Ostrava – Bohemians 1905 2:0 (kon.) | Olomouc – Slovácko 1:0 (kon.) | Karviná – Jablonec 2:1 (kon.)
Slavia – Mladá Boleslav 3:2 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:0 (1:0)
1.FC Slovácko
Sobota 08.12.2018, 15:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • FORTUNA:LIGA • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    To byl boj! Druhý poločas nakonec ukázal parádní zápletku. Slovácko se dokázalo herně zvednout a postupně se dokázalo vyrovnat i Sigmě, která měla nicméně velkou šanci na uklidnění ke konci utkání. Martin Nešpor totiž měl možnost exekutorství pokutového kopu, jenže jako mág na penalty se ukázal brankář Matouš Trmal, který zvládl ustát i třetí penaltu v řadě. Hanáci se tak ještě lehce strachovali o výsledek, ale nakonec i vinou neproměňování slováckých šancí vyšli hosté asi po právu a prázdno. Olomouc si naopak po půldruhém měsíci připisuje ligovou výhru. Sigma se tak minimálně do pondělí posunuje na 13. příčku tabulky. Ode mě je to z chladné Olomouce vše, přeji hezký zbytek soboty. (16:57:25)
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 4:4. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 15:18.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Domácí se nyní ještě hodně strachovali o výsledek, neboť Krejčí dostal míč velmi nebezpečně do vápna. Po následném odkopu Kalvacha ale Sigma nyní může oddechnout, míč se přesunuje na druhou stranu hřiště.
     
    90+2
    Kouč Václav Jílek využívá poslední možnosti střídání, na pozici Šimona Falty nyní naskakuje Juraj Chvátal.
     
    90+2
    Yunis se pokoušel urvat co nejvíce metrů na pravém křídle, nicméně úkol nedotáhl do konce. Velmi vehementně se sice dožadoval rohu, ale asistent sudího místo toho zřejmě správně dává rozehrávat Trmala.
     
    90+1
    Zahradníček se rozohnil na protihráče a došlo ve vyhrocené situace i na postrkování. Hanáci nicméně přesto nebudou rozehrávat, sudí Zelinka nedovolený zákrok nepíská.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    Hanáci podruhé v tomto duelu střídají, místo Václava Pilaře míří na hřiště Milan Lalkovič.
     
    88
    Petr se zčistajasna zjevil za olomouckou defenzivní linií, když Vepřek zaspal při návratu. Exolomoucký záložník ale nezvládl míč zkrotit a po ztrátě jistoty o něj nakonec přišel, domácí přečkali velkou tutovku.
     
    87
    Zajíc se znovu zkoušel velmi rychle dostat do ofenzivních pozic, ale nákop Hofmanna byl nakonec příliš dlouhý Domácí budou vhazovat z vlastní obranné poloviny.
     
    86
    Zajíc se sice rychle dostával k míči, jenomže podle asistenta sudího už byl jeho pohyb mimo pravidla. Slovácký forvard stál podle všeho v ofsajdovém postavení.
     
    84
    Slovácko v těchto chvílích zvyšuje svůj tlak, Zejména díky tomu, že Sigma nyní kupí laciné chyby v obraně i v útoku. Hosté se ale tentokrát nestačili dostatečně rychle zformovat, Vepřek tak posílá míč mimo vápno.
     
    83
    A další tutovka!Tentokrát se prezentoval parádní dělovkou Jakub Rezek, brankář Buchta ale nyní na balón dobře viděl. Jeho zákrok do náruče je tak precizní.
     
    82
    V olomouckém vápně se znovu děly věci! Daníček se totiž opřel plnou silou do balónu a pořádně protáhl brankáře Buchtu. Olomoucký golman ale nakonec nemusel zasahovat, míč letěl těsně nad břevno.
     
    81
    Slovácko dnes naposledy střídá, místo Jana Jurošky jde do hray bývalý olomoucký plejer Jakub Petr.
     
    80
    Vepřek se dlouho nezvedá, avšak zdravotníci tentokrát na hřiště povolání nejsou. I tentokrát je však prostoj relativně dlouhý, je zřejmě, že nás čeká ještě dlouhé nastavení.
     
    80
    Na hřišti zůstává ležet Martin Vepřek, který zřejmě schytal tvrdý úder při souboji s Janem Kalabiškou (SLO). Záložník Slovácka je oceněn žlutou kartou.
     
    78
    Slovácko sice dostalo možnost standardní situace, avšak po rychlém náběhu hráčů Slovácka je pískán ofsajd. Hra se rak v této chvíli obrací.
     
    77
    Viditelně zraněného Martina Nešpora musí kouč Jílek vystřídat, místo něj na hřiště míří Jakub Yunis.
     
    76
    Martin Nešpor je na hřišti v této chvíli dlouze ošetřován, zřejmě jde o problém s ramenem. Moc nadějně to s jeho pokračováním v utkání nevypadá.
     
    75
    Na hřišti znovu pořádně jiskří. Po pádu Martina Nešpora na útočné polovině se dožadovali domácí hráči zapískání faulu, ale zřejmě příliš důrazně. Sudí Miroslav Zelinka tak udělil Davidu Houskovi i Jakubu Plškovi (oba OLO) žluté karty.
     
    74
    Brankáři se překonávají! Jan Kuchta se dostal k hlavičce ve vápně, jenomže Miloš Buchta reflexivně na ránu k levé tyči reaguje. Slovácko promarnilo obrovskou tutovku.
     
    73
    Zajíc schytal nějakou tvrdší ránu od Zahradníčka u pomezní čáry, Slovácko tak bude kopat zajímavou standardní situaci.
     
    72
    Na hřišti se to začíná pořádně dramatizovat, zejména Daníček byl velmi aktivní v postrkované na středu hřiště, do které se zapojily takřka obě šestnáctky. Sudí Zelinka ale situaci zvládl ukočírovat bez karetního trestu.
    71. Nešpor neproměnil neprávem odpískanou penaltu
     
    71
    Nečekané! Sigmě se ve druhém domácím v řadě nepodařilo proměnit penaltu, tentokrát pálil sice Martin Nešpor zajímavě k levé tyči, ale Matouš Trmal jej vystihl. Pro 20letého brankáře jde o třetí vychytanou penaltu v řadě po minulém zápase se Spartou.
    69. Juroška sice fauloval Pilaře, ale mimo pokutové území! Následovala špatně nařízená penalta
     
    69
    Byla nařízena penalta pro Olomouc po faulu Jurošky na Pilaře!
     
    68
    Do kontru na branku hostí se vydal na pravém křídle Falta, jenomže daleko nakonec přeci jen nedošel. Divíšek jej stačil dostatečně rychle zablokovat, rozehrávku tak dostávají k dispozici Svědíkovi svěřenci.
     
    67
    Hofmann zůstal ležet na trávníku u střídaček, což je také důvodem pro přerušení hry. Vepřek tak v obraně v této chvíli nemusí pokračovat, po krátkém ošetření se dotyčný bek Slovácka vrací i do hry.
     
    66
    Olomouc byla tentokrát taktéž pod náporem soupeře, avšak roh Slovácka nebyl nakonec úspěšný. Kalabiška sice zvládl vyskočit nejvýše, avšak jeho pokus letěl těsně nad branku. Domácí si mohou oddechnout.
     
    65
    Hanákům se rohový kop příliš nevydařil, neboť Slovácko zvládl osobní obranu na výbornou. Juroška míč dostal hlavičkou mimo vápno.
     
    64
    Nešpor se hnal po chybě Hofmanna do obrovitánské šance. Naprosto sám a nikým neatakován avšak svůj samostatný únik do zdárného konce nedokončil, jeho oblouček ještě zřejmě nadzvedl padající brankář Trmal. Míč trefil boční síťku.
     
    63
    Slovácko se velmi aktivně pokouší o narušení olomoucké defenzívy, která v mnoha ohledech lehce kupí chyby. Ani tentokrát ale i po Kalabiškově nabídce nakonec nikdo ve vápně míč netrefil.
     
    Dnešní utkání sleduje 2985 diváků.
     
    62
    Slovácko dnes podruhé v utkání střídá, místo Jana Navrátila míří na hřiště Jakub Rezek.
    61. Kuchta v obrovské šanci na vyrovnání!
     
    61
    Slovácko mělo obrovskou tutovku! Brejk rozjetý Daníčkem se pokusil zakončit padající Kuchta, ale jeho exkvibristické zakončení končí ránou těsně mimo branku. Hanáci si mohou pořádně oddychnout.
     
    60
    Dvořák se velmi nebezpečně dostal k rozehrávajícímu Trmalovi, nicméně mladý brankář Slovácka těžkou rozehrávku zvládl. Hosté se mohou znovu upnout pouze jen na ofenzívu.
     
    59
    Vepřek se řítil po levé straně do rychlého kontru, nicméně přihrávka na Housku nebyla nakonec účelná. Olomoucký záložník o míč v chumlu hráčů u šestnáctky nakonec vinou přesily přišel.
     
    58
    Buchta sice padal velmi rychle pro přízemní centr z levé strany slovácké ofenzívy, ale Hanákům se nakonec může ulevit. Sudí Zelinka totiž nakonec nebezpečnou situaci přerušuje kvůli útočnému faulu.
     
    57
    A zase Kalabiška. Právě on nyní hýří aktivitou, která nicméně nyní vyústila v tvrdý faul na obranné polovině. Kapitán Olomouce Vepřek se ale ihned zvedá, domácí budou rozehrávat.
     
    56
    Kalabiška byl znovu tváří všeho důležitého, když se pokusil vyslat na útočný výlet nabíhajícího Navrátila. Exolomoucký záložník ale balón na hřišti nestihl, nepomohl mu ani pohotový skluz.
     
    55
    Ke Kalabiškovi se dostal na hranici šestnáctky odražený balón, ale zpracování mu nevyšlo úplně podle představ. Hanáci tak přečkali velkou šanci, perimetr na střelu měl hostující záložník zajímavý.
     
    54
    Pilařovi se dost nečekaně naskytl volný prostor v předních řadách, ale ještě zkusil nahrávku na Dvořáka. Ten ale celou situaci nevyhodnotil správně, o míč i vinou vyčkávání přišel.
     
    53
    Nešpor unikal do jednoznačné gólovky, avšak nahrávka za slováckou obranu byla příliš dlouhá. Vyběhnutá Trmal tak musel velmi rychle reagovat, míč ale stačil bezpečně uzmout do náruče.
     
    52
    Buchtovi se úplně nevydařil podle představ výkop od branky, neboť míč letěl přesně na tribunu. Slovácko tak může znovu zaujmout pozice na hranici šestnáctky, přihrávka Navrátila se ale tentokrát nepovedla.
     
    51
    Buchta musel kontrolovat sraženou hlavičku Daníčka, která sice letěla vedle tyče, ale faleš přidaná dotykem Vepřekových zád byla dost nečekaná. Hanáci nicméně vše zvládli s bravurou.
     
    50
    Pilařovi se nepovedlo udržet míč na hřišti po vysokém nákopu od Jemelky, Hanáci se tak musí znovu obracet a pokračovat v pozorné defenzívě. Slovácko nyní viditelně ožilo.
     
    49
    Buchta musel reagovat na Navrátilův centr do vápna, kde se srocovalo hned několik hráčů Slovácka. Hanáci ale i tentokrát vypjatou situaci ustáli, olomoucký brankář sbírá míč do rukavic.
     
    48
    Vepřek obehrál slováckou linii na středové čáře, ale Juroškovi se ještě povedlo přihrávku dostat mimo hřiště. Olomouc tak ubojovala v lítém boji pár metrů navíc.
     
    48
    Zahradníček musel na poslední chvíli zasahovat, když se mu dostal za záda míč i Jan Kuchta. Hanáci tak musí velmi rychle zaujmout obranné pozice, hosté budou totiž vhazovat kousek od rohového praporku.
     
    47
    Slovácko je viditelně motivované pro rychlou odpověď na olomoucké vedení, ale tentokrát se mu nepovedlo překročit hanáckou hradbu před vápnem. Nešpor tak může jít do kontru.
     
    46
    Sudí Svědík zkouší na druhou půli korigovat základní sestavu Slovácka, místo Dominika Janoška na hřiště přichází Jan Kuchta.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas dlouhou nepřinášel dostatečnou dávku emocí nebo větší fotbalovou kvalitu, spíše šlo o dlouhé okopávání a testování toho druhého. Až v 7. minutě vše rozsekl Martin Nešpor, jehož dorážka nakonec určila ráz první půle. Olomouc sice po této trefě neměla kdovíjakou převahu, Slovácko si ale přesto dokázala držet od těla a nepustila soupeře do větší šance. Závěr půle byl hodně přiostřen mnohými fauly, a řadu už přišla trojice žlutých karet. Druhá půle slibuje ještě zajímavé příběhy, pokračujeme přibližně v 16:01.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Havlík vyslal do vápna velice nebezpečný centr, Buchta se nakonec v hradě těl zorientoval a zvládl přidržet míč v rukavicích. Hanáci mohou rozehrávat.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje 1 minutu nad standardní hrací čas!
     
    44
    Nešpor se snažil ještě přidržet míč u kopaček Olomouce, ale v souboji šestadvacítek byl lepší Jiří Krejčí. Jeho vyšší výskok při hlavičkovém souboji situaci řeší ale jen na půl, míč míří do zámezí.
     
    43
    Zajíc se snažil protlačit do rychlého brejku, jenže Houska jej podle všeho lehce podržel za dres. Slovácko tak i po přerušené hry zůstane u míče, viditelně šlo o takticky faul.
     
    42
    Další přiostření. Olomoucký útok tentokrát zastavil již v samém zárodku Jan Juroška (SLO), jeho faul na Pilaře byl oceněn žlutou kartou.
     
    41
    Martin Nešpor zřejmě bude moci pokračovat, olomoucký forvard se sice drží za rameno, ale podle všeho nepůjde v jeho případě o nic vážného.
     
    40
    Na hřišti zůstává tentokrát ležet Martin Nešpor, který schytal zřejmě nějakou ránu v souboji ve středu hřiště. Na trávník jsou k němu povolání zdravotníci z olomoucké lavičky.
     
    39
    Dlouhý centr směřující k rohovému praporku Zahradníček raději pohlídal a odhlavičkoval do zámezí, Slovácko tak bude vhazovat kousek od olomoucké šestnáctky.
     
    38
    A další ostrý faul. Tentokrát ale kapitán Daníček zaujal férový postoj a Jakubu Plškovi, kterého podrazil na půlce, se omlouvá. Ani jeden tým si dnes zatím nemusí nic vyčítat, tvrdost v soubojích je na obou stranách.
     
    37
    Slovácko znovu ukázalo svůj důraz, když Navrátil dohrál Kalvacha u lajny. Olomouc dostává v této chvíli rozehrávku, hosté se tak vrací zpět do obraného postavení.
     
    36
    I Miloš Buchta nyní musel být velmi dobře koncentrován! Navrátil se totiž dostal na hranici šestnáctky k pohotové palbě, rána s jemnou faleší ale končí v rukavicích olomouckého brankáře.
     
    34
    Hra se znovu přiostřuje! Dominik Janošek (SLO) ostře dohrál rozehrávajícího Plška, sudí Zelinka jej trestá žlutou kartou
     
    34
    Domácí prozatím mají větší držení míče i lehčí převahu, ale Slovácko rozhodně ještě nekapitulovalo. Hosté jsou stále dost houževnatí a nedávají Sigmě nic zadarmo.
     
    33
    Daníček využil trošku více místa na pravé straně a dostal se k centrování do vápna, Hanáci nicméně nakonec nemuseli ani nijak zasahovat. Volej Slovácka byl příliš vysoký a zapadl do zámezí.
     
    32
    Nešpor ještě velmi rychle zkusil přistoupit k Trmalovi s Krejčím při rozehrávce, avšak presink tentokrát nebyl katalyzátorem chybovosti. Slovácko se zformovalo a přesunuje směrem k Buchtově brance.
     
    31
    Falta se rozjel na pravé straně k velmi dynamickému průniku, nicméně jeho palba zpoza šestnáctky byla přeci jen spíš očekávána. Přízemní pokus tak Trmal nakonec vystihl, Slovácko tudíž může rozehrávat odzadu.
     
    30
    Olomoučtí záložníci se tentokrát mohou znovu srovnat, když Nešpor dokázal ustát svůj souboj. Sigma se ale v této chvíli raději pořádně konsoliduje.
     
    29
    Olomouc i nadále má o trochu více hry zejména ve středu hřiště, kde hráči z Uherského Hradiště hodně tratí. Zahradníček tak tentokrát mohl velmi nadějně centrovat, Hofamann ale byl na svém místě.
     
    28
    Domácí jsou zatím znovu viditelně pod náporem soupeře, Nešpor ale tentokrát ukázal dobrou práci v souboji. Hanáci tak získávají přeci jen větší převahu.
     
    27
    Václav Jemelka (OLO) už v této chvíli musí překousnout žlutou kartu, ryšavý stoper si ji vysloužil za faul ve středu hřiště.
     
    26
    Faltův centr sice proletěl až do hloubky šestnáctky, jenže míč se jen odrazil od hráčů do prostoru, kde nikdo nebyl. Pilař sice zkusil ještě doběhnout, ale při této snaze nezaviněně podklouzl.
     
    25
    Daníček až příliš v souboji u lajny přitvrdil, což neuniklo oku sudího Zelinky. Pád Pilaře byl podle zaviněn právě kapitánem Slovácka, domácí budou kopat standardku.
     
    24
    Slovácko svého soupeře markantně presuje a tlačí obranu hluboko před vápni, jenže prozatím z této aktivity nemá žádný užitek. Po Kalvachově práci na ose hřiště navíc rozehrává znovu jen Buchta.
     
    23
    Fotbal zatím nepřináší moc velkých a zajímavých akcí, oba trenéři spíš viditelně diktují hru ze zajištěných obran. Oku fotbalového fanouška tak rozkouskovaná hra plná individuálních chyb zatím asi příliš nelahodí. Aktuálně jde o velký boj o každý metr.
     
    22
    Kalvach se pokusil o rychlou rozehrávku autového vhazování, nicméně jeho snaha o nahrávku nebyla úplně úspěšná. Po zachycení míče v podání Divíška jde Slovácko do rychlého kontru.
    21. Velká šance Olomouce, ale z ofsajdu! Střela Nešpora mířila jen těsně vedle
     
    21
    Nešpor se dostal v brejku k míči a po hezkém přikrytí balónu se dostal i palbě. První jeho ránu ovšem zablokovala ještě obrana Slovácka, napodruhé ale zaspal domácí forvard velkou tutovku. Jeho projektil zpoza šestnáctky proletěl těsně vedle levé tyče.
     
    20
    Na hřišti zůstal ležet Juroška po tvrdém střetu u lajny, po následné olomoucké rozehrávce zůstal za pomezní čárou i Hofmann. Hra se nyní v této chvíli dost přiostřuje, ani jeden z týmů ale za surovější hru prozatím trestán nebyl.
     
    19
    Navrátil se pokusil projít podél lajny na pravé straně, jenže pod kotlem vlastních fanoušků se mu nepovedlo rozehrát akurátně. Sigma tak znovu v této chvíli přejímá iniciativu.
     
    18
    Pilař dokázal zvládnout souboj ve středu hřiště a okamžitě se tak mohl dostat do brejku, Falta ale jeho nabídky kontru nevyužil, Divíšek jeho centr do vápna stačil zablokovat hlavou.
     
    17
    Domácí jsou v této chvíli velice aktivní a snaží se svého soupeře jakkoli přehrávat na hranici šestnáctky, leč vytrvalý tlak zatím příliš úspěchu nepřináší. Slovácko je veskrze na tuto taktiku protivníka připraveno.
     
    16
    Nešpor s Faltou bojovali v rohu hřiště o přesilu a možnost dostat se do palby ve vápně, nicméně Slovácko bylo tentokrát v obranném postavení dobře srovnáno. Hra se tak znovu této chvíli obrací.
     
    15
    Zajíc si nabíhal do vápna, nicméně míč se k němu na poslední chvíli přeci jen nedostal. Zablokován třemi bránícími hráči Olomouce toho moc nesvedl, tlak Slovácka tudíž nyní ustává.
     
    14
    Divíšek se pokusil o palbu z velké vzdálenosti, jenomže mu rána tentokrát vůbec nesedla. Balón letěl o několik metrů nad horní tyč, Buchta tak bude nyní rozehrávat od své brány.
     
    13
    Daníček poslal po slováckém rohu velice zajímavý centr do vápna, jenomže ani Kalabiška ani Navrátil nakonec nezvládli dostat míč za obrannou linii. Hanáci tentokrát excelovali v blokování střel.
     
    12
    Dvořák otestoval pozornost Trmal z větší vzdálenosti, nicméně mladý brankář Slovácka byl bez větších potíží připraven. Míč tak okamžitě ukrývá do rukavic, Slovácko bude rozehrávat odzadu.
     
    11
    Nešpor se mohl protlačit do brejkové situace, nicméně míč mu nakonec nesedl při zpracování. První dotyk jej vyřadil z boje, Sigma se dostává k rozehrávce ze zadních řad.
     
    10
    Hanáci jsou koučem Jílkem vybízení k rychlému presinku, rozehrávka hostí totiž nebyla tentokrát úplně stabilní a sebevědomá. Trmal ovšem vše zvládl.
     
    9
    Olomouc je aktuálně pod tlakem tlačícího Slovácka, které chce co nejrychleji vyrovnat. Navrátil tak velmi zajímavě najížděl na pravém křídle k šestnáctce, po blokaci ale musí zařadit zpátečku.
     
    8
    Olomouc okamžitě enormně ožila ve všech herních činnostech, Hanáci jsou tak nyní v útoku dost dominantní. Při dalším brejku je ale srazila nepřesnost ve středu hřiště.
    7. Martin NEŠPOR - 1:0
     
    7
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Jeden brejk a hned je v Olomouci obrovská euforie! Po rychlém nákopu do vápna se ještě snesl míč zpět na zadní tyč, odkud se ovšem ještě vrátil zpět na panaltový puntík. MARTIN NEŠPOR jej s obrovskou vervou raději takřka donesl za brankovou čárou. Přesunující se Trmal už na tento pohyb nestihl reagovat.
     
    6
    Hanáků, se roh úplně nevydařil, neboť Trmal centr chytil okamžitě do rukavic. Jeho rychlá rozehrávka navíc založila zajímavý brejk Slovácka, Zajíc ale přes obranné řady Sigmy neprošel. Domácí si tak mohou dnes poprvé oddechnout.
     
    5
    Samotná standardka sice nic zajímavého nepřinesla, míč se ovšem o chvíli později snesl k Nešporovi, který zkoušel pálit z velkého úhlu. Hofmann v složité situaci raději hlavičkuje letící balón do zámezí, Olomouc bude kopat roh.
     
    4
    Pilař zkoušel procházet po levém křídle, avšak Daníček s Navrátilem jej okamžitě zablokovali a nepustili vůbec vpřed. Druhý jmenovaný se navíc podle sudího Zelinky provinil faulem, Hanáci budou zajímavou standardní situaci z dobrých pětatřiceti metrů.
     
    3
    Hosté se pokoušeli obléhat olomouckou šestnáctkou, avšak ani jeden nákop na hlavičkující hráče Slovácka neprošel. Kalvach svou netradiční roli v defenzívě zatím relativně zvládá, nyní zablokoval i agilního Daníčka.
     
    2
    Falta se pokusil po zvládnutém souboji vyzvat na kontr naběhnutého Pilaře, avšak centr na levou stranu nakonec nestačil proletět. Juroška míč sklepl alespoň do autu.
     
    1
    Olomouc se snažila svého soupeře hned na samotném startu utkání pořádně zatlačit na jeho polovinu hřiště, nicméně Slovácko působí hned od prvních minut. Pragmatický styl kouče Svědíka zatím ukazuje výsledky, Sigma ale vypadá zatím velmi sympaticky.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky právě v této chvíli míří na hrací plochu, utkání startuje za malou chvíli.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Zahradníček, Kalvach, Jemelka, Vepřek (C) – Falta, Plšek, Houska, Pilař – P. Dvořák, Nešpor.
    Náhradníci: Mandous – Lalkovič, Yunis, Manzia, Štěrba, Chvátal, Texl.

    1.FC Slovácko: Trmal – Juroška, J. Krejčí, S. Hofmann, Divíšek – V. Daníček (C) – Navrátil, Janošek, Havlík – Kalabiška, Zajíc.
    Náhradníci: Daněk – Mich. Kadlec, Kuchta, Jakub Rezek, Šimko, Sadílek, Petr.

    Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Hájek.
     
    Sigmě vypadl nakonec ze sestavy Martin Sladký kvůli svalovému zranění, na pravé straně obrany jej tak nahrazuje záložník Tomáš Zahradníček.
     
    V Olomouci je na startu sice předposlední prosincové kolo, zimní počasí ale dnes na Hané nepanuje. Teploty se pohybují okolo 7 °C, trávník Androva stadionu je navíc osvětlen slunečními paprsky.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je Miroslav Zelinka, na čarách mu pak budou asistovat Ondřej Pelikán a Kamil Hájek. Coby čtvrtý arbitr je pak delegován Radek Dubravský, delegátem asociace bude Jiří Kureš.
     
    Perličky zápasu

    NÁVRATY NA RODNÝ DRN: Pro dva z hráčů Slovácka bude návrat do Olomouce mimořádně speciální. 28letý útočník či záložník Jakub Petr je čistokrevný Olomoučák, v mládí si prošel akademií Sigmy a celých deset let hrál za A-tým. „Olomoucký Thierry Henry“ v roce 2017 ale zvolil přestup do Slovácka, v posledních zápasech však od kouče Svědíka spíše dostává šanci až na konci zápasů. Dalším podobným příkladem je podhroťák Jan Navrátil. Rodák z Troubek odešel ze Sigmy už v roce 2016, po anabázi v Liberci nyní na Slovácko hraje jednu z klíčových rolí v sestavě. Kouč Martin Svědík navíc na Hané působil půl sezóny v roce 195 ještě coby prvoligový útočník.

    NEJČASTĚJŠÍ SUDÍ: Malé moravské derby mezi Olomoucí a Slováckem nenechává emoce hráčů rozhodně netknutými. Úloha rozhodčího tak bývá mnohdy klíčová. Velkou zkušenost s rázem tohoto duelu má Miroslav Zelinka, kterého čeká v sobotu už čtvrtá zkušenost s tímto regionálním soubojem. Stal se tak nejčastějším arbitrem vzájemných zápasů těchto týmů.

    BILANCE: Sigma se Slováckem pětkrát v řadě na Andrově stadionu neprohrála, nicméně letos na domácím hřišti zvítězila jen dvakrát z devíti pokusů. Olomouc navíc čtyři poslední ligová kola nezvítězila, v posledních dvou pak při dvou prohrách nastřádala hrozivé skóre 0:6.

    ABSENCE: Na straně Olomouce budou chybět zranění Roman Polom a Michael Surzyn, na straněné hostí pak laboruje obránce Tomáš Reinberk.
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    02.12.2018 Plzeň x Olomouc 2:0 (F:L)
    25.11.2018 Olomouc x Mladá Boleslav 0:4 (F:L)
    15.11.2018 Olomouc x Zlín 2:1 (MOL Cup)

    1.FC Slovácko
    01.12.2018 Slovácko x Sparta 2:1 (F:L)
    24.11.2018 Baník Ostrava x Slovácko 0:3 (F:L)
    15.11.2018 Liberec x Slovácko 1:0 (MOL Cup)
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    12.08.2018 Slovácko x Olomouc 3:1 (F:L 2018/19)
    03.03.2018 Olomouc x Slovácko 1:0 (HET liga 2017/18)
    26.08.2017 Slovácko x Olomouc 0:0 (HET liga 2017/18)
     
    1.FC Slovácko
    Slovácko se po odchodu hráče kalibru Libora Doška spíše výsledkově pohybuje ve spodních patrech tabulky. Předloňské 11. místo a 12. pozice z minulé sezóny ovšem pro letošek zatím nemusí ještě nic znamenat. Fotbaloví experti sice už klub před sezonou prakticky odepisovali a tipovali mu spíš boje o záchranu, navíc častokrát připomínali šlamastyky klubového bosse Zdeňka Zemka v solárním byznysu. Klubová filozofie profilovaná na výchovu a podporu vlastních odchovanců sice není nijak extrémně přitažlivá pro milovníky drahých fotbalistů, v tomto ročníku však také ukazuje, že i tento regionální akcent může být tuzemskou cestou za úspěchy.

    Slovácko nicméně letos nezačalo nijak hvězdně či bravurně. Zvládlo sice na startu sezóny porazit Olomouc, Duklu i Baník, jenomže také nakupilo porážku s Bohemians či debakl 0:4 se Zlínem na domácím poli. Právě tento výsledek odstartovala nelichotivou sérii, která skončila na čísle osmi porážek v řadě. Po šesté z nich byl odvolán kouč Michal Kordula, z klubu z Uherského Hradiště odešel i sportovní ředitel Stanislav Levý. Avšak ani přesun Petra Vlachovského z pozice asistenta do trenérské role nejvyšší nepomohl. Expert na ženský fotbal sice zvládl přerušit dlouhou šňůru neúspěchů, když Slovácko zvítězilo 3:0 v Příbrami, čímž se dostalo z úplného spodku tabulky.

    Vlachovského setrvání ale bylo jen krátkodobějšího rázu, managementu klubu se podařilo získat exkluzivní trenérskou posilu v podobě Martina Svědíka, který naposledy trénoval druholigovou Jihlavu. Jeho premiéra sice započala vyřazením v osmifinále MOL Cupu, následně ale Slovácko nadělilo debakl Baníku a naprosto šokujícím způsobem porazilo Spartu. V hodně diskutovaném zápase Pražané dvakrát neproměnili penaltu a obdrželi dvě červené karty. Díky tomuto tříbodovému zisku tak týmu momentálně patří 12. příčka.

    Nejlepším střelcem týmu je momentálně útočník Jan Kuchta, kmenový hráč Slavie si prozatím připsal čtyři branky. O jednu méně pak má Vlastimil Daníček. V asistencích poté ve slovácké kabině vedou Lukáš Sadílek a Marek Sadílek díky třem gólovým nahrávkám. V brance má sice stále větší minutáž Michal Daněk, poslední duely ale bravurně odchytal dvacetiletý Matouš Trmal.
     
    SK Sigma Olomouc
    Olomoucký klub se nachází na křižovatce. V aktuálním mezidobí se nenachází v ideálním rozpoložení. Pokud bychom před necelým měsícem mluvili o krizi nekrizi, dnes už jde v případě účinkování prvoligového minimálně o velmi varovné výsledky. Nicméně příběh Sigmy v letošní sezóně je velice nejednotný, jak křivka horské dráhy. Stavy euforie střídala beznaděj. U sportu, a kór u fotbalu jde o sice běžnou situaci, v olomouckém případě se už ale v posledních letech tradičně neznámo proč dostává největší sportovní organizace v regionu do podobných šlamastyk.

    Jen pro připomenutí. Olomouci se v posledních pěti letech podařilo dvakrát sestoupit do druhé ligy, po posledním návratu mezi tuzemskou smetánku se tento koloběh přejmenoval v novinářském prostředí na jojo efekt. Nicméně loňský postup zpět do elitní ligy byl deklarován jako poslední na hodě dlouhou dobu. Špičky klubového managementu věřily v koncepci, kterou nastartoval kouč Václav Jílek, objev ze sparťanské trenérské líhně Jaroslava Hřebíka. Právě on, mladý progresivista, dokázal do týmu implementovat takřka desítku hráčů z olomoucké akademie, kteří spíše dostávali prostor ve své době druholigovém rezervním týmu. Mix zkušeností typu Vepřka a Buchty se skloubili s ambiciózností a mladického drajvu Chorého s Plškem. Rázem z toho byl titul ve Fortuna národní lize a velká jízda o patro výš.

    Loňskou sezónu zakončenou čtvrtým místem, skalpy mnoha věhlasných klubů a postupem do předkola Evropské ligy Olomouc šokovala celou odbornou scénu. V podobných výkonech navíc pokračovala i v Evropě, kdy „Hanácký Leicester“ vyřadil kazašskou Almaty a padl až po lítém boji s věhlasnou Sevillou. Jenomže právě účast na evropské scéně způsobila největší herní krizi Olomouce za poslední dva roky. Početná atmosféra, menší koncentrovanost a motivace, hustší atmosféra v kabině. Zřejmě v těchto faktorech lze hledat podhoubí letošního výsledkového trápení Jílkových svěřenců.

    Olomouc sice dokázala posílit lavičku – to, po čem už několik trenérů Sigmy žadonilo – avšak ani poté výsledky nepřicházely. Rázem z toho byl nejhorší ligový start v klubové historii. Po úvodních 10 ligových zápasech měli Hanáci jen šest bodů za výhry nad Mladou Boleslaví a trápící se Duklou. Velmi hlasitě se hovořilo o možném odvolání kouče Jílka, zřejmě až na přímluvu trenérských kapacit Brücknera a Máčaly k tomu vedeni modrobílých nesáhlo. Trenér „Král Václav“, pokud použijeme Jílkovu přezdívku z pera Olomouckého deníku, dostal druhou šanci, kterou zužitkoval. Olomouc triumfovala doma nad Spartou, deklasovala ve 3. kole MOL Cupu druholigový Třinec, zvládla vypjaté derby se Zlínem a získala klíčový bod. O týden později navíc dosáhla šokujícího obratu na půdě Karviné, kde během osmi minut otočila nepříznivý stav 0:2 na 3:2.

    Hanákům začala pomáhat korigovaná sestava i vlastní rozestavení, začali navíc profitovat i z variability na různé posty. I nadále tak získávala Sigma postupnými krůčky svou dříve ztracenou herní tvář plnou bojovnosti a nasazení. Následovala další vypjatá remíza s Opavou (Olomouc zvládla smazat manko 0:2) i těžký duel v Teplicích, jež nakonec skončil remízovým stavem. Před poslední reprezentační přestávkou navíc modrá lavina zvládla udolat i zlínský Fastav v osmifinále MOL Cupu, kdy znovu Hanáci otáčeli výsledek duelu. Už v něm se však ukázaly některé náznaky vrcholící mizérie, leč jakékoliv kritické náznaky v médiích byly brány jako novinářské hereze. Nicméně upozorňovaná nemohoucnost v proměňování šancí se projevila naplno už za další dva týdny.

    Olomouc naprosto šokujícím výsledkem padla s Mladou Boleslaví. Duel, v němž byla Sigma považována za mírného favorita, nakonec naprosto jednoznačně ovládl soupeř. Jakub Plšek navíc neproměnil penaltu, sniper Komličenko si na druhou stranu připsal čistokrevný hattrick. Minulý týden pak taktéž Hanáci nebodovali, na půdě mistrovské Plzně padli taktéž relativně jasně 0:2. Momentálně se tak nacházejí na nelichotivém 14. místě, jen tři body od přímé sestupové pozice.

    Aktuálně nejlepším střelcem týmu je útočník Martin Nešpor, který prozatím v sezóně zapsal čtyři branky. Po dvou trefách pak mají Pavel Dvořák, Jakub Plšek, David Houska a Jiří Texl. Mezi nejlépe hodnocené hráče ale letos patří stoper Václav Jemelka, v brance pak má stabilní pozici Miloš Buchta.
     
    Hezké sobotní odpoledne, i během tradičních zimních měsíců pokračuje v rychlém sledu další nabídka parádních fotbalových bitev v rámci FORTUNA:LIGY. Dnešek nabízí hned čtveřici takových, jednou z nich je i moravské derby mezi Olomoucí a Slováckem. Utkání startuje v 15:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Johan Čáp

    Branky: 7. Nešpor (Pilař)

    Karty:   27. Jemelka (OLO), 75. Houska (OLO), 75. Plšek (OLO) – 34. Janošek (SLO), 42. Juroška (SLO), 80. Kalabiška (SLO)

    Neproměněná penalta: 71. Nešpor (OLO), brankář Trmal zneškodnil


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 4:4. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 15:18.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Zahradníček, Kalvach, Jemelka, Vepřek (C) – Falta (90+2. Chvátal), Plšek, Houska, Pilař (89. Lalkovič) – P. Dvořák, Nešpor (77. Yunis).
    Náhradníci: Mandous – Lalkovič, Yunis, Manzia, Štěrba, Chvátal, Texl.

    1.FC Slovácko: Trmal – Juroška (81. Petr), J. Krejčí, S. Hofmann, Divíšek – V. Daníček (C) – Navrátil (62. Jakub Rezek), Janošek (46. Kuchta), Havlík – Kalabiška, Zajíc.
    Náhradníci: Daněk – Mich. Kadlec, Kuchta, Jakub Rezek, Šimko, Sadílek, Petr.

    Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Hájek

    Diváci: 2985
    ocianews.com