Dánsko – Kazachstán 0:4 (kon.) | Rusko – USA 1:2 (kon.)
konec
Rusko
1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
USA
Pátek 04.01.2019, 22:00 • Rogers Arena • Mistrovství světa do 20 let • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Dobrý den, zdravím vás z Rogers arény. Světový šampionát juniorů už dospěl do semifinálové fáze a boj o titul se nezadržitelně blíží. Od 22:00 SEČ nás čeká první boj o finále mezi Ruskem a USA.
     
    Rusko

    Ruský celek zatím zažívá snový šampionát. Do semifinále dokráčelo bez ztráty kytičky, když jako jediný tým si ve čtvrtfinále připsal vysokou výhru a na turnaji ještě nepustil ani bod. Výkony Rusů ve skupině nebyly optimální, ovšem sborná postupně porazila Dány (4:0), český celek (2:1) a otočila i duel se Švýcary (7:4). To nejlepší si připravila na konec základní skupiny, když přemohla domácí Kanadu v poměru 2:1.

    I ve čtvrtfinále ukázalo Rusko svou sílo. Se Slováky se vůbec nepáralo a ve vancouverské aréně je v prvních deseti minutách přivítalo čtyřmi góly. V dalším průběhu přidalo ještě další čtyři branky, přičemž Slováci snižovali pouze v závěru a utkání skončilo jednoznačně 8:3.

    V individuálních statistikách vyčnívá z Rusů především Grigori Denisenko. Šikovný pravák je nebezpečný hlavně v přesilovkách a zatím má bilanci 3+4. Rusko má zároveň dvojici nejproduktivnějších beků na turnaji. Alexander Romanov vstřelil jednu branku a přidal šest asistencí, Alexander Alexejev se trefil dvakrát a zapsal čtyři asistence. Jedničkou týmu je Pjotr Kočetkov, který drží skvělou bilanci zákroků 96,51%.
     
    USA

    I celek Spojených států amerických si vede na šampionátu velice dobře. Ve skupině skončil druhý, když přehrál Slovensko (2:1), Kazachstán (8:2) i Finsko (4:1). Nestačil pouze na Švédsko, když málo vídaný duel prohrálo v prodloužení. Američané prohrávali po padesáti minutách 0:4, jenže nadechli se k famóznímu finiši a i díky hattricku Poehlinga vyrovnali v poslední minutě na 4:4. V prodloužení se ale trefil Boqvist a bod navíc bral evropský tým.

    Čtvrtfinále absolvovalo USA proti národnímu týmu. Zámořský celek měl po většinu času navrch, přesto se musel o výsledek strachovat. Ve třetí třetině totiž dokázal snížit na rozdíl jedné branky Martin Kaut, jenže Chmelevski trefil odkrytou branku a uzavřel utkání na konečné skóre 3:1.

    Přestože ve čtvrtfinále nebodoval, tak i nadále je nejproduktivnějším hráčem šampionátu Ryan Poehling. V desítce je i jeho spoluhráč Jason Robertson. Mezi beky se daří Mikeymu Andersonovi. Jedničkou pro americký výběr je Cayden Primeau.
     
    ČTVRTFINÁLE:

    Rusko – Slovensko 8:3 (4:0, 3:0, 1:3)

    Branky a nahrávky: 6. Děnisenko (Samorukov, Kravcov), 7. Starkov (Kovalenko, Romanov), 8. Alexejev (Kovalenko, Starkov), 11. Šaškov (Romanov, Podkolzin), 32. Kostin (Děnisenko, Žuravljov), 39. Kostin (Děnisenko, Alexejev), 40. Slepec (Galimov, Muranov), 53. Ilja Morozov (Šaškov, Olšanskij) – 44. Fehérváry (Ivan, Pospíšil), 59. Roman (Ivan, Fehérváry), 60. Ivan (Fehérváry, Liška).

    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Ilja Morozov, Žuravljov, Romanov, Samorukov, Olšanskij, Alexejev, Rubinčik – Slepec, Galimov, Muranov – K. Kostin, Kravcov, Denisenko – Starkov, Šen, Kovalenko – Marčenko, Šaškov, Ivan Morozov – Podkolzin.



    USA – Česko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

    Branky a nahrávky: 13. Cates (J. Hughes), 27. Norris (Robertson), 60. Chmelevski (Anderson) – 52. M. Kaut (Nečas, Jeník).

    USA: Primeau – Samberg, M. Anderson, Q. Hughes, Kemp, St. Ivany, M. Samuelsson, Miller – Norris, Robertson, Farabee – Madden, Barratt, Cates – Poehling, Cockerill, Wahlstrom – Chmelevski, J. Hughes, Drury – O'Brien.

     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Žuravljov, Ilja Morozov, Samorukov, Romanov, Alexejev, Olšanskij, Rubinčik – Muranov, Galimov, Slepec – Denisenko, Kravcov, K. Kostin – Kovalenko, Šen, Starkov – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Šaškov.

    USA: Primeau (Keyser) – Q. Hughes, Kemp, Samberg, M. Anderson, St. Ivany, M. Samuelsson, Miller – Madden, Barratt, Cates – Norris, Robertson, Farabee – Poehling, Cockerill, Wahlstrom – Chmelevski, J. Hughes, Drury – O'Brien..
     
    Na ledě už jsou Rusové, za chvíli můžeme očekávat i Američany.
     
    Týmy už jsou připraveni na modrých čarách, za pár vteřin odstartuje první semifinále!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:18
    Rychlost nabral Tyler Madden, jenže ruští beci uplatnili své parametry a kotouč mu odebrali.
     
    00:58
    Nejproduktivnější obránce mistrovství Alexander Romanov se pokusil o první zakončení v zápase, jenže bekhendem zamířil vedle.
     
    01:58
    Nepříjemný projektil vyslal od modré čáry Olšanskij, jenže Primeau dokázal dobře zasáhnout a kotouč skončil za brankou.
     
    02:43
    Čtvrtá formace Američanů si nepohlídala přechod do útočného pásma a poprvé v zápase zasahují čároví sudí.
     
    03:20
    Chytře zkoušel přihrávat před branku Noah Cates, ovšem Kočetkov byl dobře postavený a hokejkou kotouč vyrazil do klidných míst obranného pásma.
     
    04:12
    Dvojice Norris – Robertson si neporozuměla a místo rychlého přechodu do pásma narazila sama do sebe a o puk přišla.
     
    05:58
    Velké štěstí nyní měli Američané. Denisenko vlétl do útočného pásma a hledal před brankou volného Slepce, jenže ten naštěstí pro soupeře kotouč vůbec netrefil.
     
    07:47
    Rusové se radují z vedoucího gólu, ale radost je může brzy přejít! Samorukov našel geniálním pasem před brankou Slepce, který dostal puk do branky po odrazu od brusle.
     
    07:47
    Regulérnost branky ještě ověřují sudí u videa!
     
    07:47
    Všechno je jinak, stav zůstává bezbrankový! Dle sudích Slepec usměrnil kotouč bruslí do branky, takže gól neplatí!
     
    08:39
    Od modré vypálil Samberg a Kočetkov vyrazil kotouč pouze k Robertsonovi, který však nedokázal pořádně zakončit a USA tak přišlo o dobrou možnost.
     
    09:38
    Teď si ruský brankář nevěřil na rozehrávku, a přestože měl dostatek času, raději kotouč podržel a přerušil hru.
     
    10:55
    Z otočky zkusil zakončit ruský kapitán Galimov, ovšem Primeau byl u pravé tyče připraven a kotouč se od něho pouze odrazil.
     
    11:34
    Pomalý oblouček doletěl až do lapačky Kočetkova, který přivolal komerční přestávku.
     
    12:17
    Puk vyplaval proti Samuelssonovi, který bez přípravy střílel, ale trefil pouze blokujícího Podkolzina.
     
    13:11
    Další přerušení hry ze strany Kočetkova. Zatím vidíme opatrnou hru s minimem šancí na obou stranách.
     
    14:18
    Střela od modré byla sražena do ochranné sítě, následuje další komerční přestávka.
     
    15:28
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Krásná akce a Američané vedou! Na modré čáře si šikovně přehodil kotouč Logan Cockerill a díky své rychlosti se dostal za obránce. Přihrál pod sebe na volného OLIVIERA WAHLSTROMA, který z první trefil odkrytou branku. Asistence: Logan Cockerill, Dylan Samberg.
    15:28 Oliver WAHLSTROM - 0:1
     
    16:47
    Do dobré pozice si sjížděl kapitán Anderson, ale kotouč nedostal, jak by potřeboval a nemohl tak pořádně zakončit.
     
    17:27
    O druhou branku v zápase se pokusil Wahlstrom, když to zkusil z těžkého úhlu, jenže tentokrát přesný nebyl.
     
    18:07
    Šikovně se přes obránce uvolnil Slepec a mířil na zadní tyč, ale na poslední chvíli mu do střely skočil druhý bek a pokus vyrazil do ochranné sítě.
     
    18:29
    Ještě na modré čáře udržel kotouč Kostin a zkusil hned vystřelit, ale Primeau střelu viděl a chytil.
     
    19:35
    Nešikovně šel na soupeře Jason Robertson a podrazil ho. Rusové mají možnost dvacet pět vteřin do konce první třetiny srovnat v přesilové hře.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je u konce, ale sudí budou ještě po odpískání vylučovat. Kravcov zkusil zakončit po siréně, což se soupeři nelíbilo a tvrdě ho poslal k zemi. Šarvátku nenechá sudí jen tak a ještě bude rozdělovat tresty.
     
    Jinak jsme viděli v prvních dvaceti minutách vyrovnanou bitvu, kdy ani jeden z týmu neměl navrch. Sudí nejprve neuznali branku Slepce, takže se z vedoucí branky mohl radovat Olivier Wahlstrom.
     
    Střely na branku: 8:6
     
    Další třetina začne přibližně v 23:00.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Vyloučení v týmu Rusko (Grigorij Denisenko – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu USA (Dylan Samberg – 2 min., krosček).
     
    20:37
    Na oblíbené pozici v přesilové hře pálil místo vyloučeného Denisenka Ivan Morozov, ale přihrávku nedostal ideálně a zamířil mimo tři tyče.
     
    21:05
    Pokus Alexejeva k brance nedoputoval, protože ránu schytal jeden z Američanů do bruslí a následně puk vyhodil z pásma.
     
    21:35
    První přesilová hra v zápase skončila nevyužita, Robertson je zpátky na ledě.
     
    22:00
    V přerušené hře se zpátky na střídačky vrací i vyloučení Denisenko a Samberg.
     
    22:33
    Američané se dobře udrželi v pásmu a nakonec si vybojovali i první početní výhodu.
     
    23:15
    Američané hrají zatím přesilovku bez jakékoliv myšlenky, čehož využil Slepec. Ukořistil kotouč a s ním na holi získal pár vteřin k dobru pro svůj tým.
     
    23:53
    Tvrdě a zároveň nepřesně pálil Wahlstrom, pokus Jacka Hughese vyrazil Kočetkov betonem.
     
    24:20
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Američané byli v početní výhodě úspěšní a vedou už o dvě branky! Přihrávka Jacka Hughese prošla před branku na ALEXANDERA CHEMEVSKIHO, jenž rychlou střelou po ledě procpal kotouč za Kočetkova záda. Asistence: Jack Hughes, Mikey Anderson.
    24:20 Alexander CHMELEVSKI - 0:2
     
    25:46
    Po rychlé zasekávačce hledal před brankou spoluhráče Farabee, ale Ilja Morozov se včas vrátil a kotouč vypíchl do rohu.
     
    26:55
    Špatné střídání Rusů zavinilo další dvouminutový trest. Na trestnou usedá Ivan Morozov.
     
    27:37
    Prudká střela Farabeeho sice Kočetkovi vypadla, ale puk mu vypadl těsně před něho, takže ho přikryl a přerušil hru.
     
    28:23
    Před branku dostal kotouč Ryan Poehling a zkoušel zakončovat s hokejkou mezi nohami, ale Kočetkov po parádičce neinkasoval a dobře zasáhl.
     
    28:55
    Rusové jsou v plném počtu.
     
    30:01
    V dobré pozici se ocitl Denisenko, ale otálel se střelou a zajel až branku. Po objetí zkoušel přihrávat před Primeaua, jenže ten jeho pas vystihl připravenou holí.
     
    31:03
    Sborná se v posledních minutách trápí a drhne ji především kombinace. Amerika má nyní více ze hry.
     
    31:42
    Teď Rusové vyrazili do zajímavého přečíslení, kdy před brankou v těžké pozici vracel kotouč Šaškov, ale Primeau se natáhl a betonem šanci zlikvidoval.
     
    32:58
    Špatnou rozehrávku Rusů mohl potrestat Robertson, ale střela mu nesedla ideálně a vypálil pouze do připraveného Kočetkova.
     
    33:36
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Šikovné ruce GRIGORIJE DENISENKA nyní pocítili Američané v plné parádě. Nejproduktivnější hráč Rusů najížděl na Primeaua z pravé strany a nádhernou střelou pod břevno našel mezírku, jak dostat kotouč do sítě. Bez asistence.
    33:36 Grigorij DENISENKO - 1:2
     
    35:00
    Do dalšího zakončení se dostal Olivier Wahlstrom, zkusil to po ledě, ale Kočetkova zasáhl betonem.
     
    36:02
    Po odrazu od zadního mantinelu prošel Primeauovi kotouč pod rukama, jenže tím zaskočil i dojíždějícího Kravcova, který nedokázal puk trefit.
     
    36:10
    Po buly se k nebezpečnému pokusu dostal Robertson, ale i kdyby se prosadil, tak by sudí neuznali branku kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Hra je vykázaná do středního pásma.
     
    37:16
    Po dobrém forčekingu mohl zakončovat Šen, ale očividně už neměl sílu pořádně zakončit, takže trefil pouze hokejku bránícího hráče.
     
    38:01
    Další přerušení, sudí píská přihrávku rukou od Američanů.
     
    39:09
    Prudkou přihrávku nedokázal Kravcov z první trefit, což je pro jeho tým velká škoda. Zívala totiž na něho zcela odkrytá branka.
     
    39:49
    Perné chvilky nyní přečkali Američané. Soupeř je zmáčkl v pásmu a měl několik dobrých příležitostí, ovšem Primeau s obětavými obránci nápor přežili bez úhony.
     
    39:54
    Vyloučení v týmu USA (Mikey Anderson – 2 min., podrážení).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou druhých dvacet minut, kde jsme viděli o poznání zajímavější podívanou než v první třetině. Po šťastné střele Chmelevskiho vedlo USA už o dvě branky, ale díky přesné střele Denisenka se Rusko vrátilo do hry.
     
    Střely na branku (ve druhé třetině): 20:20 (12:14)
     
    Další třetina začne přibližně v 23:52.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:29
    Dvakrát pálil v přesilové hře Kravcov, ale ani v jednom případě na Primeaua nevyzrál.
     
    41:18
    Obrovské štěstí pro Ameriku! Rychlý pokus Slepce Primeauovi vypadl z výstroje, ale na brankové čáře dokázal odpálit puk jeden z amerických obránců!
     
    42:20
    Mladíček Hughes s pukem rychle zakvedlal a vystřelil. Kočetkov stál na správném místě a střelu podržel.
     
    43:43
    Nebezpečná střela Muranova přinesla zbytečný vzruch, protože sudí odpískali postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    44:29
    Nepřesná kombinace Rusů nedovolila přechod přes střední pásmo, následně se sborná dopustila zakázaného uvolnění.
     
    45:25
    Do dobré pozice si najel kapitán Anderson, ale proti jeho střele padl jeden z Rusů a zblokoval ji.
     
    45:51
    Do střely Alexejeva nikdo ze spoluhráčů nevložil hůl, takže si Primeau připsal klidný zákrok.
     
    46:39
    Hodně nepřesná rozehrávka Slepce končí na zakázaném uvolnění.
     
    47:16
    Šaškov dokázal obrat soupeře o kotouč, ale zakončení neprovedl přesné.
     
    48:44
    Po několika odrazech se z ničeho nic v palebné pozici ocitl Ilja Morozov, ovšem nezakončil tak, jak by si představoval a ze šance sešlo.
     
    49:31
    Zbytečně se nyní zapojil Slepec do hry a sudí píská úmyslný ofsajd.
     
    49:51
    Skvělým zákrokem podržel naděje Rusů Kočetkov! Střela Wahlstroma se odrazila před branku, kde číhal Poehling, ale do jeho dorážky ruský brankář skvěle skočil a zasáhl.
     
    51:18
    Zákrok na Samorukova volal po faulu, ale sudí nevylučují. Rusové zůstali v pásmu, ale kotouč se jim neodrazil na hole tak, jak by si představovali.
     
    52:47
    Sborné se v posledních minutách nedaří usadit v pásmu. Američané dobře brání a zároveň často vyvážejí kotouč do pásma soupeře.
     
    54:58
    Tvrdá rána Romanova sice byla tečovaná, ale ani tak si nenašla cestu do branky.
     
    55:19
    S pokusem Olšanskije neměl Primeau problém a v pohodě ho ukryl do lapačky. Po komerční přestávce se bude vhazovat v pásmu Ameriky.
     
    Dnešní utkání sleduje 14 355 diváků.
     
    56:00
    Rusové drží soupeře v pásmu, ale střelba nepřichází.
     
    56:12
    Nyní o pásmo přišli a kvůli ofsajdu se bude vhazovat ve středním pásmu.
     
    56:25
    Kotouč vystřelili Američané do hlediště, ale dle sudích to bylo ve středním pásmu, takže vylučovat se nebude.
     
    57:09
    Poslední minuty jsou provázeny samými nepřesnostmi, po další píská sudí týmu USA icing.
     
    58:18
    Po nahození od modré zůstal kotouč ve výstroji jednoho z hráčů USA, ale po chvilce ho vyklepal ven a dostal pryč z obranné třetiny.
     
    59:20
    Kočetkov odjíždí na střídačku a Rusové jsou v šesti!
     
    59:36
    Kotouč se povaloval před brankou, ale nikdo z Rusů na něho nedosáhl!
     
    59:59
    Je to jisté. Američané postupují do finále, protože do konce zbývá jedna vteřina a vhazuje se ve středním pásmu.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec, známe prvního finalistu šampionátu! Ve vyrovnané třetí třetině Rusové nedokázali vstřelit vyrovnávací branku, takže poprvé na turnaji musí překousnout porážku a do boje o titul tak postupuje celek USA.
     
    Nejlepší hráči zápasu: Grigori Denisenko (Rusko) – Cayden Primeau (USA)
     
    Tři nejlepší hráči Ruska na šampionátu: Pjotr Kočetkov (brankář), Ilja Morozov (obránce), Kim Kostin (útočník)
     
    Tři nejlepší hráči USA na šampionátu: Mikey Anderson (obránce), Jason Robertson (útočník), Ryan Poehling (útočník)
     
    Střely na branku (ve třetí třetině): 35:27 (15:7)
     
    Rogers arénou právě dozněla hymna na počest vítězného týmu, který se představí v zítřejším finále. Rusy čeká boj o bronz proti poraženému týmu z druhého semifinále Švýcarsko – Finsko.
     
    To je ode mne vše, já se s vámi loučím a zároveň bych Vás chtěl pozvat na druhý semifinálový duel, který startuje v 2:00 SEČ a střetnou se proti sobě Švýcaři s Finy. (00:35:05)
    Marken.cz

    Filip Kortus

    Branky a nahrávky: 34. Denisenko – 16. Wahlstrom (Cockerill, Samberg), 25. Chmelevski (J. Hughes, M. Anderson)


    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Žuravljov, Ilja Morozov, Samorukov, Romanov, Alexejev, Olšanskij, Rubinčik – Muranov, Galimov, Slepec – Denisenko, Kravcov, K. Kostin – Kovalenko, Šen, Starkov – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Šaškov.
    USA: Primeau (Keyser) – Q. Hughes, Kemp, Samberg, M. Anderson, St. Ivany, M. Samuelsson, Miller – Madden, Barratt, Cates – Norris, Robertson, Farabee – Poehling, Cockerill, Wahlstrom – Chmelevski, J. Hughes, Drury – O'Brien.

    Rozhodčí: Ingram (CAN), Sjoqvist (SWE) – Harrington (CAN), Nikulainen (FIN)
    thejrc.org