Česko – Anglie 1:1 (kon.)
konec
Česko
1:1 (0:1)
Anglie
Pondělí 15.10.2018, 18:00 • Střelecký ostrov, České Budějovice • U20 Elite Tournament
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání U20 Elite Tournament mezi českou fotbalovou reprezentací a mladíky Anglie. Zápas startuje v pondělí v 18 hodin na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích.
     
    Na Střeleckém ostrově se reprezentační týmy představily naposledy v březnu roku 2011, kdy v rámci kvalifikace o Mistrovství Evropy 2012 vyhrál tehdy A-tým České republiky na Lichtenštějnskem po gólech Baroše a Kadlece 2:0. Nyní se v Českých Budějovicích představí dravé mládí, k vidění bude totiž atraktivní souboj mladíků Česka a Anglie ve věkové kategorii U20.
     
    V sezoně 2017/18 český národní tým U20 obsadil v Elite Tournament v osmičlenné skupině výborné třetí místo, když za sebou nechal vyspělé fotbalové státy, jakými jsou například Itálie, Portugalsko nebo Nizozemsko.
     
    Také letos se U20 Elite Tournament hraje ve stejném modelu. V osmičlenné tabulce hraje každý s každým jedno utkání. Češi hrají doma zápasy s Portugalskem, Anglií, Švýcarskem a Nizozemskem. Venku pak na mladé Čechy čekají zápasy v Německu, Polsku a Itálii. Český národní tým do turnaje vstoupil v úvodu září porážkami v Německu (2:3) a doma s Portugalskem (2:4). Před zápasem v Českých Budějovicích hráli čeští mladíci v Polsku.
     
    V reprezentaci České republiky do dvaceti let má zastoupení i Dynamo České Budějovice. Asistentem trenéra Karla Krejčího je Jiří Kohout, který vykonává také funkci asistenta trenéra Davida Horejše. V nominaci nechybí ani sparťanský záložník ve službách Dynama Filip Havelka a na hřišti se objeví dost možná také Lukáš Pfeifer, který v minulosti působil v Dynamu a nyní jako hráč Viktorie Plzeň hostuje v FC MAS Táborsko.
     
    Nominace Anglie U20 pro zápasy s Itálií a v České republice
    Brankáři:
    Brandon Austin (Tottenham Hotspur), Aaron Ramsdale (AFC Bournemouth), Nathan Trott (West Ham United)
    Obránci: Tom Edwards (Stoke City), Reece James (Wigan Athletic, hostování z Chelsea), LLoyd Kelly (Bristol City), Tom Pearce (Leeds United), Easah Suliman (FC Emmen, hostování z Aston Villy), Ben Wilmot (Watford).
    Záložníci: Andre Dozzell (Ipswich Town), Elliot Embleton (Grimsby Town, hostování ze Sunderlandu), Sam Field (West Bromwich Albion), Ronaldo Vieira (Sampdoria), Joe Willock (Arsenal).
    Útočníci: Kyle Edwards (West Bromwich Albion), Eberechi Eze (Queens Park Rangers), George Hirst (OH Leuven), Eddie Nketiah (Arsenal), Marcus Tavernier (Middlesbrough).
     
    Nominace Česka U20 pro zápasy v Polsku a s Anglií
    Brankáři:
    Martin Jedlička (DAC Dunajská Streda), Jan Šiška (FC Fastav Zlín).
    Obránci: David Douděra (FK Dukla Praha), Denis Granečný (FC Baník Ostrava), Libor Holík (FC Fastav Zlín), Dominik Plechatý (FC Sellier&Bellot Vlašim), Daniel Souček (FK Dukla Praha).
    Záložníci: Jan Fortelný (FC Sellier&Bellot Vlašim), Filip Havelka (SK Dynamo ČB), Dominik Janoušek (1.FC Slováko), Jan Král (FK Mladá Boleslav), Ondřej Lingr (MFK Karviná), Lukáš Pfeifer (FC MAS Táborsko), Jakub Rezek (1.FC Slovácko), Michal Sadílek (PSV Eindhoven), Emil Tischler (FK Pardubice).
    Útočníci: Jakub Klíma (FK Pardubice), Antonín Růsek (FC Zbrojovka Brno), Ondřej Šašinka (FC Baník Ostrava), Patrik Žitný (FK Teplice).
     
    Reprezentační utkání mezi Českem a Anglií U20 se na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích odehraje v pondělí 15. října se začátkem v 18 hodin. Otevřené budou všechny tribuny stadionu a vstup bude stát 50 Kč.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Jedlička – Janošek, Holík, Plechatý, Sadílek, Havelka (C), Šašinka, Král, Žitný, Souček, Granečný.
    Náhradníci: Šiška – Klíma, Rezek, Douděra, Krejčí, Šípek, Fortelný, Lingr, Pfeifer.

    Anglie: Trott – T. Edwards, Pearce, Field, Suliman, Kelly (C), K. Edwards, Dozzell, Hierst, Viera, Nketiah.
    Náhradníci: Austin, Ramsdale – James, Embleton, Eze, Tavernier, Wilmot.

    Rozhodčí: Sather – Pečená, Kotalík.
     
    Před začátkem zápasu zazní hymny obou zemí.
     
    Češi nastoupí v červených dresech, hosté z Anglie v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí odstartovali zápas aktivně, ale k brance soupeře se nedostali. Angličané chystají první ohrožení Jedličkovo branky.
     
    3
    Svěřenci trenéra Paula Simpsona se zatím bez větších problémů brání a pomalu se rovnají na první ofenzivní výlety.
     
    5
    První ofenzivní akce Albionu končí ofsajdem, domácí budou v klidu rozehrávat.
     
    7
    Začátek zápasu je hodně opatrný. Hraje se jen v okolí středového kruhu. Ani jeden z týmů se nedostal k ohrožení branky soupeře.
     
    8
    Zatím nejnebezpečnější situaci jsme zaznamenali nyní v osmé minutě, kdy centr Dozzella proskákal vápnem, aniž by jej tečoval kterýkoliv z hráčů.
     
    10
    Na zemi zůstal ležet jeden z hráčů Anglie. Jde o George Hirsta, který by však měl být zřejmě v pořádku.
     
    12
    První střelecký pokus. Postaral se o něj Ronaldo Vieira, který pálil ze střední vzdálenosti. Jeho rána byla o metr vyšší, než by bývala měla být.
     
    14
    Zajímavě kombinovali čeští mladíci u vápna soupeře. Vzduchem se ale Krejčího celek neprosadil, Anglie pozorně bránila.
     
    15
    Po čtvrthodině se poprvé ozývá i Střelecký ostrov, který je dnes zaplněn víc než solidně.
     
    17
    Od úvodu se potvrzuje, že angličtí reprezentanti do dvaceti let jsou skvěle fotbalově vybaveni. Ještě aby ne, vždy mnohdy jde o hráče, kteří nejsou daleko od Premier League.
     
    19
    V české ofenzivě je hodně aktivní hráč, který zná místní stadion nejlépe – českobudějovický středopolař Filip Havelka. Na domácího kapitána směřují oči nejen diváků, ale i Havelkovo druholigových spoluhráčů z Dynama, kterých také dorazilo hned několik.
     
    20
    Čeští reprezentanti od úvodu makají na sto procent, nevynechají jediný souboj. Teď byl důraz Denise Granečného za hranou, píská se oprávněný faul.
     
    21
    Poprvé se rozvlnila síť v dnešním utkání, gól Anglie ale neplatí! Po pěkné kombinaci na levé straně centroval do vápna Pearce, na přední tyči si na balon naskočil Edward Nketiah, jenž balon neomylně usměrnil do sítě. Píská se však ofsajd, a tak branka neplatí.
     
    23
    Převaha Albionu bude pokračovat prvním rohovým kopem.
     
    24
    Rozehrávka na krátko však hostům vůbec nevyšla, brankář Jedlička může zůstat v klidu.
     
    26
    I když je stav nadále bezbrankový, územní převaha hostů roste. Češi se zatím povětšinou jen brání, dopředu se jim ještě nepodařilo vymyslet nic.
     
    28
    Pozvolná kombinace hráčů v bílém pokračuje. Češi běhají bez míče, což je do dalších minut může stát víc a víc sil.
     
    30
    Po delší době v akci domácí brankář, pro Jedličku ale byl centr Pearce zleva snadným soustem.
     
    31
    Přímý kop anglických fotbalistů letěl do míst, kde se nacházel Daniel Souček. Český obránce si poradil a nadvakrát uklidil míč do bezpečí.
     
    33
    Angličané se nikam neženou, pomalu kombinují a blíží se k českému vápnu. A když to nejde, tak se klidně otočí a začnou znovu. Diváci jsou trošku nervózní a s padající tmou začali křehnout.
     
    35
    Jedlička musel zasahovat po centru ze strany a na řadu přijde druhý anglický roh.
     
    36
    Ten však i vinou poryvu větru zaplachtil přímo do rukavic českého brankáře.
     
    38
    Opět se ozývají diváci, kteří se snaží vybudit české mladíky před blížící se přestávkou.
     
    39
    Po dlouhém autu do šestnáctky hlavičkoval Šašinka, ale zády k brance Trotta v anglické brance nepřekvapil. Jde však o první přímé ohrožení branky Anglie.
     
    39
    Anglie právě vstřelila branku!
    Hosté se snadno dostávají do vedení. Brankář Jedlička neudržel centr Kyle Edwardse z pravé strany, propadl mu a pohotový a důrazný EDWARD NKETIAH dotlačil míč do sítě.
    39. NKETIAH - 0:1
     
    41
    Talent Arsenalu tak potvrdil svůj obrovský potenciál. V této sezoně už okusil dres prvního týmu v poháru, v Premier League 2 má bilanci čtyř gól ve čtyřech startech.
     
    42
    Hra je na chvíli přerušena. Po souboji zůstal ležet na zemi kapitán Kelly. Krátké ošetření však stačí a bude se hrát dál.
     
    44
    Hosté drží míč a budou si chtít odnést do kabiny jednobrankové vedení.
     
    45
    První poločas dnešního utkání bude nastaven o dvě minuty.
     
    45+1
    Jeden z posledních útoku prvního dějství skončil anglickým neúspěchem, o moc víc už se toho v prvním poločase nestane.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas utkání Elite Tournament je za námi. Česká republika prohrává 0:1, když s favoritem dlouho držela krok. Anglie je sice daleko častěji u míče, ale šance neměla. Vyjma branky z ofsajdu. Domácí nabídli soupeři vedení sami, po chybě Jedličky se prosadil Nketiah. Češi budou muset po pauze přidat směrem dopředu, pokud chtějí získat první body.
     
    Hlavní aktéři jsou zpátky na place, jdeme na druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani po změně stran se obraz hry moc nezměnil. Anglie v poklidu kombinuje a nikam se nežene. Jednobrankové vedení ji zřejmě k žádné výrazné aktivitě neprobudí.
     
    49
    Jsou to čeští fotbalisté, kteří budou muset útočit. Teď se snad poprvé v zápase na delší dobu usadili na polovině Anglie.
     
    50
    Postupný útok však neměl dlouhého trvání, hosté se rychle dostali z nesnází.
     
    51
    Češi promrhali nadějný volný přímý kop, Janošek svým centrem trefil prvního bránícího hráče.
     
    52
    Češi se zvedli a zaktivnili. Anglie však se svoji kvalitní obranou zatím odolává všem útokům domácích nájezdníků.
     
    53
    Rozběhnutého Hirsta zastavil skvělým obranným zákrokem Plechatý, bude se kopat roh.
     
    54
    Nebylo to v české obraně úplně nejjistější, ale domácí se nakonec ubránili dalekým odkopem.
     
    56
    Ostrý skluz Sadílka nesl Field hodně těžce a skončilo to rozmíškou. Rozhodčí řeší celou situaci konzervativně – zvolil domluvu a omluvu českého fotbalisty.
     
    57
    2795 diváků dorazilo na mezinárodní utkání českých fotbalistů s těmi anglickými.
     
    59
    Začalo se nám přiostřovat. Tom Edwards prvním žlutě oceněným fotbalistou.
     
    60
    Českému rohu se Angličané ubránili a hned postupují dopředu. Ze strany Albionu jde zatím o hodně pasivní výkon ve druhé půli.
     
    62
    Domácí fotbalisté se zlobí, že jejich soupeři chodí příliš ochotně na zem. Těžko říct. Sudí je však zatím benevolentní, což hostům vyhovuje.
     
    64
    První vážnější akce hostů ve druhém dějství. Po pěkné kombinaci se do šestnáctky propracoval Dozzell, ale Jedlička na jeho oblouček dosáhl a zamezil nebezpečí.
     
    65
    Záhy si dobře naběhl za beky Kyle Edwards, ale jeho centr byl pro spoluhráče nechytatelný.
     
    66
    Simpsonův tým je na koni, bude rozehrávat další roh.
     
    67
    Opět v akci Kyle Edwards. Po rohu si navedl míč na levačku, branku ale přestřelil.
     
    67
    První střídání. V domácím dresu dohrál Šašinka, na hrot se půjde prát Jakub Šípek.
     
    69
    Sledujeme trošku klidnější fázi utkání. Takový trošku klid před bouří. Podaří se českému týmu vyrovnat? Nebo Angličané pojistí své vedení? Nechme se překvapit.
     
    71
    Snadný roh pro české fotbalisty a vítaná šance pro svěřence Karla Krejčího.
     
    72
    Centr Dominika Janoška do chumlu hráčů před anglickou brankou dokázal odvrátit jeden z bránících hráčů.
     
    74
    Druhá česká změna, Patrik Žitný přepustil místo Lukáši Pfeiferovi, který také působil v Českých Budějovicích.
     
    76
    Doposavad největší šance českého výběru. Po postupné kombinaci centroval Janošek doleva na Holíka, který sám před Trottem nasměroval svoji hlavičku jen do středu branky!
     
    78
    Roh pro Anglii.
     
    79
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Suliman, přichází Wilmot.
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Dozzell, přichází Tavernier.
     
    80
    Po rohu nebezpečně hlavičkoval Field, branku však minul.
     
    81
    Pěkná individuální akce Holíka, který si pošmákl na Tomu Edwardsovi. Z jeho sraženého centru bude roh.
     
    82
    Po nepřehledné situaci ve vápně se domácí hlásí o penaltu, rozhodčí ukazuje hrajte dál.
     
    83
    Jasný faul Toma Pearce a je tu žlutá karta a zajímavá šance pro domácí.
     
    83
    Střela Michala Sadílka však postrádala razanci, a tak ji Trott lapil.
     
    84
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Havelka, přichází Krejčí.
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Granečný, přichází Fortelný.
     
    86
    Domácí stupňují tlak, je tu další rohový kop.
     
    86
    Česko právě vstřelilo branku!
    Střelecký ostrov vybuchl gólovou euforií, je vyrovnáno. Po rohovém kopu přišel ostrý centr do vápna od Fortelného a po souboji Libora Holíka se Samem Fieldem si druhý jmenovaný srazil míč do vlastní brány – 1:1!
    86. FIELD VL. - 1:1
     
    86
    Žlutou kartu dostává Vieira (Anglie).
     
    88
    Anglie okamžitě vyrazila do útoku, ale času na návrat do vedení už moc nemá.
     
    90
    Rozběhla se poslední minuta řádné hrací doby. Čeká nás ještě pár minut nastavení. Oba týmy chtějí vyhrát.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty.
     
    90+1
    Hosté se při útoku dostali za brankovou čáru, a tak zahodili zřejmě poslední šanci se zápasem ještě něco udělat.
     
    90+2
    Češi hlídají remízu, už se také nikam neženou.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce. Vítěze jsme nepoznali a dá se říci, že jde o spravedlivou remízu. Anglie vládla v prvním poločase, ale měla jen jednu výraznější šanci, kterou proměnila. Češi po pauze přidali a zaslouženě čtyři minuty před koncem vyrovnali. Ode mne je to pro tuto chvíli vše, hezký zbytek večera. (19:54:29)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 86. Field (vla.) – 39. Nketiah

    Karty:   59. T. Edwards (ENG), 83. Pearce (ENG), 86. Vieira (ENG)


    Česko: Jedlička – Souček, Plechatý, Král, Holík – Žitný (74. Pfeifer), Janošek, Sadílek, Granečný (84, Fortelný) – Havelka (K) (84. Krejčí) – Šašinka (67. Šípek).
    Náhradníci: Šiška – Klíma, Rezek, Douděra, Krejčí, Šípek, Fortelný, Lingr, Pfeifer.

    Anglie: Trott – T. Edwards, Suliman (79. Wilmot), Kelly (K), Pearce – K. Edwards, Dozzell (79. Tavernier), Vieira, Nketiah, Field – Hirst.
    Náhradníci: Austin, Ramsdale – James, Embleton, Eze, Tavernier, Wilmot.

    Rozhodčí: Sather – Pečenka, Kotalík

    Diváci: 2795
    thejrc.org