Česko – Rusko 1:2 (kon.) | Kazachstán – USA 2:8 (kon.) | Dánsko – Švýcarsko 0:4 (kon.)
konec
Česko
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Rusko
Sobota 29.12.2018, 02:07 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18910 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Hezké brzké sobotní ráno, šampionát hokejistů do 20 let pořádaný kanadskými města Vancouver a Victoria pokračuje svým třetím hracím dnem. Jedním ze dvou dnešních zápasů je i mohutně očekávaný duel skupiny A mezi Českem a Ruskem. Utkání v honosné vancouverské Rogers Areně startuje ve 2:07!
     
    Česko
    Česká hokejová dvacítka prošla během letní přestávky několika změnami. Nejvýraznější byla přestavba realizačního týmu, v němž nahradil Filipa Pešána třinecký šíbr Václav Váraďa, který k sobě přivedl jako asistenty Patrika Eliáše a Aleše Krátošku. Právě oni měli změnit dlouhé, už čtrnáctileté čekání na jakoukoliv medaili z mistrovství této kategorie. Úkol je to značně složitý, vždyť i poslední titul juniorů je značně vousatý. Vybojovala jej eskadra okolo kouče Jaroslava Holíka ve stínu zlatého hattricku v roce 2001.

    Celý reprezentační cyklus odstartovala letos dvacítky dvěma výhrami nad Švýcarskem v brněnském Sportcentru Lužánky, následně si v srpnu zapsali mladí hokejisté po debaklu s Finskem relativně překvapivou výhru 5:1 nad stejným soupeřem, který je považován za jednoho z favoritů celého letošního mistrovství. Na konci srpna na Turnaji 4 zemí ve švédském Örnsköldsviku se stejné kateogorii ale vůbec nedařilo. Varaďův výběr skončil v konkurenci Ruska, Švédska a kádru Suomi poslední, vše bylo podtrhnuto zejména ofenzivním trápením. Bez zisku jediného bodu. V říjnu už ovšem přišel záblesk výrazného zlepšení, na domácím Turnaji 4 zemí v Hodoníně si mančaft okolo kapitána Jakuba Galvase připsal velecenný skalp Švédů, s Ruskem pak sehrál velmi napínavou partii, kterou nakonec ukončil prohrou 5:6. Po závěrečné prohře s Finy ovšem stejně národní tým skončil až třetí.

    Před samotným šampionátem byla ovšem atmosféra naprosto odlišná. Reprezentačnímu managementu se podařilo získat klíčové opory ze zámořských týmů, které hrají na pomezí prvních týmu NHL a farem v nižší AHL. Podle mnoha expertů není vůbec troufalé tvrdit, že po zlanaření Nečase, Kauta i Zadiny se může aktuální reprezentační sestava stát jednou z nejsilnějších za posledních deset let. Prakticky jedinou velkou hvězdou, jež se nakonec na turnaji neobjeví je Filip Chytil, který již pravidelně obléká dres New Yorku Rangers. Generálky na samotný šampionát ovšem nedopadly asi úplně dle vysněných představ, česká dvacítka horko těžko udolala Slovensko na nájezdy, v posledním duelu před turnajem pak padla v poměru 2:6 s ambiciózními Američany. I sám lodivod střídačky Václav Varaďa označil výsledek za tvrdou facku, leč možná částečně prospěšnou.

    Kdo vůbec tvoří pilíř letošních mladých bojovníků se lvem na hrudi? Bezkonkurenčně největší hvězdou je Martin Nečas. Rodák z Nového Města na Moravě, odchovanec žďárských Plamenů a brněnské Komety. Přirozený lídr, hokejista s fantastickou technikou a vrozeným citem pro hru. Letos sice odstartoval v prvním týmu Caroliny, v říjnu jej ale poslal management Hurricanes celkem nečekaně na farmu do San Antonia. Mnohými je neprávem odsuzován coby protekční dítě určité skupiny novinářů, už při úvodním duelu šampionátu totiž ukázal svou důležitost pro celý kádr. Jeho velký kamarád z lajny Martin Kaut, 16. draftovaný prospekt letošního draftu, si taktéž celý podzim zvyká na americký život. Coby naděje Avalanche válčí v dresu farmářského Colorade Eagles zatím obstojně, pardubický odchovanec se tak rázem taktéž zařadil mezi největší hvězdy kádru. Na podobné úrovní důležitosti je i Filip Zadina, šestá letošní volba Detroitu, který bojuje na farmě v Grand Rapids. Komplexní útočník loni nastřílel na šampionátu v Bufallu celkem sedm branek, i letos tak může být jednou z největších ofenzivních ubraní Česka. Nelze opomenout ani Jáchyma Kondelíka nebo Jakuba Lauka. Obranu pak má na starost zejména olomoucký bek Jakub Galvas a plzeňský David Kvasnička, se zájmem se čeká i na výkony Daniela Bukače, jenž měl v minulosti častou smůlu na zdravotní lapálie. Trenéři mají na výběr i nesmírně vyrovnanou trojici brankářů. Proti Švýcarům sice předvedl fantastický výkon Lukáš Dostál, hodně se ale očekává i od talentovaného Jakuba Škarka.

    Nejproduktivnějším hráčem národního týmu je momentálně Martin Kaut, který se na středeční výhře nad Švýcarskem podílel jedním gólem a jednou asistencí. Český výběr měl v úvodním souboji ve skupině sice velké množství gólovek, jejich neproměňování a časté vyloučení je však stály lepší výsledek. Národní tým porazil stále se zlepšující hráče helvétského kříže až po prodloužení.
    Česká hokejová dvacítka má už na turnaj v Britské Kolumbii minimálně jednu vzpomínku, trenérský tandem okolo Václava Varadi má za sebou první týmové focení

     
    Rusko
    Ruská reprezentace patří již tradičně mezi největší aspiranty na cenné kovy z juniorských mistrovských šampionátů. Fakt potvrzující příslušnost k nejužší špičce světových hokejových škol může být třeba statistika, která vypovídá, že z posledních deseti mistrovství světa kategorie U20 skončili jen dvakrát pod stupni vítězů (2010 a 2018). Na druhou stranu však ze stejného statistického vzorku brala sborná mistrovský titul jen v Buffalu v roce 2011, kde kralovala sestava okolo takových jmen jako Panarin nebo Tarasenko.

    Letošní výběr nicméně není až tak brán za výrazného favorita. Přeci jen, naprostá většina ruských hráčů je skryta skautům v ruské MHL, VHL nebo KHL, odhadovat tak sílu celého týmu není úplně jednoduché. I tak však kádr namixovaný trenérem Valerijem Braginem (v průběhu šampionátu mu bude mimochodem po ruce kouč ruského A-týmu Oleg Znarok) budí respekt. Celý reprezentační cyklus zahájila podobná sestava jako na mistrovství výhrou na srpnovém Turnaji 4 zemí ve švédském Örnsköldsviku, v listopadu v Hodoníně pak nestačili Rusové jen na dominantní Finsko a získali stříbro. Krom toho ještě sborná odehrála přátelské duely proti výběrům kanadských soutěží OHL, QMJHL, a WHL, z nichž brala hned čtyři výhry a dvě porážky. V samotných generálkách už na kanadském území nicméně padla se Švédskem i USA, na závěr porazila jen Švýcary. Samotný vstup do turnaje ale zvládla včera na výbornou, když přejela bojovné Dány v poměru 4:0 a naladila se tak již na startu na správnou notu.

    Rusko sice chybí největší hvězda ročníku 1999 Andrej Svěčnikov, který už pravidelně hraje v NHL v dresu Caroliny. Mezi hlavní opory tak patří třeba kapitán Kim Kostin hrající jinak na farmě St. Louis v San Antoniu nebo obránce Dmitrij Samorukov z Guelphu z OHL. Na soupisce lze nalézt i třeba devítku letošního draftu Vitalije Kravcova nebo patnáctku Grigorije Děnisenka. V brance zatím dostal na šampionátu příležitost Daniil Tarasov.
    Úvodní vystoupení Rusů v Rogers Areně pohledem špičkových fotografů

     
    Úvodní utkání obou celků na šampionátu

    Česko x Švýcarsko 2:1 pr. (0:0, 1:1, 0:0 – 1:0)

    Rusko x Dánsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    10.11.2018 Česko x Rusko 5:6 (Turnaj 4 zemí)
    25.08.2018 Česko x Rusko 1:3 (Turnaj 4 zemí)
    26.12.2017 Česko x Rusko 6:5 pr. (MS U20 2018)
     
    Konečné nominace obou týmů

    ČESKO
    Brankáři: Jakub Škarek (Lahti/Finsko), Jiří Patera (Brandon/WHL), Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč).

    Obránci: Jakub Galvas (Olomouc), Filip Král (Spokane/WHL), Radim Šalda (Rimouski/QMJHL), David Kvasnička (Plzeň/Litoměřice), Dalimil Mikyska (Kometa Brno/Třebíč), Matyáš Zelingr (Kladno), Michael Gaspar (Mountfield HK/Litoměřice), Daniel Bukač (Niagara, OHL).

    Útočníci: Martin Nečas (Charlotte/AHL), Filip Zadina (Grand Rapids/AHL), Martin Kaut (Colorado/AHL), Jan Jeník (Liberec), Karel Plášek (Kometa Brno), Jakub Pour (Plzeň/Litoměřice), Petr Čajka (Erie,/OHL), Jan Hladonik (Třinec), Jáchym Kondelík (University Connecticut/NCAA), Jakub Lauko (Rouyn Noranda/QMJHL), Matěj Pekař (Barrie/OHL), Ondřej Machala (Pardubice), Kryštof Hrabík (Tri-City/WHL), Jan Kern (Omaha/USHL)

    RUSKO
    Brankáři: Petr Kočetkov (Rjazaň/VHL), Amir Miftachov (Kazaň/VHL), Daniil Tarasov (Toros/VHL)

    Obránci: Dmitrij Samorukov (Guelph/OHL), Alexander Alexejev (Red Deer/WHL), Daniil Žuravlev (Kazaň/VHL), Ilja Morozov (Novosibirsk/KHL), Jevgenij Olšanskij (Zauralje/VHL), Alexander Romanov (CSKA Moskva/KHL), Mark Rubinčik (Toros/VHL)

    Útočníci: Klim Kostin (San Antonio/AHL), Alexander Chovanov (Moncton/QMJHL), Vitalij Kravcov (Čeljabinsk/KHL), Grigorij Děnisenko, Nikolaj Konovalenko, Kiril Slepec (všichni Jaroslavl/KHL),Artěm Galimov (Kazaň/VHL), Kirill Marčenko, Ivan Morozov, Vasilij Podkozlin (všichni SKA Něva/MHL+VHL), Pavel Šen (Ufa/KHL), Ivan Muranov (Dynamo Moskva/KHL), Stěpan Starkov (Soči/KHL)
     
    Aktuální info z vancouverské mixzóny: Asistent trenéra Aleš Krátoška oznámil, že čeká sestava se pro duel s Ruskem nemění. V brance znovu začne Lukáš Dostál.
    Ranní rozbruslení má česká dvacítka za sebou, startujeme ve 2:00 středoevropského času!

     
    Hlavními rozhodčími tohoto utkání jsou Švéd Tobias Björk a Slovák Peter Stano. Jako čároví jsou pak delegováni Američan Brian Oliver a Švéd Emil Yletyinen.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Dostál (Patera) – J. Galvas (A), Kvasnička, Gaspar, D. Mikyska, F. Král, Bukač – Hrabík, Nečas (C), M. Kaut (A) – Machala, Hladonik, Zadina – Plášek ml., Kondelík, Lauko – Pekař, Kern, Pour.

    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Žuravljov, Ilja Morozov, Rubinčik, Samorukov (A), Romanov, Alexejev, Olšanskij – Slepec, Galimov, Muranov – K. Kostin (C), Kravcov (A), Denisenko – Starkov, Šen, Kovalenko – Podkolzin, Ivan Morozov, Marčenko.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Stano (SVK) – Oliver (USA), Yletyinen (SWE).
     
    Oba celky už jsou na hrací ploše, startujeme za malinký okamžik. Rogers Arena je zatím zaplněna jen zřídka.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Rusové se hned od úvodních sekund duelu snaží o vysoce aktivní ofenzivní hru, po protečování kotouče do ochranné sítě se tentokrát bude vhazovat ve středním pásmu,
     
    00:19
    Slepec si zapsal první větší ruskou šanci. Po rychlém otočení okolo Dostálovy brány zakončoval mezi betony českého golmana, kmenový hráč Komety Brno ale bez potíží zasahuje. Vhazování proběhne po jeho levici.
     
    01:22
    Šen a Kovalenko nebezpečně zavařili české obraně, když první vjel jak uragán do brankoviště Dostála. Český brankář ale mistrně zasahuje, stejně jako proti ráně druhého jmenovaného. Obrana národního týmu zatím není moc stabilní.
     
    02:06
    Češi kontrují šancí! Hrabík se dostal na levém křídle nečekaně k zakončení, když dostal dlouhý pas do jízdy, Jheo zakončení bylo jen mírně nepřesné, puk letěl těsně vedle tyče. Rusové měli kus štěstí!
     
    02:43
    A další tutovka! Ránu Rubinčika z druhé vlny hasil Dostál na opravdu na poslední chvíli, bomba z první letěla na špičku betonu českého brankaře. Zatím se hraje opravdu divácky veleatraktivní hokej.
     
    03:19
    Češi se snažili dostat do pásma, ale třetí česká lajna neudržela puk na svých holích. Po ruském ofsajdu pynoucího z urychleného kontru se bude vhazovat ve středním pásmu. Hraje se prakticky bez obran.
     
    04:16
    Napadání Gaspara bylo dlouhou dobu velice konstruktivní, stejně jako to v podání Nečase. Češi stráží střední pásmo zatím velmi brilantně, Rusové mají problém s rozehrávkou.
     
    05:03
    Kaut měl na holi tutovku! Pardubický odchovanec se probojoval po spolupráci s Nečasem dostal na ose hřiště k palbě tváří tvář Kočetkovovi. Ruský golman ale předvádí zákrok z říše snů, sborná si može
     
    06:36
    Nečas se pokoušel rozjet další akci po výborné práci Gaspara v obraně, ale nepochodil. Ruská pětka se velmi rychle stáhla do vlastního pásma a jeho průnikovku zastavuje. Češi se vrací do základního postavení.
     
    07:38
    Hladonik se rozjel po levém křídle velmi dynamicky vstříc soupeřově kleci, jenomže jeho tečovaná rána nedošla až k Kočetkovovi. Puk končí v ochranné síti, na řadě je tak první komerční pauza. Češi po ní odstartují natlačeni v ruském obranném pásmu.
     
    08:06
    Zadina se dostával k palbě, jenže po vykroužení na střed jej Starkov rozhodil ze zamýšlené trajektorie. Češi tak znovu přicházejí velmi rychle o kotouč, nicméně Rusové nebyli moc hbití. Brejku se tak národní tým vyhne a může střídat.
     
    09:14
    Rusové zatím relativně dost zápasí s korektní a přesnou rozehrávkou. Střední pásmo je devízou českého týmu, nicméně ani národní tým se zatím moc viditelně v ofenzívě nesrovnal. Častokrát zbytečně přicházejí o kotouč.
     
    09:31
    Nečas pálil z osy hřiště a Kočetkov se znovu musel hodně vyšvihnout! Národní tým nebyl daleko od první branky, rána ale přeci jen mířila přímo doprostřed prostoru mezi třemi tyčemi.
     
    10:35
    Šen se znovu dostal do velmi nebezpečné střelecké pozice poté, co druhá česká lajna propadla v ofenzivní fázi. Jeho bomba na zadní tyč ale byla pro Dostála ještě chytatelná, puk končí v rohu kluziště.
     
    11:18
    Rusové byli znovu velice blízko úvodní brance! Marčenko se prodral do prostoru před Dostálem, ale jemnou tečí nasměřoval puk přímo do českého brankáře. Ten raději hru přerušuje.
    11:18 Marčenkovu nebezpečnou teč Dostál pokryl
     
    12:25
    Národní tým si v poslední půlminutě připsal velice nadějný tlak, zejména je nutno vyzdvihnout konzistentnost presu na Kočetkova. Kern navíc málem vyslal ještě před tímto úsekem hry do jasné šance Poura, puk druhému jmenovanému ale přeskočil puk.
     
    12:55
    Lauko pálí pouze do clony, Češi se ale přesto usazují v obranném pásmu Rusů.
     
    13:41
    Rusové zatím prokazují velice dobrou odolnost v obranných řadách, kde takřka nekupí žádné chyby. Snaha o delší kombinaci tak i v této chvíli pro národní tým končí vbrzku. Sborná rozehrává zpoza branky.
     
    14:31
    Po Bukačově se ráně se snažil ještě natahovat před brankou Hrabík, avšak Kočetkov nakonec nemusel zasahovat. Český útočník totiž poskakující puk nedokázal zpracovat a spíš ho odkopl na mantinel. Varaďovi svěřenci ale zůstávají i nadále na dostřel.
     
    15:37
    Kern se dostal na levém křídle k parádní tutovce, jenomže jeho dorážka nebyla i kvůli tlaku a káčku Alexandra Alexejeva (RUS). Ruský bek si půjde odsedět dvouminutový trest za hákování, národní tým čeká první přesilovka.
     
    17:05
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Nene, to nebyla ideální přesilová hra národního týmu. Po dlouhých problémech vůbec rozehrát se po hrubici ve středním pásmu dostali Rusové do rychlého kontru, kterého zužitkoval na sto procent ARŤOM GALIMOV, jenž zvládl dokonale pokrýt puk vlastním tělem a hezkou ránou schovanou před Dostálem propálil prostor pod lapačkou českého brankáře. Asistence. Kirill Slepec.
    17:05 Arťom GALIMOV - 0:1
     
    18:27
    Karel Plášek se dostával do fantastické pozice pro únik, nicméně Žuravljov se ukázal jako hráč s nadstandardním přehledem a citem pro hru. Zastavil puk směřující za jeho záda a může rozjet ruskou palbu směrem k Dostálovi. Češi zařazují nuceně zpátečku.
     
    18:43
    Čeští hokejisté půjdou nuceně do čtyř. Po faulu Jakuba Lauka (CZE) za bránou Kočetkova totiž dostal jednoho z ruských beků přímo na mantinel. Podle názoru sudích šlo o krosček.
     
    19:51
    Český národní tým prozatím odolává s grácií, Starkov však předchozí optimismus ohledně oslabení Varaďových svěřenců. Jeho dvojitá rána/dorážka pořádně Dostála vystrašila, český brankář zasahoval s velkou námahou.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Co říci k první třetině? Rozhodně šlo hned ze začátku o velmi vyrovnanou periodu, v níž se oba celky dostávaly do tutových gólovek a bavily diváky v ochozech Rogers Areny moderním ofenzivním hokejem. Někdy sice strhující podívanou kazily problémy jednoho či druhého protivníka v rozehrávce. Až v první českém přesilovce se vše zlomilo, Rusové po své první trefě začali prezentovat sebevědomým výkonem a národní tým ve zbytku třetiny prakticky k ničemu nepustili. Nic však ještě není pro české hokejisty ztraceno, očekává se bezesporu velmi napínavá bitva. Pokračujeme přibližně v 2:58 středoevropského času.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Česko – Rusko 8:9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:19
    Samorukov se velmi rychle dostat do střelecké pozice na ose hřiště, nicméně Dostál zasahuje. Rusové se v této chvíli zatím nedokáží udržet v pásmu.
     
    20:43
    Češi jsou v plném počtu, své první oslabení v utkání tak zvládli s grácií.
     
    21:10
    Nicméně na světě je další české vyloučení. Za faul na modré čáře si půjde odsedět dvouminutový trest Michael Gaspar (CZE), konkrétně za podražení.
     
    22:19
    Český národní tým zatím předvádí velice pozičně dobře zvládnuté oslabení, Rusy prakticky nepouští k palbě. Sborná je v útočném pásmu i dost nesvá, nedokáže si tvořit výraznější mezírky k ohrožení branky.
     
    23:10
    Češi jsou znovu kompletní, i tentokrát se mohou pochlubit ubráněným oslabením.
     
    24:06
    Rusové pořádně svého soupeře nyní zatlačili do úzkých. Varaďův výběr se nyní musel mermomocí bránit. Bombu Marčenka zvládl Dostál vyrazit, nakonec pokryl i dělovku z první v podání Morozova. Sborná i nadále okupuje české pásmo.
     
    25:36
    Spolupráce první lajny byla málem poprvé dnes megaúspěšná! Nečas si najel na pravém křídle na kruhy a hezkou ránou zápěstím protáhl Kočetkova. Ruský brankář ale zasahuje, český nároďák se ovšem nyní postupně zvedá.
     
    26:26
    Machala se prodral na podobné pozici jako před chvíli český kapitán Martin Nečas k průjezdu do ruského brankoviště, avšak rána bekhendem byla nakonec relativně pro Kočetkova snadná záležitost. Puk skončil v jeho lapačce.
     
    27:35
    Pekař se spolu se svými parťáky se čtvrté lajny snažili rozvrácení ruské obranné zdi, nicméně jejich snaha byla nakonec marná. Sborná si rozehrávku pohlídala a pronikla do středního pásma.
     
    28:12
    Na ledě zůstal v této chvíli ležet Kovalenko, což se moc nelíbilo ruským obráncům, kteří se hned pustili do českých útočníků před zasahujícím Kočetkovem. Rozhodčí nakonec budou vylučovat na obou stranách, za hrubost si půjdou svůj trest odsedět Jan Kern (CZE) i Danil Žuravljov (RUS).
     
    29:40
    Hra čtyři na čtyři zatím přináší hodně zajímavou ofenzivní podívanou. Nicméně Dostál i tentokrát dokázal ruský nápor nakonec ustát, Ivan Morozov pálil jen do jeho betonů
     
    30:12
    Oba celky už jsou znovu kompletní, Kern i Danil Žuravljov se vracejí zpět na střídačku.
     
    31:31
    Kaut se málem dostal na hranici útočného pásma po krásné nahrávce od Nečase k dobré příležitosti, ruští beci však na poslední chvíli celou akci zastavují.
     
    32:15
    Rusové nebyli daleko od skórování! Dmitrij Samorukov a po něm i z větší dálky Alexandr Romanov se pokoušeli propálit českou clonu v mezikruží. Napoprvé zakročil až Dostál, druhá rána už byla zablokována. Puk končí v rohu kluziště.
     
    33:53
    Kaut a Zadina, to byla dvojice, která Kočetkovovi pořádně zavařila před ruským brankovištěm. Rána druhého jmenovaného letěla obloučkem nad ruskou brankou a skončila nakonec těsně za zadní tyčkou. Česká eskadra pokračuje v tlaku.
     
    34:31
    Čeští hokejisté se dostanou k přesilovce. Ivan Muranov (RUS) je vylouče za držení.
     
    35:03
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Další česká přesilovka končí inkasováním. Rusové jsou v oslabení neskutečně žhaví po individuálních chybách v kombinaci, což se potvrdilo i tentokrát. Fantastická rychlost obranné čtyřky sborné zaskočila i českou obranu, která byla v zadních řadách jen v jednom muži. Po Šenově nahrávce se vrhl NIKOLAJ KOVALENKO, jehož blafák Dostál neustál. Střelec branky pak sebou plnou silou bouchl o mantinel, následuje tak ošetřování přímo na ledě. Asistence: Pavel Šen, Alexander Alexejev.
    35:03 Nikolaj KOVALENKO - 0:2
     
    35:50
    Češi se sice postarali o dosažení gólové trefy, ale videorozhodčí jí ještě budou kontrolovat. O brzkém českém snížení tak jasno ještě není. Kondelík totiž trefil puk asi obličejem.
     
    35:50
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je to potvrzeno! Čeští hokejisté mohou slavit, neboť nakonec se jim po kontrole záznamu se prokázalo, že JÁCHYM KONDELÍK si před bránou počínal podle pravidel a puk tečoval do branky opravdu ramenem a poté bradou, ne hokejkou nad úrovní ramen. Asistence: David Kvasnička, Karel Plášek.
    35:50 Jáchym KONDELÍK - 1:2
     
    37:02
    Kaut se dostal na pravém křídle k palbě, ale nestihl puk. Čeští hráči nyní spálil velkou šanci, Rusové mohou jít rychle znovu do brejku.
     
    38:09
    Kostin se zvedl ruce nad hlavou a okamžitě si šel stěžovat sudímu na zákrok Filipa Krále (CZE), který mu vysmekl při bránění hokejku. Faul byl klasifikován jako nedovolené bránění.
     
    39:12
    Českému výběru se podařilo i tentokrát vyhodit kotouč přes všechny čáry, což nabízí čas na uklidnění. Rusové jsou ve své početní výhodě nyní neuvěřitelně mrštní a lačni po střeleckých pozicích. Jejich kombinace je ovšem značně statická.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá perioda nabídla ze začátku relativně znovu dramatický hokej, avšak posléze se znovu ukázala ruská síla v rychlých brejcích po individuálních chybách. Češi znovu inkasovali ve vlastní přesilovce, když se prosadil po rychlé rána Kovalenko. Nicméně český výběr velmi šťastně ještě stačil srovnat po teči helmou v podání Jáchyma Kondelíka. Do třetí třetiny tak svěřenci kouče Václava Varadi vstupují znovu s jednobrankovým mankem. Vyvrcholení přijde na řadu přibližně ve 3:50 středoevropského času.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Česko – Rusko 5:9
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:09
    Filip Král se vrací na hrací plochu, Češi jsou v této chvíli kompletní.
     
    41:01
    Po parádním českém tlaku se národní tým nyní dostane i k přesilovce, kapitán Klim Kostin se v této chvíli musí poroučet na trestnou alvici za podražení v obranném pásmu.
     
    42:03
    Národní tým i nadále pokračuje v tlaku, avšak palba na ruskou bránu je častokrát dost ztížená clonou hráčů sborné, jež jsou momentálně velice dobře pohybliví. Kočetkov k tomu navíc první českou ránu bez potíží kryje.
     
    42:44
    Nečas se ještě možná zbytečně snažil nahrávat svému parťákovi Martinu Kautovi, což je také důvod rychlého ruského brejku. Příhra na pravém křídle byla zastavena, stejně to se dá říci o zmiňovaném kontru sborné.
     
    43:55
    Česká obrana nyní nepůsobí vůbec konzistentně a pevně. ba naopak, Rusové jí prochází jako by se nic nedělo. Kirill Marčenko tak v tomto okamžiku bez potíží došel až před Dostála, kam poslal svou bekhendovou střelu. Český brankář byl připraven.
     
    44:24
    Kondelík se pokoušel natlačit puk přes ležícího Kočetkova, avšak snaha českého střelce byla přerušena pískotem sudího. Podle všeho se vše dělo zároveň s postavením útočícího hráče v brankovišti.
     
    45:35
    Nikolaj Kovalenko a Stěpan Starkov se naprosto bez problému dostali přes střední pásmo a šturmovali si to přímo na Dostálovu branku, Galvas ovšem stačil zasáhnout. Olomoucký bek ukázal velký přehled ve hře.
     
    46:27
    Rusové znovu pořádně zahrozili! Alexandr Romanov se prezentoval na ose hřiště pořádnou bombou, která proletěla přes clonu až málem za brankovou čáru. Dostál ovšem předvádí spektakulární zákrok, když lapačkou stačil natáhnout přes celou šířku brankoviště. Česká střídačka si může oddechnout.
    46:27 Dostál si vychutnal zákrok po střele Romanova
     
    46:52
    Hokejový kolotoč! Rusové předvádí fantastickou ofenzivní podívanou, když tentokrát málem stačil zakončit Klim Kostin. Jeho dorážku ovšem Dostál vychytal. Následnou bombu Grigorije Denisenka vychytala obranná řada.
     
    46:52
    Češi budou znovu muset hrát v oslabení, za podražení tentokrát bude pykat Michal Gaspar (CZE).
     
    47:55
    Čeští hokejisté se nyní relativně s přehledem poprali s ruským tlakem a bez potíží vyhazují puk až ke Kočetkovovi. Čtyřka národního týmu tak může rychle vystřídat.
     
    48:57
    Gaspar se sice nyní už vrací zpátky na led, ale Dmitrij Samorukov málem dokázala přeci jen přesilovku rozhodnout v ruský prospěch. Jeho bomba nadělala Dostálovi velké potíže, za brankou se pak strhává menší postrkovaná.
     
    48:57
    Na řadu přichází hra čtyř proti čtyřem. Za postrkovanou za brankou se v této chvíli bude muset poroučet na trestnou lavici Jakub Lauko(CZE) a Klim Kostin (RUS).
     
    49:36
    Zatím parádní podívanou nabízí rovnovážný stav na ledě, kde jedna akce střídá další akci. Češi s Rusi si nicméně mohou podat ruce, ani jedni své šance nedokáží dotahovat přes finální fázi.
     
    50:57
    Lauko i Kostin s vracejí zpět na hrací plochu, ani jeden z celků většího prostoru na ledě nevyužil. Rusové měli ovšem pořádný tlak, zejména Kravcov se ukázal ve velmi dobrém světle.
     
    51:25
    Češi se nyní snažili o narušení ruské rozehrávky, avšak tlak na puk měli jen slabý. Sborná se dokázala zformovat a míří vstříc Dostálovi.
     
    52:59
    Obrovskou tutovku si připsal po velké hrubce v zadních řadách Klim Kostin, který se ocitl úplně sám před Dostálem. Český brankář neskutečným způsobem zasahuje. Bravo, rozštěp jako z pravý následovník Dominika Haška!
     
    53:10
    Zadina z kontru pálí těsně vedle, Češi jsou nyní velmi lační po brance.
     
    54:36
    Další ztráta ve středním pásmu v podání české elitní formace, Rusové znovu přepínají do ofenzívy a minimalistickým stylem znovu zahajují kombinaci. Sborná úsporný režim de facto naprosto stačí.
     
    55:39
    Ne, marná snaha českých útočníků o větší zapojení do ofenzívy, Rusové hrají v této chvíli po taktické stránce jako z partesu.
     
    56:15
    Klim Kostin znovu ukázal svou veledůležitost pro výběr kouče Bragina. jeho bomba po další české minele v českém pásmu ale končí vedle branky. Česká střídačka si může pořádně oddechnout.
     
    57:15
    Nečas nečekaně využil dobrého postavení Zadiny a po ráně z velkého úhlu se Kočetkov pořádně musel znovu stavět do základní pozice. Tohle zavánělo vyrovnáním!
     
    57:37
    Snaha o vyrovnání se nyní českému výběru v této chvíli bude hodně ztěžovat. Po mohutném ruském náporu se totiž provinil Daniel Bukač (CZE) podražením v obranném pásmu. Rusové mohou začít taktizovat.
     
    57:56
    Čechům se povedlo vybojovat puk a poslat ho pod Kočetkova, vhazování proběhne v ruském obranném pásmu.
     
    58:31
    Češi zkouší powrer-play!
     
    Dnešní utkání sleduje 14523 diváků.
     
    58:45
    Tohle zavánělo brankou! Na prázdnou českou branku se valil Nikolaj Kovalenko, na poslední chvíli ale jeho ránu vyklekal Filip Zadina. Rusové se mohou jen držet za hlavy, mohlo být rozhodnuto.
    58:45 Zadinův brankářský zákrok zabránil ruskému rozhodnutí
     
    58:52
    Sborná si vybírá oddechový čas!
     
    59:07
    Zadina se dostal na pravém křídle ke střelbě, ale rána na bližší tyč bla pro Kočetkova formalita. Kondelík se ještě pokoušel dorážet, ale ruští beci jen jako vyhazovači před nočním klubem vyprovodili mimo brankoviště.
     
    59:07
    Oddechový čas si vybírá i Václav Varaďa, národní tým má na vyrovnání už jen necelou minutu!
     
    59:28
    Martin Nečas pálil z modré těsně vedle!
     
    59:59
    A bylo málem vyrovnáno! Martin Nečas asi celkem logicky bouchá hokejkou o plexisklo, jeho bomba z brejku letěla milimetry vedle tyče!
    59:59 Nečasova střela z poslední vteřiny nadělala Kočetkovovi nemalé starosti
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Česko – Rusko 12:10
     
    Střely na branku celkem: Česko – Rusko 25:28
     
    Nejlepší hráči utkání: Lukáš Dostál (Česko) – Nikolaj Kovalenko (Rusko)
     
    Třetí třetina nakonec přinesla relativně velkou bitvu o každý metr, nicméně čeští hokejisté nakonec jednobrankové manko nedokázali dotáhnout. Rusové hráli podobně jako včera proti Dánům minimalisticky, prakticky hrozili jen z rychlých brejků a nehnali se zbytečně po hlavě do útoku. Národnímu týmu nes výrazně scházela efektivita v zakončení, což se před turnajem nijak nepředpokládalo, že takové hvězdy jako Nečas Kaut a Zadina budou spíše gólově mlčet. Koho je potřeba vyzdvihnout je brankář Lukáš Dostál, který si připsal hned druhý nadstandardní výkon v řadě a po právu byl oceněn jako nejlepší český hráč utkání. Ode mě je to z Vancouveru pro dnešek vše, do Evropy přeji hezké sobotní ráno. (04:34:21)
    Marken.cz

    Filip Kortus

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 36. Kondelík (Kvasnička, Plášek ml.) – 18. Galimov (Slepec), 36. Kovalenko (Šen, Alexejev)


    Česko: Dostál (Patera) – J. Galvas (A), Kvasnička, Gaspar, D. Mikyska, F. Král, Bukač – Hrabík, Nečas (C), M. Kaut (A) – Machala, Hladonik, Zadina – Plášek ml., Kondelík, Lauko – Pekař, Kern, Pour.
    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Žuravljov, Ilja Morozov, Rubinčik, Samorukov (A), Romanov, Alexejev, Olšanskij – Slepec, Galimov, Muranov – K. Kostin (C), Kravcov (A), Denisenko – Starkov, Šen, Kovalenko – Podkolzin, Ivan Morozov, Marčenko.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Stano (SVK) – Oliver (USA), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 14 523
    thejrc.org