Bělorusko – Lucembursko 1:0 (kon.) | Moldavsko – San Marino 2:0 (kon.)
konec
Bělorusko
1:0 (1:0)
Lucembursko
Pátek 12.10.2018, 20:45 • Dinamo Stadion, Minsk (BLR) • Liga národů UEFA - Liga D • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Lucembursko vstoupilo do UEFA Nations League fantasticky a po dvou zápasech je v Lize D na čele skupiny 2 s šesti body. Fotbalisté Lucemburska porazili Moldavsko se San Marinem a vstřelili sedm branek, aniž by přitom jednu inkasovali. Nyní zavítají do Minsku, kde se střetnou s Běloruskem, tedy soupeřem, kterého dokázali během kvalifikace na mistrovství světa 2018 porazit. Bělorusku má proti Lucembursku bilanci 4 výhry, 4 remízy a 2 porážky. Dokáže ji doma vylepšit?

     
    Úvodní sestavy:

    Bělorusko: Gorbunov – Nechajčik, Poljakov, Martynovič (C), Sivakov, M. Volodko – Dragun, Majevski, Stasevič – Saroka, Putilo.
    Náhradníci: Gutor, Černik – Burko, Politevič, Kovalev, Kendyš, Korzun, Signevič, Kisljak, Laptěv, Rios, Skavyš. Trenér: Igor Kriušenko.

    Lucembursko: Moris – Jans (C), Chanot, Philipps, Malget, Carlson – Turpel, C. Martins, O. Thill, Sinani – Joachim.
    Náhradníci: Schon, T. Kips – Mahmutović, Bohnert, Gerson, Da Mota, V. Thill, Rodrigues, Barreiro Martins, Mutsch, Jänisch, Deville. Trenér: Luc Holtz.

    Rozhodčí: Ali Palabıyık. Asistenti: Serkan Olguncan, Serkan Cimen. Čtvrtý rozhodčí: Ibrahim Çaglar Uyarcan (všichni TUR).

     
    Hymny obou týmů dozněly a vše už je připraveno výkopu zápasu mezi Běloruskem a Lucemburskem.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Stanislav Dragun obstaral výkop zápasu a Bělorusko se jako první může vydat směrem k bráně soupeře, kterému se bude snažit oplatit porážku z kvalifikace na mistrovství světa 2018.
     
    2
    Pro někoho to může být trošku překvapivé, ale Lucembursko je v UEFA Nations League na prvním místě skupiny 2 poté, co porazilo Moldavsko a San Marino, aniž by inkasovalo.
     
    3
    Lucembursko se po diagonálním pasu na pravé straně šestnáctky do zakončení nedostalo a neujala se ani akce tažená po levém křídle. Domácí Denis Poljakov mohl vhazovat.
     
    4
    Pavel Nechajčik se rozeběhl za míčem na útočné polovině soupeře, jenže jednoho z hráčů před sebou přistrčil rukama a byl mu odpískán faul. Lucembursko se ubránilo.
     
    4
    Lucembursko předvedlo nádhernou kombinační akci a po zpětné narážečce už si to jeden z jeho hráčů rovnal na střelu zpoza šestnáctky, nakonec k ní ale nedošlo a přihrávka doprava skončila na kopačce obránce Běloruska.
     
    5
    Hosté ztracený míč rychle vybojovali zpět, ani na druhý pokus se ale zpoza šestnáctky ke střele nedostali. Obranný val Běloruska bude hodně těžké dnes překonat.
     
    6
    Olivier Thill byl zřejmě hráčem, který na pravé straně hřiště vypálil zpoza šestnáctky, jeho následná střela ale byla na značce pokutového kopu zablokována a na bránu neprošla.
     
    7
    Chris Philipps spěchal za míčem a nepříjemně narazil do zdi jménem Anton Saroka. Fotbalista Legie Varšava zůstal ležet na hrací ploše a je evidentně hodně otřesený.
     
    8
    Na hřišti se objevila dokonce nosítka, Chris Philipps už je ale zpět na nohou, po kterých sám odešel za postranní čáru. Střídání v úvodu zápasu snad nutné nebude.
     
    9
    Kvůli delšímu ošetřování se hra trošku zpomalila a odehrává se převážně kolem středového kruhu. Ani jeden z týmů se není schopen nyní dostat k pokutovému území soupeře.
     
    10
    Pavel Nechajčik odvedl v obraně dobrou práci, když přízemní centr hostů z levého křídla odvrátil za postranní čáru.
     
    11
    Kevin Malget musel rychle spěchat dozadu a na půlící čáře poslal k zemi jednoho z rozeběhnutých hráčů Běloruska.
     
    12
    Igor Stasevič si na pravém křídle naběhl na dlouhou kolmou přihrávku za obranu a zřejmě by z ostrého úhlu posílal před bránu zpětný centr, jenže podklouzl a skončil s míčem v zámezí.
     
    13
    Osobně od dnešního utkání neočekávám žádný ofenzivní koncert, nýbrž taktickou bitvu a boj o střed hřiště.
     
    14
    Bělorusko mohlo po pravém křídle vyrazit do nebezpečného protiútoku, jenže akce domácích byla zpomalena a poté úplně zhacena nepřesnou diagonální přihrávkou do středu hřiště.
     
    15
    Lucembursko marně reklamovalo faul na útočné polovině a domácí přešli do rychlého protiútoku, ani jeden z trojice hráčů Běloruska se ale v blízkosti šestnáctky do zakončení nedostal.
     
    17
    Denis Poljakov nádherně odcentroval z pravého křídla a nabíhající Ivan Majeski krásnou hlavičkou o zem těsně minul pravou tyč brány hostujícího Lucemburska!
    17. Ivan Majevski a jeho nebezpečný hlavičkový pokus o zem
     
    18
    Bělorusko mělo na hlavě úvodní gól zápasu, míč ale zamířil mimo, a tak si na něj bohužel musíme ještě počkat.
     
    19
    Christopher Martins už se rozebíhal s míčem směrem vpřed, a tak ho Anton Saroka vzal zezadu přes nohy.
     
    20
    Na hrací ploše dochází k jednomu ostrému střetu za druhým, který tentokrát v blízkosti hranice šestnáctky Běloruska odnesl po tvrdém hlavičkovém souboji Denis Poljakov.
     
    21
    Denis Poljakov je zpět na nohou poté, co do něj v ostrém hlavičkovém souboji naběhl a naskočil Dirk Carlson.
     
    22
    Putilo se málem řítil sám na bránu, těsně před hranicí šestnáctky mu ale obrovskou šanci čistým skluzem sebral Kevin Malget. Fantastický obranný zákrok.
     
    23
    Igor Stasevič si na vzdálenější levé tyči naběhl na přetažený centr Pavla Nechajčika z pravého křídla a hlavou poslal míč mimo. Lucembursko odkopává od brány.
     
    24
    Bělorusko už dvakrát nebezpečně zahrozilo po centru z pravého křídla hlavou, obě dvě hlavičky ovšem zamířily mimo, když nejprve minuly pravou a poté levou tyč.
     
    25
    Utkání má sice velký spád, na nějakou velkou brankovou příležitost a střelu na bránu ale zatím čekáme marně.
     
    26
    Pavel Nechajčik se snažil v blízkosti středového kruhu vybojovat míč, jenže Davida Turpela zezadu objal jako medvěd a poté ho stáhl k zemi. Jasný faul. Není o čem.
     
    27
    Anton Saroka si dobře nabíhal za obranu, jenže přihrávka o něj přišla o něco později, a tak se ocitl v ofsajdu.
     
    28
    Danel Sinani na pravém křídle podklouzl a po ztrátě míče u postranní čáry zezadu skopl k zemi Maksima Volodka.
     
    30
    Putilo se na levé straně šestnáctky po odraženém míči krásně otočil, jeho rána z úhlu ale zamířila vysoko nad.
     
    31
    Lucembursko se snažilo odpovědět na třetí šanci Běloruska centrem z levé strany, který byl příliš dlouhý a přelétl hlavy všech fotbalistů uvnitř pokutového území.
     
    32
    Maskim Volodko u postranní čáry stáhl jednoho z protihráčů k zemi, žluté kartě ale podle všeho unikl. Následovala standardní situace a střela Laurenta Janse ze střední vzdálenosti, která po odvráceném míči zamířila vysoko nad. Předtím se navíc mával ofsajd a hra byla přerušena.
     
    33
    Fanoušci Běloruska hlasitě pískají, místo toho, aby hnali svůj tým směrem kupředu. Lucembursko nikam nespěchá a snaží se především o rozvážnou kombinaci.
     
    34
    Hosté dlouho kombinovali na vlastní polovině hřiště a pískot z hlediště opět začal sílit. Lucembursko se příliš daleko nedostalo a v blízkosti středového kruhu o míč přišlo.
     
    35
    Ivan Majevski už mohl na pravé straně šestnáctky pálit, jenže se rozhodl pro centr, který už znamenal půl gólu, jenže Igor Stasevič před zívající bránou hlavičkoval vysoko nad!
    35. Igor Stasevič měl na hlavě úvodní gól dnešního duelu!
     
    38
    Bělorusko si po velké šanci vytvořilo obrovský tlak, jenže následné centry z levého křídla byly hostující obranou na přední tyči bez problému odvrácený. Stále je to bez branek.
     
    39
    Bělorusko se snaží hrát hodně aktivně a Pavel Nechajčik se rozhodl na pravém křídle po sérii zaseknutí míče pro centr, který minul všechny a všechno, včetně vzdálenější levé tyče.
     
    41
    Anthony Moris zakopl míč po malé domů, aby mohl být zkontrolován zdravotní stav Oliviera Thilla.
     
    42
    Škoda, že zde není přítomný Josef Kajetán Tyl, aby napsal dnešnímu zápasu nějaký dramatický průběh s góly.
     
    43
    Bělorusko právě vstřelilo branku!
    Anthony Moris nedokázal vyboxovat centr Běloruska z pravého křídla dostatečně silně a ANTON SAROKA ho za to potrestal, když bez přípravy přízemní střelou ze středu šestnáctky zamířil k pravé tyči! Lucembursko v závěru poločasu zbytečně inkasovalo a je to 1:0.
    43. Anton SAROKA - 1:0
     
    45
    Nad rámec prvního poločasu byly nastaveny 4 minuty.
     
    45+1
    Nutno ovšem poznamenat, že vedení Běloruska je k dosavadnímu průběhu zápasu zcela zasloužené.
     
    45+3
    Pavel Nechajčik si u pravého rohového praporku skvěle pokryl míč a poté pod sebe poslal parádní zpětnou přihrávku, kterou si na přední tyči zpracoval do vzduchu Stanislav Dragun a pohotovým volejem mířil pod břevno, Anthony Moris ovšem vytáhl fantastický reflexivní zákrok, když míč vytáhl na rohový kop! Málem 2:0.
    45+3. Nechajčikův fantastický volej a poté zákrok Morise!
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Lucembursko od úvodních minut utkání tahalo za kratší konec lana, a tak se netřeba divit, že po prvním poločase prohrává. Bělorusko se ovšem na svém vedení pořádně nadřelo a načekalo, když se až těsně před přestávkou prosadil Anton Saroka. Skóre po prvním poločase utkání. Bělorusko 1 Lucembursko 0.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:53.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Lucembursko: ze hřiště odchází Kevin Malget, přichází Enes Mahmutović.
     
    47
    Lucembursko zareagovalo na nepříznivý vývoj zápasu střídáním, když těsně před výkopem druhého poločasu vyběhl na hřiště Enes Mahmutović místo Kevina Malgeta.
     
    48
    Danel Sinani vybojoval pro Lucembursko standardní situaci a hosté se rozhodli pro přímou střelu na bránu, která byla dobře postavenou zdí Běloruska zablokována.
     
    49
    Jeden z Bělorusů málem běžel sám na bránu, jenže již předtím bylo pískáno a vzrušení bylo zbytečné.
     
    50
    Laurent Jans parádně odcentroval na pravém křídle bez přípravy a po jeho přetaženém centru se na vzdálenější levé tyči dostal k hlavičce Aurelien Joachim! Míč ale diagonálně zamířil nad vzdálenější pravý horní roh brány a Bělorusko odkopávalo od brány.
    50. Aurelien Joachim hlavičkoval po krásném centru nad
     
    52
    Dvojice hráčů Běloruska se snažila po centru z levého křídla dostat uprostřed šestnáctky ke střele, jenže ani jeden hráč neuspěl a Lucembursko závar přečkalo.
     
    54
    Lucembursko stále prohrává v Minsku o jeden gól a na jeho lavičce se zřejmě chystá další změna.
     
    55
    Vedoucí celek skupiny 2 v Lize D na pravém křídle vybojoval po sraženém přízemním centru rohový kop, po kterém centr od praporku žádné nebezpečí nepřinesl.
     
    56
    Bělorusko mohlo po s problémy odvráceném centru z rohového kopu vyrážet do protiútoku, jenže hosté ho zastavili rychlým taktickým faulem. Žlutá karta opět nikde.
     
    57
    Střídání v týmu Lucembursko: ze hřiště odchází Olivier Thill, přichází Gerson Rodrigues.
     
    59
    Lucembursko po přestávce výrazně zvýšilo obrátky a touží po vyrovnání, zatím si ale žádnou vylouženou šanci, která by volala po brance na 1:1, vytvořit nedokázalo.
     
    60
    Bělorusové se z levé strany hřiště řítili do nadějné brankové příležitosti, jenže hosté míč odvrátili razantním odkopem za postranní čáru alespoň na autové vhazování.
     
    61
    Domácí měli vzápětí k dispozici na levé straně hřiště rohový kop, který rozehráli velice dobře. Ostrý centr se stáčel nebezpečně do brány, zároveň ale Bělorusové faulovali.
     
    62
    Chris Philipps se po centru z rohového kopu dostal k odraženému míči a zpoza šestnáctky napřáhl k pohotovému voleji, který zamířil vysoko nad běloruskou bránu.
     
    64
    Putilo se na přední pravé tyči ocitl po centru z pravého křídla v obrovské šanci a přízemní střelou se dobře snažil obstřelit brankáře Anthonyho Morise, jenže míč skončil na boční síti!
    64. Putilo měl na kopačce druhý gól a klid pro běloruský tým
     
    66
    Maksin Volodko u levé postranní čáry zahrál nechtěně rukou, přesto byl potrestán žlutou kartou. Tam, kde karta měla padnou, tam nepadla. A kde ne, tam ano.
     
    67
    Lucembursko mělo na pravé straně k dispozici standardní situaci, následný centr byl ale odvrácen, a tak se do zakončení ani vstřelení vyrovnávací branky nedostalo.
     
    68
    David Turpel sáhl v blízkosti středového kruhu ke žluté kartě po taktickém faulu hostujícího Davida Turpela, který stáhl jednoho z protihráčů zezadu k zemi.
     
    69
    Denis Poljakov zůstal ležet na hrací ploše, na kterou rychle vyběhla dvojice lékařů nebo fyzioterapeutů.
     
    70
    Obránce Běloruska za potlesku běloruských fanoušků odkráčel za postranní čáru a po rozehrání standardní situace se domácí dostali k hlavičce, byla ale příliš slabá na to, aby s ní měl Anthony Moris nějaké problémy.
     
    71
    V závěru zápasu přibývá faulů a oba kapitána se do sebe nyní pustili. Rozhodčí je ale rychle roztrhl a zabránil nejhoršímu. Třeba tomu, aby oba byli shodně vyloučeni a ještě si uštědřili nějaký nepříjemný úder.
     
    72
    Ivan Majevski a Laurent Jans dostali v rychlém sledu žlutou kartu, co se do sebe pustili, div se nepoprali s nadsázkou.
     
    72
    Střídání v týmu Lucembursko: ze hřiště odchází David Turpel, přichází Daniel Da Mota.
     
    75
    Lucembursko se sice přímo po centru z rohového kopu do zakončení nedostali, po odvráceném centru ale přišla přízemní střele ze střední vzdálenosti, která byla zablokována.
     
    75
    Střídání v týmu Bělorusko: ze hřiště odchází Anton Putilo, přichází Jurij Kendyš.
     
    77
    Bělorusko mohlo rozhodnout po rychlém přečíslení tři na dva a přihrávce na levou stranu šestnáctky, přízemní střela z úhlu ale nebyla dostatečně prudká a umístěná, aby Anthonyho Morise v bráně lucemburského týmu překonala!
     
    79
    Závěr utkání je hodně nervózní a výsledek je stále otevřený. Bělorusko vyhrává nad Lucemburskem těsně 1:0.
     
    81
    Střídání v týmu Bělorusko: ze hřiště odchází Stanislav Dragun, přichází Nikita Korzun.
     
    81
    Danel Sinani byl potrestán žlutou kartou poté, co ostrým skluzem zajel do Ivana Majevskiho.
     
    83
    Gorbunov snadno stáhl centr Lucemburska z pravé strany do rukavic a vysloužil si potlesk domácího publika.
     
    84
    Domácí brankář rychle vykopl míč a u levé postranní čáry byl poslán k zemi po zpracování míče Igor Stasevič.
     
    85
    Bělorusko se řítilo do nadějného útoku, jenže Igor Stasevič neměl u levé postranní čáry vůbec žádnou podporu.
     
    86
    Hodně sobecky se nyní zachoval jeden z hráčů Běloruska, který místo přihrávky zvolil sólo a po příliš dlouhém předkopnutí míče se k ničemu nedostal.
     
    87
    Střídání v týmu Bělorusko: ze hřiště odchází Anton Saroka, přichází Denis Laptěv.
     
    89
    Lucembursko v závěru zápasu vydřelo po centru z pravé strany šestnáctky rohový kop a na vzdálenější levou tyč mířil dobrý centr, jeden z domácích hráčů ho ale odvrátil.
     
    90
    Další nadějný protiútok Bělorusů ztroskotal, když kolmá přihrávka podél pravé postranní čáry byla sražena na rohový kop. Fanoušci Běloruska si žádají druhý gól v síti.
     
    90
    Maksim Volodko poslal do šestnáctky nebezpečný centr z rohového kopu, hosté ale míč přesto dokázali odvrátit.
     
    90+1
    Nad rámec dnešního utkání bylo nastaveno 5 minut.
     
    90+2
    Laurent Jans se dostal na pravém křídle k centru, který Andrej Gorbunov bez problému stáhl ze vzduchu.
     
    90+3
    Na opačné straně zasahoval Anthony Moris proti slabé přízemní střele Bělorusů zpoza pokutového území.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Bělorusko dokázalo zastavit v Minsku rozjeté Lucembursko, které poprvé v Lize D a skupině 2 inkasovalo a zároveň poprvé prohrálo. Hosté sice po přestávce zlepšili hru a byli domácím vyrovnanějším soupeřem, jenže na gól Antona Saroky ze závěru prvního poločasu se jim odpovědět nepodařilo. Konečný výsledek. Bělorusko 1 Lucembursko 0. (22:43:54)

    Tomáš Reiner

    Branky: 43. Saroka

    Karty:   66. Volodko (BLR), 72. Majevski (BLR) – 68. Turpel (LUX), 72. Jans (LUX), 81. Sinani (LUX)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 6:7. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 19:13.
    Bělorusko: Gorbunov – Nechajčik, Poljakov, Martynovič (C), Sivakov, M. Volodko – Dragun (81. Korzun), Majevski, Stasevič – Saroka (87. Laptěv), Putilo (75. Kendyš).
    Náhradníci: Gutor, Černik – Burko, Politevič, Kovalev, Kendyš, Korzun, Signevič, Kisljak, Laptěv, Rios, Skavyš. Trenér: Igor Kriušenko.

    Lucembursko: Moris – Jans (C), Chanot, Philipps, Malget (46. Mahmutović), Carlson – Turpel (72. Da Mota), C. Martins, O. Thill (57. Rodrigues), Sinani – Joachim.
    Náhradníci: Schon, T. Kips – Mahmutović, Bohnert, Gerson, Da Mota, V. Thill, Rodrigues, Barreiro Martins, Mutsch, Jänisch, Deville. Trenér: Luc Holtz.

    Rozhodčí: Ali Palabıyık. Asistenti: Serkan Olguncan, Serkan Cimen. Čtvrtý rozhodčí: Ibrahim Çaglar Uyarcan (všichni TUR)
    thejrc.org