Žižkov – Třinec 0:3 (kon.) | Vlašim – Chrudim 2:1 (kon.) | Č. Budějovice – Jihlava 2:0 (kon.)
Brno – Vítkovice 4:1 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
2:0 (0:0)
FC Vysočina Jihlava
Neděle 04.11.2018, 17:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ve kterém se v neděli od 17 hodin utkají na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích domácí Dynamo proti Vysočině Jihlava.
     
    FC Vysočina Jihlava po šesti letech sestoupila z nejvyšší soutěže a ráda by ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE strávila jen jednu sezonu. Byť se v zákulisí mluví o finančních problémech klubu, tak na hřišti se Jihlavě daří. Po průměrném začátku tým trenéra Martina Svědíka nastřádal pět vítězství v řadě a rázem je celek z Vysočiny o tři body na vedoucí pozici. Svědíkův celek má třetí nejlepší útok, druhou nejlepší obranu a posbíral hned třináct bodů na venkovních hřištích, což je nejvíc ze všech týmů ve F:NL. Jihlavě se daří však i doma, kde naposledy zlomila až v nastavení odpor Prostějova.

    Mužstvo se může opřít o vyrovnanou brankářskou dvojici. Jako jednička do sezony vstupoval Luděk Vejmola, ale o dva roky mladší Patrik Vízek ve všech třech zápasech, kdy chytal, udržel čisté konto. Stálicemi zadních řad jsou zkušený Petr Tlustý s Janem Javůrkem a Davidem Štěpánkem. Středová řada se opírá o Lukáše Zoubeleho s Ondřejem Machučou či o ruského záložníka Levina. Moc prostoru naopak nedostávají ostřílený Vaculík či talent Šumský. V útoku mohou jihlavští trenéři vybírat z Jiřího Klímy, Stanislava Klobásy či Daniela Turyny, jenž má za sebou krátkou štaci v Dynamu.
     
    Českobudějovické Dynamo nedokázalo navázat na domácí výhru s Hradcem Králové a s dalším východočeským soupeřem Chrudimí jen remizovalo. Jihočeši museli dvakrát dotahovat, i proto má bod na hřišti nováčka svou cenu. Nyní už se černobílí soustředí na šlágr podzimu s Jihlavou, na kterou ztrácí před nedělním utkáním tři body. Díky lepšímu skóre by však Horejšův tým jakákoliv výhra posunula do čela FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

    Na Střeleckém ostrově se Dynamu daří a uhrálo zde osmnáct z celkových šestadvaceti bodů. Jediná smolná ztráta přišla v oslabení se Znojmem. Pro nedělní atraktivní střetnutí, kdy je jasným cílem černobílých útok na první příčku v tabulce, budou mít českobudějovičtí trenéři k dispozici kompletní kádr. Jen několik hráčů mělo po náročném duelu v Chrudimi drobné šrámy. Tři žluté karty nadále visí nad Kladrubským a Javorkem.
     
    Vzájemné zápasy:

    Vzácně vyrovnanou bilanci mají fotbalisté Dynama s těmi z Vysočiny Jihlava. Ze šesti utkání dvakrát uspěli Jihočeši, dvakrát se radovali Jihlavští a dvakrát se body dělily. Vyrovnané je i celkové skóre 10:10. Oba celky se vzhledem k poměrně blízké geografické vzdálenosti často potkávají v přípravě. V lize se utkaly naposledy před čtyřmi sezonami. Dynamo tehdy sestoupilo a na Vysočině se hrálo bez branek. Na Střeleckém ostrově pak v rámci retro zápasu uspěla Jihlava 3:1. Tři ze čtyř gólů tehdy padly z penalt. Z českobudějovických fotbalistů pamatují utkání Křížek s Kladrubským, z jihlavského kádru hráli Vaculík, Tlustý a Fulnek.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Emanuel Marek, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Petr Blažej a Jaroslav Kubr.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Wermke, Havelka, Mršić – Ledecký.
    Náhradníci: Křížek – Ad. Čermák, Táborský, Řezáč, Gebert, Kovaľ, Grajciar.

    FC Vysočina Jihlava: Vízek – Fulnek, Štěpánek, Tlustý (C), Preisler – Levin, Machuča – Šefčík, Zoubele, F. Novotný – Jiří Klíma.
    Náhradníci: Vejmola – Vedral, Vaculík, Čáp, Šlein, Turyna, Hykel.

    Rozhodčí: Marek – Blažej, Kubr.
     
    Hezké odpoledne z jihočeské metropole. Do šlágru podzimu vstoupí domácí Dynamo v poměrně očekávané sestavě. Od začátku bude hrát Čavoš a Wermke, jen na lavičce tak zůstává Kovaľ s Grajciarem. Hosté se musí obejít bez Javůrka, kterého nahradí Šefčík. Jinak je jejich sestava totožná s tou, která naposledy zdolala 1:0 Prostějov.
     
    Sudí Emanuel Marek přivádí oba celky na hrací plochu. Dynamo bude hrát v černobílém, hosté z Jihlavy oblékli modrožluté dresy.
     
    Před začátkem utkání ještě jedna slavnostní chvilka. Včera 3. listopadu oslavil 40. narozeniny odchovanec klubu a výrazná osobnost, která hrála i ve Spartě či v Rusku. Roman Lengyel nyní působí jako skaut Dynama. Dopředu se přeje i generálnímu manažerovi klubu Martinu Vozábalovi, který čtyřicátiny slaví 8. listopadu. Pánové, vše nejlepší!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    V úvodu potěšili diváky domácí obránci, kteří konstruktivně vyřešili složitou situaci. Nechali míč na zemi a zvládli nelehké postavení.
     
    3
    Dnešní utkání je věnováno dobrovolným hasičům a ti jsou v hledišti na mnoha místech vidět. Českobudějovické Dynamo dlouhodobě podporuje a spolupracuje různé segmenty a obory, na marketingovém poli je klub vidět.
     
    4
    V krátkém časovém sledu ofsajdová postavení na obou stranách. Nejprve se za obranou nacházel domácí sniper Ledecký, pak se provinil proti pravidlům i forvard hostů Klíma.
     
    5
    První zakončení zápasu má na svědomí domácí záložník Roman Wermke. Pro něho získal míč Ledecký, rána se ale Wermkemu z poměrně slušné pozice vůbec nevydařila.
     
    6
    Máme tu první rohový kop, jeho autorem bude jihlavský levý bek Dominik Preisler.
     
    7
    Nízký míč na první tyč se stal snadnou kořistí Petra Javorka, jenž odehrál balon do zámezí.
     
    8
    Uběhlo jen několik desítek vteřin a exekuci od rohového praporku si poprvé dnes vyzkouší i českobudějovičtí fotbalisté.
     
    9
    Dopadlo to obdobně jako na druhé straně. Rozehrával Havelka a jeho nízký centr na přední tyči odhlavičkoval kapitán Tlustý do autu.
     
    10
    Dynamo však pokračovalo v útočné akci a dostalo se do zakončení. Helešicův centr vyboxoval Vízek sice k Zoubelemu, toho ale obral Havelka a vystřelil. V záklonu ale prostor mezi třemi tyčemi minul.
     
    11
    Převaha Jihočechů pokračuje. Své rychlé nohy potvrdil Wermke, po jeho nájezdu měli domácí k dispozici další roh. Ten zakončil Mršič nepřesnou ranou z pravé strany.
     
    12
    Hodně živým dojmem se prezentují domácí fotbalisté. Hodně si dovolil Kladrubský, útok zcela nevyšel, ale tlak pokračuje dalším rohem.
     
    13
    To byla obrovská šance! Mršičův centr z rohového kopu podskočil brankář Vízek a kanonýr David Ledecký hlavičkoval sám na malém vápně. Desátý gól v sezoně však nepřidal, v záklonu branku přestřelil.
     
    14
    Zatímco Jihlava je taková neslaná nemastná, domácí létají po hřišti vysokou aktivitou hledají cestu k první brance šlágru podzimu.
     
    16
    Mršič posílal ostrý centr do vápna na Wermkeho. Před ním uklidil míč Preisler na poslední chvíli míč na roh.
     
    17
    Ten už tak vydařený nebyl, centr letěl opět příliš nízký na přední tyč.
     
    18
    Ledecký nyní na oko nepochopitelně přihrál soupeři. Jeho omyl se dá snadno vysvětlit, dresy se hodně pletou. Oba celky mají tmavá trička a v dnešním podvečeru se v mžiku vteřiny může člověk snadno splést. Tato věc však jde za rozhodčími, kteří dresy schválili.
     
    19
    Každopádně nadále hraje hlavně Dynamo. Hosté směrem dopředu nepředvedli zatím prakticky nic, hodně ztrácí míče a sami možná neví, jak na domácí obranu.
     
    20
    Cestou mohou být standardní situace. Jednu z nich bude nyní rozehrávat Šefčík, jenž bude centrovat do vápna.
     
    21
    To vůbec nebylo marné! Domácí obrana trochu zaspala, brankář Staněk uklouzl a Jihlava se hnala k zakončení. Po prodloužení centru se však mával ofsajd, a tak vzrušení bylo nakonec zbytečné.
     
    23
    I do hry Českých Budějovic se teď vloudily nepřesnosti, hráči se často zbavují míče. Uvidíme, kdo po klidnější pasáži hry zabere.
     
    25
    Šlágr podzimu by si jistě zasloužil vyšší návštěvu, i když tribuny nejsou špatně zaplněny. Diváky z ochozů odradilo sychravé dušičkové počasí, ale i konkurence v podobě derby pražských „S“ je samozřejmě znát, i když ne každý vlastní 02 TV.
     
    27
    Domácí se pokusili ze standardní situace překvapit soupeře, signál ale nevyšel. Přesto Dynamo u míče zůstane.
     
    28
    Po delší době letěl ostrý míč do šestnáctky, na Javorkův pas ale nikdo ze spoluhráčů nereflektoval.
     
    30
    Půlhodina hry za námi, gól jsme zatím neviděli, ani přehršel gólových šancí. Aktivnější jsou domácí, ale zatím naráží na pozornou jihlavskou obranu či nepřesnosti ve finální fázi.
     
    31
    Po dobrém presinku domácích obral Ledecký o balon Machuču, po sraženém centru je tu další roh.
     
    32
    Nebyl to vůbec špatný míč od Mršiče. Na přední tyči bylo hodně živo. Jihlava ale drží čistý štít dál.
     
    33
    Wermke přichystal míč Helešicovi na centr, ten hledal Ledeckého, ale další dobrý obranný zákrok Vysočiny. Nápor domácích však opět nabírá na obrátkách.
     
    34
    Jihlavský dlouhán Zoubele uhrál na Havlovi rohový kop.
     
    35
    Rychlá rozehrávka na krátko k ohrožení domácí branky nevedla. Zformovaná obrana Dynama si poradila.
     
    36
    Hra se přelévá zpět před jihlavského brankáře, který bude muset spolu se svými spoluhráči čelit rohovému kopu.
     
    37
    Také Dynamo se pokusilo překvapit svého soka, k hlavičce se dostal Ledecký, ale byla to těžká pozice, čemuž odpovídalo i zakončení.
     
    39
    Na jihlavskou lavičku se dnes po dvouzápasovém trestu vrátil trenér Martin Svědík. Ten byl potrestán při utkání poháru v Opavě. Poslední utkání svých svěřenců, které jihlavští fotbalisté urvali až v nastaveném čase, sledoval Svědík dokonce ze střechy stadionu v Jihlavě.
     
    40
    Z levé strany ze skoro nulového úhlu poslal ostrý balon rovnoběžně s brankovou čárou Mršič a vylekal brankáře Vízka. Naštěstí pro hosty nemusel jejich gólman zasahovat.
     
    42
    Víkendové výsledky výrazně zdramatizovaly horní polovinu tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ve dvou bodech jsou nyní týmy na 2. – 5. místě. Pokud by dnes Jihlava vyhrála, bude mít na čele už velice slušný šestibodový náskok. Pokud naopak uspěje Dynamo, posune se do čela a společně s dnešním soupeřem bude mít na ostatní celky tříbodový náskok.
     
    43
    Samuel Šefčík zůstal ležet na zemi po souboji s Helešicem. Nevypadalo to však nijak hrozivě a jihlavský záložník se také brzy zapojí zpět do hry.
     
    44
    Domácí formují síly na závěrečné útoky v prvním dějství. Horejšův celek by rád pokořil Jihlavu ještě do přestávky, ta by naopak ráda odpočívala se stavem 0:0.
     
    45
    Bude se nastavovat jedna minuta.
     
    45+1
    Zřejmě poslední rohový kop prvního poločasu domácí nevyužili. Mršičův centr našel Havla, ten však nezamířil přesně.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první dějství šlágru 14. kola F:NL. Herně jej ovládli domácí, ale branku jsme neviděli. Největší šanci měl Ledecký, jinak se ani jeden z celků příliš do zakončení nedostal. Obrany zatím vládnou. Dynamo má větší touhu po vstřelení branky, Jihlavě zatím stačí bránit nerozhodný výsledek. Uvidíme, co přinese druhá půle.
     
    Hráči se vrací na hrací plochu, jdeme na druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Změn v sestavě jsme se zatím nedočkali, stejně tak ani změny obrazu hry. Jihlavští jsou zalezlí a čekají, co domácí fotbalisté vymyslí.
     
    48
    Po centru Mršiče od rohového praporku pálil Ledecký, jeho pokus byl sražený, a tak se bude situace opakovat.
     
    49
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Třetí roh během jediné minuty přenesl první gól dnešního šlágru! Domácí rozehráli na krátko, Havelkův centr našel na penaltě ukázkově naskočeného DAVIDA LEDECKÉHO a českobudějovický kanonýr a nejlepší střelec soutěže přidává svůj desátý zásah v sezoně!
     
    50
    A černobílí pokračují v ofenzivním pojetí hry. Na kolmici si seběhl Javorek, hledal na přední tyči Wermkeho, který tečoval centr do boční sítě.
     
    51
    Hra je z neznámých důvodů přerušena. Seběhli se rozhodčí a kapitáni a cosi řeší u postranní čáry.
     
    52
    Hlavní sudí Emanuel Marek zřejmě nemůže pokračovat v rozhodování zápasu. Nahradit by jej měl první asistent Petr Blažej a na lajnu by měl jít čtvrtý sudí.
     
    54
    Je to potvrzeno. Sudí Marek je zraněn, a tak je tu paradoxní situace. Hledá se přítomný sudí s licencí B, který by mohl jít utkání odmávat.
     
    56
    Hráči se vrátili ke střídačkám, otázkou je, jak dlouho bude celá záležitost trvat. Podobná situace se může stát samozřejmě, ale čtvrtý rozhodčí delegovaný není, a proto se hledá jeho zástupce.
     
    56
    Dnešní utkání sleduje 2143 diváků, kteří čekají, co se bude dít.
     
    Tak jdeme na to. Těžko odhadovat identitu nového asistenta rozhodčího, ale máme ho, a tak jdeme opět hrát.
     
    56
    Hosté po pauze poprvé střídají. Lukáš Vaculík jde hrát místo Samuela Šefčíka.
     
    58
    Těžko odhadovat, jaký může mít přestávka na utkání vliv. Nicméně pomoci může spíše hostům, kteří byli po inkasované brance pod tlakem.
     
    60
    Dynamo však opět stupňuje tempo. Helešic s Mršičem rozhýbali levou stranu, Wermke se po centru k míči nedostal.
     
    61
    Vaculík teď fauloval u lajny Mršiče a domácí mají k dispozici takový zkrácený roh.
     
    62
    Kladrubského měkký míč tečoval Novák, brankář Vízek skvěle zasáhl. Diváci se dostávají do varu a skandují "Dynamo, Dynamo."
     
    63
    Pozor, mohlo udeřit na druhé straně! Z brejku se do šance hnal Klíma, ale dal si balon příliš daleko od nohy a Novák si připsal důležitý obranný zákrok.
     
    64
    Jihlavský rohový kop nenadělal českobudějovické obraně příliš vrásek.
     
    66
    Míč si nyní na chvíli přivlastnila Vysočina. Hosté však zatím kombinují hlavně před pokutovým územím, kde příliš nebezpeční nejsou.
     
    67
    Jihočeši jsou nyní zatažení. Do konce zápasu zbývá ještě hodně času, pouhá obrana by na výhru asi nestačila. I když je jasné, že žlutomodří se budou do útoku cpát daleko víc.
     
    68
    Do otevřené obrany Dynama se hnal Vaculík, ale následně pokazil centr, a tak měl Staněk snadnou práci.
     
    69
    Za připomínky k novému hlavnímu rozhodčímu dostává Vladislav Levin žlutou kartu.
     
    70
    Hosté podruhé mění svoji sestavu. German Šlein nahrazuje Ondřeje Machuču.
     
    71
    Slušná možnost domácích nekončí druhým gólem! Dlouhý pas dostihl Wermke, otočil se s ním a připravil balon Ledeckému, jehož tvrdá rána šla do středu branky!
     
    72
    A zase Ledecký! Snesl se k němu centr z levé strany zřejmě od Mršiče a rána domácího kanonýra by zřejmě byla gólová, kdyby ji Preisler nesrazil mimo tři tyče!
     
    73
    Následný roh vyřešil vyboxováním centru brankář Vízek.
     
    74
    Rohový kop pro celek Martina Svědíka.
     
    75
    Domácí si nadvakrát poradili, u balonu však jsou nadále hosté.
     
    76
    Hosté zachytili rozehrávku Havelky a prchali směrem ke Staňkovi. Nakonec zakončoval Klíma, jehož sražená rána šla jen těsně vedle.
     
    77
    Po rohu stáhl Staněk snadnou hlavičku a posílá do ofenzivy své spoluhráče. Těm se podařilo uhrát také rohový kop.
     
    78
    K hlavičce se dostal jeden z nejlepších na hřišti Pavel Novák. K zodpovědnému výkonu dozadu mohl i vstřelit branku, ale hlavou zamířil nad.
     
    80
    Hosté mají vystřídáno a posilují ofenzivu. Za beka Preislera jde do hry bývalý českobudějovický forvard Daniel Turyna.
     
    82
    Oba celky čekají do konce podzimu ještě dva zápasy. Dynamo po dnešním mači pojede do Varnsdorfu a první část sezony uzavře doma s Viktorií Žižkov. Jihlava má na papíře o něco těžší soupeře. Za necelý týden se doma představí proti Ústí nad Labem, pak pojede do Pardubic.
     
    83
    Po rohu Levina měl největší šanci Jihlavy na skórování Tlustý, ale jeho hlavičku po rohu na brankové čáře skvěle zastavil Staněk!
     
    84
    Dynamo má k dispozici standardní situaci. Může se tak zklidnit a zároveň ohrozit Vítka a přidat případně pojistku v podobě druhého gólu.
     
    85
    Opět karta za protesty, obdržel ji Lukáš Vaculík.
     
    86
    Ze standardky nebylo nic. Následně se z dálky pokusil překvapit Vítka chorvatský záložník Mršič, ale přestřelil branku.
     
    87
    Žluté napomenutí i pro Petra Javorka, který dostává svoji čtvrtou žlutou kartu a za týden ve Varnsdorfu hrát nebude.
     
    88
    Jihlava tlačí a je nastěhovaná na polovině domácích. K zakončení se však zatím nedostala.
     
    89
    Domácí čekají v bloku, všech jedenáct hráčů brání. Naopak všichni jihlavští fotbalisté kromě brankáře jsou na polovině Dynama.
     
    90
    Taktická změna v domácím dresu. Roman Wermke přenechá místo Robertu Kovaľovi.
     
    90
    Nastavovat se bude devět minut.
     
    90+1
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Byť nastavení bude trvat ještě osm minut, tak je blízko rozhodnutí! Mršič nacentroval na hranici vápna na Javorka, jeho skákavou ránu sledoval RÓBERT KOVAĽ, který po pár vteřinách na hřišti usměrnil míč do sítě!
     
    90+3
    Zápas však ještě nekončí, hosté se hned tlačí zpátky před Staňka. Ale čas jim bude rychle ubíhat.
     
    90+4
    Po rychlém brejku mohl přidat třetí gól Mršič, ale trefil po krásné akci jen břevno!
     
    90+4
    Ostrý zákrok Štěpánka na Ledeckého oceněn jasnou žlutou kartou.
     
    90+5
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Matej Mršić, přichází Peter Grajciar.
     
    90+6
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází David Ledecký, přichází Ivo Táborský.
     
    90+7
    Jihlavští už tuší, že mají po nadějích. Hraje se na jejich polovině a Dynamo drží míč.
     
    90+8
    Už je to jasné, Dynamo se posune do čela F:NL a spolu s Jihlavou bude mít tři body náskok na zbytek soupeřů.
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    Šlágr 14. kola i celého podzimu už patří minulosti. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA má staronového lídra, do čela se dostaly České Budějovice, které přetlačily Jihlavu 2:0. První gól vstřelil zkraje druhého dějství David Ledecký, v závěru pojistil výhru černobílých střídající Kovaľ. Domácí měli větší touhu po vítězství, víc šancí a i proto je jejich vítězství zasloužené. Zápas zažil ve druhém poločasu střídání rozhodčích, všichni aktéři ale tuto netradiční záležitost zvládli. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek večera. (19:02:41)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 49. Ledecký, 90+1. Kovaľ

    Karty:   87. Javorek (CEB) – 69. Levin (JIH), 85. Vaculík (JIH), 90+4. Štěpánek (JIH)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Wermke (90. Kovaľ), Havelka, Mršić (90+5. Grajciar) – Ledecký (90+6. Táborský).
    Náhradníci: Křížek – Ad. Čermák, Táborský, Řezáč, Gebert, Kovaľ, Grajciar.

    FC Vysočina Jihlava: Vízek – Fulnek, Štěpánek, Tlustý (C), Preisler (80. Turyna) – Machuča (70. Šlein) – Šefčík (56. Vaculík), Levin, Zoubele, F. Novotný – Jiří Klíma.
    Náhradníci: Vejmola – Vedral, Vaculík, Čáp, Šlein, Turyna, Hykel.

    Rozhodčí: Marek – Blažej, Kubr

    Diváci: 2143
    thejrc.org