Sparta – Teplice 0:1 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
0:1 (0:0)
FK Teplice
Neděle 09.12.2018, 17:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • FORTUNA:LIGA • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezké nedělní odpoledne z pražské Letné, kde program osmnáctého kola fotbalové Fortuna ligy pokračuje soubojem domácí Sparty s Teplicemi.
     
    AC Sparta Praha

    Sparťané minulý týden zažili velmi nepříjemné utkání na Slovácku, kde před finišem zápasu vedli, nakonec ale po dvou červených kartách a dvou neproměněných penaltách soupeři podlehli 1:2, počtvrté z posledních pěti zápasů mimo svůj stadión nezískali ani bod a do dnešního duelu tak vstoupí až z pátého místa tabulky.

    Drobnou vzpruhou pro Spartu může být včerejší prohra rozjetého Jablonce v Karviné, Letenští tak v případě vítězství mohou přeskočit čtvrtou Ostravu i právě třetí Severočechy.

    V domácím prostředí Sparta zůstává neporažena už od loňského podzimu, poslední dva zápasy na Letné ale zvládla jen za dva body po remízách se Slavií 2:2 a Jabloncem 0:0. Celkově tak sparťané v osmi domácích zápasech pětkrát zvítězili a třikrát remizovali.

    Trenér Ščasný se kromě dlouhodobých marodů Zahustela, Ben Chaima či Kadlece musí obejít také bez tří distancovaných hráčů, na Slovácku byli vyloučeni Kanga s Čivićem, přičemž gabonský záložník dostal trest na dva zápasy a bosenský obránce bude chybět jen dnes. Distanc za čtyři žluté karty si pak odpyká Martin Frýdek a Zdeněk Ščasný tak musí řešit velké trable při skládání sestavy.
     
    FK Teplice

    Také Teplice trápí velké potíže s disciplínou, neboť při posledním výjezdu do metropole inkasovaly na Dukle dvě červené karty (Jeřábek a Jindráček), oba hráči tak museli nuceně vynechat severočeské derby se Slovanem Liberec minulý týden a v tomto utkání sice Teplice dostaly jen dvě žluté karty, avšak pro Čmovse i Vaněčka znamenaly čtvrtou v sezóně a oba se tak na Letné dnes nepředstaví.

    Vedení žluto-modrých po sérii špatných výkonů v úvodu sezóny odvolalo trenéra Šmejkala, kterého nahradil Stanislav Hejkal, jenž právě ve Spartě spolupracoval se současným protějškem na sparťanské lavičce, Zdeňkem Ščasným.

    Jedním z neúspěšných zápasů pod vedením Daniela Šmejkala byl úvodní vzájemný duel se Spartou, v němž Teplice hrubě propadly v prvním poločase, který prohrály 0:4.

    Ostatně Teplicím se v poslední době proti Spartě vůbec nedaří. Naposledy svého dnešního soupeře porazily v květnu 2014, kdy v domácím prostředí zvítězily 3:1 a na Letné od roku 2012 dokonce vůbec nebodovaly.

    Do dnešního zápasu Teplice vstupují sice z devátého místa, všem v nepříliš pohodlné pozici, neboť v extrémně vyrovnané druhé polovině tabulky mají na poslední Duklu náskok pouhých čtyř bodů. Deváté místo Teplicím patří také v tabulce zápasů na hřištích soupeřů, kde z devíti zápasů shodou okolností získaly devět bodů a vstřelily devět branek.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Heča – Wiesner, Radaković, Štetina, Costa – Chipciu, Sáček, Stanciu (C), Plavšić – Pulkrab, Tetteh.
    Náhradníci: Bičík – Josef Šural, V. Vukadinović, Vácha, Hložek, Zahustel, Ristić.

    FK Teplice: Grigar – Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob – Ljevaković (C), Kučera – Hora, Trubač, Hyčka – Jindráček.
    Náhradníci: Jakub Diviš – Soungole, Červenka, Žitný, Hošek, Luts, Moulis.

    Rozhodčí: Hrubeš – Moláček, Vlček.
     
    Ve sparťanské sestavě distancované Kangu, Frýdka a Čiviće nahrazují Wiesner, Sáček a Štetina, v brance místo nemocného Florina Nity znovu dostane příležitost Milan Heča. Na lavičce náhradníků je poprvé letos připraven Ondřej Zahustel, jenž chyběl po celý dosavadní průběh sezóny kvůli dlouhodobému zranění.

    Teplice dnes již mohou počítat s Jeřábkem a Jindráčkem, kteří se vrací po trestu za červenou kartu a nahradí jiné hráče, kteří musí absentovat kvůli kartám, Čmovse a Vaněčka.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Rozhodčí Karel Hrubeš se svými asistenty už přivedl hráče na tradičně výborně připravený pažit letenské arény, utkání bude brzy zahájeno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! Jak bývá zvykem ve vzájemných zápasech Sparty s Teplicemi, tak oba týmy hrají v tradičních barvách, Sparta tedy v rudé a Teplice ve žluto-modré kombinaci.
     
    2
    Sparta se poprvé usadila na teplické polovině, akci ale zakončila přihrávka Chipcia Pulkrabovi do protipohybu, vhazuje Jan Krob.
     
    3
    Stanciu skákavým centrem hledal v pokutovém území Matěje Pulkraba, ten ale tísněn Alexandrem Králem nedokázal důrazně vystřelit a jen odrazil míč k Tomáši Grigarovi.
     
    4
    Tetteh si v hloubi útočné poloviny zpracoval dlouhý nákop, poté si dvakrát vyměnil míč s Nicolaem Stanciem a rumunský kapitán Sparty z hranice pokutového území v gólové příležitosti přestřeluje teplickou branku!
     
    6
    Kučera hledal nákopem do pokutového území Jakuba Horu, ten si ale nepohlídal své postavení, byl přistižen v ofsajdu a ani tak na balón nedosáhl.
     
    7
    První výraznou šanci už měly i Teplice! Alois Hyčka se po dobrém centru zprava objevil v pokutovém území naprosto osamocen a tváří v tvář brankáři Hečovi přestřeluje jeho branku!
    7. Hyčka sám před bránou hlavičkoval! Ale jen nad břevno
     
    8
    Vondrášek potáhl míč po sparťanské polovině, Kučera se ale poté neprobil do pokutového území přes pozorně bránícího Štetinu.
     
    9
    Rychlý sparťanský přechod do útoku zakončil střelou od rohu pokutového území Srdjan Plavšić, jeho přízemní pokus ale nenadělal brankáři Grigarovi vážnější potíže.
     
    11
    Horův přízemní centr Štetina v pádu odrazil k brankáři Hečovi, Tepličtí marně reklamovali údajnou ruku slovenského obránce.
     
    13
    V přerušené hře rozhodčí Hrubeš řešil situaci v pokutovém území Sparty s kolegou u videa, ve hře už se ale může pokračovat. Lukáš Štetina ale má zdravotní potíže, neboť viditelně kulhá.
     
    14
    Teplice nadále hýří aktivitou, Krob na levém křídle sraženým centrem vybojoval rohový kop pro Severočechy.
     
    15
    Od praporku Kučera rozehrál po zemi do pokutového území, tento signál ale hostům nevyšel, neboť brzy přišli o míč.
     
    16
    Komplikace pro Severočechy, Jeřábek u vlastního pokutového území propadl v souboji s Tettehem, toho okamžitě srazil k zemi a kromě žluté karty pro hostujícího stopera je tu i nebezpečná standardní situace.
     
    17
    U míče jsou připraveni Stanciu s Plavšićem, kopat se bude z pravé strany.
     
    17
    Nakonec střílel Nicolae Stanciu a kromě zdi obstřelil i teplickou branku.
    17. Stanciu zkusil překvapit Grigara z přímého kopu
     
    19
    Jeřábek přenesl hru ke Krobovi na levé křídlo, někdejší obránce Sparty odrazem míče o Wiesnera vybojoval autové vhazování.
     
    21
    Štetina se pokusil nákopem k pravé postranní čáře najít volného Chipcia, adresoval mu ale velmi nepřesný pas.
     
    22
    Po Ljevakovićově zákroku na Sáčka Sparta disponovala standardní situací, do odraženého míče se opřel Nicolae Stanciu a jeho dělový projektil levačkou lapil brankář Grigar.
    22. Stanciu si sebral míč a vypálil, Grigar byl připraven
     
    23
    Plavšić si ukopl míč, přišlápl nohu Ljevakovićovi, srbský fotbalista poté bosenskému soupeři sportovně pomáhá zpět na nohy a následně si prohlíží žlutou kartu v ruce sudího Hrubeše.
     
    25
    Po sérii nepřesností ve středu hřiště může Sparta vhazovat, ujme se toho Tomáš Wiesner, reprezentant do 21 let.
     
    26
    Benjamin Tetteh se na pravé straně hřiště neprosadil v souboji s Wiesnerovým spoluhráčem z reprezentační jedenadvacítky Alexandrem Králem, od své branky může rozehrávat Tomáš Grigar.
     
    27
    U postranní čáry po souboji s Radakovićem zůstal ležet v bolestech Martin Jindráček, hostující útočník bude muset být ošetřen.
     
    28
    Martin Jindráček už je zpět na nohou a ve hře se může pokračovat.
     
    30
    Utkání v těchto fázích nenabízí oku lahodící podívanou, oběma týmům se ve středu hřiště nedaří udržet míč na svých kopačkách.
     
    31
    Plavšić potáhl míč k pokutovému území, poté chvíli počkal na spoluhráče, rozhlédl se a posunul míč do běhu Stanciovi, jeho střelu hosté srazili na rohový kop.
     
    32
    Po centru Sáčka od rohového praporku se do odraženého míče opřel Stanciu, jeho čtvrtá střela v zápase ale letí vysoko nad branku.
     
    33
    Sparťané podnikli další rychlý přechod do útoku, Chipciu připravil dobrou pozici pro Tetteha, jeho nedůraznou střelu hosté odrazili mimo branku.
     
    33
    Po dalším rohu Sáčka měla Sparta velkou příležitost! Na přední tyči se domácím podařilo prodloužit míč do předbrankového prostoru, kde ale Costa kolenem nedokázal míč nasměrovat na teplickou branku!

    Hosté zcela propadli při Costově bránení a teď měli velké štěstí.
    33. Costa byl blízko gólu! Ale balon se mu odrazil od nohy špatně
     
    35
    Stanciu ve středovém kruhu fauloval Kučeru hosté rozehrávají z místa přestupku.
     
    36
    Nebezpečně vyhlížející centr Kroba před nabíhajícím Jindráčkem dokázal odvrátit Štetina.
     
    36
    Při dalším ataku Teplic Tomáš Kučera střílel z hranice pokutového území prudce a jen o decimetry netrefil sparťanskou branku!

    Tady by Milan Heča byl býval naprosto bez šance zasáhnout, pokud by střela letěla na branku.
    36. Kučera málem zatočil se Spartou! Jeho rána skončila těsně vedle
     
    38
    Souhra Stancia s Plavšićem u levé postranní čáry končí jen ofsajdem srbského záložníka.
     
    40
    Na Plavšićův centr k bližší tyči si nabíhal Pulkrab, v tísni ale nedokázal hlavičkovat na teplickou branku.
     
    42
    Tetteha u postranní čáry podkopl Vondrášek a ghanský útočník se svíjí v bolestech.
     
    42
    Tetteh už ale vstal zpět na nohy a běží do pokutového území.
     
    43
    Plavšić se pokusil obhodit míč kolem Vondráška, ten mu nastavil tělo do cesty a rozhodčí Hrubeš tentokrát nechává ve hře pokračovat.
     
    45
    Kučera tentokrát už vidí žlutou kartu po velmi ostrém skluzu pod nohy Srdjana Plavšiće.
     
    45+1
    Rozhodčí Hrubeš k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Po prvním poločase hraje Sparta s Teplicemi bez branek, při odchodu do šaten hráče doprovází pískot publika.

    Oba týmy se trápí s přeností v mezihře a dopouští se mnoha ztrát míče, zejména se tak bojuje ve středu hřiště. Sparta si připravila několik nadějně vyhlížejících útoků, zatím ji ale schází veškerá kvalita ve finální fázi.

    Hosté vystřelili jen dvakrát, avšak v obou případech velmi nebezpečně, když Hyčkova hlavička i Kučerova přízemní rána proletěly těsně mimo branku.
     
    Během přestávky začalo nad Letnou silně pršet a druhý poločas tak bude doprovázet poměrně nevlídné počasí.
     
    Sparta do druhého poločasu změní sestavu, Tomáše Wiesnera nahradí Lukáš Vácha. Ten by měl působit ve středu pole s Michalem Sáčkem a Alexandru Chipciu by se měl zatáhnout na post pravého obránce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Tomáš Wiesner, přichází Lukáš Vácha.
     
    48
    Po jednom nákopu na Tetteha byl ghanský útočník přistižen v ofsajdu, za nedlouho byl další nákop za teplickou obranu, kde byl Tetteh znovu v postavení mimo hru a tentokrát si toho byl plně vědom, tak se do hry nezapojil a rozehrává brankář Grigar.
     
    50
    Heča se dostal trochu do tísně předkopnutím míče dále od kopačky, než by bylo potřeba, před dotírajícím Jindráčkem ale dokázal míč odkopnout do středu hřiště.
     
    51
    Tetteh potáhl míč po útočné polovině, následně posunul míč volnému Plavšićovi a naběhl si do pokutového území, Srbův centr ale letěl mimo dosah Tetteha i Pulkraba.
     
    52
    O pár sekund později adresoval Stanciu před teplickou branku podstatně kvalitnější centr a Matěj Pulkrab hlavou v pádu míří nad břevno! To byla výrazná příležitost Pražanů.
     
    54
    Rohový kop pro Teplice, Krobův centr k bližší tyči Hora zády k brance prodloužil výrazně nad břevno.
     
    55
    Brzy vybojovali rohový kop také sparťané, před brankou míč propadl v klubku těl a následoval litý boj o míč, Pulkrabovi se ale mezi mnoha protihráči nakonec vystřelit nepodařilo.
     
    56
    Už se znovu hraje u domácího pokutového území, z prvních dvou centrů se Tepličtí do zakončení prosadit nedokázali, po tom třetím Hora znovu hlavičkoval zády k brance vysoko nad branku.
     
    57
    Hra se teď rychle přelévá od jedné branky k druhé, tentokrát hrozil Benjamin Tetteh v pokutovém území Teplic, hostům se podařilo odehrát míč na rohový kop.
     
    58
    Sáčkův centr stáhl ze vzduchu brankář Grigar a ten se dalekým výhozem snažil rozběhnout Horu do rychlého protiútoku, teplický fotbalista ale lehce přistrčil Chipcia, což na mokrém terénu mělo za následek Rumunův pád a píská se proti hostům.
     
    59
    Stanciův oblouček do pokutového území hledal nabíhajícího Tetteha, před ním na poslední chvíli stačil odvrátit míč za branku Vondrášek.
     
    60
    Z následného rohu Sparta nedokázala brankáře Grigara nijak ohrozit.
     
    60
    Hosté znovu výrazně zahrozili, prudká dalekonosná pumelice Ljevakoviće přinutila Milana Heču k jeho prvnímu zákroku v dnešním zápase, někdejšímu brankáři Slovácka se podařilo vyrazit míč vedle své svatyně.
    60. Ljevakovič pálil skvěle z první
     
    61
    Žlutou kartu dostává Tomáš Vondrášek (FK Teplice).
     
    62
    Po Sáčkově ztrátě míče ve středu hřiště hosté podnikli rychlý brejk, v jehož závěru střelu Jakuba Hory z ostrého úhlu Heča vyráží k postranní čáře.
     
    62
    Žlutou kartu dostává Alois Hyčka (FK Teplice).

    Hyčka i Vondrášek viděli žluté karty za přerušení rychlého přechodu Sparty do útoku ve středu hřiště.
     
    64
    Vondrášek se pokusil obejít Sáčka, ten soka podrazil a hosté mohou rozehrávat míč z klidu.
     
    65
    Krob na levém křídle sice nedokázal obejít Radakoviće, vybojoval ale rohový kop a hosté se tak mohou nastěhovat před brankáře Heču.
     
    65
    Kučerův příliš krátký centr ale letěl mimo dosah hráčů ve žluto-modrém.
     
    66
    Také Sáčkův centr od rohového praporku k přední tyči se neujal, Teplice odvrátily míč za pokutové území, v držení balónu ale zůstávají domácí.
     
    67
    Costa zaváhal při rozehrávce v hloubi útočné poloviny, hosté toho ale nedokázali využít k ohrožení domácího brankáře Hečy.
     
    69
    Srdjan Plavšić snadno pronikl po útočné polovině až k pokutovému území, následně si všiml na pravé straně volného Chipcia, jenž připravil dobrou příležitost pro Matěje Pulkraba, ten ale zakončuje jen do brankáře Grigara.
    69. Pulkrab to zkusil znovu, trefil jen Grigara
     
    69
    Střídání v týmu FK Teplice: ze hřiště odchází Alois Hyčka, přichází Pavel Moulis.
     
    70
    Žlutou kartu dostává Nicolae Stanciu (AC Sparta Praha).

    V souboji kapitánů Stanciu dohrál souboj s Ljevakovićem po Bosňanově odehrání míče a po jeho čtvrté žluté kartě tak Spartě v příštím kole v Příbrami kromě Kangy bude chybět i další důležitá opora středové řady.
     
    72
    První změnu připravuje Sparta, u postranní čáry už je ke vstupu do hry připraven šestnáctiletý Adam Hložek, ten čeká na přerušení.
     
    73
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Matěj Pulkrab, přichází Adam Hložek.
     
    75
    Sparťané měli dobrou příležitost k brejku, Vácha se pokusil do úniku vysunout čerstvého mladíka Hložka, ten ale z úhlu vystřelit nedokázal.
    75. Šestnáctiletý Hložek po chvíli na hřišti v dobré šanci
     
    76
    Dnešní souboj na Letné sleduje 6 410 diváků, na sparťanské poměry podprůměrná návštěva.
     
    76
    Střídání v týmu FK Teplice: ze hřiště odchází Daniel Trubač, přichází Patrik Žitný.
     
    78
    Značné zdravotní potíže trápí Michala Sáčka, ten nebude schopen v zápase pokračovat.
     
    79
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Michal Sáček, přichází Josef Šural.

    Indisponovaného Sáčka nahrazuje Josef Šural. Čím dál častěji se spekuluje o možném Šuralově zimním odchodu, jedná se tedy o jeho poslední vystoupení na Letné?
    79. Sáček má pod okem krvavý šrám a musí střídat
     
    81
    V úvodu závěrečné desetiminutovky měl nadějnou příležitost Adam Hložek, talentovanému útočníkovi sklepl míč k noze Josef Šural, Hložek ale netrefil svoji střelu vůbec dobře a ta se zakroutila daleko od teplické branky.
     
    83
    Teplice právě vstřelily branku!
    Tepličtí jásají! Hosté rychle rozehráli autové vhazování, PAVEL MOULIS z levé strany vnikl do pokutového území a z úhlu prostřelil brankáře Heču!
    83. Pavel MOULIS - 0:1
     
    85
    Po sparťanském nákopu před teplickou branku Tetteh vyhrál hlavičkový souboj a prodloužil míč k Šuralovi, jeho střelu hosté odrážejí do bezpečí.
     
    86
    Po Plavšićově patičce z blízlkosti rohového praporku centroval Costa, před brankou ale nenašel nikoho v rudém.
     
    87
    Střídání v týmu FK Teplice: ze hřiště odchází Martin Jindráček, přichází Jan Hošek.

    Útočníka Jindráčka nahrazuje vysoký stoper Hošek.
     
    89
    Sparťané dobývají pevnou tvrz na hranici pokutového území Teplic, zatím ale marně.
     
    90
    Po Chipciově centru se v pokutovém území nedokázal prosadit Tetteh, ten byl těsně obsazen bránícími Severočechy a jen posunul míč k Tomáši Grigarovi.
     
    90+1
    Rozhodčí Hrubeš oddaluje závěrečný hvizd o čtyři nastavené minuty.
     
    90+1
    Sparta bude zahrávat ještě jednu standardní situaci z pozice poblíž rohu pokutového území po faulu na Tetteha.
     
    90+2
    Plavšićův centr vyrazil brankář Grigar za pokutové území, navíc je pískán útočný faul Lukáši Štetinovi.
     
    90+2
    Plavšić u postranní čáry srazil rozběhnutého Vondráška, Teplice mohou ušetřit cenné desítky sekund na sparťanské polovině.
     
    90+4
    Aut pro Teplice, to už začala poslední minuta avizovaného nastavení.
     
    90+4
    Po faulu Tetteha u středové čáry už je takřka jisté, že Teplice po osmi letech zvítězí na Letné.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Za obrovského pískotu publika rozhodčí Hrubeš ukončil utkání, v němž Teplice zvítězily na Spartě 1:0 brankou Pavla Moulise z 83. minuty, po šesti letech si tak odvážejí ze Sparty ligové body a po osmi letech je to rovnou tříbodový export.

    Sparta je navíc v ligovém souboji poražena na domácím stadiónu poprvé od loňského října, kdy nestačila na Viktorii Plzeň.
     
    Sparta po zisku jediného bodu z posledních tří kol do posledního podzimního utkání za týden v Příbrami vstoupí z páté příčky tabulky, Teplice i po dnešní výhře zůstaly deváté, vypracovaly si ale náskok na sedm týmů pod sebou. (19:05:34)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 83. Moulis (Krob)

    Karty:   23. Plavšić (SPA), 70. Stanciu (SPA) – 16. Jeřábek (TEP), 45. Kučera (TEP), 61. Vondrášek (TEP), 62. Hyčka (TEP)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 5:4. Rohy: 7:4.
    AC Sparta Praha: Heča – Wiesner (46. Vácha), Radaković, Štetina, Costa – Chipciu, Sáček (79. Josef Šural), Stanciu (C), Plavšić – Pulkrab (73. Hložek), Tetteh.
    Náhradníci: Bičík – Josef Šural, V. Vukadinović, Vácha, Hložek, Zahustel, Ristić.

    FK Teplice: Grigar – Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob – Ljevaković (C), Kučera – Hora, Trubač (76. Žitný), Hyčka (69. Moulis) – Jindráček (87. Hošek).
    Náhradníci: Jakub Diviš – Soungole, Červenka, Žitný, Hošek, Luts, Moulis.

    Rozhodčí: Hrubeš – Moláček, Vlček

    Diváci: 6 410
    thejrc.org