Lyon – Saint-Étienne 1:0 (kon.)
konec
Olympique Lyon
1:0 (0:0)
AS Saint-Étienne
Pátek 23.11.2018, 21:00 • Parc Olympique Lyonnais, Lyon • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 8:7. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:16. (23:01:26)
     
    Pět nastavených minut uplynulo a Lyon se raduje z vítězství nad velkým rivalem Saint-Étienne 1:0. Minimálně do neděle bude Memphis Depay a spol. na druhé pozici před Lille i Montpellier.

    Úvod zápasu byl z obou stran v pořádném tempu, tak jak se na derby sluší. Postupem času si Lyon vybudoval menší tlak, ale Stéphane Ruffier na rozdíl od Lopese nemusel řešit složitější zákrok. To brankář Lyonu musel likvidovat nebezpečnou hlavičku Dionyho a poté i zázračně vytáhl mimo tři tyče pokus Debuchyho z blízkosti. Po přestávce už do hry nezasáhl Nabil Fékir, domácího kapitána nahradil na trávníku Maxwel Cornet. Do druhé poloviny také nastoupil zcela vyměněný Memphis Depay, kterému v prvním dějství odskakovaly balony od nohou, ale po změně stran zářil. Hned dvakrát vysouval nebezpečné své spoluhráče do útoku. Jedinou branku zápasu Depay vytvořil přesným centrem od rohového praporku, když ideálně našel Jasona Denayera a ten hlavou propálil Ruffiera. Dvacet minut před koncem zajel zcela nesmyslně skluzem do MVily Rafael a po bleskově červené kartě musel předčasně opustit trávník. I v deseti ale Lyon dokázal ubránit jednobrankový náskok, ani v závěrečném tlaku si Saint-Étienne šanci na srovnání nevytvořilo.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Hosté už ztrácejí naději na vyrovnávací branku. Berić sice dokázal zpracovat míč v pokutovém území, poté ještě přesouval hru na zadní tyč, ale Salibur při snaze zakončit zboural hned dva protihráče.
     
    90+3
    Debuchy se pokoušel odcentrovat přes Marcala, ale míč byl tečován, výrazně zbržděn a toho využil ještě před pokutovým územím Marcelo.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase hned pět minut!
     
    90+1
    Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Memphis Depay, přichází Bertrand Traoré.
     
    90
    Kolodziejczak zastavil nedovoleně únik Corneta a za faul na středové čáře inkasuje od rozhodčího žlutou kartu.
     
    90
    Lopes šel pro balon do nebezpečného prostoru, ale byl přistrčen napadajícím Chazrím. Hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat, ale hosté toho nedokázali využít.
     
    89
    Salibur spolupracoval na pravé straně s Chazrím. Následně hrotový útočník hostujícího týmu přenesl balon k Hamoumovi, domácí obrana ale obstála i proti střele Beriće a Lopes drží jistě balon v náručí.
     
    88
    Romain Hamouma šel až příliš agresivně do Marcala s balonem. Brazilský obránce ve službách Lyonu se ochotně poroučel k zemi a hlavní rozhodčí opět odpískal faul.
     
    87
    Saint-Étienne se nadechuje k závěrečnému náporu. Přes střídajícího Beriće putoval míč k Cabellovi. Hosté se ale opět nemohli usadit v těsné blízkosti pokutového území Lyonu.
     
    86
    Teď zahrozili také hosté. Hamouha se protáhl pravou stranu do pokutového území, ale jeho přihrávka na nabíhajícího Chazrího byla zblokována.
    84. Cornet na Aouarovu přihrávku nedosáhl včas
     
    84
    Lyon nebyl od pojišťovací branky! Aouar ve vynikajícím náběhu na levé straně posílal míč ještě na zadní tyč, ale Cornet ani ve skluzu míč do sítě nedopravil.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením pro oba týmy. Především tedy pro Saint-Étienne, které se snaží proti oslabenému soupeři srovnat krok.
     
    82
    Cornet byl po zpracování přistrčen Silvou, ještě trochu tomu přidal a hlavní rozhodčí neměl na výběr a musel odpískat faul ve středu pole, což Lyonu evidentně vyhovuje.
     
    81
    Již deset minut hrají hosté v početní převaze, ale ještě ani jednou se nedostali do blízkosti Anthonyho Lopese. Obrana Lyonu odvádí v posledních minutách skvělou práci.
     
    80
    Lyon má další problémy. Ošetřován musí být také Aouar. Tentokrát to ale vypadá, že bude záložník domácího celku po chvilce odpočinku pokračovat v zápase.

    Vít Schück

    Branky: 63. Denayer (Depay)

    Karty:   43. Denayer (LYO) – 40. Monnet-Paquet (SET), 90. Kolodziejczak (SET)   71. Rafael (LYO)


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 8:7. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:16.
    Olympique Lyon: A. Lopes – Denayer, Marcelo, Marçal – Rafael, NDombèlé, Aouar, F. Mendy – Depay (90+1. B. Traoré), Fékir (C) (46. Cornet), Dembélé (73. Tousart).
    Náhradníci: Gorgelin – Terrier, B. Traoré, Tete, Cheikh Diop, Cornet, Tousart.

    AS Saint-Étienne: Ruffier (C) – Debuchy, Subotić, Kolodziejczak, Gabriel Silva – Selnaes (79. Berić), M'Vila – Monnet-Paquet (69. Hamouma), Cabella, Diony (70. Salibur) – Chazrí.
    Náhradníci: Moulin – Saliba, Nordin, Salibur, Hamouma, Dioussé, Berić.

    Rozhodčí: Gautier – Annonier, Ocak
    thejrc.org