Bayern – Norimberk 3:0 (kon.) | Freiburg – RB Lipsko 3:0 (kon.) | Leverkusen – Augsburg 1:0 (kon.)
Schalke – Dortmund 1:2 (kon.) | Wolfsburg – Hoffenheim 2:2 (kon.) | Hertha – Frankfurt 1:0 (kon.)
konec
SC Freiburg
3:0 (2:0)
RB Lipsko
Sobota 08.12.2018, 15:30 • Schwarzwald-Stadion, Freiburg • Německá Bundesliga • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    RB Lipsko

    Hosté se nenápadně drží na třetím místě, z něhož ztrácí na druhý Mönchengladbach jediný bod, avšak na pátý Frankfurt má jen dvoubodový náskok. Ve třinácti kolech našli jen dva přemožitele, což se naposledy přihodilo před dvěma týdny na hřišti Wolfsburgu. O pár dní později tuto porážku Lipsko zase napravilo, když nad zmíněným Mönchengladbachem vyhrál 2:0. S deseti inkasovanými góly jsou svěřenci Ralfa Rangnicka nejlépe bránícím týmem v soutěži. Naopak nejlepším střelcem je osmigólový Timo Werner.
     
    SC Freiburg

    Celek z Bádenska-Württemberska nezažívá příliš úspěšné období. V Bundeslize naposledy vyhrál 26. října nad Mönchengladbachemem. Posléze ještě sebral dva body Bayernu, ale jinak poztrácel body s Mohučí, Brémami i Dortmundem. Zároveň Freiburg vypadl z poháru s Kielem. S bilancí tří výher, pěti remíz a pěti porážek se v ligové soutěži nachází na třináctém místě, přičemž disponuje pětibodovým náskokem na sestupové pozice. Ve třinácti zápasech Freiburg dal šestnáct branek, nejlepším střelcem je Gian-Luca Waldschmidt s pouhými třemi trefami.
     
    Vzájemné zápasy v minulé sezóně

    20.01.2018 Freiburg – Lipsko 2:1
    27.08.2017 Lipsko – Freiburg 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Freiburg: Schwolow – Gulde, Koch, Heintz – Günter, Haberer, Gondorf, Kübler – Waldschmidt, Petersen, Frantz (C).
    Náhradníci: Flekken – Lienhart, Höler, Niederlechner, Ravet, Stenzel, Terrazzino.

    RB Lipsko: Gulácsi – Klostermann, Konaté, Upamecano, Halstenberg – Sabitzer, Demme, Kampl (C) – Y. Poulsen, Cunha, Werner.
    Náhradníci: Müller – Augustin, Ilsanker, Laimer, Mukiele, Saracchi, Orban.

    Rozhodčí: Welz – Foltyn, Thomsen.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v červenočerných, zatímco hosté v kompletně bílých dresech.
     
    3
    První nákop směřující k domácím útočníkům vyřešil Gulácsi, který rychle rozehrál a načal protiakci Lipska, ze které resultuje rohový kop.
     
    4
    Diego Demme centroval z pravé strany na bližší tyč, kde došlo k menšímu závaru. Míč šel od Güntera do autu na další roh, ze kterého rovněž nic nebylo.
     
    5
    Všech jedenáct domácích hráčů se zatáhlo do hlubokého bloku, a tak Lipsko má poměrně hodně klidu na postupnou kombinaci.
     
    6
    Freiburg si poradil jen částečně. Koch totiž podlehl aktivnímu napadání a jeho kolegové z obrany měli další práci před Schwolowem.
     
    7
    Nepřesným centrem z levého kraje hřiště se hosté sami připravili o míč, který zpět do hry pošle vhazující Christian Günter.
     
    8
    Marcel Sabitzer měl trochu času na centr z pravého křídla. Míč se pak několikrát odrazil a skončil v autu, z čehož plyne odkop od branky Freiburgu.
     
    9
    První tvrdší zákrok, jehož obětí se stal Konaté. Ten schytal úder loktem do obličeje od Petersena.
     
    10
    Obránce Lipska se po delším ošetřování zvedl a vypadá to, že bude moci pokračovat ve hře.
     
    11
    Hosté jsou v úvodních minutách zápasu výrazně aktivnější. Sráží je však nepřesnosti. Po té poslední bude z vlastní poloviny vhazovat Lukas Kübler.
     
    12
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Domácí se z první šance dostávají ve dvanácté minutě do vedení! Všechno začalo nepřesnou rozehrávkou Lipska, po které nabral rychlost Christian Günter a z levého kraje pokutového území vystřelil. Gulácsi balón jenom vyrazil a NILS PETERSEN ho levou nohou dorazil do sítě.
    12. Nils PETERSEN - 1:0
     
    14
    Nejlepší obrana Bundesligy tedy brzy kapitulovala. Lipsko se hned po rozehrávce usadilo na útočné polovině a snaží se o rychlou odpověď.
     
    15
    Matheus Cunha zkoušel střílet zpoza šestnáctky. Míči ale dal minimum razance a Alexander Schwolow naprosto jednoduše zasáhl.
     
    16
    Poulsen při bránění standardní situace málem trefil kopačkou hlavu Guldeho, který se neúspěšně tlačil k hlavičce.
     
    17
    Mike Frantz byl ve středovém kruhu faulován Konatém. Kopat se bude proti brance, kterou hájí Péter Gulácsi.
     
    19
    Kampl výtečnou přihrávkou do volného prostoru dostal do šance Wernera, jenž pálil bez přípravy z ostrého úhlu, ale Schwolow jej pohotovým zákrokem vychytal!
     
    20
    Lipsko po dalším z faulů promarnilo standardní situaci. Nakopávaný míč proletěl skrz šestnáctku až mimo hrací plochu.
     
    21
    Manuel Gulde ustrážil Sabitzera za cenu rohového kopu.
     
    22
    Ten se bude ještě jednou opakovat, centr po rozehrávce na krátko totiž srazil do zámezí Gondorf.
     
    23
    Ani z dalšího centru z levého kraje hřiště nezahrozilo. Lipsko ale nepustilo soupeře ani za půlící čáru a pokračuje v tlaku.
     
    24
    Jerôme Gondorf skákal před centrujícího Halstenberga a jednoznačně zasáhl míč rukou, která byla v nepřirozené poloze. Je z toho přímý kop!
     
    25
    Na přímou střelu to nakonec nebylo, takže Halstenberg dalším centrem hledal Konatého. Domácí zasáhli a pak přečkali i další rohový kop.
     
    26
    Gulde vhazoval z vlastní poloviny, na které se Lipsko pustilo do aktivního napadání a díky němu opět získalo míč zpět na své kopačky.
     
    27
    Poprvé od vstřelené branky se i Freiburg ocitl na polovině soupeře. Velmi rychle však byl vytlačen až k vlastnímu brankáři Schwolowovi.
     
    28
    Koch přenesl hru doleva. Trochu tím zahnal Güntera, který před blížícími se soupeři musel zvolit další dalekonosnou malou domů.
     
    29
    Domácí kapitán Mike Frantz centroval z pravé strany. Míč proletěl nad malým vápnem a zmizel v autu na opačném konci hřiště, odkud vhazuje Klostermann.
     
    30
    Držení míče: 39% – 61%
     
    31
    Jerôme Gondorf oloupil soupeře o míč na útočné polovině. Pořádně si ho ale nezpracoval a daroval hostům další autové vhazování.
     
    32
    Gian-Luca Waldschmidt se z dálky opřel do střely z voleje, když k němu odhlavičkoval míč Konaté. Gulácsi předvedl vynikající zákrok a konečky prstů vyškrábl míč nad branku.
    32. Gian-Luca Waldschmidt (FRE)
     
    33
    Rozehrávka rohového kopu se domácím vůbec nevydařila, ale totéž se dá říci také o výkopu maďarského brankáře ve službách Lipska.
     
    33
    Frantz byl o něco mrštnější než Lukas Klostermann, který ho nepustil do útoku jen díky faulu za zaslouženou žlutou kartu.
     
    34
    Rychlý Günterův výpad po levé straně přinesl Freiburgu rohový kop, který zmíněný fotbalista sám rozehrál. Konaté znovu odhlavičkoval míč před vápno, ale Waldschmidtova střela tentokrát neprošla.
     
    35
    Ještě jeden rohový kop v domácí prospěch. O exekuci se opět postaral Christian Günter, ale defenziva Lipska tentokrát nedopustila žádné komplikace.
     
    37
    Kampl před domácím vápnem posunul balón a Poulsena, který se kolem něj obtočil a napřáhl ke střele, která byla ihned zablokovaná.
     
    38
    Býci se po několikaminutové odmlce opět zabydleli na útočné polovině a snaží se najít recept na aktuálně hodně zataženého soupeře.
     
    39
    Diego Demme chtěl zrychlit postup vpřed nákopem z hloubi pole, který přeletěl všechny hráče s výjimkou brankáře Alexandera Schwolowa.
     
    40
    Halstenberg si netroufl na dlouhý aut do vápna. Zakombinoval s Kamplem a o centr se postaral až Demme, který znovu neodhadl razanci a daroval Freiburgu odkop od branky.
     
    41
    Také Schwolow se trochu ukopl a jeho dlouhý výkop putoval ven ze hřiště. Klostermann rychle vhazoval, jenže následná akce skončila nepřesným centrem Cunhy z pravého křídla.
     
    43
    Během domácího centru před Gulácsiho branku došlo ve vápně k pádu Franze po kontaktu s Upamecanem. Podle rozhodčích se o nedovolený zákrok nejednalo, ale uvidíme co na to video.
     
    44
    Hlavní rozhodčí se skutečně půjde podívat na celou situaci k obrazovce. Hráči obou týmů mezitím šli ke střídačkám pro občerstvení a nové pokyny.
     
    45
    No vida, skutečně je z toho penalta pro Freiburg! Upamecano za stažení domácího kapitána navíc vyfasoval žlutou kartu.
     
    45+1
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Domácí většinu první půle bránili, ale přesto půjdou do šatny s dvougólovým náskokem! Gulácsi sice vystihl směr penalty, ale GIAN-LUCA WALDSCHMIDT ji umístil natolik přesně k tyči, že nešla chytat.
    45+1. Gian-Luca WALDSCHMIDT - 2:0
     
    45+2
    Před pauzou se přece jenom bude ještě chvíli hrát. Nastaveny jsou tři minuty.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi zajímavý první poločas, ve kterém bylo Lipsko mnohem častěji na míči, ale z územní převahy si vytvořilo jen jednu šanci, kterou Schwolow Wernerovi vychytal. Útočné akce Freiburgu byly mnohem účinnější. Hned z první šance se prosadil dorážející Petersem. Následnou možnost Waldschmidta zastavil Gulácsi, nicméně ze stejného minisouboje při zahrávání penalty tentokrát vzešel vítězně zástupce Freiburgu. Ten vede 2:0 a má dobře nakročeno k cenné výhře.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nestřídal, a tak na obou stranách pokračují původní základní jedenáctky.
     
    48
    Waldschmidt vymyslel na ose hřiště geniální přihrávku, kterou nastartoval Frantze. Jeho centr z levé strany neměl špatné parametry, ale Upamecano ho ztečoval mimo dosah dvou nabíhajících útočníků.
     
    49
    Wernerův přízemní centr před Schwolowa zůstal u jeho spoluhráčů nepochopen. Domácí gólman může z klidu vykopávat.
     
    50
    Opět to Timo Werner hostům trochu pokazil, když si nepohlídal své postavení a hned v zárodku akce byl vystaven do postavení mimo hru.
     
    51
    Uteklo sotva dvacet vteřin a Werner běžel sám na Schwolowa. I v tomto případě ale pomezní rozhodčí viděl poměrně jednoznačný ofsajd.
     
    52
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Pár minut po začátku druhého poločasu si troufám tvrdit, že je o vítězi rozhodnuto! Třetí gól domácího týmu přidal kapitán MIKE FRANTZ, který si zaběhl pro skvělý Küblerův centr z pravé strany a hlavičkou do protipohybu nedal brankáři Gulácsimu žádnou šanci.
    52. Mike FRANTZ - 3:0
     
    54
    Freiburg nemá dost a pokračuje v ofenzivě. Opět se snažil zahrozit Frantz, ale prudký centr z levého kraje hřiště si Gulácsi tentokrát zkontroloval.
     
    55
    Werner se hodně ukopl při pokusu o centr pravého křídla. K pobavení fanoušků poslal míč do zámezí a umožnil Schwolowovi vykopávat.
     
    56
    Lipsko se dostalo do kombinace, ale zatím se pohybuje jen u půlící čáry, odkud domácí brance nehrozí žádné nebezpečí.
     
    57
    Christian Günter včas zakřižoval Sabitzera a jeho centr zablokoval na roh. Sabitzer ho sám rozehrál, ale centr byl z bližší tyče bezpečně odklizen.
     
    58
    Cunha převzal míř od Sabitzera a snažil se ho roztáhnout do křídla. Klostermann měl co dělat, aby vybojoval alespoň další rohový kop.
     
    59
    Alexander Schwolow se natáhl ke své pravé tyči a přetažený centr Marcela Halstenberga vyboxoval. Po několika málo vteřinách se Pedersen vydal do rychlého protiútoku, ale křižnou střelou minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    60
    Robin Koch se ve středovém kruhu natlačil mezi míč a Cunhu. Ten byl podle hlavního arbitra faulován. Po rozehrávce střílel z jednadvaceti metrů Upamecano nepřesně.
     
    61
    Držení míče: 43% – 57%.
     
    62
    Nevýrazný Poulsen doběhl s míčem do šestnáctky, kde si ho zasekl na levačku a tečovanou střelou získal roh. Freiburg se snadno ubránil a opět zahrozil z rychlého brejku. Frantzův ofsajd zůstal neodhalen, ale videorozhodčí do akce jít nemusí, protože následnou střelu z levé strany Gulácsi pokryl.
     
    63
    Laciná nepřesnost zabrzdila akci Lipska, které přišlo o míč. Zhruba půlhodinu před koncem zápasu bude poprvé střídat.
     
    64
    Střídání v týmu RB Lipsko: ze hřiště odchází Kevin Kampl, přichází Konrad Laimer.
     
    65
    Matheus Cunha si dělal co nejlepší pozici pro zachycení centru z pravé strany. Ke své smůle si pomohl faulem na Lukase Küblera.
     
    66
    Frantz se vrátil s Kamplem, jehož individuální průnik přinesl rohový kop. Centr zprava pro sebe získal Dayot Upamecano, ovšem střela hlavou šla těsně vedle pravé tyče Gulácsiho brány!
     
    68
    Hosté se přece jenom ještě nevzdávají a sypou do vápna jeden centr za druhým. Defenzíva Freiburgu s problémy odolává.
     
    69
    Nepřesný nákop z poloviny hřiště sebral Schwolow a po kombinaci se spoluhráči odkopl míč zpět k půlící čáře, kde byl faulován Waldschmidt.
     
    70
    Poulsen šel až příliš agresivně po přihrávce a na hranici pokutového území mu byl odpískán útočný faul.
     
    73
    Střídání v týmu SC Freiburg: ze hřiště odchází Mike Frantz, přichází Marco Terrazzino.
     
    74
    Střídání v týmu RB Lipsko: ze hřiště odchází Matheus Cunha, přichází Jean-Kévin Augustin.
     
    75
    Gian-Luca Waldschmidt stáhl k zemi Demmeho a vysloužil si za to žlutou kartu.
     
    76
    Sabitzer se postaral o rozehrávku přímého kopu. Střele dal naprosté minimum razance a nemohl usilovat o překonání domácího gólmana.
     
    78
    Freiburg po třetím inkasovaném gólu hodně polevil. Naštěstí pro něj se hostům vůbec nedaří a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl závěr zápasu nějak zdramatizovat.
     
    80
    Jean-Kévin Augustin byl zezadu faulován Heintzem. Kvůli němu bude domácí tým čelit zajímavě vypadajícímu přímému kopu.
     
    82
    Schwolow střelu Halstenberga raději jenom vyrážel. Míč se dostal na Sabitzera a jeho dorážka letěla vysoko nad.
     
    84
    Střídání v týmu RB Lipsko: ze hřiště odchází Marcel Sabitzer, přichází Marcelo Saracchi.
     
    86
    Býci se sympaticky snaží až do úplného konce. Čtyři minuty před začátkem nastavení už je však úplně jasné, že z Freiburgu odjedou s nepořízenou.
     
    88
    Werner se pěkně uvolnil ke střele přes Heintze. Schwolow byl u pravé tyče připravený a zakončení z úhlu vyrazil.
     
    89
    S bráněním rohovému kopu už domácí problémy neměli. Schwolow nebude spěchat před odkopem od své branky.
     
    89
    Střídání v týmu SC Freiburg: ze hřiště odchází Gian-Luca Waldschmidt, přichází Lucas Höler.
     
    90
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány dvě minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu SC Freiburg: ze hřiště odchází Jerôme Gondorf, přichází Yoric Ravet.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Lipsko marně dobývalo obranu domácího týmu a odjíždí domů s prázdnou. Rozhodující byl poslední gól od Frantze, po kterém domácí vedli 3:0 a vrhli síly už jenom na bránění. Schwolow měl párkrát na mále, čisté konto ale udržel a může spolu se svými spoluhráči slavit cennou výhru!
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 1:5. Rohy: 3:12. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 9:16.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (18:00:34)

    Michal Břuchanský

    Branky: 12. Petersen, 45+1. Waldschmidt (pen.), 52. Frantz (Kübler)

    Karty:   75. Waldschmidt (FRE) – 33. Klostermann (RBL), 45. Upamecano (RBL)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 1:5. Rohy: 3:12. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 9:16.
    SC Freiburg: Schwolow – Gulde, Koch, Heintz – Günter, Haberer, Gondorf (90+1. Ravet), Kübler – Waldschmidt (89. Höler), Petersen, Frantz (C) (73. Terrazzino).
    Náhradníci: Flekken – Lienhart, Höler, Niederlechner, Ravet, Stenzel, Terrazzino.

    RB Lipsko: Gulácsi – Klostermann, Konaté, Upamecano, Halstenberg – Sabitzer (84. Saracchi), Demme, Kampl (C) (64. Laimer) – Y. Poulsen, Cunha (74. Augustin), Werner.
    Náhradníci: Müller – Augustin, Ilsanker, Laimer, Mukiele, Saracchi, Orban.

    Rozhodčí: Welz – Foltyn, Thomsen
    ocianews.com