Žižkov – Táborsko 2:1 (kon.) | Brno – Varnsdorf 0:0 (kon.) | Vlašim – Sokolov 3:0 (kon.)
Č. Budějovice – Znojmo 1:2 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
1:2 (1:1)
1. SC Znojmo FK
Neděle 30.09.2018, 17:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 10. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 10. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ve kterém se v neděli od 17 hodin představí na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích domácí Dynamo proti hostům ze Znojma.
     
    1.SC Znojmo FK v posledních letech brázdí střední vody druholigové tabulky, přestože ambice klubu jsou vyšší. Vždyť znojemští fotbalisté před pěti lety hráli i nejvyšší soutěž. Setrvali v ní však jen jednu sezonu a vrátili se zpět do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Také v aktuálním ročníku Jihomoravané pomýšleli na příčky nejvyšší, dali si za cíl umístění mezi prvními třemi mužstvy, ale to je jim však zatím notně vzdálené. Po slabém úvodu se však mužstvo trenéra Leoše Kalvody zvedlo a z poslední pěti zápasů prohrálo jediný. Naposledy dokonce převálcovalo Ústí nad Labem 3:0. Dohromady to aktuálně dělá devět bodů a jedenáctou pozici.

    V probíhající sezoně je jasnou jedničkou zkušený Antonín Buček, který do branky zatím nepustil Vlastimila Veselého, jenž v minulé sezoně pravidelně chytal. Obrana se opírá o zkušené duo Helísek-Cihlář, také Jan Mudra už má v osmadvaceti letech leccos odehráno. V záložní řadě nechyběl ani minutu mladý Francouz Dramé, hodně prostoru má i Jakub Kučera. Naopak roli hvězdy celku zatím moc nepotvrzuje Michal Ordoš. V útoku je jedničkou Jakub Teplý. Znojemští se musí obejít bez St. Hillaire, útočník z Trinidadu a Tobaga čeká na víza. Prezident klubu Jiří Tunka uvedl pro klubový web, že by byl rád, kdyby jeho celek přivezl z Českých Budějovic bod a následně vyhrál jihomoravské derby s Brnem.
     
    Českobudějovické Dynamo odehrálo v Táborsku dramatický zápas. Jihočeské derby nakonec vítěze nenašlo. Černobílí byli lepším celkem, ale nedali šance, a tak nakonec museli bod brát, protože šest minut před koncem prohrávali. Na konečných 1:1 upravoval hrotový útočník David Ledecký. „Ve Znojmě jsem odehrál první roky své kariéry. Mám ve Znojmě přítelkyni, moc se na zápas těším. Mám k městu vřelý vztah, ale doufám, že se chytí až v dalším zápase proti Brnu,“ usmál se bývalý znojemský forvad před duelem proti svému bývalému klubu.

    Kvůli remíze přišli českobudějovičtí fotbalisté o první příčku, přeskočil je v poslední době rozjetý Hradec Králové. Ani prozatímní druhá pozice však není špatná. Dotáhla se sice Jihlava, ale ostatní celky z horní poloviny tabulky zaváhaly. V případě výhry nad Znojmem se Jihočeši udrží ve špičce, což je cíl Horejšovy party pro nedělní podvečer. Trenéři Dynama by měli mít k dispozici opět kompletní kádr. Karetní hrozba visí nad dvojicí Kladrubský-Havelka.
     
    Vzájemné zápasy:

    Poměrně vyrovnanou vzájemnou bilanci mají oba nedělní soupeři ve vzájemných zápasech. Všech šest utkání se odehrálo ve druhé lize, hned třikrát se hrálo nerozhodně. Dvakrát zvítězili černobílí, vždy na Střeleckém ostrově. Příjemná je pro Jihočechy poslední vzpomínka, kdy v minulé sezoně na jaře přestříleli 1.SC 3:2. Doposavad jediná výhra Znojma se datuje hned k prvnímu vzájemnému střetnutí, v říjnu roku 2015 vyhráli Jihomoravané doma 3:1.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Ondřej Pechanec, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Vít Melichar a Zdeněk Vaňkát.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Kladrubský (C), P. Novák, L. Havel, Helešic – Javorek, Havelka – Wermke, Grajciar, Mršić – Ledecký.
    Náhradníci: Staněk – Táborský, Čavoš, Šplíchal, Řezáč, Gebert, Kovaľ.

    1. SC Znojmo FK: Buček – Cihlář (C), Avdić, Dramé, Helísek – Kučera, Lacko, Mudra, Štrombach – Teplý, Ordoš.
    Náhradníci: Veselý – Krčík, Ambrozek, Malár, Šulc.

    Rozhodčí: Pechanec – Melichar, Vaňkát.
     
    V sestavě Dynama není žádné překvapení. Jediným rozdílem je nasazení Wermkeho do základu místo Kovaľa. U hostů hrají také všechny opory, na soupisce chybí St.Hillaire a Beganovič.
     
    Sudí Pechanec přivádí oba celky na hrací plochu, Dynamo bude hrát v černobílém, Znojmo v modrobílých dresech.
     
    Ještě před zápasem jedna gratulace. Klub přeje své legendě Františku Ondlovi, který dnes slaví 93. narozeniny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zápas startuje zvolna, ve středu hřiště. Na první vážnější akci čekáme.
     
    3
    Po dobré práci napadajících Wermkeho s Kladrubským se k první střele dostal Grajciar. Jeho rána z pravé strany protáhla Bučka, velké starosti mu však nenadělala.
     
    4
    Pozor, mohlo se nečekaně měnit skóre! Nenápadný centr Davida Helíska z pravé strany sice neletěl k nikomu ze spoluhráčů, ale snesl se na břevno branky překvapeného Křížka!
     
    5
    Znovu v akci Grajciar, po dlouhém pasu si našel balon, ale v těžké pozici nedokázal zakončit.
     
    7
    První roh zápasu rozehraje Dynamo.
     
    8
    Rozehrávka se domácím vůbec nepovedla, znojemští fotbalisté se zadarmo dostali k míči.
     
    10
    Deset minut hry za námi, zatím hodně opatrný začátek zápasu. Kromě nečekané šance po centru Helíska jsme zatím vážnější ohrožení jedné či druhé branky neviděli.
     
    11
    Teď to nebylo špatné z domácí pravé strany. Kladrubský se uvolnil k centru, ten propadl až ke Grajciarovi, který ale z úhlu brankáře nepropálil.
     
    12
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Hosté jdou do vedení. Rychlou akci zakončili Jihomoravané střelou, kterou tečoval jeden z domácích. Křížek stačil míč vytlačit na břevno, ale JAN MUDRA měl z dorážky už snadnou práci dorazit míč do sítě.
     
    14
    Ve druhé lize obzvlášť je první branka extrémně důležitá. Uvidíme dnes, co vedoucí gól hostů se zápasem udělá.
     
    15
    Jihočeši mohou odpovědět po rohovém kopu.
     
    16
    Bylo to lepší než na první pokus, ale ani tentokrát černobílí branku Bučka neohrozili.
     
    18
    Přímý volný kop rozehrál zhruba ze třiceti metrů Peter Grajciar. Prudkou ranou trefil prostor mezi třemi tyčemi, ale Buček jeho dalekonosný pokus viděl a v poklidu lapil.
     
    19
    Osvědčená spolupráce zafungovala. Podobně jako při gólu v minulém kole centroval levačkou do vápna z pravé strany Kladrubský, útočník Ledecký si našel míč, ale tentokrát hlavou o kousek přestřelil.
     
    21
    Strašlivá chyba zkušeného Michala Ordoše, který zpětnou přihrávkou vyslal domácí do brejku. Peter Grajciar vsadil při zakončení na razanci, ale možná oblouček přes vyběhnutého Bučka by byl efektivnějším řešením. Takhle znojemský brankář ránu vyrazil.
     
    23
    Jihočeši zvyšují obrátky a tlačí na svého soupeře. Znojemští zatím odolávají, ale šance se začínají množit.
     
    24
    Další standardka pro domácí. Takový zkrácený roh rozehraje Grajciar nebo Mršič.
     
    25
    Nakonec poslal míč do vápna chorvatský záložník. Nabídka to nebyla špatná, ale Buček šel dobře z branky. Následné Kladrubského nůžky byly efektní, ale šly do zámezí.
     
    27
    Po delší době se osmělila Kalvodova parta. Slabá hlavička Štrombocha však byla nepřesná.
     
    28
    Po rohovém kopu hlavičkoval na přední tyči Novák, ale trefil zřejmě jednoho z bránících hráčů na brankové čáře.
     
    30
    Šance i na druhé straně. Zatím se Michalu Ordošovi moc nedařilo, ale teď se zbavil Havla a připravil šanci Kučerovi. Proti jeho ráně se vytáhl Křížek!
     
    30
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Domácí se dočkali vyrovnání. Dynamo se prosazuje jako přes kopírák, přesně takto vyrovnalo v Táborsku. Kladrubský centroval z pravé strany levou nohou přesně na hlavu DAVIDA LEDECKÉHO, který proti svému bývalému celku přidává čtvrtý gól v sezoně.
     
    32
    Jihočeši se ženou za dalšími šancemi, po centru Wermkeho z pravé strany si skoro napálil Dramé míč do vlastní branky. K jeho štěstí šel míč do zámezí a z rohu nebylo nic.
     
    33
    Filip Havelka zastavil rozvíjející se útok za cenu žluté karty, která je pro něj čtvrtou v této sezoně.
     
    35
    Horejšovi svěřenci se dál tlačí a chtějí ještě do poločasu jít do vedení.
     
    37
    Pozor, Filip Havelka udělal během čtyř minut dva identické zákroky, dostává druhou žlutou a tedy červenou kartu.
     
    39
    To je nečekaná rána pro domácí a zároveň se zvyšují znojemské šance. Dynamo si bude chtít vzít inspiraci z ostravského Baníku, který dnes i v deseti porazil Slavii.
     
    41
    Hosté se hned chopili taktovky zápasu. Naopak Dynamo neví, jak se s nastalou situací vyrovnat.
     
    42
    První roh pro Znojmo v tomto utkání.
     
    43
    Černobílí se ubránili rohovému kopu, ale stále jsou zatáhnutí před vlastním vápnem.
     
    45
    Nastavovat se bude jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Zajímavý první poločas je u konce. Hosté šli do vedení po gólu Mudry, pak Dynamo přidalo. Po několika šancích dokázal vyrovnat Ledecký. Jihočeši se nadechovali k náporu, ale Havelka se nechal zbytečně vyloučit, a tak výrazně vzrostly znojemské naděje. Uvidíme, co přinese druhé dějství.
     
    Vše už je připravené kromě sítě v jedné z branek. Tu musí místní správce rychle opravit, aby se mohlo začít.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Aktivněji nastoupili i v oslabení Jihočeši. Ledecký si však při brejku na zakončení netroufl, následný centr Helešice nebyl úplně přesný.
     
    48
    Diváci na hlavní tribuně už zvedali ruce na hlavu, rána Mršiče z hranice vápna se však zatočila do boční sítě!
     
    50
    Grajciar krásnou uličkou vyslal do úniku Mršiče, ten prokázal své rychlé nohy a pláchl všem. V zakončení však tváří v tvář Bučkovi trefil jen jeho levou nohu!
     
    51
    Domácí zaskočili soupeře aktivní hrou i v oslabení. Uvidíme, jak na to Kalvoda se svým týmem zareagují.
     
    53
    Nadále však platí, že častěji budou u míče hráči v modrobílých dresech. Domácí budou bránit a vyčkávat na brejky.
     
    54
    Teď však měl slušnou možnost Ordoš. Zasekl si míč a ze dvaceti metrů pálil levačkou značně mimo branku.
     
    56
    Pěknou sekvenci zaznamenali domácí fotbalisté. Několik parádiček ocenili i fanoušci, akce ale Dynamo nedotáhlo do zakončení.
     
    57
    Opět dostal hodně prostoru Ordoš, ale střela mu ani tentokrát nesedla.
     
    58
    Tečovaná rána Javorka končí dalším českobudějovickým rohem.
     
    59
    Nadějně si naskakoval na centr Havel, ale brankář Buček byl u míče dřív s kladivem.
     
    60
    Dynamo dál hraje aktivně a i v deseti chce vyhrát. Ledecký hlavičkoval v nadějné pozici, ale rozhodčí jej zastavil zvednutým praporkem.
     
    62
    Další rychlá akce, Mršič vracel balon zleva před branku a Ledecký atakován Avdičem nemohl pořádně zakončit. Domácí se zlobí, trenér Horejš byl skoro až na hřišti, ale penalta se pískat nebude.
     
    63
    Další nejistý zákrok Avdiče, tentokrát se ukopl a vše končí rohem.
     
    64
    Grajciarův centr prolétl netečován vápnem, Buček bude odkopávat.
     
    65
    Rohový kop rozehrají i hosté ze Znojma.
     
    66
    Jihočeši se ubránili, Helešic odvedl dobrou práci. Zdá se, že na chvíli zase začnou útočit Jihomoravané. Domácí si musí přeci jen také trošku odpočinout, útočit v deseti stojí hodně sil.
     
    68
    V krátkém časovém sledu druhý ostrý zákrok Avdiče na Ledeckého. Sudí však zatím karetně obdaroval jen Havelku a to hned dvakrát.
     
    69
    Domácí měli zahrávat po standardní situaci ještě rohový kop, ale David Ledecký jej odvolal. Hezké gesto domácího forvarda.
     
    71
    Do třetice všeho žlutého, tentokrát už byl faul Muamera Avdiče potrestán žlutou kartou.
     
    72
    Michal Ordoš dohrál, nahradí jej Jan Ambrozek.
     
    74
    Přímý kop Grajciara se stal snadnou kořistí brankáře Bučka.
     
    75
    Domácí dnes vzorně podporují fanoušci, kteří častým pokřikem "Dynamo, Dynamo" podporují hráče, kteří nechávají na hřišti všechno.
     
    76
    Nutno ocenit i znojemskou skupinu fanoušků, kteří vážili poměrně dlouhou cestu z jižní Moravy.
     
    77
    Na dnešní utkání dorazilo 1347 diváků.
     
    78
    Jasný faul na unikajícího Mršiče, pro Dramého i celé Znojmo je žlutá karta přijatelný trest.
     
    80
    Znojmo na pár desítek vteřin zamklo domácí u jejich šestnáctky, ale k zakončení se nedostalo.
     
    81
    Znojmo právě vstřelilo branku!
    Jedna akce a celá snaha Dynama v oslabení je zbytečná. Dlouhý pas si zpracoval Cihlář, pláchl kolem Kladrubského, připravil míč pro DAVIDA ŠTROMBACHA, který jej poslal do prázdné branky.
     
    82
    Žlutou kartu dostává David Ledecký (SK Dynamo Č. Budějovice).
     
    83
    Dvojité střídání. Za domácí šel dolů Wermke, nahradil ho Kovaľ. U hostů střídá střelec branky Štrombach a zahraje si Krčík.
     
    84
    Do útoku Dynama vletí Ivo Táborský, odpočinout si jde Matěj Helešic.
     
    86
    Domácí logicky vrhají všechny síly do útoku, vzadu už zůstávají jen stopeři.
     
    87
    Ránu Ambrozka z přímého kopu Křížek lapil a žene své spoluhráče do útoku.
     
    89
    Na hrot jde Lukáš Havel, stoper Dynama.
     
    90
    A právě Havel byl ve vápně přistrčen, penalta z toho opět nebude.
     
    90
    Nastavovat se budou čtyři minuty.
     
    90+1
    Po centru Mršiče do vápna bylo před Bučkem hodně živo, hosté odolávají.
     
    90+2
    Standardka pro Dynamo z pravé strany, ve vápně je i brankář Křížek!
     
    90+3
    Buček míč vyrazil a následný brejk zastavil za cenu žluté karty Peter Grajciar.
     
    90+4
    Žlutou kartu dostává Jan Mudra (1. SC Znojmo FK).
     
    90+4
    Taktická změna, šetření času. Teplého nahrazuje na poslední vteřiny Malár.
     
    90+5
    Zřejmě poslední šance Dynama je pryč, Havlova hlavička zády k brance šla mimo.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce. Dynamo podlehlo Znojmu 1:2. Hosté šli do vedení, ale Jihočeši pak právem vyrovnali. Zápas ovlivnila druhá žlutá domácího Havelky ve 37. minutě. I přes oslabení černobílí prahli po třech bodech, měli více šancí, ale prosadit se nedokázali. Naopak Znojmo z ojedinělé šance rozhodlo. Pro domácí je to krutý výsledek, hosté mají šťastné tři body. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek neděle. (18:54:46)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 30. Ledecký – 12. Mudra, 81. Štrombach

    Karty:   33. Havelka (CEB), 82. Ledecký (CEB), 90+3. Grajciar (CEB) – 71. Avdić (ZNO), 78. Dramé (ZNO), 90+4. Mudra (ZNO)   37. Havelka (CEB)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic (84. Táborský) – Javorek, Havelka – Wermke (83. Kovaľ), Grajciar, Mršić – Ledecký.
    Náhradníci: Staněk – Táborský, Čavoš, Šplíchal, Řezáč, Gebert, Kovaľ.

    1. SC Znojmo FK: Buček – Helísek, Dramé, Avdić, Cihlář (C) – Mudra, Kučera, Lacko, Štrombach (83. Krčík) – Ordoš (72. Ambrozek), Teplý (90+4. Malár).
    Náhradníci: Veselý – Krčík, Ambrozek, Malár, Šulc.

    Rozhodčí: Pechanec – Melichar, Vaňkát

    Diváci: 1347
    thejrc.org