Karviná – Sparta 1:3 (kon.) | Slovácko – Liberec 0:1 (kon.)
konec
MFK Karviná
1:3 (1:0)
AC Sparta Praha
Sobota 10.11.2018, 14:00 • Městský stadion Karviná, Karviná • FORTUNA:LIGA • 15. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    FORTUNA:LIGA uzavře 15. kolem první poloviny základní části sezóny 18/19 a v severovýchodním cípu Česka bude pozdvižení. Ačkoliv je MFK Karviná po špatných výkonech poslední doby na předposledním místě tabulky, dá se očekávat plný dům. Přijede totiž AC Sparta Praha. Pražané také nenaplňují své ambice a na půdě trápících se Slezanů nutně potřebují vyhrát, pokud chtějí i nadále v koutku duše pomýšlet na titul. Karviné naopak hrozí pád na samotné dno tabulky. Podaří se jí překvapit?
     
    MFK Karviná

    Přesně po roce se Karviná nachází v úplně stejné situaci. Špatné výkony, neschopnost porážet týmy podobné úrovně a 11 bodů tabulce. Loni to po 14 kolech stačilo na 12. místo a tříbodový náskok na posledního, letos je to předposlední pozice s jednobodovým náskokem na posledního. Přitom se zdálo, že by to letos mohlo být jiné. Po špatném startu a 5 porážkách s vesměs silnými soupeři se tým nadechl a v dalších 5 zápasech vybojoval 10 bodů. Jenže místo toho, aby v této jízdě pokračoval a definitivně se zařadil do středu tabulky, přišly dva domácí výbuchy a Slezané se opět plácají dole. S Duklou to bylo po vyloženě odfláknutém výkonu, s Olomoucí pak po totálním kolapsu v posledních 15 minutách. Na vítězství tak čeká Karviná už 5 kol a je dost možné, že se do konce podzimní části dalšího ani nedočká. Los je totiž vražedný. Doma Sparta, poté Slavia, do Mladé Boleslavi, s Jabloncem a do Plzně. Vyhlídky nejsou dobré. Největší problém týmu je, jako ve všech předchozích ligových sezónách, ve hře směrem dozadu. Inkasuje průměrně 2 góly na zápas a ze 14 možností pouze jednou v tomto ročníku udržel čisté konto. Jedním z důvodů je absence kvalitních čistokrevných stoperů. Na tomto postu totiž v základní sestavě obvykle hrají defenzívní záložník a přeškolený útočník. Na druhé straně se pak nemůže opřít o často nenápaditý útok, který stojí a padá s výkony dvojice Budínský – Wágner, přičemž Wágner už měsíc kvůli zranění prakticky nenastupuje. Jak ve své první sezóně dokázala Karviná některé zápasy vyloženě ustřílet, tak to nyní neexistuje. Ve zbytku podzimu musí Slezané spoléhat hlavně na moment překvapení. Že se jim některý zápas vyloženě povede a soupeř nebude mít zrovna dobrý den. Stane se tak již proti Spartě, se kterou doma dosud neprohráli?

    Trenér Roman Nádvorník pracuje s kádrem, ve kterém má zastoupení hned 8 národností. V této sezóně poslal na trávník už 25 různých hráčů, 4 z nich zasáhli do všech utkání a stále se ještě najdou hned 3 muži, kteří nechyběli ani minutu. Brankář Martin Berkovec, záložník na pozici stopera Marek Janečka a další záložník, který nyní hraje spíše na kraji obrany, Jan Moravec. Nejlepšími střelci jsou útočník Tomáš Wágner a záložník Lukáš Budínský se 4 přesnými zásahy, celkově se v ročníku prosadilo 9 hráčů. Nejlepším nahrávačem je opět Lukáš Budínský se 4 asistencemi. Číslo 4 hraje roli také u nejtrestanějšího hráče týmu, právě tolik žlutých karet viděl záložník Adriel D'Avila Ba Loua. Kombinací tří žlutých a jedné červené se pak nemůže příliš chlubit další záložník Bojan Letić. Dalším vyloučeným hráčem se v průběhu sezóny stal také záložník Vojtěch Smrž. Celkově již Karviná dostala 33 žlutých a 2 červené karty, což ji řadí mezi méně slušné celky soutěže.

    Aktuální bilance Karviné:
    14 zápasů, 3 vítězství, 2 remízy, 9 porážek, skóre 18:27, 11 bodů a 15. místo v tabulce.

    Posledních 5 ligových zápasů:
    Zlín – Karviná 2:1
    Karviná – Olomouc 2:3
    Baník – Karviná 1:1
    Karviná – Dukla 0:2
    Bohemians – Karviná 0:0
     
    AC Sparta Praha

    Sparta má v české lize vždy jen ty nejvyšší cíle, jenže na další titul čeká již 4 roky a nezdá se, že by se ho měla dočkat zrovna v tomto ročníku. Do něj sice vstoupila velmi dobře a byla posledním neporaženým týmem celé ligy, v tabulce to po 9 kolech znamenalo 2. místo s jednobodovou ztrátou na rivala ze Slavie, ale od té doby prochází menší herní i výsledkovou krizí. Během dalších 5 kol totiž vyhrála pouze jednou a prohrála všechna tři utkání na hřištích soupeřů, vždy 1:0. Mimo svůj stadion čeká na vstřelený gól už 283 minut, což je bilance, na kterou vůbec není zvyklá. Výsledkem je aktuální sedmibodová ztráta na čelo tabulky, která ale v novém herním systému soutěže ještě nemusí vůbec nic znamenat. Pokud ale Sparťané chtějí pomýšlet na pohár pro vítěze, nesmí už ztrátu nadále navyšovat. K tomu ale musí vylepšit obranu. Už 6 kol se totiž týmu nepodařilo udržet čisté konto, ačkoliv má ve svých řadách rumunského reprezentačního brankáře Nitu. V poslední době, jak už bylo řečeno, to na hřištích soupeřů drhne také v útoku, protože dvojice Tetteh – Kanga je ve střeleckém snažení poněkud osamocena. Z pohledu zvenčí se také zdá, že jedním z největších problémů Sparty je vytvořit z kvalitních jednotlivců opravdový a fungující tým. Letenští ale mají do konce podzimu takový los, že pokud nevyhrají všech 5 zbývajících zápasů, mohou nadávat jen sami sobě a přidělají si tak další komplikace v boji o titul. Jako první je čeká MFK Karviná, tedy klub, na jehož půdě dosud nedokázali vyhrát, ale který se v současnosti nesmírně trápí. Ideální příležitost vrátit se zase na vítěznou vlnu. Podaří se to?

    Trenér Zdeněk Ščasný, který nahradil odvolaného Pavla Hapala, pracuje s kádrem, ve kterém se v této sezóně protočili zástupci 11! různých národností. Na hřiště se dosud dostalo celkem 22 mužů, z toho ale pouze 7 Čechů. Pouze 3 (z toho 1 Čech) naskočili do všech zápasů a jediný brankář Florin Nita nechyběl ani minutu. Nejlepším střelcem týmu je ghanský útočník Benjamin Tetteh s 8 trefami (3. místo v lize), kterému zdatně sekunduje gabonský záložník Guélor Kanga se 6 zásahy. Celkově se ale dosud radovalo pouze 8 různých střelců. Nejlepším nahrávačem je podle očekávání rumunský špílmachr Nicolae Stanciu s 5 asistencemi. Nejtrestanějším hráčem je opět Guélor Kanga, jehož 8 žlutých karet je hlavně dílem mizerné disciplíny. Je na nejlepší cestě k překonání ligového rekordu 12 žlutých karet za sezónu. Tu poslední ale obdržel před týdnem v derby se Slavií a v Karviné tak nemůže hrát. Stejně tak bude chybět i rumunský záložník Alexandru Chipciu, který v derby viděl žlutou číslo 4. Jediným vyloučeným hráčem v sezóně je Nicolae Stanciu, který musel odejít z hřiště předčasně koncem září v Plzni. Celkově však má Sparta obrovské problémy s disciplínou celého týmu a dosud obdržených 42 žlutých karet je jasně nejvíce v celé lize.

    Aktuální bilance Sparty:
    14 zápasů, 8 vítězství, 3 remízy, 3 porážky, skóre 25:11, 27 bodů a 3. místo v tabulce.

    Posledních 5 ligových zápasů:
    Sparta – Slavia 2:2
    Zlín – Sparta 1:0
    Sparta – Ml. Boleslav 4:1
    Olomouc – Sparta 1:0
    Plzeň – Sparta 1:0
     
    Vzájemné zápasy

    Vzhledem k tomu, že MFK Karviná působí v nejvyšší soutěži teprve třetím rokem, střetla se dosud s asi nejslavnějším českým klubem pouze 4x a na první vítězství nad ním stále čeká. Doma ve Slezsku v obou případech uhrála remízu 1:1, na Letné ale Sparta pokaždé v poklidu vyhrála, aniž dovolila soupeři skórovat.
     
    Úvodní sestavy:

    MFK Karviná: Berkovec – Čolić, Krivák, Janečka (C), Jan Moravec – Smrž, Budínský – Ba Loua, Lingr, Letić – Guba.
    Náhradníci: Pastornický – Wágner, Galuška, Dramé, Ramírez, Suchan, Mertelj.

    AC Sparta Praha: Nita – Sáček, Radaković, Štetina, Civić – Plavšić, M. Frýdek, Stanciu (C), Vatajelu – Pulkrab, Tetteh.
    Náhradníci: Heča – Kaya, V. Vukadinović, Drchal, Costa, Wiesner, Mebrahtu.

    Rozhodčí: Julínek – Podaný, Hrabovský.
     
    Domácí sestava nepřináší žádná překvapení. stále chybí zraněný Panák, na jehož místě hraje Krivák, a Wágner, který je schopen zvládnout jen malou část zápasu a začíná na lavičce. V útoku tak začíná Guba.
    V základní jedenáctce Sparty podle očekávání chybí vykartovaní Chipciu a Kanga, dále dlouhodobě zranění Ben Chaim a Kadlec. Chipcia v základu nahrazuje Sáček, v záloze pak bude hrát od začátku Vatajelu.
     
    V Karviné je nádherný den. 15°C, slunečno, prakticky bezvětří. Co víc si mohou fotbalisté 10. listopadu přát? Snad předvedou divákům zápas, na který se bude moct vzpomínat.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Ačkoliv je nádherné počasí. ochozy se plní pomalu a zdá se, že malý karvinský stadion na tento zápas nebude vyprodán. Přes špatné výsledky týmu je to opravdu ostuda.
     
    Aktéři utkání právě vstupují na hrací plochu. Domácí dnes netradičně oblékli dresy reflexně zelené barvy, hosté jsou v tradiční rudé barvě.
     
    Výkop do první půle provede Karviná.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Budínský hned po výkopu hledal nákopem Gubu, ale ten hlavičkový souboj prohrál. Domácí sice zůstali ještě chvilku u míče, ale přišli o něj kvůli ofsajdu.
     
    2
    Další nákop na Gubu, opět neúspěšný. Sparta začíná akci od Nity.
     
    2
    Tetteh hlavou perfektně sklepl míč pro Vatajelua, což bylo zárodkem akce, která sice dostala Spartu až do pokutového území, ale šanci si nevypracovala. Nakonec pálil Stanciu z 20 metrů nad.
     
    3
    Kolmice na rozběhnutého Ba Louu, ale ten byl pokrytý dvěma stopery.
     
    4
    Sparťané se zlobí, ale míč uvede rukama do hry Ćolić.
     
    5
    Ćivić zůstal po jednom ze soubojů ležet na zemi. Než se zvedl, prokázali fanoušci Sparty svoji tradiční dávku inteligence a začali odpalovat dělobuchy.
     
    6
    Vatajelu u rohového praporku přehnal napadání Ćoliće a je pískáno.
     
    6
    Letić hodně ostře přijel do souboje se Sáčkem a ačkoliv reklamuje hru míčem, je pískáno a rozhodčí mu důrazně domlouvá.
     
    7
    Tetteh se rozběhl na Stanciovu skákavou přihrávku za obranu, ale Berkovec situaci dobře přečetl, vyběhl mimo vápno a zakopl míč do zámezí.
     
    8
    Vatajelu se dokázal uvolnit na levé straně pokutového území, ale nedokázal přesně přihrát před branku. Posla míč pouze do míst, kde čekal připravený Berkovec.
    8. Vatajelu hledal spoluhráče, balon sebral Berkovec
     
    9
    Ba Loua upadl v souboji s Frýdkem, ale vše se odehrálo čistým způsobem. Pražané tak mohou začít znovu přemýšlet, jak na soupeře vyzrát.
     
    10
    Plavšić si chtěl narazit se Stanciem a kdyby se to povedlo, pravděpodobně by zamířil do jasné šance. Ale Budínský přihrávku vystihl.
     
    11
    Frýdek uvolnil přihrávkou na levé straně Vatajela, na jehož centr nabíhal Pulkrab, který se možná pokoušel nafilmovat penaltu, ale o faul se nejednalo. Následně Tettehovu ránu zablokovala obrana a Stanciům pokus z 25 metrů doskákal do náruče Berkovce.
    11. Stanciu zkusil střelu ze střední vzdálenosti
     
    12
    Další nákop na Tetteha, ale opět výborný Berkovec vystartoval mimo vápno a přes riziko střetu s Krivákem, ke kterému nakonec opravdu došlo, míč na poslední chvíli odkopl do bezpečí.
     
    14
    Ba Loua zatancoval s míčem před šestnáctkou a předal míč doprava sbíhajícímu Lingrovi, který si míč posunul příliš a centroval částečně ve skluzu. Podle toho to také dopadlo.
     
    15
    Hosté uklidňují hru ve středu pole a kombinují bez rizikových přihrávek.
     
    15
    Vatajelu neprošel skrz záložní řadu soupeře, ale hosté pokračují na míči.
     
    16
    Ćivić měl prostor na levé straně, ale centr se mu levačkou nepovedl. Sice se stáčel k brance, ale Krivák měl k němu nejblíž a odkopl ho daleko do bezpečí.
     
    17
    První gólovou šanci zápasu si připravila Karviná! Po pěkné akci středem hřiště si na kolmici za obranu naběhl ze středu Lingr a ocitl se mírně zleva sám před Nitou, levačkou však na brankáře Sparty nevyzrál! Po jeho zásahu se bude kopat roh.
    17. Lingr sám před Nitou! Ale nestřílel přesně
     
    18
    S rohovým kopem si už obrana Pražanů bezpečně poradila.
     
    19
    Po souboji dvou desítek je pískán faul Lingra.
     
    20
    Rychlý kontr Karviné, po centru Ba Louy z pravé strany raději zakopl Sáček míč na roh.
     
    21
    Na centr z rohu sice mohutně naskakoval Janečka, ale nedosáhl na něj, takže hlavou míč odehrál do zámezí Ćivić.
     
    21
    Dlouhý aut Ćoliće domácím příležitost nepřinesl, ale u míče zůstávají.
     
    21
    Vyústilo to ve střelecký pokus Janečky zpoza půlkruhu, ale levačkou vypálil jen slabě a Nita neměl potíže zasáhnout.
    21. Janečka pálil zpoza vápna
     
    22
    Ihned po odkopu Nity se domácí opět dostali k míči a akcí po levé straně vybojovali další roh.
     
    23
    Rozhodčí si volá Kriváka a jeho strážce, aby jim domluvil.
     
    23
    Velmi dobrý centr na malé vápno, ale nejvýše vyskočil Radaković, takže se rudí ubránili i třetímu rohu v krátké době.
     
    24
    Letić na levé lajně přesprintoval Sáčka a dohnal dlouhý pas ještě na hřišti. Zatím ale nic z toho.
     
    25
    Nakonec centroval zprava Ćolić a našel Lingra, který ale neměl dostatek místa na zakončení.
     
    25
    Protiútok táhla Sparta po pravé straně a pro centr na zadní tyč se pověsil do vzduchu Berkovec.
     
    25
    Další rychlá akce hostů po zisku míče ve sředu pole, ale Tetteh byl v ofsajdu.
     
    26
    Ćolić se hodně opřel do centru z pravé strany, před čekajícím Letićem odhlavičkoval míč do zámezí Sáček.
     
    27
    Karviná sklízí potlesk za aktivní hru. Další centr, tentokrát Lingra, odvrátili obránci do autu.
     
    27
    Dlouhý aut Ćoliće byl odhlavičkován daleko před vápno, kde se do padajícího míče opřel Krivák a ještě vyšším obloukem překopl tribunu za brankou.
     
    28
    Po delší době Sparta v postupném útoku.
     
    29
    Plavšićův centr z pravého křídla se stáčel na zadní tyč, ale po dobrém zásahu Berkovce tam nedoletěl.
     
    29
    Budínskému je odpískán útočný faul a domácí špílmachr se tomu hodně diví.
     
    30
    Po střetu Guby s Nitou v šestnátce se domácí dožadují penalty, ale rozhodčího Julínka to nechává v klidu. Akce nakonec končí odkopem od branky a až nyní si rozhodčí žádá konzultaci s videorozhodčím.
     
    31
    Rozhodčí Julínek byl nakonec povolán k obrazovce, aby si záznam celé akce prohlédl.
     
    33
    Byla nařízena penalta pro Karvinou! Po dlouhém prohlížení videa rozhodčí Julínek nakonec uznal střet Nity s Gubou jako penaltový!
     
    34
    Karviná právě vstřelila branku!
    Míč si na penaltový puntík postavil LUKÁŠ BUDÍNSKÝ a ačkoliv Nita střelu ke své pravé tyči vystihl, neměl šanci na ni dosáhnout! Karviná se překvapivě, ale poměrně zaslouženě, dostává do vedení!
    34. Lukáš BUDÍNSKÝ - 1:0
     
    35
    Stanciu se z levé strany probíjel k pokutovému území a vykoledoval si faul nějakých 22 metrů od branky.
     
    36
    U míče Stanciu a Vatajelu. Zeď je hodně dlouhá, nastavená o tři Sparťany.
     
    37
    Stanciu pravačkou elegantně přehodil zeď a zkoprnělý Berkovec jen sledoval, kam letí míč. K velkému štěstí domácích o decimetry minul šibenici!
    37. Stanciův trestňák skončil těsně mimo
     
    38
    Po faulu Frýdka na Ba Louu rozehrávali domácí trestný kop téměř od půlky a dostali míč na levé křídlo, tam však také celá akce skončila.
     
    39
    Další faul, tentokrát Štětiny. Guba se zvedá jen velmi těžce. Trestný kop z pravé strany.
     
    40
    Ačkoliv Nita hodně řval na jediného hráče ve zdi, ten se neposunul. Ba Loua toho chtěl využít a poslal míč přímo na branku, ale bylo to slabé, nepříliš přesné a Nita s tím počítal.
     
    41
    Vhazování Karviné na levém křídle. Po něm prohrál osobní souboj Lingr, upadl na zem, ale podle rozhodčího to bylo čisté.
     
    42
    Sparta se od Stanciova přímáku nedostala přes půlku.
     
    42
    Budínský dostává žlutou kartu za ostrý zákrok na Vatajela na půlce, po kterém záložníka Sparty hodně bolí noha a musí být ošetřován.
     
    42
    Ačkoliv došlo k ošetřování, Vatajelu není vykázán ze hřiště.
     
    43
    Rozhodčí Julínek byl opět odvolán k videu! Pravděpodobně se zkoumá, zda to nebyl faul na červenou kartu!
     
    45
    Na základě videozáznamu nakonec rozhodčí Julínek ruší žlutou kartu, dává rovnou červenou a posílá Budínského do sprch!
    45. Budínský jde do sprch, ironicky zatleskal rozhodčím
     
    45
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+1
    Po následném tresném kopu od půlky se míč ocitá za brankou Berkovce, který si rovná míč na odkop.
     
    45+1
    Pulkrab na půlce udeřil Ba Louu a dostává žlutou kartu. Diváci posměšně skandují "Video, video".
     
    45+3
    Ba Loua musí být ošetřován.
     
    45+3
    Pokračuje se ve hře. Domácí na pravém křídle nic nevymysleli a Sparta ještě dostane jednu šanci.
     
    45+4
    Plavšićův centr obrana s námahou odvrátila, ale Pražané jsou usazeni na útočné polovině.
     
    45+4
    Neskutečná chyba Berkovce, který nedokázal zachytit do náruče jednoduchý míč! Ten se mu odrazil od hrudi a na malém vápně vznikl obrovský závar, ze kterého nakonec vyletěla střela Pulkraba z polootočky, která však mířila mimo!
    45+4. Berkovcovi vyskočil balon z náruče, hosté po velké skrumáži nevyrovnali
     
    45+4
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je minulostí a diváci se u něj rozhodně nenudili. Karviná byla po celou dobu Spartě rovnocenným soupeřem, chvílemi měla dokonce navrch. První střelecké pokusy z obou stran byly poněkud nesmělé, první velkou šanci si ale vytvořili domácí, jenže Lingr sám před Nitou neuspěl. Sparta se k ohrožení branky vůbec nedostávala a nakonec byla potrestána, když střet Guby s Nitou, který původně rozhodčí Julínek nechal být, byl po konzultaci s videorozhodčím označen jako penaltový. Nabídnutou příležitost Lukáš Budínský chladnokrevně využil a poslal Karvinou de vedení. O několik minut později mohl tanciu z přímého kopu vyrovnat, ale minul asi o půl metru. Slezané nadále pokračovali v aktivní hře, ale studená sprcha přišla těsně před přestávkou, když po dalším rozhodnutí u videa byl původně žlutý faul Budínského na Vatajela ohodnocen červenou kartou. V nastavení ještě nevyužil Pulkrab obrovskou minelu Berkovce, takže do kabin šli překvapivě ve vedení domácí, ale budou se muset bránit o deseti.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče: 47%-53%
    Střely na branku: 3-1
    Střely mimo: 1-3
    Rohové kopy: 3-0
    Ofsajdy: 1-1
    Fauly: 7-5
    Žluté karty: 0-1
    Červené karty: 1-0
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:06.
     
    Hráči jsoun zpět na trávníku, výkop do druhé půle provede Sparta.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    K žádnému střídání nedošlo a Sparta začíná svoji akci po výkopu úplně odzadu.
     
    46
    Neudělala to dobře a Ba Loua se rozbíhal za nakopnutým míčem, zakřižoval ho dobře Štětina.
     
    47
    Dlouhý aut Ćoliće odhlavičkoval podaný jen před šestnáctku, Lingr nasprintoval s míčem dovnitř, ale od brankové čáry centroval pouze do rukavic Nity.
     
    47
    Spartě v protiakci utekl míč za brankovou čáru.
     
    48
    Sáček předskočil Letiće a vyslal po lajně vpřed Tetteha, ten byl ale pokrytý. Vhazování hostů.
     
    49
    Už se zdálo, že karvinský brejk, který táhl po levé straně Letić, zůstane bez zakončení, ale obrana v rudém zmatkovala ve vlastním vápně a důrazný Guba se nakonec takovým polovičním odrazem dostal k něčemu, co se dá nazvat střelou. Míč se ke štěstí hostů zblízka odrazil přesně k Nitovi.
    49. Absolutní zmar Letenských v bránění málem potrestal Guba
     
    50
    Vatajelův centr odkopl Krivák vysokým obloukem na roh.
     
    51
    Sparta právě vstřelila branku!
    V Karviné je vyrovnáno! Nicolae Stanciu posadil z rohu ideální centr na hlavu na malém vápně skákajícího UROŠE RADAKOVIĆE, který nekompromisně poslal míč do sítě! Asistence: Nicolae Stanciu.
    51. Uroš RADAKOVIĆ - 1:1
     
    52
    Sparťanští fanoušci slaví gól mohutným odpalováním dalších dělobuchů, zatímco na druhé straně po zpětné přihrávce Letiće střílel z první Lingr, ale jen do rukavic Nity.
     
    53
    Rychlou protiakci zakončil střelou zpoza vápna Stanciu, tomu ale zatím není dnes souzeno trefit branku.
     
    54
    Ćivić se dopustil na levém křídle útočného faulu, Karviná dostává chvíli času na oddech.
     
    55
    Ćivic stáhl rukou za rameno pronikajícího Ba Louu a vůbec nevím, proč se diví, že dostává žlutou kartu.
     
    56
    Ba Loua centr z trestného kopu výrazně přetáhl a rychle couvající Guba nedokázal míč vrátit před branku.
     
    56
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Bogdan Vatajelu, přichází Vukadin Vukadinović.
     
    57
    Smrž dostává za ostrý faul na půlce na Stancia žlutou kartu.
     
    57
    Diváci si myslí, že tomu Stanciu přidal a při kontaktu s míčem na něj začínají mohutně bučet.
     
    58
    Rychlý kontr Sparty Tetteh zastavil pro nedostatek spoluhráčů a přenáší hru na pravou stranu.
     
    59
    Frýdek vystihl domácí rozehrávku, ale ti zůstávají u míče.
     
    59
    Moravec s Letićem kombinovali na levé straně, Moravec udržel míč na hřišti a společnými silami získali aut.
     
    60
    Ba Loua se skvělými jesličkami na pravém křídle zbavil Ćiviće a ideálně připravil pozici Lingorvi, který však zblízka nedokázal trefit míč tak, jak by si představoval a poslal ho přímo do rukavic Nity!
     
    61
    Vukadinović sice neprošel přes Moravce, ale zařídil aspoň rohový kop.
     
    62
    Centr z rohu domácí obrana odhlavičkovala a Sáček si chystá vhazování.
     
    62
    Další roh Sparty, tentokrát z levé strany.
     
    63
    Centr z rohového kopu se odrazil k Tettehovi, který si zatančil na vápně, čímž se dostal do střelecké pozice, ale jeden z protihráčů stačil přistoupit včas a jeho pokus srazil.
     
    64
    Stanciu poslal k zemi Lingra a strašně se diví, že je pískáno. Trestný kop Slezanů z levé strany.
     
    64
    Další velká šance oslabené Karviné! Trestný kop rozehrával Ćolić a parádním centrem na penaltu posadil míč na hlavu nabíhajícímu Krivákovi, který těsně minul!
    64. Obrovská šance Karviné, Krivák hlavičkoval těsně vedle
     
    65
    Guba naletěl na špek Štětinovi a nechal se při napadání jednoduchým způsobem poslat na párek.
     
    66
    Znovu Guba v hlavní roli, ale špatným zpracováním se připravil o možnost utíkat sám na branku.
     
    66
    Na druhé straně se řítil do brejku Tetteh, na vápně zasekl a předal míč Plavšićovi, ten mu ho obratem vrátil, ale následný centr na zadní tyč na Vukadinoviće nebyl přesný.
     
    67
    Ćivić posílal míč z levé strany před branku, ale příliš blízko k ní, takže Berkovec ho sebral nikým neatakován.
     
    68
    Nadějný brejk Karviné po špatné Stanciově přihrávce, míč se z pravé strany postupně dostal až k levé lajně, ale Letić poté nenacentroval přesně a Čolić míč na hřišti neudržel.
     
    69
    Berkovec vyřešil další centr před svoji branku a sklízí potlesk diváků.
     
    70
    Čolić na poslední chvíli vypíchl přihrávku na Stancia, který by se jinak ocitl v zajímavé příležitosti.
     
    70
    Pulkrabův průnik byl u brankové čáry zablokován, rohový kop.
     
    71
    Berkovec slupl Sáčkův centr z rohu jako malinu.
     
    72
    Guba se zlobí, nejde mu to. A bude za chvíli vystřídán.
     
    72
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta využívá přesilovku ke druhému gólu a v Karviné otáčí zápas! Centr před branku sice hlavičkou odhlavičkoval Lingr, ale před šestnáctkou ho zastavil NICOLAE STANCIU, připravil si střelu a přes velkou snahu dobíhajícího Lingra vypálil skákavý projektil k pravé tyči, na který Berkovec nedosáhl! Bez asistence.
    72. Nicolae STANCIU - 1:2
     
    73
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází David Guba, přichází Eric Ramírez.
     
    73
    Ramírez hned v náběhu za obranu, ale Nita byl u míče dříve.
     
    74
    Na druhé straně musel Berkovec také vyběhnout z branky, aby odkopl míč před dotírajícím protihráčem.
     
    75
    Karviná vysunula presink a napadá soupeře hluboko na útočné polovině.
     
    75
    Sparta se z toho dostala a Radaković posílá pas do šestnáctky.
     
    76
    S čímž si Janečka poradil a následný Vukadinovićův centr přeletěl všechny hráče.
     
    76
    Plavšić dostává žlutou kartu za faul, kterým uhasil rodící se brejk.
     
    77
    Pulkrab dobře nabíhal na malé vápno na polovysoký centr, ale Berkovec byl dobře postaven a sebral míč dřív, než se útočník Sparty dostal na správné místo.
     
    78
    Rozhodčí Julínek přibíhá ke čtvrtému rozhodčímu a nechává si upravovat výstroj. Nějaká drobná závada na bezdrátovém spojení.
     
    79
    Pokračuje se ve hře trestným kopem Čoliće z vlastní poloviny.
     
    79
    Ba Loua špatně přiťukl míč Smržovi, který tak nedokázal dát pas za obranu, ale kopl míč do autu.
     
    79
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Eldar Civić, přichází Costa.
     
    80
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Ondřej Lingr, přichází Petr Galuška.
     
    81
    Krivák šel do souboje naivním šlapákem a přes hraní míčem zasáhl Tetteha do břicha. Žlutá karta.
     
    82
    Ani Tetteh po ošetřování nemusí opustit hřiště. Divný metr rozhodčího Julínka.
     
    82
    Sparta se drží na míči a nikam nespěchá.
     
    83
    Tetteh se v ofsajdové pozici nakonec zapojil do hry, takže sice pozdě, ale přeci jen je máváno a pískáno.
     
    84
    Karviná se v posledních minutách nedokáže dostat přes půlku s míčem ve své moci.
     
    84
    Střídání v týmu MFK Karviná: ze hřiště odchází Benjamin Čolić, přichází Tomáš Wágner.
     
    84
    Několik hraní rukou ve druhé půli nebylo pískáno, nyní ale po Smržově ruce ve sředovém kruhu je přerušena hra.
     
    85
    Byla nařízena penalta pro Spartu! Letić v souboji povalil Sáčka!
     
    86
    Sparta právě vstřelila branku!
    V Karviné je definitivně rozhodnuto! SRDAN PLAVŠIĆ zachoval chladnou hlavu a z penaltového puntíku práskl míč po levé ruce Berkovce, který se natahoval marně!
    86. Srdjan PLAVŠIĆ - 1:3
     
    87
    Ba Loua se dostal do střelecké pozice před půlkruhem a silnější levačkou pálil k pravé tyči, Nita byl na zemi včas.
     
    88
    Brejk Sparty do otevřené obrany zakončoval z levé strany Stanciu, ale padající Berkovec stačil proti jeho ráně vytrčit ruku!
     
    89
    Na druhé straně neprokázal dostatek šikovnosti Ramírez a přes padajícího obránce se nedokázal dostat k míči.
     
    89
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Matěj Pulkrab, přichází Adam Hložek.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+1
    Zápas se dohrává, je rozhodnutý a na hřišti se nic zvláštního neděje.
     
    90+2
    Karviná se ještě dostala před branku soupeře a centr téměř z brankové čáry dopadl na horní stranu břevna branky hostů.
    90+2. Břevno! Zblokovaná rána Letiče málem zapadla do brány
     
    90+3
    Radaković zůstal ležet ve středu pole, ale hrálo se dál. Karviná se však k ničemu nedostala.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Ani ve druhém poločase nebyla v deseti hrající Karviná herně horším týmem, dokonce si dokázala vypracovat několik gólových šancí, ale s jejich proměňováním zůstala na štíru. Lingr zblízka, nebo Krivák hlavičkou po trestném kopu Čoliće mohli strhnout za vyrovnaného stavu vedení zpět na domácí stranu, ale nedokázali to. Sparta předvedla po změně stran výbornou produktivitu, neboť uspěla z prvních třech střel na branku. Nejprve v 51. minutě přesně hlavičkoval Uroš Radaković, v 72. minutě otočil zápas přesnou ranou zpoza vápna Nicolae Stanciu a definitivní rozhodnutí přišlo v 86. minutě ze správně nařízené penalty, kterou proměnil Srdan Plavšić. Karviná se za svůj dnešní výkon vůbec nemusí stydět, soupeře přestřílela, ale Sparta prokázala větší zkušenost v koncovce a proto vyhrála.
     
    Statistiky celého utkání

    Držení míče: 47%-53%
    Střely na branku: 7-5
    Střely mimo: 2-4
    Rohové kopy: 4-4
    Ofsajdy: 1-2
    Fauly: 10-13
    Žluté karty: 2-3
    Červené karty: 1-0
     
    Sparta tímto vítězstvím potvrzuje třetí místo v tabulce a stahuje ztrátu na vedoucí duo Slavia – Plzeň na 4 body. oba celky ale budou zápas 15. kola teprve hrát. Karviná i přes porážku zůstává na 15. místě, ale nyní již pouze o skóre před Duklou.
     
    Z Karviné je to vše, děkuji za pozornost. (16:07:39)

    Libor Štěpán

    Branky: 34. Budínský (pen.) – 51. Radaković (Vatajelu), 72. Stanciu, 86. Plavšić (pen.)

    Karty:   57. Smrž (KAR), 81. Krivák (KAR) – 45+1. Pulkrab (SPA), 55. Civić (SPA), 76. Plavšić (SPA)   45. Budínský (KAR)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 2:4. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:13.
    MFK Karviná: Berkovec – Čolić (84. Wágner), Krivák, Janečka (C), Jan Moravec – Smrž, Budínský – Ba Loua, Lingr (80. Galuška), Letić – Guba (73. Ramírez).
    Náhradníci: Pastornický – Wágner, Galuška, Dramé, Ramírez, Suchan, Mertelj.

    AC Sparta Praha: Nita – Sáček, Radaković, Štetina, Civić (79. Costa) – Plavšić, M. Frýdek, Stanciu (C), Vatajelu (56. V. Vukadinović) – Pulkrab (89. Hložek), Tetteh.
    Náhradníci: Heča – Kaya, V. Vukadinović, Hložek, Costa, Wiesner, Mebrahtu.

    Rozhodčí: Julínek – Podaný, Hrabovský
    bahis siteleri