberec do druhého poločasu změní sestavu, u postranní čáry už je připraven útočník Elvis Mashike Sukisa.
     
    Fotbalisté pražské Sparty v prvním poločase souboje s Libercem dokázali výsostně navázat na skvělá předstvení domácích týmů v dnešním programu Fortuna ligy a po prvním poločase vedou vysoko 3:0.

    Sparta poprvé udeřila v osmnácté minutě, kdy po rychle rozehraném rohovém kopu si to Nicolae Stanciu namířil do pokutového území a z úhlu překonal brankáře Hladkého.

    Rumunská hvězda Sparty stála také u zrodu dalších branek, nejdíve se po souhře Stancia s Frýdkem prosadil Benjamin Tetteh a ten samý hráč dokázal využít i individuálního průniku po Stanciově pasu v 34. minutě, kdy přes nedůrazně bránícího Kerbra pokořil bezmocného brankáře Hladkého.

    Hosté ze severu Čech dlouhých 37 minut vůbec nevystřelili a v jejich největší příležitosti hlavičku Kačaraby zneškodnil brankář Nita.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Rozhodčí Ardeleánu k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45
    Kačaraba ve středu pole přistrčil Tetteha v hlavičkovém souboji, rozehrávat budou sparťané.
     
    44
    Po sólu Nicolae Stancia napříč vlastní polovinu a pohledné přihrávce Plavšićovi vnějším nártem si srbský křídelník nedokázal obhodit Mikulu, následně zůstal na trávníku několik deset sekund otřeseně ležet, bude ale v pořádku.
    42. Kačarabovu hlavičku si dobře pohlídal Nita
     
    42
    Ševčík z volného kopu zakroutil míč na hlavu Tarase Kačaraby, jenž mířil dobře k tyči, Florin Nita ale díky včasnému skoku míč lapil do svých rukavic!
     
    41
    Josef Šural povalil k zemi rozběhnutého Ševčíka, hosté budou zahrávat standardní situaci z nějakých třiceti metrů od branky a ujme se ji právě Petr Ševčík.
     
    39
    Další rohový kop pro Spartu, Stanciův centr před branku se stal kořistí Václava Hladkého.
     
    37
    Až v závěru sedmatřicáté minuty hosté dokázali vůbec poprvé vystřelit, střela Ševčíka ale letěla přímo k Florinu Nitovi. Ten poté pobavil obecenstvo, když se právě Ševčíka dokázal zbavit elegantní kličkou před svoji brankou.
    34. Benjamin TETTEH - 3:0
     
    34
    Sparta právě vstřelila branku!
    Utkání se začíná měnit v exhibici sparťanských fotbalistů! BENJAMIN TETTEH dostal od Nicolae Stancia pas do volného prostoru na levém křídle, v souboji jeden na jednoho se poté snadno zbavil stínujícího Milana Kerbra a nezadržitelně nasměroval míč do protějšího rohu liberecké branky!
     
    33
    Šural u libereckého pokutového území odzbrojil od míče Kerbra, přes Tetteha se dostal míč ke Kangovi, ten se prokličkoval do pokutového území a jemným obloučkem hledal před libereckou brankou své spoluhráče, našel ale jen hostující zadáky.
     
    32
    Na trávníku chvíli zůstal otřeseně ležet Rolando Aarons, už se ale zvedl na nohy a nebude ani potřebovat ošetření.
     
    31
    Rozeběhla se druhá půlhodina dnešního ligového souboje, Slovan Liberec na Letné ještě ani jednou nevystřelil a prohrává už o dvě branky.
     
    30
    Zaútočit zkusili také hosté, Potočného přihrávka ale směřovala Oršulovi do protipohybu a volného míče se zmocnil Florin NIta.
     
    29
    Sparťané se baví fotbalem, Stanciu si po rohovém kopu vyměnil míč s Tettehem a poté velmi nebezpečně centroval, hosté se ale tentokrát dokázali ubránit.
    27. Benjamin TETTEH - 2:0
     
    27
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta zdvojnásobila své vedení! Po souhře Stancia s Frýdkem na pravém křídle druhý jmenovaný přesnou přihrávkou vybídl ke skórování BENJAMINA TETTEHA a ten touto nabídkou nepohrdl!
     
    26
    Publikum tleská Costovi, ten dokázal ještě na hřišti zachránit velmi nepovedenou přihrávku Kangy, z kterého mohla hrozit domácí ztráta míče zcela bez přičinění libereckých fotbalistů.
     
    25
    Josef Šural se individuálním průnikem probil do pokutového území, následnou prudkou střelu sparťanského kapitána Hladký vyráží a jeho spoluhráči v defenzivě odehráli míč do bezpečí.
    24. Tetteha v dalším náběhu na Hladkého přerušil ofsajd
     
    24
    Sparťané sehráli další velmi pohlednou akci, po níž mohl pelášit vstříc brankáři Hladkému Benjamin Tetteh, Hladký ale dalekým vyběhnutím z branky zmenšil Ghaňanovi úhel, dokázal jeho střelu vyrazit a Tettehovi byl navíc máván a pískán ofsajd.
     
    22
    Generali Arena se dnes velmi dobře zaplnila a návštěva zápasu by měla atakovat minimálně pěticifernou hodnotu.
     
    21
    Sparťané rychle přenesli hru k soupeřově pokutovému území, kde Kanga kolmicí na levém křídle uvolnil Plavšiće, jeho tečovaný centr stáhl ze vzduchu brankář Hladký.
     
    20
    Hosté se prokombinovali až do sparťanské "šestnáctky", Oršula ale neudržel stabilitu v souboji s Costou a míč se odrazil za domácí branku.
     
    19
    Prvním žlutě potrestaným hráčem je Roman Potočný po svém souboji s Radakovićem ve sparťanském pokutovém území.
    17. Nicolae STANCIU - 1:0
     
    17
    Sparta právě vstřelila branku!
    První gólová radost na Letné! Srdjan Plavšić u rohového praporku velmi rychle rozehrál na NICOLAE STANCIA, jenž se prokličkoval do pokutového území a přízemní střelou z úhlu překonal brankáře Hladkého!
     
    17
    Po Tettehově přistrčení Nicolae Stanciu svoji střelu neprocedil až k Hladkému, ten už i přes veškerou snahu nestačil zabránit rohovému kopu.
     
    16
    Sparťané si pořádně zavařili chybou při rozehrávce na vlastní polovině, hosté poté ale svoji kombinaci podél pokutového území nedokázali střelecky zakončit.
     
    15
    Následnému rohovému kopu Sparty se hosté bezpečně ubránili a přenesli hru na domácí polovinu.
    14. Tetteh v tutovce! Hladkého ale v úniku nepřekonal
     
    14
    Benjamin Tetteh se probil za záda hostujících obránců, míč ale přeci jen musel lovit zpoza těla a brankáře Hladkého zblízka neobhodil.
     
    13
    Aarons se patičkou pokusil obhodit Radakoviće, ten si ale pozičně vedl velmi dobře, dokázal si volný míč pokrýt a ještě vybojovat faul atraktivní posily Slovanu.
     
    12
    Liberec má zatím velké problémy s aktivním napadáním sparťanů při hostující rozehrávce, Kačaraba může považovat za úspěch, že v souboji se Šuralem vybojoval autové vhazování.
     
    10
    Sparťané ve čtyřech napadali rozehrávku Severočechů až u soupeřova pokutového území, Slovan se ale dokázal z tlaku vymanit a postupně přenést hru až k MIkulovi na pravé křídlo, následný Mikulův centr ale přeletěl všechny fotbalisty před domácí brankou.
     
    9
    Tetteha ve středu hřiště povalil k zemi Milan Kerbr, dnes netradičně hrající ve stoperské trojici Slovanu, Sparta rozehrává míč z klidu.
     
    7
    Zajímavá souhra Tetteha se Šuralem, africký útočník dokázal podržet míč ve středu hřiště a uvolnit domácího kapitána do volného prostoru, Šural pak v pokutovém území s trochou štěstí vrátil míč zpět svému spoluhráči, ten už ale v tísni nedokázal uspět proti brankáři Hladkému.
    6. Stanciu vypálil ze střední vzdálenosti, trefil se jen do mikrofonu
     
    6
    Nicolae Stanciu potáhl míč po ose hřiště až k pokutovému území Liberce, před nímž se odhodlal ke střeleckému pokusu levačkou, přízemní střela ale minula hostující branku.
     
    5
    Stanciově centru se hosté ubránili a protože následná souhra sparťanů na levé straně se nesetkala s úspěchem, rozehrává brankář Hladký.
     
    4
    Plavšiće u rohového praporku srazil k zemi Mikula, rozhodčí Ardeleánu píská standardní situaci proti hostujícímu celku.
     
    2
    Také hosté svůj první útočný výpad vedli po pravé straně hřiště, kde poté mohl Mikula dvakrát vhazovat, při druhém pokusu směroval míč před sparťanskou branku, kde se ale Oršula nedokázal prosadit před sparťanským brankářem Nitou, jenž se zmocnil míče.
    1. Tettehovu hlavičku si pohlídal Hladký
     
    1
    Plavšić rozehrál nakrátko se Stanciem, jenž centrem před libereckou branku našel hlavu Tetteha, ghanský útočník z velmi nadějné pozice trefuje jen připraveného brankáře Hladkého.
     
    1
    Rozehráno! Úvodního výkopu se ujal Nicolae Stanciu a Sparta hned přenesla hru na útočnou polovinu, kde Josef Šural vybojoval první rohový kop ve prospěch domácího celku.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    V hostujícím sektoru může být zatím kolem sedmdesáti fanoušků Slovanu, ti se budou snažit zdárně čelit výrazné početní převaze domácích příznivců.
    Představení sparťanské základní jedenáctky.

     
    Na trávníku už jsou domácí vlajkonoši, za hlasového doprovodu sparťanských fanoušků se amplióny linou tóny klubové hymny "Zpívej, kdo jsi sparťanem!".
     
    Do úvodního výkopu zbývá deset minut, ochozy letenské arény se začínají pomalu zaplňovat.
    Pohled do liberecké kabiny na Letné.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Nita – Chipciu, Radaković, Kaya, Costa – Stanciu, Kanga, M. Frýdek, Plavšić – Josef Šural (C), Tetteh.
    Náhradníci: Heča – Civić, Vácha, Štetina, Pulkrab, Sáček, Mebrahtu.

    FC Slovan Liberec: Hladký – Vukliševič, Kerbr, Kačaraba – Mikula, Breite (C), Ševčík, Hybš – Aarons, Oršula, Potočný.
    Náhradníci: Nguyen – Koscelník, Malinský, Pešek, Pázler, Oscar, Mashike Sukisa.

    Rozhodčí: Ardeleánu – Myška, Caletka.
     
    Vzájemné zápasy

    V dosavadních padesáti vzájemných zápasech si lépe vede Sparta, která vyhrála těsnou nadpoloviční většinu duelů (26), Liberec se radoval čtrnáctkrát a desetkrát si oba týmy body dělily.

    Během posledních dvanácti let se jen ve třech zápasech podařilo zvítězit hostům, v roce 2010 Spartě, o rok později Liberci na Letné senzačně 3:0 a dosud naposledy se hostující tým radoval v dubnu 2012, kdy Sparta vyhrála v Liberci 3:1.

    Od zmíněného posledního vítězství na Letné 3:0 Liberec odjel ze sparťanské arény sedmkrát v řadě poražen (včetně pohárového utkání na jaře 2016) a v posledních pěti případech dokonce nevstřelil ani jednu branku.

    Platilo to tedy i o jarním utkání, či spíše ještě zimním, neboť 18. února letošního roku Sparta porazila Liberec 2:0 díky brankám tehdejších debutantů, Nicolae Stancia a Guélora Kangy. Stanciu skóre otevřel v páté minutě, jeho gabonský spoluhráč pak orazítkoval sparťanské vítězstí trefou z penalty v nastaveném čase.
     
    FC Slovan Liberec

    Slovan Liberec se letos profiluje jako defenzivně založené mužstvo, neboť v jeho zápasech padlo nejméně branek ze všech týmů. Shodou okolností v osmi zápasech Slovan vstřelil i inkasoval po osmi brankách.

    Do aktuální sezóny Liberec vstoupil jednobrankovou výhrou nad Karvinou, stejným výsledkem pak podlehl na hřišti obhájce titulu z Plzně. Následovala série pěti utkání bez prohry, ovšem jen jednou se Liberci podařilo ukořistit plný počet bodů (3:1 v Příbrami), ostatní čtyři zápasy skončily smírně.

    Na dosud poslední utkání ale Liberečtí rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém. Svůj první letošní výlet do Prahy totiž absolvovali minulou neděli a stali se vůbec prvním týmem soutěže, který přenechal ligové body pražské Dukle a to rovnou všechny tři. Na Julisce Liberec neproměnil v prvním poločase některé vyložené příležitosti a po změně stran herně propadl, za což se trenér Hornyák také omlouval fanouškům na tiskové konferenci.

    Na Julisce slovenský trenér Severočechů mohl poprvé představit novou výraznou akvizici, na půlroční hostování z Newcastlu totiž přišel Rolando Aarons. Anglický fotbalista s jamajskými kořeny má ve svých dvaadvaceti letech za sebou už 18 startů v Premier League a loni přidal dalších 11 v italské Serii A během hostování v Hellasu Verona. Vzhledem k potenciálu křídelního hráče se dá očekávat Aaronsův start od úvodní minuty také v dnešním utkání.

    Liberec zatím postrádá pravidelného kanonýra. V úvodních osmi kolech jen Pázler s Potočným vstřelili po dvou brankách, další čtyři hráči přidali po jedné.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťané v pondělí přivezli nesmírně cenné tři body z horké půdy ostravského Baníku díky brance Benjamina Tetteha a zůstávají jediným dosud neporaženým celkem ligové soutěže. V případě vítězství nad Slovanem se navíc mohou minimálně do zítřejšího vršovického derby vyšvihnout do čela průběžné ligové tabulky.

    Sezóna přitom pro Spartu začala katastrofálně, když v druhém předkole Evropské ligy Letenští nestačili na srbskou Suboticu a už mezi oběma zápasy přišel o místo trenér Pavel Hapal. Jeho roli převzal původně dočasně sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, v průběhu následujících týdnů pak Ščasný dostal od vedení klubu i dlouhodobou šanci.

    A zatím si staronový sparťanský trenér nevede špatně, když jeho tým zůstává neporažen v domácí soutěži, byť už zažil dvě hořká zklamání. To první přišlo v pátém kole při domácím zápase s Příbramí, v němž Sparta otočila průběh zápasu a vedla nad soupeřem, hrajícím po vyloučení v deseti, 2:1, ale v závěru nováček soutěže dokázal senzačně vyrovnat. O kolo později Sparta vedla na hřišti Bohemians dlouho 1:0, ale opět přišla o důležité vítězství až v posledních minutách hry.

    Po dvou remízách v řadě následovaly dva triumfy bez inkasované branky, nejdříve Sparta zdolala 2:0 Duklu a o vítězství 1:0 v Ostravě už byla řeč, celkem tak rudí v osmi kolech nasbírali dvacet bodů a ztrácejí jediný na své největší tabulkové rivaly Slavii a Plzeň.

    Trenér Ščasný v dnešním utkání bude moci využít i Guélora Kangu, jenž předešlý zápas v Ostravě vynechal kvůli nesmírně zbytečné čtvrté žluté kartě a jelikož utkání na Baníku po zranění odehrál bez potíží i Costa, Sparta se zřejmě vrátí k sestavě shodné s tou, která odehrála většinu srpnových zápasů.

    Sparta nadále postrádá dlouhodobě zraněné Zahustela, Ben Chaima, Kadlece a Drchala.
     
    Hezký večer z pražské Letné, kde v rámci devátého kola fotbalové Fortuna ligy domácí Sparta přivítá Slovan Liberec.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 17. Stanciu (Plavšić), 27. Tetteh (M. Frýdek), 34. Tetteh (Stanciu), 90. Stanciu (Mebrahtu) – 89. Potočný

    Karty:   88. Radaković (SPA) – 19. Potočný (LIB), 55. Breite (LIB), 71. Koscelník (LIB)   55. Vukliševič (LIB)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 8:5. Střely mimo: 7:2. Rohy: 7:2.
    AC Sparta Praha: Nita – Chipciu, Radaković, Kaya, Costa – Stanciu, Kanga (68. Sáček), M. Frýdek, Plavšić (58. Civić) – Josef Šural (C), Tetteh (75. Mebrahtu).
    Náhradníci: Heča – Civić, Vácha, Štetina, Pulkrab, Sáček, Mebrahtu.

    FC Slovan Liberec: Hladký – Vukliševič, Kerbr, Kačaraba (46. Mashike Sukisa) – Mikula, Breite (C), Ševčík, Hybš – Aarons (61. Koscelník), Oršula (78. Malinský), Potočný.
    Náhradníci: Nguyen – Koscelník, Malinský, Pešek, Pázler, Oscar, Mashike Sukisa.

    Rozhodčí: Ardeleánu – Myška, Caletka

    Diváci: 11 867
    thejrc.org