Breda – Eindhoven 0:2 (kon.) | Heerenveen – Den Haag 1:1 (kon.) | Excelsior – Venlo 1:0 (kon.)
Sittard – Ajax 0:2 (kon.)
konec
Fortuna Sittard
0:2 (0:0)
Ajax Amsterdam
Sobota 29.09.2018, 20:45 • Fortuna Sittard Stadion • Nizozemská Eredivisie • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemný sobotní večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Nizozemská Eredivisie má dnes na programu čtyři zápasy, jedním z nich je i souboj nováčka s aspirantem na titul. Fortuna Sittard zažije fotbalový svátek, před vlastními fanoušky totiž hostí věhlasný Ajax Amsterdam. Začínáme ve 20:45.
     
    Fortuna Sittard

    Fortuna se do nejvyšší nizozemské soutěže vrátila po dlouhých šestnácti letech a zatím ukazuje, že nehodlá být pouze do počtu. Po šesti odehraných kolech sice mají fotbalisté Sittardu jen šest bodů, drží až jedenáctou pozici a jejich náskok na sestupové vody je minimální, hořkost porážky ale poznali pouze dvakrát. Nad jejich síly byl Haag a také doposud dominantní Eindhoven, proti kterému si svěřenci Eijera zasloužili remízu, vždyť o nerozhodný stav přišli až v nastaveném čase. Na první výhru dosáhla Fortuna před dvěma týdny na půdě Bredy, v doposud posledním zápase, který byl opravdu hodně divoký, se po výsledku 4:4 rozešla smírně s Willemem.
     
    AFC Ajax

    Ajax je na tom o poznání lépe než jeho dnešní soupeř, v tabulce má před sebou pouze PSV, na které ovšem ztrácí už pět bodů. Během úvodních pěti kol Amsterdamští čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali, navíc inkasovali pouze jednou, a to při remízovém utkání prvního kola s Heraclesem. Minulý víkend ale dostali svěřenci trenéra ten Haga za vyučenou od již zmíněného Eindhovenu. O vítězi souboje těchto dvou rivalů bylo rozhodnuto už po prvním poločase, který úřadující šampion ovládl poměrem 3:0 a komfortní náskok si po přestávce spolehlivě pohlídal. V úterý čeká Ajax duel s Bayernem Mnichov, je tedy možné, že se dnes proti Sittardu nepředstaví některé z opor.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Fortuna Sittard: Koșelev – Ciranni, Dammers (C), Niňaj, Ospitalieri – Smeets, El Messaoudi, Rodríguez – Semedo, Novakovich, Diemers.
    Náhradníci: Özer, Koot – Lamprou, Essers, Vidigal, Hutten, Breukers, Heerings, Stokkers, Ciss, Mi. Pinto.

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – Zijach, Schöne, Eiting – Neres, Huntelaar, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – Kristensen, Wöber, van de Beek, Labyad, Dolberg, Schuurs, de Wit, Gravenberch.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Charl Schaap, Johan Balder.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Pol van Boekel právě odstartoval dnešní souboj mezi Sittardem a Ajaxem, pojďme na to! Rozehrávky se ujali v zeleno-žlutém hrající domácí, naopak Amsterdamští nastupují v černých dresech.
     
    2
    Mazraouiho první dotek s balonem nebyl úplně vydařený, hostující zadák místo jeho odkopnutí nešikovně zadělal na problémy de Ligtovi, který musel uhlídal dotírajícího Novakoviche.
     
    3
    Mazraoui tentokráte parádním pasem přenesl hru k Tadićovi, jenž si hodlal narazit s Davidem Neresem, brazilskému kolegovi ale předložil míč jen na paty.
     
    4
    Po faulu na Huntelaara rozehrál Lasse Schöne přímý kop. Na jeho centrovaný míč si sice naskočil de Ligt, jeho hlavička však postrádala přesnost.
     
    5
    Další kombinační snahu Ajaxu zastavil Ospitalieri, který od balonu důrazně odstavil Davida Nerese. Kupředu se naopak může vydat Alessandro Ciranni.
     
    6
    První vážnější příležitost tohoto mače měli amsterdamští fotbalisté. Ránu z nějakých pětadvaceti metrů vypustil Eiting a balon prolétl jen těsně vedle tyčky Koșelevovy svatyně.
     
    7
    Úvod zápasu podle očekávání patří hostům, kteří se daleko častěji drží u balonu. Tagliafico hodlal vyslat na zteč Tadiće, jenže proti němu včas vystartoval Ciranni.
     
    8
    Sittardští se konečně usadili na obranné polovině svého soupeře, jejich nápor však moc dlouho netrval, za což mohla hlavně nepřesná přihrávka od Rodrígueze.
     
    9
    Zijach si během přechodu do vápna narazil s Neresem a poté našel Huntelaara, jenž stál proti dvěma protivníkům, přes něž se nedokázal uvolnit do střelecké pozice.
     
    10
    Trmu – vrmu v těsné blízkosti středového kruhu nejlépe ze všech zvládl Novakovich, kvůli obrannému skluzu v podání de Ligta se ale daleko nedostal.
     
    11
    Hosté podnikli rychlý výpad, na jehož konci si Zijach nevšiml vpravo úplně osamoceného Mazraouiho a místo toho zbytečně cpal k obsazenému Huntelaarovi.
     
    12
    Nápor Ajaxu pokračoval. Mazraoui nejprve našel na hranici ofsajdu číhajícího Nerese, který se neprosadil přes Dammers, a poté fauloval Smeetse.
     
    13
    Novakovich si seběhl na výkop brankáře Koșeleva a sklepával míč pro Semeda, který díky své aktivitě málem donutil k fatální chybě de Ligta.
     
    14
    Překvapit obranu Amsterdamu se dlouhým pasem pokusil Alessandro Ciranni. Za balonem, který skončil až v zámezí, se zbytečně hnal Lisandro Semedo.
     
    15
    Diemers se díky šikovnému manévru zbavil Schöneho, a mohl tak postupovat po pravé straně, výtečně se s ním ale stačil vrátit Hakím Zijach.
     
    16
    Dostatek volného prostoru před sebou měl levý obránce Ospitalieri, jehož centr určitě mohl dopadnout lépe. Míč s přehledem do bezpečí odklidil Daley Blind.
     
    17
    Noussair Mazraoui přenesl hru až k Tagliaficovi, který nakonec sáhl po jakési střílené přihrávce na Klaase-Jana Huntelaara, jenže ten na balon těsně nedosáhl.
     
    18
    Daley Blind si hodně zahrával, když se s míčem vrhl mezi dva protivníky a coby poslední hráč formace hostí o něj málem přišel. Škoda pro Fortunu, tohle zavánělo únikem.
     
    19
    Sittardští se na útočné polovině opět neudrželi kvůli nepřesnosti v kombinaci, kupředu se na to konto mohl vydat Eiting, jenže byl faulován El Messaoudim.
     
    20
    Hakím Zijach vyslal do pokutového území skákavou nabídku a oslovil Davida Nerese, jenže tomu v souboji s Branislavem Niňajem nevyšlo zpracování.
     
    21
    Ajaxu zatím schází přesnost a klid ve finální fázi svých útočných akcí. Potvrdil to i Tadić, který po milimetrovém pasu od Zijacha nepovedeně sklepával Huntelaarovi.
     
    22
    Semedův pokus byl zablokován, Fortuna vybojovala první roh. Hosté odvrátili míč pouze k Cirannimu, který se do něj opřel za vápnem, mezi tři tyče jej ale neusměrnil.
     
    23
    Klaas-Jan Huntelaar měl v rychlostním souboji s Ospitalierim navrch, držení domácího obránce v jeho podání tak bylo naprosto zbytečné a zkušený útočník se teď sám připravil o dobrou šanci.
     
    24
    Hakím Zijach se vydal do dalšího zajímavého protiútoku, na jehož konci se balon se štěstím ocitl u kopaček Dušana Tadiće, ten ale z dobré pozice minul.
     
    25
    Další akce Ajaxu už zaváněla gólem. Zijachův střílený centr Koșelev neudržel, ke střele se o chvíli později dostal Matthijs de Ligt, jenže poslal míč těsně nad břevno.
    25. Díky Koșelevově nejistému zásahu mohl pálit de Ligt, který poslal balon nad branku.
     
    26
    Žlutou kartu dostává Klaas-Jan Huntelaar (AFC Ajax).
     
    27
    Dušan Tadić chtěl dostat šanci na reparát, na kraji šestnáctky mu ale míč na roh ukopl Ciranni. Jak jasně aktivnější fotbalisté Amsterdamu s touto situací naloží?
     
    28
    Daley Blind hlavičkoval v záklonu, a jeho zakončení tak nikterak nebezpečné nebylo. Nic nenabídlo ani pokračování akce Ajaxu, de Ligt se ocitl v ofsajdu.
     
    29
    Po několikaminutové odmlce se kupředu vydali také domácí. Ciranni dlouhý aut za sebe prodloužil Novakovich, jenže před Semedem stačil balon odkopnout de Ligt.
     
    30
    Před Semedem tentokráte stačil zasáhnout Blind, který odklidil balon je k El Messaoudimu. Následná rána domácího záložníka Andrého Onanu neohrozila.
     
    31
    Ajax předvedl krásnou kombinaci v šestnáctce soupeře, chybělo pouze lepší zakončení, Klaas-Jan Huntelaar totiž v momentu střely nešikovně zaškobrtl.
     
    32
    Svým typickým způsobem se Koșeleva pokoušel překvapit Hakím Zijach, jeho technický pokus levačkou se ale mezi tři tyče ani zdaleka nevešel.
     
    33
    Neres se nechal od míče jednoduše odstavit, kupředu se na to konto mohl vydat Ciranni, jenže jeho přihrávka přistála Lisandru Semedovi pouze na patách.
     
    34
    Neres narýsoval krásnou kolmici pro Dušana Tadiće, jemuž v pokutovém území zakončení na poslední chvíli znemožnil Niňaj. Roh pro hostující celek.
     
    35
    Zijachův centr byl přetažený. Míč posléze do šestnáctky Sittardu vracel David Neres, jenže jeho nabídka se stala snadnou kořistí pro Wessela Dammerse.
     
    36
    Úspěchem neskončil ani další kop od rohového praporku v podání svěřenců Erika ten Haga. Koncovka hostů zatím poněkud vázne, Fortuna musela před vlastní brankou řešit jen jednu vážnější situaci.
     
    37
    Sudí van Boekel přehlédl jasnou hru rukou v podání Josého Rodrígueze, hostům jeho pochybení ale nijak neublížilo, španělského záložníka zastavil de Ligt.
     
    38
    Zijach prokázal skvělou kopací techniku, když našel před branku si sbíhajícího Nerese, jenže ten zakončení z dobré pozice uspěchal a zamířil mimo branku.
     
    39
    Marco Ospitalieri předvedl málokdy vídané zaváhání. Nacházel se úplně sám na hranici vlastního vápna, místo zpracování míče jej ale nepochopitelně odkopl na roh.
     
    40
    Z něj Ajax nic nevytěžil, o chvíli později ale Eiting vymyslel parádní pas pro Dušana Tadiće, jehož nabídku před prázdnou branku zneškodnil právě Ospitalieri, a napravil tak svou předchozí chybu.
     
    41
    Po Neresově sklepnutí skončila Huntelaarova pumelice z těsné blízkosti jen kousek nad horní tyčí soupeřovy svatyně, celé situaci ale předcházel ofsajd prvního jmenovaného.
     
    42
    Celou pravou stranu měl před sebou volnou Mazraoui, rozhodl se však přihrávat na osu k Huntelaarovi, který byl, stejně jako Neres před pár okamžiky, chycen v ofsajdu.
     
    43
    Hakím Zijach si během cesty na kraj vápna narazil s Tadićem a poté se tvrdě opřel do míče, který těsně vedle branky tečoval jeden z domácích obránců.
    43. V domácí síti neskončil ani pokus Hakíma Zijacha.
     
    44
    Tutovka pro Fortunu! Semedo si udělal dobrý den z Tagliafica, jeho přízemní nabídku odvrátili hosté jen k Novakovichovi, proti němuž se musel vytáhnout Onana.
    44. Do šokujícího vedení mohl domácí poslat Novakovich, výtečně ale zasáhl Onana.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První půle branku nenabídla. Dle očekávání v ní dominovali hráči Ajaxu, kteří většinu času strávili na obranné polovině svého soupeře. Měli i šance, jenže jak Eiting, tak de Ligt se Zijachem při svých pokusech zamířili o kousek mimo. V samotném závěru mohl domácí ochozy rozradostnit Andrija Novakovich, jenže jeho přízemní dělovku zastavil pozorný Onana.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Klaas-Jan Huntelaar, přichází Kasper Dolberg.
     
    47
    Hosté se ihned po rozehrávce znovu usadili v Koșelevově bezprostřední blízkosti, po odrazu míče od Zijacha ale bude následovat aut Fortuny.
     
    48
    Sérii nepřesností z obou stran ukončil až Carel Eiting, který místo další zbrklé přihrávky na útočnou polovinu uklidnil hru posunutím míče ke stoperům.
     
    49
    Ajax právě vstřelil branku!
    Lepší vstup do druhého poločasu si hostující fotbalisté nemohli přát, krátce po jeho začátku se totiž ujímají zaslouženého vedení! Na hranici šestnáctky Fortuny se míč po závaru objevil u zcela zapomenutého KASPERA DOLBERGA, který zachoval chladnou hlavu a s klidem prostřelil Koșeleva.
    49. Kasper DOLBERG - 0:1
     
    51
    Tagliafico v souboji jeden na jednoho předskočil Smeetse, načež si hodlal narazit s Neresem, jenže ten jeho záměr vůbec nepobral.
     
    52
    Na druhé straně se pěknou individuální akcí zviditelnil Andrija Novakovich, do jeho rány ale v poslední možnou chvíli stačit vložit levou nohu Daley Blind.
     
    54
    Ajax se po vstřelené brance trochu zatáhl a v posledních okamžicích je překvapivě až příliš pasivní. Povede se Sittardu přístup svého soupeře potrestat?
     
    55
    Neresova nabídka směřovala do míst, kde se opět pohyboval žolík Dolberg, před kterým tentokráte dokázal v ten správný moment zasáhnout Dammers.
     
    56
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází David Neres, přichází Donny van de Beek.
     
    57
    Mazraoui odhlavičkoval balon pouze k Ahmedu El Messaoudimu, jenž ale ideální okamžik pro střelu prováhal a poté trefil pouze blokujícího Tagliafica.
     
    58
    Zápas začíná ztrácet tempo, mohou za to především hosté, jejichž kombinace postrádá rychlost či jakoukoliv kreativní myšlenku.
     
    59
    Diemers zkusil přenést hru až k Semedovi, balonu ale nedodal dostatečnou razanci a Tagliafico na to konto uklidnil hru zpětnou hlavičkou k brankáři Onanovi.
     
    60
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Mark Diemers, přichází André Vidigal.
     
    61
    Na trávníku zůstává ležet Lisandro Semedo, jehož zřejmě trápí problém s pravým kotníkem. Dle signalizace zdravotníků by na straně domácích mělo dojít k dalšímu střídání.
     
    62
    Fortunu inkasovaná branka neskolila, ba naopak. Svěřenci trenéra Eijera jsou v posledních okamžicích aktivnějším týmem, fanoušci je ženou za vyrovnáním.
     
    63
    Nyní se ale hráči Sittardu museli bránit bez stále nepřítomného Lisandra Semeda, Tadićův pokus o centr ale skončil jen na horní síti Koșelevovy pokladnice.
     
    64
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Lisandro Semedo, přichází Lazaros Lamprou.
     
    65
    Dolberg si učebnicově zpracoval míč, roztáhl hru k Zijachovi, jenž chtěl opět kombinovat s Dušanem Tadićem, tentokráte si ovšem tito dva šikulové nevyhověli.
     
    66
    Marco Ospitalieri za to vzal z opravdu uctivé vzdálenosti, místo rány z toho nakonec byla jakási střílená nahrávka pro Novakoviche, který tento balon skutečně nečekal.
     
    67
    Eiting vymyslel povedenou kolmici pro střídajícího van de Beeka, dobré čtení hry ovšem předvedl vybíhající Koșelev, jenž uzmul balon do své moci.
     
    68
    Eiting zapsal zbytečnou ztrátu míče, na kterou domácí mohli zareagovat rychlou protiakcí, to by ale Ciranniho pas nesměl Lamprouovi utéct do autu.
     
    70
    Na Mazraouiho vysoký pas si seběhl Nicolás Tagliafico, jenž se zkusil zbavit Niňaje díky nečekanému prvnímu doteku, slovenský zadák Fortuny ale s touto možností počítal.
     
    71
    Hosté se opět pohybují na útočné polovině, k ohrožen branky se ale už dlouho nemají. Trochu to vypadá, že se snaží udržet co nejvíce sil na utkání Ligy mistrů proti Bayernu.
     
    72
    Změnit ofenzivní pasivitu se rozhodl až van de Beek, jehož přihrávka směřovala před poloprázdnou brankou k Dolbergovi, výtečně ji ovšem vystihl Dammers.
     
    73
    Žlutou kartu dostává Jorrit Smeets (Fortuna Sittard).
     
    74
    Žlutou kartu dostává Lasse Schöne (AFC Ajax).
     
    75
    Velká příležitost Fortuny, málem bylo srovnáno! André Vidigal se zjevil sám na hranici pokutového území, jeho ránu ale stačil vyškrábnout pozorný Onana.
    75. Vyrovnání měl na kopačce Vidigal, hosty zachránil Onana.
     
    76
    Hosté si neuvěřitelně koledují, jednobrankové vedení drží jen díky výtečnému Onanovi. Kamerunský gólman je znovu podržel, když podruhé v krátkém časovém sledu vychytal Vidigala.
    76. Také druhý souboj mezi Vidigalem a Onanou vyzněl lépe pro brankáře Ajaxu.
     
    77
    Hra se trochu otevřela, zahrozit tak mohli i hráči Amsterdamu, jenže Eiting po parádní nahrávce od van de Beeka neseřídil svá mířidla přesně.
     
    78
    Ajax právě vstřelil branku!
    Nedáš – dostaneš, domácí v předchozích okamžicích nevyužili dvě obrovské příležitostí a nyní za to pykají. Stopeři Fortuny se nedomluvili, po jejich zaváhání vyslal Kasper Dolberg na zteč HAKÍMA ZIJECHA a ten se v souboji tváří v tvář s brankářem Koșelevem nezmýlil.
    78. Hakím ZIJACH - 0:2
     
    79
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Carel Eiting, přichází Dani de Wit.
     
    80
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Ahmed El Messaoudi, přichází Finn Stokkers.
     
    80
    Žlutou kartu dostává José Rodríguez (Fortuna Sittard).
     
    82
    Třetí šance Vidigala, třetí zákrok Andrého Onany. Tentokráte se hostující gólman tolik nenadřel, přízemní ránu doprostřed branky zastavil s lehkostí.
     
    83
    Lamprou centroval směrem k Novakovichovi, ten ale hrát nemohl, protože se nacházel v jasném ofsajdovém postavení. Následovat bude výkop od branky Ajaxu.
     
    84
    Akitvní Vidigal se pokoušel prosadit okolo Nicoláse Tagliafica. To se mu sice nepodařilo, domácí budou však aspoň rozehrávat rohový kop.
     
    85
    Po centru od rohového praporku vznikl před Onanou velký závar, během něhož se míč přes hráz amsterdamských obránců marně pokoušeli dostat Novakovich se Stokkersem.
     
    86
    Novakovich si v souboji s Matthijsem de Ligtem poslal balon až příliš daleko od nohy, načež jej získal Onana, který s rozehrávko už nijak spěchat nehodlá.
     
    87
    Lasse Schöne nedovoleně atakoval Lamproua. Dle mého názoru teď sudí udělal chybu, dánského záložníka, který už jednu žlutou kartu má, měl jednoznačně vyloučit.
     
    88
    Zničehonic se na hrotu útoku Fortuny ocitl stoper Niňaj, který nabízel míč před branku Novakovichovi, jenže ten se nechal předskočit aktivním de Ligtem.
     
    89
    Na druhé straně si míč na střelu nachystal dnes velmi aktivní Hakím Zijach, zamířil však pouze do míst, kde se pohyboval připravený Alexei Koșelev.
     
    90
    Závěr dnešního utkání mezi Sittardem a Ajaxem se protáhne ještě o čtyři minuty.
     
    90+1
    Stokkers se ve vápně dostal k míči přes Blinda, na střelu si ale netroufl, stejně jako o pár vteřinek později Marco Ospitalieri. Tlak Fortuny ještě pokračuje.
     
    90+2
    André Onana si připsal další důležitý zákrok, když nadvakrát zkrotil balon po hlavičce od Novakoviche. Brankář Ajaxu dnes podává opravdu povedený výkon.
     
    90+3
    Hosté se vrhli do přečíslení čtyř proti třem. Míč směřoval k Zijachovi, kterého kousek před šestnáctkou tvrdě, ovšem dle mého názoru čistě zastavil Ospitalieri.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Ajax si dnes částečně spravil náladu po minulém víkendu, kdy prohrál s Eindhovenem, a uspěl na půdě Sittardu 2:0. Vše podstatné se odehrálo až po přestávce, do vedení dostal hosty střídající Kasper Dolberg, který se trefil teprve po čtyřech minutách na place. Fortuna se mocně hnala za vyrovnáním, dvě velké šance si vypracoval Vidagal, jenže Amsterdamské podržel výborný Onana. Výhru družiny trenéra ten Haga potvrdil v osmasedmdesáté minutě Hakím Zijach. Ajax se tak vítězně naladil na utkání Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov, domácí tým se ale za dnešní výkon rozhodně nemusí stydět.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 4:8. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:12.
     
    Ode mě je to vše, děkuji za pozornost. (22:42:05)

    Vojtěch Tůma

    Branky: 49. Dolberg, 78. Zijach

    Karty:   73. Smeets (FST), 80. Rodríguez (FST) – 26. Huntelaar (AJA), 74. Schöne (AJA)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 4:8. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:12.
    Fortuna Sittard: Koșelev – Ciranni, Dammers (C), Niňaj, Ospitalieri – Smeets, El Messaoudi (80. Stokkers), Rodríguez – Semedo (64. Lamprou), Novakovich, Diemers (60. Vidigal).
    Náhradníci: Özer, Koot – Lamprou, Essers, Vidigal, Hutten, Breukers, Heerings, Stokkers, Ciss, Mi. Pinto.

    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – Zijach, Schöne, Eiting (79. de Wit) – Neres (56. van de Beek), Huntelaar (46. Dolberg), Tadić.
    Náhradníci: Lamprou – Kristensen, Wöber, van de Beek, Labyad, Dolberg, Schuurs, de Wit, Gravenberch.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Charl Schaap, Johan Balder
    thejrc.org