Rusko – USA 1:2 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 6:1 (kon.) | Rusko – Švýcarsko 5:2 (kon.)
konec
Finsko
6:1 (4:1, 2:0, 0:0)
Švýcarsko
Sobota 05.01.2019, 02:08 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18 910 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Hezké sobotní ráno, juniorský světový šampionát v ledním hokeji pořádaný provincií Britská Kolumbie se dostává ke svému vyvrcholení. V Rogers Areně jsou totiž na řadě semifinálové boje, tím druhým z nich v dnešním programu je očekávané střetnutí mezi Finskem a Švýcarskem. Utkání startuje ve 2:00 středoevropského času!
     
    Švýcarsko
    Švýcarští hokejisté letos vyhlásili jasný cíl. Dost ambiciózní. Vybojovat poprvé od roku 1998 na juniorském světovém šampionátu cenný kov. Svěřenci kouče Christiana Wohlwenda jsou hnáni faktem, že na mistrovství světa do Britské Kolumbie odjelo hned 13 hráčů, kteří již stejný turnaj v minulosti zažili. Dalším argumentem může být i rostoucí kvalita švýcarských soutěží a švýcarského hokeje obecně. Vždyť už na letošním seniorském mistrovství dosáhl výběr okolo Romana Josiho na šokující stříbrnou medaili.

    Švýcarským juniorům však příprava na turnaj moc nevyšla, s Kanadou sice zapsali fantastický výsledek 3:5 a celkem bez potíží porazili poměrem 4:1 podceňovaný Kazachstán, samotná generálka ale týmu neklapla. Švýcarští mladíci podlehli Rusům, prohrou odstartovali i světový šampionát, když celkem nešťastně padli 1:2 v prodloužení v souboji s českým výběrem. Kvalita hokejového Švýcarska se nicméně potvrdila, když ve druhém duelu ve Vancouveru velmi potrápili Kanaďany a prohráli s nimi těsně 2:3. V klíčovém duelu o čtvrtfinále pak zlomili odpor Dánska, v souboji s Ruskem navíc nebyli daleko od vítězství nad Rusy, nad nimiž vedli už o tři branky. Nevyužitá přesilovka a ani jeden z kuriózní série dvou nájezdu po sobě však byly hlavní příčiny porážky, která je odsoudila ke čtvrtému místu ve skupině. Švýcaři se nicméně zatím na turnaji prezentují velmi sympatickým herním projevem, ofenzivně laděným, bez zbytečného taktického sepětí. Postupem času spíše vyzrávají a rapidně se zlepšují. Do čtvrtfinále se Švédskem tak nešli jako úplný outsider, přesto jejich relativně pohodová výhra nad skandinávským soupeřem způsobila v hokejových kruzích poprask. Hokejisté Tre kronor byli totiž považováni za favorita na zlato, místo toho je porazila už v prvním kole play-off dravost švýcarských mladíků.

    Mezi největší hvězdy týmu patří určitě kapitán Nando Eggenberger (zatím zapsal jeden gól a tři asistence), který spolu se svým parťákem Nico Grossem z týmu Oschawa Generals zaujal skauty před nadcházejícím draftem. Nelze zapomenout ani na Valentina Nussbaumera nebo Philippa Kurasheva, který je momentálně s bilanci 5+1 nejproduktivnějším hráčem týmu a šestým nejlepším kanadského bodování celého turnaje. Dělí se zároveň o první flek v tabulce střelců. V brance pak zatím dostal nejvíce možností prospekt New Jersey Devils Akira Schmid (úspěšnost zákroků 86,30 %), proti Čechům i Švýcarům nicméně chytal Luca Hollenstein, jenž má úspěšnost dokonce na úrovni slibných 97,75 %.
    Nemysleli jsme, že jsme outsideři! Tohle byla jasná zpráva všem, že Švýcaři se mohou ještě na turnaji dosáhnout na velké věci

     
    Finsko
    Finové sice na předchozích dvou šampionátech brali deváté a sedmé místo, kdy je zejména trápila koncovka a ofenzivní schopnosti, letos se už ovšem dá mančaft okolo trenéra Jussiho Ahokase považovat za medailového favorita. Finský vývoj na šampionátech dvacítek je rozhodně pozoruhodný, po zlatu na domácím šampionátu v roce 2016 se o rok později museli hráči Suomi dokonce zachraňovat, loni pak vypadli ve čtvrtfinále s Českou republikou, i když měli ve zmiňovaném zápase více ze hry. Postupně se však do dvacítek dostávali hráči z úspěšných turnajů osmnáctek, na nichž brali Finové z posledních tří let dva tituly a jedno stříbro.

    V tomto reprezentačním cyklu se Finům daří dost odlišně, ve Vierumäki se jim zdařilo v srpnu debaklem potopit české naděje, následně ovšem stejnému soupeři podlehli. Na Turnaji čtyř zemí v Örnsköldsviku nicméně skončili až třetí, když zvítězili znovu jen nad Českem, v listopadu v Hodoníně na stejném klání předvedli velkou sílu, když udolali všechny své soupeře. Generálky na turnaj se Suomi povedly náramně, když deklasovali Dánsko a udolali i Kanaďany.

    Hokejisté ze země tisíce jezer ale odstartovali samotný šampionát překvapivou prohrou se Švédy, následně si ale bez sebemenších potíží poradili s Kazachstánem a Slováky, čímž si zajistili Finové postupové místo do čtvrtfinále. Následná prohra s Američany je ovšem odsoudila ke třetímu místu, které znamenalo přímý souboj s Kanadou o postup do medailových bojů. V něm Finové připravili domácímu publiku obrovský šok, když javorové listy vyprovodili coby pořádající zemi v prodloužení. Z podceňovaného výběru je tak rázem velký aspirant na možný zisk cenného kovu.

    Finové přivezli na šampionát velice kvalitní sestavu, která je plná hráčů se zkušenostmi z NHL. Zejména obrana má neuvěřitelnou sílu, na níž by měli trenéři stavět. Za Boston už letos stihl debut Urho Vaakanainen (na juniorském šampionátu si zahraje potřetí v řadě), v Chicagu pa působí Henri Jokiharju. V útoku pak září Kaapo Kakko, pravé křídlo s parametry a dovednostmi, které jej předurčují pro první kolo letošního draftu. V produktivitě však zatím nejvíce exceluje prospekt New Jersey Aarne Talvitie, jemuž se podařilo už nastřílet dvě branky a přidat tři asistence. Naděje Floridy Aleksi Haponiemi má o kanadský bod méně (2+2). V brance zatím hájí finskou čest Ukko-Pekka Luukkonen, který má produktivitu 93,16 %.
     
    Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    Finsko
    Kanada x Finsko 1:2 pr.
    USA x Finsko 4:1
    Slovensko x Finsko 1:5
    Finsko x Kazachstán 5:0
    Finsko x Švédsko 1:2

    Švýcarsko
    Švédsko x Švýcarsko 0:2
    Švýcarsko x Rusko 4:7
    Dánsko x Švýcarsko 0:4
    Švýcarsko x Kanada 2:3
    Česko x Švýcarsko 2:1 pr.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    21.12.2017 Finsko x Švýcarsko 4:2 (příprava)
    31.12.2016 Finsko x Švýcarsko 2:0 (MS U20 2017)
    21.12.2015 Finsko x Švýcarsko 3:4 (příprava)

    PS: Uvedené výsledky dosáhli naprosto rozdílné sestavy, které se od dnešních kompletně liší. Statistika má spíše ukázat, jak jednotlivým celkům vyhovuje hokejový styl určité země.
     
    Konečné nominace obou týmů

    FINSKO
    Brankáři: Ukko-Pekka Luukkonen (Sudbury/OHL), Lassi Lehtinen (Lukko Rauma/Finsko), Filip Lindberg (University Massachusetts/NCAA)

    Obránci: Henri Jokiharju (Chicago/NHL), Urho Vaakanainen (Boston/NHL+Providence/AHL), Oskari Laaksonen (Ilves Tampere), Aleksi Anttalainen (Blainville-Boisbriand/QMJHL), Toni Utunen (Tappara Tampere/Finsko), Olli Kaskinen (Turku/Finsko), Ville Heinola (Lukko Rauma/Finsko), Otto Latvala (Hämeenlinna/Finsko), Anttoni Honka (Jyväskylä/Finsko)

    Útočníci: Eeli Tolvanen (Nashville/NHL+Milwakuee/AHL), Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi (oba Oulu/Finsko), Teemu Engberg, Anton Lundell (oba IFK Helsinky/Finsko), Samuli Vaionionpää (Ilves Tampere/Finsko), Valtteri Puustinen (Hämeenlinna/Jr. A SM-liiga), Santeri Virtanen (Lappeenrant/Finsko), Linus Nyman (Lukko Rauma/Finsko), Kaapo Kakko (Turku/Finsko), Aarne Talvitie (Penn State/NCAA), Jesse Ylönen (Lahti/Finsko), Sami Moilanen (Tappara Tampere/Finsko), Sampo Ranta (Univ. Minnesota/NCAA)

    ŠVÝCARSKO
    Brankáři: Luca Jan Hollenstein, Gianluca Zaetta (oba Zug/NLB), Akira Schmid (Omaha/USHL)

    Obránci: David Aebischer (Gatineau/QMJHL), Davyd Barandun (Davos/NLA), Tim Berni, Gianluca Burger (oba Curych/NLB), Tobias Geisser (Hershey/AHL), Nico Gross (Oshawa/OHL), Simon Le Coultre (Moncton/QMJHL), Janis Moser (Biel/NLA)

    Útočníci: Yannick Brüschweiler, Justin Sigrist (oba Curych/NLB), Nando Eggenberger (Oshawa/OHL), Jeremi Gerber (Bern/NLA), Philipp Kurashev (Quebec/QMJHL), Marco Lehmann (Kloten/NLB), Sven Leuenberger (Zug/NLA), Nicolas Müller (MoDo/Švédsko), Valentin Nussbaumer (Shawinigan/QMJHL), Sandro Schmid (Malmö/Švédsko), Ramon Tanner (Biel/NLB), Matthew Verboon (Salmon Arm Silverbacks/BCHL), Luca Wyss (Langenthal/NLA)
     
    Hlavními rozhodčími tohoto utkání jsou Američan Andrew Bruggeman a Bělorus Maxim Sidorenko. Jako čároví sudí jsou pak delegováni další Bělorus Dmitrij Goljak a Rus Dmitrij Šišlo.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Luukkonen (Lindberg) – Utunen, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie (C) – Tolvanen, Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Moilanen, Vainionpää, Engberg – Nyman.

    Švýcarsko: Hollenstein (Schmid) – Gross (A), Le Coultre, Berni, Aebischer, Moser, Burger, Barandun – Eggenberger (C), Kurashev, Müller – Nussbaumer, Sigrist, Brüschweiler – Lehmann, Tanner, Leuenberger – Wyss, Schmid, Verboon – Gerber.

    Rozhodčí: Bruggeman (USA), Sidorenko (BLR) – Goljak (BLR), Šišlo (RUS).
     
    Stejně jako ostatní duely na šampionátu nebo utkání zámořských soutěží, i toto semifinále nezačne reálně přesně ve 2:00 středoevropského času, úvodní buly proběhne až přibližně o osm minut později.
     
    Oba celky míří na ledovou plochu, startujeme za malinký okamžik. Kapitáni vzájemných protivníků si předávají památeční vlaječky.
     
    Na Finsko se v Rogers Areně bučí, vyřazení domácích miláčků se v Kanadě viditelně neodpouští.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:19
    Finové se jako první ujímají iniciativy, což jen dokázal Aleksi Heponiemi rychlou střelou po překročení modré čáry. Bomba nicméně letěla vedle branky. Hollenstein tak nemusel ani zasahovat.
     
    00:40
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové se dostávají hned z první rány do vedení! Velice jednoduchá akce tentokrát nachytala Hollensteina ve chvilce nepozornosti Virtnanovi se povedlo velmi přesně zpoza branky najít JESSE YLÖNENA, který pohotovou ranou ke vzdálenější tyči relativně překvapivě překonal jinak velmi dobře chytajícího švýcarského brankáře. Asistence: Santeri Virtanen.
    00:40 Jesse YLÖNEN - 1:0
     
    01:19
    Finové i nadále tlačí a nechtějí si ujít příležitost, aby dokázali narušit švýcarskou sebevědomou obranu. Velmi efektní bylo nyní proniknutí Engberga, Hollenstein ale zasahuje.
     
    02:55
    Finsko právě vstřelilo branku!
    To je brankostroj! Finové ukazují, že podceňování před čtvrtfinále a nyní před semifinále rozhodně nebylo namístě. Po rychlém vyměnění místa a puku s Kuparim se dostal na levém křídle k palbě AARNE TALVITIE. Jeho schovaná rána znovu relativně nachytala Hollensteina. Asistence: Rasmus Kupari, Urho Vaakanainen.
    02:55 Aarne TALVITIE - 2:0
     
    03:35
    Ne, dnes to nejsou ti Švýcaři, které jsme vídali ve Vancouveru a předvčerem ve Victorii. Všichni z nich sjou viditelně zaskočení nastalým vývojem a kupí jednu chybu za druhou. Ztráta sebevědomí dělá teď svoje.
     
    04:26
    Poprvé se výrazněji probudila švýcarská střídačka, když se dostal Schmid na levé straně do dobré střelecké pozice. Jeho rychlá klička a snaha jít dopředu byla sympatická, Luukkonen byl ale připraven.
     
    05:19
    Finsko se rozhodně nikam nehrne. Zatím vyčkává na chybky svých soupeřů a bezhlavě nezkouší útočit. Proto v tuto chvíli zahajují rychlý návrat zpět do základních pozic.
     
    05:53
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Třetí úder, neuvěřitelné! Finové nyní ukazují, jak se na Švýcary fantasticky připravili. V této chvíli nejvíce práce pro třetí branku Suomi udělal Kupari, který navezl kotouč v samostatném úniku před Holllensteina, nicméně kličku mu švýcarský brankář vychytal. Dorážka AARNA TALVITIEHO nicméně zapadla přesně pod horní tyč, což rozhodčí zpětně ověřili na videu. Asistence: Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi.
    05:53 Aarne TALVITIE - 3:0
     
    06:25
    Švýcaři nyní půjdou dokonce do oslabení, po tvrdém faulu v roh obranné třetiny je vyloučen Matthew Verboon (SUI) za krosček.
     
    07:43
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Konec švýcarského snu se pomalu stává skutečností. Finům nyní vyčkávání v přesilové hře na první střelu vyšlo parádně. Ideální clona, výborná střelecká pozice, přesně vybrané místo v postoji Hollensteina. Tohle všechno hrálo pro chicagský zázrak, beka HENRIHO JOKIHARJA. Ten natáhl ke stropu haly a vypálil přesně k tyči. Asistence: Aleksi Heponiemi, Valtteri Puustinen.
    07:43 Henri JOKIHARJU - 4:0
     
    07:43
    Švýcarský kouč Wohlwend se rozhodl k jasnému, promyšlenému kroku. Místo Lucy Hollensteina nyní posílá jeho parťáka Akiru Schmida.
     
    08:34
    Finové i nadále svého soupeře bez lítosti presují a zkouší hledat další místečka pro možné gólovky. Švýcaři jsou už viditelně z nastalého vývoje dost rozhozeni.
     
    09:42
    Luca Wyss se dostal spolu s Eggenbergerem, nicméně ani jeden nakonec neuspěl. Druhý jmenovaný po nahrávce svého spoluhráče mířil těsně vedle branky, Luukkonen si asi pořádně oddechl.
     
    10:35
    Oskari Laaksonen hezky našel Kaapa Kakka, který se zjevil před brankou, na ose hřiště. Nahrávka zpoza branky nicméně nebyla gólová, Schmid vytáhl velmi pohotový zákrok. Kotouč skončil v jeho betonech.
     
    11:11
    Urho Vaakanainen se pokusil vypálit z kruhů, nicméně jeho rána byla velmi brzy zablokována. Po zásahu vysokou holí jednoho ze švýcarských hráčů hra byla pro tuto chvíli přerušena.
     
    11:34
    Schmid se znovu v brance pořádně předvedl! Jeho zákrok po rychlém přesunu od druhé tyče ale nakonec nebyl potřeba. Zřejmě by puk chytil, ale bomba letěla mimo bránu.
     
    12:29
    Sandro Schmid dostal v útočném pásmu pořádně naloženo od Laaksonena, jemuž se podařilo zachytit i kotouč. Švýcarsko musí honem rychlen přepínat do defenzívy, Suomi zahajuje masivní útok.
     
    13:12
    Gianluca Burger je nyní švýcarským hrdinou! Finové na tribunách už už málem slavili pátou branku, jenomže do gólové nahrávky Laaksonena na Lundella se podařilo zmíněnému švýcarskému bekovi vložit hokejku. Velké štěstí pro hráče s helvétským křížem na prsou!
     
    14:13
    Švýcaři se opravdu stále trápí. O zápase se spíše dá říci, že už moc málo procent naděje patří šanci, že by se podařilo duel ještě nějak výrazněji zdramatizovat. Vždyť právě před chvílí se jim podařilo připsat teprve druhou střelou, Suomi jich má sedmkrát víc.
     
    14:44
    Simon Le Coultre se dostal nečekaně na levém křídle ke křížové palbě na bránu, nicméně Luukkonen byl i tentokrát připraven. Jeho pozornost zabránila inkasování, puk uklidil do lapačky.
     
    15:56
    Eeli Tolvanen se dostal spolu s Lundellem do zajímavé možnosti, ale své nahození na Schmida jim nevyšlo. Pokus z velkého úhlu švýcarský brankář bez potíží pokryl a vyrazil jej za svou branku.
     
    16:32
    Švýcary čeká přesilovka. Za držení soupeře za vlastní brankou byl vyloučen Santeri Virtanen (FIN).
     
    16:40
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Je tu přeci jen zápletka! Švýcaři svou přesilovku využívají v bleskovém čase, když se jim podařilo na několikrát dostat puk do brankoviště, nicméně až nebojácný PHILIPP KURASHEV dokázal dopráskat kotouč do sítě za bezmocného Luukkonena. Asistence: Sven Leuenberger, Nicolas Müller.
    16:40 Philipp KURASHEV - 4:1
     
    18:38
    Rogers Arena Švýcarům velmi mohutně fandí. Většina většina Kanaďanů totiž po vyřazení svého týmu celkem Soumi Finy k smrti nesnáší. Kromě bučení tak nyní poprvé zanznívá ve Vancouveru i mohutné povzbuzování Let´s go Switzerland!
     
    19:51
    Samuli Vainionpää zvládl tečovat zajímavou žabičku Utunena, který pálil od modré čáry. Schmid na poslední chvíli zasahuje, kotouč končí za švýcarskou brankou. Suomi teď scházelo kousek štěstí.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku v 1. třetině: Finsko – Švýcarsko 16:4
     
    Finský uragán. Tak by se dala krátce charakterizovat první třetina. Hokejisté Suomi se už od prvních minut prezentovali ofenzivně laděným hokejem bez zbytečného vyčkávání a Švýcary zřejmě výrazně zaskočili. Luca Hollenstein, brankář, který byl mnohými novináři ve Vancouveru zamýšlen jako možný člen All-star týmu, byl po čtyřech brankách odvolán. Zásluhou kanonýra Kurasheva ještě nicméně žije švýcarským hráčům malá naděje, po první periodě nicméně stále prohrávají o tři góly. Pokračujeme přibližně ve 3:03 středoevropského času.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:19
    Finové se hned od začátku snaží o další navýšení svého náskoku. Aarne Talvitie se po přechodu modré čáry okamžitě rozhodl ke střelbě, rána zápěstím nicméně pro Luukkonena nebyla problém.
     
    20:45
    Švýcaři jsou v tlaku! Nando Eggenberger málem nabil na zajímavou trefu Kurasheovovi, který tečoval před brankou. Stejně jako následnou bombu od Müllera ale pokryl Luukkonen.
     
    21:19
    Švýcarům se v hale momentálně hodně tleská. Vůbec se nevzdávají a předvádějí velmi sympatický výkon hodný obdivu.
     
    22:23
    Luukkonen musel být znovu připraven, protože jej Eggenberger nečekaně otestoval od pravého mantinelu. Finský brankář nicméně kotouč stačil ukrýt v lapačce.
     
    23:46
    Tentokrát se dostal k otestování finské zdi v brance Burger a Kurashev, nicméně ani několikerá palba nepomohla. Puk končí mimo finskou bránu v náručí Luukkonena.
     
    24:43
    Finové se v této chvíli nikam neženou, netlačí na pilu, což se jim však může vymstít. Švýcaři cítí ve vzduchu velkou naději, nicméně stále za soupeřem zaostávají v útoku.
     
    25:57
    Po pořádné době se v této chvíli přerušuje. Lehmann totiž byl na modré čáře až příliš rychlý, po zapískání ofsajdu se bude vhazovat ve středním pásmu.
     
    26:25
    Teemu Engberg dostal v útočném pásmu tvrdě naloženo od švýcarských vlků v defenzívě. Stejně tak, nahnán na plexisklo, ukončil svou anabázi Anton Lundell. Hráči s helvétským křížem ne dresech se opravdu rapidně zlepšili.
     
    27:56
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finská vzpoura! I přestože Suomi už po pauze neplatili za jasného hegemona hřiště, po rychlé útočné akci je všechno v této chvíli jinak. Lundellovi se podařilo s pukem nekráčet velmi blízko brankoviště, kde se ho zmocnil až druhý hráč Finska. ALEKSI HEPONIEMI nicméně zvládl dorážku na výbornou, Schmid byl takřka po prvním zákroku na Tolvanena bez šance. Asistence. Eeli Tolvanen, Anton Lundell.
    27:56 Aleksi HEPONIEMI - 5:1
     
    28:33
    Yannick Brüschweiler předváděl v útočné třetině velmi dobrou práci, když se mu hned několikrát povedlo navézt kotouč do střelecké pozice, finští obránci ale nyní pracují s fantastickou pečlivostí. Ke střelbě se tak nikdo ze Švýcarů nedostal.
     
    29:24
    Lundell je nyní bez hokejky, jež mu nevypadla ale jen tak. O všechno se postaral schovaným zákrokem Nico Gross (SUI), který podle všeho hůl soupeři jednoduše vysekl.
     
    29:54
    Rasmus Kupari se snažil dorážet po přesilovkovém kolotoči Finska přímo před Schmidem, ale švýcarský brankář tentokrát zasáhl bez sebemenších problémů. Kotouč skončil pod jeho výstrojí.
     
    30:21
    Aarne Talvitie pálil z osy hřiště a Schmid jen se štěstím zasahuje! Švýcarská střídačka si může oddechnout.
     
    31:24
    Gross se vrací zpátky na hrací plochu. Švýcarská útočná formace tak rychle může jít do útoku, obránci Suomi nicméně předvedli dobrý návrat. Možnost brejku tak byla brzy odvrácena.
     
    32:50
    Finská sestava se dostane k dalšímu přesilovkovému momentu. Gianluca Burger (SUI) dostává možná lehce sporný trest, ale z opakovaných záběrů je dobře vidět, že se dopustil podražení u mantinelu.
     
    33:06
    Finové dostávají k dispozici hned dvojnásobnou přesilovku. Na trestnou lavici tentokrát znovu míří Nico Gross (SUI). Podle sudích se dopustil sekání.
     
    33:20
    Henri Jokiharju pálil těsně vedle branky! Finský tlak je nyní opravdu enormní!
     
    34:11
    Aleksi Heponiemi si nabruslil po pravém křídle do nižší pozice pro střelbu, jenomže Schmid vytahuje parádní zákrok. Jeho vybruslení z brankoviště nakonec pomohl dostat puk ramenem a pomocí tyče až do ochranné sítě.
     
    34:57
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hokejová lahůdka! Tak tahle akce měla asi všechno, co vůbec může hokejový prožitek mít. Přesnost, kadence, estetika a hlavně účelnost. Po krasné přihrávce v trojúhelníku z první se dostal z osy hřiště ke střelbě RASMUS KUPARI, který nedal Schmidovi prakticky šanci. Bomba letěla přímo do levé šibenice. Asistence: Kaapo Kakko, Aleksi Heponiemi.
    34:57 Rasmus KUPARI - 6:1
     
    35:32
    Nicolas Müller se dostával po krásné nahrávce Grosse do lehčího úniku, nicméně nedokázal probruslit až do střelecké pozice. Finové jej zahnali do rohu kluziště, kde o kotouč brzy přišel.
     
    36:42
    Aarne Talvitie a Teemu Engberg se dostával do rychlé šance, nicméně nakonec se druhému z tohoto dua nepovedlo zpracovat vzájemnou přehazovanou puku. Schmid tak nemusel v této chvíli ani zasahovat.
     
    37:39
    Finové se snažili velmi rychle dostat do ofenzivní fáze své hry, jenomže Müller spolu s Kurashevem stačili velmi brzy zasáhnout. Hra se tak v této chvíli otáčí.
     
    38:08
    Valtteri Puustinen se podařilo dostat kotouč přímo k Virtanenovi, jenomže ekvilibristické zakončení na Schmida neplatilo. Švýcarský brankář si připisuje velmi kvalitní zákrok!
     
    39:19
    Finové dlouho drželi Švýcary v šachu za vlastní brankou, nicméně Müllerovi se nakonec povedlo kotouč vyvézt na osu a z levého křídla po nabruslení i vypálit. Luukkonen nicméně pohotově zasahuje.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: Finsko – Švýcarsko 13:8
     
    Druhá třetina sice nabízela ze začátku velmi zajímavou podívanou, kdy měli Švýcaři velmi zajímavě rozjetou část hry, v níž si připisovali převahu a zatlačili soupeře ke zdi. Finové nicméně nic nevzdávali a po trefách Kupariho a Heponiemiho už je jejich náskok dokonce pětigólový. Třetí perioda už s největší pravděpodobností bude jen formalita, nicméně ještě je brzy něco predikovat. Pokračujeme přibližně v 3:54 středoevropského času.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:17
    Aarne Talvitie se nijak nerozpakoval a hned na startu třetiny pořádně prověřil. Jeho bomba zápěstím jen prosvištěla vzduchem a zalétla do lapačky, tato šance tak nebude mít vliv na skóre.
     
    41:06
    Yannick Brüschweiler se ukázal na ose hřiště a málem finskou neporazitelnost v osobních soubojích vyvrátil, Luukkonen nicméně zasahuje. Stejně jako Schmid na druhé stráně po brejku Vaakanainena.
     
    41:46
    Na ledě se to začíná pošťuchovat. Rozhodčí to viditelně nechtějí přejít a okamžitě vášně obou týmů krotí. Tresty budou uděleny na obě strany, , neboť po zásahu na Nymana Davydem Barundunem (SUI) kolenem přišel Valtteri Puustinen (FIN) a faulujícího shodil na led hokejkou. Jemu je udělen menší trest za krosček.
     
    43:08
    Berni se dostával k rozehrávce, jenomže Samuli Vainionpää (FIN) viditelně svého soupeře za branku Švýcarů podrazil. Hráči s helvétkým křížem na dresech tak budou přesilovku čtyř proti třem
     
    43:54
    Tim Berni pálil z osy hřiště, nicméně jeho rána byla zblokována. Kotouč končí mimo branku Luukkonena, švýcarský tlak nicméně ještě pokračuje.
     
    44:25
    Finská branka je sice nadále výrazně obléhána, právě Luukkonen ale drží velmi dobrý gólový průměr. Jeho další zákroky pomohly týmu Suomi k dalšímu vyhození puku, Švýcaři se musí vracet.
     
    45:08
    Samuli Vainionpää se vrací zpět na hrací plochu, Švýcarsko nabídnuté přesilové hry nevyužilo. Svůj tlak spíše velmi rychle prohospodařilo a utopilo jej v kombinaci bez střelby.
     
    46:52
    Aleksi Heponiemi se dostával k šanci, jenže jeho postup byl velmi brzy zastaven. Švýcaři se tak mohou rozjet do brejku, Berni nicméně raději zvolil rozehrávku na jistotu.
     
    47:46
    Philipp Kurashev stačil najít dlouhou nahrávkou Eggenbergera, jenomže švýcarský kapitán měl už příliš ztížený střelecký úhel. Luukkonen ovšem i tak předvádí veledůležitý zákrok, puk vykopl betonem.
     
    48:32
    Schmid musel být velmi brzy na ledě, neboť Henri Jokiharju vypálil s pořádnou vervou. Puk nicméně letěl přesně do míst, kde se švýcarský brankář nacházel. Rána tak skončila lapena v lapačce. Na řadě je komerční pauza.
     
    49:23
    Teemu Engberg se dlouho snažil s Puustinenem vystřelit, nicméně jeho postup byl velmi brzy zastaven. Puk skončil ve středním pásmu, Švýcaři si mohou oddechnout.
     
    50:39
    Finy čeká další přesilovka. Po faulu ve středním pásmu obdržel Yannick Brüschweiler (SUI) trest za sekání, které však nebylo podle reakcí kanadských diváků pískatelné.
     
    51:19
    Finové se dlouho drželi v útočném pásmu, jenže vyčkávání se střelou je stálo lepšího poměru ofenzivních akcí. Místo toho chybují, Švýcaři je vyhnali z vlastního pásma.
     
    52:39
    Yannick Brüschweiler se už vrací na hrací plochu, nicméně těsně před jeho návratem měl velkou šanci Aleksi Heponiemi. Jeho bomba z mezikruží nicméně mířila těsně vedle branky. Schmid může vydechnout úlevou.
     
    53:15
    Tim Berni s Eggenbergerem sice navezli kotouč přímo před švýcarskou klec, jenomže Luukkonen byl velmi brzy na ledě a zabránil jakýmkoliv šancím ve vsítění branky. Finský brankář přerušuje hru.
     
    54:39
    Atmosféra v hale je jak na české dorostenecké extralize. V Rogers Areně je nyní slyšet i pokyny trenérů a křik hráčů. Rozhodnutý výsledek elektrizujícímu fandění přeci jen nenahrává.
     
    55:41
    Kaapo Kakko nabídl krásnou nahrávkou šanci Lundellovi, nicméně Schmid by velmi brzy na ledě a dokázal fantasticky zastavit jeho blafák vykopnutým betonem. Švýcaři nyní ustáli jasnou gólovku!
     
    56:41
    A znovu Schmid! Finové svůj tlak nyní vyšponovali na maximální úroveň, jejich velmi rychlá kombinace nyní švýcarským obráncům doslova zamotala hlavy, jejich kolega v obraně ale zasahuje.
     
    57:40
    Sandro Schmid se snažil urvat potřebné metry na útočné třetině, nicméně jeho rychlý přechod modré čáry nedokázal zasáhnout v podobném rozpoložení jeho spoluhráče. Puk tak ztratil kvůli soupeřově přesile.
     
    Dnešní utkání sleduje 14014 diváků.
     
    58:41
    Tim Berni vypálil sice hodně tvrdě, ale jeho pokus letěl příliš vysoko. Následnou bombu Tannera pa kryje Luukkonen, puk mu přiletěl přímo na hruď, kde jej ukryl lapačkou.
     
    59:32
    Švýcaři se ještě sympaticky pokouší o odpor, nicméně Finové už hrají s velmi dobrým přehledem a prakticky beze strachu. Suomi už i po hře moc nestojí a spíše vyčkává.
     
    Konec zápasu.
     
    Střely na branku ve 3. třetině: Finsko – Švýcarsko 4:5
     
    Střely na branku celkem: Finsko – Švýcarsko 33:17
     
    Nejlepší hráč utkání: Aleksi Heponiemi (Finsko) – Sandro Schmid (Švýcarsko)
     
    Direktoriát turnaje spolu s jedním sponzorů vybral tři nejlepší hráče z každého týmu, kteří předvedli nejlepší výkon v průběhu celého šampionátu. Za Švýcarsko jimi byli zvoleni Philipp Kurashev, Nando Eggenberger a Luca Hollenstein. Z finského kádru pak Ukko-Pekka Luukkonen, Henri Jokiharju a Aarne Talvitie.
     
    Třetí třetina už nepůsobila příliš jako oslava juniorského hokeje. Oba celky zjevně spíše šetřily síly na nadcházející přímé souboje o medaile. Švýcaři si sice připsali pár šanci, manko z první třetině však už nestačili smazat a prohrávají nakonec o pět branek. Před zápasem o 3. místo ale nejsou rozhodně outsideři, v základní skupině spolu se sbornou předvedli parádní vyrovnaný souboj. To Finové ve finále s USA menšími favority budou, už dnes ukázal svou ofenzivní sílu a hlavně jistotu v defenzívě a na pozici brankáře. Predikce jsou však předčasné, finálový program startuje v sobotu ve 22:00 středoevropského času. Ode mě je pro dnešek z Vancouveru vše, přeji hezké sobotní ráno a probuzení do nového dne. (04:34:31)
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) – 17. Kurashev (Leuenberger, Müller)


    Finsko: Luukkonen (Lindberg) – Utunen, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie (C) – Tolvanen, Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Moilanen, Vainionpää, Engberg – Nyman.
    Švýcarsko: Hollenstein (8. Schmid) – Gross (A), Le Coultre, Berni, Aebischer, Moser, Burger, Barandun – Eggenberger (C), Kurashev, Müller – Nussbaumer, Sigrist, Brüschweiler – Lehmann, Tanner, Leuenberger – Wyss, Schmid, Verboon – Gerber.

    Rozhodčí: Bruggeman (USA), Sidorenko (BLR) – Goljak (BLR), Šišlo (RUS)

    Diváci: 14014
    bahis siteleri